Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dobar osjecaj wrote:Ja se polako povlacim i smanjujem trud koji sam ulagala da shvatim par bliskih osoba koje su vec neko vrijeme bez posla i ikakvih prihoda.
Ja ne razumijem njih. Oni ne razumiju mene. Sve sto pokusam reci uglavnom nailazi na jak otpor. Prija im cuti samo nesto u sta ja ne vjerujem. Sve me to iscrpljuje i ucim se da ih izbacujem iz svog zivota, mada je i to tesko.
Primjera tih cudnih sukoba i razlicitih poimanja je bezbroj jer se desavaju kadgod se sretnemo/razgovaramo/dopisujemo.
Vecina meni bliskih nezaposlenih osoba se cvrsto drzi za ideju zivota kakav su imali prije dok su imali dobar posao/bolje uslove zivota/dovoljno novca za sve. Svaki posao koji sam im proslijedila su prvo prihvatili pa su onda poceli da se zale, kasne, pa im se nije isplatilo, pa je to bila pljacka...nista ne zavrse pa ih poslodavac naravno ne moze ni isplatiti. Ispocetka sam uskakala, spasavala njihove radove, dovrsavala, placala iz svog dzepa ali to je sve jalova rabota. Redovno mi se javljaju da mi kukaju kako nemaju sta jesti. S vremena na vrijeme ih odvedem u kupovinu hrane. Ne znaju kupovati u skladu s novim uslovima zivota. Kupuju skuplje varijante hrane od kojih se niko ne moze najesti pa za par dana opet nemaju nista.
Jedna rodica mi se javila prije par dana. Njenu djecu svake godine obucem/obujem od glave do pete pred svaku skolsku godinu. Sad se javila da me zamoli da njoj kupim cizme. Poslala mi je link na planikine cizme od 250 maraka. Kad sam rekla da je to previse i da je prikladnije da kupi nesto u Deichmannu ljutito mi je rekla "kupi ih sebi" i spustila mi slusalicu. Nakon toga je na moj FB profil postavila neku sliku dvoje djece od kojih jedno drzi u ruci MacBook a drugo dijete pored njega umire od gladi.
Dakle, slazem se s vama da je lako tudjim k...mlatiti svasta. Sve je u zivotu samo crno ili samo bijelo.
Tim spodobama što si im založila svoj obraz i poštenje da im pomogneš, se majke peskinave nezahvalne!!! A te što hodaju bosi i goli pa bi čizme od 300 KM nemoj više kupiti ni japanke na pijaci Ako opet popustiš pa im izađeš u susret treba te propustiti kroz šake života mi
Neka malo zimica uhvati za noge pa da vidiš kako je Deichmann ko Louis Viton dobar a kad se spuste na zemlju nemoj im odgovarati na poruke i pozive! Nek im je za nauk
mali_balon wrote:Kao sto rekoh, da se ne ponavljam. Eki kronicno nezaposlen nova dijagnoza. Nego molite Boga vi da ne budete kronicno nezaposleni. cuj kronicn nezaposlen.
Pratim ovaj pdf ima nekoliko godina.
Od njegovog zacetka ti ovdje kmechis kako nemas posla. Kako to drugacije zvati nego kronicno nezaposlen ??
mali_balon wrote:Kao sto rekoh, da se ne ponavljam. Eki kronicno nezaposlen nova dijagnoza. Nego molite Boga vi da ne budete kronicno nezaposleni. cuj kronicn nezaposlen.
Od njegovog zacetka ti ovdje kmechis kako nemas posla. Kako to drugacije zvati nego kronicno nezaposlen ??
hm, ja shvatih da nema posla ali odgaja svog klinca. Zena radi --- dokle , valjda cemo saznati.
hm, ja shvatih da nema posla ali odgaja svog klinca. Zena radi --- dokle , valjda cemo saznati.
Opa, jebote imam folovere, jel se tako zovu ovi sto prate nekog, ono moderno ko na fejsu. Da da, trenutno opet sjedim doma cuvam djete, hanuma radi, bas mi neki dan istekao ugovor pa sam opet na birou, i naravno aktuelan na ovoj temi.
Ali opet nisam kao vi trolovi, da za dva, tri mjeseca napucate postova ko ja za 1 godniu, ja 2 godine pa jedva preko 2 i po tisuce iako samo sjedim kod kuce i kmecim.
Pa eto, ne radi se direktno o tebi. Mada si na ovom pdf uvijek u negativnom tripu.
Generalno ljudi koji nemaju dugo posla nazivaju se kronično nezaposlenim. Ništa loše u tome.
razonoda wrote: onda si zbilja lijen, i tipkanje ti lijeno raditi. nemoj odmah da se tuces.
NIje, nego hronicno lijen da sam zbog toga nezaposlen.
@Prog321, izvadi vosak iz usiju, ili ocisti krmeljine s ociju pa ponovo procitaj moje postove, nisam nikad negativan nego realan. A to moze zvucati negativno samo onom ko nije na svojoj kozi osjetio "radosti" ganjanja posla, intervuja i nezaposlenosti i svega sta ona nosi sa sobom. Uvijek sam govorio da nismo svi isti i da ne treba unaprijed osudjivati nekog zbgo neceg, u ovom slucaju zbog nezaposlenosti. I ja dok sam radio bio sam misljenja kao i vi, pitao sam se kako je nemoguce naci posao, pametovao kako nece raja da radi, ispijaju kafe itd itd... ali nakon 20g rada ostadoh i ja bez posla, pa sam neke stvari okusio na svojoj kozi i promjenio misljenje za 100%. Najgore je sto se ljepim na vase trolovske provokacije, kontam hajd malo da im kazem da se spute na zemlju, da ne budu kao ja pa na tezi nacin upoznaju tu realnost ili kako ti rece negativni trip. Na kraju, vazda mozes preskociti moj post.
Nista lose u dijagnozi na zalost tacna je.
razonoda wrote: onda si zbilja lijen, i tipkanje ti lijeno raditi. nemoj odmah da se tuces.
@Prog321, izvadi vosak iz usiju, ili ocisti krmeljine s ociju pa ponovo procitaj moje postove, nisam nikad negativan nego realan. A to moze zvucati negativno samo onom ko nije na svojoj kozi osjetio "radosti" ganjanja posla, intervuja i nezaposlenosti i svega sta ona nosi sa sobom. Uvijek sam govorio da nismo svi isti i da ne treba unaprijed osudjivati nekog zbgo neceg, u ovom slucaju zbog nezaposlenosti. I ja dok sam radio bio sam misljenja kao i vi, pitao sam se kako je nemoguce naci posao, pametovao kako nece raja da radi, ispijaju kafe itd itd... ali nakon 20g rada ostadoh i ja bez posla, pa sam neke stvari okusio na svojoj kozi i promjenio misljenje za 100%. Najgore je sto se ljepim na vase trolovske provokacije, kontam hajd malo da im kazem da se spute na zemlju, da ne budu kao ja pa na tezi nacin upoznaju tu realnost ili kako ti rece negativni trip. Na kraju, vazda mozes preskociti moj post.
Malo se moramo nasaliti, mada tebi nije do toga. Znam kako se osjecas i u kakvoj si situaciji, pogotovo kad i drugi zavise od tebe.--- -D Nadam se da ce neko prepoznati tvoje kvalitete i dati ti sansu.Sta ti ostaje, nemoj klonuti.
Nemoj da se uzrujavas zbog tamo nekog "psiholoskog sadista" koji se seksualno uzbudjuje zbog necije nezaposlenosti ... takvih na BH budzetu imas koliko hoces koji su sadisti.
Drugo, u BiH-a postoje "tajna drustva & klanovi" sto se tice zaposlenja. I tako uvijek ce u BiH prije dobiti poslove tko je nepismen (ne zna upaliti kompjuter) i glup .... i tko je dio tog tajnog drustva. A ovi ostali ...... ne znam kakav da si ekspert ..... nema za tebe posla i mozes vrsiti prekvalifikacije ali posao neces dobiti.
I sto je najgore ....... poslodavci bjeze od VSS kadrova ..... nemam pojma zbog cega a zaposle glupana sa SSS-om .... i nije cudo sto je drzava u kolapsu. I dok SSS kupi diplomu VSS-a za 3 dana na nekoj livadi ..... ovi nabiju koeficijent plate ...... a pravi VSS opet nema posla ....
Primjer da vam "oslikam slikovito situaciju u BiH-a" kako ta "tajna drustva funkcionisu"" ..... pogledajte film "Eyes wide shut" http://www.imdb.com/title/tt0120663/ .... i bit ce vam sve jasno. Znaci ta "drustva" znaju sve o vama ..... a vi nista o njima. I ovo vam je ziva istina sto se tice posla i ponasanja ljudi u BiH-a.
Nece pomoci ni film. Svaki gradjanin to zna i ucestvuje u tome. Samo ce te 'ismijati 'sa tom konstatacijom.Sadista nebi bilo da nema mazohista.
Narod nije ili nece da rijese problem --redukcija vode, djukci koji kolju(e mene nisu , nesmetaju mi) grad.prevoz, korupcija itd.
Zar se bas nista narod ne pita.
modem33 wrote:Nemoj da se uzrujavas zbog tamo nekog "psiholoskog sadista" koji se seksualno uzbudjuje zbog necije nezaposlenosti ... takvih na BH budzetu imas koliko hoces koji su sadisti.
Drugo, u BiH-a postoje "tajna drustva & klanovi" sto se tice zaposlenja. I tako uvijek ce u BiH prije dobiti poslove tko je nepismen (ne zna upaliti kompjuter) i glup .... i tko je dio tog tajnog drustva. A ovi ostali ...... ne znam kakav da si ekspert ..... nema za tebe posla i mozes vrsiti prekvalifikacije ali posao neces dobiti.
I sto je najgore ....... poslodavci bjeze od VSS kadrova ..... nemam pojma zbog cega a zaposle glupana sa SSS-om .... i nije cudo sto je drzava u kolapsu. I dok SSS kupi diplomu VSS-a za 3 dana na nekoj livadi ..... ovi nabiju koeficijent plate ...... a pravi VSS opet nema posla ....
Primjer da vam "oslikam slikovito situaciju u BiH-a" kako ta "tajna drustva funkcionisu"" ..... pogledajte film "Eyes wide shut" http://www.imdb.com/title/tt0120663/ .... i bit ce vam sve jasno. Znaci ta "drustva" znaju sve o vama ..... a vi nista o njima. I ovo vam je ziva istina sto se tice posla i ponasanja ljudi u BiH-a.
Titami bas kontam kad sam cuo da je doticni umro kontam ode sad bobar grupa u pm. Dok sam radio neki domaci faktori zaposleni pri nevladinim organizacijam tvrde da je RS bolji dio od federacije, reko jeste ali sta ce biti kada nestane para od rasprodaje, onda se ti strucnjaci usute.
Naravno nije ni u federaciji nista bolje, neke firme su jos uvijek u vlasnistvu drzave ali zato banke pusu za vrat.
Lajavikrelac wrote:A te državne u dugovima do ušiju ili su pune neradnika i viška kadrova.....
mali_balon wrote:zaposleni pri nevladinim organizacijam tvrde da je RS bolji dio od federacije,
Po čemu to
Naveli su primjer veceh penzije, brze otvaranje firmi itd itd, nisam htio zalaziti u dublju diskusiju jer sam prije toga bio na terenu i sam se uvjerio kakvo je stanje.
Aha... Što li se predstavništva srbijanskih firmi sele u Sarajevo i Federaciju? Višak para, vremena i živaca? Ovdje ubiše lokalne ćurčije i ćehaje nametima i uslovima....
SSemir wrote:da se pohvalim..od prvog januara cu biti ponovo medju rajom sa ove teme....dugo je i trajalo
neda se usranom do potoka
nikakve alternative ni na vidiku
biro, here I come
Vidi se da si neradnik a i ovaj mufljuz isto tako, hronicni ljenjivci obojca
@razonoda nije problem zajebancija, problem je kada neko dodje solit pamet a ne zna kako je ovom drugom, da makar soli pamet necim konkretnim pa hajd.
ma znam jbg, klasicni neradnik. 9 mjeseci nisam radio jer sam neradnik, i onda sam odabrao da pocnem raditi u firmi koja ce nakon 6 mjeseci mog rada prestati da postoji zato sto sam neradnik....
osjecam se ko popisan.. dat filing
Last edited by SSemir on 13/12/2014 19:02, edited 1 time in total.
SSemir wrote:
ma znam jbg, klasicni neradnik. 9 nisam radio jer sam neradnik, i onda sam odabrao da pocnem raditi u firmi koja ce nakon 6 mjeseci mog rada prestati da postoji zato sto sam neradnik....
osjecam se ko popisan.. dat filing
To je stepenica vise od neradnika to je peh, to je onda do tebe , ma hajde bit ce nesta, znas onu i corava koka nadje zrno...