Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#2176 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Isti sam. Kontah da li da prijavim, a onda skontah da je toliko besmislen, nepismen i nadobudan, da je naprosto haram to prijaviti. Bolje se smijati :D
triconja

#2177 Re: Ateizam

Post by triconja »

Dozer wrote:Opasnost! Plicak! Pazljivo, nasukacete se.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Dakle, primjer danasnjeg klasicnog "vjernika", Bosnjaka...

Kurave - moze.
Varanje zene - moze.
5 vakata - moze.
Samo klempo - ne moze :lol:
To ti nastane kad ukrstis konja i polovan karabin. Nedime dragi sta nam ovo rade. Citav dunjaluk se urotio protiv postenih bosanaca i protjero ih kroz sito i reseto sa religijama. Nije lahko govoriti o islamu a 99 % ljudi slavi paganske praznike kao npr cimburijadu i jurjev :kiss:
triconja

#2178 Re: Ateizam

Post by triconja »

kiligonzales wrote:Otkad se ateisti brinu sta je halal a sta haram?

Zar njih ne vrijedi samo da je ispravno ono sto oni sami odluce da jest? :D

Cudnog li ateizma :lol:
Ateizam se barem vodi moralnim nacelima koja se mogu izmijeniti u zavisnosti od doba u kojem se zivi :D
triconja

#2179 Re: Ateizam

Post by triconja »

beni-bu-man wrote:nije to briga ali mi je malo cudno kako neko klanja 5 puta dnevno i pored vara svoju zenu s kojom ima 2 djece i kojom smatra dobrom zenom....

gdje je tu logika :?
Bog reko mores imat ceteri zene. :lol:
Jedino kada mozes imati vise od jedne zene je ako je neki rat koji traje podugo i nema muskinja dovoljno. E sad ima jedna caka. Druge zene koje mozes zenit moraju biti udovice (polovnjace) a ne kako je tebi cejf. :oops:
beni-bu-man

#2180 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Isti sam. Kontah da li da prijavim, a onda skontah da je toliko besmislen, nepismen i nadobudan, da je naprosto haram to prijaviti. Bolje se smijati :D
takvi kao on su ba dobri ljudi, barem prizna da je los vjernik :D
triconja

#2181 Re: Ateizam

Post by triconja »

Dozer wrote:
kiligonzales wrote: Svaki pojedinac treba da se zanima sobom. Klokotan ili neki promiskutetni ateista koji vara vlastitu zenu, po cemu se razlikuju?

Ako polazimo od toga da su ljudi kreirali svoju etiku, nameće se pitanje šta je ispravnije od to dvoje i da li je uopšte to što su uradili istima ispravno ili nije?
Slazem se.
Ali, nije li onda sasvim logicno pitanje - sta je poenta vjere i vjernickog zaklinjanja u nju, ako rade sve isto sto i nevjernici?
Valjda je razlika to sto se vjernici mole tom nekakvom imaginarnom bogu za oprost, a nevjernici to ne rade... Ili ima jos nesto?
E lahko je rec boze oprosti mi grijehe, i mirne duse zaspat. Kod cafira je problem mirno zaspat jer po njihovom razmisljanju bog ne postoji. Ko ce njima grijehe oprostit?
beni-bu-man

#2182 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

triconja wrote:
beni-bu-man wrote:nije to briga ali mi je malo cudno kako neko klanja 5 puta dnevno i pored vara svoju zenu s kojom ima 2 djece i kojom smatra dobrom zenom....

gdje je tu logika :?
Bog reko mores imat ceteri zene. :lol:
Jedino kada mozes imati vise od jedne zene je ako je neki rat koji traje podugo i nema muskinja dovoljno. E sad ima jedna caka. Druge zene koje mozes zenit moraju biti udovice (polovnjace) a ne kako je tebi cejf. :oops:
cuj 4 :?
i cuj bog reko :?
sto je Adem (Adam) imao samo jednu Havu (Evu) :? :? :?
fale jos 3 :mrgreen:
Raigor Stonehoof

#2183 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

triconja wrote: E lahko je rec boze oprosti mi grijehe, i mirne duse zaspat. Kod cafira je problem mirno zaspat jer po njihovom razmisljanju bog ne postoji. Ko ce njima grijehe oprostit?
prvo, nije to misljenje.

drugo, cafiri ne strahuju da ce vjecno goriti radi raznoraznih gluposti, pa se plaho i ne sekiraju ako naprave kakav grijeh. tu mislim na bogaranje i slicno. sto se tice grijehova prema drugim osobama, ima stvar koja se zove savjest, i koju ne mogu utisati tako sto triput kazem alahuekber poput vas.
Dozer

#2184 Re: Ateizam

Post by Dozer »

triconja wrote:
Dozer wrote:
kiligonzales wrote: Svaki pojedinac treba da se zanima sobom. Klokotan ili neki promiskutetni ateista koji vara vlastitu zenu, po cemu se razlikuju?

Ako polazimo od toga da su ljudi kreirali svoju etiku, nameće se pitanje šta je ispravnije od to dvoje i da li je uopšte to što su uradili istima ispravno ili nije?
Slazem se.
Ali, nije li onda sasvim logicno pitanje - sta je poenta vjere i vjernickog zaklinjanja u nju, ako rade sve isto sto i nevjernici?
Valjda je razlika to sto se vjernici mole tom nekakvom imaginarnom bogu za oprost, a nevjernici to ne rade... Ili ima jos nesto?
E lahko je rec boze oprosti mi grijehe, i mirne duse zaspat. Kod cafira je problem mirno zaspat jer po njihovom razmisljanju bog ne postoji. Ko ce njima grijehe oprostit?
Nema logike.
Ako ne vjerujem da postoji, onda nemam ni potrebu moliti mu se za bilo kakav oprostaj bilo cega :D
Legnem, i mirne duse pajam, neopterecen trazenjem oprosta za bilo sta :D
triconja

#2185 Re: Ateizam

Post by triconja »

Raigor Stonehoof wrote:
triconja wrote: E lahko je rec boze oprosti mi grijehe, i mirne duse zaspat. Kod cafira je problem mirno zaspat jer po njihovom razmisljanju bog ne postoji. Ko ce njima grijehe oprostit?
prvo, nije to misljenje.

drugo, cafiri ne strahuju da ce vjecno goriti radi raznoraznih gluposti, pa se plaho i ne sekiraju ako naprave kakav grijeh. tu mislim na bogaranje i slicno. sto se tice grijehova prema drugim osobama, ima stvar koja se zove savjest, i koju ne mogu utisati tako sto triput kazem alahuekber poput vas.
Ja koristim stil pisanja "slucajni prolaznik". Gledam sve objektivno i kao tako pokusavam da ne favorizujem ni jednu stranu. Ja nigdje nisam iznio vjerujem li ili ne, nego samo moja neka misljenja i pokoji trol na neke obicaje i vjerovanja koje su po mom misljenju "zanimljiva".
triconja

#2186 Re: Ateizam

Post by triconja »

Dozer wrote: Nema logike.
Ako ne vjerujem da postoji, onda nemam ni potrebu moliti mu se za bilo kakav oprostaj bilo cega :D
Ko ce ti oprostiti u tom slucaju? Mora neko. Malo ces pred spavanje o tome razmisljati i to je to. :D (moras barem sebi oprostiti)
Raigor Stonehoof

#2187 Re: Ateizam

oprosti onda, sto sam te svrstao na stranu vjernika.
triconja

#2188 Re: Ateizam

Post by triconja »

Raigor Stonehoof wrote:oprosti onda, sto sam te svrstao na stranu vjernika.
Svi mi u nesto vjerujemo :D
Dozer

#2189 Re: Ateizam

Post by Dozer »

triconja wrote:
Dozer wrote: Nema logike.
Ko ce ti oprostiti u tom slucaju? Mora neko. Malo ces pred spavanje o tome razmisljati i to je to. :D (moras barem sebi oprostiti)
Nemam sta :D
Dope_Man

#2190 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Razlikuju se itekako. Razlika je u tome da vjernik udara po glavi ''svetom'' knjigom, tvrdi kako je samo religija izvor morala i kako je on kao vjernik iznad ateiste u svakom smislu. ISTOVREMENO, krsi pravila sopstvene vjere u koju se kune. Dakle cisto licemjerstvo. S druge strane, za ateistu ne postoje takva pravila od boga, i stoga nije licemjer ako radi sta mu volja.

Na temu: https://www.mreza-mira.net/vijesti/clan ... zbenika-2/

Jasno kako rastu nove generacije otvorenog uma.
O'zone
Globalni moderator

#2191 Re: Ateizam

Post by O'zone »

Image
triconja

#2192 Re: Ateizam

Post by triconja »

Dope_Man wrote:

Razlikuju se itekako. Razlika je u tome da vjernik udara po glavi ''svetom'' knjigom, tvrdi kako je samo religija izvor morala i kako je on kao vjernik iznad ateiste u svakom smislu. ISTOVREMENO, krsi pravila sopstvene vjere u koju se kune. Dakle cisto licemjerstvo. S druge strane, za ateistu ne postoje takva pravila od boga, i stoga nije licemjer ako radi sta mu volja.

E moj ti, ako ti nisi vjernik i nacionalista nisi Bosnjak :izet: . Za ovo ti ne treba nikakva knjiga nego samo propitaj ljude okolo sta misle o ovoj temi.
triconja

#2193 Re: Ateizam

Post by triconja »

O'zone wrote:Image
Zar i ti sine Brute :lol: . Mislio sam da ti ne zalazis u ove vode kao mi ostali cafiri :D
Dope_Man

#2194 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

triconja wrote:
Dope_Man wrote: Razlikuju se itekako. Razlika je u tome da vjernik udara po glavi ''svetom'' knjigom, tvrdi kako je samo religija izvor morala i kako je on kao vjernik iznad ateiste u svakom smislu. ISTOVREMENO, krsi pravila sopstvene vjere u koju se kune. Dakle cisto licemjerstvo. S druge strane, za ateistu ne postoje takva pravila od boga, i stoga nije licemjer ako radi sta mu volja.

E moj ti, ako ti nisi vjernik i nacionalista nisi Bosnjak :izet: . Za ovo ti ne treba nikakva knjiga nego samo propitaj ljude okolo sta misle o ovoj temi.
Unaprijed sam ih zeznuo jer sam se sam odmakao i od te klasifikacije koju smatram bespotrebnom u svom zivotu :D
triconja

#2195 Re: Ateizam

Post by triconja »

Dope_Man wrote:
triconja wrote:
Dope_Man wrote: Razlikuju se itekako. Razlika je u tome da vjernik udara po glavi ''svetom'' knjigom, tvrdi kako je samo religija izvor morala i kako je on kao vjernik iznad ateiste u svakom smislu. ISTOVREMENO, krsi pravila sopstvene vjere u koju se kune. Dakle cisto licemjerstvo. S druge strane, za ateistu ne postoje takva pravila od boga, i stoga nije licemjer ako radi sta mu volja.

Unaprijed sam ih zeznuo jer sam se sam odmakao i od te klasifikacije koju smatram bespotrebnom u svom zivotu :D
Blago tebi, neces zivot provesti u mrznji i netoleranciji :D .
HardcoreMX

#2196 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Znači, ateisti su tolerantni. Tolerancija znači trpljenje. Znači, tek toliko da mržnja ne eskalira. Ne kaže se djabe na pragu tolerancije. U mojoj vjeri nema ni tolerancije ni netolerancije. U mojoj vjeri ima ljubavi, mira i spokojstva. Vjernici su samo braća i nikako drugačije. A prema nevjernicima da se na najljepši način komunicira. Vjernici su to i dokazali na forumu, a ateisti ne znaju drugačije ako neće vrijedjati i biti srditi.
Pandakonda

#2197 Re: Ateizam

Post by Pandakonda »

Ko je od vas financirao ovaj članak ? :D

Ateisti u opasnosti od izumiranja zbog vjerovanja u kontracepciju

https://www.klix.ba/lifestyle/ateisti-u ... /170313149
jasko_ba

#2198 Re: Ateizam

Post by jasko_ba »

Broj debilnih tekstova na Klixu u zadnje vrijeme je nevjerovatan. :-)
Image
Raigor Stonehoof

#2199 Re: Ateizam

HardcoreMX wrote:Znači, ateisti su tolerantni. Tolerancija znači trpljenje. Znači, tek toliko da mržnja ne eskalira. Ne kaže se djabe na pragu tolerancije. U mojoj vjeri nema ni tolerancije ni netolerancije. U mojoj vjeri ima ljubavi, mira i spokojstva. Vjernici su samo braća i nikako drugačije. A prema nevjernicima da se na najljepši način komunicira. Vjernici su to i dokazali na forumu, a ateisti ne znaju drugačije ako neće vrijedjati i biti srditi.
Sta ono kaze sura Al Baqrah, 191. stih, podsjeti nas? :lol:
HardcoreMX

#2200 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

O čemu ja govorim,a ti istakeo, je sura En-Nahl, ajet 125, eto da te podsjetim, da ne zaboraviš. :)
Post Reply