Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
SA 071 wrote:
Ne treba ti ni task killer, ni clean master niti bilo sta slicno. Pa nije android da usporava u radu kod vise otvorenih aplikacija ili ne daj Boze da zaglavi.
Sto ti to treba pasa moj..posle se kofrcite i govorite kako androidasi pljuju po wp-u, a vidi kako i sam ujedas bez da je iko i spomenuo bilo sta vezano za android...
Druga stvar, task killer na svakoj novijoj verziji od 2.3 je totalno nepotreban i onaj ko ga ima instaliranog veze nema ni sta je android ni wp nit bilo sta drugo vezano za mobilne os-ove...
Malik Urcic wrote:Kupljena danas 520-ka u telecomu
Izrada buraz ovdje je puno jeftinija Lumia 520 za tu lovu si mogao dobiti Lumia 620 a za 50 KM vise Lumia 900 Hebiga i ja sam se izradio zaletio se k'o ovan
Danas sam dobio na poklon Lumiu 620 da WP 8.0. E sad ne znam ništao WP pa me zanima slijedeće:
1. Da li WP ima potrebe za aplikacijama "task killer i sl?
2. Kako da brišem cache od pretrazivanja, aplikacija i ostalog?
3. Da li 3G troši više bateriju?
4. Da li "Mobilni podaci" troše više bateriju kada su uključeni? Inaće pretplata sam pa me ne zanima što mi badwidth troši.
Hvala
Ne treba ti ni task killer, ni clean master niti bilo sta slicno. Pa nije android da usporava u radu kod vise otvorenih aplikacija ili ne daj Boze da zaglavi.
Za brisanje stranica koje si posjecivao, udjes u IE u recent kod pretrazivanja i deleten sve koje si oznacio. Ako si na ovo mislio. Za aplikacije ne znam.
3G ili 2G nebitno, osim sto je 3G bolja. Ali najvise ti trosi wifi i mobilni internet kada su ukljuceni.
U data sense mozes pratiti i limitirati potrosnju mobilnog interneta.
Qler wrote:Ako koristis mobilni internet, onda 3g, a ako ga nikad ne koristis onda 2g...
Koristim jer sam na pretplati. To me uvijek zanimalo jer govore svi da 3 G više troši bateriju mada mi to nikad nije jasno bilo jer znam da je 3G stabilnija i bolja mreža i logičnije je da manje troši bateriju.
Malo ti to bolje istrazi 2G je stabilniji, i u standby manje troši. Dok 3G je prenos podataka, i daleko brzi za net, da se tako izrazim. Wikipedia i google, ubojita kombinacija
Qler wrote:Ako koristis mobilni internet, onda 3g, a ako ga nikad ne koristis onda 2g...
Koristim jer sam na pretplati. To me uvijek zanimalo jer govore svi da 3 G više troši bateriju mada mi to nikad nije jasno bilo jer znam da je 3G stabilnija i bolja mreža i logičnije je da manje troši bateriju.
3G naravno da trosi vise baterije, ALI, moras znati da i sam bhtelekom nema sve bazne stanice s 3g opremom, zato negdje mozes imati signal istoga, al nisi na dobroj stanici, naravno, to su uglavnom u seoskim podrucjima.
a sto se ti ce telefona, najbolje ga podesiti na manuelnu mrezu, jer i to cuva bateriju, posto proces koji trazi stalno jaci signal od trenutnog, ne radi. Otprilike, cim signal padne na cca40% aparat prebacuje na prvi jaci.
napomena, za pretplatnike BHtelekoma, od 1.1.2014te, telekom ukida,besplatni nacionalni roming i istidodatno naplacuje.
Malo ti to bolje istrazi 2G je stabilniji, i u standby manje troši. Dok 3G je prenos podataka, i daleko brzi za net, da se tako izrazim. Wikipedia i google, ubojita kombinacija
3G nije prenos podataka nego treca generacija mobilnog sistema, tj. UMTS. a 4G je LTE.
2G je obicni GSM koji za prenos koristi GPRS i EDGE protokol.
a svi imaju odredjena ogranicenja sto se tice propusnosti paketa informacija (glas/podatci)
Znas da npr. preko 4G-a nema razgovora. To je i problem, jer na nekim mrezama si nedostupan kad si na netu preko 4G-a... i 3G je samo brzi prenos podataka, govorni dio je u sustini ostao 2G.. tj. GSM...
edit:
moze biti da grijesim, nisam gledao, rado prihvacam sve ispravke i priznajem da sam pogrijesio ako jesam
SA 071 wrote:
Sto ti to treba pasa moj..posle se kofrcite i govorite kako androidasi pljuju po wp-u, a vidi kako i sam ujedas bez da je iko i spomenuo bilo sta vezano za android...
Druga stvar, task killer na svakoj novijoj verziji od 2.3 je totalno nepotreban i onaj ko ga ima instaliranog veze nema ni sta je android ni wp nit bilo sta drugo vezano za mobilne os-ove...
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Ne ujedam i nije tacno da niko nije ni spomenuo android. Direktno nije, ali indirektno... Pa covjek pita za task kiler za WP i ja mu objasnio da to ne treba na WP jer WP nema tih problema zbog kojih je task killer (odnosno nekoliko desetina takvih aplikacija) i napravljen. Ili Clean master ili android assistance ili bilo koja slicna aplikacija za android. Jebi ga za WP ne postoje takve aplikacije. Vjerovatno da su neophodne neko bi ih napravio kao i onih 50 verzija kalkulatora, 100 verzija vremenske prognoze ili na androidu 150 verzija task killera...
Na ovim novijim verzijama mislim da task killer i ne fercera kako treba, tj. nista i ne "ubija"-sve i dalje ostane pokrenuto
Haj ti drug prvo malo na google, ocito ti treba pod hitno par osnovnih informacija kako i na koji nacin android uopste funkcionise... isti takvi su i koristili task killere ili ih jos koriste koji pojma nemaju o sistemu..
I da Bogdom wp ima 150 vrsta kalkulatora, mozda bi usput imo i po koju normalnu aplikaciju...
Ja obecah da cu se javiti kad se malo slegnu utisci o L1020
Hajmo redom,
1. Izrada/subjektivni dozivljaj telefona: je stvarno odlican i iskreno, cisto sumLJam da cu pogledati Samsunga vise, samo radi plasticnog tijela...Ovako brate, kad uzmes u ruku, znas sta si uzeo, odlican osjecaj Kvalitet materijala je odlican, kao i ekran.
Meni licno onaj izbaceni dio za kameru i ne smeta toliko, taman dodje da ga bolje prihvatim
2. Ekran: sta reci, da je dobar k'o full hd i nije, ali je AMOLED i meni je vidljivost OK skroz vani. Na start ekranu stane hrpa stvari i svemu se pristupa brzo... Iskreno tek sad npr vidim koliko me izludjivao TouchWiz...
3. Zvucnici: Xtra, cak bih rekao da je i preglasan, tonovi jasni, prenosi svaki sum...fakat kao da ste "tamo" kod nekoga...moram ga smanjiti na otpr 4/10 jer ako stavim na vise moze neko 'ladno cuti sta vam neko govori u slusalicu... Speakerphone je vec malo drugaciji (tokom razgovora ide max do 10) i on mi je nekako pretih...dok je na playbacku beton...
4. OS: meni pravo osvjezenje, negdje sam napisao sta sam sve koristio i navikao sam se k'o da ga derem godinama...fakat fluidno i ne stopa sekunde. Natrpao sam 5 acc, sync svakih 30min, stnd od socials+linkedin. Rekao bih da ga pocetni ekran/tiles i izvlaci najvise; mislio sam da mi nece sjesti nikako (kao sto i nije na desktopu) ali na tel je xtra...
Ima stvari koje me zivciraju, ali da ne ponavljam ostale, dolazi ispravka sa Black uskoro.
Ono sto mi se fakat svidja i sto me navuklo na apple (doduse samo iPad trenutno) je da upalis i RAAAAADI ne gubim vrijeme i zivce na restart i kill this&kill that nije me briga, on sam odradi a ja furam sta hoTJu.... Za mene je to i poenta ovakvih smartphone uredjaja...ne treba mi bolan da se pogubim u zillion opcija pa zab gdje je sta i sta sam ono uklj a sta isklj...hocu da upalim i radim (konkretno i efikasno) a ne da kazem JOOOJ buraz da vidis opcija kakvih ima i sta se moze podesiti...
Office mi je stnd extra, koristim max...
Na navigaciju ne treba trositi rijeci, izvrnuo sam se na mogucnosti i tacnost po gradu
Svidja mi se i backup phona na SkyDrive (talk about privacy...privacy, what??? ) sve lagano za prenos i na dohvat ruke...
Eh sad, ono sto me zivcira je npr ekskluziva za SkyDrive, sve je na njemu...mislim da dropbox npr nije full app, koliko sam vidio radi samo citanje, ne i upload...isto je i sa googletom...ako isprave i puste full app, super...ako ne, dobar minus al' opet ne toliko da me odbije od uredjaja...
5. Fotoaparat&Video
Da ne trosim previse rijeci, slike-video ispod...sto se videa tice, youtube def smanjuje kvalitet snimka ali je zvuk jako priblizan stvarnom zapisu...na TVu preko mreze je fenomenalan snimak. Ono sto me fakat izvrnulo je kvalitet audio zapisa...video u prilogu pa procijenite sami
(koga interesuje moze pogledati i steadicam smothee i glidecam iGlide, ja sam zapikao iGlide, kad-tad )
Ukratko, sve je xtra, ali da ima malo previse suma-ima; ima i problema sa WB, ali koji aparat nema, ovdje je malo vise izrazen ali je vec otkl sa Black updateom, kao privr fix mozete okinuti sliku sa blicom i postaviti shutter na <1/100sec jer je Xenon jaaaako brz tako da ovim ubijate sensor da ne kupi dodatni "ambient occlussion" jer ga to i okine u pravilnom podesavanju WBa), ali citam da vec dobar upgrade dolazi sa Black updateom, znaci da je do algoritma a ne do hardwarea...ono sto jeste do hardwarea je iskrivljivanje slike u coskovima, ovisno o tome koji vas
uredjaj zapadne, ja sam npr primjetio kod svoje da ima lens blur-artefacts u gornjem lijevom i to samo na pojedinim landscape slikama, ako radim nesto blize-normalno ne primjeti se uopce...koliko procitah po forumima vise je to tehnologije izrade i cinjenice da su zgurali 6 optickih elemenata itd...nije toliko lose...
6. Baterija: solidna mada mislim da je mogla i bolje...ja sam testirao i skontah da mi ustv GSM (sa uklj 2G ako nisam na WiFi) pojede najvise baterije...
navece stavim u flight mode i za nekih 9h spadne samo 3% baterije-smijesno...
uradim isto i ostavim WiFi ON spadne za otpr jos 2%...
lokaciju nesto i ne koristim osim za navigaciju...
tap to wake-up ili kako se vec zove da se uklj ekran 2x brzim pritiskanjem na ekran def "zdere" bateriju, isklj nakon testiranja dva dana...
GSM pojede kada ostavim preko noci uklj i do 20% (ako ne i vise, provjerim pa postavim ispravku)
Od ostalih stvari, npr blic i snimanje i ne trose toliko (sto mi je nelogicno) u poredjenju sa IE npr...ooooode 20ak % vrlo brzo...upratim pa postavim isto.
Neki dan 35min Skype video call ode cca 32% baterije...iskreno, ne znam da li je dobro ili lose...
Igre ne igram (imam mazo PC pa to na njemu odradjujem ) tako da nemam sta prijavit'
Na kraju, koju subjektivnu posluku porati: S obzirom sta se sve dobije u paketu (full office, navigacija, xtra telefon/smartphone, i top-notch kamera i videokamera) i da je prvenstveno namijenjen za multimediju, mislim da ostaje nenad*ebi* za ono sto nudi "u pravim rukama" i ako se stvori prava (photo)prilika mislim da je Xtra investicija...
Sve ostalo ostaje "prdimahovina" drugovi moji, u smislu, joj ba s'a si to uz'o, ja smartfona i smeca ocam', gle'j' ba nema 200 000 aplikacija i sl... Ja znam za sto sam ga uzeo i za mene to odradjuje perfektno, vidjecemo kako ce ici dalje...
Dakle ne zelim uporedjivati sa ostalim telefonima, cisto ako ce neko uzeti za sebe ovaj model da zna sta da ocekuje...
ako se sjetim jos necega i budem imao vremena pisemo se
Video, koncert ZP, nesto na FullHD i do 3x zoom, a nesto na HD i 6x zoom, htio testirati...skontacete i sami...JuBiTu def utice na kvalitet jer je kuci na TVu preko mreze slika cisto beton...zvuk, iskreno, bolje nisam cuo ni na koncertu svojim usima
Jah, zaboravih, obavezno na 1080p ili HD zavisno od snimka
pocetak koncerta
Murga
A
Yugo chetres'pet
Arabeske 6x zoom i HD
Manual Focus, vani prvi dan, cisto testa radi...
slike su originali, namjerno sam ostavio sve kako jeste, probao lightroom i PS sa high-res slikama i rez su odlicni...Jos kada dodju jos bolji algoritmi sa black updateom, DNG fajlovi i jos da se nesto sto je "bashka" probrano propusti kroz neatimage, mislim da ce bomba biti...
jedna neonka 18w, sve na auto
Make Nokia
Model Lumia 1020
Aperture f/2.2
Date & Time 2013-12-22 14:10:08
Exposure Time 1/50
ISO400
Make Nokia
Model Lumia 1020
Aperture f/2.2
Date & Time 2013-12-22 14:08:04
Exposure Time 1/50
ISO400
Make Nokia
Model Lumia 1020
Aperture f/2.2
Date & Time 2013-12-09 19:41:20
Exposure Time 1/18
ISO800
MakeNokia
Model Lumia 1020
Aperture f/2.2
Date & Time 2013-12-28 22:09:39
Exposure Time 1/50
ISO400
Make Nokia
Model Lumia 1020
Aperture f/2.2
Date & Time 2013-12-27 15:14:08
Exposure Time 1/371
ISO100
Make Nokia
Model Lumia 1020
Aperture f/2.2
Date & Time 2013-12-28 21:37:47
Exposure Time 1/33
ISO400
Last edited by Ostri_Mac on 30/12/2013 23:29, edited 7 times in total.
Vukojebina, drug moj, hajde ti nas prosvijetli ovdje zasto prave task killere. Za sta se koriste te razne aplikacije tipa task killer, clean master, android assistance i sl.
Posto ja stvarno ne znam kako funkcionise android (to si u pravu) a priznajem da nisam inzinjer, mora da je to razlog sto mi se zna desiti (pocesto) da mi uredjaji zaglave. Jebi ga, bice da je to zbog toga sto stvarno ne znam kako android funkcionise. A priznajem da sam symbian znao bolje koristiti jer skoro da mi nije zaglavljivao, mada se znalo desiti. Ali zato su i postojale reeboot aplikacije za symbian. E sada sa ovim WP-om mi uopste ne zaglavljuje, a neces vjerovati i dalje nisam inzinjer
Postoji samo jedan jedini razlog zasto ih prave, a to je da bi nesto zaradili, jedni opcijom nadogradnje na pro verziju, drugi ubacivanjem reklama... funkcija koja asocira iz imena date app veze sa zivotom nema, i to sam ti predlozio da izguglas, nisi me posluso...a da jesi, vidio bi da android pojedine procese drzi upaljene u pozadini neko odredjeno vrijeme, tj "prati" aktivnost odn neaktivnost i gasi ih ako je potrebno oslobodit iz memorije...
Dalje, clean master si trebo sam instalirat i vidjet sta ta app radi, ali evo bicu fin pa ti objasnit... izmedju ostalih opcija, ona moze i da brise sistemski i app cache, sto je meni totalna glupost, izbrises thumbnails iz galerije, i prilikom sledeceg pokretanja, opet iste ucita...i sta si dobio?? Jedina stvar zbog koje ja imam tu app na telefonu i koja je odlicna, recimo kad imam neku app na telefonu, i nemam potrebu da je vise koristim, ne svidja mi se itd, deinstaliram je, i onda mi cleam master javi da je ta app nakon deinstaliranja ostavila par kb ili mb cache, i ponudi da ocisti..
Ima još jednu korisnu stvar, al to ti stvarno rijetko treba, grupno deinstaliranje..to je ono kad ti je bas dosadno, pa lezis i svasta instaliras, i posle samo udjes u cleam m i otkacis sta hoces da izbrises i to je to...
Ovo za zaglavljivanje, stvarno od sege ne mogu komentarisat...
vukojebina wrote:Postoji samo jedan jedini razlog zasto ih prave, a to je da bi nesto zaradili, jedni opcijom nadogradnje na pro verziju, drugi ubacivanjem reklama... funkcija koja asocira iz imena date app veze sa zivotom nema, i to sam ti predlozio da izguglas, nisi me posluso...a da jesi, vidio bi da android pojedine procese drzi upaljene u pozadini neko odredjeno vrijeme, tj "prati" aktivnost odn neaktivnost i gasi ih ako je potrebno oslobodit iz memorije...
Dalje, clean master si trebo sam instalirat i vidjet sta ta app radi, ali evo bicu fin pa ti objasnit... izmedju ostalih opcija, ona moze i da brise sistemski i app cache, sto je meni totalna glupost, izbrises thumbnails iz galerije, i prilikom sledeceg pokretanja, opet iste ucita...i sta si dobio?? Jedina stvar zbog koje ja imam tu app na telefonu i koja je odlicna, recimo kad imam neku app na telefonu, i nemam potrebu da je vise koristim, ne svidja mi se itd, deinstaliram je, i onda mi cleam master javi da je ta app nakon deinstaliranja ostavila par kb ili mb cache, i ponudi da ocisti..
Ima još jednu korisnu stvar, al to ti stvarno rijetko treba, grupno deinstaliranje..to je ono kad ti je bas dosadno, pa lezis i svasta instaliras, i posle samo udjes u cleam m i otkacis sta hoces da izbrises i to je to...
Ovo za zaglavljivanje, stvarno od sege ne mogu komentarisat...
Ne znam zašto se patiš brate, već mu samo ovo izbaciš kad' već nije dovoljno sposoban da sam nađe:
Objasnio čovjek tako da može shvatiti i najveći laik!
Interesantan podatak:
CyanogenMod, the popular community-developed Android ROM, won’t even accept bug reports from users using task killers, saying that they cause more problems than they solve.
100 korisnika androida ( imam i ja jedan )
20 uopšte nema kompjtor sljedećih 60 iam komp od njih 20 zna da telefom može prikopčati na kompjutor...
sljedećih 15 zna napraviti update sistema preko kompa ( samsung kiss .....itd )
i samo onih 5 zna otključati bootloader rootati telefon i ubaciti custom room i na kraju ga skine i vrati na oficijelni -dosadi brate svaki treći dan flešati telefon da bi popravio nešto što šteka !!!!
WP 8 ( imam također jedan ) upali i vozi miško...................
AmADin_gospo wrote:otidji u HR i prebaci na LTE, i nazovi bilo koga, vidjet ces da nema problema
I vidjet ces da prebaci sa LTE na 3G...
The LTE standard supports only packet switching with its all-IP network. Voice calls in GSM, UMTS and CDMA2000 are circuit switched, so with the adoption of LTE, carriers will have to re-engineer their voice call network
Opet isti problem sa viberom,ne zvoni kad je zakljucan,battery saver iskljucen,wifi upaljen i cekirana opcija when screen times out,viber reinstaliran.....pa stvarno fuj
Jebo te, ovdje sve sami inzinjeri-vukojebina, maharadza... i ja uzeo da se zajebavam sa njima. Fino mi ljudi objasnili da android ne zaglavljuje nikad, a ja sebi umislio da mi tablet i jedan telefon na androidu znaju zastopati. A ono oni ustvari vrte neke aplikacije u pozadini i automatski gase ono sto ne treba. I dok to gase valjda zaustave sve druge procese. Ali dobro, to nije zaglavljivanje...
Eh sada ozbiljno, mozda svi ovi programi koje sam naveo i ne obavljaju svoje funkcije za koje se "prodaju" da rade, ali je cinjenica da ja kao i svi drugi korisnicí android uredjaja trazimo odredjene programcice koji ce pomoci da se android ne zaglavljuje, odnosno, da ga "odstopa" kada se "zastopa". I zbog postojece potraznje za istim, developeri prave app tog tipa da bi nesto zaradili (pa makar i na prevaru, kroz reklamu, kroz nadgradnju i sl.).
Na WP niti jednom nisam ni pomislio a kamoli potrazio neku app ovog tipa. Nisam imao motiva za to, jer mi nije zaglavio nijednom. Doduse nisam provjeravao na store da li ima slicnih app, mozda i ima...
Felidae wrote:Opet isti problem sa viberom,ne zvoni kad je zakljucan,battery saver iskljucen,wifi upaljen i cekirana opcija when screen times out,viber reinstaliran.....pa stvarno fuj
Sent from my lumia zumia using Tapatalk
Ja sad probao i zvoni i kad je otključan i zaključan i ovako i onako .....samo što kod mene neće da prestane da zvoni i kad pozivalac prekine poziv a da se ja nejavim u međuvremenu...
vukojebina wrote:Postoji samo jedan jedini razlog zasto ih prave, a to je da bi nesto zaradili, jedni opcijom nadogradnje na pro verziju, drugi ubacivanjem reklama... funkcija koja asocira iz imena date app veze sa zivotom nema, i to sam ti predlozio da izguglas, nisi me posluso...a da jesi, vidio bi da android pojedine procese drzi upaljene u pozadini neko odredjeno vrijeme, tj "prati" aktivnost odn neaktivnost i gasi ih ako je potrebno oslobodit iz memorije...
Ima još jednu korisnu stvar, al to ti stvarno rijetko treba, grupno deinstaliranje..to je ono kad ti je bas dosadno, pa lezis i svasta instaliras, i posle samo udjes u cleam m i otkacis sta hoces da izbrises i to je to... Ovo za zaglavljivanje, stvarno od sege ne mogu komentarisat...
Sto je losiji uredjaj to je zaglavljivanje cesce i ocitije, i na najobicnijim stvarima je prisutno. Ali cak i na S3 imas slucajeva da zaglavi, a kao najbezazleniji oblik zastoja imas bug koji ni do danas nisu rijesili-sporo otvaranje kontakata. Nekad ih otvara 2-3 sekunde nekad 5, nekad 8 ili 10 sekundi. Pa kazu mozda ima puno otvorenih app u pozadini? Pa jebo te telefon...