Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sema911s

#2176 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

madner wrote:Ne kontam ovaj fetis za Mazdom 6, rekao bi covjek da nije marginalno auto.

sjedi provozaj mazdu, na alipasinom utorkom imaju te testne voznje(sto utorkom neznam i da radi plavku uhhh) mazda vise nije sto je bila sirotinjska limuzina vjeruj unutra je,
madner

#2177 Re: Automobilizam - All about

Post by madner »

Provozao sam se, haj mi reci zasto je bolja od Passata?

Pogotovo sto se na nju placa carina pa je i cijenom paprena.
lavic

#2178 Re: Automobilizam - All about

Post by lavic »

[
E jesu otkrili vrh ledenog brijega. :-) O tome bruje godinama na testovima i sva auta koja imaju opciju nekog pogona pozadi imaju taj problem. BMW 3, A4, C klasa, itd.

Malo je teska izjava da nema nista vise od Mazde ili Pezoa dok se ne usporede auta medjusobno. Ja mogu nabrojati nekoliko stvari, moderniji motori, DSG mjenjac, dobar pogon na sva 4, a sudeci po prvim testovima kvalitet unutrasnjosti je za klasu iznad u odnosu na direktne rivale.

Zapravo u Evropi su jedini pravi rivali Passatu Mondeo i Insignija, ako gledamo trziste. S obzirom da je Insignija vec stara, a novi Mondeo je americki (i ako je suditi po prvim testovima zasran totalno), Passat neko vrijeme zapravo tesko da ce i imati pravog konkurenta u toj klasi.[/quote]

Istina je to sto si rekao, ali samo ako ne zadaju cjenu k'o da je pozlacen, pa bude skuplji od C, A4 ili 3 serije.[/quote]

U Srbiji je 2.0 TDI 240 konja DSG 4 Motion Highline, s top paketom opreme koji ukljucuje automatsku klimu, komfort sjedala, adaptivni ovjes i slicno 40 hiljada eura. Usporedivi 330xD je 43 hiljade s osnovnom opremom i da se dovede na nivo opremljenosti Passata, znajuci BMWovu politiku doplata, izasao bi sigurno na 50 hiljada ako ne i vise. Nisam provjerio ove cijene, podaci su iz jednog testa koji sam citao nedavno.
johntra wrote:po čemu je Mondeo zasran?
https://www.youtube.com/watch?v=sMOuzttCqvo

Sve sto sam dosad cuo/vidio/nasao o njemu, zakljucak je da se radi o americkom modelu koji je malo doradjen za evropsko trziste. Razvijali su ga americki inzinjeri a ne evropski (njemacki), kao sto je to dosad bilo.[/quote]

Ado, nemoj porediti 2.0 i 3.0 motore, to ne ide u istu recenicu, bez obzira na proizvodjaca.
johntra

#2179 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

@ado-šampion...prvo, kasnio je tri godine upravo zato što je dorađivan za evropsko tršište i jer se vjerovatno čekao Passat...upravo su evropski inžinjeri i najviše radili na doradi ovjesa, koji je obilježje skoro svakog Ford modela...i u tome su opet uspjeli...Passat je izgleda samo u prednosti zbog kvalitete materijala, ali i to ima svoju cijenu...Da, Mondeo nema u ponudi pogon na sva četiri točka, barem još...kad se već gađaš Englezima, fino je čovjek objasnio...

madner

#2180 Re: Automobilizam - All about

Post by madner »

Kasnio je 3 godine jer je fabrika koja ga je trebala praviti (Genk) zatvorena, pa je proizvodnja prebacena u Valenciju. Nema veze sa doradama, vec je bio najavljen.
sema911s

#2181 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

madner wrote:Provozao sam se, haj mi reci zasto je bolja od Passata?

Pogotovo sto se na nju placa carina pa je i cijenom paprena.
nekako mi ljepsa,samo zbog toga, ima nekako cudan izgled, passat mi je previse obican (svaki dan sretnem na autobahn-u bar 500passata) mada mehanicki mi je isti bolj i(awd,mjenjaci,tipki ze za vjesanje i sl).

kazu 6 ce dobiti awd, al da sada biram, (da negledam novu C-klasu) dobro bi se nasetao (asa- conecta)
johntra

#2182 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

madner wrote:Kasnio je 3 godine jer je fabrika koja ga je trebala praviti (Genk) zatvorena, pa je proizvodnja prebacena u Valenciju. Nema veze sa doradama, vec je bio najavljen.
između ostalog, vrijeme koje je iskorišteno za prilagodljivost evropskom tržištu...
ado-šampion

#2183 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

johntra wrote:@ado-šampion...prvo, kasnio je tri godine upravo zato što je dorađivan za evropsko tršište i jer se vjerovatno čekao Passat...upravo su evropski inžinjeri i najviše radili na doradi ovjesa, koji je obilježje skoro svakog Ford modela...i u tome su opet uspjeli...Passat je izgleda samo u prednosti zbog kvalitete materijala, ali i to ima svoju cijenu...Da, Mondeo nema u ponudi pogon na sva četiri točka, barem još...kad se već gađaš Englezima, fino je čovjek objasnio...

To je jedini test koji sam pogledao od dosta njih gdje covjek kaze da je Mondeo i dalje upravljiv i dobar za voziti. Iskreno vise vjerujem Car Buyeru nego testu neke dnevne novine. To je isto ko da stavis test sa Klixa.
lavic wrote:
Ado, nemoj porediti 2.0 i 3.0 motore, to ne ide u istu recenicu, bez obzira na proizvodjaca.

Ne poredim, poredili su u tom testu, posto su motori slicne snage. U Passatu su radili downsizing i nema jaceg dizel motora od 2.0, a taj je priblizno jednako snazan kao 3.0 u 330d. Jbg porede se auto slicne snage i slicne opremljenosti. 325d nema xDrive, a kosta oko 36 hiljada, da ima xDrive bio bi oko 40, dakle isto, a 20 konja je slabiji i nema pola opreme koju Passat ima. 320d xDrive je 36 hiljada, 80 konja slabiji. Sve cijene su s BMW.rs da ne lutamo po razlicitim trzistima.
Posto znam da vozis BMWa i da ih volis (kao i ja), znas kakva je njihova politika doplata i koliko bi kostalo da se navedene trice dovedu na nivo opremljenosti HighLine Passata.

Nemoj me pogresno shvatiti, ne poredim Passat i tricu, nego pokusavam pokazati da je Passat znacajno jeftiniji. Nemam vremena da trazim za osnovne modele, ali po ovim cijenama ispada da je ovaj top model Passata oko 10 hiljada eura jeftiniji od usporedive trice.
johntra

#2184 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

ado-šampion wrote:
To je jedini test koji sam pogledao od dosta njih gdje covjek kaze da je Mondeo i dalje upravljiv i dobar za voziti. Iskreno vise vjerujem Car Buyeru nego testu neke dnevne novine. To je isto ko da stavis test sa Klixa.
ja našao već tri u kojima se kaže da je Mondeo upravljiviji i bolji, engleski, holandski i danski test...ovo za Telegraph ću se samo nasmijati i to po pitanju usporedbe sa klixom isto...
citroen xm

#2185 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote: E jesu otkrili vrh ledenog brijega. :-) O tome bruje godinama na testovima i sva auta koja imaju opciju nekog pogona pozadi imaju taj problem. BMW 3, A4, C klasa, itd.

Malo je teska izjava da nema nista vise od Mazde ili Pezoa dok se ne usporede auta medjusobno. Ja mogu nabrojati nekoliko stvari, moderniji motori, DSG mjenjac, dobar pogon na sva 4, a sudeci po prvim testovima kvalitet unutrasnjosti je za klasu iznad u odnosu na direktne rivale.

Zapravo u Evropi su jedini pravi rivali Passatu Mondeo i Insignija, ako gledamo trziste. S obzirom da je Insignija vec stara, a novi Mondeo je americki (i ako je suditi po prvim testovima zasran totalno), Passat neko vrijeme zapravo tesko da ce i imati pravog konkurenta u toj klasi.
Naveo sam SAT jer su im testovi dosta dobri. Ono što treba pohvaliti pohvale, ono što treba kuditi kude. Što se tiče srednjeg tunela, jasno je meni to za pogon, ali ovaj Pasat ima baš izražen kao i G7. Baš sranje.

Što se tiče više/manje od rivala to je moj zaključak na osnovu odgledanih testova svih tih auta. Ne znam za PUG, ali po svemu prikazanom Pasat nema kvalitetniji interijer od šestice ni za nijansu. Ni vozne osobine mu nisu bolje, a skaj aktiv tehnologija je fenomenalna.
direstraits0078

#2186 Re: Automobilizam - All about

Post by direstraits0078 »

johntra wrote:
direstraits0078 wrote:Ne znam šta ću s nogom, da stavim za uho? :-D Ima i Mazda 6 u kombinaciji, samo plitak prtljažnik. Bumo videli.
to ti mrsko čekati novu Lagunu? :D
Vidjećemo na ljeto na šta će ličiti, po do sada viđenom, nije me se dojmila.
madner

#2187 Re: Automobilizam - All about

Post by madner »

Britanci vise silje za Forda nego Njemci za VW. Malo smjesno.
sema911s

#2188 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote: E jesu otkrili vrh ledenog brijega. :-) O tome bruje godinama na testovima i sva auta koja imaju opciju nekog pogona pozadi imaju taj problem. BMW 3, A4, C klasa, itd.

Zapravo u Evropi su jedini pravi rivali Passatu Mondeo i Insignija, ako gledamo trziste. S obzirom da je Insignija vec stara, a novi Mondeo je americki (i ako je suditi po prvim testovima zasran totalno), Passat neko vrijeme zapravo tesko da ce i imati pravog konkurenta u toj klasi.
Naveo sam SAT jer su im testovi dosta dobri. Ono što treba pohvaliti pohvale, ono što treba kuditi kude. Što se tiče srednjeg tunela, jasno je meni to za pogon, ali ovaj Pasat ima baš izražen kao i G7. Baš sranje.

Što se tiče više/manje od rivala to je moj zaključak na osnovu odgledanih testova svih tih auta. Ne znam za PUG, ali po svemu prikazanom Pasat nema kvalitetniji interijer od šestice ni za nijansu. Ni vozne osobine mu nisu bolje, a skaj aktiv tehnologija je fenomenalna.
Ima, probaj ekran na dodir u oba auta, tipke na passatu su oblozene nekom ko mekanom gumom, komplet tabla je mekana na dodir dok 6 je dosta tvrdja, kod mazde 6 rucna kocnica ko da je 1995 godina - nevolim ja Parking-rucnu tipku ali poluga nekako djeluje zastarjelo,.,
u najskupljem modelu 6 i passata sjedista u pasata su mnogo udobnija, mazda ma mozda i najbolji volan u klasi FF-auta,il je od moje ruke, pasaatov volan je nekako cudan i mutav, pre lagan za okretat i sam dodir

a skyactiv motori iz te serije su zanimljivi, pogotovo kada ih zavrtis idu u obrtaje ko ludi, samo omjer kompresije i izduvna grana kada znas sta i kako tjera te da malo vise divljas,
Ned071

#2189 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

ja kao poluneznalica imam dilemu. sto uporedjujete bembaru sa pasatom? valjda ide premium sa premiumom, dakle a4 i bmw trojka? jesam u krivu? :?
citroen xm

#2190 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

sema911s wrote:
Ima, probaj ekran na dodir u oba auta, tipke na passatu su oblozene nekom ko mekanom gumom, komplet tabla je mekana na dodir dok 6 je dosta tvrdja, kod mazde 6 rucna kocnica ko da je 1995 godina - nevolim ja Parking-rucnu tipku ali poluga nekako djeluje zastarjelo,.,
u najskupljem modelu 6 i passata sjedista u pasata su mnogo udobnija, mazda ma mozda i najbolji volan u klasi FF-auta,il je od moje ruke, pasaatov volan je nekako cudan i mutav, pre lagan za okretat i sam dodir

a skyactiv motori iz te serije su zanimljivi, pogotovo kada ih zavrtis idu u obrtaje ko ludi, samo omjer kompresije i izduvna grana kada znas sta i kako tjera te da malo vise divljas,
To postoji u mnogim autima, ali onda posle 5 godina izgleda preružno kada se izgrebe i oguli.
sema911s

#2191 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

Ned071 wrote:ja kao poluneznalica imam dilemu. sto uporedjujete bembaru sa pasatom? valjda ide premium sa premiumom, dakle a4 i bmw trojka? jesam u krivu? :?
to rade sto je passat sa najboljim paketom opremom dohvatio cijenu BMW 3-serije, pa dosli do ideje da su ista klasa, a poredit ff auto i rwd ni u filmu neide
Ned071

#2192 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

pasat je nesumnjivo dobar auto. al dosadan brate do bola. haman ko oktavija :D jedino sto mi je super kod njega jeste to sto je taj bluemotion napravio nas covjek
johntra

#2193 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

madner wrote:Britanci vise silje za Forda nego Njemci za VW. Malo smjesno.
To je možda nekad bilo tako, sad više šilje za Švabe...
madner

#2194 Re: Automobilizam - All about

Post by madner »

Jako puno ljudi bira izmedju "premiuma" i bolje opremljenog nepremiuma, tako da usporedba itekako ima smisla. Oboje se dobije za isto eurica.
lavic

#2195 Re: Automobilizam - All about

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
johntra wrote:@ado-šampion...prvo, kasnio je tri godine upravo zato što je dorađivan za evropsko tršište i jer se vjerovatno čekao Passat...upravo su evropski inžinjeri i najviše radili na doradi ovjesa, koji je obilježje skoro svakog Ford modela...i u tome su opet uspjeli...Passat je izgleda samo u prednosti zbog kvalitete materijala, ali i to ima svoju cijenu...Da, Mondeo nema u ponudi pogon na sva četiri točka, barem još...kad se već gađaš Englezima, fino je čovjek objasnio...

lavic wrote:

Ne poredim, poredili su u tom testu, posto su motori slicne snage. U Passatu su radili downsizing i nema jaceg dizel motora od 2.0, a taj je priblizno jednako snazan kao 3.0 u 330d. Jbg porede se auto slicne snage i slicne opremljenosti. 325d nema xDrive, a kosta oko 36 hiljada, da ima xDrive bio bi oko 40, dakle isto, a 20 konja je slabiji i nema pola opreme koju Passat ima. 320d xDrive je 36 hiljada, 80 konja slabiji. Sve cijene su s BMW.rs da ne lutamo po razlicitim trzistima.
Posto znam da vozis BMWa i da ih volis (kao i ja), znas kakva je njihova politika doplata i koliko bi kostalo da se navedene trice dovedu na nivo opremljenosti HighLine Passata.

Nemoj me pogresno shvatiti, ne poredim Passat i tricu, nego pokusavam pokazati da je Passat znacajno jeftiniji. Nemam vremena da trazim za osnovne modele, ali po ovim cijenama ispada da je ovaj top model Passata oko 10 hiljada eura jeftiniji od usporedive trice.
Ado,
meni je pasat OK, ali zaista pretjeruju sa pohvalama pasatu. U proslom broju AMS pasat bolji od nove C klase i A4 V6, u novom bildu pasat karavan bolji od 518 karavana, nek smanje malo, jos dva testa i biti ce bolji od S klase.
Sto se tice cjena kod nas Pasat 2.0 bturbo je 62500 KM bez pdv-a, a 330xd je 73000 KM bez pdv-a, po meni je to tu negdje kad vec dodje do tih cifri.
sema911s

#2196 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

johntra wrote:
madner wrote:Britanci vise silje za Forda nego Njemci za VW. Malo smjesno.
To je možda nekad bilo tako, sad više šilje za Švabe...
vecinom pisu o onome ko plati vise,,. od reklame se zivi,., mada su vecinom bili najobjektivniji ( ali i pisu dobro o onome sto puni njihove dzepove ko ima fabriku na otoku uvjek su ga hvalili)

a mozda smo i presli La manche
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2197 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

jedna od jacih fotografija ikad :-D

Image
citroen xm

#2198 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

:D :thumbup:
ado-šampion

#2199 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

lavic wrote:[

Ado,
meni je pasat OK, ali zaista pretjeruju sa pohvalama pasatu. U proslom broju AMS pasat bolji od nove C klase i A4 V6, u novom bildu pasat karavan bolji od 518 karavana, nek smanje malo, jos dva testa i biti ce bolji od S klase.
Sto se tice cjena kod nas Pasat 2.0 bturbo je 62500 KM bez pdv-a, a 330xd je 73000 KM bez pdv-a, po meni je to tu negdje kad vec dodje do tih cifri.
I meni se cini da pretjeruju. Realno meni je Passat auto za udoban, siguran, po potrebi i brz prevoz od tacke A do tacke B (kao i vecina auta u toj klasi), kada se uporedi s recimo BMWom pa cak i Audijem dosadan za vozit, mada ni blizu dosadan ko neki Citroen ili Toyota (ne bi da se iko uvrijedi ali to je moj dojam). Ono sto ga izdvaja od tih svih "jednakih" su neke opcije koje ima zbog toga sto je u VAG grupaciji, kao i kvalitet izrade. Meni se kod Passata svidja sto ni u cemu nije najbolji a ima pomalo od svacega ili za svakoga. To je formula koja ocigledno pali jer i Golf i Passat na isti fazon prodajom ubise bukvalno otkako postoje.
Nisam probao ovaj novi, ali sesticu sam vozio dosta, i vidim neko to spomenu, ni meni se ne svidja lagan volan.

Sto se tice Mazde, meni se cini da Mazdinu konkurentnost na evropskom trzistu ubi cijena, sad jel to zbog toga sto se prave izvan EU nemam pojma. Brat je u kompaktnoj klasi kupovao auto prije godinu, sad i ja gledam zadnjih pola godine, obojica imamo zakljucak da su Mazde cak i polovne preskupe u odnosu na ono sta nude, makar u kompaktnoj klasi.
citroen xm

#2200 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Svako raspolaže sa svojim novcem i svako ima svoje želje.

Međutim kada su limuzine u pitanju meni stvarno nije jasno, a proteže se već dugo priča. Šta to ima biti zanimljivije na nekom modelu iste klase u odnosu na drugi pa da jedan bude uzbudljiv, a drugi dosadan za voziti?

Da li se sa D segmentom drifta, obara rekord prolaska kroz krivine, trka na 400 metara....? Odgovor je ne. Ja za Toyotu Avensis ne mogu ništa reći jer nisam sjeo nikada, a ne provozao, ali opet.... Ispast će Pasat neko čudo, udoban karting, a po najbitnijim detaljima on nije daleko odmakao od C5 sa H3+ vješanjem koji je na tržištu još od 2008. godine.

Nije mi namjera pretvoriti ovu temu u Nešto VS Nešto, samo glasno razmišljam.
Post Reply