Auh na sta ce to da liciHaris.ba wrote:Što? I Ilidža je dio kantona. A po ustavu i zakonu o lokalnoj samoupravi javni prevoz je u nadležnosti općine. Pa imaš nedavno Kiflinu izjavu o holdingu (da će pozvati općine da osnuju sa kantonom firmu). I kada je bila priča o zadnjim kantonalnim ustavnim amandmanima, opet je pokretana ta priča.Thorgerson wrote:
MIslim neka gura Memic ovo, nemam nista protiv toga, ali kanton mu ne bi trebao u tome pomoci.
Da ne duljim - iz niza razloga gras je ruiniran. Ali, sada je situacija takva, načelnik jedne općine gura prugu, druge gura centru po brdima....
Na tom videu na toj slici već će radi u tamnocrvenom dijelu. Pravi se zgrada. Ali, to već nije priča za ovu temu.Hajvan wrote:oliki je neizgradjeni procent zemljista?
sto je s novom ilidzom, koja se po planu sastoji od dva-tri super bloka- a ovaj Butmirski drum je glavna arterijaska cesta tog budceg naselja…?
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- славянин
#21726 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Streptokok
#21727 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hm, ona ni oni ne bi trebali puniti kantonalnu kasu?Thorgerson wrote:
MIslim neka gura Memic ovo, nemam nista protiv toga, ali kanton mu ne bi trebao u tome pomoci.
- Thorgerson
#21728 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nisi me razumio. Postoji milion drugih stvari koje se trebaju u raditi i gdje kanton treba pomoci.Streptokok wrote:hm, ona ni oni ne bi trebali puniti kantonalnu kasu?Thorgerson wrote:
Evo odmah sam za to da kanton finansira obnovu pruge na Ilidži. Jer je u katastrofalnom stanju i samo je pitanje dana kada ce tramvaj iskociti iz sina.
Ili evo npr da se rijesi zagadjenje vazduha na toj istoj Ilidzi, koje je ubedljivo najvece u Sarajevu. Ako ne vjerujes meni, vjeruje citacima koji su postavljeni i prati malo Ilidžu. Evo u ovom trenutku indeks kvalitete zraka na Ilidži je 140, a na Bjelava 4, na Marijin Dvoru kod američke ambasade 44. (cisto da napomenem da visi indeks znaci da je zrak zagađen)
http://zrak.ekoakcija.org/sarajevo
Ja shvatam Ilidža je najniza tacka i dole se sve skuplja. Ali bas zbog toga oni bi trebali da budu "najzeleniji" dio grada. A ne suprotno. Ilidža nema rijeseno pitanje grijanja, narocito Hrasnica, Sokolović Kolonija, Otes, Osjek, Stup itd. Citav daj dio lozi drva, ugalj itd i doprinosi jos vecem zagadjenju. Mali broj ih koristi plin ili struju.
Uraditi ili izmjestiti autobusku stanicu, napraviti neku reorganizaciju i srediti prilaz samoj autobuskoj stanici, da nije onakav krkanluk. Tu smatram da bi im kanton trebao pomoci.
Ponavljam opet, ovo sa prugom ce se otegnuti na min 5-6 pa i vise godina. To je Memicev joker koji ce imati u rukavu i izvaliciti po potrebi. Pravi prugu nemamo ni travmaja kako treba.
-
BadBoy
#21729 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E cirkusa sa prevozom...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/inspekc ... /181105044
Mi stvarno ne znamo ništa uraditi...
- oldtajmer
#21730 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ne odrzavas linije godinama ali ne das ni drugom da vozi,narod ko hebe,jos jedna od prednosti zivota u Bosni

-
BadBoy
#21731 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Al baš. Logika "kad ne mogu ja neće onda niko".oldtajmer wrote:ne odrzavas linije godinama ali ne das ni drugom da vozi,narod ko hebe,jos jedna od prednosti zivota u Bosni![]()
![]()
![]()
- славянин
#21732 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Onaj man je klasicni primjer nacina razmisljanja u tim javnim preduzecima.Svi krivi osim njih samih,ne daje vlada dovoljno para,nema dovoljno donacija.. To sto su tramvaji,Busevi itd prljavi i u katastrofalnom stanju,sto se sine raspadaju jer koriste var aparat stariji od svih nas ovde itd.. sve su drugi krivi.Bahatost kako radnika tako i vozaca a o upravi da ne pricam.Sada je na sceni mi nemozemo jer nije po nasem pa nedamo nikome drugom.Zasto to smeta sto privatnik vozi ? On naplacuje ako vi iole bolju uslugu pravite jos su sufinansirani a karte kako kazete jeftinije pa svijet ce se logicno sa vama voziti.. ali ne nedaj nikome da pridje kako bi ti mogao po svom.BadBoy wrote:Al baš. Logika "kad ne mogu ja neće onda niko".oldtajmer wrote:ne odrzavas linije godinama ali ne das ni drugom da vozi,narod ko hebe,jos jedna od prednosti zivota u Bosni![]()
![]()
![]()
- Logovan
#21733 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bezobrazluku nikad kraja. Neću ja, nećeš ni ti, neće niko. A zašto neću? Eto zato.oldtajmer wrote:ne odrzavas linije godinama ali ne das ni drugom da vozi,narod ko hebe,jos jedna od prednosti zivota u Bosni![]()
![]()
![]()
Da mi je znati šta na ovo kažu oni koji brane Gras.
-
nlt
#21734 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sve po zakonu, zakon je isti za sve
+ recite grasovim vozačima da ne puše dok voze, nije lijepo
- славянин
#21735 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovi sto popravljaju sine e to je katasterofa... samo izleti iz kamioncica hoda po cesti kao da ne ide 1000 auta... znakic jedva stoji 5 metara od radova nageo se,a kako rade i cim rade da ne pricam.nlt wrote:Sve po zakonu, zakon je isti za sve
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#21736 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
za to stanje najmanje su krivi ti ljudi na odrzavanju pruge ...
- славянин
#21737 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nista mu ne fali da trci okolo sa cigarom u ustima i telefonom u ruci, da malo dalje odnese znak i ako treba upozorava saobracaj jer ionako ih je po 5 u ekipi od kojih 2 rade ostale hodaju okolo.Malo discipline i profesionalizma... odnos prema poslu kod nas je ono... ma *ebe mi sebitanga_sa_otesa wrote:za to stanje najmanje su krivi ti ljudi na odrzavanju pruge ...
- Maharadza
#21738 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
BadBoy wrote:E cirkusa sa prevozom...
- славянин
#21739 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Maharadza wrote:BadBoy wrote:E cirkusa sa prevozom...
-
lajkujMe
#21740 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
GRAS ko kakva riba na suhom koprca se ali zivota nema jos dugo.
Meni je licno uvreda da ta firma jos uvijek postoji.
Imali su tuce sansi da se promjene ali ne i dalje rase po starom.
Dabog propali a neko ko zeli raditi ozbiljan posao dodje i pokaze kako se to radi.
Ovo je Sarajevski Aluminij bahatili se zaposljavalo se kako god a za sve ostalo postoji SDA.
Ja se iskreno nadam ce SDA pasti u kantonu i da ce nova vlast izljeciti rak zvani Gras.
Dabog propali a neko ko zeli raditi ozbiljan posao dodje i pokaze kako se to radi.
Ovo je Sarajevski Aluminij bahatili se zaposljavalo se kako god a za sve ostalo postoji SDA.
Ja se iskreno nadam ce SDA pasti u kantonu i da ce nova vlast izljeciti rak zvani Gras.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21741 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pored lopovluka unutar grasa, mozda i veci krivac za ovakvu situaciju je i sam kanton. Da bi se gras doveo u zdravu poziciju, potrebna su ogromna sredstva, koja i nova buduca vlast ne moze obezbijediti.lajkujMe wrote:GRAS ko kakva riba na suhom koprca se ali zivota nema jos dugo.
- Haris.ba
#21742 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Lijek za Gras se zove stecaj.
Ali nema se politicke hrabrosti. Sam taj problem moze uzeti citav mandat. A to se politicarima ne isplati.
Plus, ako stvarno zelis rijesiti probleme, vezes ogromna sredstva iz budzeta nekoliko godina. Mnoge investicije idu na cekanje.
Ali nema se politicke hrabrosti. Sam taj problem moze uzeti citav mandat. A to se politicarima ne isplati.
Plus, ako stvarno zelis rijesiti probleme, vezes ogromna sredstva iz budzeta nekoliko godina. Mnoge investicije idu na cekanje.
- drug_profi
#21743 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Po starom zakonu o stecaju bilo je moguce pod posebnim uslovima raditi stecaj drustveno vaznih privrednih subjekata.Haris.ba wrote:Lijek za Gras se zove stecaj.
Tu se nije islo na likvidaciju, vec izdvajanje perspektivne imovine i formiranje novog preduzeca oslobodjenog dugova i viska radnika.
Samo pod tim uslovima (stecaj) drzava ima zakonsku mogucnost da oprosti poreze i dugove, a kako shvatam vecina potrazivanja je od strane drzave.
Da li ima neki novi zakon, i da li je to moguce po njemu to ne znam,
-
lajkujMe
#21744 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
konektovan wrote:Pored lopovluka unutar grasa, mozda i veci krivac za ovakvu situaciju je i sam kanton. Da bi se gras doveo u zdravu poziciju, potrebna su ogromna sredstva, koja i nova buduca vlast ne moze obezbijediti.lajkujMe wrote:GRAS ko kakva riba na suhom koprca se ali zivota nema jos dugo.
Naravno da je Kanton kao vlasnik su-krivac za stanje grasa od biranja clanova upravnog odbora i direktora do ne isplacivanja odredjenih podsticaja ali reci da treba kanton dati pare Grasu je ludost.
Dok je stanje isto a isto je ne mijenja se ama bas nista to je bacanje novaca u dubok bunar bez dna.
Prvo nek urade sustinske promjene u preduzecu naprave planove rekonustrukcije sto ukljucuje i otkaze viskovima ali i zaposljavanje manjka radnika tipa vozaca.
Sustina je u tome da je Gras bio i jeste SDA rupa za guranje familije i prijatelja imaju 800 radnika bez definisanog radnog mjesta, i plate koje nisu u skladu s prihodima preduzeca.
Dok se ne zapocne s korjenitim promjenama nista od novaca. A dati su veliki novci vec.
- stachu
- insaneinthebrain
#21746 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ne diraj mi u push pauzu

- thekupus
#21747 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
CENTROTRANS BLOKIRA BLABLA ILEGALNO OTELI LINIJE BLABLA STOKA UNIŠTAVA VOZILA BLABLA
i frajer hladno zapali cigaru u vozilu. Sad će vješalica doći da ga brani
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#21748 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa čovjek pod stresom jer ih centro blokira da ispred autobusa zapalethekupus wrote:CENTROTRANS BLOKIRA BLABLA ILEGALNO OTELI LINIJE BLABLA STOKA UNIŠTAVA VOZILA BLABLA
- Logovan
#21749 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja mislim da se jedino kod nas dimi u busevima.
Izađi napolje pa zapali majku mu jebem.
- Thorgerson
#21750 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dimi u dječijem parkuLogovan wrote:Ja mislim da se jedino kod nas dimi u busevima.Izađi napolje pa zapali majku mu jebem.
Dimi u kaficu
Dimi u firmi
Dimi u restoranu
Dimi u kuci
I onda cudno sto dimi u autobusu.
Pa meni bi bilo cudnije da je izasao i zapalio.