IRAN

Post Reply
Kikibombona

#21526 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:To je taj nivo - "statistika kaze da BiH ima veci GDP od Irana, a Hrvatska trostruko veci". :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa, znas li ti, sabane, sta je GDP?!! :lol:

Koliko je veci GDP Hrvatske od Kine?! :lol: :lol:
Ne pravi se lud i glup, sve vrijeme diskutujemo o GDP per capita. Ti si uveo tu pricu pokusavsi slagati da je iranski GDP per capita 7 000 dolara. Onda sam te raskrinkao i dokazao da je manji nego kod BiH.

Kod BiH je veci, kod Hrvatske skoro trostruko nego kod Irana.
mirsek

#21527 Re: IRAN

Post by mirsek »

Lincoln-Burrows wrote:BDP može biti mjeren metodom pariteta kupovne moći (PPP), a iznosi su u dolarima. PKM metoda je korisnija za usporedbu
životnog standarda između zemalja, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije, umjesto jednostavnije usporedbe nominalnih iznosa
koji možda ne prikazuju prave razlike u prihodima.

p.s.
Čak i ova metoda ne daje stvarnu sliku ukoliko mali broj ljudi (bogataša) ima gotovo sve ostvarene prihode.
Samo ppp ako hoces da vidis koliko novca narod ima. :bih:
Kikibombona

#21528 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

mirsek wrote:
Lincoln-Burrows wrote:BDP može biti mjeren metodom pariteta kupovne moći (PPP), a iznosi su u dolarima. PKM metoda je korisnija za usporedbu
životnog standarda između zemalja, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije, umjesto jednostavnije usporedbe nominalnih iznosa
koji možda ne prikazuju prave razlike u prihodima.

p.s.
Čak i ova metoda ne daje stvarnu sliku ukoliko mali broj ljudi (bogataša) ima gotovo sve ostvarene prihode.
Samo ppp ako hoces da vidis koliko novca narod ima. :bih:
U tom slucaju ispada da je Srbija znacajno ispred nas a tek su nas ove godine stigli sa prosjecnim platama.

PPP Srbija

17,555

PPP BiH

13,491

Nemam utisak da je Srbija toliko ispred nas. Ali to je utisak, ne mora znaciti da je ispravan, sto Akcijas ne konta. Bio sam bezbroj puta u Srbiji i nisam stekao utisak da su na visem nivou od nas.
Lincoln-Burrows

#21529 Re: IRAN

Post by Lincoln-Burrows »

Kikibombona wrote:
Nije baš tako a obrati pažnju na ovo u ekonomskim predviđanjima:
Iran is highest gainer in ppp rank compare to its nominal rank. Rank of Iran is up by 44 place from 120th in nominal to 76th in ppp.

Link: http://statisticstimes.com/economy/coun ... capita.php
Kikibombona

#21530 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Lincoln-Burrows wrote:
Kikibombona wrote:
Iran is highest gainer in ppp rank compare to its nominal rank. Rank of Iran is up by 44 place from 120th in nominal to 76th in ppp.

Rijec je bila o nominalnom GDP per capita. Salik je napisao da je 7 000 dolara, sto je neistina, pa se iz toga razvila diskusija. Nominalni GDP per capita u HR je skoro trostruko veci nego u IR.

...

Nisam ekonomista i ne mogu se upustati u neke dublje analize. Cilj je bio raskrinkati Salikove podvale koje on pusti nadajuci se da ce proci neopazeno. :D

...

Nezaposlenost u Iranu. Ogromna nezaposlenost medju mladima:

https://tradingeconomics.com/iran/youth ... yment-rate
mirsek

#21531 Re: IRAN

Post by mirsek »

[quote="Kikibombona"][quote="Lincoln-Burrows"][quote="Kikibombona"]

Kod BiH je veci, kod Hrvatske skoro trostruko nego kod Irana.[/quote]

Link: http://statisticstimes.com/economy/coun ... capita.php[/quote]

Rijec je bila o nominalnom GDP per capita. Salik je napisao da je 7 000 dolara, sto je neistina, pa se iz toga razvila diskusija. Nominalni GDP per capita u HR je skoro trostruko veci nego u IR.

...

Nisam ekonomista i ne mogu se upustati u neke dublje analize. Cilj je bio raskrinkati Salikove podvale koje on pusti nadajuci se da ce proci neopazeno. :D

...

https://tradingeconomics.com/iran/youth ... yment-rate[/quote]
Jesil vidio sta im radi zlocinacka amerika, kukavice koje nemaju zelje ni hrabrosti da se obracunavaju sa perzijskom vojskom pa se sankcijama izivljavaju nad iranskim narodom.
mirsek

#21532 Re: IRAN

Post by mirsek »

[quote="Kikibombona"]

Rijec je bila o nominalnom GDP per capita. Salik je napisao da je 7 000 dolara, sto je neistina, pa se iz toga razvila diskusija. Nominalni GDP per capita u HR je skoro trostruko veci nego u Iranu
Nisam ekonomista i ne mogu se upustati u neke dublje analize. Cilj je bio raskrinkati Salikove podvale koje on pusti nadajuci se da ce proci neopazeno.

[/quote]
Jesil vidio sta im radi zlocinacka amerika, kukavice koje nemaju zelje ni hrabrosti da se obracunavaju sa perzijskom vojskom pa se sankcijama izivljavaju nad iranskim narodom.
Lincoln-Burrows

#21533 Re: IRAN

Kikibombona wrote: Rijec je bila o nominalnom GDP per capita. Salik je napisao da je 7 000 dolara, sto je neistina, pa se iz toga razvila diskusija. Nominalni GDP per capita u HR je skoro trostruko veci nego u IR.

...

...

Nisam sve pratio ali nominalni BDP per capita ne uzima u obzir troškove života pa se lako može zaključiti da su u Hrvatskoj
troškovi života do tri puta veći nego u Iranu. Hrvati imaju nešto veću platežnu moć kad idu u treće zemlje a za život u svojoj zemlji su
tu negdje li-la. BiH je nešto ispod po standardu ali ne predaleko.

Jesi li usporedio nezaposlenost u Iranu i BiH?
U Hrvatskoj je druga metodologija (neispravna) praćenja nezaposlenosti.
Doduše ne znam ni kako Iran to radi.
Ljuci

#21534 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Saudijska Arabija je ljuta na Iran jer promovira shiizam u svijetu. Saudijska Arabija zeli da Iranci postanu sunnije i da prestanu velicati Alija r.a. kao bozanstvo. KSA zeli da se u Islamu sprovede samo jedan pravac a to je selefizam.
Lincoln-Burrows

#21535 Re: IRAN

Ukratko iran Yebu sankcije.
salik79

#21536 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Kikibombona wrote:

...

...

Postavio sam ti podatke sa worldbanka. Hoces li jos jednom? Gdje ti vidis da smo mi ispred Irana, a Hrvatska trostruko ispred?!!

Gdje i kada je Salik napisao da je GDP per capita 7000 $?! Citat!

Jarane, ti si pogubljen k'o ovca u magli.
Kikibombona

#21537 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Postavio sam ti podatke sa worldbanka. Hoces li jos jednom? Gdje ti vidis da smo mi ispred Irana, a Hrvatska trostruko ispred?!!

Zajeb, do mene je, na poslu citao pa nisam dobro upratio. Nije disleksija. :D Napisao si da je za 7 000 veci GDP sto opet nije tacno, jer iznosi nesto iznad 6 000 GDP PPP.

A ja sam pisao o nominalnom GDP per capita. Iz toga nesporazum.

...

Pitanje je koliko GDP-a pojede mulanski rezim, koliko ode Hezbolahu i moru drugih siitskih teroristickih skupina koje finansira Iran. Previse ode u vojne svrhe i u dzepove mula i rezimskih ljudi.

...

Rezultat toga je uzasno nizak zivotni standard Iranaca.
salik79

#21538 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:Postavio sam ti podatke sa worldbanka. Hoces li jos jednom? Gdje ti vidis da smo mi ispred Irana, a Hrvatska trostruko ispred?!!

Zajeb, do mene je, na poslu citao pa nisam dobro upratio. Nije disleksija. :D Napisao si da je za 7 000 veci GDP sto opet nije tacno, jer iznosi nesto iznad 6 000 GDP PPP.

A ja sam pisao o nominalnom GDP per capita. Iz toga nesporazum.

...

Pitanje je koliko GDP-a pojede mulanski rezim, koliko ode Hezbolahu i moru drugih siitskih teroristickih skupina koje finansira Iran. Previse ode u vojne svrhe i u dzepove mula i rezimskih ljudi.

...

Rezultat toga je uzasno nizak zivotni standard Iranaca.
Kakva gomila gluposti u nastojanju da se izvrda odgovor za World Bank podatke koje sam postavio. :roll:
jeza u ledja

#21539 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A po tim podacima mi smo na nivou Sri Lanke, a Gabon ili Irak su za nas obecane zemlje. Samokaem :oops:
salik79

#21540 Re: IRAN

Post by salik79 »

U tome i jeste fol, vjeruje se nekakvom kalifornijskom "numbeu", ili kako vec, a kada se postavi statistika/podaci Svjetske banke, onda pocnemo kontati. Samo ka'em. :oops:
jeza u ledja

#21541 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Ma taj numbeo raja postavlja onako , pa se nadje prosjek.

Normalno da je PPP relevantniji, ali ne moze dati kompletnu sliku.
Ljuci

#21542 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Iran je pogrijesio zato sto imaju ideju da se mijesaju u unutarnje poslove Bliskog Istoka. Sunnije ne mogu podnijeti da se Iran stalno mijesa u unutarne poslove sunnija. Saudijska Arabija mora da se naoruzava kako ne bi dozvolila Iranu da zaposjedne sveta mjesta. Mekka i Medina su dio KSA i ta zemlja se brine o svetim mjestima i svaku novotariju sprijecavaju.
salik79

#21543 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:Ma taj numbeo raja postavlja onako , pa se nadje prosjek.

Normalno da je PPP relevantniji, ali ne moze dati kompletnu sliku.
Dodje kiki i vojska kikija u vidu MEK "aktivista" i kojekakvih wannabe separatista i postavljaju svoja "saznanja". A svako malo citira taj link, mjesecima, kao da je Bogom dan.

PPP koji sam naveo je empirija za kikijev salabajzerski "numbeo", ali garantujem, nece proci malo, on ce ponovo zavrtiti istu matricu.

https://www.instagram.com/tv/B0xyJSAnLI ... tdvqwt69xe :thumbup:
Nadzornik

#21544 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Ljuci wrote:Saudijska Arabija je ljuta na Iran jer promovira shiizam u svijetu. Saudijska Arabija zeli da Iranci postanu sunnije i da prestanu velicati Alija r.a. kao bozanstvo. KSA zeli da se u Islamu sprovede samo jedan pravac a to je selefizam.
Iranci su gospoda za ove tvoje selafiste... :-)

Image
Ljuci

#21545 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Po cemu su Iranci gospoda?
Nadzornik

#21546 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Ljuci wrote:Po cemu su Iranci gospoda?
Tolerantni su prema svima,nikome ne namecu svoju vjeru i nisu dosadni,neobrazovani i navalentni kao selafisti.
Ljuci

#21547 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Nadzornik wrote:
Ljuci wrote:Po cemu su Iranci gospoda?
Tolerantni su prema svima,nikome ne namecu svoju vjeru i nisu dosadni,neobrazovani i navalentni kao selafisti.
Selefije imaju pravo na misiju. Shije takodjer imaju svoju misiju.
Nadzornik

#21548 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Ljuci wrote: Selefije imaju pravo na misiju. Shije takodjer imaju svoju misiju.
Koja je onda tvoja misija na ovom forumu...???
joe_black

#21549 Re: IRAN

Post by joe_black »

Nadzornik wrote:
Njegova misija je sto kvalitetnije napucikati sunije na sije, zavalit se u udobnu fotelju i uzivati:)
Ljuci

#21550 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Nadzornik wrote:
A koja je tvoja misija?
Post Reply