Ukrajina

Post Reply
insomnia78

#21701 Re: Ukrajina

Post by insomnia78 »

UnscarD wrote:
jefferson wrote:Mislim da se zrtve pravog fasizma danas u grobu okrecu kada se pocnu djeliti epiteti fasista ili nacista.
A tek kad Putinovi uvlakaci podmzani sa dosta vazelina pocnu pricati o demokratiji, tu negdje se prestane sve ovo ozbiljno shvatati.
100% tacno ;-) samo za 180 stepeni na lijevo.

Kad samo skontam kako su Ameri i zapad izvrnuli WW2 i od zapadnog fronta, Normandije i Ardena napravili kao da je to bilo nesto sto je okrenulo rat a Naciste su Rusi SAMI SAMCATI sjebali totalno a ovi otvorili zapadni front kad su vidjeli da ce Rusi uzeti Njemacku kompletnu pa brze bolje da ugrabe i oni nesto i postave temelje za hladni rat ...Staljin Cercila 4 godine molio da otvori front al ovaj stalno nalazio izgovore...sto ce to raditi kada Rusiginu i odradjuju posao...
Jbg, svi smo culi za Normandiju i desetak hiljada mrtvih ali za Narvu i pola miliona mrtvih ljudi sad da pitas ljude, svaki pedeseti bi mozda ponesto znao.
Image
'ta će Normandija
Čudo partizane nisi spomeno, oni su ipak s juga poćerali

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
madner

#21702 Re: Ukrajina

Post by madner »

Sto jest jest, onaj supak Churchil od 39 do 41 nije gotovo nikako pomogao SSSRu. :D
tnnt

#21703 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

UnscarD wrote:

Niko ne spori zapadnu pomoc u tehnici, mislim halo, zajednicki je neprijatelj ...pa kada ona picka Cerchil vec nije imao muda da otvori front, minimum minimuma koji je mogao da uradi jeste da posalje koji tenk i koji minobacac.

Kada kazem sami samcati, mislim na prolivenu krv i milione poginulih kojih je moglo biti bukvalno u milionima manje da su zapadne pickice otvorile front i natjerale Naciste da dio trupa prebace na zapad. Milioni su bukvalno zbog toga poginuli ali eto u redu je sve jer su poslali po koji tenk.

Mislim, mojne ba..
pa do sredine 1941 je Staljin ladio onu stvar i gledao kako Hitler osvaja cijelu Europu
još je zajedno sa Njemačkom napao Poljsku, naravno da nisu trčali pomoći licemjerima
a nisu ni bili u stanju do 1943 ništa napraviti, ajde bar su te 1943 otvorili front u Italiji :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#21704 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

GAU8 wrote:
UnscarD wrote:
jefferson wrote:Mislim da se zrtve pravog fasizma danas u grobu okrecu kada se pocnu djeliti epiteti fasista ili nacista.
A tek kad Putinovi uvlakaci podmzani sa dosta vazelina pocnu pricati o demokratiji, tu negdje se prestane sve ovo ozbiljno shvatati.

Kad samo skontam kako su Ameri i zapad izvrnuli WW2 i od zapadnog fronta, Normandije i Ardena napravili kao da je to bilo nesto sto je okrenulo rat a Naciste su Rusi SAMI SAMCATI sjebali totalno a ovi otvorili zapadni front kad su vidjeli da ce Rusi uzeti Njemacku kompletnu pa brze bolje da ugrabe i oni nesto i postave temelje za hladni rat ...Staljin Cercila 4 godine molio da otvori front al ovaj stalno nalazio izgovore...sto ce to raditi kada Rusiginu i odradjuju posao...
Jbg, svi smo culi za Normandiju i desetak hiljada mrtvih ali za Narvu i pola miliona mrtvih ljudi sad da pitas ljude, svaki pedeseti bi mozda ponesto znao.
Znaš kako kažu?
Istina je uvijek negdje na pola puta. Mislim da je to baš najbolje primjenjivo na WWII verzioniranje istoka i zapada.
Dakle ni jedni, ni drugi nisu bogom dani.
Sa tim mogu da se slozim. Kao sto su tokom Sovjetskog saveza ispirali mozak svima sa raznom propagandom, tako su i na zapadu radili apsolutno isto to samo suptilinije. Naveo sam gore primjer ...pitajte bilo kojeg skolarca Rusa zna li za Normandiju i ili Ardene i uglavnom ce znati makar po nesto o tome ....pitajte na zapadu skolarca zna li za Narvu ...tesko , jako tesko ... u jednoj bitci poginulo 10.000 ljudi (cca) u drugoj preko pola miliona...go figure ? Glavno da imamo Saving Private Rayan u kojoj je valjda svaka od tih 10.000 zrtava prikazan iz barem 3 ugla.
Ja naravno ne sporim doprinos zapadnih saveznika, samo tvrdim da su mogli i morali ranije otvoriti zapadni front a ne sacekati da Rusi Njemce jedan na jedan potuku do nogu pa onda uletiti.
UnscarD

#21705 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

tnnt wrote:
UnscarD wrote:

Niko ne spori zapadnu pomoc u tehnici, mislim halo, zajednicki je neprijatelj ...pa kada ona picka Cerchil vec nije imao muda da otvori front, minimum minimuma koji je mogao da uradi jeste da posalje koji tenk i koji minobacac.

Kada kazem sami samcati, mislim na prolivenu krv i milione poginulih kojih je moglo biti bukvalno u milionima manje da su zapadne pickice otvorile front i natjerale Naciste da dio trupa prebace na zapad. Milioni su bukvalno zbog toga poginuli ali eto u redu je sve jer su poslali po koji tenk.

Mislim, mojne ba..
pa do sredine 1941 je Staljin ladio onu stvar i gledao kako Hitler osvaja cijelu Europu
još je zajedno sa Njemačkom napao Poljsku, naravno da nisu trčali pomoći licemjerima
a nisu ni bili u stanju do 1943 ništa napraviti, ajde bar su te 1943 otvorili front u Italiji :D
Do kada su USA " 'ladile onu stvar" i u WW1 i WW2 ? Naravno da su bili u stanju samo falila damu i tad i sad i uvijek.
UnscarD

#21706 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

insomnia78 wrote:
UnscarD wrote:

Image
'ta će Normandija

Kad si kod partizana, ako mislis da nisu nista doprinjeli, grijesis sinko. Jesu naravno samo ne ni priblizno onoliko koliko su nas ucili. Vjerovano je najaca bila ona terorija po kojoj su Njemci pred Moskvom morali da odvoje nekoliko divizija i preusmjere na juzni front i rijese partizane u YU pa ih je eto jbg, docekalo lose vrijeme kad su se vratili pred Moskvu zbog cega su posustali...da ne bi toga, danas bi u NewYorku Madison Square Garden nosio naziv Himmler Hall :mrgreen:

Vjerovatno najgluplja i najnepotrebnija bitka je bila proboj Sremskog fronta. Tu mi je otac ranjen kao mlad partizan a za to nije bilo nikakve potrebe jer su Rusi bili udaljeni na par dana i iako se u proslom sistemu ta bitka slavila kao genijalna i presudna, sa takticke strane je bila pravo glupa odluka da se ide na proboj. Jbg, eto imamo demokratiju pa mozemo da vidimo tako neke stvari. Neka prednost i od nje.
siponja

#21707 Re: Ukrajina

Post by siponja »

insomnia78 wrote:
UnscarD wrote:

Image
'ta će Normandija

ja mislim da su Nijemci slomljeni na tri ključne tačke: Drvar, Neretva i Sutjeska. :mrgreen:

nego kad smo kod njemačkih nacista, da se podsjetimo i sovjetskih komunista

http://www.dw.de/rusija-ignori%C5%A1e-i ... a-17927880
amoninan

#21708 Re: Ukrajina

Post by amoninan »

madner wrote:Sto jest jest, onaj supak Churchil od 39 do 41 nije gotovo nikako pomogao SSSRu. :D

Image

i naravno, došli su da "oslobode" Poljske seljake nedougo nakon

Image

:D
GAU8

#21709 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

siponja wrote: ja mislim da su Nijemci slomljeni na tri ključne tačke: Drvar, Neretva i Sutjeska. :mrgreen:

nego kad smo kod njemačkih nacista, da se podsjetimo i sovjetskih komunista

http://www.dw.de/rusija-ignori%C5%A1e-i ... a-17927880

Ma gdje bi rusi tako nešto, šta ti je ba... to su sve podvale i klevete
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#21710 Re: Ukrajina

Post by pici »

madner wrote:Sto jest jest, onaj supak Churchil od 39 do 41 nije gotovo nikako pomogao SSSRu. :D
:thumbup: :mrgreen:

Image
Udbas

#21711 Re: Ukrajina

Post by Udbas »

amoninan wrote:

Image

i naravno, došli su da "oslobode" Poljske seljake nedougo nakon

Image

:D
A ne, nikako. To su bili Sovjeti, sa onim Gruzijcem na čelu.
A oni što su ušli u Berlin, e to su Rusi.
jefferson

#21712 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

UnscarD wrote:

Zanimljivo je da je nas u ex-yu zabolio vise tuki za Narvu nego samog Staljina, kojem to nije bas bilo dovoljno!
madner

#21713 Re: Ukrajina

Post by madner »

UnscarD wrote:
insomnia78 wrote:
UnscarD wrote: 100% tacno ;-) samo za 180 stepeni na lijevo.

Image
'ta će Normandija

Kad si kod partizana, ako mislis da nisu nista doprinjeli, grijesis sinko. Jesu naravno samo ne ni priblizno onoliko koliko su nas ucili. Vjerovano je najaca bila ona terorija po kojoj su Njemci pred Moskvom morali da odvoje nekoliko divizija i preusmjere na juzni front i rijese partizane u YU pa ih je eto jbg, docekalo lose vrijeme kad su se vratili pred Moskvu zbog cega su posustali...da ne bi toga, danas bi u NewYorku Madison Square Garden nosio naziv Himmler Hall :mrgreen:

Vjerovatno najgluplja i najnepotrebnija bitka je bila proboj Sremskog fronta. Tu mi je otac ranjen kao mlad partizan a za to nije bilo nikakve potrebe jer su Rusi bili udaljeni na par dana i iako se u proslom sistemu ta bitka slavila kao genijalna i presudna, sa takticke strane je bila pravo glupa odluka da se ide na proboj. Jbg, eto imamo demokratiju pa mozemo da vidimo tako neke stvari. Neka prednost i od nje.
Pa jesu, dvije divizije su vracene u Srbiju zbog ustanka, no da li bi bas bile kljucne pred Moskovom je drugo pitanje. :D

To je ona teorija da na klackalici od dvije tone svaka kila moze biti kljucna. :D
Sa takticke strane, Crvenoj Armiji je Tito fino i kulturno rekao da nakon Beograda ne ulazi bezveze u tudju drzavu, a sama Crvena Armija je operacije vrsila prema Budimpesti - Becu, dok ih ovaj juzni krak nije previse zanimao.

To sto su gubici partizana u frontovskoj borbi bili veliki ne znaci da je bila nepotrebna operacija, Rusi recimo vole ostat u zemljama za koje prospu krv.

I najbitnija stvar, bez zapadnih saveznika bi Njemacka pobjedila SSSR.
Challenger__

#21714 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- "Desni sektor" protestuje u Kijevu, jučer:

Last edited by Challenger__ on 17/09/2014 18:49, edited 2 times in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#21715 Re: Ukrajina

Post by pici »

Image

Image
Challenger__

#21716 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:- "Desni sektor" protestuje u Kijevu, jučer:

U kakvom stanju se danas nalazi ukrajinsko društvo najbolje pokazuje ovaj eksperiment stanovnika Kijeva koji se "okitio" oružjem i tako hladno prolazio pored policije...

Kakav "monopol sile" kao temeljno obilježje države... Ne zna se ko pije a ko plaća. Jednom riječju Ukrajinom vlada s-t-r-a-h.
Challenger__

#21717 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

I sad, konačno, da se vratimo na elementarnu matematiku. Zemlja sa 45 miliona stanovnika, a ratuje (sa huntine strane) 50 hiljada, a u Donbasu 20 hiljada od kojih je nekoliko hiljada dobrovoljaca sa strane... Pa o kakvom mi to ratu uopšte govorimo?? Očigledno o onom u kojem sebe Ukrajinci ne vide, u kojem samo žele da sačuvaju živu glavu.

"Gdje se slonovi tuku tu trava ne raste".
Challenger__

#21718 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Disclaimer: niže navedeni stavovi ne odražavaju ni u cjelini ni u pojedinostima stav postavljača komentara*

_______

Alternativni pogled na situaciju iz perspektive dva "kontroverzna" autora:

- "Ukrajina i posljednje doba", pisana forma
Renta

#21719 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Dobro, obavio si današnji partijski zadatak - širiti rusku propagandu.
Sjedi 5!

Što se tiče oružja kod građana. Pa jel se treba čuditi?! U Ukrajini je ratno stanje gdje je državu napala druga vojna sila svijeta, razumljivo je da vlada nervoza i kontrolirani kaos.
U domovinskom ratu u Zagrebu (koji je u početku daleko bio od crte fronte) se moglo vidjeti desetke ljudi s dugim cijevima svaki dan na ulicama...i nitko se nije obazirao previše..znalo se da je rat tu negdje blizu Zagreba. To je normalno u ratno vrijeme.

Ostalo su sve naci faci bajke rusa i rusofila..
Martinez_

#21720 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

madner wrote:
Mnogo izvesnije je da bi bez SSSR Nemačka potukla ostatak zapada.
sumirprimus

#21721 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Martinez_ wrote:
madner wrote:
jes ono preplivali bi do nju jorka...a tek do el e ja... :D
hehsvasta.
General War

#21722 Re: Ukrajina

Post by General War »

Martinez_ wrote:
madner wrote:
Jes vala, jebes bitke po africi i indokini samo se racuna onaj kusur evrope gdje bacuska gazi...bitno je da Staljingrad nije pao :-)
Martinez_

#21723 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

sumirprimus wrote:
Martinez_ wrote:
madner wrote:
jes ono preplivali bi do nju jorka...a tek do el e ja... :D
hehsvasta.
Nemačka koja bi pokorila Evropu, Afriku i instalirala svoje poslušnike po Južnoj Americi prvo bi izolovala, a zatim i dotukla USA.
Martinez_

#21724 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

General War wrote:
Martinez_ wrote:
madner wrote:
Jes vala, jebes bitke po africi i indokini samo se racuna onaj kusur evrope gdje bacuska gazi...bitno je da Staljingrad nije pao :-)
Ne, najbitnije je ko je spržio preko 80% nemačke žive sile.
sumirprimus

#21725 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kosto su engleze jele heheheeh...bem ti logiku i nauku..i internet rasprave..jes u pravu si...kralju..nas i rusa sto ceteres milijona..najaci smo brate...znaći...do jaja...
Post Reply