Ukrajina

apsidejzi

#216976 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

zigzag wrote: 20/05/2025 22:30
karanana wrote: 20/05/2025 19:02 ne moze se poredit afganistan i ukrajina. drugaciji je upad, drugaciji su emotivni i geopoliticki razlozi. ovde na ukrajini se vidi da rus nece odustati, da je "all in", pa makar ih 10 miliona nestalo. i ovo je operacijia jednog-dva covjeka kojima sve ovisi o ovome. u afganistanu je bilo povuci potegni citavog politbiroa, svak je imao svoju viziju. i na kraju je i taj relativno mali poraz jedan od razloga raspada.
A šta ako ta jedan dva čovjeka nestanu?
Nazalost nista. Postoji razlog zasto ovo Rusija radi i to je razlog zasto je Evropa digla uzbunu i sto sad zbunjeno gledaju u novu USA politiku. Rusija je bezbroj puta bila napadana kroz historiju i Moskva spaljivana i osvajana. Jedan jednostavn razlog za to su nepregledna prostranstva nicega. Eno kad je Prigozin krenuo prema Moskvi sad pa sad je presao par stotina kilometara sa vojskom naoruzanom do zuba i stigao blizu Moskve. Jednom kad udjes u te ravnice, nema sta da te zaustavi. Rusi su toga svjesni. Oni nemaju prirodnih barijera gdje mogu postaviti dobre utvrde na malom prostoru. Oni moraju postaviti utvrde na hiljadama i hiljadama kilometara. No ako uzmes baltik, Poljsku, dijelove Njemacke, Cesku i s druge strane Gruziju, ti si manje vise zacepio sve prilaze iz Evrope. Sad ih jebe Finska jer je duga granica a i tu su vec poceli postavljati odbranu.

I to je razlog zasto Rusija zeli manje vise bivse granice SSSR-a da budu nove granice Rusije. Da ne moraju braniti veliki prostor nego da naprave jake utvrde izmedju velikih planira i jezera. To je njihov strateski cilj. I zato su se upalili alarmi u Evropi jer svako zna da je Ukrajina samo jedan korak u tom procesu. I nema veze ako nestane Putin ili bilo ko od njegovih bliznjih. Iduci nastavlja misiju. No ako ih krene, nece oni stati ni na Poljskoj. Eto ih u Njemacku. Pa i skandinavija nije problem. Pa i balkan. Sto dalje gurnu granicu to bolje.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#216977 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

ako ništa drugo, Ukrajincima treba odat priznanje da znaju kako s izdajnicima i ratnim zločincima :kakoste:
Peacean

#216978 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Zajebano je izvoditi takve operacije u nato zemljama.
drug_profi

#216979 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pretpostavka je da je GUR.
Ali mozda je i GRU, ili mafijaski dug....
karanana

#216980 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ja bih isto bio oprezan u zakljucivanju ko je ubica i naredbodavac. krhko je znanje....obavjestajno, kontraobavjestajno, kontrakontraobavjestajno.....mozda rusima nije odgovaro, a znamo da oni u spaniji imaju ubice kao i po cijeloj evropi doduse.
dr_Evil

#216981 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

JoseMujica wrote: 21/05/2025 14:00

Spoiler
Show
ako ništa drugo, Ukrajincima treba odat priznanje da znaju kako s izdajnicima i ratnim zločincima :kakoste:
Ja ne znam jesmo li mi ikog osim Cace uspjeli ohladit od ovakvih.
Čitalac

#216982 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Portnov je bio mutan kao Dunav. Pod američkim sankcijama od decembra 2021. ali paradoksalno ne i pod ukrajinskim. Iz Madrida je početkom prošle godine prepisao potomcima imanje u elitnom naselju kod Kijeva, a na ženu i punicu prebacio niz luksuznih nekretnina u Rusiji i evropskim zemljama. Uredno podizao tužbe „za klevetu“ protiv svih koji su ga optuživali za korupciju i pritisak na sudije.
drndalo

#216983 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

karanana wrote: 21/05/2025 14:32 ja bih isto bio oprezan u zakljucivanju ko je ubica i naredbodavac. krhko je znanje....obavjestajno, kontraobavjestajno, kontrakontraobavjestajno.....mozda rusima nije odgovaro, a znamo da oni u spaniji imaju ubice kao i po cijeloj evropi doduse.
Najzad da se ti i ja slozimo...
geralt

#216984 Re: Ukrajina

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 21/05/2025 14:33 Ja ne znam jesmo li mi ikog osim Cace uspjeli ohladit od ovakvih.
Juku Prazinu jedino mislim, a i tu je upitno je li bilo organizovano ili spontano.
dr_Evil

#216985 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 21/05/2025 15:29
dr_Evil wrote: 21/05/2025 14:33 Ja ne znam jesmo li mi ikog osim Cace uspjeli ohladit od ovakvih.
Juku Prazinu jedino mislim, a i tu je upitno je li bilo organizovano ili spontano.
Jest Juka, na njega i pomislih ode mi glava na Cacu, onu scenu kad skidaju zastavu u Vranici cu vjerovatno pamtiti uvijek. Caca je druga prica bio. Hvala :bih: :thumbup:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#216986 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Presretnuti razgovori ruskih snaga: "Uzmi komandanta kao taoca i ubij ostale"

CNN
21. maj. 2025.

Image

Radio je zaškripao, ali naredba koja je odjeknula bila je jasna: Zarobiti komandanta i ubiti ostale. Ova jeziva razmjena dio je serije radijskih komunikacija između ruskih snaga, za koje ukrajinski zvaničnici tvrde da predstavljaju dodatne dokaze da ruski nadređeni naređuju vojnicima da pogube ukrajinske vojnike koji se predaju – što predstavlja kršenje međunarodnog prava.

[...]

"Marš napolje! Uzmi starijeg, ubij ostale, j*!"** naređuje komandant.

Na snimku se vidi kako jedan ukrajinski vojnik gestikulira prema Rusima. Trenutak kasnije, maskirani vojnik mu puca u glavu. Glas ruskog komandanta se tada ponovo javlja:

"Jeste li ih sredili? Pitanje. Jeste li ih sredili? Pitanje".

"Arta! Arta! Ovdje Belij, primljeno!"

"Ubili smo jene ostale".

[...]

Robert Maher, profesor elektrotehnike i računarskog inžinjeringa sa Državnog univerziteta Montana, specijaliziran za forenzičku audio analizu, ispitao je radijske zapise za CNN. Audio zapisi su poslani u desetinama odvojenih fajlova, i prema Maheru, svi su izgledali konzistentno. Rekao je da "nema znakova da nisu autentični".

"Dio ruske politike"

Ubijanje vojnika koji su se predali ukrajinski zvaničnici i međunarodni eksperti smatraju dijelom planske ruske politike. Incident iz novembra izgleda da je jedan od prvih slučajeva u kojem su presretnute radio komunikacije direktno povezane sa snimkom dronom koji prikazuje sumnjivo pogubljenje.

CNN je prvi put izvijestio o navodnoj politici u septembru prošle godine, detaljno opisujući video koji pokazuje kako ruski vojnici navodno pogubljuju trojicu Ukrajinaca koji su se predali u blizini grada Pokrovsk u istočnoj Ukrajini u augustu.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su pogubljenja motivisana ruskom kulturnom mržnjom prema neprijatelju, ali i da imaju psihološku svrhu. Ohrimenko kaže da su ruski vojnici objavljivali videozapise odsjecanja glave i kastracije ukrajinskih vojnika kako bi demoralizovali neprijatelja.

"Nasilje rađa nasilje", rekao je, dodavši da je Ukrajina pojačala obuku svojih vojnika kako bi se osiguralo da se ruski zarobljenici čuvaju na siguran način za buduće razmjene.

*N1 (cijeli članak) na linku ispod naslova.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#216987 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Čerkez: Šta je spasilo Bosance u najtežim trenucima i šta će spasiti Ukrajince

N1 BiH
21. maj. 2025.

Image

BH. novinarka Aida Čerkez, koja je izvještavala iz Sarajeva tokom opsade i veliki dio života posvetila pričama o ratnim zločinima, je prošle sedmice govorila o svojim iskustvima na Lviv Media Forumu i za ukrajinske medije. Za ukrajinski Babel je govorila o tome "kako preživjeti kada svijet oko tebe poludi".

Intervju za Babel prenosimo u cjelosti:

Željela bih započeti s Vašim pismom Ukrajincima. U njemu ste rekli nešto što mi je u proljeće 2022. zvučalo jako čudno. Rekli ste da ćemo biti gladni, izgubit ćemo domove i voljene, ali da će nas najviše pogoditi laž da smo mi sami krivi za rat. Kako ste mogli to predvidjeti kada je cijeli svijet podržavao Ukrajinu?

Kada Zapad, UN ili bilo koji globalni akteri koji bi trebali biti svjetski "policajci" shvate da jednostavno ne mogu riješiti problem, oni to nikada neće priznati. Umjesto toga, naći će drugi izgovor, a najlakši način da se izvuku jeste da podjednaku krivicu prebace i na žrtvu i na agresora. Da kažu: to je njihova stara mržnja i mi ne želimo da se miješamo. Lakše im je iskriviti stvarnost i imati objašnjenje zašto ne rade ništa.

Trump je optužio Ukrajinu da je sama kriva za rat.

[... ] Dakle, "Srbin" nije sinonim za riječ "neprijatelj" za vas?

Tako je.

"Mir nije moguć bez pravde"

Image

Image

[...]

Dakle, niste htjeli krvavu osvetu?

To je pitanje. Šta bi vam donijelo više zadovoljstva: ako pronađeš ubicu, na primjer, svog brata, i upucaš ga? Ili ako bude uhapšen i zatim izveden pred međunarodni sud? Cijeli svijet će ga vidjeti na televiziji, svjedoci će govoriti istinu o zločinima koje je počinio. I onda će međunarodni sud, to je važno — ne nacionalni, nego međunarodni — poslati ga u zatvor do kraja života. Za vojnog komandanta koji je navikao izdavati naredbe i osjećati se kao bog u ratu, nema gore nego kad mu neka mala čuvarica kaže: "Ustani, sjedni, idi u ćeliju". Taj trenutak je za mene bio trenutak unutrašnje osvete i pravde u isto vrijeme.

To je ono o čemu Ukrajinci sanjaju svaki dan, ali sve manje i manje se tome nadaju.

[...]

Nikad nikoga ne pitam kada će rat završiti, jer su to sve nagađanja, ali vidim mnogo zajedničkog u našim pričama. Koji scenarij se vama čini realnijim?

Mislim da će to biti beskrajni pregovori. Prije nego su došli Dejtonski sporazumi, prestali smo brojati nakon 300 rundi pregovora. Jednog dana ćete potpuno izgubiti vjeru, ali će se nešto ipak dogoditi.

Nikad nisam mogla ni sanjati da će Radovan Karadžić izaći pred sud, ali uhvaćen je i zatvoren. To je kao kad godinama čekaš da diplomiraš, misleći, jednog dana ću završiti ovaj glupi fakultet. I onda na dan diplome slaviš, iako si već ispražnjen iznutra. A nekoliko dana kasnije pomisliš: “Dođavola, uspjela sam!”.
zigzag

#216988 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Bezveze ova aida.
Nas je amerika i evropa nahuškala, mogli smo biti jugoslavija a mi smo htjeli rat. Onaj glumac i narkoman alija je slušao evropu zato nas je poslao da izginemo. I onda kaže, zlatni ljiljani i šehidi a sve radi američkih interesa.
alijagoro

#216989 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Ja sam bas htio napisati da Aida pametno zbori :-D
Čitalac

#216990 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Butusov više nije samo novinar...
Juri Butusov, glavni urednik portala Censor, mobiliziran je u redove Nacionalne garde Ukrajine. Prema riječima novinara, mobiliziran je u svibnju.
"Rat treba odluke na temelju zasluga, zbog čega sam odlučio pridružiti se vojsci“, dodao je Butusov.
Čitalac

#216991 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Čitalac wrote: 21/05/2025 20:37 Butusov više nije samo novinar...
Juri Butusov, glavni urednik portala Censor, mobiliziran je u redove Nacionalne garde Ukrajine. Prema riječima novinara, mobiliziran je u svibnju.
"Rat treba odluke na temelju zasluga, zbog čega sam odlučio pridružiti se vojsci“, dodao je Butusov.
O jutros ubijenom Portnovu...
Andrij Portnov izdao je Ukrajinu i prodavao sudske odluke u istim razmjerima kao što je Escobar prodavao kokain u Kolumbiji. Portnov je protiv mene podnio više od 20 tužbi, a deseci sudova prvog i drugog stupnja donosili su odluke u njegovom interesu, ali zahvaljujući radu odvjetnika, Portnov je od mene izgubio svaki pojedinačni slučaj na Vrhovnom sudu, tako da mu nisam platio nikakav novac...
Ubojstvo Portnova je, po mom mišljenju, narudžba nekog od onih u Ukrajini od kojih je ili ukrao novac ili oduzeo posao ili će ga oduzeti. Portnov je bio mozak sadašnje hobotnice sudova i agencija za provođenje zakona koje pljačkaju ukrajinske tvrtke jer se bezakonje pojačalo, posebno nakon ruske invazije. Portnov je upravljao desecima šefova agencija i odjela za provođenje zakona i desecima sudaca i opljačkao desetke milijuna dolara od ratom izmučene zemlje...
Portnova je ubila totalna korupcija u sudovima i agencijama za provođenje zakona, koju je sam stvorio. Jer da je zakon funkcionirao u Ukrajini, onda bi Portnov bio u zatvoru i preživio. Takva sudbina čeka i druge sadašnje visoke dužnosnike i "nadzornike", koji sada daju naredbe za pljačku, uništavanje i nametanje sankcija samo da bi iznudili mito.
Pogledajte Portnova, vi mafijo na najvišim državnim dužnostima, vi njegovi prijatelji i partneri, koji se smatrate besmrtnima u svojim foteljama. Jer tamo gdje zakon ne funkcionira, jednog dana ćete jednako tako ležati na ulici u prašini - kao što je završio Escobar i kao što je završio Portnov...
Point.

#216992 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Jedan izdajnički pacov manje.
Hame_

#216993 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Vrlo je bolno, posebno za Ukrajinski narod, gledati ovo temeljno nerazumijevanje Rusije od strane Donalda Trumpa i temeljno podcjenjivanje Ukrajine. Njegov nedavni komentar da Rusi nisu zauzeli Kiev jer su im tenkovi bili zaglibili u blatu... mislim da je to jednostavno smiješno.

Xi napušta Putina, otkrivajući pukotine u njegovom nestabilnom režimu

„Kinezi nerado ulažu velika sredstva u Rusiju... ili misle da je tržište precijenjeno ili previše rizično u smislu stabilnosti Putinova režima.“

Putin je bio prilično „razočaran“ nakon sastanka s Xijem 9. maja jer „nije bilo velikih poslova“, kaže Orysia Lutsevych OBE, zamjenica direktora programa za Rusiju i Euroaziju u Chatham Houseu.
lotPi

#216994 Re: Ukrajina

Post by lotPi »

zigzag wrote: 21/05/2025 20:15 Bezveze ova aida.
Nas je amerika i evropa nahuškala, mogli smo biti jugoslavija a mi smo htjeli rat. Onaj glumac i narkoman alija je slušao evropu zato nas je poslao da izginemo. I onda kaže, zlatni ljiljani i šehidi a sve radi američkih interesa.

:run:

koja hrpa sranja
Peacean

#216995 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Američki predsjednik Donald Trump tokom telefonskog razgovora s evropskim liderima u ponedjeljak 19. maja, priznao je da ruski lider Vladimir Putin nije spreman okončati rat u Ukrajini jer vjeruje da pobjeđuje
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /250522030
sumirprimus

#216996 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

alijagoro wrote: 17/05/2025 22:07
sumirprimus wrote: 17/05/2025 20:51
alijagoro wrote: 17/05/2025 20:30
Twitter onda malo lagi :D a jesu ti oficiri iz famozne ljetne ukrajinske ofanzive od 100 milijardi :D
Realno s kim se tuku, dobro su opstali, rusi su jos u blatu donbasa, selo gore dole. Za razliku od recimo iranskih sila
bliskog istoka, popadase šaptom i pejdzerovski.
To im niko ne moze oduzeti,ali treba i priznati da su imali poprilicnu logistiku,nisu ni nivou Dudajevih Cecena ali su se solidno pokazali Ukrajinci.
Ne bih mijesao dudajeve cecene u ovu pricu, oni su svoj rat realno sa rusima dobili. Mislim na prvi cecenski rat.( a nije ni realan omjer snaga sa kojima rusi napadaju, u ukrajini napadaju sa svime sto imaju)Kada jednom sve ovo bude juce, dudajev ce biti zlatnim slovima upisan kao ceroj cecenije medju svojim sunarodnicima, za razliku od prodane izdajnicke duse familije kadirovih.
Čitalac

#216997 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Po svemu sudeći, hiljadu zarobljenika uskoro će biti kod kuće.
Predsjednik Volodimir Zelenski održao je sastanak o pripremama za razmjenu između Ukrajine i Rusije u formatu "1000 za 1000". Prema njegovim riječima, Ukrajina proučava popis ljudi koji je dostavila ruska strana.
"Sporazum o puštanju 1000 naših ljudi iz ruskog zatočeništva bio je gotovo jedini pravi rezultat sastanka u Turskoj. Radimo na osiguravanju ovog rezultata. Bilo je izvješća o kontaktima s Rusima. Ministar obrane Umerov nadgleda organizaciju procesa i provedbu sporazuma, utvrđujemo podatke o svakoj osobi s popisa koji je dostavila ruska strana", rekao je Zelenski.
drndalo

#216998 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Peacean wrote: 22/05/2025 11:10 jer vjeruje da pobjeđuje
Vjerujem i ja da razvaljujem guzove okolo bolje nego Ron Dzeremi, a opet razuvjeravaju me najcesce... :cry:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#216999 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Mordoru je guzica zinula za obnovom CCCP-a kao Velike Rusije....na šta spade velika sila da od naših početnika prepisuje :roll:
Hame_

#217000 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Post Reply