Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#21726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote: 31/08/2024 08:18 To su tvoje rijeci, ne moje.

Ja samo nemam vjere da ce se narod u Bosni opametiti i birati po icemu osim etno liniji, i u skladu s tim da se nece nista znatno promijeniti u narednih 30 godina kad cu ja vec u penziju, a cijeli zivot da prodje u cekanju ne zelim, pogotovo ne za svoje dijete.
Jara, Komsic vec penziju zaradio u predsjednistvu.
ZoomZoomKiwi

#21727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Dope_Man wrote: 31/08/2024 08:18…a cijeli zivot da prodje u cekanju ne zelim, pogotovo ne za svoje dijete.
Point :thumbup:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#21728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Hendrix wrote: 31/08/2024 00:27 Vrhunac antivax ideologije je rodica od zene koja nije vakcinisala djecu a pusila u trudnoci! Znaci ja tu zenu ne mogu podnijeti sa pricom koju je pokupila sa fejsbuk grupa."Do your own research" ekipa polupismenih zena i njihovih debila muzeva koji pushe istu pricu. Niko knjige u zivotu nije procitao, ona frizerski zanat ima on kamiondzija. Naucnici u polju medicine i virologije u pm.

I tako sjednes kod njih u stanu, ona lagano zapali cigaru i prica o trovanju vakcinama. Da popizdis a zena me non stop nogama udara jer zna da sam na rubu da je otjeram u pm.

Pa kad jos kaze za njihovu zajednicku rodicu neurologa kao ona mora sa shuti o tome sta ce to joj je posao. A ta cura ono prestala pricat s njom ne moze da slusa debila naravno. 10 godina studija i dodje ti fejsbuk debil da soli pamet.

I onda jos kad kao zali nase dijete jer je vakcinisano, pa jebote ovaj internet je donio toliko zla ovom svijetu. Svaki debil je dobio publiku.
:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Imaju vam postovi primjese autosovinizma koji mi strasno kod naseg naroda ide na zivac.

Svedska bez ikakve provjere primi milione ljudi koji joj prave Mogadisu u Stokholmu. Ma rijesit ce se to za 5 godina donijet ce zakone. Ko da sad nemaju zakone koje ti pridosli ne yebu ni za suhu sljivu.

Mi prezivimo rat (treci u istom stoljecu), postratnu tranziciju, imas drzavu gdje se odlucuje na milion nivoa i opet dodjemo na neki nivo da se moze pristojno zivjeti. Ali sta cemo mi, mi smo sljivotresi, glasamo po etnickim linijama, nema kod nas buducnosti za djecu.
JohnnyS

#21730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Nama ovdje fali samo da uživamo sve pogodnosti konzumerističkog društva. Da imamo dostupne koncerte, sportske spektakle i da nam nije pojam dobro opremljene trgovine jebeni Lidl, da dostavljaju firme u BiH.

Sve ostalo uopće ne zaostaje za tzv.razvijenim svijetom. Odnosno, puno je veća razlika između BiH i npr. ruralne Turske nego između nas i Luksemburga
ZoomZoomKiwi

#21731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 10:01 Imaju vam postovi primjese autosovinizma koji mi strasno kod naseg naroda ide na zivac.

Svedska bez ikakve provjere primi milione ljudi koji joj prave Mogadisu u Stokholmu. Ma rijesit ce se to za 5 godina donijet ce zakone. Ko da sad nemaju zakone koje ti pridosli ne yebu ni za suhu sljivu.

Mi prezivimo rat (treci u istom stoljecu), postratnu tranziciju, imas drzavu gdje se odlucuje na milion nivoa i opet dodjemo na neki nivo da se moze pristojno zivjeti. Ali sta cemo mi, mi smo sljivotresi, glasamo po etnickim linijama, nema kod nas buducnosti za djecu.
Ali ćeš se složiti da otići negdje vani zbog bolje budućnosti djeci nije za osudu. Jerbo ima država gdje zaista bolje nego u BiH, je li tako?

Evo neka ti je dijete talenat za bilo što, vožnju, matematiku, kuhanje, dizajn nebitno.
Složit ćemo se da je bolje i za dijete a i za tebe da ste negdje vani nego ovdje.

Primjera je mnoštvo.

Baš me zanima šta bi radio i čime bi se bavio Dino Beganović da je rođen u Zenici i da je tu čitav život.

A isto tako me zanima šta bi ja radio da sam se rodio vani a ne u toj istoj Zenici.
Ko zna, možda bi me sad gledao u Monzi kako sjedim u pitu kao glavnog inžinjera, ili možda za volanom bolida, nikad nećemo znati.

Pa jebote evo moj mali s dvije godine voli volan više nego ja, i sad mi reci za par godina u koji ono karting klub da ga upišem u Zenici ili cijeloj BiH?

Da ne idem dalje…
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote: 31/08/2024 10:06 Nama ovdje fali samo da uživamo sve pogodnosti konzumerističkog društva. Da imamo dostupne koncerte, sportske spektakle i da nam nije pojam dobro opremljene trgovine jebeni Lidl, da dostavljaju firme u BiH.

Sve ostalo uopće ne zaostaje za tzv.razvijenim svijetom. Odnosno, puno je veća razlika između BiH i npr. ruralne Turske nego između nas i Luksemburga
A i kad se otvori nesto ovdje onda ide prica:
-Ma to je bezveze, to ovamo niko ne kupuje
-Salju smece u BiH, nije isti kvalitet
:mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/08/2024 10:24

Ali ćeš se složiti da otići negdje vani zbog bolje budućnosti djeci nije za osudu. Jerbo ima država gdje zaista bolje nego u BiH, je li tako?

Evo neka ti je dijete talenat za bilo što, vožnju, matematiku, kuhanje, dizajn nebitno.
Složit ćemo se da je bolje i za dijete a i za tebe da ste negdje vani nego ovdje.

Primjera je mnoštvo.

Baš me zanima šta bi radio i čime bi se bavio Dino Beganović da je rođen u Zenici i da je tu čitav život.

A isto tako me zanima šta bi ja radio da sam se rodio vani a ne u toj istoj Zenici.
Ko zna, možda bi me sad gledao u Monzi kako sjedim u pitu kao glavnog inžinjera, ili možda za volanom bolida, nikad nećemo znati.

Pa jebote evo moj mali s dvije godine voli volan više nego ja, i sad mi reci za par godina u koji ono karting klub da ga upišem u Zenici ili cijeloj BiH?

Da ne idem dalje…
A mozda bi bio socijalni slucaj.
A u BiH si biznismen i imas milione :kiss:
JohnnyS

#21734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 10:28
JohnnyS wrote: 31/08/2024 10:06 Nama ovdje fali samo da uživamo sve pogodnosti konzumerističkog društva. Da imamo dostupne koncerte, sportske spektakle i da nam nije pojam dobro opremljene trgovine jebeni Lidl, da dostavljaju firme u BiH.

A i kad se otvori nesto ovdje onda ide prica:
-Ma to je bezveze, to ovamo niko ne kupuje
-Salju smece u BiH, nije isti kvalitet
:mrgreen:
Ne šalju ni smeće. Odeš u glupi Konzum u jebenom Metkoviću (ili što bi ovdje nepravilno rekli Metkovićima) i kad usporediš ponudu s najbolje opremljenom trgovinom u BiH to su dva različita svijeta.
ZoomZoomKiwi

#21735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 10:29

Primjera je mnoštvo.

Da ne idem dalje…
A mozda bi bio socijalni slucaj.
A u BiH si biznismen i imas milione :kiss:
Taman posla
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/08/2024 10:53 Taman posla
Pa da.
Jer poredis najbolje sa najgorim.
Samo sam te reverse engineerao :kiss:
ZoomZoomKiwi

#21737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 11:02
Pa da.
Ali nije moja situacija ovdje najgora.

Kontaš?

S ovom pameću i snalažljivošću ja vjerujem da bi bolje prošao čisto jer bi imao više prilika za neke druge i drukčije stvari.

Ovdje sam uspio to što sam uspio unatoč svim preprekama, a bilo ih je.

To je to.

E da sad moje dijete nema te i takve prepreke, jer se evo za 30 godina ništa konkretno nije promijenilo na bolje, odoh tamo gdje će mi za dijete početne postavke biti kudikamo povoljnije nego ovdje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/08/2024 11:04
Pa da.

Kontaš?

S ovom pameću i snalažljivošću ja vjerujem da bi bolje prošao čisto jer bi imao više prilika za neke druge i drukčije stvari.

To je to.

E da sad moje dijete nema te i takve prepreke, jer se evo za 30 godina ništa konkretno nije promijenilo na bolje, odoh tamo gdje će mi za dijete početne postavke biti kudikamo povoljnije nego ovdje.
Mozda si upravo zbog okruzenja postao tako snalazljiv jer si se stalno nosio sa preprekama.

Teska vremena stvaraju jake ljude.
Jaki ljudi stvaraju laka vremena.
Laka vremena stvaraju slabe ljude.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#21739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

JohnnyS wrote: 31/08/2024 10:06
A kolika je razlika izmedju ruralne bih i luksemburga? :D
JohnnyS

#21740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

izvrsni direktor wrote: 31/08/2024 11:08
Ruralna Hercegovina je razvijenija od urbane pravo da ti kažem, ali ne mogu za Bosnu sa sigurnošću govoriti :D
Vjecita_zavrzlama

#21741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/08/2024 07:10 Dolaze Švedi tobe polako

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kraj ... /240830160
Bas naivni, spominju ukrajince a cesto i bosance

Pa to je evropski narod manje vise isti, a ti sad dovodis narod iz totalno druge kulture i nacina zivota i ocekivao si iste resultate

Ne znam, previse je se toga desilo da bi se finim putem moglo rijesit… radi toga ce nazalost desnica jacat
ZoomZoomKiwi

#21742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 11:07
ZoomZoomKiwi wrote: 31/08/2024 11:04

Pa da.

Kontaš?

To je to.

Mozda si upravo zbog okruzenja postao tako snalazljiv jer si se stalno nosio sa preprekama.

Teska vremena stvaraju jake ljude.
Jaki ljudi stvaraju laka vremena.
Laka vremena stvaraju slabe ljude.
I to je tačno, ali tu isto jako mnogo ima do roditelja i odgoja.

Od malena se usađuju radne navike i snalažljivost. IQ je već stvar sreće i kombinatorike.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/08/2024 12:11 :skoljka:

Image
kolko pričaš na kraju nećeš otići
šuti i muti
anelsol

#21744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 10:01 Imaju vam postovi primjese autosovinizma koji mi strasno kod naseg naroda ide na zivac.

Primjera je mnoštvo.

Da ne idem dalje…
Majstore satra nas negativnom energijom. Ja samo ne kontam kako više ne ideš.
sumirprimus

#21745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

izvrsni direktor wrote: 31/08/2024 11:08
I ovo je najveca zabluda "bosanskih carsija" gradskih zona sarajeva mostara tuzle zenice. Mikro svijet koji ne vidi dalje od drveta. Ono imas firmu koja radi po citavom svijetu zaposljava par stotina mladih obrazovanih ljudi a samo 5 6 km dalje imas totalno neobrazovan narod, koji ne salje kcerke u skolu dalje od osnovne .jer ce se udat svakako . Prvih je u mozda jednocifrenom postotku ako dobace do 10 uspjesni smo, drugih je sve ostalo u drzavi. I tako, kakve zablude carsije.
I meni ide na zivqc kad se nas opanak popapuci takorec uslovno receno, krene mu u zivotu i zaborqvi odajle je dosao i kako izglleda stvarna slika oko njega. A onda dodju izbori.
Noc noc noc noc totalni je mrak
swanfilter

#21746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 20:44 Taman prije nego su pokrali stedise Ljubljanske banke i izbrisali dio sopstvenih gradjana.
Jesu pokrali i to je cinjenica. Namireno u nekoj mjeri. Al, ti provjeri zbog koga ono velika vecina njih ne povrati svoje. Ja cu ti reci da zbog vlasti drzave BiH, a ti sam provjeri.

Sto se izbrisanih tice, nisu to sopstveni građani. Daleko od toga.

Zasto moj otac, kao i mnogi drugi nisu izbrisani, a on tek 2003 promijenio drzavljanstvo i pasos.

Ta prica o nepravedno izbrisanim se poturila zbog pravnih igara kasnije. Ti ljudi nisu priznavali i prihvatali novonastalu situaciju. Nema vise Jugoslavije. A jos manje srpskog utjecaja. Svi su pravovremeno obavijesteni sta im je za raditi. Pa su bili upozoreni. Ma, kakvi. Jedni bi Srbiju, drugi i dalje sanjaju Jugu. Pa se inate Slovencima. Al zaje.an je Janez. Pa tek ulaskom u EU dobise mizerne pare. Slovencima se sljivi, a hiljade plicaka zbog jos plicih uvjerenja ostadose bez zivota.

Licno poznajem Irfana iz Bos Novog. Zivi u Slo od 70ih godina. Pa kaze, ja jesam naivan i glup bio. Al Slovenija mi ucini nepravdu. Kada ga pitam zasto tacno, samo baljezganje.

I one pare sto dobise, dobise zbog uskracenog pristupa zdravstvenim uslugama i drugim socijalnim aspektima. Nikako zbog uskracivanja prava na drzavljanstvo, boravak, rad ...
Last edited by swanfilter on 31/08/2024 22:41, edited 1 time in total.
mali_balon

#21747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

swanfilter wrote: 31/08/2024 22:07
_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 20:44 Taman prije nego su pokrali stedise Ljubljanske banke i izbrisali dio sopstvenih gradjana.
Jesu pokrali i to je cinjenica. Namireno u nekoj mjeri. Al, ti provjeri zbog koga ono velika vecina njih ne povrati svoje. Ja cu ti reci da zbog vlasti drzave BiH, a ti sam provjeri.

Sto se izbrisanih tice, nisu to sopstveni građani. Daleko od toga.

Zasto moj otac, kao i mnogi drugi nisu izbrisani, a on tek 2003 promijenio drzavljanstvo i pasos.

Ta prica o nepravedno izbrisanim se poturila zbog pravnih igara kasnije. Ti ljudi nisu priznavali i prihvatali novonastalu situaciju. Nema vise Jugoslavije. A jos manje srpskog utjecaja. Svi su pravovremeno obavijesteni sta im je za raditi. Pa su bili upozoreni. Ma, kakvi. Jedni bi Srbiju, drugi i dalje sanjaju Jugu. Pa se inate Slovencima. Al zaje.an je Janez. Pa tek ulaskom u EU dobise mizerne pare. Slovencima se sljivi, a hiljade plicaka zbog jos plicih uvjerenja ostadose bez zivota.

Licno poznajem Irfana i Bos Novog. Zivi u Slo od 70ih godina. Pa kaze, ja jesam naivan i glup bio. Al Slovenija mi ucini nepravdu. Kada ga pitam zasto tacno, samo baljezganje.

I one pare sto dobise, dobise zbog uskracenog pristupa zdravstvenim uslugama i drugim socijalnim aspektima. Nikako zbog uskracivanja prava na drzavljanstvo, boravak, rad ...
Dzaba ti to sve pises......sad ce odgovor tipa "hamo vid mu glave"
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Nece.
Sto si nervozan :mrgreen:
Piaty

#21749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piaty »

:thumbup:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#21750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 10:01 Mi prezivimo rat (treci u istom stoljecu), postratnu tranziciju, imas drzavu gdje se odlucuje na milion nivoa i opet dodjemo na neki nivo da se moze pristojno zivjeti.
Sve to sto si nabrojao su opravdanja za stanje kakvo jest. Ali jedan dan se probudis i pomislis " boli me q za sva ta opravdanja i sto je bilo tri rata, meni zivot prolazi" :thumbup:
Last edited by izvrsni direktor on 31/08/2024 22:43, edited 1 time in total.
Post Reply