Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
sinuhe

#21551 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sinuhe »

meridiyan wrote: 09/01/2021 15:46
p.s. Sa Selmom u kampu Lipa je i Danis Tanovic osnivac NS! Da ne ide izviditi teren za neki filmic da se i on na "nesreci jadnika" utali.
Pa da. Snimiti film i hodati po svijetu kao pravednik a drugima podviknuti da su fasisti :D
MorningStar

#21552 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

vrbas1979 wrote: 09/01/2021 14:55
howdy wrote: 09/01/2021 13:25
moonca wrote: 09/01/2021 13:12

Ako su--dozovolio si da udju--- u tvojoj kuci / drzavi- odgovoran si za njihovo stanje.
de tableticu jednu, opet bulaznis
Prije da bi ti trebao prvo neku knjigicu.
Izbjeglice, migranti i tražioci azila (bez obzira na koji način ušli u državu) su isključivo briga države BiH, prema Ustavu, zakonima i preuzetim međunarodnim obavezama i aktima. BiH ima obavezu i dužna je da brine, skrbi i zaštiti te ljude.
LAZES
u.
ČLAN 2. Sloboda kretanja
1. Svako ko se zakonito nalazi na teritoriji jedne države ima, na toj teritoriji, pravo na slobodu kretanja i slobodu izbora boravišta.
32
33

2. Svako je slobodan da napusti bilo koju zemlju, uključujući i vlastitu.
3. Nikakva ograničenja ne mogu se postaviti u odnosu na ostvarivanje ovih prava osim onih koja su u skladu sa zakonom i koja su nužna u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti ili javne sigurnositi, radi očuvanja javnog poretka, za sprječavanje kriminala, za zaštitu morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih.
4. Prava iz stava 1. mogu se također, u posebnim oblastima ograničiti u skladu sa zakonom i opravdati javnim interesom u demokratskom društvu.
ČLAN 3.
Zabrana protjerivanja vlastitih državljana
1. Niko ne može biti protjeran, bilo pojedinačnom ili kolektivnom mjerom, s teritorije države čiji je državljanin.
2. Niko ne može biti lišen prava da uđe na teritoriju države čiji je državljanin.
ČLAN 4.
Zabrana grupnog protjerivanja stranaca
Zabranjeno je kolektivno protjerivanje stranaca.
ČLAN 5. Teritorijalna primjena
1. Svaka visoka strana ugovornica može prilikom potpisivanja ili ratifikacije ovog protokola, ili u svako doba poslije toga, dostaviti Generalnom sekretaru Savjeta Evrope izjavu o tome u kom obimu prihvata da se odredbe ovog protokola primjenjuju na teritorijama za čije je međunarodne odnose odgovorna, a koje je navela u izjavi.
2. Svaka visoka strana ugovornica koja je dostavila takvu izjavu u smislu prethodnog stava može prema potrebi dostaviti novu izjavu kojom mijenja uvjete sadržane u ranijoj izjavi ili ukida primjenu odredbi ovog protokola u odnosu na bilo koju teritoriju.
3. Izjava data u skladu sa ovim članom smatra se kao da je data u skladu sa stavom 1, člana 56. Konvencije.
4. Teritorija svake države na koju se primjenjuje ovaj protokol na osnovu ratifikacije ili prihvatanja, i svaka teritorija na koju se ovaj protokol primjenjuje na osnovu izjave te države date na osnovu ovog člana, smatraju se odvojenim teritorijama u svrhe člana 2. i 3.
5. Svaka država koja je dala izjavu u skladu sa stavom 1 ili 2. ovog člana, može u svako vrijeme nakon toga, izjaviti u ime jedne ili više teritorija na koje se izjava odnosi da ona prihvata nadležnost Suda, da prima podneske od pojedinaca, nevladinih organizacija ili grupa pojedinaca, kako je utvrđeno u članu 34. ove konvencije u odnosu na sve ili bilo koji od članova 1. do 4. ovog protokola
Clan 8. (Iskljucenje primjene sankcija za nezakonit ulazak u BiH) Prema strancu koji dolazi direktno s teritorije na kojoj su mu zivot ili sloboda bili ugrozeni ne primjenjuju se sankcije zbog nezakonitog ulaska ili boravka u BiH, pod uslovom da se bez odgadjanja prijavi nadleznim organima i izlozi valjane razloge za nezakonit ulazak ili boravak u BiH.
Clan 10. (Sloboda kretanja) (1) Stranci koji su iskazali namjeru za podnosenje zahtjeva za azil, trazitelji azila, izbjeglice, lica pod supsidijarnom ili privremenom zastitom uzivaju pravo na slobodu kretanja unutar BiH i slobodan izbor mjesta boravka. (2) Prava iz stava (1) ovog clana mogu biti djelimicno ili potpuno ogranicena pod uslovima propisanim ovim ili drugim zakonom.
Clan 32. (Potvrda o iskazanoj namjeri) (1) Strancu koji iskaze namjeru za podnosenje zahtjeva za azil organizaciona jedinica Sluzbe izdaje potvrdu o iskazanoj namjeri, kojom odreduje pravac kretanja i rok koji je potreban za dolazak u Ministarstvo radi liþnog podnosenja zahtjeva za azil. (2) Potvrda sadrzi podatke o licu koje je iskazalo namjeru za podno!enje zahtjeva za azil i þlanovima porodice u pratnji. Potvrda se smatra pravom na ostanak u BiH, za vrijeme njenog trajanja. (3) Organizaciona jedinica Sluzbe odmah po iskazivanju namjere Ministarstvu dostavlja primjerak potvrde o iskazanoj namjeri s kopijama licnih i drugih dokumenata stranca koji je iskazao namjeru, relevantnih za postupak azila. Organizaciona jedinica Sluzbe duzna je originalni primjerak potvrde, s dokumentacijom prikupljenom tokom postupka iskazivanja namjere, dostaviti Ministarstvu najkasnije u roku od tri dana od dana iskazivanja namjere.
meridiyan

#21553 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

......
Last edited by meridiyan on 09/01/2021 16:18, edited 1 time in total.
meridiyan

#21554 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

_BataZiv_0809 wrote: 09/01/2021 15:43 Ignorisite vrbasa i munku. On je placenik, ona je usamljena i ubija dosadu.

Nijednom ni drugom Lipa nije pod prozorom.
:thumbup:
moonca

#21555 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by moonca »

MorningStar wrote: 09/01/2021 15:57 ne primjenjuju se sankcije zbog nezakonitog ulaska ili boravka u BiH, pod uslovom da se bez odgadjanja prijavi nadleznim organima i izlozi valjane razloge za nezakonit ulazak ili boravak u BiH.
ok. haj objasni ovo... zasto su migranti, jos na teritoriji BiH, ... po kojoj osnovi... ako drzava sprovodi, sve sto si -copy/paste.
.. jos im daje hranu, odjecu, cak mogu i prodavati-proizvode... za siroku potrosnju :zoka:
MorningStar

#21556 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

moonca wrote: 09/01/2021 16:39
MorningStar wrote: 09/01/2021 15:57 ne primjenjuju se sankcije zbog nezakonitog ulaska ili boravka u BiH, pod uslovom da se bez odgadjanja prijavi nadleznim organima i izlozi valjane razloge za nezakonit ulazak ili boravak u BiH.
ok. haj objasni ovo... zasto su migranti, jos na teritoriji BiH, ... po kojoj osnovi... ako drzava sprovodi, sve sto si -copy/paste.
.. jos im daje hranu, odjecu, cak mogu i prodavati-proizvode... za siroku potrosnju :zoka:
Po osnovi da nemamo drzavu.
zira1337

#21557 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by zira1337 »

Bakir Izetbegović i Reis Kavazović

za svakog normalnog Bošnjaka, treba da budu tretirani kao "STRANI AGENTI"
zrakomlat

#21558 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by zrakomlat »

vrbas1979 wrote: 09/01/2021 14:55
howdy wrote: 09/01/2021 13:25
moonca wrote: 09/01/2021 13:12

Ako su--dozovolio si da udju--- u tvojoj kuci / drzavi- odgovoran si za njihovo stanje.
de tableticu jednu, opet bulaznis
Prije da bi ti trebao prvo neku knjigicu.
Izbjeglice, migranti i tražioci azila (bez obzira na koji način ušli u državu) su isključivo briga države BiH, prema Ustavu, zakonima i preuzetim međunarodnim obavezama i aktima. BiH ima obavezu i dužna je da brine, skrbi i zaštiti te ljude.
Kriminalci su i migranti koji su nelegalno ušli u zemlju a i oni koji ih podržavaju i ne vide u tome ništa loše.
meridiyan

#21559 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

Novi incident u kampu u Blažuju: Potukli se migranti, ima povrijeđenih
Sarajevski policajci, nakon sinoćnjeg požara u kampu u Blažuju, danas su ponovo morali intervenirati.

Sinocnji rad migranata

Image Image
Ja5m1na

#21560 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Ja5m1na »

Ljetos smo sreli jednog poznanika. Kroz klasicnu pricu gdje/sta/kako, spominje kako mu se kcerka zaposlila u nekog stranoj organizaciji te kako hoce da upise fakultet na brzake jer joj treba za tu poziciju. Slagat cu je li pedagogija psihologija ili soc. rad. Uglavnom radi na "menadzmentu" migranata. Mi onako u nevjerici pitamo pa otkud sada to, odose migranti?? On se samo smjeska...

Jos uvijek sam onako zatecena ovim razgovorom. Ljudi grade i planiraju karijere na osnovu ovih migranata! Ona je samo jedna u moru ovih oportunista.
Pitate se odkud ovoliko botova po forumu i portalima koji krvnicki brane migrante? Mislim da je sve jasno.

Duboki interes pojedinaca koji ce nas sve sjbt!
GAU8

#21561 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by GAU8 »

Ja5m1na wrote: 09/01/2021 19:13 Ljetos smo sreli jednog poznanika. Kroz klasicnu pricu gdje/sta/kako, spominje kako mu se kcerka zaposlila u nekog stranoj organizaciji te kako hoce da upise fakultet na brzake jer joj treba za tu poziciju. Slagat cu je li pedagogija psihologija ili soc. rad. Uglavnom radi na "menadzmentu" migranata. Mi onako u nevjerici pitamo pa otkud sada to, odose migranti?? On se samo smjeska...

Jos uvijek sam onako zatecena ovim razgovorom. Ljudi grade i planiraju karijere na osnovu ovih migranata! Ona je samo jedna u moru ovih oportunista.
Pitate se odkud ovoliko botova po forumu i portalima koji krvnicki brane migrante? Mislim da je sve jasno.

Zasto krivis nekoga ko se prilagodi situaciji. Taj tvoj poznanik definitivno nije uzrok ove masovne migracije, niti ih je zvao.
Ljudi sto prije shvatite da je to "novo normalno" koliko god to bila odvratna rijec, prije cete moci uciniti nesto po tom pitanju.

Nema potrebe "braniti" migrante, migracija nece biti manje, vec naprotiv...
MorningStar

#21562 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

GAU8 wrote: 09/01/2021 19:18
Ja5m1na wrote: 09/01/2021 19:13 Ljetos smo sreli jednog poznanika. Kroz klasicnu pricu gdje/sta/kako, spominje kako mu se kcerka zaposlila u nekog stranoj organizaciji te kako hoce da upise fakultet na brzake jer joj treba za tu poziciju. Slagat cu je li pedagogija psihologija ili soc. rad. Uglavnom radi na "menadzmentu" migranata. Mi onako u nevjerici pitamo pa otkud sada to, odose migranti?? On se samo smjeska...

Zasto krivis nekoga ko se prilagodi situaciji. Taj tvoj poznanik definitivno nije uzrok ove masovne migracije, niti ih je zvao.
Ljudi sto prije shvatite da je to "novo normalno" koliko god to bila odvratna rijec, prije cete moci uciniti nesto po tom pitanju.

Bgm madjari i poljaci nemaju tih problema a i.evropa se rjesava , u njemackoj 150k vec ceka deportaciju.Nema veze mogu ih u bosnu :thumbup:
palermo

#21563 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by palermo »

apsolutno. I mnoigo ljudi se prilagodilo toj situaciji. Meni su rekli da je samo u Bihaću oko 300 ljudi dobilo posao zahvaljujući migrantima tj. svim tim organizacijama koje su došle. To je fabrika jedna. Ko je otišao jednom blizu nekog od kampova vidio je improvizoirane prodavnice (naši ljudi) gdje us cijene za migrante gotovo 30 % skuplje nego za nas. Da sam ja vlast u kantonu insistirao bih da se ne može nitko zapoosliti na poziciju mehaničara,čistačice, bravara a da nije iz Bihaća odnosno iz mjesta gdje je kamp
Migracija neće stati...barem neće u dogledno vrijeme, treba to staviti pod kontrolu i pokušati iz toga izvući ono dobro. A ima ga....čaša polupuna, čaša poluprazna
General War

#21564 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

MorningStar wrote: 09/01/2021 19:22

Bgm madjari i poljaci nemaju tih problema a i.evropa se rjesava , u njemackoj 150k vec ceka deportaciju.Nema veze mogu ih u bosnu :thumbup:
meridiyan

#21565 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

Gdje su sada dusebriznici i trazitelji ljudskih prava. Gdje su ovdje Peter, IOM, UNHCR, EU i ostala bagra

Danas kamp Kapa Tere (Moria2) Lesbos ... 7 297 persona
(Slike su krijumčarili migranti jer im je sada kazneno zabranjeno izvještavati o situaciji.)

Image Image
Last edited by meridiyan on 09/01/2021 19:41, edited 1 time in total.
GAU8

#21566 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by GAU8 »

MorningStar wrote: 09/01/2021 19:22

Poljaci i Madjari nemaju tih problema, jer niko od njih za sada ne zeli da ostaje u Poljskoj ili Madjarskoj.
Sta mislis kuda dolaze vijetnamci i ostali dalekoistocnjaci ako ne preko Rusije i zatim preko zemalja bivseg istocnog bloka...
smijesni_ste

#21567 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by smijesni_ste »

Pogriješio sam u današnjem postu i drago mi je što jesam

https://www.klix.ba/vijesti/humanitarne ... /210109070
MorningStar

#21568 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

smijesni_ste wrote: 09/01/2021 19:46 Pogriješio sam u današnjem postu i drago mi je što jesam

https://www.klix.ba/vijesti/humanitarne ... /210109070
Svaka cast ! Nego dje su te organizacije vjerske zajednice i to da pomognu ili se nasi ljudi ne racunaju ..
smijesni_ste

#21569 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by smijesni_ste »

Ja stvarno nisam znao za ovo, samo sam prošao i vidio puno kesa uz nekoliko naših ljudi i migranata i pretpostavio sam (pogrešno) :oops:

Mogli su vala neki znak, pano staviti o čemu se radi, još bi ljudi sigurno doniralo novac ako ništa drugo.

Znam, znam, mogao sam i pitati :oops:

Jbg..
howdy

#21570 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

palermo wrote: 09/01/2021 19:29

apsolutno. I mnoigo ljudi se prilagodilo toj situaciji. Meni su rekli da je samo u Bihaću oko 300 ljudi dobilo posao zahvaljujući migrantima tj. svim tim organizacijama koje su došle. To je fabrika jedna. Ko je otišao jednom blizu nekog od kampova vidio je improvizoirane prodavnice (naši ljudi) gdje us cijene za migrante gotovo 30 % skuplje nego za nas. Da sam ja vlast u kantonu insistirao bih da se ne može nitko zapoosliti na poziciju mehaničara,čistačice, bravara a da nije iz Bihaća odnosno iz mjesta gdje je kamp
Migracija neće stati...barem neće u dogledno vrijeme, treba to staviti pod kontrolu i pokušati iz toga izvući ono dobro. A ima ga....čaša polupuna, čaša poluprazna
malo izracunaj koliku su stetu ljudima prouzrokovali ilegalni ekonomski migranti a nemaju prodavnice i ne rade za ove trgovce ljudima licemjeru
Ja5m1na

#21571 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Ja5m1na »

"Prilagodi situaciji"?? Ne bih rekla. Kada je prvi val izbjeglica iz Sirije krenuo, koliko njih je u Bosni zavrsilo?? Jesu li tada bile ove silne organizacije u BiH??
Dolaskom doticnih organizacija od ljeta 2018.god uslijedila je i navala ovih ilegalaca.
Nisu se oni prilagodili nego su stvorili ovu situaciju.
Od ovog tvog "novo normalno" mi se zeludac preokrenuo.
visuljak

#21572 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by visuljak »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/peter-v ... /210109042

Klosar.
Nemoj vise ulagati na taj nacin i mi cemo vise biti zadovoljni.

Zasto ne ulazes u B.Luku neka i oni imaju koristi ili Siroki Brijeg?
vjeshalica

#21573 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by vjeshalica »

Ako se korist ogleda u kriminalu onda hahaha
Stranci nama.mogu ovakva sranja servirati jer domacim krezavoidima to.odgovara
Nema ovdje insana na politickoj sceni u drzavi koji ce otvoreno i na drugaciji nacin lupiti sakom od sto i nazvati stvari pravim imenom
fukara_tz

#21574 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by fukara_tz »

Ja5m1na wrote: 09/01/2021 20:34

"Prilagodi situaciji"?? Ne bih rekla. Kada je prvi val izbjeglica iz Sirije krenuo, koliko njih je u Bosni zavrsilo?? Jesu li tada bile ove silne organizacije u BiH??
Dolaskom doticnih organizacija od ljeta 2018.god uslijedila je i navala ovih ilegalaca.
Nisu se oni prilagodili nego su stvorili ovu situaciju.
Od ovog tvog "novo normalno" mi se zeludac preokrenuo.
Sta bi bilo kad bi bilo. U mnogim gradovima nije bilo nicega kada je krenulo, a nema ni sada, a njih na sve strane. Mnogo mocnije zemlje od BiH nisu uspjele zaustaviti tok migracija, a sumnjam da cemo mi sa ovakvim politickim sistemom i neuredjenom drzavom ista moci napraviti na granici. Sa pogresnim pristupom problemu stvaramo samo gore i ocajnije za nas sve. Ako pratite tok migracija na proljece ce biti jos gore, a mi smo jos na pocetnoj tacki. Pitamo se vec tri godine sto je dosao, gdje je posao, on ce ici ma sta mi mislili. Ako vec nismo u stanju da zaustavimo na granici vec tri godine, onda trebamo naci nacin da barem sebi olaksamo. Po meni je vlast najodgovornija koja je cijelo ovo vrijeme sve ignorisala, a sad se bavi posljedicima.
Last edited by fukara_tz on 10/01/2021 01:56, edited 1 time in total.
Nedzada

#21575 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Nedzada »

_BataZiv_0809 wrote: 09/01/2021 15:43 Ignorišite ....... munku..... ona je usamljena i ubija dosadu.
Znam ja jednog isto tako usamljenog ..... da ih probamo sastaviti?
Neće joj forum više biti na pameti.
A kamoli migići :lol:
Locked