ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
mmaar

#2176 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mmaar »

pici wrote:
Itakoto wrote:Citam i ne vjerujem svojim ocima. Sluzbena lica i radnici javnog sektora su decenijama bili gluhi na poteskoce kolega u privatnom sektoru. Sad se ovi kao raduju njihovoj nesreci dok u isto vrijeme i njihova pozicija izuzetno slabi!? Ko ovdje koga zigu danas? :-) Ja znam samo da ce poslodavci i dalje da zegu, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. A vi se i dalje koljite izmedju sebe. :thumbup:
djaba slijepom stavljat Ćorke kad je naviKo na Mrak...
Nema ovdje radnika, sve ili tajkuncici i njihova djeca i/ili SDA vojnici uz nekoliko onih peglupih, koji puse njihovu pricu. Nema zdravog covjeka koji zivi od svog rada, a da bude za ovo zlo.
colt

#2177 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by colt »

dezurni_ucenik wrote:- nije dozvoljen prekovremeni rad za maloljetne, trudnice, majke djece do 3 godine, samohrane roditelje djece do 6 god
- ako radis duze od 6h dnevno imas pravo na pauzu od 30 minuta
- radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 dana
- radnik se ne može odreći prava na godisnji odmor (dakle nema govora i prisili šefa da se odreknes godisnjeg)
- dobrovoljni darivalac krvi ima pravo na jedan slobodan dan svaki put kad dadne krv
- poslodavac je duzan omoguciti radniku odsustvo od 4 dana u godini radi vjerskih praznika
- radnici imaju pravo i obavezu da koriste sve mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu
- poslodavac ne može odbiti da zaposli ženu zbog njene trudnoće niti može za vrijeme trudnoće otkazati ugovor o radu ženi

-----------------------------

Ako je ovo istina, :thumbup: .
Ako vjeruješ da se ovo može ostvariti, onda si naivan.
Freamon Lester

#2178 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

pici wrote:
Freamon Lester wrote:
pici wrote:Robovi moji, poštHo smo sad i zakonski roblje... hoĆel biti stimulacija na noćni rad :mrgreen:
Gdje se na budzetu nocna radi? Mislim nekad se i radi ali to je vec eskort djelatnost. :D
sad nemoj ko da je ostavljo prazan mobitelj ima da bidne uz vas i dok serete i guzite i jedete i spavate... od plaĆe naravno kakav kineski :mrgreen: dostupnost 24h ko sex teljefon :izet: :mrgreen:
Lako cemo mi to. Navikli. Pitanje je kako ce budzetlije. :izet:
don vito

#2179 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

mmaar wrote: Nema ovdje radnika, sve ili tajkuncici i njihova djeca i/ili SDA vojnici uz nekoliko onih peglupih, koji puse njihovu pricu. Nema zdravog covjeka koji zivi od svog rada, a da bude za ovo zlo.
https://www.youtube.com/watch?v=Cr0_XrgPLcI
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2180 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

Freamon Lester wrote:

ko i dosad... javi se roĆko imamo situaciju s emajlom...eto me samo dok srknem kafu kod vatre :mrgreen:
colt

#2181 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by colt »

Freamon Lester wrote:
pici wrote:
Freamon Lester wrote:
Gdje se na budzetu nocna radi? Mislim nekad se i radi ali to je vec eskort djelatnost. :D
sad nemoj ko da je ostavljo prazan mobitelj ima da bidne uz vas i dok serete i guzite i jedete i spavate... od plaĆe naravno kakav kineski :mrgreen: dostupnost 24h ko sex teljefon :izet: :mrgreen:
Ti kao da si se sad uključio u priču. Fadilj je rek'o da neće dirati budžetlije. Budžetlije ostaju.Nedodirljivi. Evo čak pristaje i na fiksiranje plate. E moja stoko (mislim na sve nas)
Freamon Lester

#2182 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

pici wrote:
Freamon Lester wrote:

ko i dosad... javi se roĆko imamo situaciju s emajlom...eto me samo dok srknem kafu kod vatre :mrgreen:
Hehehe nema se vise za vatre. MoRe se kolegica zajebat pa i sok naruciti. Stas onda. :lol:
vješalica

#2183 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by vješalica »

statixx wrote:Sad ide laktanje po institucijama i javnim preduzecima, nema vise fildzana i hurmasica... :D
to ti misliš da će ostati bez fotelja uhljebi hahahah :lol: :lol:
pici

#2184 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

colt wrote:
Ti kao da si se sad uključio u priču. Fadilj je rek'o da neće dirati budžetlije. Budžetlije ostaju.Nedodirljivi. Evo čak pristaje i na fiksiranje plate. E moja stoko (mislim na sve nas)
ma kome.BA priĆašH...vidišH da im šHalteruše, budjetlije, uhljebi iz gujCe vire... gazda uštrojio... eeee moje roblje :kiss:
Freamon Lester

#2185 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

colt wrote: Ti kao da si se sad uključio u priču. Fadilj je rek'o da neće dirati budžetlije. Budžetlije ostaju.Nedodirljivi. Evo čak pristaje i na fiksiranje plate. E moja stoko (mislim na sve nas)
Ti kao da spavas danima. Cuj ja se tek ukljucio? :lol: Citav smisao ukidanje kolektivnih ugovora da bi se paraziti okanili tuzakanja svake godine za 500 miliona po raznim sudovima.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2186 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Itakoto wrote:divide et impera
Ma, nije baš tako. Davno je podjeljeno ovo društvo u smislu privilegiranih "kafa, čokolada i trač" i ljudi koji moraj zaraditi svoju plaću. Budžetlije su pale u kolektivan šok, jer, živeći u svoj paralelnom svijetu se čude da se itko može drznuti imati pravo njima smanjiti plaću u zemlji u kojoj je 500.000 nezaposlenih.
Ko radi nema se čega bojati. Ni privatnik, ni šef se ne odriču čovjeka koji im vrijedi. Neradnici "kafa i čokolada" imaju, I krajnje je vrijeme da počnu plaćati svje greške. Pogledaj bilo koju općinu, bilo koji dan, bar je jedno u redu kojem su prepisivajući rodni list u novi obrazac napravili grešku.
Ipak, najlicemjernije od svega je to, što brigu za svoj preko-štele-dobijen posao maskiraju za brigu o "građevinskim radnicima", dok godinama, decenijama, ignoriraju i njihov status (radnika u privredi) i njihovo nezadovoljstvo i njihove realne zahtjeve.
Žao mi je, sami su se podijelili davno, od načina zaposlenje pridonijeći tako rastu korupcije do odnosa prema građaninu (dokaz bilo koja šalteruša ili njen šef :D ). Ako ti netko gleda u vjenčani list i kaže ovo je falsifikat zato što ima svatko svoje prezime, a istovrmeeno ne zove muriju da ro riješi (jer falsificirati vjenčani list je krivično djelo), taj nije zaslužio da ima posao do vijeka bez sankcije. Adresa Dobrovoljačka (Hamdije Kreševljakovića), Socijalno. I pita šeficu i šefica to potvrdi :lol: :lol: Takvih je primjera 100000000. Dakle, sami su sebe podijelili nakon decenija tretiranja građana sa gađenjem , sa visine, kao da ne žive od njihovih poreza i neka se sad ne čude likovanju istih. Bićemo svi jednaki, podložni otkazu. A dernek je tek počeo, jer reformski paket jasno kaže "Smanjenje administracije". LIječnike, na primjer ne spominje, nego administraciju. Baš ludi ovi iz EU
don vito

#2187 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/229 ... lteta.html
KOGA ŠTITE SINDIKALNI TRUTOVI:

Polupismeni demagog Ismet Bajramović zarađuje više od redovnog profesora fakulteta!

Koga štite sindikalne vođe u Bosni i Hercegovini, pitanje je svih pitanja.
Da li one uposlene u javnoj upravi ili radničku klasu koja jedva sastavlja kraj s krajem.

Odgovor su dali same vođe sindikata, i glasi – štite one koji spadaju u privilegirani sloj društva. Da je riječ o povlaštenom sloju, svjedoči i činjenica da su prosječne plaće u administrativnom aparatu duplo veće od prosječnih plaća u realnom sektoru.

Iako tvrde da štite radnike, ispostavilo se da bi sindikalci mogli da izgube trenutne privilegije usvajanjem novog Zakona o radu. Prvenstveno, mogli bi izgubiti, svoje, kako i sami priznaju, ministarske plate.

Iznosi koje vođe sindikata primaju, ispostavilo se, variraju od 1500 do 3500 KM na mjesečnom nivou, prenosi TV1.

Ismet Bajramović, prvi sindikalac Federacije, mjesečno prima blizu 3.500 KM. To je iznos tri prosječne plate u Federaciji. Osnovna plata mu iznosti 2.460 KM. Dnevno za topli obrok prima 8 KM. Osim toga, Bajramović prima naknadu od 500 KM, kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća, što je apsurd budući da ova institucija održava sastanke jednom u mejsec dana, pa i rjeđe, i da je Bajramović po funkciji dužan zastupati staove sindikata na sjednicama ESV.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, prima nešto manju platu, malo više od 2.100 KM. Osim toga, Mišićeva za poziciju u Ekonomsko-socijalnom savjetu RS dobije 370 KM mjesečno.

Pojedini čelnici granskih sindikata primaju više novca čak i od krovnih predsjednika. Tako na primjer Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, prema svemu sudeći, ima platu višu nego Ismet Bajramović. Ukupna mjesečna primanja Kruščice iznose 3.535 KM.

Tomislav Vrhovac, čelnik Sidikata uprave RS, ima nešto skromiju platu čija osnova iznosi 1.622 KM, plus minuli rad, plus topli obrok koji na mjesečnom nivou iznosi 185 KM. Platu koja prelazi 1.600KM ima i Dževad Hodžić, prvi čovjek Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Iako sindikalci tvrde da štite radnike u realnom sektoru, stručnjaci tvrde drugačije. Kažu, ovakav sindikat štiti zaposlene u javnoj upravi čija je prosječna plata 1.500 KM, u preduzećima poput Elektroprivrede čija se prosječna plata kreće od 1.600 do 1.800 KM.

S druge strane zaposleni u privredi primaju prosječnu platu od 750 KM, a zaposleni u rudnicima 950 KM.

Iako tvrde da štite sve radnike koji su članovi sindikata, odziv na proteste koje krovni sindikati organizuju je jako mali. S druge strane, protesta koje sami radnici organizuju, je sve više ali na njima nema sindikatnih trutova.
Freamon Lester

#2188 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

A tek Fadilj izadje sljedece godine i kaze 20-30% administracije mora ici na biro. :lol: Pravi radnici spavaju ispred parlamenta, a vi do 4 protest imate.. :lol:
colt

#2189 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by colt »

Freamon Lester wrote:
colt wrote: Ti kao da si se sad uključio u priču. Fadilj je rek'o da neće dirati budžetlije. Budžetlije ostaju.Nedodirljivi. Evo čak pristaje i na fiksiranje plate. E moja stoko (mislim na sve nas)
Ti kao da spavas danima. Cuj ja se tek ukljucio? :lol: Citav smisao ukidanje kolektivnih ugovora da bi se paraziti okanili tuzakanja svake godine za 500 miliona po raznim sudovima.
Kolektivni ugovori ostaju a možda će se i svake tri godine potvrđivati. Vidi se da si novi
pici

#2190 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

Freamon Lester wrote:
pici wrote:
Freamon Lester wrote:

Hehehe nema se vise za vatre. MoRe se kolegica zajebat pa i sok naruciti. Stas onda. :lol:

ima ima daĆe BaBo MMF .... eeeeeeee da mi vas je slikat za godinu dvije kako se najebajete gazdama, SDAu familije šHo vas zaJeba :mrgreen:
vješalica

#2191 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by vješalica »

minimalna kazna za neisplaćivanje plaće u roku je 1000KM :lol: :lol: :lol: :lol: a u ponovljenom 5000KM hahahaha
vješalica

#2192 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by vješalica »

Freamon Lester wrote:A tek Fadilj izadje sljedece godine i kaze 20-30% administracije mora ici na biro. :lol: Pravi radnici spavaju ispred parlamenta, a vi do 4 protest imate.. :lol:
fadilj svoje igrače ne dira
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2193 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

pici wrote:ma kome.BA priĆašH...vidišH da im šHalteruše, budjetlije, uhljebi iz gujCe vire... gazda uštrojio... eeee moje roblje :kiss:
Jel zaista misliš da je održivo da 75% ukušnog prihoda jedne zemlje ide na plaće budžetlije? Ako misliš da je to ok, dok tvornički radnik istih kvalifikacija ima duplo manju plaću koji obezbjeđuje priliv novca u budžet, onda ok. Ili misliš da je ok djecu naše djece zaduživati samo za vaše plaće? Da se derete na građane na šalteru zvuzvrat?
It_is_a_Leclerc

#2194 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by It_is_a_Leclerc »

ALIEFENDIĆ ALMEDIN SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
ĆATIĆ OSMAN SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
DOSTOVIĆ RASIM SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
HADŽIPAŠIĆ ADMIR A-SDA-KSPP ZAJEDNO ZA USK
KOZADRA MUHAMED SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
KURTOVIĆ MUSTAFA SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
MAHMIĆ MEHMED SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
MAŠOVIĆ AMOR SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
OSMANOVIĆ ANES SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
OPARIĆ REFIK SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
TUFEKČIĆ JASENKO SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
BARUN STIPE HDZ BIH
BATINIĆ MIRKO HDZ BIH
BEŠLIĆ ZDRAVKO HDZ BIH
BRADARA LIDIJA HDZ BIH
DELIĆ ĐURO HDZ BIH
FEJZIĆ EDIM STRANKA DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE
JOSIĆ ŽELJKO HDZ 1990 HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
JUKIĆ DAMIR HDZ BIH
MANDIĆ TOMISLAV HDZ BIH
MARTINOVIĆ TOMISLAV HDZ BIH
MATIŠIĆ DRAŽEN HDZ BIH
MIOČ JOSIP HDZ BIH
PEHAR DAVOR HDZ BIH
PRKAČIN ĐURO HDZ BIH
TADIĆ IVO HDZ BIH
TOMIĆ SLOBODAN NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK
MILOVIĆ DALIBORKA LIBERALNA STRANKA - LS BIH
Hvala :bih:
nemampojma0

#2195 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by nemampojma0 »

Anabella wrote:
pici wrote:
Anabella wrote:Kmecanje ti nije ni duhovito cak :D

bidni Izi dostupna na teljefon... trebat će radne snage :mrgreen: noĆna dežura :mrgreen:

Za to postoji uplasena sitna buranija kao ti :D
@Pici druze, ona/on/ono , a najbolje reći ono, je tajkunčić. Vidiš kako se obradovalo što će sad moći terorisati ljude, PO ZAKONU.
Ti znaš ko je mogao postati tajkunčić...mislim, znaš kakav im je pedigre. Bilo više gladno nego sito do rata.
vješalica

#2196 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by vješalica »

KatarinaKosaca wrote:
pici wrote:ma kome.BA priĆašH...vidišH da im šHalteruše, budjetlije, uhljebi iz gujCe vire... gazda uštrojio... eeee moje roblje :kiss:
Jel zaista misliš da je održivo da 75% ukušnog prihoda jedne zemlje ide na plaće budžetlije? Ako misliš da je to ok, dok tvornički radnik istih kvalifikacija ima duplo manju plaću koji obezbjeđuje priliv novca u budžet, onda ok. Ili misliš da je ok djecu naše djece zaduživati samo za vaše plaće? Da se derete na građane na šalteru zvuzvrat?
pretpostavljam da će pare koje su uslovljene zakonom o radu,upravo da idu na sitnu buraniju i razvoj iste?
ah,da mrzim neljubazne šOlterzOde koje su došle iz brloga da rade na istim......
Last edited by vješalica on 30/07/2015 17:25, edited 1 time in total.
don vito

#2197 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

It_is_a_Leclerc wrote:
ALIEFENDIĆ ALMEDIN SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
ĆATIĆ OSMAN SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
DOSTOVIĆ RASIM SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
HADŽIPAŠIĆ ADMIR A-SDA-KSPP ZAJEDNO ZA USK
KOZADRA MUHAMED SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
KURTOVIĆ MUSTAFA SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
MAHMIĆ MEHMED SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
MAŠOVIĆ AMOR SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
OSMANOVIĆ ANES SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
OPARIĆ REFIK SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
TUFEKČIĆ JASENKO SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
BARUN STIPE HDZ BIH
BATINIĆ MIRKO HDZ BIH
BEŠLIĆ ZDRAVKO HDZ BIH
BRADARA LIDIJA HDZ BIH
DELIĆ ĐURO HDZ BIH
FEJZIĆ EDIM STRANKA DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE
JOSIĆ ŽELJKO HDZ 1990 HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
JUKIĆ DAMIR HDZ BIH
MANDIĆ TOMISLAV HDZ BIH
MARTINOVIĆ TOMISLAV HDZ BIH
MATIŠIĆ DRAŽEN HDZ BIH
MIOČ JOSIP HDZ BIH
PEHAR DAVOR HDZ BIH
PRKAČIN ĐURO HDZ BIH
TADIĆ IVO HDZ BIH
TOMIĆ SLOBODAN NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK
MILOVIĆ DALIBORKA LIBERALNA STRANKA - LS BIH
Hvala :bih:
:bih:
palermo

#2198 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:Karanje je nauka :izet: Najbolji dio je sto im ga 'njihovi' uceravaju... ko ce kome ko svoj svome :mrgreen:

Godinama govorim da ce se ovo desiti i izgleda da je pocelo... najjaci su im protesti, do 16 sati :lol:
a, jebi ga Ultima, pa onaj ko je kreirao sistem ima najviše i šansi da ga mijenja. I snage.
bingov buraz

#2199 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by bingov buraz »

colt wrote: Fadilj je rek'o da neće dirati budžetlije. Budžetlije ostaju.Nedodirljivi. Evo čak pristaje i na fiksiranje plate. E moja stoko (mislim na sve nas)

E to je vazilo juce,sindikati nisu pristali ni na to,sad su nove karte podijeljene :mrgreen:
Opetja033

#2200 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Opetja033 »

colt wrote:
Freamon Lester wrote:
Kolektivni ugovori ostaju a možda će se i svake tri godine potvrđivati. Vidi se da si novi
Po novom zakonu, ostaju kolektivni ugovori ali vremenski ograniceni. Medjutim ima jedna caka. ukoliko se ne uspiju dogovoriti, stari kolektivni ugovori automatski prestaju da vaze i novog nema.
Sta mislis kome je u interesu da zateze sa potpisivanjem kako kolektivnih ugovora ne bi ni bilo?
Locked