A šta ako ta jedan dva čovjeka nestanu?karanana wrote: ↑20/05/2025 19:02 ne moze se poredit afganistan i ukrajina. drugaciji je upad, drugaciji su emotivni i geopoliticki razlozi. ovde na ukrajini se vidi da rus nece odustati, da je "all in", pa makar ih 10 miliona nestalo. i ovo je operacijia jednog-dva covjeka kojima sve ovisi o ovome. u afganistanu je bilo povuci potegni citavog politbiroa, svak je imao svoju viziju. i na kraju je i taj relativno mali poraz jedan od razloga raspada.
Ukrajina
-
zigzag
#216951 Re: Ukrajina
-
zigzag
#216952 Re: Ukrajina
Ove treba slušati. Oni rusima uzmu mjeru kad je potrebno....
Finci imaju stari izraz: "Rusija nikada nije tako jaka kao što izgleda i nikad slaba kao što izgleda".
- karanana
#216953 Re: Ukrajina
Ne vjerujem u skori nestanak a sve vise mislim da postoji ipak njihov plan i sta nakon putina. Politika prema ukrajini se nece promjeniti.zigzag wrote: ↑20/05/2025 22:30A šta ako ta jedan dva čovjeka nestanu?karanana wrote: ↑20/05/2025 19:02 ne moze se poredit afganistan i ukrajina. drugaciji je upad, drugaciji su emotivni i geopoliticki razlozi. ovde na ukrajini se vidi da rus nece odustati, da je "all in", pa makar ih 10 miliona nestalo. i ovo je operacijia jednog-dva covjeka kojima sve ovisi o ovome. u afganistanu je bilo povuci potegni citavog politbiroa, svak je imao svoju viziju. i na kraju je i taj relativno mali poraz jedan od razloga raspada.
Hehe:
- alijagoro
#216954 Re: Ukrajina
Koga ce sad forumasi ismijavatikaranana wrote: ↑20/05/2025 22:56Ne vjerujem u skori nestanak a sve vise mislim da postoji ipak njihov plan i sta nakon putina. Politika prema ukrajini se nece promjeniti.zigzag wrote: ↑20/05/2025 22:30A šta ako ta jedan dva čovjeka nestanu?karanana wrote: ↑20/05/2025 19:02 ne moze se poredit afganistan i ukrajina. drugaciji je upad, drugaciji su emotivni i geopoliticki razlozi. ovde na ukrajini se vidi da rus nece odustati, da je "all in", pa makar ih 10 miliona nestalo. i ovo je operacijia jednog-dva covjeka kojima sve ovisi o ovome. u afganistanu je bilo povuci potegni citavog politbiroa, svak je imao svoju viziju. i na kraju je i taj relativno mali poraz jedan od razloga raspada.
Hehe:
- drndalo
#216955 Re: Ukrajina
Budu li jurisali u osvajanje kao Rusi sa ovim sranjima, sasvim slicno im se pise.
Kako mislim da imaju vise pameti sve skupa od njih, uvjeren sam da ovi nece preko ledina ici na Pale (Vodi me na Pale preko ledina, jer tamo zivi moja jedina!). Moto jedinica moze imati svoju upotrebnu vrijednost, ali tesko kao jurisna grupa za konkretan napad na neku tacku.
Kako mislim da imaju vise pameti sve skupa od njih, uvjeren sam da ovi nece preko ledina ici na Pale (Vodi me na Pale preko ledina, jer tamo zivi moja jedina!). Moto jedinica moze imati svoju upotrebnu vrijednost, ali tesko kao jurisna grupa za konkretan napad na neku tacku.
- drug_profi
- drug_profi
#216957 Re: Ukrajina
Moto jedinice svakako postoje vjerovatno u svim vojskama.drndalo wrote: ↑20/05/2025 23:22 Budu li jurisali u osvajanje kao Rusi sa ovim sranjima, sasvim slicno im se pise.
Ali ne idu u napad na njima.
Ne znam šta je plan ovih obzirom da su assault regimenta. Vidjećemo.
- skrbavi-admin
#216959 Re: Ukrajina
kako mudro zakljucivanje
nemre tako druze profa
moras think-out/ofthe/box
-
zigzag
#216960 Re: Ukrajina
Hajd da vidimo....
Nakon teških višemjesečnih borbi zapadno od Pokrovska i u Torecku (koji je sada u potpunosti pod ruskom kontrolom), ruska vojska svoje je snage preusmjerila kod mjesta Očeretino. U tri tjedna su na tom području uspjeli napredovati za nekih 10 km prema sjeveru, s ciljem da presijeku glavnu cestu Pokrovsk – Konstantinovka. Cesta je nedavno presječena.
Značaj manevra
Ovaj manevar ruskih snaga mogao bi biti strateški važan s obzirom na razmjere bitke u Donbasu. Ako bi ruska vojska nastavila prema sjeveru u smjeru Družkovke, Konstantinovka bi se našla u okruženju, odsječena od dva važna grada u Donjeckoj oblasti: Kramatorska i Pokrovska.
Time bi se prisililo ukrajinsku vojsku na povlačenje i pripremanje bitke za Kramatorsk. Druga opcija, ili manje vjerojatno – paralelna opcija, jest nastavak kretanja s ciljem da okruži Pokrovsk s istočne strane grada. Ovaj manevar je, između ostaloga, omogućio ruskoj vojsci da može nesmetano gađati cestu koja povezuje Kramatorsk s Pokrovskom, ugrožavajući tako opskrbu najvećega grada u Donbasu pod ukrajinskom kontrolom.
Utvrde
Ono što je za rusku vojsku otežavajuća okolnost jesu utvrde na tim pravcima. Još uvijek postoje dvije crte protutenkovskih jaraka te mreža rovova. Ruska vojska bi se tako na tom pravcu uskoro trebala suočiti s ozbiljnijom utvrdom i velikom rovovskom mrežom.
Ono što je prema dostupnim podatcima vidljivo, ruska vojska trenutačno ima veći broj vojnika. Prema nekim izvorima, Ruska Federacija uspješno regrutira oko 30 000 ljudi mjesečno. Ako je to točno, to im omogućuje vođenje rovovskog rata. S druge strane, ukrajinskoj vojsci nedostaje ljudi pa se prelazi na drugačiji način obrane. Pooopći li se situacija na cijelu bojišnicu, ruske snage imaju brojčanu prednost duž cijele crte. Međutim, ukrajinska vojska to pokušava nadomjestiti korištenjem prepreka, rovovskim ratovanjem i dronovima.
- drug_profi
#216961 Re: Ukrajina
Valjda je neko skontao šta si htio reći.skrbavi-admin wrote: ↑21/05/2025 10:10kako mudro zakljucivanjeono bi od nekog nesto ucilo a ne da nikom u zivotu pardona na neznanje i bahatost
nemre tako druze profa![]()
moras think-out/ofthe/box
Ja nisam, ali mi nije ni bitno.
- Point.
#216962 Re: Ukrajina
Treba prevodilac za postove Skrbavog Admina, mislim da ne zna čitljivo napisati svoje misli kroz tastaturu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#216963 Re: Ukrajina
zar se nismo smijali orcima kada su ovako jurišali?karanana wrote: ↑20/05/2025 22:56Ne vjerujem u skori nestanak a sve vise mislim da postoji ipak njihov plan i sta nakon putina. Politika prema ukrajini se nece promjeniti.zigzag wrote: ↑20/05/2025 22:30A šta ako ta jedan dva čovjeka nestanu?karanana wrote: ↑20/05/2025 19:02 ne moze se poredit afganistan i ukrajina. drugaciji je upad, drugaciji su emotivni i geopoliticki razlozi. ovde na ukrajini se vidi da rus nece odustati, da je "all in", pa makar ih 10 miliona nestalo. i ovo je operacijia jednog-dva covjeka kojima sve ovisi o ovome. u afganistanu je bilo povuci potegni citavog politbiroa, svak je imao svoju viziju. i na kraju je i taj relativno mali poraz jedan od razloga raspada.
Hehe:
-
zigzag
#216964 Re: Ukrajina
Da to šta valja 3. brigada bi koristila već odavno. Ali moguće je da se u nekim situacija može iskoristiti brzina stizanja do željene tačke.
Više me čudi da ne rade na dronovima-pratiocima oklopnih vozila ili nekim zaštitnim vozilima koji su opremljeni nekim protivdron mitraljezima.
Npr, tenk da je opremljen sa 5-6 AI dronova koji prate približavanje drugih dronova i presreću ih.
Više me čudi da ne rade na dronovima-pratiocima oklopnih vozila ili nekim zaštitnim vozilima koji su opremljeni nekim protivdron mitraljezima.
Npr, tenk da je opremljen sa 5-6 AI dronova koji prate približavanje drugih dronova i presreću ih.
Last edited by zigzag on 21/05/2025 11:50, edited 1 time in total.
-
1Dante1
- skrbavi-admin
- Ironmen
#216967 Re: Ukrajina
Doce drugi sa istom mantrom i ideologijom mozda cak i gori primjere te namjere imas u susjestvu, Milosevic, Kostunica, Tadic, Vucic ista mantra ista ideologija fasizma i neonacizma. Tudjman danasnji HDZ u HR i u BiH ista mantra ista ideologija, tako da Putin sada ako bi se okliznuo na sapun i zavrsio karijeru dolazi novi Putin mozda cak i gori od ovoga.zigzag wrote: ↑20/05/2025 22:30A šta ako ta jedan dva čovjeka nestanu?karanana wrote: ↑20/05/2025 19:02 ne moze se poredit afganistan i ukrajina. drugaciji je upad, drugaciji su emotivni i geopoliticki razlozi. ovde na ukrajini se vidi da rus nece odustati, da je "all in", pa makar ih 10 miliona nestalo. i ovo je operacijia jednog-dva covjeka kojima sve ovisi o ovome. u afganistanu je bilo povuci potegni citavog politbiroa, svak je imao svoju viziju. i na kraju je i taj relativno mali poraz jedan od razloga raspada.
- Čitalac
#216968 Re: Ukrajina
Ispred "Američke škole" u Madridu jutros je ubijen Andrij Portnov, jedan od najbližih saradnika Viktora Janukoviča, istaknuti proruski političar i tip koji je godinama bio glavni lik niza korupcionaških afera. Od decembra 2021. bio je pod američkim sankcijama zbog "korupcije velikih razmjera". Ukrajinu je napustio u junu 2022. a njegov najstariji sin nešto kasnije, pomoću falsifikovanih dokumenata.
- drndalo
#216969 Re: Ukrajina
Jesmo. Kao sto vec gore rekoh, ako ovi budu pokusavali istu glupost, em ce izginuti, em cemo im se isto smijati. Kako za sada nemamo potvrde i snimke njihovih "moto-jurisa", onda ostaje sumnja u to da li im je to prava namjena, ili je video snimljen sa nekim drugim ciljem...?
Ako jeste, mozda nekada saznamo i kojim...
-
zigzag
#216970 Re: Ukrajina
Ironmen wrote: ↑21/05/2025 12:20Doce drugi sa istom mantrom i ideologijom mozda cak i gori primjere te namjere imas u susjestvu, Milosevic, Kostunica, Tadic, Vucic ista mantra ista ideologija fasizma i neonacizma. Tudjman danasnji HDZ u HR i u BiH ista mantra ista ideologija, tako da Putin sada ako bi se okliznuo na sapun i zavrsio karijeru dolazi novi Putin mozda cak i gori od ovoga.zigzag wrote: ↑20/05/2025 22:30A šta ako ta jedan dva čovjeka nestanu?karanana wrote: ↑20/05/2025 19:02 ne moze se poredit afganistan i ukrajina. drugaciji je upad, drugaciji su emotivni i geopoliticki razlozi. ovde na ukrajini se vidi da rus nece odustati, da je "all in", pa makar ih 10 miliona nestalo. i ovo je operacijia jednog-dva covjeka kojima sve ovisi o ovome. u afganistanu je bilo povuci potegni citavog politbiroa, svak je imao svoju viziju. i na kraju je i taj relativno mali poraz jedan od razloga raspada.
Ne znam. Autokratska vladavina ne dopušta da postoji zamjena. Zamjenik se nametne kada autokrata nestane. Da bi se zamjenik nametnuo treba proći izvjesno vrijeme a tu postoji motivacijski vakuum kod ovih ratnih situacija. Vojska ostaje bez vrhovnog komandanta i onda se svašta može desiti.
- drndalo
#216971 Re: Ukrajina
I dalje je to (i sa UKR strane) vise nego lose koristenje borbenih helikoptera kao ofrljativne raketne artiljerije... Jedina logika te upotrebe je da si zakljucio da je mogucnost prezivljavanja helikoptera i posada u protivnom toliko niska, da ih neces gurati u svjesnu pogibiju, a kako imas za skladistima stotine tona raketa za njih, udri kako god. Ako "ne gori" da se sve i svja mora ispaljivati kao pri npr. zaustavljanju prodora/ofanzive, po meni bi bilo pametnije cuvati te resurse helikoptera za druge namjene, transport diverzanata, gonjanje Sehida, dostavu MTSa gdje je hitno, itd...
Posebno lose je to za "Drugu silu svijeta", jerbo su oni (kao) sila... A Ukrajina je svakako kurac od ovce, pa od njih ne ocekujemo nista posebno. Posebno je to gubljenje sa "najmodernijim" Ka-52 i Mi-28 helikopterima, a svedeni su na nivo Mi-8 iz 1971...
-
1Dante1
- drndalo
#216973 Re: Ukrajina
Naravno da jeste lose, osim za praznjenje skladista od raketa iz 1978. Posebno jer bi ti najmoderniji sistemi morali imati pametne sisteme koji tuku sa vecih daljina, i to NAvodjeno, a ne NEvodjeno...
I da se podsjetimo da su do sad u SVO izgubili >10% tih najnovijih i najmodernijih helikoptera. Dakle desetkovani su uspjesno. To bi moralo biti veliko zvono za uzbunu, i ocito i jeste jer su sve dalje od protivnika, sve sljeplje ispaljujuci glupe rakete.
I da se podsjetimo da su do sad u SVO izgubili >10% tih najnovijih i najmodernijih helikoptera. Dakle desetkovani su uspjesno. To bi moralo biti veliko zvono za uzbunu, i ocito i jeste jer su sve dalje od protivnika, sve sljeplje ispaljujuci glupe rakete.
- Čitalac
#216974 Re: Ukrajina
13. brigada: Agresor gomila trupe u blizini granice kod Harkiva, sve više dronova s optičkim vlaknima.
Rusi gomilaju ljudstvo u blizini državne granice u smjeru Harkiva, što može ukazivati na pripreme za novu fazu aktivnih jurišnih operacija, kaže Andri Pomogajbus, načelnik stožera 13. brigade.
"Gomilanje ljudstva se odvija bliže državnoj granici, očita je priprema za aktivne jurišne akcije neprijatelja. Naše obrambene snage spremne su odbiti napade. Rusi kombiniraju topništvo, bespilotne sustave i tešku opremu. Istodobno, uvođenjem pješaštva pažnja se preusmjerava u jednom smjeru, a u drugom dolazi do napredovanja. Priče o ljetnoj ofenzivi Rusa nemaju smisla, budući da neprijatelj neprestano napada sve četiri godine rata“, kaže Pomogajbus.
On naglašava porast upotrebe dronova s optičkim vlaknima.
„Ove dronove je teško otkriti i suzbiti, a njihov domet može doseći 15-30 kilometara. Ovo je vrlo bolno pitanje. Poduzimamo protumjere, na ove dronove ne utiče elektroničko ratovanje, ali postoje mehanizmi za njihovo suzbijanje", kaže načelnik stožera.