PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

weredsf

#2176 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

StupskaBitanga wrote:Možda tvoj Ans drive
Da je moj ANS Drive znas koliko bi me zanimalo tvoje kmecanje tu, bio bi negdje na skijanju :D :D
Alfons Kauders

#2177 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

uzgajivac wrote:
guber90 wrote:Da pitam ove sto zagovaraju ukidanje kantona jesu svjesni da to povlaci osnivanje 3. entiteta za sobom, hajde da se trazi smanjenje kantona, tome bi se moglo nadati, ali ukidanje kantona nema bez 3. entiteta, jer kantoni su i napravljeni ponajvise da hrvati budu vise manje zadovoljni.

Za ove sto zagovaraju ukidanje RS-a zive u oblacima, to mi ne mozemo "isposlovati", mi nemamo toliku moc, nemamo je barem bez rata, a rat je ovdje pat pozicija, niko ga ne moze dobit.
gubis poentu. kao prvo nema rata, jer nema artiljerije. kao drugo, ako se ukinu kantoni, ne znaci da ce se uvesti 3. entitet. samo inicijativa ukidanje kantona podrazumijeva da nema uvodjenja novih teritorijalnih podjela.
i onda u bl na ulice izadje 10,000 ljudi, kazu narusen je dejton, zapale par zgrada i ultimativno pozovu vladu rs da proglasi nezavisnost

i sta cemo onda?

demonstrantima kao da djeca pisu zahtjeve i onda se fejsbuk revolucionari ibrete sto raja nece da im se pridruzi

ovo je socijalni bunt i tacka - svako ko pokusa udrobiti nekakve bajke koje nemaju prolaza radi ono sto vladajuce stranke i ocekuju... i vjerovatno im se sad smiju, jer sto vise bude debilnih zahtjeva, to ce im biti lakse da preko svega predju
ilkbahar

#2178 Re: PROTESTI!!!

Post by ilkbahar »

Alfons Kauders wrote:
Paranoid wrote:
Alfons Kauders wrote:Vjeruj u ratu smose borili da prezivimo, sad da atomsku bace na nas bilo bi mi svejedno, svakako nemamo buducnosti ni za nas ni za nasu djecu! O kakvoj ja to djeci pricam?! Danas je luksuz razmnoziti se!
ok ako tebi nije bolje danas nego 93, ali meni jeste... nekako mi se svidja sto se svako jutro mogu istusirati i doruckovati... al nejse
jbg..još uvijek ne kontaš da ima raje koja se može istuširati, al nema šta doručkovati..
ima, ali dosta manje

i jel to sto ih ima nekakav izgovor da se srusi drzava i da se svi vratimo u 1993?[/quote]

To sto ugodno zivi nekolicina gradjana ne znaci da se ostali trebaju patiti, sutiti i nepoduzimati nista! Sit gladnom ne vjeruje!
uzgajivac

#2179 Re: PROTESTI!!!

Post by uzgajivac »

ako prosvjedi ne uspiju, onaj Sarenkovic sa zenom iz Tuzle ce uskoro traziti vizu u Evropi. a na Piku ce biti oglas "Prodajem megafon, jeftino". zato od danas svi na prosvjede, povesti i kucne ljubimce da daju podrsku. :D
asdf1

#2180 Re: PROTESTI!!!

Post by asdf1 »

guber90 wrote:Da pitam ove sto zagovaraju ukidanje kantona jesu svjesni da to povlaci osnivanje 3. entiteta za sobom, hajde da se trazi smanjenje kantona, tome bi se moglo nadati, ali ukidanje kantona nema bez 3. entiteta, jer kantoni su i napravljeni ponajvise da hrvati budu vise manje zadovoljni.

Za ove sto zagovaraju ukidanje RS-a zive u oblacima, to mi ne mozemo "isposlovati", mi nemamo toliku moc, nemamo je barem bez rata, a rat je ovdje pat pozicija, niko ga ne moze dobit.
Pusti bolan, vidis da ovi nemaju veze ni sa radnicima, ni sa pljackom, ni sa socijalnom nepravdom, kao sto imas tonu ovih trollera koji omalovazavaju demonstrante.

Politicari moraju poceti zivjeti teski zivot kao i mi ostali, prestati sa izgovorima, igranja kviza 'Sta je cija nadleznost?', i ostalim sranjima. Ali svi, ne samo SDP, SDA, nego i SBB i DF i HDZ i SNSD.
weredsf

#2181 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

Janjicar wrote:
:lol: :lol:

Weredsf jel ovo istina :lol:
@StupskaBitango sto lozis levate bez veze :D :D
Medeni+

#2182 Re: PROTESTI!!!

Post by Medeni+ »

mO k3 wrote:
Medeni+ wrote:
mO k3 wrote:Ako je trebalo nesto da fasuje onda banke .....nikako naša imovina
naša ??

misliš vaša, budžetlija
doboro juto budžetlija, ima se gdje otić na poso ili je zgrada spaljena :lol:
Za jedne je to revolucija, za druge "vandalizam". Nije teško ustanoviti tko će ovu pobunu okarakterizirati kao nešto pozitivno, a tko kao negativno. Prateći pomno jučerašnje izvještavanje nekih od vodećih medija u BiH, kao i izjave političara, mogao se - kao nikada do sada - osjetiti autentičan strah cijelog jednog establišmenta.
Vodeći mediji su, očekivano, pokazali još jednom koliki su sustavni dio tog establišmenta. Prosvjednike se nazivalo "vandalima", "huliganima" i raznim drugim pogrdnim nazivima. Optužuje ih se kako "uništavaju svoju imovinu" - to je posve pogrešno, oni koji su jučer rušili gradovima BiH nisu rušili "svoju imovinu", već sinonim za eksploatacijsku strukturu koja ruši njihove živote svakoga dana.
Jes bas sam taj .... :lol: ima da te preko ip tražimo i kao huškačka deklarisemo , ima da platiš čitavu zgradu sto je izgorila I da tvoji unuci je otplaćuju ...
ne treba ti majmune ip
samo se javi na PP da se nađemo, mislim da ćeš završiti na ortopediji
ajd budi faca, molim te, pa se javi, please :oops:
StupskaBitanga

#2183 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

weredsf wrote:
Da je moj ANS Drive znas koliko bi me zanimalo tvoje kmecanje tu, bio bi negdje na skijanju :D :D
Gadžo je blizak vama u SDA
Black111

#2184 Re: PROTESTI!!!

Post by Black111 »

uzgajivac wrote:

gubis poentu. kao prvo nema rata, jer nema artiljerije. kao drugo, ako se ukinu kantoni, ne znaci da ce se uvesti 3. entitet. samo inicijativa ukidanje kantona podrazumijeva da nema uvodjenja novih teritorijalnih podjela.
Ajde ne... i ne trolajte s tim (nerealnim) glupostima. Ko ce ih ukinuti? Sta mislis da ce Hrvati to jedva docekati? Osobito nakon Komsica i sl. i situacije koja vlada u srcu "Zapadne Njemacke" :D ? I na kraju sta je ukidanje kantona nego nove podjele... kako god okrenes negdje neko mora biti u vecini. Da se kantoni ukinu a bez entiteta znaci da bi Hrvati bila uvjerljiva manjina u bosnjackom entitetu... pa nisu (nismo) ludi 'ebote. :D
Last edited by Black111 on 09/02/2014 13:33, edited 2 times in total.
Havatar

#2185 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

Ovo prizivanje okupacije od strane nekih od ucesnika protesta na ovoj temi pokazuje stanje svijesti i da nije slucajno sto su paljeni simboli nezavisne drzave Bosne i Heregovine i to bas oni koji ni u ratu nisu unisteni.
StupskaBitanga

#2186 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

Koordinacija boračkih udruženja USK traži hapšenje Hamdije Lipovače
avaz
guber90

#2187 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

uzgajivac wrote:

Gdje ti zivis, pratis li ti politicku situaciju u Bosni ? Da li znas sta pricaju Hrvati i Srbi ovdje, sasvim suprotno od toga sto ti pricas, znaci na kraju dovodis do toga da ce ovo sve ispasti Bosnjacko i Muslimansko, da nema veze niti sa jednim niti sa drugim.
weredsf

#2188 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

StupskaBitanga wrote:
weredsf wrote:
Gadžo je blizak vama u SDA
Ne znam kome je blizak ali meni nije mada moguce da on bude radio to
Alfons Kauders

#2189 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

ilkbahar wrote:
To sto ugodno zivi nekolicina gradjana ne znaci da se ostali trebaju patiti, sutiti i nepoduzimati nista! Sit gladnom ne vjeruje!
a po tvom to sto nekolicina gradjana nema za dorucka znaci da se i mi ostali trebamo patiti i zivjeti kao oni? jer u to vodi anarhija, nista vise, nista manje
uzgajivac

#2190 Re: PROTESTI!!!

Post by uzgajivac »

Alfons Kauders wrote:
uzgajivac wrote:

i onda u bl na ulice izadje 10,000 ljudi, kazu narusen je dejton, zapale par zgrada i ultimativno pozovu vladu rs da proglasi nezavisnost

i sta cemo onda?

demonstrantima kao da djeca pisu zahtjeve i onda se fejsbuk revolucionari ibrete sto raja nece da im se pridruzi

ovo je socijalni bunt i tacka - svako ko pokusa udrobiti nekakve bajke koje nemaju prolaza radi ono sto vladajuce stranke i ocekuju... i vjerovatno im se sad smiju, jer sto vise bude debilnih zahtjeva, to ce im biti lakse da preko svega predju
ne mogu proglasiti otceplenje RS bez vojske Srbije. policija RS nema tu artiljeriju da drzi liniju podjele drzavne imovine. moze zaustaviti saobracaj, ali ne i NATO snage.
asdf1

#2191 Re: PROTESTI!!!

Post by asdf1 »

ExNihilo wrote:Imbecilno je zahtjevati bilo šta što sa sobom neminovno nosi infinite loop nacionanih rasprava, poput pitanja kantona. Treba se fokusirati isključivo na ekonomska pitanja.

Primjerice, ispunjavanje samo ovog zahtjeva bilo bi dovoljno da se proglasi velika pobjeda, a zavisi isključivo od "dobre volje" političara:

- Kresanje plata svih zaposlenika u javnom sektoru i od ušteđenog iznosa, koji bi iznosio milione maraka, formiranje određenog fonda kojim bi se finansirale poslovne ideje, stimulirala ekonomija, eksponencijano povećavala zaposlenost i, na kraju krajeva, povećavali budžetski prihodi.
:thumbup:

Inace, potpisujem svaki tvoj post na ovu temu. Ovo citiram i da se smanji udio ovog spinovanja na temi.
weredsf

#2192 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

Visoki predstavnik upozorava na ozbiljnost situacije o kojoj premijer Hrvatske razgovara u Mostaru, a predsjednik RS u Beogradu...
Zna li iko skim razgovara ovaj treci i Finci i Sejdic?
kamen spoticanja

#2193 Re: PROTESTI!!!

Post by kamen spoticanja »

123456789 wrote:
Nisam fan, vec mi zaista smeta prebacivanje loptice na ovog na onog. Svi su oni govna, ali me iritira kada vidim da u svakom tvom postu ide komentar vezan za radoncica. De malo smanji, providan si!
Ejs...a ne smeta ti fahrino skupljanje politickih poena na protestima?
Nego kad ona rulja ode i rasturi jedan od fahrinih tornjeva, vec sutradan imat ces 100 hiljada ljudi na protestima
uzgajivac

#2194 Re: PROTESTI!!!

Post by uzgajivac »

guber90 wrote:
uzgajivac wrote:

Gdje ti zivis, pratis li ti politicku situaciju u Bosni ? Da li znas sta pricaju Hrvati i Srbi ovdje, sasvim suprotno od toga sto ti pricas, znaci na kraju dovodis do toga da ce ovo sve ispasti Bosnjacko i Muslimansko, da nema veze niti sa jednim niti sa drugim.
ma ne boj se nece ukinuti kantone, dok ne dobiju garanciju za 3. entitet. znaci, zasad kantoni ostaju, place zastupnicima za tekuci mjesec ce leci 1. marta. :D
StupskaBitanga

#2195 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

weredsf wrote:Visoki predstavnik upozorava na ozbiljnost situacije o kojoj premijer Hrvatske razgovara u Mostaru, a predsjednik RS u Beogradu...
Očekujem Bakira u Istanbulu
Jedaj

#2196 Re: PROTESTI!!!

Post by Jedaj »

Narode ja sam prezivio i 92 i znam tacno koje su greske pravljene i kako se skala agresije mogla umanjii ili mozda cak izbjeci. Mozda ce zvucati utopijski ali ovo bi mogao biti plan koji ce sprijeciti eskalaciju u nezeljenom pravcu, sto nikome ne treba.

Prvo principi:

1. Sa fasistima, teroristima, kriminalcima, mafijom, veleizdajnicima i stranom agenturom se ne pregovara jer nikakav pravedan po sviju dogovor nije moguce sa njima postici.

2. Treba slijediti POLITICKI DOGOVOR koji su postigli ljudi sa reputacijom, dignitetom a to su antifasisti i to je ZAVNOBIH, a ne predstavnici agresora, ratni zlocinci, kriminalci i veleizdajnici kako je to bio slucaj u Dejtonu. Dejtonski pregovaraci nisu imali mandat prema unutarnjem i internacionalnom pravu da pregovaraju Ustav i stoga je njihov "dogovor" nevazeci. Na prmjer Predsjednik Francuske Hollande nema mandat da pregovara sa Markel ili Camerunom unutarnje uredjenej Francuske republike ili ne daj Boze Ustav Francuske Republike, bez obzira bila agresija, bio gradjanski rat i td. Te stvari su zabranjene i po Beckoj konvenciji i po paragrafima UN-a i po vazecem Ustavu doticne drzave. Dejtonski Ustav nije ni mogao biti stavljen na dnevni red Parlamenta Republike BH jer Ustav RBH ne predvidja mogucnost vlastitog ukidanja pa je i stavljanje na dnevni red tog pitanja bio ilegalan cin veleizdaje Republike BH.

3. Treba biti mudar i insistirati na diplomatskom rejesenju krize, ali u pregovorima sa ljudima koji se nisu kompromitovali izdajom, zlocinima i kriminalom, dakle ni jedan predstavnik trenutne vlasti ne moze biti clan pregovarckog tima.

4. U pregovorima se mogu donositi samo odluke koje su u skladu sa unutarnjem i internacionalnom pravu, a nikako kao rezultat ucjene, pritisak iz vana, trenutne snage i potencijalnih prijetnji.

BAZIRANO NA OVIM PRINCIPIMA ONDA SLIJEDI OVAJ PLAN SPASA I TRAJNOG RJESENJA BOSANSKE KRIZE, KOJI CE RJESITI I SLUCAJ SEJDIC-FINCI I INVESTICIJE I NEZAPOLSENOST I OBEZBJEDITI I TRAJN I MIR U BH I EVENTUALNO u REGIONU:

1. SVE VLADE I SVI NIVOI U BH MORAJU DATI NEOPOZIVE OSTAVKE ODMAH, ALI I RADITI U TEHNICKOM MANDATU DO NOVIH IZBORA.

2. Formirati privremeno Savjetodavno tijelo na nivou BH koje ce donositi sve glavne odluke o pitanjima izlazka iz krize dok novoizbrana vlast ne preuzme vlast kada treba biti raspusteno. Savjetodavno tijelo treba sacinjavati struka a to su najeminentniji profesori unutarnjeg prava iz reda bosnjackog, srpskog, hrvatskog i reda ostalih. Oni ne smiju biti clanovi ni jedne postojece stranke i moraju dati zakletvu da ce postovati sve instance unutarnjeg (Ustav RBH) i internacionalnog prava (Medjunarodne konvencije i povelju UN-a). Kao sto sam napomenuo Dejtonski Ustav je ilegalan po sva tri pravna osnova i kao takav ne moze biti nikakav osnov za pregovaranje, vec samo predhodni legalni i legitimni gradjanski Ustav Republike bH i prethodni politicki dogoivor ZAVNOBIH, kao i sve instance unutranjeg prava. Posmatraci tih pregovara treba da budu OHR, predstavnik EU, kao i komandanti Federalne uprave policije i RS-a, Glavni komandant OS BH sa zamjenicima, te po jedan nekorumpiranni i ne osumnjiceni za ratni zlocin general ARBH, VRS i HVO, te jedan predstavnik medija, koji ce prenositi svim medijima tok pregovora. Posmatraci trebaju biti spona pregovaraca sa narodom (ima) i gradjanima.

3. Raspisati nove Parlamentarne izbore po Izbornom zakonu Republike BH.

4. Formirati vlast po Ustavu i zakonima Republike BH

5. Izmjeniti na legalan nacin Ustav Republike BH sa odlukama Savjetodavnog tijela koje bi morale biti tako formulisane da obezbjede najveci stepen demokratije, ravnopravnost svih gradjana Republike bH, sekularnu drzavu sa vladavinom prava, ravnopravnost svih naroda RBH, slobodu razvoja kulture svakog naroda i svake nacionalne manjine koja bi isla do granica koju sami ti narodi i manjine mogu finansirati, slobodu vjerosipovjesti, slobodu djelovanja svih vjerskih institucija na cjelokupnom podrucju RBH, edukaciju po planu i programu koji izaberu sami gradjani pojedinacno i td. Razumno je ocekivati da ti strucnjaci nece predloziti ponove teritorijalnu podjelu po genocidom ociscenim etnickim linijama. Mogu biti samo prijedlozi sa eventualnim ekonomskim regijama u kojima ni jedan narod nece imati vecinu i koje nece imati zakonodavnu i sudsku vlast.

5. Po usvajanju ovih amandmana raspustiti Savjetodavno tijelo i dati vlast u ruke zakonodavnoj, sudskoj i izvrsnoj vlasti Republike BH i opstina.

I onda svi skupa krenuti u prospertitet, EU i NATO.

OHR i EU trebaju svojim prisustvom obezbjediti da se ovaj proces odvija u miru i sprijece kriminalce, mafiju, cetnike, ustase, balije da ga ugroze po bilo kom osnovu. Kao sto rekoh, prvi princip je da se sa teroristoima, fasistima, mafijom, kriminalcima, veleizdajnicima ne pregovara i NE TREBA NAS BITI BRIGA STA ONI MISLE. Oni trebaju biti briga EU trupa i NATO-a.

Alternativa ovom planu je ili nova agonija u narednih 50 godina ili nedaj boze gradjanski rat, koji niko ne zeli, osim sljedbenika ratnih zlocinaca Milosevica, Tudjmana i dokazanih veleizdajnika iz Sarajeva.

Ja sam slicne poruke slao i 91-92, ali u 100% slucajeva dobio sam odgovor tipa: "stati znas papak", "kominjaro" i td. Znao sam tacno sta ce se desiti ali svijest naroda i centara moci nije bio na nivou da to shvati pa smo dobili uzas. Nadam se da se historiaj nece ponoviti i da smo bar nesto naucili.
Last edited by Jedaj on 09/02/2014 13:38, edited 1 time in total.
Paranoid

#2197 Re: PROTESTI!!!

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:
ilkbahar wrote:
a po tvom to sto nekolicina gradjana nema za dorucka znaci da se i mi ostali trebamo patiti i zivjeti kao oni? jer u to vodi anarhija, nista vise, nista manje
Zemljak, zabrinjavaš me pravo.. tebi je 553 000 nezaposlenih nekolicina..pa jarane nešto očito nije u redu sa tvojim rezonovanjem.

Meni je život takodje dobar i imam svega, ali podržavam proteste i smjenu/procesuiranje svih od vrha do mjesnih zajednica.
kamen spoticanja

#2198 Re: PROTESTI!!!

Post by kamen spoticanja »

StupskaBitanga wrote:
weredsf wrote:Visoki predstavnik upozorava na ozbiljnost situacije o kojoj premijer Hrvatske razgovara u Mostaru, a predsjednik RS u Beogradu...
Očekujem Bakira u Istanbulu
:lol: :thumbup:
mO k3

#2199 Re: PROTESTI!!!

Post by mO k3 »

Paranoid wrote:
Alfons Kauders wrote:
ilkbahar wrote:
Zemljak, zabrinjavaš me pravo.. tebi je 553 000 nezaposlenih nekolicina..pa jarane nešto očito nije u redu sa tvojim rezonovanjem.

Meni je život takodje dobar i imam svega, ali podržavam proteste i smjenu/procesuiranje svih od vrha do mjesnih zajednica.
:thumbup:
It_is_a_Leclerc

#2200 Re: PROTESTI!!!

Post by It_is_a_Leclerc »

Jedaj wrote:Narode ja sam prezivio i 92 i znam tacno koje su greske pravljene i kako se skala agresije mogla umanjii ili mozda cak izbjeci. Mozda ce zvucati utopijski ali ovo bi mogao biti plan koji ce sprijeciti eskalaciju u nezeljenom pravcu, sto nikome ne treba.

Prvo principi:

1. Sa fasistima, teroristima, kriminalcima, mafijom, veleizdajnicima i stranom agenturom se ne pregovara jer nikakav pravedan po sviju dogovor nije moguce sa njima postici.

2. Treba slijediti POLITICKI DOGOVOR koji su postigli ljudi sa reputacijom, dignitetom a to su antifasisti i to je ZAVNOBIH, a ne predstavnici agresora, ratni zlocinci, kriminalci i veleizdajnici kako je to bio slucaj u Dejtonu. Dejtonski pregovaraci nisu imali mandat prema unutarnjem i internacionalnom pravu da pregovaraju Ustav i stoga je njihov "dogovor" nevazeci. Na prmjer Predsjednik Francuske Hollande nema mandata da pregovara sa Markel ili Camerunom unutarnje uredjenej Francuske republike ili ne daj Boze Ustav Francuske Republike, bez obzira bila agresija, bio gradjanski rat i td. Te stvari su zabranjene i po Beckoj konvenciji i po paragrafima UN-a i po vazecem Ustavu doticne drzave. Dejtonski Ustav nije ni mogao biti stavljen na dnevni red Parlamenta Republike BH jer Ustav RBH ne predvidja mogucnost vlastitog ukidanja pa je i stavljanje na dnevni red tog pitanja bio ilegalan cin veleizdaje Republike BH.

3. Treba biti mudar i insistirati na diplomatskom rejesenju krize, ali u pregovorima sa ljudima koji se nisu kompromitovali izdajom, zlocinima i kriminalom, dakle ni jedan predstavnik trenutne vlasti ne moze biti clan pregovarckog tima.

4. U pregovorima se mogu donositi samo odluke koje su u skladu sa unutarnjem i internacionalnom pravu, a nikako kao rezultat ucjene, pritisak iz vana, trenutne snage i potencijalnih prijetnji.

BAZIRANO NA OVIM PRINCIPIMA ONDA SLIJEDI OVAJ PLAN SPASA I TRAJNOG RJESENJA BOSANSKE KRIZE, KOJI CE RJESITI I SLUCAJ SEJDIC-FINCI I INVESTICIJE I NEZAPOLSENOST I OBEZBJEDITI I TRAJN I MIR U BH I EVENTUALNO u REGIONU:

1. SVE VLADE I SVI NIVOI U BH MORAJU DATI NEOPOZIVE OSTAVKE ODMAH, ALI I RADITI U TEHNICKOM MANDATU DO NOVIH IZBORA.

2. Formirati privremeno Savjetodavno tijelo na nivou BH koje ce donositi sve glavne odluke o pitanjima izlazka iz krize dok novoizbrana vlast ne preuzme vlast kada treba biti raspusteno. Savjetodavno tijelo treba sacinjavati struka a to su najeminentniji profesori unutarnjeg prava iz reda bosnjackog, srpskog, hrvatskog i reda ostalih. Oni ne smiju biti clanovi ni jedne postojece stranke i moraju dati zakletvu da ce postovati sve instance unutarnjeg (Ustav RBH) i internacionalnog prava (Medjunarodne konvencije i povelju UN-a). Kao sto sam napomenuo Dejtonski Ustav je ilegalan po sva tri pravna osnova i kao takav ne moze biti nikakav osnov za pregovaranje, vec samo predhodni legalni i legitimni gradjanski Ustav Republike bH i prethodni politicki dogoivor ZAVNOBIH, kao i sve instance unutranjeg prava. Posmatraci tih pregovara treba da budu OHR, predstavnik EU, kao i komandanti Federalne uprave policije i RS-a, Glavni komandant OS BH sa zamjenicima, te po jedan nekorumpiranni i ne osumnjiceni za ratni zlocin general ARBH, VRS i HVO, te jedan predstavnik medija, koji ce prenositi svim medijima tok pregovora. Posmatraci trebaju biti spona pregovaraca sa narodom (ima) i gradjanima.

3. Raspisati nove Parlamentarne izbore po Izbornom zakonu Republike BH.

4. Formirati vlast po Ustavu i zakonima Republike BH

5. Izmjeniti na legalan nacin Ustav Republike BH sa odlukama Savjetodavnog tijela koje bi morale biti tako formulisane da obezbjede najveci stepen demokratije, ravnopravnost svih gradjana Republike bH, sekularnu drzavu sa vladavinom prava, ravnopravnost svih naroda RBH, slobodu razvoja kulture svakog naroda i svake nacionalne manjine koja bi isla do granica koju sami ti narodi i manjine mogu finansirati, slobodu vjerosipovjesti, slobodu djelovanja svih vjerskih institucija na cjelokupnom podrucju RBH, edukaciju po planu i programu koji izaberu sami gradjani pojedinacno i td. Razumno je ocekivati da ti strucnjaci nece predloziti ponove teritorijalnu podjelu po genocidom ociscenim etnickim linijama. Mogu biti samo prijedlozi sa eventualnim ekonomskim regijama u kojima ni jedan narod nece imati vecinu i koje nece imati zakonodavnu i sudsku vlast.

5. Po usvajanju ovih amandmana raspustiti Savjetodavno tijelo i dati vlast u ruke zakonodavnoj, sudskoj i izvrsnoj vlasti Republike BH i opstina.

I onda svi skupa krenuti u prospertitet, EU i NATO.

OHR i EU trebaju svojim prisustvom obezbjediti da se ovaj proces odvija u miru i sprijece kriminalce, mafiju, cetnike, ustase, balije da ga ugroze po bilo kom osnovu. Kao sto rekoh, prvi princip je da se sa teroristoima, fasistima, mafijom, kriminalcima, veleizdajnicima ne pregovara i NE TREBA NAS BITI BRIGA STA ONI MISLE. Oni trebaju biti briga EU trupa i NATO-a.

Alternativa ovom planu je ili nova agonija u narednih 50 godina ili nedaj boze gradjanski rat, koji niko ne zeli, osim sljedbenika ratnih zlocinaca Milosevica, Tudjmana i dokazanih veleizdajnika iz Sarajeva.

Ja sam slicne poruke slao i 91-92, ali u 100% slucajeva dobio sam odgovor tipa: "stati znas papak", "kominjaro" i td. Znao sam tacno sta ce se desiti ali svijest naroda i centara moci nije bio na nivou da to shvati pa smo dobili uzas. Nadam se da se historiaj nece ponoviti i da smo bar nesto naucili.
Na ovo će ti se sve izvan Sarajeva samo nasmijati.
Post Reply