Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#2176 Re: Avionske nesrece

Post by Tomahawk11 »

gilla wrote:Bolje optuziti mrtvu osobu nego priznati kvar na STAROM avionu.

Ovako i ako šta budu plaćali odštete to će biti drastično manje, teže predvidiv hazard, jada, jada...... naša odgovornost manja....
Pa eto, da li bi to pilo vode kod tebe, sutra hoces da letis, da li bi razmisljao ko sjedi na mjestu pilota ili kopilota, normalan insan ili kakav manijak?
Ne znam sta je tu olaksavajuce, ispade da je to faktor za koji trenutno nema rijesenja i samim tim bi trebalo da utice na promet i prihod avio kompanija.
Drvosjeca iz Dejcica

#2177 Re: Avionske nesrece

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

shake69 wrote:
insomnia78 wrote:
galamdzinica wrote:upitan da li je pilot učinio išta loše izlaskom iz cockpita, Spohr (lufthansin no1) odgovara da nije.
Pa normala je da izlaze tokom leta
Pa, sad, da je normala, i nije! Kakvo pisanje, pobogu a let traje oko dva sata!?
Naravno da je normalno, i pilot je insan k'o i putnici. Piloti i osoblje na dužim letovima čak i spavaju tokom leta.
shake69

#2178 Re: Avionske nesrece

Post by shake69 »

Sta ce izlaziti?
@Drvosjeco, pa let je oko dva sata, rekoh!?
Crvena Tifoza

#2179 Re: Avionske nesrece

Post by Crvena Tifoza »

shake69 wrote:
insomnia78 wrote:
galamdzinica wrote:upitan da li je pilot učinio išta loše izlaskom iz cockpita, Spohr (lufthansin no1) odgovara da nije.
Pa normala je da izlaze tokom leta
Pa, sad, da je normala, i nije! Kakvo pisanje, pobogu a let traje oko dva sata!?
Da je znao sa kakvom budalom leti vjerovatno nebi izlazio.
Drvosjeca iz Dejcica

#2180 Re: Avionske nesrece

shake69 wrote:Sta ce izlaziti?
Recimo da izvrši fiziološke potrebe? Ono kada popiješ kafu a ona ti ne sjedne kako treba pa te za pola sata ili sat ufati i moraš na WC. Dešava se svima.
SportLux

#2181 Re: Avionske nesrece

Post by SportLux »

Nije let uvijek dva sata,letovi traju duze,normalno da kad tad mora izaci iz kabine,makar da se umije ako mu je vruce.
OldMayor

#2182 Re: Avionske nesrece

Post by OldMayor »

Pa sta i da nije izlazio.

Ako je sve ovo istina, ocito je da je ovaj lik psihopata. Cekao bi sljedeci let, pa sljedeci...otkud mi sad znamo, mozda je on na proslom letu ovo planirao, ali tada pilot nije otisao da piša, sad jeste.

Pusti to sta bi, da bi...lik je naumio bio nesto i ovo je fakat bilo tesko sprijeciti.
insomnia78

#2183 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

OldMayor wrote:

Ako je sve ovo istina, ocito je da je ovaj lik psihopata. Cekao bi sljedeci let, pa sljedeci...otkud mi sad znamo, mozda je on na proslom letu ovo planirao, ali tada pilot nije otisao da piša, sad jeste.

Pusti to sta bi, da bi...lik je naumio bio nesto i ovo je fakat bilo tesko sprijeciti.
Ne tesko nego nemoguce sprijeciti
jefferson

#2184 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Cuj sta ce izlaziti? jbt nemos vjerovat.
Let traje dva sata, piloti su u avionu davno prije poletanja da se prodje kroz sve procedure itd. Onda start motora je bio odlozen 26 minuta zbog naredbe ATC, znaci pilot se morao popisati, da se tako izrazim, u jednom trenutku.
Last edited by jefferson on 26/03/2015 15:27, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#2185 Re: Avionske nesrece

OldMayor wrote:

Da, ko zna koliko je čekao na ovaj trenutak. Da nije ovo uradio možda bi sutra na nekom preko-okeanskom letu ubio 300 ljudi.
shake69

#2186 Re: Avionske nesrece

Post by shake69 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Recimo da izvrši fiziološke potrebe? Ono kada popiješ kafu a ona ti ne sjedne kako treba pa te za pola sata ili sat ufati i moraš na WC. Dešava se svima.
Ne pamtim da sam vidio ikada pilota na kracim destinacijama da je izasao iz kokpita! Jedno su prekookeanski, ali ovo, od dva sata, ma bjazi. Ovdje ce istrazitelji morati ponuditi jos dokaza, mozda nekom neovisnom odboru i slicno. Uzasan je ovo samar njemackom zrakoplovstvu jer Lufthansa je Top 10 u svijetu.
jasko_ba

#2187 Re: Avionske nesrece

Post by jasko_ba »

Pocelo je ganjanje lajkova i na ovoj tragediji, ljudi su napaceni ko nikad :-)
Image
Image
Last edited by jasko_ba on 26/03/2015 15:32, edited 1 time in total.
insomnia78

#2188 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Ma meni je ostala urezana ona recenica francuskog tuzioca kako se moglo cuti njegovo mirno disanje sve do samog udara
Drvosjeca iz Dejcica

#2189 Re: Avionske nesrece

jefferson wrote:
Cuj sta ce izlaziti? jbt nemos vjerovat.
Let traje dva sata, piloti su u avionu davno prije poletanja da se prodje kroz sve procedure itd. Onda start motora je bio odlozen 26 minuta zbog naredbe ATC, znaci pilot se morao popsati, da se tako izrazim, u jednom trenutku.
Naravno, može biti bilo šta. Mogao je imati nekog poznatog na letu pa izašao da se pozdravi, gledao sam i takve trenutke kada kopilot izlazi i pozdravlja dvojicu kolega, ništa neobično.
SportLux

#2190 Re: Avionske nesrece

Post by SportLux »

http://www.imdb.com/title/tt0181689/?re ... lmg_act_17

eo kad ovo izmisle onda ce sprijeciti ovakve situacije
It_is_a_Leclerc

#2191 Re: Avionske nesrece

Post by It_is_a_Leclerc »

Direktor Luftahansae je istaknuo da :

- nije moguće predvidjeti i zaštiti se od ovakvih činova
- je kopilot iz nepoznatih razloga prekinuo obuku na 11 mjeseci i opet se vratio u program
- da je normalno da pilot kad dostignu visinu letenja ode iz kokpita, da pojede nešto, obavi potrebe itd.
- da je sistem zaštite kokpita od upada trećih lica vrlo kvalitetan, i da ga je kopilot namjerno onesposobio
- da nije bilo nikakve svađe u kokpitu za vrijeme poletenja
- da su svi piloti redovno podvrgavani najboljim i najstručnijim ljekarskim pregledima u Njemačkoj što je potvrdio i njemački ministar ranije
- da su piloti Luftahanse među najboljim pilotima na svijetu
- da je zadnje šta se čuje na snimku crne kutije plač pilota ispred kokpita i vrištanje putnika
jefferson

#2192 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

shake69 wrote:
Ne pamtim da sam vidio ikada pilota na kracim destinacijama da je izasao iz kokpita! Jedno su prekookeanski, ali ovo, od dva sata, ma bjazi. Ovdje ce istrazitelji morati ponuditi jos dokaza, mozda nekom neovisnom odboru i slicno. Uzasan je ovo samar njemackom zrakoplovstvu jer Lufthansa je Top 10 u svijetu.
Ja sam vidjao pilote da izlaze na letu koji traje 37 minuta! Mislim mi ricamo o normalnim ljudksim potrebama. Ako pilot ne izlazi u WC jer se boji sta ce drugi pilot uraditi, e onda je to jeben problem.
Ne treba zaboraviti da svake dvije sekunde u svijetu A320 uzleti i sleti, gdje su ostali avioni? Ovo je prvi put nakon 1999 i Egypt Aira da se desio ovakav slucaj.
agent_zero

#2193 Re: Avionske nesrece

Post by agent_zero »

Ne slažem se da je nemoguće spriječiti... Da je teško i nepredvidivo spriječiti, to da. Ali nemoguće je prelaka ocjena. Nemoguće možda na testovima i obuci procijeniti da li će neko nekada psihički puknuti, ali da je bio još neko u kokpitu, a ne ovaj sam (da je takvo pravilo, kao i broj posade), pitanje je da li bi uspio u svojoj nakani.
suadfor

#2194 Re: Avionske nesrece

Post by suadfor »

ljekarski mu je trebao isteci za 3 mjeseca, mozda je bio bolestan i znao da ne moze proci novi ljekarski. a navodno je bio jako posvecen tome da postane pilot.

http://aviation-business-gazette.com/A4 ... falz-.html
NeenaSa

#2195 Re: Avionske nesrece

Post by NeenaSa »

insomnia78 wrote:Ma meni je ostala urezana ona recenica francuskog tuzioca kako se moglo cuti njegovo mirno disanje sve do samog udara
I povuci sve nevine . :(
Zasto?
Ostastat' ce misterija.
Drvosjeca iz Dejcica

#2196 Re: Avionske nesrece

shake69 wrote:
Na jednom letu iz Sarajeva za Minhen negdje tamo malo prije 9/11 pilotska kabina je bila širom otvorena gotovo cijelo vrijeme, osim u završnoj fazi leta i spuštanja, a ja sjedio u prvom redu do pilotske kabine. Mogao sam sve vidjeti i čuti razgovor pilota. Ono likovi opušteni k'o da sjede kući na trosjedu, ovaj jedan čak digao noge na instrument tablu :-) , zavalio se u sjedište. Izlazili dva-tri puta, zezaju se sa stjuardesama, ono skroz opušteni likovi.
golman

#2197 Re: Avionske nesrece

Post by golman »

galamdzinica wrote:
golman wrote:ISIL proglasio Andreasa herojem!!!
odakle to? :roll:
Sa interneta...
čak ima i facebook grupa podrške Andreasu... :-)
jefferson

#2198 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

agent_zero wrote:Ne slažem se da je nemoguće spriječiti... Da je teško i nepredvidivo spriječiti, to da. Ali nemoguće je prelaka ocjena. Nemoguće možda na testovima i obuci procijeniti da li će neko nekada psihički puknuti, ali da je bio još neko u kokpitu, a ne ovaj sam (da je takvo pravilo, kao i broj posade), pitanje je da li bi uspio u svojoj nakani.
Ono sto je mene sokiralo iskreno je da u Evropi nema regulacija da kada jedan clan posade izadje, stjuardesa/stjuard moraju zamjeniti pilotovo mjesto. Razlog nije samo otmica, samoubistvo nego medicinski razlozi (srcani udar, mozdani itd).
u SAD je to obavezno otkako su se uvela ova bilndirana vrta.
shake69

#2199 Re: Avionske nesrece

Post by shake69 »

Recimo da izvrši fiziološke potrebe? Ono kada popiješ kafu a ona ti ne sjedne kako treba pa te za pola sata ili sat ufati i moraš na WC. Dešava se svima.[/quote]
Ne pamtim da sam vidio ikada pilota na kracim destinacijama da je izasao iz kokpita! Jedno su prekookeanski, ali ovo, od dva sata, ma bjazi. Ovdje ce istrazitelji morati ponuditi jos dokaza, mozda nekom neovisnom odboru i slicno. Uzasan je ovo samar njemackom zrakoplovstvu jer Lufthansa je Top 10 u svijetu.[/quote]
Ja sam vidjao pilote da izlaze na letu koji traje 37 minuta! Mislim mi ricamo o normalnim ljudksim potrebama. Ako pilot ne izlazi u WC jer se boji sta ce drugi pilot uraditi, e onda je to jeben problem.
Ne treba zaboraviti da svake dvije sekunde u svijetu A320 uzleti i sleti, gdje su ostali avioni? Ovo je prvi put nakon 1999 i Egypt Aira da se desio ovakav slucaj.[/quote]

@jeff, e, pa sad, za 37 minuta da izlazi pilot! :shock: Pa on u tom vremenu prakticno ni minutu ne bi letio na zeljenoj visini vec bi sve bilo uzlijetanje i spustanje. Toliko otprilike leti Dodo do Laktasha iz Sarajeva!
Drvosjeca iz Dejcica

#2200 Re: Avionske nesrece

It_is_a_Leclerc wrote:Direktor Luftahansae je istaknuo da :

- nije moguće predvidjeti i zaštiti se od ovakvih činova
- je kopilot iz nepoznatih razloga prekinuo obuku na 11 mjeseci i opet se vratio u program
- da je normalno da pilot kad dostignu visinu letenja ode iz kokpita, da pojede nešto, obavi potrebe itd.
- da je sistem zaštite kokpita od upada trećih lica vrlo kvalitetan, i da ga je kopilot namjerno onesposobio
- da nije bilo nikakve svađe u kokpitu za vrijeme poletenja
- da su svi piloti redovno podvrgavani najboljim i najstručnijim ljekarskim pregledima u Njemačkoj što je potvrdio i njemački ministar ranije
- da su piloti Luftahanse među najboljim pilotima na svijetu
- da je zadnje šta se čuje na snimku crne kutije plač pilota ispred kokpita i vrištanje putnika
A u PM... :( Neka im je laka zemlja, rahmet duši, vjerujem da su sada na nekom boljem mjestu. :(
Post Reply