Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21701 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Kod mene se stari drvetom bavi pa je sve u jasenu :mrgreen:

Ugl slabo vise ima stolara da ti ista vise naprave... sve plocasto kancerogeno smece
dječak sa šibicama

#21702 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

_BataZiv_0809 wrote: 30/06/2023 22:24 Cuj breze u sobi
Pa da, u sredini prostorije se ostavi jedan pravokutnik recimo dva metra duzine i pola metra sirine, mozda malo vise, i onda u njemu se ugrade breze ili neko drvece ali breze izgledaju lijepo, dole je kao neki pijesak ili sta vec sa zemljom, i to ide gore do plafona koji je takodje malo podignut iznad nivoa ostatka plafona pa se gore urade svjetlosni efekti. Neki to stave i u staklo, tako sam cuo.

Svasta ljudi izmisljaju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21703 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 30/06/2023 22:29
_BataZiv_0809 wrote: 30/06/2023 22:24 Cuj breze u sobi
Pa da, u sredini prostorije se ostavi jedan pravokutnik recimo dva metra duzine i pola metra sirine, mozda malo vise, i onda u njemu se ugrade breze ili neko drvece ali breze izgledaju lijepo, dole je kao neki pijesak ili sta vec sa zemljom, i to ide gore do plafona koji je takodje malo podignut iznad nivoa ostatka plafona pa se gore urade svjetlosni efekti. Neki to stave i u staklo, tako sam cuo.

Svasta ljudi izmisljaju.
Kako je zaljeva
dječak sa šibicama

#21704 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

:D mislim da nisu zive, odrezu se i potkresaju, tanke biraju valjda mlade

neki to rade na zidu kao dekor, neki kao ogradu iznad stepenista, to je neka popularna zajebancija
drug_profi

#21705 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

So What! wrote: 30/06/2023 15:15 Završena obnova i rekonstrukcija zgrade prve hemijske fabrike u Bosni i Hercegovine
Spoiler
Show
Image
Radovi na zgradi ASA Bolnice u Sarajevu, koja će ujedno biti i prva privatna bolnica općeg tipa u BiH, privode se kraju. Uz ovu bolnicu se nalazi i zgrada koja je u vrijeme Austro-Ugarske bila prva hemijska fabrika u Bosni i Hercegovini, piše Akta.ba.

Na ovoj zgradi je sada izvršena i potpuna rekonstrukcija i vraćen joj je prvobitni sjaj.
Spoiler
Show
Image

U ovom histrojskom objektu "Astro", kako najavljuje načelnik Semir Efendić, biće smješten naučni institut za medicinska istraživanja i edukacije.

Kako je planirano, kompleks i bolnica se u punom kapacitetu za pacijente planira otvoriti u posljednjem kvartalu 2023. godine. Dio bolnice sa svojim sadržajima bit će i ovaj objekat nekadašnje fabrike.
Pa nije grdno koliko sam se bojao.
Mislim da bi cak moglo biti skroz dobro kao prelaz ka modernoj zgradi bolnice.
Sacekacemo da vidimo, dok se uredi eksterijer, kako sjeda.
drug_profi

#21706 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

dječak sa šibicama wrote: 30/06/2023 22:16 Vjerovatno za izuzete slucajeve.

Prijatelj kupio u toj zgradi stan, mislim ova u Grebe ulici, tu se kupovalo prije i u toku izgradnje pa su se unosili licni zahtjevi kupaca kod enterijera. Recimo ovaj je trazio da mu urade onaj stil sa brezama u sobi, ugradnja drveca ili kako to nazvati. Lijepo izgleda, efektno.
A to su trendovske stvari koje za 5-10 godina izgledaju profano i jeftino, jer prođe taj trend.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#21707 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

drug_profi wrote: 30/06/2023 22:38
dječak sa šibicama wrote: 30/06/2023 22:16 Vjerovatno za izuzete slucajeve.

Prijatelj kupio u toj zgradi stan, mislim ova u Grebe ulici, tu se kupovalo prije i u toku izgradnje pa su se unosili licni zahtjevi kupaca kod enterijera. Recimo ovaj je trazio da mu urade onaj stil sa brezama u sobi, ugradnja drveca ili kako to nazvati. Lijepo izgleda, efektno.
A to su trendovske stvari koje za 5-10 godina izgledaju profano i jeftino, jer prođe taj trend.
Sve razvalis i napravis nesto drugo sto je u trendu. Jebi ga, kad imas para
drug_profi

#21708 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

sime_cipol wrote: 01/07/2023 00:04
drug_profi wrote: 30/06/2023 22:38

Sve razvalis i napravis nesto drugo sto je u trendu. Jebi ga, kad imas para
Jest, kad imas para i za to i za drugi smjestaj mjesec dana.
Jbt. ja 2003 renovirao, i jos kontam u glavi da je renovirano... :lol:
So What!

#21709 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

drug_profi wrote: 30/06/2023 22:36Pa nije grdno koliko sam se bojao.
Mislim da bi cak moglo biti skroz dobro kao prelaz ka modernoj zgradi bolnice.
Sacekacemo da vidimo, dok se uredi eksterijer, kako sjeda.
Ma nije uopšte, nenapadna interpolacija objekta, plus sačuvana je većina objekata i renovirana uredno.

Živim blizu i tako je lijepo proći pored zgrade Astro-a, i prije je bilo dok je zapušten bio, pogotovo jer ima stabala onih okolo pa stvara poseban ambijent.

Žao mi je što više fabričkih zgrada iz ovog perioda nije preživjelo, jer dok sam živio u Rigi, oni su do dolaska Sovjeta bili grad njemačkih industrijalaca i ovakvi objekti su manje-više bili česta pojava tamo, pa ih je dosta i opstalo, te ovi pogoni što su obnovljeni za neke druge namjene, stvarno su bili lijep arhitektonski ukras.

Meni je i Vaso Miskin Crni lijep kompleks iz nekog razloga i sviđa mi se kako s godinama dobiva drugačiju namjenu, ali opet zadržava taj primarni industrijski izgled.
So What!

#21710 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Entropio wrote: 30/06/2023 16:59Kolko je ovdje kvadrat?

Prelijepa zgrada.
Rasprodana je uveliko.

Ali lijepa zgrada nego šta, ja ne pamtim dugo vremena da je Sarajevo dobilo neki moderan i unikatan objekat, a da se ovako fino uklopio.

Bau Herc na Marijin Dvoru iako se meni lično sviđa, razumijem da je i dan danas čudan pojedinim ljudima, pa sad koliko se uklopio je subjektivno.

Pa eto i zgrada na Čobaniji je za moj ukus fina, s tim što je onako eksperimentalna pomalo, pa i tu mogu shvatiti donekle zašto se ljudima ne sviđa.

Ali u ovom slučaju stvarno bez neke eksperimentalnosti ili pokušaja grandioznosti, a opet sa kombinacijom modernih elemenata, teško je pronaći neku zamjerku.

Malčo je bio zainteresovan da pravi nešto i na mjestu hotel Pošta kod Narodnog Pozorišta, pa je to naišlo na osporavanja, sad me baš zanima šta bi gradio.
Mrvice_ba

#21711 Re: Sarajevo Construction

Post by Mrvice_ba »

dječak sa šibicama wrote: 30/06/2023 21:15 Sve kul, znamo u kakvoj septicnoj jami zivimo, ali mojnemo glorifikovanja takvih ljudi. Treba ipak imati malo obraza i karaktera.
Ti zivis u septickoj jami istocnom sarajevu, Bgm jq zivim u seheru.
nepass1

#21712 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

So What! wrote: 30/06/2023 20:45
dječak sa šibicama wrote: 30/06/2023 20:25 Vjv ide po sistemu "ako nema kod Sebije, idi u privatnu" pa ako zdravstveno pokrije, pokrije.

Prije da ce tu imati prednost oni sa dubljim dzepom. Ne gradi se bolnica za narod, nego da elita ne mora bas do Zagreba i Turske potezati.

Ali Malco. Jadan grad u kojem Malco moze bilo sta vise od sviranja klavira.
Prijatelju, Sebije nema vise, razrijesena je cinova.

Slobodno trziste je uvedeno ima vec 30 godina, tako da ja, ako ispunjavam standarde, mogu privatnu svemirsku agenciju registrovati u BiH i poput Elona Muska, slati rakete u svemir.

Zdravstvo, skolstvo, pravne usluge, centri za nauku i razvoj, u svakoj razvijenoj zemlji (osim SAD-a) postoji i u javnom i privatnom sektoru, ovisno od primanja osobe, bira sebi uslugu koju moze priustiti. Pa tako i kada te uhapse, za advokata ako nemas, drzava ce ti ga dodijeliti.

Neko vas je uvjerio da to mora biti samo javno jer ako postoji kao privatni sektor, unistava se ovaj javni segment iako ustvari po svakoj zdravoj logici postojanje monopola u nekoj grani, dovodi u stagnaciji razvoja iste. Kada izumre generacija koja se nikako ne moze pomiriti sa cinjenicom da samo postojanje konkurencije i natjecanja na trzistu, mijenjaju stvari nabolje, tek onda ce i ovo drustvo da krene stvarno naprijed.

Ja ovo pisem onako retoricki, znam ja da ti znas ovo sve, ali eto tvoja frustracija je toliko nerealna, da mi nije mrsko napisati neke osnove kretanja na trzistu.
Jes ali ovo je kao da mr burns iz simpsona otvori privatnu bolnicu. Ovdje je samo cilj uzimanje ogromnog novca, kojeg u zavodu ima jace od pola milijarde, a politicari kao vranic i ekipa ce im to omoguciti. Ustvari uveliko rade na totalnom urusavanju javnog zdravsta.
BadBoy

#21713 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Neoliberalni kapitalizam. Sve što se može oduzeti državi i staviti u privatne ruke, oduzet će se.
drug_profi

#21714 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

nepass1 wrote: 01/07/2023 06:05 Jes ali ovo je kao da mr burns iz simpsona otvori privatnu bolnicu. Ovdje je samo cilj uzimanje ogromnog novca, kojeg u zavodu ima jace od pola milijarde, a politicari kao vranic i ekipa ce im to omoguciti. Ustvari uveliko rade na totalnom urusavanju javnog zdravsta.
Jebo zdravstvo koje ne funkcionise. 4 mjeseca cekam ultrazvuk abdomena.
Sve zivo placam. istovremeno strmeknem vise od 3000 maraka godisnje u ZZO.
Daj sistem da mogu bar 50% toga potrositi u godini u privatnim klinikama.
Znaci ne zanima me hoce li faliti Sebiji para. Nek joj Federalna vlada prebaci od akciza na duhan.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#21715 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

Mrvice_ba wrote: 01/07/2023 01:44
dječak sa šibicama wrote: 30/06/2023 21:15 Sve kul, znamo u kakvoj septicnoj jami zivimo, ali mojnemo glorifikovanja takvih ljudi. Treba ipak imati malo obraza i karaktera.
Ti zivis u septickoj jami istocnom sarajevu, Bgm jq zivim u seheru.
Otkad djecak sa sibicama zivi u Lukavici?
Ja sam mislio da je on stari Sarajlija, negdje iz Starog Grada?
Athlon64

#21716 Re: Sarajevo Construction

Post by Athlon64 »

drug_profi wrote: 01/07/2023 20:59
nepass1 wrote: 01/07/2023 06:05 Jes ali ovo je kao da mr burns iz simpsona otvori privatnu bolnicu. Ovdje je samo cilj uzimanje ogromnog novca, kojeg u zavodu ima jace od pola milijarde, a politicari kao vranic i ekipa ce im to omoguciti. Ustvari uveliko rade na totalnom urusavanju javnog zdravsta.
Znaci ne zanima me hoce li faliti Sebiji para. Nek joj Federalna vlada prebaci od akciza na duhan.
Eh sad zamisli da završiš u bolnici (nedaj Bože), tih 3000 KM se istopi za 10-15 dana, ovisno o vrsti njege koju dobijaš.

Zamisli da primaš inzulin (nedaj Bože), tih 3000 KM bi ti taman pokrilo troškove inzulina za godinu dana i ništa preko toga.

3000 KM godišnje je ništa i u slučaju bilo kakve ozb. bolesti, kod privatnika bi ti se istopile samo tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21717 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Nije djecak u IS
drug_profi

#21718 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Athlon64 wrote: 01/07/2023 21:14

Eh sad zamisli da završiš u bolnici (nedaj Bože), tih 3000 KM se istopi za 10-15 dana, ovisno o vrsti njege koju dobijaš.

Zamisli da primaš inzulin (nedaj Bože), tih 3000 KM bi ti taman pokrilo troškove inzulina za godinu dana i ništa preko toga.

3000 KM godišnje je ništa i u slučaju bilo kakve ozb. bolesti, kod privatnika bi ti se istopile samo tako.
A zamisli da mi nista od toga ne treba i samo bacam pare u bunar?
Rekoh lijepo, 50% daj da trosim za preventivne preglede u klinic po mom izboru, a 50% nek ide u fond soldiarnosti.
Jer moja akumulirana uplata do danas je preko 100.000 maraka, od cega sam 4-5 puta dobio nesto kroz antibiotike za sitne upale.
Pri tom sam jos par hiljada potrosio kod zubara i interniste u privatnoj praksi.
Kad god ja pomenem ovdje cist racun, nadju se mudraci da mi spominju inzulin i bolnice.

Samo da pitam jel ovo socijalizam ili je kapitalizam? Za svoje pare hocu da dobijem sto meni treba, a za sta su one namjenjene.
I pristajem da dajem 50% u bunar, za one koji rade na crno ili ne rade nikako.

Pri tom drzava uzima akcize na duhan koje su trebale ici u zdravstvene fondove, ali ko zna gdje sada idu.
I niti ima sistema ZZ, niti ima rjesenja, a ljudi se lijece preko humanitarnih brojeva ili prodajom imovine.
Athlon64

#21719 Re: Sarajevo Construction

Post by Athlon64 »

drug_profi wrote: 01/07/2023 21:21
Athlon64 wrote: 01/07/2023 21:14

Rekoh lijepo, 50% daj da trosim za preventivne preglede u klinic po mom izboru, a 50% nek ide u fond soldiarnosti.
Jer moja akumulirana uplata do danas je preko 100.000 maraka, od cega sam 4-5 puta dobio nesto kroz antibiotike za sitne upale.
Pri tom sam jos par hiljada potrosio kod zubara i interniste u privatnoj praksi.
Kad god ja pomenem ovdje cist racun, nadju se mudraci da mi spominju inzulin i bolnice.

Samo da pitam jel ovo socijalizam ili je kapitalizam? Za svoje pare hocu da dobijem sto meni treba, a za sta su one namjenjene.

Pri tom drzava uzima akcize na duhan koje su trebale ici u zdravstvene fondove, ali ko zna gdje sada idu.
I niti ima sistema ZZ, niti ima rjesenja, a ljudi se lijece preko humanitarnih brojeva ili prodajom imovine.
Uredu je to, ali vjeruj da teško društvu ako se zdravstvo privatizira.

Sve je to lijepo dok si zdrav i mlad i bogat, ali kad ostariš ili ako nemaš posao, mrka kapa.

Zdravstveni sistem kod nas i u većini evropskih zemalja je solidarnog karaktera, naravno bilo bi dobro ostaviti i opciju plaćanja dopunskog osiguranja, ali mislim da to već postoji, uniqa, asa.
drug_profi

#21720 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Athlon64 wrote: 01/07/2023 21:28
drug_profi wrote: 01/07/2023 21:21

Sve je to lijepo dok si zdrav i mlad i bogat, ali kad ostariš ili ako nemaš posao, mrka kapa.

Zdravstveni sistem kod nas i u većini evropskih zemalja je solidarnog karaktera, naravno bilo bi dobro ostaviti i opciju plaćanja dopunskog osiguranja, ali mislim da to već postoji, uniqa, asa.
Ne kažem da treba da se privatizira 100% već da se privaten klinike uvedu u sistem ZZO.

Dakle cjenovnik usluga po kojem se obracunava i sad za DZ i klinike.
PZU da imaju pravo da od pacijenta zatraze i doplatu, ako cijenovnik ZZO ne pokriva troskove.
I da obveznik koji placa doprinose (znaci samo oni koji pune taj fond i mozda penzioneri) mogu tako potrositi samo određeni iznos u toku jedne godine.

Ja mislim da je to hibridni sistem koji bi dao bolju zdravstvenu zastitu, zdraviju populaciju i brzi protok pacijenata u drzavnim klinikama jer bi bile znacajno rasterecene.
Athlon64

#21721 Re: Sarajevo Construction

Post by Athlon64 »

drug_profi wrote: 01/07/2023 21:33
Athlon64 wrote: 01/07/2023 21:28

Ne kažem da treba da se privatizira 100% već da se privaten klinike uvedu u sistem ZZO.

Dakle cjenovnik usluga po kojem se obracunava i sad za DZ i klinike.
PZU da imaju pravo da od pacijenta zatraze i doplatu, ako cijenovnik ZZO ne pokriva troskove.
I da obveznik koji placa doprinose (znaci samo oni koji pune taj fond i mozda penzioneri) mogu tako potrositi samo određeni iznos u toku jedne godine.

Ja mislim da je to hibridni sistem koji bi dao bolju zdravstvenu zastitu, zdraviju populaciju i brzi protok pacijenata u drzavnim klinikama jer bi bile znacajno rasterecene.
Pa za pacijenta bi to svakako bilo bolje, ali vjeruj da ne bi osjetio mnogo, od prijatelja sam čuo da ZZO Domovima zdravlja fakturiše 13 KM za ljekarski pregled, tako nešto.

Tako da sumnjam da bi ti nešto značilo kad bi ti se kod privatnika umanjio račun za 13 KM.

Bolnice su najviše u minusu zbog toga što jednostavno ZZO uplaćuje premalo para, tj. sa (skoro) svakom urađenom procedurom, bolnica je na gubitku. Seka je uspjela srediti minus kliničkog centra tako što je uskratila usluge pacijentima. :-)

Finansijski je bolnicama isplativije da manje rade procedura, jer time idu manje u minus. Posebno procedure gdje se troši puno materijala.

Nije ovo tema i čudi me da ne postoji neka aktivna tema koja bi se bavila zdravstvom, posebno recimo privatne zdravstvene ustanove, ASA bolnica i sl. I mene lično zanima po kom principu će raditi ASA bolnica npr.
drug_profi

#21722 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

U primarnoj zastiti vec imas uvedene privatne klinike. Sekundarna zastita je ono gdje najvise zapinje i gdje se gube zivoti jer se pregledi dese prekasno jer je duga lista cekanja ili radi duge liste cekanja pacijent odugovlaci sa odlaskom ljekaru na prve simptome.

Ali kao sto kazes, nije tema.
nepass1

#21723 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Zato sto unistise zdravstvo :mrgreen:
Pa kad nema ko da ga uradi. Idu doktori za manje plate u privatne ustanove.
Dzontra_Volta

#21724 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

Zna li ko šta će osvanuti iza onog najlona pored KFC u SCC-u?
Mislio sam da će tu biti Bash, ali vidim da će to biti gdje je nekad bio Food Market (kod Kimona).
Leopard_SA

#21725 Re: Sarajevo Construction

Post by Leopard_SA »

Nas najveci problem sa budzetom je sto se trosi na nepotrebne stvari, dok one od esencijalne vaznosti bivaju zapostavljene. Ugrubo, ukupni budzet BiH(svih nivoa) je izmedju 30-35% BDP-a sto iznosi oko 6 milijardi USD. Sa tim novcem, drzava bez problema moze podnjeti pune vece nego sada troskove zdravstvene i socijalne zastite, drzavnih institucija i infrastrukturnih projekata. Medjutim, problem je sto te pare zavrse uglavnom u odrzavanju bespotrebno velikog drzavnog aparata i naravno drugih gluposti koje su uspostavljene tokom zadnje 3 decenije.
Post Reply