Nekog “stručnjaka”? Mogao si tako citirati i raspadnutog “stručnjaka” Lažanskog. Što više do kraja ne izađeš iz ormara, i otvoreno priznaš da si na strani agresora i njihove propagande?Ironmen wrote: ↑02/03/2025 10:33Evropi treba 5-10 godina da vojnim kapacitetima moze parirati Rusiji i ovo nisu moje rijeci nego nekog strucnjaka koji je gostovao na AJ zajedno sa Bericem ali 5-10 godina ako krenu sada raditi na tome a trenuno ne rade nista jer kupuju socijalni mir svojih gradjana.skrbavi-admin wrote: ↑01/03/2025 23:35nimalo slabasna ali jeste ranjiva zbog nejedinstva.....
ima know how.... ima resurse....
ali je samo shkrtost dijeli od uspjeha i neuspjeha
Ukrajina
-
Crvene_brigade
#215101 Re: Ukrajina
- janje_
-
Dugarry
#215104 Re: Ukrajina
Odakle ti to da ne rade nista?Ironmen wrote: ↑02/03/2025 10:33Evropi treba 5-10 godina da vojnim kapacitetima moze parirati Rusiji i ovo nisu moje rijeci nego nekog strucnjaka koji je gostovao na AJ zajedno sa Bericem ali 5-10 godina ako krenu sada raditi na tome a trenuno ne rade nista jer kupuju socijalni mir svojih gradjana.skrbavi-admin wrote: ↑01/03/2025 23:35nimalo slabasna ali jeste ranjiva zbog nejedinstva.....
Potpuno netacno!
I ako za 5 godina mogu parirati, sta je tu problem? Rusija svakako za 5 godina nece doci dalje od Pokrovska.
-
zigzag
#215105 Re: Ukrajina
Šta je to ruska vojska jača od ovog što sad gledamo? Mislite da oni mogu jače? A nisu se makli od vidokruga Donjecka. I to sa ukrajinskom polumobilizacijom.
- Čitalac
#215106 Re: Ukrajina
Nastavak vojne podrške Ukrajini jedna je od glavnih tačaka današnjeg samita u Londonu.
Na današnjem summitu u Londonu čelnici europskih država raspravljat će o pomoći Ukrajini i načinima osiguravanja trajnog mira, izvijestio je press centar britanske vlade. Kako je navedeno, summitu će prisustvovati predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kao i čelnici Francuske, Njemačke, Danske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španjolske, Kanade, Finske, Švedske, Češke i Rumunjske. Sudjelovat će i turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, glavni tajnik NATO-a Mark Rutte te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća António Costa.
Glavne teme summita: jačanje položaja Ukrajine, uključujući kontinuiranu vojnu potporu i povećan ekonomski pritisak na Rusiju, potreba za snažnim sporazumom koji će osigurati trajan mir u Ukrajini i osigurati da Ukrajina može odvratiti i obraniti se od budućih napada Rusije te planiranje jakih sigurnosnih jamstava.
"U partnerstvu s našim saveznicima, moramo pojačati pripreme za europski element sigurnosnih jamstava, zajedno s nastavkom razgovora sa Sjedinjenim Državama. Imamo priliku okupiti se kako bismo osigurali pravedan i trajan mir u Ukrajini koji jamči njihov suverenitet i sigurnost", rekao je Starmer. Ranije je ukrajinski veleposlanik Valerij Zalužni rekao da će London u narednim danima postati platforma za ključne rasprave o Ukrajini.
- deer_hunter
#215107 Re: Ukrajina
Zasto mislis da u tom slucaju nece biti novog fronta i u BiH??? Mislim nije da nema zainteresiranih da otvore isti...studiorum_tuzlaensis wrote: ↑01/03/2025 21:12 To je Amerika, IZBORNA DEMOKRATIJA, drugi kontinent i negdje dalekopreko bare. Došla nova vlast bez ljubavi prema Ukrajincima, koja bi da saradnju kruniše biznisom i interesima. Ukrajina je otvoreno agitovala za pobjedu Kamale, i sad se kao čude?
U ovom trenutku Trumpovcima proxy rat sa Rusijom na njenim granicama Rusije jednostavno nije opcija. Imaju informacije kakve mi nemamo. Kina je zid američkoj hegemoniji, a Evropa uteg. Zato se vraćaju onome što najbolje znaju: biznis - trgovina oružjem i energentima. Tako će napraviti Ameriku velikom koja će parirati Kini, a devastirati kurvu Evropu.
Državu sa 17% teritorije planete Zemlje, u kojoj značajan broj ljudi još sere po poljskim halama ne možeš prepješačiti za života, a ne pobijediti.
Naša velika sreća će biti to što smo neutralni i nismo NATO, samo nam to još nisu javili. NATO države će ubrzo slati svoju djecu na istočni front, a neka nama naše djece ovdje, ko zna.
p.s. zagonetka
Koji se to narod još uzda u pomoć sa drugog kontinenta u eventualnoj borbi protiv komšija sa kojim dijeli veliki dio granice? Nisu Palestinci...
- Ironmen
#215108 Re: Ukrajina
Moram ti priznati odustao sam od prijavljivanja administraciji tebe, sumira, zigzaga i drugaprofica za uvrede koje mi dajete iz dana u dan na ovoj temi zato sto nema efekta valjda sloboda govora je na visokom nivou mozda to nije i lose a sve radi mog stava da su SAD-e zbog zlocina koje Izrael radi nad palestincima ista strana zla kao i Rusija radi ruske agresije nad Ukrajinom i stava da EU i Evropske zemlje ne mogu parirati Rusiji vojno zato sto nemaju razvijenu vojnu idnustriju kao nekada, to sto ti nemas kapicetata i zasto to licno primas kao uvredu ja to ne znam i zato ne vidis vlastiti ocima cak i nakon ovih desavanja zadnjih dana to je tvoj problem pa ti oprastam a mozda si i sumir iza ovog profila pa zbog mojih negativnih stavova na temama o zlocinima i genocidu koji provodi Izrael pred ocima Svijeta imas tu mrznju prema meni.Crvene_brigade wrote: ↑02/03/2025 10:40Nekog “stručnjaka”? Mogao si tako citirati i raspadnutog “stručnjaka” Lažanskog. Što više do kraja ne izađeš iz ormara, i otvoreno priznaš da si na strani agresora i njihove propagande?Ironmen wrote: ↑02/03/2025 10:33Evropi treba 5-10 godina da vojnim kapacitetima moze parirati Rusiji i ovo nisu moje rijeci nego nekog strucnjaka koji je gostovao na AJ zajedno sa Bericem ali 5-10 godina ako krenu sada raditi na tome a trenuno ne rade nista jer kupuju socijalni mir svojih gradjana.skrbavi-admin wrote: ↑01/03/2025 23:35
nimalo slabasna ali jeste ranjiva zbog nejedinstva.....
Ali evo ti link preslusaj AJ emisija Kontekts..
Geopolitički pritisci, nesigurnost među saveznicima i nastavak sukoba dodatno su ojačani i osjećajem nestabilnosti u Evropi, zbog čega se proteklih dana u javnu raspravu vratilo pitanje osnivanja evropske vojske. O ovim temama za Al Jazeeru govore: novinar Jared Goyette, Robert Barić, stručnjak za međunarodnu sigurnost i profesor na fakultetu političkih nauka, i Siniša Vuković, profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins".
Urednica i voditeljica je Hanan Nanić.
Moja greska je prizanjem nije neki strucjak nego sam Baric je to izjavio ja sam mislio da je to bio ovaj profesor sa Hopkinsa moja greska je tu priznajem evo sada mozes i Barica nazvati cetnikom iz ormara.
Evo ti i njegov kontakt imas i email pa mu se javi
- Ironmen
#215109 Re: Ukrajina
Kako bi ga prestavile SAD-a kao da su oni izvrsili agresiju na Ukrajinu pa male kujice moraju prvo njima prestaviti plan.Velika Britanija, Francuska i Ukrajina su se dogovorile da rade na planu za prekid vatre kako bi ga predstavile Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je britanski premijer Keir Starmer dok se priprema da ugosti samit evropskih lidera.
- drug_profi
#215110 Re: Ukrajina
Ma de ga ne kvotajte. Rusofil.deer_hunter wrote: ↑02/03/2025 11:03
Zasto mislis da u tom slucaju nece biti novog fronta i u BiH??? Mislim nije da nema zainteresiranih da otvore isti...
- Haris.ba
#215111 Re: Ukrajina
To je kad se porede kruske i jabuke.Ironmen wrote: ↑02/03/2025 10:33Evropi treba 5-10 godina da vojnim kapacitetima moze parirati Rusiji i ovo nisu moje rijeci nego nekog strucnjaka koji je gostovao na AJ zajedno sa Baricem ali 5-10 godina ako krenu sada raditi na tome a trenuno ne rade nista jer kupuju socijalni mir svojih gradjana.skrbavi-admin wrote: ↑01/03/2025 23:35nimalo slabasna ali jeste ranjiva zbog nejedinstva.....
Evropske armije imaju skroz drugaciju filozofiju, a i sposobnost ratovanja. Tu nema ogranicenja kakve je imala Ukraina da ne smije gadjati u zaledjini. Da nema resursa da ostvari zracnu premoc i gadja ruski pvo.
Evropa npr. nema kapacitete za multimilionsku proizvodnju granata za artiljeriju jer imaju nacine da neutraliziraju protivnicku artiljeriju, tako da im ne trebaju milione granata da pucaju po frontu.
Ono gdje Evropa najvise kaska jeste pvo za balisticke rakete i moderno dron ratovanje.
Zasto je Evropa odlucila mlako pojacati vojsku jeste upravo sto zna da ruske mogucnosti su takve kakve jesu. Nije bezazlena vojska. Ali, to vise nije sovjetska armija koja bi za 2 sedmice bila u Berlinu. Davno je prestala biti. Rusi su totalnoj ratnoj ekonomiji. Evropa salje novce koje bi svakako potrosila.
-
Crvene_brigade
#215112 Re: Ukrajina
IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: "Bio sam s Trumpom i Zelenskim u Bijeloj kući. Sumnju budi jedan detalj..."
"Bio sam bezbroj puta u Bijeloj kući, pa i u petak, i u Ovalnom uredu. Ovo je najveći skandal u poijesti Amerike uključujući ono čime su se svojedobno bavili predsjednik Clinton i Monica Lewinski‘, ustvrdio je Puljić.
Dopisnik Al-Jazeere, Ivica Puljić bio je u Ovalnom uredu i svjedočio napadu Donalda Trumpa i JD-a Vancea na Volodimira Zelenskog. Ne može se oteti dojmu da je sve bilo planirano, a za Dnevnik.hr kazao je da u svojoj novinarskoj karijeri nikad nije vidio ni čuo išta slično onome što se u petak događalo u Bijeloj kući.
‘Bio sam bezbroj puta u Bijeloj kući, pa i u petak, i u Ovalnom uredu. Ovo je najveći skandal u povijesti Amerike uključujući ono čime su se svojedobno bavili predsjednik Clinton i Monica Lewinski‘, ustvrdio je Puljić.
Smatra da je ‘sastanak‘, odnosno napad Donalda Trumpa i JD-a Vancea na Volodimira Zelenskog zapravo cijelo vrijeme bio planiran.
‘Trump i Vance, dvojica najmoćnijih ljudi svijeta su svoju agresivnost strovalili na čovjeka čija je zemlja u ratu, napadnuta je, ljudi ginu. On je umoran, godinama pod stresom, a i najvažnije, engleski mu nije materinji jezik. Još na ulazu provokacija ‘kako se dotjerao", rekao je Puljić.
Sumnju u ‘namještaljku‘ za Zelenskog, Puljiću je produbio još jedan detalj. Naime, izvjestiteljima zapadnih novinskih agencija AP i Reuters bio je zabranjen ulaz u Ovalni ured. S druge strane, reporter ruske agencije TASS je ušao bez problema.
‘On je uživo na svojem telefonu prenosio što se događalo unutra, jer ono što ste vidjeli je bila snimka, a to se ne smije. Tek kada su ga drugi novinari pitali što to radi bio je zamoljen da ode‘, ispričao je Puljić.
Kako bilo, Zelenski je nakon tog neugodnog događaja u intervjuu za Trumpovu omiljenu TV postaju Fox News naglasio da odnos SAD-a i Ukrajine može biti spašen, jer se ne radi o odnosu dvoje ljudi, već dvije države.
‘Amerika je oko ovog pitanja ideološki podijeljena, a Trump je bijesan jer su europski čelnici toliko uz Zelenskog. Navodno se čulo kako u Bijeloj kući viče: ‘Ovo je trebao biti moj dogovor, ja želim Nobelovu nagradu‘. On želi da ju zaista dobije", zaključio je Puljić uz doskočicu Winstona Churchilla: ‘Uvijek možete računati da će Amerikanci učiniti pravu stvar – nakon što su pokušali sve ostalo.‘
Preneseno sa: https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/40 ... etalj.html
"Bio sam bezbroj puta u Bijeloj kući, pa i u petak, i u Ovalnom uredu. Ovo je najveći skandal u poijesti Amerike uključujući ono čime su se svojedobno bavili predsjednik Clinton i Monica Lewinski‘, ustvrdio je Puljić.
Dopisnik Al-Jazeere, Ivica Puljić bio je u Ovalnom uredu i svjedočio napadu Donalda Trumpa i JD-a Vancea na Volodimira Zelenskog. Ne može se oteti dojmu da je sve bilo planirano, a za Dnevnik.hr kazao je da u svojoj novinarskoj karijeri nikad nije vidio ni čuo išta slično onome što se u petak događalo u Bijeloj kući.
‘Bio sam bezbroj puta u Bijeloj kući, pa i u petak, i u Ovalnom uredu. Ovo je najveći skandal u povijesti Amerike uključujući ono čime su se svojedobno bavili predsjednik Clinton i Monica Lewinski‘, ustvrdio je Puljić.
Smatra da je ‘sastanak‘, odnosno napad Donalda Trumpa i JD-a Vancea na Volodimira Zelenskog zapravo cijelo vrijeme bio planiran.
‘Trump i Vance, dvojica najmoćnijih ljudi svijeta su svoju agresivnost strovalili na čovjeka čija je zemlja u ratu, napadnuta je, ljudi ginu. On je umoran, godinama pod stresom, a i najvažnije, engleski mu nije materinji jezik. Još na ulazu provokacija ‘kako se dotjerao", rekao je Puljić.
Sumnju u ‘namještaljku‘ za Zelenskog, Puljiću je produbio još jedan detalj. Naime, izvjestiteljima zapadnih novinskih agencija AP i Reuters bio je zabranjen ulaz u Ovalni ured. S druge strane, reporter ruske agencije TASS je ušao bez problema.
‘On je uživo na svojem telefonu prenosio što se događalo unutra, jer ono što ste vidjeli je bila snimka, a to se ne smije. Tek kada su ga drugi novinari pitali što to radi bio je zamoljen da ode‘, ispričao je Puljić.
Kako bilo, Zelenski je nakon tog neugodnog događaja u intervjuu za Trumpovu omiljenu TV postaju Fox News naglasio da odnos SAD-a i Ukrajine može biti spašen, jer se ne radi o odnosu dvoje ljudi, već dvije države.
‘Amerika je oko ovog pitanja ideološki podijeljena, a Trump je bijesan jer su europski čelnici toliko uz Zelenskog. Navodno se čulo kako u Bijeloj kući viče: ‘Ovo je trebao biti moj dogovor, ja želim Nobelovu nagradu‘. On želi da ju zaista dobije", zaključio je Puljić uz doskočicu Winstona Churchilla: ‘Uvijek možete računati da će Amerikanci učiniti pravu stvar – nakon što su pokušali sve ostalo.‘
Preneseno sa: https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/40 ... etalj.html
- Čitalac
#215113 Re: Ukrajina
The New Yorker donosi veliku priču o Romanu Červinskom, legendarnoj figuri ukrajinske tajne službe, nekadašnjem šefu tajanstvene Pete uprave. Červinski, trenutno u kućnom pritvoru, otkriva tek poneku od gotovo filmskih epizoda iz dugogodišnjeg rata protiv agresora.

- U studenom 2023. pojavio se osumnjičenik za eksploziju plinovoda Sjeverni tok. Zajednička istraga Der Spiegela i The Washington Posta, pozivajući se na izvore u ukrajinskim i međunarodnim sigurnosnim strukturama, identificirala je bivšeg ukrajinskog obavještajca Romana Červinskog kao navodnog glavnog organizatora operacije. Červinski je gotovo dva desetljeća vodio tajne operacije ukrajinskih specijalnih službi, uključujući likvidacije i brojne sabotaže. Optužen je u dva odvojena kaznena postupka - iznuda i zlouporaba ovlasti, što on negira. Kad sam ga nedavno posjetio u stanu, nedvosmisleno je negirao svoju umiješanost u napad na Sjeverni tok. “Nisam to učinio”, rekao mi je.
- Pedesetogodišnji Červinski, mršave je građe i prorijeđene kose. „Gledaš ga i vidiš sasvim običnu osobu pored koje si to jutro mogao stajati u autobusu“, rekao mi je jedan od njegovih bivših zaposlenika. "I tada počinješ shvaćati tko je on i za što je sposoban..."
- Početkom 2015. CIA je pristala pomoći u financiranju nove obavještajne strukture unutar SBU-a, nazvane Peta uprava. "Ideja je bila kombinirati protuobavještajne poslove sa specijalnim operacijama", rekao je jedan američki dužnosnik. CIA je osigurala taktičku opremu, komunikaciju i tečajeve. Šef Pete uprave bio je podređen zamjeniku načelnika SBU-a, izbjegavajući tradicionalnu birokratsku hijerarhiju. "Ako je ranije služba bila talac statistike i planova koji su silazili odozgo", rekao je jedan od službenika Pete uprave, "sada smo toga oslobođeni, dobivši potpunu slobodu djelovanja."
- Červinski je izgradio mrežu doušnika i provodio obavještajni nadzor militantnih snaga. Mikrofon ugrađen u produžni kabel u uredu tužitelja takozvane "Narodne Republike Donjeck" omogućio je odjelu da sluša ispitivanja ukrajinskih ratnih zarobljenika. Časnica proruskih militanata bila je prisiljena instalirati stolnu svjetiljku s mikrofonom u stožeru tenkovskog bataljuna. Drugi agent, kojeg je Červinski regrutirao iz ovog bataljuna, sakrio je improvizirane eksplozivne naprave ispod gusjenica osam tenkova parkiranih na poligonu…
- Peta uprava bila je uključena u eliminaciju proruskih terenskih zapovjednika. SBU je zaključio da se uobičajena pravila ne primjenjuju, budući da je Ukrajina u ratu s teroristima koje podržava Rusija. "Kada je država u miru, ima jedan način da se bori protiv svojih neprijatelja", rekao je Červinski. "Ali u ratno vrijeme, kada je vaš teritorij okupiran, morate pribjeći strožim mjerama…"
- Za likvidaciju Arsena Pavlova Motorole Červinski je angažirao agenta koji je obukao uniformu dostavljača pizze i ušuljao se u zgradu u kojoj je živio Pavlov. Agent je rekao da je Pavlova obično pratio zaštitar koji je stražario ispred njegovog stana na sedmom katu. Ali postojalo je jedno mjesto, dizalo. Červinski je poslao druga dva agenta, lokalnog stanovnika Donjecka i bivšeg časnika specijalaca, u Černobil, gdje su u napuštenoj stambenoj zgradi uvježbavali ključne elemente operacije: otvorili su vrata okna dizala, spustili se na krov kabine, podmetnuli eksploziv i ugradili prislušni uređaj u ventilacijske rešetke... Tjedan dana kasnije, Pavlov se vratio kući i ušao u dizalo. Agent iz Donjecka nazvao ga je na mobitel. Pavlov je podigao slušalicu. "Je li to Arsen Pavlov?" upitao je agent. "Da", odgovorio je Pavlov. "Ovdje novinar Moskovskog Komsomoleca, želimo vas intervjuirati." Agent je pritisnuo gumb i eksploziv je detonirao…
- U ljeto 2018. Červinski je dobio popis traženih osoba u vezi s napadom na let Malaysia Airlinesa MH17. Avion je oboren iznad Donbasa, poginulo je svih 298 ljudi u avionu. Istraga pod vodstvom Nizozemske otkrila je da je zrakoplov pogodio protuzračni raketni sustav Buk koji je isporučila Rusija. Jedno je ime privuklo posebnu pozornost Červinskog: Volodimir Cemak, rodom iz Donbasa, star oko 55 godina, koji je bio na čelu protuzračne obrane Snižne, grada u blizini kojeg je oboren zrakoplov...SBU je instalirao transponder ispod njegovog automobila i znao je njegovu rutinu. Agent mu je upao u stan i zabio mu špric s sredstvom za smirenje u nogu. Za bijeg je SBU pripremio automobil - staru Ladu sa sklopivim invalidskim kolicima u prtljažniku. Lažna medicinska dokumentacija potvrdila je da putnik boluje od neizlječive bolesti…
-
Crvene_brigade
#215114 Re: Ukrajina
Zbog svađe u Bijeloj kući izbili prosvjedi diljem SAD-a, Vance je hitno promijenio planove! ‘Izdajice, idi skijati u Rusiju!‘
Diljem SAD-a se nakon okršaja Donalda Trumpa i JD Vancea s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim održavaju proukrajinski prosvjedi. Stotine ljudi se okupilo u New Yorku, Los Angelesu i Bostonu kako bi izrazili podršku Ukrajini nakon žestoke svađe u Bijeloj kući.
Preneseno sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... rva_pasica
Diljem SAD-a se nakon okršaja Donalda Trumpa i JD Vancea s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim održavaju proukrajinski prosvjedi. Stotine ljudi se okupilo u New Yorku, Los Angelesu i Bostonu kako bi izrazili podršku Ukrajini nakon žestoke svađe u Bijeloj kući.
- skrbavi-admin
- MMM1977
#215116 Re: Ukrajina
Kad budu stotine ali hiljada onda znamo da se normalni narod probudioCrvene_brigade wrote: ↑02/03/2025 14:34 Zbog svađe u Bijeloj kući izbili prosvjedi diljem SAD-a, Vance je hitno promijenio planove! ‘Izdajice, idi skijati u Rusiju!‘
- skrbavi-admin
#215117 Re: Ukrajina
pa eto vise od pola je nenormalno 
-
zigzag
#215118 Re: Ukrajina
Ukrajinci sad protiv ovih razvlace bodljikavu žicu. Njih je jednostavno zaustaviti. A i to razvlačenje žice rade sa vozilima na daljinski.
- apsidejzi
#215119 Re: Ukrajina
Ono je bio diktatorski potez kakvog na zapadu nismo imali u posljednjih 70 godina. Ne moze Ameriku nista sada oprati kod Francuza i Njemaca. Usli smo u neobradjenu teritoriju i da bog da da ovo izadje na dobro. Svima je postalo jasno da je Amerika na pola puta do fasisticke drzave. Ja sam licno mislio da je Trump trgovac i da glumi big bosa kako bi malo potresao Evropu i dobio bolji deal. Cak sam potajno bio na njegovoj strani u smislu da malo razdrma uspavanu i licemjernu previse ljevicarski i woke orjentisanu Evropu. Nije bilo OK, ali je bilo prihvatljivo ono zajebavanje sa carinama, ekstra porezima, prica da ce povuci vojnike i da Evropa mora da ulaze vise u Ukrajinu. Bla bla. I fakat je moglo ostati na tome. Nije prikladno za politicare ali ipak svi znamo da je Trump budala i nekako bi se svi strpili s tim. Usput bismo napravili ravnotezu prema centru jer je Evropa previse otisla u lijevo. Malo desnog pritiska nije skodilo. I svi moji postovi na svim ovim temama su bili sa tom pretpostavkom.
No ono sto je mene uznemirilo jeste da NIKO u Americi nije reagovao na njegovu otvorenu diktaturu nad Zelenskim. Znaci, Trump je odlucio da treba stati rat u Ukrajini i sad kao on naredi svim stranama: hajmo zaustavljaj. Ali cekaj... Sta ali, nema ALI. Cista jebena diktatura i vise od pola puta do fasisticke drzave. Upravo zato sto svi u Americi sute. Svi senatori i kongresmeni. Bilo je par izjava, ako se sjecam 4 do sada. Nesto u smislu, nije OK bla bla. Niko odlucno da kaze: halo ba, ne moze to tako.
Ja vec odavno pisem da je Amerika odlucila da ne bude vise svjetski policajac i da zeli da pocisti svoje dvoriste. No nisam se nadao da ce se skroz odvojiti od vladavine prava i da ce se okrenuti vladavini jaceg. A ovo je to. Kad zivis sa komsijama mozes zivjeti samo na dva nacina: 1) dogovor gdje je granica i da niko ne gradi na tudjem 2) zajevanje komsije i uziamnje njegovog. Amerika je do sada bila u fazonu: Mi smo najjaca svjetska sila i mi vas postujemo, postujemo vas suverenitet i integritet. Zelimo da saradjujete s nama i malo cemo vas pritisnuti ako necete, ali uglavnom to se svodilo na soft pritisak, poneko zavrtanj ruku kad bas mora. Al ovo u petak je otvoreno maltletiranje druge drzave i totalno nepriznavanje njenog suvereniteta. Cime se Amerika pridruzila Rusiji, Kini, S.Koreji, Iranu i ostalim diktaturama.
Jebena buducnost nas ceka. Tesko nam se svima ako se njemci krenu naoruzavat, a hoce.
-
plavi_E
#215120 Re: Ukrajina
Pa normalno da ce se Njemci krenuti naoruzavati kao i svi ostali u Europi. Mozemo slobodno reci da je ww2 napokon odsvirao svoje i karte se ponovo dijele. EU/Europa ima dva puta ili jos jace sabiti redove ili se raspasti. Problem je u tome sto ni Kina ni Rusija ni Amerika ne zele jaku EU/Europu. Pa Tramp je javno izjavio da je EU formirana da sjebe Ameriku. EU/Europa nema mnogo iskrenih prijatelja u svijetu, ako ih ikako i ima.
- drug_profi
#215121 Re: Ukrajina
Bas tako. I Trump i Putin zele slabu i razjedinjenu Europu.
I sve ce raditi da to postignu.
Nisam siguran sta bi tu Kina htjela, ali svakako da joj više odgovara Europa koja se odupire Rusiji i Americi nego da je pod šapom tih sila.
I sve ce raditi da to postignu.
Nisam siguran sta bi tu Kina htjela, ali svakako da joj više odgovara Europa koja se odupire Rusiji i Americi nego da je pod šapom tih sila.
- ultima_palabra
#215122 Re: Ukrajina
Dramatizujete previse, u Americi predsjednik ima skoro neogranicene ovlasti u vanjskoj politici. Evropa protestuje, Demokrate se bune, republikanci ne smiju ni to… sve isto kao kad je Bush napao Irak.
Problem je sto je sada Amerika 50-50 i bit ce 4 godine vako, pa 4 nako… sto znaci da se niko ne moze pouzdati u njih.
Problem je sto je sada Amerika 50-50 i bit ce 4 godine vako, pa 4 nako… sto znaci da se niko ne moze pouzdati u njih.
- drug_profi
#215123 Re: Ukrajina
Da upravo tako. Prije su bili makar konzistentni na tome da ce sprijeciti sirenje ruskog uticaja.
-
plavi_E
#215124 Re: Ukrajina
Trampov amanet je da se u Ameriku vise ne moze pouzdati. To ce izazvati tektonske promjene u svijetu. Tramp kao da ne konta da i americki saveznici u pacifiku vide kako se na cijedilu ostavlja americki saveznik zbog visih ciljeva. Trampova administracija misli da je Japancima lagodno gledati sta se dogadja sa Ukrajinom.
- Ironmen
#215125 Re: Ukrajina
Bravo dobar tekst +1 za napisano, konacno nesto kvalitetno na temi u moru spameraapsidejzi wrote: ↑02/03/2025 16:27Ono je bio diktatorski potez kakvog na zapadu nismo imali u posljednjih 70 godina. Ne moze Ameriku nista sada oprati kod Francuza i Njemaca. Usli smo u neobradjenu teritoriju i da bog da da ovo izadje na dobro. Svima je postalo jasno da je Amerika na pola puta do fasisticke drzave. Ja sam licno mislio da je Trump trgovac i da glumi big bosa kako bi malo potresao Evropu i dobio bolji deal. Cak sam potajno bio na njegovoj strani u smislu da malo razdrma uspavanu i licemjernu previse ljevicarski i woke orjentisanu Evropu. Nije bilo OK, ali je bilo prihvatljivo ono zajebavanje sa carinama, ekstra porezima, prica da ce povuci vojnike i da Evropa mora da ulaze vise u Ukrajinu. Bla bla. I fakat je moglo ostati na tome. Nije prikladno za politicare ali ipak svi znamo da je Trump budala i nekako bi se svi strpili s tim. Usput bismo napravili ravnotezu prema centru jer je Evropa previse otisla u lijevo. Malo desnog pritiska nije skodilo. I svi moji postovi na svim ovim temama su bili sa tom pretpostavkom.
No ono sto je mene uznemirilo jeste da NIKO u Americi nije reagovao na njegovu otvorenu diktaturu nad Zelenskim. Znaci, Trump je odlucio da treba stati rat u Ukrajini i sad kao on naredi svim stranama: hajmo zaustavljaj. Ali cekaj... Sta ali, nema ALI. Cista jebena diktatura i vise od pola puta do fasisticke drzave. Upravo zato sto svi u Americi sute. Svi senatori i kongresmeni. Bilo je par izjava, ako se sjecam 4 do sada. Nesto u smislu, nije OK bla bla. Niko odlucno da kaze: halo ba, ne moze to tako.
Ja vec odavno pisem da je Amerika odlucila da ne bude vise svjetski policajac i da zeli da pocisti svoje dvoriste. No nisam se nadao da ce se skroz odvojiti od vladavine prava i da ce se okrenuti vladavini jaceg. A ovo je to. Kad zivis sa komsijama mozes zivjeti samo na dva nacina: 1) dogovor gdje je granica i da niko ne gradi na tudjem 2) zajevanje komsije i uziamnje njegovog. Amerika je do sada bila u fazonu: Mi smo najjaca svjetska sila i mi vas postujemo, postujemo vas suverenitet i integritet. Zelimo da saradjujete s nama i malo cemo vas pritisnuti ako necete, ali uglavnom to se svodilo na soft pritisak, poneko zavrtanj ruku kad bas mora. Al ovo u petak je otvoreno maltletiranje druge drzave i totalno nepriznavanje njenog suvereniteta. Cime se Amerika pridruzila Rusiji, Kini, S.Koreji, Iranu i ostalim diktaturama.
Jebena buducnost nas ceka. Tesko nam se svima ako se njemci krenu naoruzavat, a hoce.
Ja sam i dalje misljenja da je SAD-a trenutno problem broj jedan Kina, Trump je samo jedan klaun koji ce biti tu 4 godine i pojesti sav nered koji su ostavljali prijasnji presjednici, ovakvi potezi Trumpa odlicno idu i demokratama koji za 4 godine imaju dobru sansu da vrate vlast u kojoj kako si napisao ne moraju biti svjetski policajci i mogu se zabaviti vise sebi. Mozda sada bude svima jasnije zasto je Haris bila protivkandidat Trumpu.