Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mutivoda

#2176 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

"Vodostaj jezera Modrac na brani trenutno iznosi 203,25 metara, odnosno preljev vode preko brane iznosi 3,25 metara.

Iz JP Spreča poručuju da nema razloga za paniku, sve je sigurno i mjerni instrumenti ne pokazuju nikake promjene na građevini"
MrShadow

#2177 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MrShadow »

kakva je sada situacija izmedju d.vakuafa i visokog ? U bihamku kazu da se ide obilaznicom preko Rastova, jel siguran taj put ?
MissGump

#2178 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

Majka s dvoje djece još uvijek nije evakuirana, njena raja po fejsu kaže kako se nije javljala čitavu noć!!
hladan.preminger

#2179 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by hladan.preminger »

Adnansu wrote:http://youtu.be/mAC64lbKvII

jao ljudi na 4:10 pa dalje je li ovo humano :shock: :shock: :shock:

Ove kuće nisu u redu sto se gradnje tiče. Nemoguće da se kuća prepolovi.

Žao mi ljudi. Nama je ovako 92. za jedan dan 70% grada otišlo u pepeo.
guber90

#2180 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Alfons Kauders wrote:
Fact wrote:
VjecitiStudent wrote:Brana je OK, ne paničite.
Bilo na FTV-u javljanje direktora hidroelektrane,kaže da je brana u kritičnom stanju.Isto da će biti neka sjednica u toku dana,jedna od točki moguća evakuacija stanovništva.Tako da...
modrac nije hidoelektrana
Modrac jeste hidroelektrana, zanemarive snage, ali je ipak hidroelektrana :) (mislim da je naziv mikro hidro elektrana, zbog, kao sto rekoh, male instalirane snage).
Bitne specifičnostiobjekta MHE''Modrac'' su:
HE koristi postojeći hidro potencijal na brani akumulacije Modrac,
HE je pribranskog tipa, instalirane snaga od 1.898 kW,
HE je izgrađena i opremljena tako, da u normalnim pogonskim okolnostima radi automatski, bez posade,
HE je izgrađena u krugu Objekta brane akumulacije Modrac iHE obzirom na instaliranu snagu i proizvodni proces, moţe se svrstati u pogone /postrojenja koja skoro da nikako nemaju utjecaja na okolicu u bliţem i širem području objekta
Alfons Kauders

#2181 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

skafiskafsnjak wrote:Sto se brane tice... moze se jedino preliti . Druga opcija je, ako vide da postoji rizik, ispustiti dio vode....

Prema tome .... cuj kriticno :shock:
ponavljam, nema se sta ispustiti... jezero je puno od prekjuce i visak vode pici kroz odlivne kanale na vrhu brane...

samo po sebi tu nema nista cudno, nesto slicno se desi nekoliko puta godisnje i sam sam cesto vidio branu u takvom stanju... nema razloga za paniku, zajebano jeste, ali brana jos uvijek nije ugrozena

veci problem je sto su postrojenja u ceriku zatvorena, tuzla se napaja vodom iz cerika od 2006... plus ne radi ni pumpna stanica za TE tuzla, ali elektrana moze raditi neko vrijeme bez vode iz jezera... osim ako se ludilo ne nastavi jos nekoliko dana, sve ce biti ok
MissGump

#2182 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

MrShadow wrote:kakva je sada situacija izmedju d.vakuafa i visokog ? U bihamku kazu da se ide obilaznicom preko Rastova, jel siguran taj put ?

Dok dođeš do Rostova od Novog Travnika ti je brdo koje je sklono klizištima... s obzirom koliko je kiše napadalo u posljednjih 48 sati, ako ne moraš, nemoj ni ići svega ti
Big Ang

#2183 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Big Ang »

MissGump wrote:Majka s dvoje djece još uvijek nije evakuirana, njena raja po fejsu kaže kako se nije javljala čitavu noć!!
joj mojne mi te raje s fejsa molim te
Mutivoda

#2184 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

MissGump wrote:Majka s dvoje djece još uvijek nije evakuirana, njena raja po fejsu kaže kako se nije javljala čitavu noć!!
Na ovoj grupi na fb su napisali da se javila. Čekaju da čamac dođe po njih.
Alfons Kauders

#2185 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

guber90 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Fact wrote: Bilo na FTV-u javljanje direktora hidroelektrane,kaže da je brana u kritičnom stanju.Isto da će biti neka sjednica u toku dana,jedna od točki moguća evakuacija stanovništva.Tako da...
modrac nije hidoelektrana
Modrac jeste hidroelektrana, zanemarive snage, ali je ipak hidroelektrana :) (mislim da je naziv mikro hidro elektrana, zbog, kao sto rekoh, male instalirane snage).
Bitne specifičnostiobjekta MHE''Modrac'' su:
HE koristi postojeći hidro potencijal na brani akumulacije Modrac,
HE je pribranskog tipa, instalirane snaga od 1.898 kW,
HE je izgrađena i opremljena tako, da u normalnim pogonskim okolnostima radi automatski, bez posade,
HE je izgrađena u krugu Objekta brane akumulacije Modrac iHE obzirom na instaliranu snagu i proizvodni proces, moţe se svrstati u pogone /postrojenja koja skoro da nikako nemaju utjecaja na okolicu u bliţem i širem području objekta
nije dizajniran kao HE, na to sam mislio... to postrojenje je uradjeno nakon rata, oko 2000 cini mi se... i zanemarivog je kapaciteta

brana ko brana nije dizajnirana za HE
Zovem se Zelena

#2186 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

Image

Image

Fotke od juče dok je još uvijek bilo koliko toliko 'normalno'.

Ne paničim ja zbog pucanja brane, samo ovo preljevanje nizvodno pravi haos.
MissGump

#2187 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

Mutivoda wrote:
Na ovoj grupi na fb su napisali da se javila. Čekaju da čamac dođe po njih.
ja se nadam, ja se nadam, ja se nadam!!
guber90

#2188 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

A dobro to da nije dizajnirana za toga, svaki Tuzlak i Lukavcanin (a i nesporedna okolina), mislim, da znaju kako je ona dizajnirana radi industrijskih potreba :).

Nego na stranu ovo sve, kakva je situacija u Tuzli, da li osim klizista postoje neki problemi, kod mene su se smanjili ovi potoci sto su tekli cesto, a slijevali se sa okolnih brda?

EDIT: Bogme su se potoci sada povecali, u roku od sat vremena drasticna promjena, bukvalno sam prije sat vremena gledao i cesta nije bila u ovakvo losoj situaciji.
Alfons Kauders

#2189 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

guber90 wrote:A dobro to da nije dizajnirana za toga, svaki Tuzlak i Lukavcanin (a i nesporedna okolina), mislim, da znaju kako je ona dizajnirana radi industrijskih potreba :).

Nego na stranu ovo sve, kakva je situacija u Tuzli, da li osim klizista postoje neki problemi, kod mene su se smanjili ovi potoci sto su tekli cesto, a slijevali se sa okolnih brda?

EDIT: Bogme su se potoci sada povecali, u roku od sat vremena drasticna promjena, bukvalno sam prije sat vremena gledao i cesta nije bila u ovakvo losoj situaciji.
nisam cuo nista pretjerano alarmantno iz tuzle jutros... grad je ok, belaj je svuda okolo... jala i solina su u padu... al od lukavca, tj usca jale, belaj do doboja i dalje
LieToMe

#2190 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by LieToMe »

Srbiju i BiH pogodio ciklon Tamara
Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu i Srbiju pogodio je ciklon Tamara, tvrde srbijanski meterolozi, prenosi beogradski list „Blic“, a javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Eto, Tamara :roll:
Mutivoda

#2191 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

@zovem se zelena - da se ispravim, upravo im je došla struja :)
Zovem se Zelena

#2192 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

Mutivoda wrote:@zovem se zelena - da se ispravim, upravo im je došla struja :)
Na brani? A u gradu?!
shibonja

#2193 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

Alfons Kauders

#2194 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote:Srbiju i BiH pogodio ciklon Tamara
Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu i Srbiju pogodio je ciklon Tamara, tvrde srbijanski meterolozi, prenosi beogradski list „Blic“, a javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

sljedeci cemo nazvati Kijameta
Mutivoda

#2195 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

Zovem se Zelena wrote:
Mutivoda wrote:@zovem se zelena - da se ispravim, upravo im je došla struja :)
Na brani? A u gradu?!
Za grad i govorim, ne znam ništa za područje oko brane. Ako mi šta jave, napisat' ću ti.
Ma.Le.Na

#2196 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ma.Le.Na »

strasno i grozno :( :(
nadam se da ce biti neke provjerene akcije pomoci ovim ljudima..
tuga tuga tuga :( :( :( :( :(
jadnik iskopao prozor ..jedino ostalo iz kuce :( :(
LieToMe

#2197 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by LieToMe »

Alfons Kauders wrote:

Edit:(nece stranicu da ucita) cafe.ba je u pitanju ali i svi mediji u Srbiji zvanicno ciklonu zovu Tamara
Nije poznato da je neko u BiH dao svoje ime za prirodnu nepogodu koja već dva dana ugrožava živote hiljade ljudi.

:roll: Nije jos kasno, zvanicno samo su Srbi dali ime Tamara, mi jos nemamo naziv tako da mozemo je zvati Kijameta, radi lakseg obracanja :-)
Last edited by LieToMe on 16/05/2014 09:33, edited 1 time in total.
WildRedRose

#2198 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by WildRedRose »

RSG :

-Maglaj i dalje blokiran, CZ pokusava probiti blokadu.
- put od Zenice prema Tuzli i dalje blokiran.

- Trebinje prohodno- i struja i voda dostupne.
Alfons Kauders

#2199 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote:
Alfons Kauders wrote:

*** SPAM ***/vijesti/144890_Srbiju-i-BiH-pogodio-ciklon-Tamara.html
Nije poznato da je neko u BiH dao svoje ime za prirodnu nepogodu koja već dva dana ugrožava živote hiljade ljudi.

:roll: Nije jos kasno, zvanicno samo su Srbi dali ime Tamara, mi jos nemamo naziv tako da mozemo je zvati Kijameta, radi lakseg obracanja :-)
mislim da je to internacionalno ime... isto ko sto npr. orkane nazivaju po zenama (sandy) a tajfune po muzjacima (kip i sl)

kako god, kurva nas je raskucila... bukvalno
Big Ang

#2200 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Big Ang »

I RSG poludio, čuj im muzike :roll:
Post Reply