Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Cupko_ wrote:
Kako će telefon + pretplata biti jeftiniji od samog telefona?
U tome i jest stos onoga sto iq pise,ljudi dzaba bacaju pare i daju operaterima jer uzimaju telefone koji ce ih dosta skuplje izaci kod operatera nego kod njih i njima slicnim.Izgleda da mnogi ne kontaju da na rate ne daju samo operateri i da to mogu mimo predplata dosta jeftinije.
Mimo interneta ljudi su danas dosta ne informisani jel zbog obaveza ili ne znam cega.Znam licno par primjera a ima ih vjerovatno kolko hoces onih koji su uzeli telefon kod operatera a kad pitam sto kazu pa daju na rate.Kad pitam a znas li da mnogi drugi daju na rate sa tim da ne moras davat polog 100 i vise km + biti obavezan placat narednih mjeseci predplatu i telefon,kazu nemam pojma ko to daje.
Pa treba da telefon bude jeftiniji kod operatera, jer tako uhvatis korisnika na 2 godine da ti placa pretplatu. Samo u BiH ti bude skuplje nego u prodavnici na rate.
Bio sam cetiri godine na mtel pretplati kada su im cijene telefona na postpaidu bili jeftiniji.
Telefon koji je na slobodnom trzistu kostao oko 400 KM,pri potpisivanju ugovora na 24 mjeseca platio sam 1 KM a pretplata je bila blizu 34 KM sto jre ukljucivalo 100 minuta,jedan besplatan broj u mtel mrezi,1000 sms i 4 gb.
Sad ce se neko naci "pametan" i reci da sam za 24 mjeseca telefon platio 800 KM odnosno duplo skuplje.
A koliko sam potrosio u internetu,manje kroz pozive i poruke to je nebitno.
Mogli bi ti izracunati koliko za 2 godine potrose novca na dopune.
Od pretprosle godine mtel je cijenu telefona na pretplati znatno podigao pa taj telefon sto sam ja platio 1 KM u istoj tarifi godinu kasnije kpstao 150 KM.
Naravno da sam po isteku ugovorne obaveze presao na dopunu.
Pri odluci kupovine telefona na pretplati korisnik se treba voditi racunicom koliko prosjecno mjesecno trosi na dopuni,koliko taj telefon kosta u slobodnoj prodaji i izracuna koliko je to para.
A onda izracuna koliko ce za 24 mjeseca dati kroz pretplatu plus cijena telefona i vidjeti da li mu se isplati.
Po sadasnjoj cijeni telefona u mtel postpaidu isplativije je kupiti telefon u slobodnoj prodaji.
Sada se vise isplati preci na pretplatu kod mtela ko trosi dosta neta ali da ne uzima telefon.
Do 7 maja za nove korisnike u tarifi S+ Net od 34 KM(12 mjeseci pretplata 17 KM bez telefona) dobije se 80 GB interneta uz minute i sms.
diablobih wrote:Pa treba da telefon bude jeftiniji kod operatera, jer tako uhvatis korisnika na 2 godine da ti placa pretplatu. Samo u BiH ti bude skuplje nego u prodavnici na rate.
A koliko vidim samo u Bosni se pretplata uzima zbog telefona. U svim drugim zemljama takvih situacija nema ili su u rangu statističke greške. Ovdje ne mislim da dijasporce koji su opet iz Bone i rade po staroj navici pa poslije kukaju kako im je skupo.
Imao sam poznanika koji je u Njemačkoj kupio Iphone za 1€ a pretplata mu oko 70€ i govori kako su u Njemačkoj telefoni skuplji nego kod nas jer je on Iphone platio 3360KM ili 1680€ (lik sabrao sve pretplate kao cijenu telefona) a tada je Iphone u BiH koštao oko 1600KM. Ta logika ima samo u BiH i na ovom forumu.
Boban0726 wrote:
Pri odluci kupovine telefona na pretplati korisnik se treba voditi racunicom koliko prosjecno mjesecno trosi na dopuni,koliko taj telefon kosta u slobodnoj prodaji i izracuna koliko je to para.
A onda izracuna koliko ce za 24 mjeseca dati kroz pretplatu plus cijena telefona i vidjeti da li mu se isplati.
Po sadasnjoj cijeni telefona u mtel postpaidu isplativije je kupiti telefon u slobodnoj prodaji
Džabe se trudiš da objasniš računicu.
Ja sam se uvjerio da ove skupe mobitele kupuje sirotinja, kriminalci..tinejdžeri-tata otplaćuje (isti niti znaju računati, niti žele.. bitno im je izvaditi mobitel na stol, da raja vidi) Naravno, ima i izuzetaka, vrlo mali % kojima su ovi telefoni potreba.
Ni ja ne kontam taj BH sindrom. Uzmes pretplatu samo da bi uzeo telefon za 1 KM. I onda nakon 6 mjeseci se covjek fata za glavu "sta je ovo, skuplja pita nego tepsija, koliko jos moram placati".
Valjda je logika da prvo odabres paket u skladu sa svojim mjesecnim potrebama i potrosnjom, a onda, ukoliko ti taj paket odgovara i ukoliko ces ga koristi 12/24 mjeseci potpises ugovor i uzmes neki telefon uz popust, na rate...
Prednost kupljenog mobitela kod operatera jeste ako nista to sto znas da nije ukraden i da je nov, kao i da je osigurana garancija na 24 mjeseca, za vrijeme dok ti traje ugovor. O ovlastenim servisima i njihovoj politici, ne bih u ovom postu.
Sabiranje troskova pretplate i rate za telefon je ravno sabiranju rate za automobil i troskova goriva i servisiranja.
Alkos wrote:
Valjda je logika da prvo odabres paket u skladu sa svojim mjesecnim potrebama i potrosnjom, a onda, ukoliko ti taj paket odgovara i ukoliko ces ga koristi 12/24 mjeseci potpises ugovor i uzmes neki telefon uz popust, na rate...
Tacno,samo sto kad nas izgleda slabo ima logike pa cesto cujem placam a ne potrosim tolko a manje nema.Ko se da uklopit i kome ovo sto si napisao odgovara tu nema nikakve dileme.
A sto se tice samih predplata one su price za sebe,nisam jednom cuo dosao mi racun a nisam potrosio,pa zovu telekom oni daju neko svoje objasnjenje i naravno uvjek je do korisnika.Haver otiso na more vratio se racun mu doso preko 200km nazove ih kazu internet a nije ga ni ukljucio-prijavio
Toliko o predplatama.
Alkos wrote:
Tacno,samo sto kad nas izgleda slabo ima logike pa cesto cujem placam a ne potrosim tolko a manje nema.Ko se da uklopit i kome ovo sto si napisao odgovara tu nema nikakve dileme.
A sto se tice samih predplata one su price za sebe,nisam jednom cuo dosao mi racun a nisam potrosio,pa zovu telekom oni daju neko svoje objasnjenje i naravno uvjek je do korisnika.Haver otiso na more vratio se racun mu doso preko 200km nazove ih kazu internet a nije ga ni ukljucio-prijavio
Toliko o predplatama.
Prvo nije predplata već pretplata.
Drugo, nije istina da telekomi sami od sebe šalju velike račune. To je još jedna od bošnjinih nebuloza. Koristi internet na moru, ne vodi brigu o potrošnji ili pak ne zna kako da koristi telefon u romingu što je veoma čest slučaj i na kraju oplete po operateru.
Ti svi podaci su egzaktni i zapisani su na posebnom mjestu na serveru kod svakog operatera i uvijek se može doći u posjed istih. Toliko su pouzdani da ih sudovi prihvataju bez pogovora i bilo kakvog dodatnog objašnjenja. Ako imaš argumente da su pogrešno obračunali, imaš mogućnost žalbe i to u dva stepena. Treći stepen je sud gdje možeš dokazati svoju tezu.
Sve mimo toga što govoriš je klasična šuplja priča ili u prijevodu "bošnjevitis".
Po tvojim postovima se vidi da nisi nikad koristio pretplatu i nemas osnovu ni da je komentarises. Mislis da neko u telekomu sjedi za racunarom i kaze eh vidi ovaj je u roamingu, sad cemo mu mi upalit internet (wtf?) i ukrast 200 KM (dvije stotine maraka)? A taj isti operater (nebitno koji) ima 300-500 MILIONA KM prometa godisnje??? Taj isti operater mora svaki trosak korisnika u roamingu platiti operateru u cijoj je mrezi trosak napravljen!
Druga stvar, mobiteli su jeftiniji u slobodnoj prodaji za ljude koji ce mjesecno potrosit 5 KM na dopunu (moj komentar od sinoc kad si mislio da te omalovazavam ) i ti si se zato i upecao na onu reklamu. Fino su ti ljudi objasnili kada je i zasto povoljnije uzeti uredjaj kod operatera tako da opet ti kazem, na temi gdje je rasprava izmedju svih operatera mozes naci dosta stranica rasprave o tome pa procitaj prije nego budes pisao ovdje jer ja ti nemam volje crtati i objasnjavati kad vec ne razumijes.
Alkos wrote:
Toliko o predplatama.
Pa to ti je nasa logika "moram sve potrsiti sto platim"
Alkos wrote:
Toliko o predplatama.
Prvo nije predplata već pretplata.
Drugo, nije istina da telekomi sami od sebe šalju velike račune. To je još jedna od bošnjinih nebuloza. Koristi internet na moru, ne vodi brigu o potrošnji ili pak ne zna kako da koristi telefon u romingu što je veoma čest slučaj i na kraju oplete po operateru.
Ti svi podaci su egzaktni i zapisani su na posebnom mjestu na serveru kod svakog operatera i uvijek se može doći u posjed istih. Toliko su pouzdani da ih sudovi prihvataju bez pogovora i bilo kakvog dodatnog objašnjenja. Ako imaš argumente da su pogrešno obračunali, imaš mogućnost žalbe i to u dva stepena. Treći stepen je sud gdje možeš dokazati svoju tezu.
Sve mimo toga što govoriš je klasična šuplja priča ili u prijevodu "bošnjevitis".
Prica ti je za vrtic,ili prihvati napisano kako jeste ili nemoj komentarisat,vrijeđas mi inteligenciju opasno.Ovo t ili d tu se mogu slosit ne razmisljam kad pisem jer vas je vecina ovde ko diskutanti na nivou osnovne skole tako da vam dam prostora da negdje budete upravu.
Cupko_ wrote:Po tvojim postovima se vidi da nisi nikad koristio pretplatu i nemas osnovu ni da je komentarises. Mislis da neko u telekomu sjedi za racunarom i kaze eh vidi ovaj je u roamingu, sad cemo mu mi upalit internet (wtf?) i ukrast 200 KM (dvije stotine maraka)? A taj isti operater (nebitno koji) ima 300-500 MILIONA KM prometa godisnje??? Taj isti operater mora svaki trosak korisnika u roamingu platiti operateru u cijoj je mrezi trosak napravljen!
Druga stvar, mobiteli su jeftiniji u slobodnoj prodaji za ljude koji ce mjesecno potrosit 5 KM na dopunu (moj komentar od sinoc kad si mislio da te omalovazavam ) i ti si se zato i upecao na onu reklamu. Fino su ti ljudi objasnili kada je i zasto povoljnije uzeti uredjaj kod operatera tako da opet ti kazem, na temi gdje je rasprava izmedju svih operatera mozes naci dosta stranica rasprave o tome pa procitaj prije nego budes pisao ovdje jer ja ti nemam volje crtati i objasnjavati kad vec ne razumijes.
Pricas gluposti.Koristio sam predplatu kad vas vecina nije ni telefon imala,bezicni kuci a kamo li mobitel.
Alkos wrote:
Toliko o predplatama.
Pa to ti je nasa logika "moram sve potrsiti sto platim"
Cupko_ wrote:Po tvojim postovima se vidi da nisi nikad koristio pretplatu i nemas osnovu ni da je komentarises. Mislis da neko u telekomu sjedi za racunarom i kaze eh vidi ovaj je u roamingu, sad cemo mu mi upalit internet (wtf?) i ukrast 200 KM (dvije stotine maraka)? A taj isti operater (nebitno koji) ima 300-500 MILIONA KM prometa godisnje??? Taj isti operater mora svaki trosak korisnika u roamingu platiti operateru u cijoj je mrezi trosak napravljen!
Pricas gluposti.Koristio sam predplatu kad vas vecina nije ni telefon imala,bezicni kuci a kamo li mobitel.
Druze moj ti je savjet da se ohladis 2-3 dana, smiju ti se ljudi ovdje dok citaju ove nebuloze o racunima bez ikakvih argumenata.
Izlazim iz svakog razgovora s tobom. Pozdrav i zivio!
Druze moj ti je savjet da se ohladis 2-3 dana, smiju ti se ljudi ovdje dok citaju ove nebuloze o racunima bez ikakvih argumenata.
Ja ne vidim da mi se niko smije osim vas dvojce sto branite ooeratere.I bolje da zavrsis pricu jer opet ti kazem u vrtic pa sa djecom ca cu....
Ono sto napisem je tacno i sa argumentom a neces me natjerat ni ti ni niko da bi vama djeci dokazo kako pricam istinu da uzimam racune od ljudi obrazlozenja i uvjeravam vas balavce,
Last edited by i agree on 30/04/2019 10:00, edited 1 time in total.
Ja koliko zanm kod nas (eronet) je prenos podataka u roamingu po default-u zaklucan, tj. moras ih zvati da ti odobre
beni-bu-man wrote:
Ja koliko zanm kod nas (eronet) je prenos podataka u roamingu po default-u zaklucan, tj. moras ih zvati da ti odobre
Pricam o bht,internet je bio aktiviran pa odjavljen međutim eto naso se sam aktivirat na moru nakon par godina od odjave
Da nacrtam ovim balavcima sto ne kontaju,mada im i ne trebam crtat jer nazvat nekog ko pise istinu lazovom moze samo klinac-provokator koji zeli ispast kao nesto na forumu ,helem nejse, bila ultra covjek koristio internet odjavio ga preso na predplatu
Kako bas me zanima i sto se bas na moru aktiviro sto nije dok je ovde bio
Glede interneta na mobitelu u roamingu je vrlo jednostavno. Imate u telefonu postavke i tamo ih uključuješ ili isključuješ. Kod mene su uvijek isključeni. Cijene su paprene i zato mi je uvijek isključen internet tj. mobilni podaci u roamingu. Samo Wi Fi. Ti koji su imali visoke račune su upravo zbog korištenja mobilnih podataka u roamingu i trebaju provjeriti postavke u telefonu, tj. da li su uključeni ili su im isključeni mobilni podaci. Tu cifru što je neko imao od 200 KM se može vrlo lako za samo jedan dan napraviti u roamingu.
diablobih wrote:Pa treba da telefon bude jeftiniji kod operatera, jer tako uhvatis korisnika na 2 godine da ti placa pretplatu. Samo u BiH ti bude skuplje nego u prodavnici na rate.
A koliko vidim samo u Bosni se pretplata uzima zbog telefona. U svim drugim zemljama takvih situacija nema ili su u rangu statističke greške. Ovdje ne mislim da dijasporce koji su opet iz Bone i rade po staroj navici pa poslije kukaju kako im je skupo.
Imao sam poznanika koji je u Njemačkoj kupio Iphone za 1€ a pretplata mu oko 70€ i govori kako su u Njemačkoj telefoni skuplji nego kod nas jer je on Iphone platio 3360KM ili 1680€ (lik sabrao sve pretplate kao cijenu telefona) a tada je Iphone u BiH koštao oko 1600KM. Ta logika ima samo u BiH i na ovom forumu.
Ne ne. Nego vec platis pretplatu, i onda ti se jos doda puna cifra mobitela na 2 godine, zar nije bolje samim tim u prodavnici uzeti?
Better Man wrote:Glede interneta na mobitelu u roamingu je vrlo jednostavno. Imate u telefonu postavke i tamo ih uključuješ ili isključuješ. Kod mene su uvijek isključeni. Cijene su paprene i zato mi je uvijek isključen internet tj. mobilni podaci u roamingu. Samo Wi Fi. Ti koji su imali visoke račune su upravo zbog korištenja mobilnih podataka u roamingu i trebaju provjeriti postavke u telefonu, tj. da li su uključeni ili su im isključeni mobilni podaci. Tu cifru što je neko imao od 200 KM se može vrlo lako za samo jedan dan napraviti u roamingu.
Slazem se samo ako si odjavio internet i ako ti normalni racuni ovde dolaze ne padne ti na pamet da taj internet zapravo nije odjavljen iz ko zna kojeg razloga i ako si ga odjavio,pa ne gledas opcije da li su mobilni podatci ukljuceni ili ne,kad ides negdje.
Nakon tog bezobrazluka odjavio je odmah predplatu,presao na mtel.
Better Man wrote:Glede interneta na mobitelu u roamingu je vrlo jednostavno. Imate u telefonu postavke i tamo ih uključuješ ili isključuješ. Kod mene su uvijek isključeni. Cijene su paprene i zato mi je uvijek isključen internet tj. mobilni podaci u roamingu. Samo Wi Fi. Ti koji su imali visoke račune su upravo zbog korištenja mobilnih podataka u roamingu i trebaju provjeriti postavke u telefonu, tj. da li su uključeni ili su im isključeni mobilni podaci. Tu cifru što je neko imao od 200 KM se može vrlo lako za samo jedan dan napraviti u roamingu.
Slazem se samo ako si odjavio internet i ako ti normalni racuni ovde dolaze ne padne ti na pamet da taj internet zapravo nije odjavljen iz ko zna kojeg razloga i ako si ga odjavio,pa ne gledas opcije da li su mobilni podatci ukljuceni ili ne,kad ides negdje.
Nakon tog bezobrazluka odjavio je odmah predplatu,presao na mtel.