Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nepass1

#21576 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote:Kažu da Duster IMA osvjetljenje gepeka, a Vitara NEMA!
8-) :lol:
ima i vitara, odkud da nema? bar moja ima. samo ako hoces mozes iskljuciti osvjetljenje.
duster jedino ima prednost sto ima vise prostora, vece je auto. i kamere ima na sve cetiri strane.
Optimist

#21577 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

NediM17 wrote:1. Duster u 2019.g. je auto koji nazad ima dobos kocnice, Vitara naravno diskove.
2. Duster ima samo 3 zvjezdice na EuroNCAP testu, Vitara ima 5.
3. Duster ima 4x4 uz 1.5dCi i 1.6 atmosferski benzinac, uz 1.3TCe ne postoji, doduse, Vitara se vise ne proizvodi u dizel varijanti.
4. Duster moze sanjati o LED farovima, panorami, automatskom mjenjacu, sifterima na volanu, adaptivnom tempomatu, citanju znakova, to u Vitari sve mozes dobiti.
5. Vozne karakteristike Vitare Duster nikada stici nece.

Duster je iskoristiviji na terenu (i to samo zbog klirensa 180mm vs 205mm, sto se pogona tice vjerujem da je Vitara bolja), ima cak i ispremetani mjenjac sa prvom koja glumi reduktor :lol: , pa se u normalnim uslovima krece drugom brzinom, tako da mjenjac od 6 brzina imas samo na papiru.

A izmedju Vitare i Dustera, ja znam sta bih, SCross. :wink:
1. Ima jos masa auta u 2019oj koja ima dobose pozadi. (Clio 4, Captur su mi prvi pali na pamet). Zar je to nesto lose?
2. 3 zvjezdice je dobio upravo zbog nepostojanja tih nekih novih opcija, tipa LKA, citanje znakova i sl,sto je opet dobro, jer cega nema, ne moze se ni pokvariti.
3. Provjereni dizel motor uz dokazani i provjereni Nissan pogon.
4. Duster ima LED dnevna svjetla, glavna su halogena. Za nekoga ko zeli jeftino odrzavanje, u svakom slucaju je bolja ta kombinacija, jer je visestruko jeftinije i lakse promijeniti H7 sijalicu neko neke module, panele i ostala cuda od kojih se u danasnje vrijeme sastoji jed far.
5. Vjerujem da se Vitara bolje vozi na asfaltu. (nisam je vozio dok Duster jesam). Mjenjac trazi privikavanje, a to je da negdje polazis u drugoj, a negdje u prvoj. Ono sto je meni bilo cudno, je da se on bez problema vozi u 6 brzini vec na 80km/h (indikator stepena prenosa trazi cak i ranije saltanje).

Dakle poenta je ovdje da su oba auta vrlo slicna, na nekim poljima je u prednosti Duster, na nekima Vitara. Kvaliteta izrade iznutra je takodje vrlo slicna.
Cijena odrzavanja i eksploatacije je na strani Dustera, zbog dostupnosti dijela i ovlastenih servisa.
Cijena guma je za Duster takodje povoljnija, zbog dimenzije koju koristi, u odnosu na Vitarinu.
NediM17

#21578 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Nije Duster los auto, nemoj me pogresno shvatiti.

Samo jednostavno sto se tice vozne dinamike i tehnike Duster tu ne moze u istu recenicu s njom, i tu za mene prica zavrsava.

Da su dobosi valjali, ne bi ih izbacivali, jedini razlog sto su tu jeste sto su jeftiniji od diskova.
530i

#21579 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Doboši su jeftiniji i u proizvodnji i za održavanje...a na lakšim autima sasvim se ok snalaze.
adodbr

#21580 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by adodbr »

Da ih bogdom ubacise na c4 majku mu hahahahah
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#21581 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Imam problem na clio 2 dci, 2003.
Naime, kad okrenem ključ do kraja da upalim auto na kraju je labavo kao da preskoci ključ nesto, i onda upali. Međutim, počne nesto da šušti / zuji ispod haube, ne mogu tačno locirati, (kada vratim ključ 1cm nazad, onda to prestane da zuji). ali prestao je da radi i vozačev prozor i cd player kada se to desilo.
Koji belaj može bit? :oops:
noviclan

#21582 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by noviclan »

Françoise électronique
Industrialyzer

#21583 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Industrialyzer »

noviclan wrote:Françoise électronique
Ucili zanat od talijana :lol:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#21584 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Većeg cirkusa nisam vidio,
Kad je auto na kontaktu sve radi, kad se upali auto ne radi muzika, klima, prozori, :lol: :lol: a i osjetno ključ u bravi kao da preskace jedan zubac
Industrialyzer

#21585 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Industrialyzer »

Leon16v wrote:Većeg cirkusa nisam vidio,
Kad je auto na kontaktu sve radi, kad se upali auto ne radi muzika, klima, prozori, :lol: :lol: a i osjetno ključ u bravi kao da preskace jedan zubac
Nisi ti vozio talijana po jakoj kisi :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21586 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

channel10 wrote: Ne znam ni sam sta da radim. Puno jw uloziti 1000 u auto vrijednosti 2500. Ako ulozim, onda ide vozanje joa makar 2-3 godine..
Ja sam uradio to prvo. Ulozio 2 milje maraka u auto koje vrijedi 5 i vozio se bez problema jos evo 3 godine. Zna @bitanga pricu iz prve ruke :thumbup: da ga prodam i dodam te dvije milje pitanje sta bi kupio, a ovako imam auto koje znam u dusu.

Uradio sam to prvenstveno zbog sebe i svoje sigurnostu, a onda i zbog kasnije prodaje. Jebiga nisam svercer i ne bih se osjecao ugodno da prodajem muda pod bubrege.

Sad kad ga prodajem ne bojim mu se nijedne mane :thumbup:
mali_balon

#21587 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mali_balon »

Auto ce stajat mjesec dana, nema ko da ga pali. Da li ce pomoc skidanje kleme sa minusa, da bi mogo opet upalit bez problema
Optimist

#21588 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

NediM17 wrote:Nije Duster los auto, nemoj me pogresno shvatiti.

Samo jednostavno sto se tice vozne dinamike i tehnike Duster tu ne moze u istu recenicu s njom, i tu za mene prica zavrsava.

Da su dobosi valjali, ne bi ih izbacivali, jedini razlog sto su tu jeste sto su jeftiniji od diskova.
Dapace, razmjenjujemo misljenja.
Kao neko ko je direktno imao dodira sa vise kom Dustera, znam iz prve ruke kakvo je to auto. Vjerovatno da se Vitara bolje vozi na asfaltu zbog nesto drugacije koncepcije, Duster na terenu. Ukupna ocjena i izbor pada na osnovu korisnika.
Duster je takodje prostranije auto od Vitare.
Dobosi mi ne smetaju, kao sto ne smetaju na C3, Cliu, VW up itd.
I dilemi koji je jeftiniji za odrzavanje, tu je Duster sigurno u prednosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21589 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Industrialyzer wrote:
Ja evo u kontinuitetu bezmalo 15 godina vozim samo i isključivo talijane. Nema po kakvim vremenskim i situacionim okolnostima nisam vozio, pa me bas zanima sta se to desava po jakoj kisi :)
NediM17

#21590 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Optimist wrote:

Dapace, razmjenjujemo misljenja.
Kao neko ko je direktno imao dodira sa vise kom Dustera, znam iz prve ruke kakvo je to auto. Vjerovatno da se Vitara bolje vozi na asfaltu zbog nesto drugacije koncepcije, Duster na terenu. Ukupna ocjena i izbor pada na osnovu korisnika.
Duster je takodje prostranije auto od Vitare.
Dobosi mi ne smetaju, kao sto ne smetaju na C3, Cliu, VW up itd.
I dilemi koji je jeftiniji za odrzavanje, tu je Duster sigurno u prednosti.
Razmjena mišljenja je uvijek dobrodošla, da se razumijemo nisam ja PR Suzukija, ali jednostavno je tehnološki naprednije auto, bolje se vozi na asfaltu, po snijegu i ledu po bosanskim cestama, mahalama... Duster je možda malo sposobniji na terenu, ali on nije ništa drugo nego zamjena za ladu nivu u raznim šumarijama, elektrodistribucijama, telekomima itd. U jednom od prethodnih postova mnoge stvari si nabrojao onako, bez provjere, napamet.
Ništa loše nema u dobošima osim što su već, uglavnom, prevazidjeni iz jednog prostog razloga a to je efikasnost kočenja. Golemo je i par centimetara, a tek par metara kad ranije staneš nekad znači liniju izmedju života i smrti. Naravno, u svemu je najbitniji pažljiv vozač koji prati situaciju. Da ne spominjem adaptivni tempomat i radarsko kočenje koje u Vitari dobijaš već u srednjem paketu opreme uz allgrip.( cca. 32.600 KM ).
Što se tiče motorizacije Suzuki je uz FL prestao nuditi dizel, koji je bio Fiatov 1.6 JTD od 120 KS, valjda je bilo i pitanje daljeg ispunjavanja euro normi, kao i 1.6 atmosferca koji je isto odličan motor kojem nije bilo izdera. Fokusirali su se na turbo benzince vlastite proizvodnje,početak ponude 1.0 tri cilindra 112 KS i jači 1.4 četverocilindraš 140 KS koji ima fantastične performanse za motor te zapremine i snage. Pametni Japanci puste ove pionire da razvijaju te nove tehnologije, da se muče sa dječjim bolestima i onda naprave vrhunsku mašinu. Negdje sam pročitao da je moguće da dodje do razmjene ovih Suzukijevih turbobenzinskih motora sa Toyotom za hibridnu tehnologiju.
Što se tiče pogona ima 4 moda, auto, snow, sport i lock i odličan je.
Glede farova i na Vitari je LED opcija u najskupljoj opremi, dakle srednji paket LED dnevna i halogeni farovi.
Što se tiče cijene održavanja dalo bi se i to prodiskutovati, čuj dostupnost dijelova i ovlaštenih servisa.
A kad si već pomenuo cijene guma, pogledaj npr. cijene Save koja se najčešće kupuje ovdje, skuplja Dusterova dimenzija :o . Ali mislim i da nije tako, to je zanemariv trošak na petogodišnjem nivou.
Ako bi se vodili tvojom logikom da ono čega nema se ne može ni pokvariti, onda je dvičina najbolji auto, jer on mnogo šta nema. :mrgreen:
530i

#21591 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

mali_balon wrote:Auto ce stajat mjesec dana, nema ko da ga pali. Da li ce pomoc skidanje kleme sa minusa, da bi mogo opet upalit bez problema
Ništa ne diraj, osim ako nemaš nešto što nenormalno troši struju. Akumulator može da crkne samo ako je već slab, tj. na kraju života.
NediM17

#21592 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

_BataZiv_0809 wrote:
Industrialyzer wrote:
Ja evo u kontinuitetu bezmalo 15 godina vozim samo i isključivo talijane. Nema po kakvim vremenskim i situacionim okolnostima nisam vozio, pa me bas zanima sta se to desava po jakoj kisi :)
Nisi nam nikad rekao kakva je situaciona okolnost bila da se obatali senzor tezine na suvozackom sjedistu. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21593 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote: Nisi nam nikad rekao kakva je situaciona okolnost bila da se obatali senzor tezine na suvozackom sjedistu. :lol:
Punoljetsvo auta mozda. Bezbroj pomjeranja. Par prskova kontakt sprejem i rijesen problem.
Throttle

#21594 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

I dalje Bata krije identitet seke :mrgreen:
drug_profi

#21595 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

E kud vam kost bacih.
Kupice se 9no sto 2022-2023 bude manje para i manje kilometara.... ha ja
NediM17

#21596 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

drug_profi wrote:

E kud vam kost bacih.
Kupice se 9no sto 2022-2023 bude manje para i manje kilometara.... ha ja
Do tada će i Duster dobiti diskove. :mrgreen:
drug_profi

#21597 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Ma bice i hibrid
kabal1337

#21598 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

vitara je vise sandero stepway kategorija
mali_balon

#21599 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mali_balon »

530i wrote:
mali_balon wrote:Auto ce stajat mjesec dana, nema ko da ga pali. Da li ce pomoc skidanje kleme sa minusa, da bi mogo opet upalit bez problema
Ništa ne diraj, osim ako nemaš nešto što nenormalno troši struju. Akumulator može da crkne samo ako je već slab, tj. na kraju života.

Jbga 2 godine star bosch akumulator bio kod majstora (nije kod ovog sto mi je prodo akumulator) kaze da je ok nije do akumul. Nego kao kod novijih auta procesor vrsi razne provjere i on izvuce struju i taj majstor mi rece da skinem minus. Sad nije paljen 4 hefte auto mrtvo palio na kablove cim je dobio struje odma upali.
Morat cu u u mrskoj eu pogledti koliko su starteri kod nas 170KM najjeftiniji
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21600 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ma skini klemu bilo koju i upalice onda i nakon mjesec .
Post Reply