Ukrajina
-
KraljicaIzJajca
#216426 Re: Ukrajina
35€ na sat, pa objasnim 
-
HelaS
#216427 Re: Ukrajina
Šta ako Rusija neće?Point. wrote: ↑26/04/2025 12:24Sa teroristima i agresorima se ne pregovara. Ovaj rat je vrlo jednostavmo završiti. Sve što je potrebno je da se Rusija povuče sa okupiranih teritorija.
- Point.
#216428 Re: Ukrajina
Znači da pišeš šuplje i da se provaljuješ.
- Point.
#216429 Re: Ukrajina
Onda imamo nastavak rata i suncokretisanje ruskih šiškica.
Haj da tebi neko uđe u kuću, nastani se u pola kuće a i drugu polovicu traži i nastoji je porušiti. Bil' ti sa njim se dogovarao ili bi se branio kako znaš i umiješ?
-
KraljicaIzJajca
#216430 Re: Ukrajina
- Point.
#216432 Re: Ukrajina
Pa eto budi naša vodilja i svijetli primjer. Mi ne znamo i želimo da naučimo! Nije fer da svoje znanje zadržiš samo za sebe, to je krajnje egoistično.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/04/2025 12:39Ne, već znači da ste informativno lijeni, i ozbiljnije pristupiti temi.
-
Labirint
#216433 Re: Ukrajina
Nemoj da bude zivota ti. Ovo samo na foe i bez citata pa nek sa emigracioneom razmjenjune misljenja...Point. wrote: ↑26/04/2025 13:07Pa eto budi naša vodilja i svijetli primjer. Mi ne znamo i želimo da naučimo! Nije fer da svoje znanje zadržiš samo za sebe, to je krajnje egoistično.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/04/2025 12:39Ne, već znači da ste informativno lijeni, i ozbiljnije pristupiti temi.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#216434 Re: Ukrajina
Sve stvari koje smo pogriješili u vezi s invazijom na Ukrajinu
Selfgovernor za Daily Kos
25.04.2025.
Istina je da su UA i RU prilično slični, ne dijele samo vojno obrazovanje, tehnologiju i doktrinu, već i kulturu i mentalitet (poštedi me zajedljivosti, ja sam istočnoeuropski i znam sve). Najbolja analogija za rat je da su SAD napale Kanadu.
Stalno smo viđali strane kako rade slične stvari kroz zatamnjene leće. Ako smo vidjeli da UA radi nešto neortodoksno, bili su to "genijalnost improvizacije" i "nesalomljivi duh". Ako je RU učinio potpuno istu stvar, to je bio dokaz koliko su loše opremljeni i organizirani i kako im je logistika loša.
Općenito, potpuno smo pogrešno shvatili ekonomiju rata. RU gospodarstvo nije propalo, dapače, doživjelo je određeni rast potaknut ratom popraćen niskom stopom nezaposlenosti i sve većim plaćama. Nije sjajno nemogućnost uvoza iPhonea, ali daleko, jako daleko od toga da propadnete. Isto tako, ljudi s sve većim plaćama i mnoštvom radnih opcija nikada se ne bune.
Što se tiče vojne opreme, sjećam se razrađenih članaka o tome kako će RU ostati bez stvari, najupečatljivijih cijevi za oružje, "u roku od godinu dana" ili tako nešto. To je, navodno, bilo zato što više nisu imali tehnologiju/znanje/ljude da ih izgrade. Tada sam tvrdio, i čini se da sam (nažalost) bio u pravu, da RU nikada neće ostati bez hardvera hladnog rata s kojim se ovaj rat vodio. Da znaju kako to napraviti i da će se naposljetku potruditi da to i učine.
Zatim su bila luda očekivanja od ofanzive Ljeto '23. I to smo pogriješili. Ne pokušavam reći da sam predvidio neuspjeh, nisam, ili da ne bih napao da sam bio tamo, ali raspravljao sam u mnogim prilikama ovdje s ljudima koji su govorili da ako samo UA zauzme ovo ili ono brdo, odatle je samo nizbrdo do Melitopola. Tvrdio sam da je teren većinom ravan i da dominantne visine jedva da postoje ili su važne, a svaki drvored je ogromna prepreka, a kad god ga osvojiš, južnije je još 200 metara. Nažalost, i to je bilo točno.
Moj je zaključak bio da će prednost u ovom ratu doći putem tehnologije i bit će kratka jer će to druga strana brzo kopirati. Ako ste prvi koji je izumio dronove s optičkim vlaknima, imate maksimalno dva mjeseca da to iskoristite dok ih i druga strana ne dobije. Isto je sa skoro svakom inovacijom.
Moj je prijedlog bio da Zapad ne može postići puno slanjem UA hardvera, ali može tako da umjesto toga postane UA-ova snaga istraživanja i razvoja. Nažalost, ne čini se da je to ono što se dogodilo. Čini se da UA uvodi inovacije u bespilotne letjelice mnogo brže od Zapada, dok se čini da je Zapad zadovoljan slanjem UA hardvera i topničkih granata iz 70-ih.
Postoje druge stvari koje smo pogriješili, ali ovdje je kasno i moj mozak želi spavati. Sutra bih ovo mogao doraditi ako se sjetim još primjera naših želja.
*Komentar: Najvažnija bitka rata nije se vodila u Ukrajini, već u SAD-u. Nažalost, Rusija je dobila tu bitku u novembru prošle godine. Odjeci te pobjede mnogo su važniji od bilo čega drugog. [...] Ironično, Rusima na kraju može odmoći Trumpova idiotska opsjednutost carinama. Ako svjetsko gospodarstvo bude uvučeno u tešku recesiju, cijene nafte bi mogle značajno pasti ostavljajući Rusiju fiskalno uškopljenom.
25.04.2025.
Spoiler
Show
Kad je počeo rat u Ukrajini, nikada nisam mogao dobiti dovoljno informacija o tome. Proždirao sam ga. To je unatoč tome što je prije toga pomno pratio posljednji rat u Karabahu i zaključio da zapravo nije zdravo gledati videozapise ljudi koje dižu u zrak bespilotne letjelice.
Moja odluka nije bila u potpunosti opravdana, ali uspio sam se barem suzdržati od Telegrama — tamo su se prvi pojavili (vjerojatno i dalje) najsiroviji i najstrašniji snimci.
Ludo osvježavajući Twitter, ili neku drugu stranicu, na kraju sam došao ovdje klikom na neki link. Ova stranica nije mjesto koje bih prirodno posjetio: i Europljanin sam i nimalo ljevičar. Bilo kako bilo, ostao sam zbog promišljenih članaka Marka Sumnera i raznih drugih autora. Unatoč tome što ne dijelimo politiku, svi smo dijelili jednu stvar — želju da Ukrajina pobijedi u ovome.
Međutim, vrlo rano sam primijetio da s naše strane primjećujem puno punih želja.
Moja odluka nije bila u potpunosti opravdana, ali uspio sam se barem suzdržati od Telegrama — tamo su se prvi pojavili (vjerojatno i dalje) najsiroviji i najstrašniji snimci.
Ludo osvježavajući Twitter, ili neku drugu stranicu, na kraju sam došao ovdje klikom na neki link. Ova stranica nije mjesto koje bih prirodno posjetio: i Europljanin sam i nimalo ljevičar. Bilo kako bilo, ostao sam zbog promišljenih članaka Marka Sumnera i raznih drugih autora. Unatoč tome što ne dijelimo politiku, svi smo dijelili jednu stvar — želju da Ukrajina pobijedi u ovome.
Međutim, vrlo rano sam primijetio da s naše strane primjećujem puno punih želja.
Stalno smo viđali strane kako rade slične stvari kroz zatamnjene leće. Ako smo vidjeli da UA radi nešto neortodoksno, bili su to "genijalnost improvizacije" i "nesalomljivi duh". Ako je RU učinio potpuno istu stvar, to je bio dokaz koliko su loše opremljeni i organizirani i kako im je logistika loša.
Općenito, potpuno smo pogrešno shvatili ekonomiju rata. RU gospodarstvo nije propalo, dapače, doživjelo je određeni rast potaknut ratom popraćen niskom stopom nezaposlenosti i sve većim plaćama. Nije sjajno nemogućnost uvoza iPhonea, ali daleko, jako daleko od toga da propadnete. Isto tako, ljudi s sve većim plaćama i mnoštvom radnih opcija nikada se ne bune.
Što se tiče vojne opreme, sjećam se razrađenih članaka o tome kako će RU ostati bez stvari, najupečatljivijih cijevi za oružje, "u roku od godinu dana" ili tako nešto. To je, navodno, bilo zato što više nisu imali tehnologiju/znanje/ljude da ih izgrade. Tada sam tvrdio, i čini se da sam (nažalost) bio u pravu, da RU nikada neće ostati bez hardvera hladnog rata s kojim se ovaj rat vodio. Da znaju kako to napraviti i da će se naposljetku potruditi da to i učine.
Zatim su bila luda očekivanja od ofanzive Ljeto '23. I to smo pogriješili. Ne pokušavam reći da sam predvidio neuspjeh, nisam, ili da ne bih napao da sam bio tamo, ali raspravljao sam u mnogim prilikama ovdje s ljudima koji su govorili da ako samo UA zauzme ovo ili ono brdo, odatle je samo nizbrdo do Melitopola. Tvrdio sam da je teren većinom ravan i da dominantne visine jedva da postoje ili su važne, a svaki drvored je ogromna prepreka, a kad god ga osvojiš, južnije je još 200 metara. Nažalost, i to je bilo točno.
Moj je zaključak bio da će prednost u ovom ratu doći putem tehnologije i bit će kratka jer će to druga strana brzo kopirati. Ako ste prvi koji je izumio dronove s optičkim vlaknima, imate maksimalno dva mjeseca da to iskoristite dok ih i druga strana ne dobije. Isto je sa skoro svakom inovacijom.
Moj je prijedlog bio da Zapad ne može postići puno slanjem UA hardvera, ali može tako da umjesto toga postane UA-ova snaga istraživanja i razvoja. Nažalost, ne čini se da je to ono što se dogodilo. Čini se da UA uvodi inovacije u bespilotne letjelice mnogo brže od Zapada, dok se čini da je Zapad zadovoljan slanjem UA hardvera i topničkih granata iz 70-ih.
Postoje druge stvari koje smo pogriješili, ali ovdje je kasno i moj mozak želi spavati. Sutra bih ovo mogao doraditi ako se sjetim još primjera naših želja.
*Komentar: Najvažnija bitka rata nije se vodila u Ukrajini, već u SAD-u. Nažalost, Rusija je dobila tu bitku u novembru prošle godine. Odjeci te pobjede mnogo su važniji od bilo čega drugog. [...] Ironično, Rusima na kraju može odmoći Trumpova idiotska opsjednutost carinama. Ako svjetsko gospodarstvo bude uvučeno u tešku recesiju, cijene nafte bi mogle značajno pasti ostavljajući Rusiju fiskalno uškopljenom.
-
Crvene_brigade
#216435 Re: Ukrajina
Ispovijed u bazilici sv. Petra: Pogledajte historijske fotografije, Trump i Zelenski sjeli su oči u oči
Fotografija je snimljena i objavljena na službenom Telegram kanalu šefa Ureda predsjednika Ukrajine Andrije Jermaka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da bi njegov sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vatikanu mogao biti povijestan, ukoliko se uspije dogovoriti kraj rata s Rusijom.
"Dobar sastanak. Razgovarali smo o mnogo toga nasamo. Nadam se rezultatima u svemu što smo obradili – zaštiti života našeg naroda, potpunom i bezuvjetnom prekidu vatre, te pouzdanom i trajnom miru koji će spriječiti izbijanje novog rata", napisao je Zelenskij na aplikaciji Telegram.
Ukrajinski lider je naglasio simboliku susreta: "Vrlo simboličan sastanak koji ima potencijal postati povijestan, ako postignemo zajedničke rezultate."
Na kraju poruke zahvalio se američkom predsjedniku: "Hvala vam, predsjedniče Donald Trump", zaključio je Zelenskij.
Sastanak dvojice lidera održan je na marginama sprovoda pape Franje u bazilici svetog Petra.
Više fotografija možete pogledati na: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
Fotografija je snimljena i objavljena na službenom Telegram kanalu šefa Ureda predsjednika Ukrajine Andrije Jermaka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da bi njegov sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vatikanu mogao biti povijestan, ukoliko se uspije dogovoriti kraj rata s Rusijom.
"Dobar sastanak. Razgovarali smo o mnogo toga nasamo. Nadam se rezultatima u svemu što smo obradili – zaštiti života našeg naroda, potpunom i bezuvjetnom prekidu vatre, te pouzdanom i trajnom miru koji će spriječiti izbijanje novog rata", napisao je Zelenskij na aplikaciji Telegram.
Ukrajinski lider je naglasio simboliku susreta: "Vrlo simboličan sastanak koji ima potencijal postati povijestan, ako postignemo zajedničke rezultate."
Na kraju poruke zahvalio se američkom predsjedniku: "Hvala vam, predsjedniče Donald Trump", zaključio je Zelenskij.
Sastanak dvojice lidera održan je na marginama sprovoda pape Franje u bazilici svetog Petra.
Više fotografija možete pogledati na: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
- drndalo
#216436 Re: Ukrajina
Hm, ja te silujem,zasto, jer mi se moze... I ti dok te ja silujem pokusavas da pregovaras sa mnom, o tome da te ne silujem.... Nema veze sto sam u po posla...?! Oprostices mi ako ga sada izvadim... Nema veze sto sam gurao pola sata...?
Sto sam te pri tome, sakom lupao u glavu, izbio ti 7 zuba, pukao bubnu opnu. odgrizao 1/2 lijevog uha, a desno zavezao u cvor? Slomio ti ruku, iscasio kuk, gasio cigare svuda po tijelu...?
- drug_profi
#216437 Re: Ukrajina
Za tebe jessm expert.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/04/2025 12:19Ekspertu, ipak nisi ukapirao sadržaj , jer isti nije isključiv!drug_profi wrote: ↑26/04/2025 11:33Jesi ti procitala ovo?KraljicaIzJajca wrote: ↑26/04/2025 10:23
Ma svi su eksperti![]()
Evo, link, da ponove lekciju:
https://www.cfr.org/interview/why-crime ... legitimate
Ovdje se objasnjava zasto je referendum o pripajanju Rusiji nelegitiman.![]()
A naravno da si sebe sa prethodnom izvalom potpuno deklasirala i zapravo razotkrila.
Ili si možda i musko sto voli da se oblaci ko zensko.
Ukrajina i Rusija su ima bilateralne dogovore.
MZ je reagirala iz potpuno drugih razloga.
Tekst govori o nelegalnosti ruske aneksije krima.
O cemu ti mislis da govori?
-
Crvene_brigade
#216438 Re: Ukrajina
Najnovija vijest: Trump: Putin me možda samo zavlači
Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na svojoj mreži Truth Social gdje je komentirao Vladimira Putina.
- Nema opravdanja da Putin posljednjih dana ispaljuje projektile na civilna područja, gradove i sela. To me navodi na razmišljanje da možda ni ne želi zaustaviti rat, nego me samo zavlači, pa ga treba drukčije prisiliti - možda financijskim ili nekim drugim sankcijama, napisao je Trump.
Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na svojoj mreži Truth Social gdje je komentirao Vladimira Putina.
- Nema opravdanja da Putin posljednjih dana ispaljuje projektile na civilna područja, gradove i sela. To me navodi na razmišljanje da možda ni ne želi zaustaviti rat, nego me samo zavlači, pa ga treba drukčije prisiliti - možda financijskim ili nekim drugim sankcijama, napisao je Trump.
-
Bernardinac
#216439 Re: Ukrajina
Znači ništa od odgovora? Nestalo argumenata.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/04/2025 12:20Ponavljam, porediš pogrešno SAO Krajinu sa Krimeom.Bernardinac wrote: ↑26/04/2025 12:02Pročitao.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/04/2025 10:53
Joj, bukvalci ste, napisala sam, ugovor se može promijeniti odlaskom osobe sa funkcije. Odlaskom na onaj svijet je dodao forumaš. Gluhi telefoni zbone na temi.
Svaki referendum je specifičan, kao i reakcije MZ na iste.
Pročitaj link!
Ti nisi ili uopće ne kontaš pročitano?
Nisi mi odgovorila za SAO Krajinu u Hr.
Je li legitmno da su Srbi imali pravo provesti referendum o odcjepljenju i pripojit se Srbiji?
Odgovori se svode na "vi nemate pojma", "ja sve znam" i "platite pa ću vam objasniti", "mješate kruške i jabuke" itd.
Bravo kraljice šuplje priče
-
mishic
#216440 Re: Ukrajina
I uz to na civilne ciljeve ispaljuje sjeverno-korejske projektile velike razorne moći. S druge strane mnoge zemlje koje pomažu Ukrajinu ili ne dozvoljavaju ili ograničavaju upotrebu svojih projektila na teritorij Rusije.
-
Crvene_brigade
#216441 Re: Ukrajina
Mjesečna proizvodnja ukrajinske samohodne haubice 155 mm 2S22 Bohdana dosegla je 36 komada
-
Sociolog
-
Sociolog
#216443 Re: Ukrajina
pozzCrvene_brigade wrote: ↑26/04/2025 17:16 Mjesečna proizvodnja ukrajinske samohodne haubice 155 mm 2S22 Bohdana dosegla je 36 komada
znas li neke linkove, gdje se moze procitati, koliko rusi mogu artiljerije i ostale tehnike proizvoditi?
Ne vjerujem da mogu vise od 300 tenkova godisnje
-
samoTEgledam
#216444 Re: Ukrajina
Mpže slika?
- drndalo
#216445 Re: Ukrajina
Navodno postoji i snimak predzadnjeg momenta zivota sina zamjenice sefa CIAe iz Ukrajine, gdje je kao RU vojnik pod ugovorom denacifikovan u mesnom jurisu...
Cak i ako snimak nije autentican, informacije o smrti istog izgleda jesu.
Cak i ako snimak nije autentican, informacije o smrti istog izgleda jesu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#216446 Re: Ukrajina
Zelenski: Susret u Vatikanu s Trumpom mogao bi biti povijesni. Hvala, predsjedniče
SEEbiz
26.04.2025.

VATIKAN - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da bi se njegov susret u Vatikanu s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom mogao pokazati povijesnim ako se postigne kraj rata s Rusijom o kojem su razgovarali.
"Dobar sastanak. Jedan na jedan, uspjeli smo puno razgovarati. Nadamo se rezultatima svega onoga o čemu smo pričali", napisao je Zelenskij na aplikaciji Telegram.
"Dobar sastanak. Razgovarali smo o mnogo toga nasamo. Nadam se rezultatima u svemu što smo obradili. Zaštiti života našeg naroda. Potpunom i bezuvjetnom prekidu vatre. Pouzdanom i trajnom miru koji će spriječiti izbijanje novog rata. Vrlo simboličan sastanak koji ima potencijal postati povijestan, ako postignemo zajedničke rezultate", napisao je Zelenski.
"Hvala vam, predsjedniče Donald Trump", zaključio je svoju objavu ukrajinski predsjednik koji je s američkim kolegom razgovarao na marginama sprovoda pape Franje, u bazilici svetog Petra.
*Hajdi sad budi pametan
SEEbiz
26.04.2025.

VATIKAN - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da bi se njegov susret u Vatikanu s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom mogao pokazati povijesnim ako se postigne kraj rata s Rusijom o kojem su razgovarali.
"Dobar sastanak. Jedan na jedan, uspjeli smo puno razgovarati. Nadamo se rezultatima svega onoga o čemu smo pričali", napisao je Zelenskij na aplikaciji Telegram.
"Dobar sastanak. Razgovarali smo o mnogo toga nasamo. Nadam se rezultatima u svemu što smo obradili. Zaštiti života našeg naroda. Potpunom i bezuvjetnom prekidu vatre. Pouzdanom i trajnom miru koji će spriječiti izbijanje novog rata. Vrlo simboličan sastanak koji ima potencijal postati povijestan, ako postignemo zajedničke rezultate", napisao je Zelenski.
"Hvala vam, predsjedniče Donald Trump", zaključio je svoju objavu ukrajinski predsjednik koji je s američkim kolegom razgovarao na marginama sprovoda pape Franje, u bazilici svetog Petra.
*Hajdi sad budi pametan
-
BiBi911
#216447 Re: Ukrajina
Jesu li mu ovo oko glowe hamas platno?
-
Bernardinac
#216448 Re: Ukrajina
Gola istina. Bez uljepšavanja.Hame_ wrote: ↑26/04/2025 13:51 Sve stvari koje smo pogriješili u vezi s invazijom na Ukrajinu
25.04.2025.
Istina je da su UA i RU prilično slični, ne dijele samo vojno obrazovanje, tehnologiju i doktrinu, već i kulturu i mentalitet (poštedi me zajedljivosti, ja sam istočnoeuropski i znam sve). Najbolja analogija za rat je da su SAD napale Kanadu.SpoilerShowKad je počeo rat u Ukrajini, nikada nisam mogao dobiti dovoljno informacija o tome. Proždirao sam ga. To je unatoč tome što je prije toga pomno pratio posljednji rat u Karabahu i zaključio da zapravo nije zdravo gledati videozapise ljudi koje dižu u zrak bespilotne letjelice.
Očekivati da rusi neće imati dovoljno cijevi je bezvezna teorija nekog "analitičara".
Rusi šalju rakete u svemir. Pođeš od toga.
Regrutuju poludivljake i šalju ih u smrt. To je njihova najveća prednost.
Velika količina idiota spremnih i nesvjesnih da će umrijeti.
To se uzgaja desetljećima. U tome je fora.
- drug_profi
#216449 Re: Ukrajina
Samo nedostatak novca moze ruse zaustaviti. Svega drugog imaju za jos godine ludila.
-
belfy
#216450 Re: Ukrajina
koja je tvoja struka?KraljicaIzJajca wrote: ↑26/04/2025 10:23Ma svi su ekspertiHelaS wrote: ↑26/04/2025 09:56Ne znam zašto ovakvo sataniziranje forumašice zbog jedne pogrešne izjave, poput lešinaradeer_hunter wrote: ↑26/04/2025 09:53
Mislim da se nakon ovoga Kraljica nece dugo javiti iz Jajca, zavrsila je forumsku karijeru. Mozda eventualno uskrsne kao SultanIzStambola.![]()
Kao da niko nije grešku napisao, sve forumski sveci
![]()
![]()
Evo, link, da ponove lekciju:
https://www.cfr.org/interview/why-crime ... legitimate