IRAN

Post Reply
asker

#21501 Re: IRAN

Post by asker »

Kikibombona wrote: Kao turista apsolutno ne mozes stvoriti realnu sliku. Ako imam uredne hlace i majicu na sebi, kako mozes znati moje imovinsko stanje? Na osnovu cega?

Zamisli tek realne slike stvorene s twittera i par opskurnih Kurdskih stranica, sjedeci negdje u Zenici :roll:
jeza u ledja

#21502 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Kikibombona wrote: Kao turista ne mozes steci pravu sliku. Nemoguce je.

Ti kada dodjes u Zenicu imas osjecaj da se odlicno zivi. Dobra auta, ljudi lijepo obuceni, puni kafici. Steknes potpuno pogresan dojam. To se desilo mom rodjaku koji u BiH nikada nije zivio. Kaze, pa ovdje je puno bolje nego sto prenose mediji. Apsolutno pogresan dojam.

...

Evo ti poredjenje Sarajeva i Teherana koje jasno pokazuje da je standard Sarajlija nemjerljivo bolji. Gotovo svaki bosanski grad ima bolji standard od Teherana. Naravno, govorimo o milionskom gradu sa par stotina hiljada ljudi koji zive dobro i koji ostavljaju krivi dojam.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... Comparison

Nedavno je na Al Dzaziri bila reportaza sa afganistanskim radnicima u Iranu. Kazu da je zivot jadan i vracaju se u Afganistan. Sigurno o tome mozes naci na netu.

Kod nas u Bihacu imas Irance u kolektivnim centrima. Bila je reportaza u jednom Irancu, obrazovanom, dobro govori engleski, koji je u BiH dobio posao i odlucio odustati. Kaze da je zivot u Iranu jadan.

...

Procitaj kakvih silnih problema imaju iracki Kurdi sa ekonomskim migrantima iz Irana koji u Kurdistanu rade najgore poslove.

...

Kao turista apsolutno ne mozes stvoriti realnu sliku. Ako imam uredne hlace i majicu na sebi, kako mozes znati moje imovinsko stanje? Na osnovu cega?
Pa eto, mozda i jeste bolji u Sarajevu...Znam da je Teheran izuzetno jeftin. Medjutim, znam isto tako da su nekretnine papreno skupe. Americke cijene. U stvari, da se ispravim, zapadnoevropske cijene nekretnina.

Po ovom sto si stavio razlika izmedju Sarajeva i Teherana je kao razlika izmedju Zagreba i Sarajeva.
Nadzornik

#21503 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Ljuci wrote:Dodik je rekao da u Sarajevu im a vise dzamija nego u Teheranu. :-D
Evo jedna iz Irana za tebe ljuci... :D

Image
ja71

#21504 Re: IRAN

Post by ja71 »

Kikibombona wrote:
Kao turista ne mozes steci pravu sliku. Nemoguce je.
Vjerovatno možeš na klixu steći pravu sliku o Iranu umjesto da odeš na lice mjesta
Sanjarko

#21505 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Predstavit ce Iran nesto u narednim danima. U vezi vojne tehnike. Kazu na defence.pk da ce vjerovatno predstaviti novi PVO raketni sistem ali prica se cak mozda i Qaher.

Da su od modela uspjeli napraviti taj avion.
Kikibombona

#21506 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

asker wrote:
Kikibombona wrote: Kao turista apsolutno ne mozes stvoriti realnu sliku. Ako imam uredne hlace i majicu na sebi, kako mozes znati moje imovinsko stanje? Na osnovu cega?

Zamisli tek realne slike stvorene s twittera i par opskurnih Kurdskih stranica, sjedeci negdje u Zenici :roll:
Iz Australije prateci relevantne statisticke podatke mozes shvatiti kakav je zivot u Zenici bez da istu posjetis. Pogledas kolike su plate, nekretnine, cijene zivotnih namirnica itd.

Bez tih podataka, mozes biti u ZE mjesec dana i neces znati kako ljudi zive. Ne mozes cijeniti zivot stanovnistva na osnovu auta na cestama, urednog odjevanja gradjana itd.

U nekoliko slucajeva sam se ubjedjivao sa dijasporcima i cak Sarajlijama o zivotu u Zenici. Iz razgovora bih shvatio da imaju totalno iskrivljenu sliku stanja u gradu. Ako sliku formiras na osnovu nekoliko poznanstava, onoga sto vidis na ulici, bez podataka o platama i troskovima zivota, nemoguce je znati kako ljudi zive. Meni nisu vjerovali da u ZE ima veliki broj ljudi koji rade za 500 ili 600km. U Sarajevu je toga manje i njima je tesko povjerovati da ima tako malih plata u ZE.

...

Sto se tice Kurda, u Turskoj, Siriji i Iranu, gdje su pod okupacijom, su veoma siromasni. Vidjet cemo hoce li im krenuti u Siriji sada kada su napucali dr. Asada i turko-vehabije.

Iracki Kurdi zive bolje od svih naroda u okruzenju. Daleko od dobrog iz zapadno-evropske perspektive, puno kriminala i korupcije, ali opet puno bolje nego Turskoj i Iranu. Statisticki podaci su veoma jasni i lako dostupni. Radnici iz Turske i Irana masovno dolaze u Kurdistan dok kretanja u suprotnom pravcu apsolutno nema. Nezamislivo je da Kurd iz Iraka ode raditi u Iran. To bi bilo kao da neko iz Varazdina dodje raditi u Kiseljak.
salik79

#21507 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
asker wrote:

Iz Australije prateci relevantne statisticke podatke mozes shvatiti kakav je zivot u Zenici bez da istu posjetis. Pogledas kolike su plate, nekretnine, cijene zivotnih namirnica itd.
A to ces saznati preko americkog "numbea", direkt iz Kalifornije :mrgreen: Kakvi ljudi koji zive, ili su zivjeli tamo, ili proveli mjesec-dva tamo, itd, itd, itd,.... :roll:

To sto Iran, takav kakav je, ima nekih 7000 Dolara veci GDP per capita od BiH, to necemo uzimati u obzir. To sto je u Iranu pun rezervoar goriva, a svi znamo koliko taj energent utice na formiranje cijena i na budzet opcenito, cca 5€ - to cemo takodjer zanemariti... Kiki, vrli, objektivni ekonom i statisticar. :skoljka:
Kikibombona

#21508 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

U Iranu je trenutno katastrofalna ekonomska situacija. Afganistanska sirotinja koja je radila najgore poslove se vraca u Afganistan jer je Iran totalno propao.

More than 700,000 Afghans leave Iran as economy slows

https://www.reuters.com/article/us-afgh ... SKBN1O4145

Iracki Kurdistan ima velikih problema sa iranskom sirotinjom koja dolazi u ogromnim brojevima usljed neimastine. I mi u Bihacu imamo dosta Iranaca.

Squeezed by sanctions, Iranians seek day jobs in Kurdish Iraq

https://news.yahoo.com/squeezed-sanctio ... 25172.html
"With a full day's wage in Iran, I can only buy a chicken -- but a family's need is more than just a chicken," said Rostam, 31, a worker from Iran's Urmia.

The father of two preferred not to reveal his full name, fearful of repercussions against family back home.

Labourers can earn "between 25,000 to 30,000 Iraqi dinars ($20-$25) each day", piped in worker Riza Rostumy, about three times the rate in Iran.

"It's good money," said Rostumy.
Last edited by Kikibombona on 05/08/2019 13:45, edited 2 times in total.
salik79

#21509 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:A to ces saznati preko americkog "numbea", direkt iz Kalifornije :mrgreen: Kakvi ljudi koji zive, ili su zivjeli tamo, ili proveli mjesec-dva tamo, itd, itd, itd,.... :roll:

To sto Iran, takav kakav je, ima nekih 7000 Dolara veci GDP per capita od BiH, to necemo uzimati u obzir. To sto je u Iranu pun rezervoar goriva, a svi znamo koliko taj energent utice na formiranje cijena i na budzet opcenito, cca 5€ - to cemo takodjer zanemariti... Kiki, vrli, objektivni ekonom i statisticar. :skoljka:
Tebi nikada nije odgovarala diskusija utemeljena na cinjenicama. Tu si vazda donji jer se vodis vlastitim zeljama i predubjedjenjima. Argumentacija: 'ta ce on vidi mu glave.
Pravi lik govori o "cinjenicama". :D

Znas li ti sta je GDP PPP?! Znas li koliko je cca 7000 dolara vise nego u BiH u godini dana za prosjecnog gradjanina?!

Ali, jok, demantovat cemo to slikama planinskih Kurda, kojima je sverc u genima i koji ne znaju za drugo i drugacije. To kao kada bi snimio cigane cergare bilo gdje u Evropi i napravio reportazu o njima i onda s time argumentovao koliko je siromastvo i neimastina u EU i Evropi opcenito.
Ljuci

#21510 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Ja bih volio da zivim u Kabulu. Kabul je muslimanski grad.
Kikibombona

#21511 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:A to ces saznati preko americkog "numbea", direkt iz Kalifornije :mrgreen: Kakvi ljudi koji zive, ili su zivjeli tamo, ili proveli mjesec-dva tamo, itd, itd, itd,.... :roll:

GDP

BiH

$5,674

Iran

$5,491

Hrvatska

$14,815
Cuj molim te, u genima!?? Zasto Kurdi iz Iraka ne nose vrece od 100 kila na ledjima preko planina za 10 dolara? Ne rade to Kurdi iz Sirije niti Iraka, niti Turske niti Armenije, a da ne govorimo o Kurdima u Njemackoj ili Americi.

Samo Kurdi u Iranu nose vrece preko planina da prezive. Zasto? Zato sto su teska bijeda i zato sto je Iran uzazno siromasan, a koliko je lose Perzijancima napravili su da Kurdima bude tri puta gore.

S druge strane, preko granice, iracki Kurdi imaju sve, moderne stanove, nova auta, visestruko vece plate... zato jer nisu pod okupacijom Arapa. I Kurdi u Iraku imaju dosta bolji standard nego Arapi. Zasto?
salik79

#21512 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:

GDP

BiH

$5,674

Iran

$5,491

Hrvatska

$14,815
Cuj molim te, u genima!?? Zasto Kurdi iz Iraka ne nose vrece od 100 kila na ledjima preko planina za 10 dolara? Ne rade to Kurdi iz Sirije niti Iraka, niti Turske niti Armenije, a da ne govorimo o Kurdima u Njemackoj ili Americi.

Samo Kurdi u Iranu nose vrece preko planina da prezive. Zasto? Zato sto su teska bijeda i zato sto je Iran uzazno siromasan, a koliko je lose Perzijancima napravili su da Kurdima bude tri puta gore.

S druge strane, preko granice, iracki Kurdi imaju sve, moderne stanove, nova auta, visestruko vece plate... zato jer nisu pod okupacijom Arapa. I Kurdi u Iraku imaju dosta bolji standard nego Arapi. Zasto?
Crvenim je obiljezen GDP per capita:

Image
Image
http://m.statisticstimes.com/economy/co ... ta-ppp.php

Prema tvojim tvdnjama, kod nas ljudi umiru od gladi :-)

Kako to da cigani u Zivinicama zive kao begovi u vilama, dok cigani iz Sarajeva, zive u rusevinama?
Kikibombona

#21513 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Crvenim je obiljezen GDP per capita:

Image
Image

Kako to da cigani u Zivinicama zive kao begovi u vilama, dok cigani iz Sarajeva, zive u rusevinama?
Nemam pojma sta je obiljezeno i sta si to nasao, niti imam vremena gledati...

GDP, zvanicna stranica zavoda za statistiku BiH

http://www.bhas.ba/index.php?lang=en

Dakle, oko 9 000km u 2017.

...

Jedino Kurdi u Iranu vuku kao konji preko planina ogroman teret za 10 dolara. To ne rade Kurdi u Iraku, Siriji, Turskoj ili bilo kojoj drugoj drzavi. Da li ta cinjenica govori vise o Iranu ili Kurdima? Da li bi iko pri zdravoj pameti nosio vrecu od 100kg na ledjima preko planina, gazeci rijeke i teske terene, cesto umiruci u takvim uslovima i pri takvom teretu, da ih na to ne tjera teska neimastina?

Kada perzijska vojska bude istjerana iz Mahabada i Karmensaha ovi ljudi vise nece vuci kao mazge.
salik79

#21514 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:Crvenim je obiljezen GDP per capita:

Image
Image

Nemam pojma sta je obiljezeno i sta si to nasao, niti imam vremena gledati...

GDP, zvanicna stranica zavoda za statistiku BiH

Dakle, oko 9 000km u 2017.

...

Jedino Kurdi u Iranu vuku kao konji preko planina ogroman teret za 10 dolara. To ne rade Kurdi u Iraku, Siriji, Turskoj ili bilo kojoj drugoj drzavi. Da li ta cinjenica govori vise o Iranu ili Kurdima? Da li bi iko pri zdravoj pameti nosio vrecu od 100kg na ledjima preko planina, gazeci rijeke i teske terene, cesto umiruci u takvim uslovima i pri takvom teretu, da ih na to ne tjera teska neimastina?

Kada perzijska vojska bude istjerana iz Mahabada i Karmensaha ovi ljudi vise nece vuci kao mazge.

Aha, nemas vremena :oops: Ok :lol: (Vidis ja nadjem vremena zabtvoje gluposti cak i na plazi 8-) )

Kao sto rekoh, Cigani u Sarajevu prosjace, skupljaju otpad po kontejnerima, dok Cigani u Zivinicama zive na visokoj nozi. Ko bi to radio, a da ga teska neimastina na to ne tjera?!

Perzijska vojska :lol: :lol: :lol: :-) :-)

Kakav salabajzer :roll:
jeza u ledja

#21515 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

U Gabonu bolje zive ljudi nego u Bosni, koja je na nivou Sri Lanke. Fino pise. :oops:
Kikibombona

#21516 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Aha, nemas vremena :oops: Ok :lol: (Vidis ja nadjem vremena zabtvoje gluposti cak i na plazi 8-) )

Kao sto rekoh, Cigani u Sarajevu prosjace, skupljaju otpad po kontejnerima, dok Cigani u Zivinicama zive na visokoj nozi. Ko bi to radio, a da ga teska neimastina na to ne tjera?!

Perzijska vojska :lol: :lol: :lol: :-) :-)

Kakav salabajzer :roll:
Nemam vremena za gluposti.

Postavio sam ti link Zavoda za statistiku BiH gdje lijepo pise da je nas GDP 9 000km, a na ovom tvom linku je 13 000 dolara. :lol: :lol:

Evo ti i link Svjetske banke:
GDP BiH = 5,951.3
GDP Iran = 5,627.7
GDP Hrvatska = 14,869.1
https://data.worldbank.org/indicator/NY ... cations=BA

Vidis li da su jebena bijeda za Hrvatsku i da su jedniji od nas?

Pogledaj opet komparaciju Sarajevo vs Teheran. Pa bolje je biti elektricar u Olovu nego u Teheranu. Nije slucajnost da imamo iranske migrante u Bihacu.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... Comparison

Jesi ovo procitao??
U Iranu je trenutno katastrofalna ekonomska situacija. Afganistanska sirotinja koja je radila najgore poslove se vraca u Afganistan jer je Iran totalno propao.

More than 700,000 Afghans leave Iran as economy slows

https://www.reuters.com/article/us-afgh ... SKBN1O4145

Iracki Kurdistan ima velikih problema sa iranskom sirotinjom koja dolazi u ogromnim brojevima usljed neimastine. I mi u Bihacu imamo dosta Iranaca.

Squeezed by sanctions, Iranians seek day jobs in Kurdish Iraq

"With a full day's wage in Iran, I can only buy a chicken -- but a family's need is more than just a chicken," said Rostam, 31, a worker from Iran's Urmia.

The father of two preferred not to reveal his full name, fearful of repercussions against family back home.

Labourers can earn "between 25,000 to 30,000 Iraqi dinars ($20-$25) each day", piped in worker Riza Rostumy, about three times the rate in Iran.

"It's good money," said Rostumy.
Bezveze lazes sebe.

A na ovaj rasizam sa Kurdima bolje da ne odgovaram. Kurdi u Erbilu su Frankfurt za bijedu iz Teherana. Dovoljno je to reci, iako su u zajednici sa Arapima.
Kikibombona

#21517 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Iranska porodica odlucila ostati u Sarajevu. 15 mjeseci su putovali..

https://www.face.ba/vijesti/bih/mladi-b ... video/4538

Iranac doveo sina u Sarajevo kako bi postao najbolji nogometaš na svijetu
Otac Madžid i sin Muhamed Sattari došli su u Bosnu i Hercegovinu prije 13 mjeseci. Dok je većini migranata BiH usputna stanica, oni svoju budućnost i perspektivu vide u našoj zemlji. Kažu da Balkan i Evropa pružaju mnogo više nego Iran iz kojeg oni dolaze.
http://ba.n1info.com/Vijesti/a339293/Ot ... u-BiH.html

Mnogi migranti su se u BiH oslobodili straha
- Kurdi nisu zadovoljni uslovima življenja u Iranu. Smatraju nas građanima drugog reda. Naše nezadovoljstvo traje vijekovima. Još iz onog vremena iranskih dinastija. I tad su moji preci dizali glas i bunili se, priča nam.

Dio iranskog stanovništva je bogat, dio tek preživljava. Kurdi generalno žive lošije od ostatka stanovništva u ovoj zemlji. Demokratija tamo nikad nije ni došla. Ramiani je siguran da neće ni doći.

- Navike i običaji ljudi u Iranu su sasvim suprotni u odnosu na one Evropljana. Sve što je u svijetu moderno i prihvaćeno, tamo sporije dolazi, iako je država generalno bogata. Novca ima, ali nije raspoređen. I tu nastaju problemi nas siromašnih, dodaje.

Vlast opstaje zahvaljujući zastrašivanjima. To je stara, isprobana metoda. Država je zatvorena, ali i moćna da se odupre drugim silama.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... aha-449090

Zalosno je da siitske apologete pokusavaju predstaviti BiH gorom Irana. Mi smo medju najgorima u Evropi ali nismo gori od Irana.
A_A_AKCIJA

#21518 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Kiki, iz aviona se vidi da nisi ekonomista, pa lupaš, ali baš lupaš.

Pokušavaš ubijediti osobe koje su bile u Iranu, da bolje od njih znaš kako se tamo živi :-) . Ovo je i za tebe previše, jarane :D

Ja sam tamo bio poslovno, dakle ne kao turista, što znači da sam dooooobro istražio tržište prije odlaska, jer sam htio da iskoristim poslovnu priliku.

Ti Iran gledaš kroz hate twetove kurdskih terorista i sajtove koje ti daju cifre koje ne znaš tumačiti, jer ti to nije struka i vidi se da nemaš teorijsku podlogu da bi to razumio. Vidi se da ti je jedno slovo razlike između Iraka i Irana, a da si otišao, vidio bi koliko se razlikuju.

Nespojive perspektive.

Govoriš o turistima koji tumače život u Zenici. Vjeruj da su više upravu od tebe, kada govore o kvalitetu života, jer istim očima gledaju i mjesto iz kojeg dolaze. Objektivno, kod nas se dosta bolje živi nego što kažu statistike, a sve na račun prošlih vremena. Vozimo se na komunističkim putevima, koristimo struju komunističkih centrala i još dosta toga, što nigdje ne piše. Sa druge strane, tvoje stranice ne govore o kreditnim opterećenjima stanovnika, infrastrukturi koja im je na raspolaganju (prevoz, povezanost gradova,struja, voda...), pravnoj i socijalnoj zaštiti, niti objašnjavaju kako računaju PPP, ako ga i računaju...

Da govore, ne bi, recimo hvalio Erbil, koji tako divno izgleda na tim statistikama, ali kada pitam jarana deminera koji je tamo godinama, dovoljno mi je njegovo kolutanje očima, da mi sve bude jasno.
salik79

#21519 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tuga s kim se mi raspravljamo :roll: Lik je ziva vezara za bilo sta... A pun licemjerja, mrznje i predrasuda.
Kikibombona

#21520 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Tipicno bosanski, bio negdje 7 dana i naucio sve o drzavi sa 80 miliona stanovnika. Isto da neki turista dodje u Sarajevo, proseta Bascarsijom, ode na Vrelo Bosne, pojede cevape, malo proseta ulicama i zakljuci da zna sve o BiH.

Bio sam u mnogim zemljama pa ne mogu reci da sam upoznao ijednu na osnovu togu. Nisam isao zaustavljati ljude na ulici i ispitivati o ekonomskim prilikama da bi imao uvid.

Statistika i utisci domaceg stanovnistva su jedino mjerilo. Na osnovu toga mozemo zakljuciti kakva je situacija u odredjenoj drzavi.

...

Statistika pokazuje da BiH ima veci GDP od Irana, dok Hrvatska ima skoro trostruko veci.

Statistika pokazuje da je standard u Sarajevu drasticno bolji nego u Teheranu.

Afganistanski radnici, jedini dovoljno siromasni da rade u Iranu, napustaju zemlju i vracaju se kuci.

Iranski migranti bjeze u Irak, narocito Kurdistan. Postavio sam link, covjek kaze da je u Kurdistanu tri puta veca plata za isti posao.

U Bihacu ima dosta iranskih migranata. Neki su ostali zivjeti u BiH. Kazu da je Iran siromasan, da se ljudska prava ne postuju, da nema demokratije i da se vlada strahom. Postavio sam linkove. Vise vjerujem Irancima koje je muka poslala na tezak put nego demagoskim konstrukcijama Salika i Akcijasa.

...

Sve napisano sam potrkijepio linkovima. Vas odgovor je supljak tipa: pricao mi od druga drug...
salik79

#21521 Re: IRAN

Post by salik79 »

To je taj nivo - "statistika kaze da BiH ima veci GDP od Irana, a Hrvatska trostruko veci". :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa, znas li ti, sabane, sta je GDP?!! :lol:

Koliko je veci GDP Hrvatske od Kine?! :lol: :lol:
A_A_AKCIJA

#21522 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Kikibombona wrote:Tipicno bosanski, bio negdje 7 dana i naucio sve o drzavi sa 80 miliona stanovnika. Isto da neki turista dodje u Sarajevo, proseta Bascarsijom, ode na Vrelo Bosne, pojede cevape, malo proseta ulicama i zakljuci da zna sve o BiH.

Bio sam u mnogim zemljama pa ne mogu reci da sam upoznao ijednu na osnovu togu. Nisam isao zaustavljati ljude na ulici i ispitivati o ekonomskim prilikama da bi imao uvid.

Statistika i utisci domaceg stanovnistva su jedino mjerilo. Na osnovu toga mozemo zakljuciti kakva je situacija u odredjenoj drzavi.

...

Statistika pokazuje da BiH ima veci GDP od Irana, dok Hrvatska ima skoro trostruko veci.

Statistika pokazuje da je standard u Sarajevu drasticno bolji nego u Teheranu.

Afganistanski radnici, jedino dovoljno siromasni da rade u Iranu, napustaju zemlju i vracaju se kuci.

Iranski migranti bjeze u Irak, narocito Kurdistan. Postavio sam link, covjek kaze da je u Kurdistanu tri puta veca plata za isti posao.

U Bihacu ima dosta iranskih migranata. Neki su ostali zivjeti u BiH. Kazu da je Iran siromasan, da se ljudska prava ne postuju, da nema demokratije i da se vlada strahom. Postavio sam linkove. Vise vjerujem Irancima koje je muka poslala na tezak put nego demagoskim konstrukcijama Salika i Akcijasa.

...

Sve napisano sam potrkijepio linkovima. Vas odgovor je supljak tipa: pricao mi od druga drug...
Hahahaha, ako je išta tipično bosanski, jeste da ubjeđuješ da neko više vjeruje tebi, nego vlastitom due diligence-u koji sam odradio u poslovne svrhe i vlastitim očima :D .

Vidiš li ti šta pišeš, čovječe dragi? :-)

Nego, nekidan upoznah američki bračni par koji su iz Orange County-a preselili u Makedoniju. Da nam objasniš kako je Makedonija jača od Kalifornije, tvojom logikom :-) ?

Ovo za plate u Iraku sa kurdskom većinom, mi se fakat više ne da objašnjavati. Fali ti elementarno znanje iz makroekonomije da bi to razumio. Pokušao sam ti objasniti nekada prije sa paralelom sa Angolom, ali džaba, ne kontaš jer ne znaš. Nije bruka neznati, bruka je ko sivonja upirati u neznanju.

Jel znaš koliko su bili plaćeni radnici na svim mogućim poslovima u opkoljenom Sarajevu? Jel kontaš koliko su te premije za strah iskrivljivale statistiku o prosječnim cijenama i standardu?

Da ti nacrtam, ako u opkoljenom Sarajevu imaš 10 taksista, od kojih je 9 domaćih i koji imaju platu 500 KM, i jednog stranog koji vozi strance i plaćaju ga 10.000 KM, njihova prosječna plaća je 1450 KM, samo zbog tog jednog taksiste. E sad to primjeni na silne naftne eksperte koji eksploatišu naftu u Erbilu i njihov uticaj na statistiku sa kojom nas daviš. Jel misliš da će neki guzonja staviti glavu u torbu, da bi imao istu cifru kao u Dallasu?
salik79

#21523 Re: IRAN

Post by salik79 »

Inace, za one koji, za razliku od ovog salabajzera kontaju sta je GDP, a sta GDP PPP, sa stranice World Bank:

GDP PPP

BiH 13 735 $
Hrvatska 26 295 $
Iran 21 011 $
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD

A sada samo GDP
BiH 19,80 mrd $
Hrvatska 60.8 mrd $
Iran 454 mrd $
https://data.worldbank.org/indicator/ny ... d?view=map
salik79

#21524 Re: IRAN

Post by salik79 »

A_A_AKCIJA wrote: Nego, nekidan upoznah američki bračni par koji su iz Orange County-a preselili u Makedoniju. Da nam objasniš kako je Makedonija jača od Kalifornije, tvojom logikom :-) ?

Da dodam - i ja znam masu stranaca, od Nijemaca, preko Engleza, do Holandjana koji zive ovdje. Neki cak nisu uspjeli srediti status, oa su bili privodjeni u "Ured za strance", radi izgona... Sta nam to govori? :D
Lincoln-Burrows

#21525 Re: IRAN

Post by Lincoln-Burrows »

BDP može biti mjeren metodom pariteta kupovne moći (PPP), a iznosi su u dolarima. PKM metoda je korisnija za usporedbu
životnog standarda između zemalja, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije, umjesto jednostavnije usporedbe nominalnih iznosa
koji možda ne prikazuju prave razlike u prihodima.

p.s.
Čak i ova metoda ne daje stvarnu sliku ukoliko mali broj ljudi (bogataša) ima gotovo sve ostvarene prihode.
Post Reply