Naravno kada pola države radi otvoreno protiv iste.sumirprimus wrote: ↑26/08/2024 20:57Vezano na tu temu a da je svjeze.
..
Dvojno državljanstvo BiH i Njemačke: Inicijativa bez podrške u Parlamentu BiH
Problek je opet u nama
Zato i velim mladima samo bjezite i ne osvrcite se.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#21601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
sumirprimus
#21602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema potrebe, imam i vise no dovoljnoOptimus09 wrote: ↑26/08/2024 21:44Platim ti kartusumirprimus wrote: ↑26/08/2024 21:26 Pogledaj malo druge teme kako se lako pokaze pravo lice bosnjackog nacionalizma, nazalost, ni g od gradjanskog duha. Kako bi to lako ukidalo slobodu govora i sta sve ne.
Samo bjezat odavde dok se jos moze![]()
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#21603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad moze dvojno. I njemacke i bosne i hercegovine, ne traze da se odreknes da bi dobio njemacko
+ usteda je, jer je za ispis iz drzavljanstva BiH potrebno 800 KM po clanu porodice, 4 clana 3200 KM, ostaje u dzepu
+ usteda je, jer je za ispis iz drzavljanstva BiH potrebno 800 KM po clanu porodice, 4 clana 3200 KM, ostaje u dzepu
-
Tango556
#21604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa evo ja meni se dijete rodilo u DE i čekao sam rodni list 3 sedmice , išao 3 puta u “opstinu”, jednostavno prespori su a nisu ni preljubazni, s druge strane brat za 2 dana dobio rodni list u Sarajevu (centar) kaže sve uvezano.
Šta hoću da kažem , birokracija kod nas definitivno nije idealna ali eto i taj “razvijeni” svijet nije kao po loju. Imamo previše autosovinizma i mislimo da je tamo negdje sve zelenije.
Šta hoću da kažem , birokracija kod nas definitivno nije idealna ali eto i taj “razvijeni” svijet nije kao po loju. Imamo previše autosovinizma i mislimo da je tamo negdje sve zelenije.
-
Seyfo
#21605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, upravo je ta spika kod ovg "sumiprimus"-a. Otišao i onda sebi hoće da opravda što je otišao, i onda samo traži negativnosti, od najmanje do najveće.
I naravno, kad traži, i nađe.
A kad iste te negativne stvari vidi tamo vani, onda ih neće da vidi ili ih relativizuje.
Evo recimo u Njemačkoj je aktuelan enorman rast napada nožem, skoro da se ne smije hodati cestom noću.Švedska je pokleknula oko tih pitanja davno.U BiH je relativno sigurno, naročito u manjim gradovima. Izuzetak je Mostar, ali to je posebna priča.
A kad iste te negativne stvari vidi tamo vani, onda ih neće da vidi ili ih relativizuje.
Evo recimo u Njemačkoj je aktuelan enorman rast napada nožem, skoro da se ne smije hodati cestom noću.Švedska je pokleknula oko tih pitanja davno.U BiH je relativno sigurno, naročito u manjim gradovima. Izuzetak je Mostar, ali to je posebna priča.
-
moimoi
#21606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nigdje nije sigurno hodati nocu sam. Kod nas dzankija k’o u prici. Napasce te radi telefona, ogrlice, sata…
- dr_Evil
#21607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma i ovo u Mostaru je zahuktavanje pred izbore, citavo ljeto si mogao bez problema u svaki kvart zaci u 3 ujutru. ovo 15-20 godina oni se medjusobno gonjaju, njima jeste nezgodno.Seyfo wrote: ↑27/08/2024 11:00 Naravno, upravo je ta spika kod ovg "sumiprimus"-a. Otišao i onda sebi hoće da opravda što je otišao, i onda samo traži negativnosti, od najmanje do najveće.
Svukud svasta, ali bih rekao da je ipak u Bosni poprilicno sigurno. Dok ne zapuca opet, a sto mze biti vazda
- dr_Evil
#21608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Davno je on zamako, ali i neka je, vecina ovog foruma je davno zamakla iz domovine. Ono sta je problematika je koga si u glavi postavio kao krivca jer si morao otici. Recimo meni je u glavi kristalno kriva SDA, nekome je SDS i Srbi, nekome HDZ, nekome primitivizam. Kolega je izabrao da su krivi Bosnjaci - bez ikakve razlike medju njima.
Kad izaberes da su krivi Bosnjaci, onda je lako provoditi agenturu da je sve preko Save zlatno, a da su ti komsije teroristi.
Nego, ima onih par sta su otisli jer su mastali o:
Kalifornija, to je bio njen san
Kalifornija, Coca-Cola i sjaj
Kalifornija, lude noći za nas
Kalifornija, samo ona i ja
- Dope_Man
#21609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na njemacku birokratiju se haman svi zale (nemam iskustva, idem po raji koja tamo zivi i upisima na forumu).Tango556 wrote: ↑27/08/2024 10:51 Pa evo ja meni se dijete rodilo u DE i čekao sam rodni list 3 sedmice , išao 3 puta u “opstinu”, jednostavno prespori su a nisu ni preljubazni, s druge strane brat za 2 dana dobio rodni list u Sarajevu (centar) kaže sve uvezano.
U Austriji je vec drugacije, dobar dio stvari se rjesava automatski i samo dodju papiri u postansko sanduce. A i gdje se ide na salter obicno je online zakazivanje termina, i dodjes na svoj termin, zavrsi se brzo sve i sto mi je jako drago - ako ima placanje neko, placas odmah tu na POS uredjaju. Nema uplatnica, markica za takse i slicnih gluposti.
Al ima i poneka zaostala procedura. Zamjena vozacke je klasicno odes, cekas svoj broj, pa u klinc sa salterasom/usom i imao sam bas ovu situaciju koju neko gore spomenu da mi je jedan, koji je ocito vjecno nadrdan jer ga spominju cak i na google maps recenzijama, trazio ugovor o radu za zamjenu vozacke. Taj ugovor nije nit na web stranici, nit na papiru koji ti daju tu sa svim sto treba, nigdje spomenut. Kontao bih mozda da se trazi profesionalnim vozacima, al ni to nisam. Dolazim drugi put sa tim, zapadne me drugi salter, predivna zena odradi sve kako treba, ugovor samo vratila govoreci da ne treba. Ovaj drndavi na salteru pored se u medjuvremenu derinjao na nekog drugog nesretnika.
Al sve u svemu, od hrpe dokumenata, to je jedino lose iskustvo i gdje nije bilo da idem u terminu i znam da cu tad uci. S druge strane, ja dok sam se lijenio da napravim termin za zdravstvenu karticu, ovi sve zavrsili i docekala me u sanducetu bez da sam ista uradio. Valjda cim me firma prijavila, oni pokupili sve podatke, sliku povukli negdje iz procesa vadjenja vize i odradili svoje.
A opet i ovaj sistem, koji je po mojoj ocjeni daleko ispred BiH, je za ovu jednu koja je dosla iz Holandije katastrofa jer je navikla na jos bolje valjda.
- zubi
#21610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Optimus09 wrote: ↑26/08/2024 21:44Platim ti kartusumirprimus wrote: ↑26/08/2024 21:26 Pogledaj malo druge teme kako se lako pokaze pravo lice bosnjackog nacionalizma, nazalost, ni g od gradjanskog duha. Kako bi to lako ukidalo slobodu govora i sta sve ne.
Samo bjezat odavde dok se jos moze![]()
Nidje on nece, do kraja zivota ce da serenda po forumu i da ne mrda.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@nebi
prvi put sam zapamtio tu foru
platim kartu ili pomognem ti pri utovaru od ovog forumaša
dobro se sjećam bilo mi šega
al to su druga vremena bila prije 15-ak godina
nema veze s ovim danas
prvi put sam zapamtio tu foru
platim kartu ili pomognem ti pri utovaru od ovog forumaša
dobro se sjećam bilo mi šega
al to su druga vremena bila prije 15-ak godina
nema veze s ovim danas
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- ZoomZoomKiwi
- ZoomZoomKiwi
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#21615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto manje izgradnja veca potraznja za trenutnim stanovima ==> vise para za mene kad odlucim kod kiwija preselit 
- ZoomZoomKiwi
#21616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
You are more than welcome!izvrsni direktor wrote: ↑27/08/2024 14:02 Sto manje izgradnja veca potraznja za trenutnim stanovima ==> vise para za mene kad odlucim kod kiwija preselit![]()
-
sumirprimus
#21617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jest jest, a onda pogledaj broj ubistava u zemlji koja nema ni tri miliona i zemlji koja je cca 80ak miliona. O cemu ti zivota ti?Seyfo wrote: ↑27/08/2024 11:00 Naravno, upravo je ta spika kod ovg "sumiprimus"-a. Otišao i onda sebi hoće da opravda što je otišao, i onda samo traži negativnosti, od najmanje do najveće.
Tu sam ja u tuzli, i naravno da cu da pricam o negativnostima ove propale drzave.
Nigdje ovako nadrkanih, da prostite ljudi i bruda ko kod nas. Sve nesto isfrustrirano, bez svjetla na kraju
-
Seyfo
#21618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet ti lupetaš. Samo ti,svoj ti poso
-
sumirprimus
#21619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cuj lupetam, kod nas je upravo odgodjeni dan zalosti, koji po redu zaddnjih par godina znas li? Problem i jeste sto se vama gola istina me svidja, i sto mozete vi lupetat i vrijedjat proizvoljno i okretat glavu na drugu stranu, niije ni cudo sto vecina zeli pobjec iz ove propale drzave
-
sumirprimus
#21620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U duhu moje replike sejfi evo citam sta je pisao na ovoj istoj temi i na temi crna hronika i ne vjerujem
pa sejfi nekad si i ti isto pisao 
-
sumirprimus
#21621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je brate kriva sda najvise ali i sdp i szbih i sbb i df pogotov, zato sto mi ubili nadu u bolje sutra. Kakva ba prekosavska politika krci palci.dr_Evil wrote: ↑27/08/2024 11:20Davno je on zamako, ali i neka je, vecina ovog foruma je davno zamakla iz domovine. Ono sta je problematika je koga si u glavi postavio kao krivca jer si morao otici. Recimo meni je u glavi kristalno kriva SDA, nekome je SDS i Srbi, nekome HDZ, nekome primitivizam. Kolega je izabrao da su krivi Bosnjaci - bez ikakve razlike medju njima.
Kad izaberes da su krivi Bosnjaci, onda je lako provoditi agenturu da je sve preko Save zlatno, a da su ti komsije teroristi.
Nego, ima onih par sta su otisli jer su mastali o:
Kalifornija, to je bio njen san
Kalifornija, Coca-Cola i sjaj
Kalifornija, lude noći za nas
Kalifornija, samo ona i ja
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- ZoomZoomKiwi
#21623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo zanimljiva informacija

- hatemondays
#21624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U vezi sigurnosti u carsiji, nikad se u zivotu nisam okretao ide lu neko iza mene u kasnim satima. E bogami sad jesam.Moram priznati da su Kovacici i Grbavica daleko od nekog bezbriznog setkanja. Nikad veci broj klosara i narkomana na ulicama. Ljudi sa glavama u kontejnerima o prljavstini necu ni da pricam. Nije ovo kritika ovo su cinjenice. Nesto ne valja a sta ja kao povremeni turista u svom bivsem gradu to ne bi znao reci.
Ima jedna dobra stvar koja se uzgleda promjenula, znaju stati na pjesackom a da ti ne daju ruzni pogled.
Ima jedna dobra stvar koja se uzgleda promjenula, znaju stati na pjesackom a da ti ne daju ruzni pogled.
-
Tango556
#21625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U istom smo naselju odrasli , čitav život sam bio tu i sada kada dodjem meni djeluje čak sigurnije , ne znam odakle ti taj osjećaj. Meni djeluje dosta življe , vise se stvari dešava vise ima opcija u naselju.hatemondays wrote: ↑27/08/2024 22:32 U vezi sigurnosti u carsiji, nikad se u zivotu nisam okretao ide lu neko iza mene u kasnim satima. E bogami sad jesam.Moram priznati da su Kovacici i Grbavica daleko od nekog bezbriznog setkanja. Nikad veci broj klosara i narkomana na ulicama. Ljudi sa glavama u kontejnerima o prljavstini necu ni da pricam. Nije ovo kritika ovo su cinjenice. Nesto ne valja a sta ja kao povremeni turista u svom bivsem gradu to ne bi znao reci.
Gdje god sam na zapadu bio vidio sam dosta dzankera koji se na otvorenom drogiraju , i to u gradovima veličine Sa, to još nije došlo kod nas. Ne kažem da u Sa nema sranja ali mislim da procentualno vise ima sranja po zapadu nego ovdje.