Optimist wrote:NediM17 wrote:Nije Duster los auto, nemoj me pogresno shvatiti.
Samo jednostavno sto se tice vozne dinamike i tehnike Duster tu ne moze u istu recenicu s njom, i tu za mene prica zavrsava.
Da su dobosi valjali, ne bi ih izbacivali, jedini razlog sto su tu jeste sto su jeftiniji od diskova.
Dapace, razmjenjujemo misljenja.
Kao neko ko je direktno imao dodira sa vise kom Dustera, znam iz prve ruke kakvo je to auto. Vjerovatno da se Vitara bolje vozi na asfaltu zbog nesto drugacije koncepcije, Duster na terenu. Ukupna ocjena i izbor pada na osnovu korisnika.
Duster je takodje prostranije auto od Vitare.
Dobosi mi ne smetaju, kao sto ne smetaju na C3, Cliu, VW up itd.
I dilemi koji je jeftiniji za odrzavanje, tu je Duster sigurno u prednosti.
Razmjena mišljenja je uvijek dobrodošla, da se razumijemo nisam ja PR Suzukija, ali jednostavno je tehnološki naprednije auto, bolje se vozi na asfaltu, po snijegu i ledu po bosanskim cestama, mahalama... Duster je možda malo sposobniji na terenu, ali on nije ništa drugo nego zamjena za ladu nivu u raznim šumarijama, elektrodistribucijama, telekomima itd. U jednom od prethodnih postova mnoge stvari si nabrojao onako, bez provjere, napamet.
Ništa loše nema u dobošima osim što su već, uglavnom, prevazidjeni iz jednog prostog razloga a to je efikasnost kočenja. Golemo je i par centimetara, a tek par metara kad ranije staneš nekad znači liniju izmedju života i smrti. Naravno, u svemu je najbitniji pažljiv vozač koji prati situaciju. Da ne spominjem adaptivni tempomat i radarsko kočenje koje u Vitari dobijaš već u srednjem paketu opreme uz allgrip.( cca. 32.600 KM ).
Što se tiče motorizacije Suzuki je uz FL prestao nuditi dizel, koji je bio Fiatov 1.6 JTD od 120 KS, valjda je bilo i pitanje daljeg ispunjavanja euro normi, kao i 1.6 atmosferca koji je isto odličan motor kojem nije bilo izdera. Fokusirali su se na turbo benzince vlastite proizvodnje,početak ponude 1.0 tri cilindra 112 KS i jači 1.4 četverocilindraš 140 KS koji ima fantastične performanse za motor te zapremine i snage. Pametni Japanci puste ove pionire da razvijaju te nove tehnologije, da se muče sa dječjim bolestima i onda naprave vrhunsku mašinu. Negdje sam pročitao da je moguće da dodje do razmjene ovih Suzukijevih turbobenzinskih motora sa Toyotom za hibridnu tehnologiju.
Što se tiče pogona ima 4 moda, auto, snow, sport i lock i odličan je.
Glede farova i na Vitari je LED opcija u najskupljoj opremi, dakle srednji paket LED dnevna i halogeni farovi.
Što se tiče cijene održavanja dalo bi se i to prodiskutovati, čuj dostupnost dijelova i ovlaštenih servisa.
A kad si već pomenuo cijene guma, pogledaj npr. cijene Save koja se najčešće kupuje ovdje, skuplja Dusterova dimenzija

. Ali mislim i da nije tako, to je zanemariv trošak na petogodišnjem nivou.
Ako bi se vodili tvojom logikom da ono čega nema se ne može ni pokvariti, onda je dvičina najbolji auto, jer on mnogo šta nema.