Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
plucna mahramica wrote: ↑02/01/2025 11:05
U drugom dijelu napisao da bi volio daje svima veca plata, u prvom da nije fer sto ce sada biti samo 300KM razlike. I nije fer, ne znaci nuzno da neko zeli da drugi imaju manje.
Da, da je svima veća plata, ali da je razlika tolika da se društvena podjela na nižu klasu čistačice i višu klasu kojoj on pripada jasno i jako vidi.
Ako čistačica ima 750 a on 1.500 to mu je OK. Isto mu je OK da čistačica ima 2.000 a on 4.000.
Nije mu OK da čistačica ima 1.000 a on 1.300 ili ona 3.500 a on 4.000.
U tom slučaju se ne vidi da je on duplo veći, bolji, važniji, iznad, superiorniji itd od nje. Sramota ga, mogu ih pomiješati.
nemogu nas pomjesati jer nosimo radne uniforme razicite boje (čistačice žutu, sestre plavu a dr bijelu)
Sta hocu da kažem da ti nacrtam: da sam se bezveze školovao 8 godina više od čistačice tj završio 12 gidina ṣ̌kole (8+4) dok je njoj 4 osnovne dovoljno da sad ima platu 1000 a ja 1300
O odgovornosti ne bih ni da upoređujem jer je ogromna, ona mahne patose i istrese kante za smeće i presjedi u sobi za odmor 80% radnog vremena jer nema sta drugo da radi po opisu poslova koji je potisala a med sestra-tehničar komunicira sa 50 70 pacijenata dnevno, balansira situaciju između doktora i pacijenata, aplicira tj daje injekcije infuzije, previja rane... i skoro na sedmičnom nivou "popije" prijavu od nekog nandrdanog pacijenta samo zato sto mu se nije osmjehnula kad mu je rekla "dobro jutro, izvolite" i naravno mora pisati izjavu nadređenom šefu...
Kad je neka čistačica u zdravstvu napadnuta od pacijenta i kad je pisala izjavu i kad je došla u konflikt sa radnim kolegama? Nikad!
Pardon, jeste bio konflikt kad je doktorica zamolila da joj obriše njen ormar za garderobu i ona nije htjela jer je odbrusila doktorici da je njen posao da obriše ormare okolo a da unutar ormara briṣ̌e svako svoj
Nisi bez veze. Radiš bolji, odgovorniji, važniji, dostojanstveniji itd posao. Možeš biti ponosan na sebe zbog toga.
Nije, valjda, da je sve to ništa, ponos, samopoštovanje itd, sve to ne vrijedi, da si se školovao samo zato da ti plata bude veća od čistačicine
mc-twin wrote: ↑01/01/2025 22:34
Valjda ce i nama koji smo iznad famoznih 1000KM povecati platu. U protivnom bit ce...
Ma nece se povecati ni vecini koja je na minimalcu. U teoriji mozda mnogima budu i nize. Sumnjam da ce dio koji se dobijao u kovertama ostati isti. Odnosno, siguran sam da ce vecini samo te koverte sada uplacivati na racune, a s obzirom da sada i na taj dio treba platiti poreze mnogi, koji su zvanicno bili na minimalcu, a zaradjivali su vise, bi mogli zavrsiti i sa nizim primanjima. Ovo ce biti korisno samo onima koji su fakat radili za minimalac i nisu dobijali koverte. Ja licno takve ne poznajem. I naravno korisno ce biti budzetima. Zbog budzeta se ovo i izglasalo. Opet se poslodavcima ostavio prostor za marifetluke. Obicni populisticki potez zbog kojeg ce zvanicne statistike izgledati malo drugacije, a u stvarnosti bi ovo moglo biti dosta kontraproduktivno
Ne znam dosta je nepoznanica jos i sve su samo nagadjanja i spekulacije. Kako stvari stoje da ce se plate radnika manje-vise izjednaciti (sem ako poslodavac ne napravi razliku tj poveca i ostalima) sto nije bas u redu. Tako ce neki novajlija doci kao stari radnik, neko na laksem poslu kao neko na zahtjevnijem itd... Kod mene nema koverte, sve na banku ide. Vidjet cemo sta i kako ce biti...
Budi diplomirana medicinska sestra pa imaj vise!
Bil rekao isto da cistacica u zdravstvenoj ustanovi ima 750 pa samo da istrese kantu i mahne podove? Zna se kako je bitna cistoca i da ne smije greske biti oko poganluka. Cige posao i profit izgradili od sakupljanja smeca a ti bi kao obicno obezvrjedjivao tudji rad. Cistoca bi trebala biti regulisana preko agencija i firmi specijalizovanih pa bi vidio kad ti ispostave racun. Ne znam sto to ciscenje toliko obezvrijedjujete?
Inace bi ja zabranila ove sestrice iz Kiseljaka i Sirokog da se igdje zaposle.
Pa u tim firmama ti cistacice imaju po 400KM mjesecno.satnica im 2KM i mnozi se sa jedinicom. Imaju 2h po poslovnici da sve zavrse, nemaju regrese kao u ju. Bruka bi se ustedila da dz kcus i oban imaju vanjske cistacice i security
Ali judzks kcus obs i druge javne ustanive nemaju te vanjske cistačice nego svoje sa platama 750 800 KM i sad ce morati imati 1000 KM
Opet kažem nek imaju ali se i plate drugih uposlenika moraju srazmjerno povecati
Vrlo je vjerovatno da ce ogormni budzetski aparat progutati sav novac i da radnicima u realnom sektoru nece ostati za kifle.
U lancu organizacije zdravstva posao čistačice je najlakše nadoknadiv te stoga su za taj posao i predviđene NK radnice (v. slovima: NEKVALIFIKOVANE).. I ako onda dobije povecanje, sasvim je prirodno da svi ostali, iznad nje, procentualno dobiju bar isto povecanje...
Zašto bi samo Šefika iz bifea i Samir portir dobili povišicu od po 380 KM?
SDPovci i dalje imaju taj komunisticki narativ vezano za radnicku klasu gdje je razlika plate doktora i cistacice bila jedva duplo više u korist doktora.. Danas to u svijetu nigdje više ne prolazi..
Minimalna plata treba da bude 1000 KM i više ali i ostale plate moraju da rastu... Očekujem da će nakon ovoga, plata medicinske sestre prelaziti 1800 KM...
Imam osjećaj da postove podrške pišu samo oni koji imaju +2000 platu. Da plastično objasnim, vas kolega sa 1500 skoči na 2000 a vama ostane 2300. Ima li smisla?
Jos plastičnije, sutra donesu uredbu da vam se smanjuje prihod za 300KM (vi ste poslodavac). Sta, odmah dajete otkaz (otkaz radnicima)?
Poslodavci su smeće, ali još veće smeće vlada koja kaže izmisli 350KM radniku i 300 meni (budžetu) ili se jebi.
1Dante1 wrote: ↑02/01/2025 19:26
Imam osjećaj da postove podrške pišu samo oni koji imaju +2000 platu. Da plastično objasnim, vas kolega sa 1500 skoči na 2000 a vama ostane 2300. Ima li smisla?
Jos plastičnije, sutra donesu uredbu da vam se smanjuje prihod za 300KM (vi ste poslodavac). Sta, odmah dajete otkaz (otkaz radnicima)?
Poslodavci su smeće, ali još veće smeće vlada koja kaže izmisli 350KM radniku i 300 meni (budžetu) ili se jebi.
Vlada kaže vlasniku obrta, izmisli 800 KM mjesečno na ime poreza i doprinosa, ne interesuje me da li si taj mjesec zaradio toliko da ih imaš.
Vidi, ovo je korijen nesuglasica na ovom podforumu.. Zar su baš svi smeće i zašto onda neko radi za smeće? Ovo mu dođe kao komunistički prijeki sud 1946...
I ja sam radio kod svakakvih, tamo gdje mi nije odgovaralo, nakon mjesec ili dva ja se ispišem i odem..
Vidi, ovo je korijen nesuglasica na ovom podforumu.. Zar su baš svi smeće i zašto onda neko radi za smeće? Ovo mu dođe kao komunistićki prijeki sud 1946...
I ja sam radio kod svakakvih, tamo gdje mi nije odgovaralo, nakon mjesec ili dva ja se ispišem i odem..
U Sarajevu možeš birati, no u većini drugih sredina ne možeš. Davao sam primjer Maglaja, godišnji na papiru 20 dana dobiješ max 12 kolektivnog. Bolestan? Zovu te na posao.
Ne odeš? Naći posao misaona imenica. Kada kazem naci mislim na bolje od prethodnog.
Vidi, ovo je korijen nesuglasica na ovom podforumu.. Zar su baš svi smeće i zašto onda neko radi za smeće? Ovo mu dođe kao komunistički prijeki sud 1946...
Obidji ti malo Bosnu i Hercegovinu...nije BiH Sarajevo.
Ja sam milion puta pisao ovdje o ovim temama ,o poslodavcima,o odnosima poslodavaca,o uslovima i platama...u manjim sredinama ili je stanje ocajno ili vlada monopol na plate. Sjedu i dogovore se koliku ce svi max platu davati i tebi nista ne znaci sto od Rahmana predjes kod Muje,kada je ista plata,isti uslovi. Ovo je slucaj u gradovima Gracanica,Tesanj,Gradacac...sto ja licno znam a vjerovatno ima jos gradova.
I nikog ne zanima koliko "ti vrijedis i znas",jer se oni ne takmice u tome,nego se takmice u nizine plate...najbolji radnik je onaj koji prihvati njihovu ponudjenu platu,bez ikakvog pogovora.
Ja sam milion puta pisao ovdje o ovim temama ,o poslodavcima,o odnosima poslodavaca,o uslovima i platama...u manjim sredinama ili je stanje ocajno ili vlada monopol na plate. Sjedu i dogovore se koliku ce svi max platu davati i tebi nista ne znaci sto od Rahmana predjes kod Muje,kada je ista plata,isti uslovi. Ovo je slucaj u gradovima Gracanica,Tesanj,Gradacac...sto ja licno znam a vjerovatno ima jos gradova.
I nikog ne zanima koliko "ti vrijedis i znas",jer se oni ne takmice u tome,nego se takmice u nizine plate...najbolji radnik je onaj koji prihvati njihovu ponudjenu platu,bez ikakvog pogovora.
Šta si po struci i koliko godina staža imaš?
Na prvo ti nemam potrebu odgovarati ali evo,cisto informativno,imam dva zvanja,dvije diplome...tacnije tri ali jedna nije prolazna na trzistu rada
A drugo pitanje...uplacenog staza imam oko 10 godina a radno aktivan sam oko 15 godina.
Imas li jos nekih licnih pitanja ?
Nismo svjesni težine ove odluke o minimalnoj plati 1000KM... bice tektonskih poremecaja... nekome bolje a nekome lošije a državi naravno bolje jer doprinosi na za pio idu direktno u federalni budžet
Isner wrote: ↑02/01/2025 19:21
U lancu organizacije zdravstva posao čistačice je najlakše nadoknadiv te stoga su za taj posao i predviđene NK radnice (v. slovima: NEKVALIFIKOVANE).. I ako onda dobije povecanje, sasvim je prirodno da svi ostali, iznad nje, procentualno dobiju bar isto povecanje...
Zašto bi samo Šefika iz bifea i Samir portir dobili povišicu od po 380 KM?
SDPovci i dalje imaju taj komunisticki narativ vezano za radnicku klasu gdje je razlika plate doktora i cistacice bila jedva duplo više u korist doktora.. Danas to u svijetu nigdje više ne prolazi..
Minimalna plata treba da bude 1000 KM i više ali i ostale plate moraju da rastu... Očekujem da će nakon ovoga, plata medicinske sestre prelaziti 1800 KM...
Nije logicno ako se minimalna poveca da se povecavaju sve plate iznad.
Vidi, ovo je korijen nesuglasica na ovom podforumu.. Zar su baš svi smeće i zašto onda neko radi za smeće? Ovo mu dođe kao komunistićki prijeki sud 1946...
U Sarajevu možeš birati, no u većini drugih sredina ne možeš. Davao sam primjer Maglaja, godišnji na papiru 20 dana dobiješ max 12 kolektivnog. Bolestan? Zovu te na posao.
Ne odeš? Naći posao misaona imenica. Kada kazem naci mislim na bolje od prethodnog.
Zar nije prica da fali radnika i da se sada moze brzo naci posao?
Mozda za vece gradove u manjim sredinama jako tesko do normalnog posla svi se bore za drzavne jasle zato i bude borna pred izbore recimo u sredini kao Banovici gdje rade sikire i nozeve. Znam da je prosjecnom sarajliji to malo tesko razumiti ne uzimam za zlo ali tako je.
Mozda za vece gradove u manjim sredinama jako tesko do normalnog posla svi se bore za drzavne jasle zato i bude borna pred izbore recimo u sredini kao Banovici gdje rade sikire i nozeve. Znam da je prosjecnom sarajliji to malo tesko razumiti ne uzimam za zlo ali tako je.
Ok, to je jos jedan dokaz da je podizanje ovog minimalca super odluka.
Imate app iskustvo.ba nekadasnji exit.ba, skoro su poceli pa malo ima recenzija firmi, pisete iskustva u firmama...pa lijepo ako nista tu, napisete te zavrzlame sto rade, pa valjda se neke poprave kad narod pocne vise koristit tu app i citat i onda se u konacnici niti prijavljivati tu za posao
Kukalo se tako po BL proteklih godina kad su dizali minimalci i mijenjali zakoni o doprinosima, pa niko ne zatvori biznis. Frizeraji i slične radnje digli cijene i to je otprilike to.
Velike gazde možda imaju malo manje love za sebe, ali ne vidim da voze slabija vozila. Trivić-Manja je sebi svakako navukao dovoljno Nepalaca da domaći više ne moraju raditi kod njega, kao i njegova raja tog kalibra.
Btw. to oko mijenjanja poslova...prije će ovdje i Nepalac promijeniti posao na bolje, nego neko od nas manjina. Drži šta imaš i to ti je.
Susitna svega, radim kod njega 10 godina, hranim porodicu ali je smece, mijenjaj koji q radis tu. 6 poslodavaca promijenio za 10 godina, niti sa jednim nikad problem nisam imao, prelazio za vecu platu, smatram da zasluzujem vise na trziste majstore. Ova prica cistacica ne treba da radi tu 2h uopce, eksternalizacija, plati firmu da ocisti za 1h.