Uh....razlika je ogromna, ovo gornje troje je postojalo i prije 200 godina (pa čak i dalje unazad) u Bosni dok ovo dole nije ni jedno.pemanapemani wrote: Ja sam Bošnjak, vjera mi je Islam, govorim bosanski jezik.
Ja sam Srbin, državljanin Republike srpske, pravoslavlje volim, srpski zborim.
Demokratska fronta Željko Komšić
- skupljac_zeljeza
#21551 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
-
pemanapemani
#21552 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nebitno za temu. Ovo su "stihovi" sa jumbo plakata kojima se narod izbezumljivao, da mu kojim slucajem ne bi palo na pamet da se identificira sa BiH.skupljac_zeljeza wrote:Uh....razlika je ogromna, ovo gornje troje je postojalo i prije 200 godina (pa čak i dalje unazad) u Bosni dok ovo dole nije ni jedno.pemanapemani wrote: Ja sam Bošnjak, vjera mi je Islam, govorim bosanski jezik.
Ja sam Srbin, državljanin Republike srpske, pravoslavlje volim, srpski zborim.
-
breuer
#21553 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
bosanski jezik postojao prije 200 godinaskupljac_zeljeza wrote:Uh....razlika je ogromna, ovo gornje troje je postojalo i prije 200 godina (pa čak i dalje unazad) u Bosni dok ovo dole nije ni jedno.
pa stvarno
- JBT
#21554 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
pedeset wrote:Hvala Bogu pa nismo nasjeli na najveću poslijeratnu podvalu u vidu popisa. Izjasnili smo se onako baš kako treba i hvala svima koji su nam otvorili oči. A ta priča o bosancima, možete je znate gdje...................... da budem pristojan mačku o rep.
Ukinucemo mi sebi sami i drzavu. Svescemo se na fildzan drzavu rasparcanu na enklave (poput Palestine), izvozicemo mladost i mozgove, pa ce nas onda komsije kupiti i asimilirati kao svoje vlasnistvo sto i jeste bio cilj jos od pocetka 90-ih. Pitanje je samo koliko ce vremena trebati medjunarodnoj zajednici da shvati da ni Bosnjaci ne rade nista na tome da se pocne normalno zivjeti u BiH tj. gdje se necemo djeliti nacionalistickim porivima, nego na dobre i lose ljude.
I niko nam nece biti kriv osim nas samih, ali to ne predstavlja nikakvu satisfakciju. Dapace.
Last edited by JBT on 08/03/2015 20:17, edited 2 times in total.
- skupljac_zeljeza
#21555 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne možda okruglo 200, ali u pretprošlom stoljeću jeste.breuer wrote:bosanski jezik postojao prije 200 godinaskupljac_zeljeza wrote:Uh....razlika je ogromna, ovo gornje troje je postojalo i prije 200 godina (pa čak i dalje unazad) u Bosni dok ovo dole nije ni jedno.
pa stvarno

- skupljac_zeljeza
#21556 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Bošnjak i bosanski nema veze sa Bosnom?pemanapemani wrote: Nebitno za temu. Ovo su "stihovi" sa jumbo plakata kojima se narod izbezumljivao, da mu kojim slucajem ne bi palo na pamet da se identificira sa BiH.
- ovo_malo_duse
#21557 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Obojica ponovo ucit Historiju. On zato sto su ga lagali cjeli zivot a ti da znas bolje kad te neko upita.skupljac_zeljeza wrote:Ne možda okruglo 200, ali u pretprošlom stoljeću jeste.breuer wrote:bosanski jezik postojao prije 200 godinaskupljac_zeljeza wrote:Uh....razlika je ogromna, ovo gornje troje je postojalo i prije 200 godina (pa čak i dalje unazad) u Bosni dok ovo dole nije ni jedno.
pa stvarno
http://bs.m.wikipedia.org/wiki/Bosanski ... 630064427&
-
HM 2011
#21558 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kako ukinuti sami sebi državu ? Ako je iko ukine ko će to biti ? Bošnjaci - čisto sumnjam.....JBT wrote:Ukinucemo mi sebi sami i drzavu. Svescemo se na fildzan drzavu rasparcanu na enklave, izvozicemo mladost i mozgove, pa ce nas onda komsije kupiti i asimilirati kao svoje vlasnistvo sto i jeste bio cilj jos od pocetka 90-ih.pedeset wrote:Hvala Bogu pa nismo nasjeli na najveću poslijeratnu podvalu u vidu popisa. Izjasnili smo se onako baš kako treba i hvala svima koji su nam otvorili oči. A ta priča o bosancima, možete je znate gdje...................... da budem pristojan mačku o rep.
I niko nam nece biti kriv osim nas samih, ali to ne predstavlja nikakvu satisfakciju. Dapace.
Eh sad svođenje na fildžan rasparčan na enklave - to treba vidjeti i dočekati pa onda reći......
Mladost i mozgove ne izvozimo nego mladosti i mozgovi bježe iz ove države već odavno, i kad je Komšić bio načelnik opštine, i kad je bio ambsador, i kad je bio u predsjedništvu dva mandata, i kada je vladala koalicija za promjene i kad je većinu obnašao SDP ili SzaBIH - mladost i mozgovi bježe..... mi valjda nismo niti mladost niti mozgovi jer smo izgleda još tu....
Napomena: Bošnjak i dalje želi BiH - jer nema rezervne - međutim pitanje je želi li BiH iko osim Bošnjaka ? Na to pitanje nemaš odgovor i taj odgovor ti izmiče iz ruku svakim danom sve više i više.....
- skupljac_zeljeza
#21559 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Tačno, dobro me podsjeti.ovo_malo_duse wrote: Obojica ponovo ucit Historiju. On zato sto su ga lagali cjeli zivot a ti da znas bolje kad te neko upita.
http://bs.m.wikipedia.org/wiki/Bosanski ... 630064427&

- It_is_a_Leclerc
#21560 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nema insajderskih informacija, jer je sastanak održan na najvišem nivou - Komšić-Podžić ispred DF-a, i Izetbegović-Softić ispred SDA.
Komšić kaže da su "ostali pri ranijim zahtjevima", ali da su postigli najbolju moguću formulu u ovom trenutku. Softić kaže da su svi spremni da malo odstupe. Niko ne želi govoriti kakva je "formula", uoči dogovora sa Čovićem.
Komšić kaže da su "ostali pri ranijim zahtjevima", ali da su postigli najbolju moguću formulu u ovom trenutku. Softić kaže da su svi spremni da malo odstupe. Niko ne želi govoriti kakva je "formula", uoči dogovora sa Čovićem.
- video
#21561 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa ako nije insajderska, odakle onda info?
- skupljac_zeljeza
#21562 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Možda sutra kada uključe i HDZ dođe do raspleta. Danas je bar kakav takav pomak napravljen.It_is_a_Leclerc wrote:Nema insajderskih informacija, jer je sastanak održan na najvišem nivou - Komšić-Podžić ispred DF-a, i Izetbegović-Softić ispred SDA.
- It_is_a_Leclerc
#21563 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa bio je sastanak u zgradi Parlamenta. Komšić je poslije toga dao i izjave za neke televizije.video wrote:Pa ako nije insajderska, odakle onda info?
- video
#21564 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
To mi je promaklo
U svakom slucaju je to Bakiru zadnja karta da bi ostao u sedlu u oba tabora (SDA i "lider u Bosnjaka")
Napokon mu je valjda doslo iz guzice u glavu jer ako nije, odeeeee baka niz vodu !
Ipak se DF postavio kako treba i nadam se da nece popustiti do kraja
U svakom slucaju je to Bakiru zadnja karta da bi ostao u sedlu u oba tabora (SDA i "lider u Bosnjaka")
Napokon mu je valjda doslo iz guzice u glavu jer ako nije, odeeeee baka niz vodu !
Ipak se DF postavio kako treba i nadam se da nece popustiti do kraja
- kamen spoticanja
#21565 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Zanimljivo da adil osmanovic nije bio na sastanku
Sad avaz nece imati ekskluzivu a ni dragan vremena da dodje spreman
Sad avaz nece imati ekskluzivu a ni dragan vremena da dodje spreman
- video
#21566 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Softic je od onih neokaljanih u SDA (kojih je malo) i sigurno nije od onih koji su igrali na vise strana a posebno sa sauronom.
- It_is_a_Leclerc
#21567 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Softića poštuju u svim strankama. Nadam se da će doći vrijeme da u SDA kadrovi poput njega budu malo više istaknuti.
- kamen spoticanja
#21568 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Safet je lik od najveceg povjerenja ridjobradogIt_is_a_Leclerc wrote:Softića poštuju u svim strankama. Nadam se da će doći vrijeme da u SDA kadrovi poput njega budu malo više istaknuti.
-
zagor 19
#21569 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nažalost, poslije određenih godina iskustva sve teže je biti optimista, barem kad su u pitanju očekivanja od "spasonosnih" dogovora BiH političara. Jako sam skeptičan i u vezi ovog, a iskreno se nadam da ne budem u pravu 
- Mister Yes
#21570 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ko biva velika tajna šta će ponuditi Draganu. Ponudit će mu 5 hrvatskih i da zajedno DF i HDZ izaberu jednog od srpskih.
-
pemanapemani
#21571 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Naravno da ima i to niko nomalan ne spori.skupljac_zeljeza wrote:Bošnjak i bosanski nema veze sa Bosnom?pemanapemani wrote: Nebitno za temu. Ovo su "stihovi" sa jumbo plakata kojima se narod izbezumljivao, da mu kojim slucajem ne bi palo na pamet da se identificira sa BiH.
Problem je sto mnogi spore, meni se cini i ti, da Bosanac, bosanski, religiozno neizjasnjen - ima veze sa BiH.
Uglavnom, ne bih vise uzurpirao temu o DF sa ovim.
- nikad_vise
#21572 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja ne vidim svrhu prepucavanja izmedju Bosanaca i Bosnjaka
Sta vise,jako mi je smijesno to prepucavanje.
Ja to svodim u sustini na isto,a to je ideologija koja podrzava BiH i cije se politike skoro pa podudaraju.Ni SDA kao Bosnjacka stranka nebi imala nista protiv da se sprovedu ideje "Bosanskih" stranaka ali svjesni sitvacije u drzavi nekako ne talasaju puno,dok ovi Bosanci dodju nesto kao vampiri za Srbe i Hrvate jer zadiru i u njih.Meni je svejedno jel Meho sa liste DF-a ili recimo sa liste SDA ako Meho ima za cilj jedinstvenu i pravnu drzavu.Na popisu sam bio Bosnjak iz jasnih razloga,ali poslije popisa se evo vec osjecam kao pravi Bosanac i Hercegovac.
Ja to svodim u sustini na isto,a to je ideologija koja podrzava BiH i cije se politike skoro pa podudaraju.Ni SDA kao Bosnjacka stranka nebi imala nista protiv da se sprovedu ideje "Bosanskih" stranaka ali svjesni sitvacije u drzavi nekako ne talasaju puno,dok ovi Bosanci dodju nesto kao vampiri za Srbe i Hrvate jer zadiru i u njih.Meni je svejedno jel Meho sa liste DF-a ili recimo sa liste SDA ako Meho ima za cilj jedinstvenu i pravnu drzavu.Na popisu sam bio Bosnjak iz jasnih razloga,ali poslije popisa se evo vec osjecam kao pravi Bosanac i Hercegovac.
- tandmand
#21573 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ovdje se uglavnom radi o gresci poistovjecivanja BiH i Bosnjaka kojima je ona maticna drzava. Stvar je u prioritetima.pemanapemani wrote:Ne govorim o forsiranju bosanstva i odbacivanju bošnjaštva.
Pitam se zašto određenom broju Bošnjaka smetaju Bosanci, ako ti Bosanci imaju isti cilj kao Bošnjaci, a to je jača država BiH.
Ptice na grani znaju da u Širokom Brijegu i Prijedoru ne vole BiH, ali zašto je ne vole u Sarajevu?
Opet pitam, zašto smeta identifikacija sa državom i kako bi bosanstvo moglo naštetiti bošnjaštvu?
Bosnjaci prvo gledaju ima li "igdje mene tu", tj. mog naroda u takvoj drzavi BiH. Ukoliko ce BiH biti federalizirana na takav nacin, da bude okolo cjelovita ali unutra etnicki podjeljena, gdje je za Bosnjake rezerviran jedan teritorij -geto, onda se ne moze od Bosnjaka ocekivati da se poistovjecuje sa tom drzavom. Da, Bosnjaci su za drzavu BiH (druge nemaju) ali ne po svaku cijenu.
Bosanci koji poticu od Bosnjaka, zastupaju verziju jugoslavenske ideologije bratstva i jedinstva -Bosanstvo, koje se uglavnom temelji na odricanju od etnickog, kako bi na vjestacki nacin svi postali isti i time obrisali korjen sukoba. To je jedna velika zabluda, jer kada bi neko dekretom odredio da smo svi Bosanci .. pa i tada bi nasli nacin da se razlikujemo. Mozda jos gori - po vjeri, pa tada sukobi ne bi bili na nacionalnoj, vec na vjerskoj osnovi. Da se uociti, da zarad neke virtualne gradjanske BiH, Bosanci rade na slabljenu etnickog identiteta prvenstveno Bosnjaka, jer ova ideologija kod druga dva naroda izaziva podsmijeh. Dakle kod Bosanstva je drzava BiH bitnija od naroda - Bosnjaka.
Ako se oslonimo na iskustva iz Jugoslavije, cije se bratstvo i jedinstvo u krvi raspalo i ako uzmemo u obzir ko je sve bio u "nenacionalnim" reformistima Ante Markovica (Emir Kusturica, Nenad Kecmanovic, Nele Karajlic ...) onda nije cudo da neki Bosnjaci ideologiju Bosanstva dozivljavaju kao nesto sto im se opet zeli podvaliti, oslabiti ih, sabiti ih na jos manju terotoriju i brojcano smanjiti.
Srbi i Hrvati bi i dalje ostali homogenizirani, organizirani, sa istim politickim ciljevima, dok bi se Bosnjaci sveli na bezlicne gradjane Bosance, one iz presude Sejdic-Finci. Time bi bili stvoreni preduslovi da se ostvari dogovor iz Karadjordjeva, jer bi BiH pravno ostala bez naroda kojem je ona maticna drzava. Bosanci bi mogli zivjeti u banovini Hrvatskoj kao sto sada u RH zive Slavonci i Dalmatinci... (regionalna odrednica).
Last edited by tandmand on 08/03/2015 22:17, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#21574 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije toliko jednostavno. Navodno će se ići i na malu reviziju dogovora o Vijeću ministara.Mister Yes wrote:Ko biva velika tajna šta će ponuditi Draganu. Ponudit će mu 5 hrvatskih i da zajedno DF i HDZ izaberu jednog od srpskih.
- JBT
#21575 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nasa drzava je protektorat pod kontrolom medjunarodne zajednice. Ta medjunarodna zajednica drzi BiH u AVNOJ-evskim granicama prevashodno iz moralnih razloga jer nece da nagradi one koji su genocidom i etnickim ciscenjem dosli do svog oficijelnog i neoficijelnog entiteta u BiH i ciji stanovnici i dalje biraju na izborima snage koji zele podijeliti BiH. Drugi razlog je taj sto zrtva te agresije, Bosnjaci, ne zeli podjelu, zajedno sa ljudima koji su takodje bili izlozeni agresiji zbog svojih probosanskohercegovackih stavova, a koji se vecinom danas izjasnjavaju ostalima. Bosnjaci i ostali zajedno cine nadpolovicnu vecinu u BiH. Zato medjun. zajednica ima argumente za ocuvavanje BiH na zivotu.HM 2011 wrote:Kako ukinuti sami sebi državu ? Ako je iko ukine ko će to biti ? Bošnjaci - čisto sumnjam.....JBT wrote:Ukinucemo mi sebi sami i drzavu. Svescemo se na fildzan drzavu rasparcanu na enklave, izvozicemo mladost i mozgove, pa ce nas onda komsije kupiti i asimilirati kao svoje vlasnistvo sto i jeste bio cilj jos od pocetka 90-ih.pedeset wrote:Hvala Bogu pa nismo nasjeli na najveću poslijeratnu podvalu u vidu popisa. Izjasnili smo se onako baš kako treba i hvala svima koji su nam otvorili oči. A ta priča o bosancima, možete je znate gdje...................... da budem pristojan mačku o rep.
Eh sad svođenje na fildžan rasparčan na enklave - to treba vidjeti i dočekati pa onda reći......
Mladost i mozgove ne izvozimo nego mladosti i mozgovi bježe iz ove države već odavno, i kad je Komšić bio načelnik opštine, i kad je bio ambsador, i kad je bio u predsjedništvu dva mandata, i kada je vladala koalicija za promjene i kad je većinu obnašao SDP ili SzaBIH - mladost i mozgovi bježe..... mi valjda nismo niti mladost niti mozgovi jer smo izgleda još tu....![]()
Napomena: Bošnjak i dalje želi BiH - jer nema rezervne - međutim pitanje je želi li BiH iko osim Bošnjaka ? Na to pitanje nemaš odgovor i taj odgovor ti izmiče iz ruku svakim danom sve više i više.....
Medjutim, da bi to funkcionisalo, onda ta nadpolovicna vecina treba da je zaista probosanskohercegovacke orijentacije, a sto podrazumijeva zalaganje za BiH u kojoj svi medjusobno suradjuju, zive u suzivotu, tezeci ka minimalizaciji onoga sto distancira narode koji cine BiH.
Ako Bosnjaci iskljucuju Bosanstvo tj. negiraju Bosansko-hercegovacku naciju u zemlji Bosni i Hercegovini onda dolazi do distanciranja u odnosu prema svima, a u skladu sa torovskim distanciranjem, onda nemamo vise onu vecinu u BiH koju spomenuh. Ostaju nam podjele na nepomirljive torove i na one koji ispunjavaju medjuprostor izmedju njih.
To se moze protumaciti kao nemogucnost suzivota i zasto bi onda medjun. zajednica potencirala na odrzavanju BiH, kada samo oni iz medjuprostora zaista zele BiH kakvu medjunarodna zajednica zeli odrzati i ojacati?
To daje za pravo M. Dodiku da izjavljuje da je BiH nametnuta tvorevina, jer se i sami Bosnjaci odnose prema BiH i Bosanstvu kao prema macehi i njenom djelovanju na njih.
Ukratko, kada medjun. zajednica shvati da ni Bosnjaci ne rade nista vise na jacanju bosanskohercegovacke nacije, tada nece imati razloge za ocuvanje necega sto u principu zeli samo, recimo, 25 % stanovnika te drzave. Ako ima i toliko. Samo Bosnjaci svojim djelovanjem koje ne ide na jacanje BiH i Bosanskohercegovacke nacije mogu dovesti BiH do raspadanja.
Ni drzava, ni narodi, ni cijele civilizacije nemaju garanciju da ce postojati dovijeka.
Sto se tice fildzan drzave, to jeste logican nastavak na dizanje ruku medjun. zajednice od BiH.
Mnogim liderima, koji su prikazivali BiH naciju kao najvecu opasnost za Bosnjake prije popisa stanovnistva, bi takva fildzan drzava bila kao kec na desetku. Oni bi bili vlastela, a svi ostali hamali.
Ne treba biti pametan da se to shvati.
Price da bi u tom slucaju doslo do krvoprolica (u slucaju podjele BiH) su price za malu djecu. Ko bi ratovao, s cime bi ratovao, protiv koga bi ratovao i za sta bi ratovao?
Kada sam rekao "izvoziti mladost i mozgove" onda sam mislio na to bjezanje koje spominjes. Slazemo se tu.
Na ovu tvoju posljednju tezu u tvom komentaru odgovor imas u ovom gore sto sam napisao.