E, dje ti to pade na pamet
Ma, gdje cu to pricat ba... mozda je Sarajmen bio u hali
Al', hajd', da se malo smijemo
Elem, dosle nama Sarajke s kasikom, prve. Prije toga bile one udarace, s mecima od plasljivca na vrhu, i nisu bas bile pouzdane. Cak je par ljudi u nekim jedinicama i zijanilo od njih jer su im se aktivirale odmah, u ruci. Kasnije je otkriveno da je u CNP-u bio neki petokolonas koji namjerno nije stavljao usporivace u upaljac, kako bi aktiviranje bilo trenutno. Bar sam tako cuo... Naravno, mi smo vec bili culi za te slucajeve, i sad smo bili oprezni k'o macke pored tanjira s vrelim mesom
A, kako cemo ih testirati...
Skontamo da uzmemo par komada, vezemo za osigurac, uvalimo u nesto i povucemo, a onda mjerimo vrijeme do detonacije. Istovremeno skontamo i da testiramo efekte te detonacije, pa proberemo 3-4 sobe razlicite velicine, s namjestajem u njima, sve kako bismo bas vidjeli efekte i detonacije i rasprskavanja/gelera.
I nas dvojica se zadali, nasli prvo jednu malu sobicu, bukvalno 2x2m, a u njoj bio radni sto, ormar i fotelja. Izvalimo strujnu uticnicu iz zida, slomimo plasticnu kasiku na pola (da bi bombu mogli ugurati u rupu od uticnice), razvucemo spagu i odemo 7-8 m dalje, iza 2 zida, u drugu prostoriju. Poteglimo, iscupamo osigurac, i brojimo...1,2,3,4.... PLJAS! Fakat dobro dreknu tamo.
Sacekali malo da se slegne prasina i odemo da vidimo efekte, a tamo horor u sobici. Prvo vidimo da je izbijena rupa u zidu s vanjske strane, velicine nekih 30x30cm (armirani beton, inace), a u sobici opsti picvajz - sav namjestaj zavrsi u jednom cosku, sve skrseno i izbuseno, svi zidovi kvalitetno izresetani, pa cak i plafon. Mi pravo zadovoljni - detonacija odlicna, efekti jos boljli (a, kako i nece biti kad je u njoj bilo 100gr. eksploziva)
I onda to isto ponovimo u jos 2 sobe, svaka naredna veca od prethodne, sve na isti nacin i sa istim efektima. Znaci, bombice su super. Ni jedna nije havreknula prije vremena, uvijek na 4 sec, sto je bilo odlicno.
Onda skontamo da probamo sve to isto, ali tamo gdje nisu betonski zidovi, nego gdje je cigla i siporex. I odemo u - WC. A, tamo kad se udje situacija sljedeca: U sredini je prostor od nekih 3x3m s lavaboima, 3 kom., a lijevo i desno od toga su po 3 WC boxa sa svojim vratima (solje, nije cucavac), sve u keramickim plocicama do visine prsa.
I nas dvojica stojimo tu, na ulazu u sve to, i komentarisemo gdje je najbolje da je ubacimo, sto je trajalo sigurno bar 2 min.. Skontamo da je krajnji desni box najbolji, posto se naslanja na betonski zid, a ovamo su pregradni zidovi od siporeksa i na njima plocice. Udjemo i zatvorimo vrata u tom boxu (vrata boxa pored su vec bila zatvorena), odmaknemo se na ulaz u "kompleks", izvucemo osigurac i u lobu ubacimo kasikaru u taj tamo planirani box (zidovi boxova nisu bili do plafona), u krajnji cosak i iza solje. 1,2,3,4.... PLJAS!
Opet sacekamo da se slegne prasina, pa udjemo da vidimo stanje. Box u kojem je havreknula totalno demoliran.... solja isparila, kompletni zidovi oguljeni i na njima nema ni jedne plocice, vodokotlic raznesen i preletio u boxove na drugoj strani, vrata u 100 komada na sve strane, a i jedan lavabo koji je bio ispred boxa odvaljen i smrvljen. Mi opet prezadovoljni efektima, i odemo da raji saopstimo rezultate i pusimo. Eksperiment uspio, kasikare odlicne (i razne druge vrste smo testirali na iste nacine, sve s ciljem da znamo koja kako djeluje, pa da znamo kada ih upotrijebimo sta da ocekujemo od koje).
Proslo je skoro i 2 sata, i nas dvojica krenuli u sobu s PKT-om odakle se kontrolisao Vrbanja most. Ta prostorija je bila pored WC-a u kojem smo testirali kasikaru. I dolazimo tu, kad u hodniku ispred WC-a stoji neki lik, sav prasnjav, spustene mu hlace od uniforme, unezvijeren... Nama lik nepoznat, i mi odmah stavimo sape na utoke u futrolama... Pitamo ga ko je i sta radi tu, a frajer ce - ja sam iz Sarajevske brigade, bio u WC-u i uletila mi tenkovska....
Kontamo mi - kakva crna tenkovska, niko nije cuo detonaciju bilo kakve tenkovske... Pa ga upitamo kada je to bilo. Kaze frajer, a muca - ima jedno sat vremena. Opet se nas dvojica zgledamo i kontamo - ma, culi bismo tenkovsku da je bubnula ba...nismo gluhi, a nismo ni spavali....
I u momentu, meni sine... Reko' - haveru, gdje si ti tacno bio kad je to bubnulo? Kaze on - u WC, tu, u tom boxu (i pokaza na srednji box s desne strane).
Opet se nas dva zgledamo, upitamo ga da li je ranjen, on rece da nije, i kazemo mu da ide kod svojih i da se opere.
Kako on zamace za cosak, tako se nas dvojica umalo ne upisasmo od smijeha. Lik je, u stvari, sjedio u srednjem boxu cijelo vrijeme dok smo se mi bukvalno ispred njegovih vrata dogovarali u koji box da ubacimo kasikaru. I nije ni progovorio cijelo vrijeme... Sta je on kontao - bog zna.
Ali, isto tako smo mi mogli skontati da je ubacimo u srednji box, sto znaci da bismo je ubacili njemu u krilo
Ovako, izgleda da su ga spasile keramicke plocice na zidovima. Jer, kad smo kasnije pogledali i njegov box, vidimo da su i u njemu na zidu prema onom "nasem" plocice pootpadale i polomljene....
E, mogu samo zamisliti koji je slus bio frajeru kad je bubnulo pored njega, a njemu tvrda stolica