Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
channel10
#21501 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad ode druk lezaj (cuje se kad se pritisne kvacilo), da li mjenjati komplet lezaj, sa korpom i lamelom ili samo lezaj?
Sve bi sa rukama izaslo izmedju 400 i 500KM ako bi se sve radilo(laguna 1).
Sve bi sa rukama izaslo izmedju 400 i 500KM ako bi se sve radilo(laguna 1).
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#21502 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa kad majstor skine vidjece u kakvom je stanju kvacilo,mada najbolje ti je sve novo da stavis kad vec placas ruke 
-
channel10
#21503 Re: Pitamo Mehanicare ?
To mi i on kaze jer kaze da su ruke 120 pa kad se vec radi, da je najbolje odmah sve zamijeniti. Samo brate puno
, zato pitam i vas, sta vi mislite.
Hvala na odgovoru
Hvala na odgovoru
- bitanga_sa_otesa
#21504 Re: Pitamo Mehanicare ?
sto je puno? miran si onda bar 150.000 uz normalnu exploataciju .
-
channel10
#21505 Re: Pitamo Mehanicare ?
Puno jer je auto 2000. godiste. Trenutno ne vrijedi vise od cca 2500KM. A trebalo bi uraditi i veliki servis. Ne moze covjek biti pametan.bitanga_sa_otesa wrote:sto je puno? miran si onda bar 150.000 uz normalnu exploataciju .
- Optimist
#21506 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je puno onda ga prodas za 2500, dodas tu razliku sto bi dao na servise i kupis nesto drugo.channel10 wrote: Puno jer je auto 2000. godiste. Trenutno ne vrijedi vise od cca 2500KM. A trebalo bi uraditi i veliki servis. Ne moze covjek biti pametan.
Vjerujem da je dobro i hrdja uhvatila, nisu te Lagune 1 bile neka sreca.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#21507 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze. Ili pravis pa vozis jos 3-4 godine. Ili ga se rijesis za 1500-2000 KM i ustedis jos 1000 za radove na njemu, pa kupujes novi auto
-
channel10
#21508 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema hrdje. Mozda na onim sitnim ostecenjima od kamencica.Optimist wrote:Ako je puno onda ga prodas za 2500, dodas tu razliku sto bi dao na servise i kupis nesto drugo.channel10 wrote: Puno jer je auto 2000. godiste. Trenutno ne vrijedi vise od cca 2500KM. A trebalo bi uraditi i veliki servis. Ne moze covjek biti pametan.
Ne znam ni sam sta da radim. Puno jw uloziti 1000 u auto vrijednosti 2500. Ako ulozim, onda ide vozanje joa makar 2-3 godine..
- bitanga_sa_otesa
#21509 Re: Pitamo Mehanicare ?
onda vozi dok se ne raspadne i na pikchannel10 wrote: Puno jer je auto 2000. godiste. Trenutno ne vrijedi vise od cca 2500KM. A trebalo bi uraditi i veliki servis. Ne moze covjek biti pametan.
- nivla
#21510 Re: Pitamo Mehanicare ?
ovo meni nikad nije bilo jasno, imas auto koje te uz 1000 uloga moze sluziti jos sigurno 3-4 godine a da ne budes zavaljen i znas ga u dusu , ali procijenis da ae to ne isplati pa ga zamijenis sa vecim mezarom koji je skuplji i u koji opet treba uloziti najmanje hiljadu da dodje u koliko toliko ispravno stanje
umjesto da te ispravno auto dodje samo hiljadu to na kraju ispadne 4-5 hiljada uloga da dodjes na isto, kao i onaj mentalitet platio sam ga 10000 hocu li ga za 5 godina moci prodati za 4-5 ili mozda 5,5 hiljada
umjesto da te ispravno auto dodje samo hiljadu to na kraju ispadne 4-5 hiljada uloga da dodjes na isto, kao i onaj mentalitet platio sam ga 10000 hocu li ga za 5 godina moci prodati za 4-5 ili mozda 5,5 hiljada
-
530i
#21511 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tom logikom bi i registracija trebala padati proporcionalno starosti auta, ali ne pada. Klasičan fol što neki ne razumiju, autu pada cijena, ali održavanje ostaje manje više na istom nivou. A sa godinama se potroše i kvačilo i amortizeri, dođe red na veliki servis itd. Eventualno kod nekih "klasika" tipa golf 2 imaš kineskih dijelova koji koštaju 3 marke, ali i traju 3 metra...channel10 wrote:Nema hrdje. Mozda na onim sitnim ostecenjima od kamencica.Optimist wrote:Ako je puno onda ga prodas za 2500, dodas tu razliku sto bi dao na servise i kupis nesto drugo.channel10 wrote: Puno jer je auto 2000. godiste. Trenutno ne vrijedi vise od cca 2500KM. A trebalo bi uraditi i veliki servis. Ne moze covjek biti pametan.
Ne znam ni sam sta da radim. Puno jw uloziti 1000 u auto vrijednosti 2500. Ako ulozim, onda ide vozanje joa makar 2-3 godine..
-
channel10
#21512 Re: Pitamo Mehanicare ?
Isto razmisljam, ali boli cinjenica da ti se onda ne isplati mjenjati to auto jos barem tri godine. Valja ga gledati jos tri godine, a gledas ga vec 12-13 godinanivla wrote:ovo meni nikad nije bilo jasno, imas auto koje te uz 1000 uloga moze sluziti jos sigurno 3-4 godine a da ne budes zavaljen i znas ga u dusu , ali procijenis da ae to ne isplati pa ga zamijenis sa vecim mezarom koji je skuplji i u koji opet treba uloziti najmanje hiljadu da dodje u koliko toliko ispravno stanje
On sa 1000 KM ulaganja ce biti bolji od vecine koja se prodaju za 5000-6000, pa mozda i 7000KM.
Bice na kraju uloziti te pare i peri deri
- Optimist
#21513 Re: Pitamo Mehanicare ?
Registracija bi trebala proporcionalno da raste sa staroscu vozila, a ne da bude slucaj kao sto imamo sada, da vozila do 7 godina starosti placaju dodatni porez i samim time imaju skuplju registraciju. Valjda cemo docekati vrijeme da se obracunava prema eko normi, sto vise zagadjujes, vise ces i platiti.530i wrote:
Tom logikom bi i registracija trebala padati proporcionalno starosti auta, ali ne pada. Klasičan fol što neki ne razumiju, autu pada cijena, ali održavanje ostaje manje više na istom nivou. A sa godinama se potroše i kvačilo i amortizeri, dođe red na veliki servis itd. Eventualno kod nekih "klasika" tipa golf 2 imaš kineskih dijelova koji koštaju 3 marke, ali i traju 3 metra...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21514 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja bi druze u tvom slucaju prije to sredio, i bio miran,nego rizikovao sa prodajom i kupovinom nekog drugog polovnog auta, koji te u tren oka moze dovesti na neku od tema, pitamo mehanicare, taj i taj all about...channel10 wrote:Isto razmisljam, ali boli cinjenica da ti se onda ne isplati mjenjati to auto jos barem tri godine. Valja ga gledati jos tri godine, a gledas ga vec 12-13 godinanivla wrote:ovo meni nikad nije bilo jasno, imas auto koje te uz 1000 uloga moze sluziti jos sigurno 3-4 godine a da ne budes zavaljen i znas ga u dusu , ali procijenis da ae to ne isplati pa ga zamijenis sa vecim mezarom koji je skuplji i u koji opet treba uloziti najmanje hiljadu da dodje u koliko toliko ispravno stanje
umjesto da te ispravno auto dodje samo hiljadu to na kraju ispadne 4-5 hiljada uloga da dodjes na isto, kao i onaj mentalitet platio sam ga 10000 hocu li ga za 5 godina moci prodati za 4-5 ili mozda 5,5 hiljada![]()
On sa 1000 KM ulaganja ce biti bolji od vecine koja se prodaju za 5000-6000, pa mozda i 7000KM.
Bice na kraju uloziti te pare i peri deri
-
Naslovnica
#21516 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ja imam auto koje ne vrijedi više od 2k KM (registrovano, s LPG instalacijom).
Do sada prešao cca 110k km za nepune 3 godine, strovalio para i para u grobinu, jbjga.
Nemam para da uzmem nešto bolje (a nešto bolje počinje tamo negdje oko 10-12k KM), sve ispod je uvala borova, krpljenje i dever.
Kontao nekada da je prodam, da doplatim koju hiljadu koliko mogu da se protegnem, i da uzmem nešto bolje - i skontam da ne mogu uzeti ništa drugo osim drugog krša za te pare.
Popravljaj što se može popraviti, halali lamelu jer će ti i na drugom autu otići lamela, prije ili kasnije.
Do sada prešao cca 110k km za nepune 3 godine, strovalio para i para u grobinu, jbjga.
Nemam para da uzmem nešto bolje (a nešto bolje počinje tamo negdje oko 10-12k KM), sve ispod je uvala borova, krpljenje i dever.
Kontao nekada da je prodam, da doplatim koju hiljadu koliko mogu da se protegnem, i da uzmem nešto bolje - i skontam da ne mogu uzeti ništa drugo osim drugog krša za te pare.
Popravljaj što se može popraviti, halali lamelu jer će ti i na drugom autu otići lamela, prije ili kasnije.
- Optimist
#21517 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima ono bolje za malo vise para, samo sto im na masci ne pise VW ili neki drugi njemacki znak:
https://www.olx.ba/artikal/34324234/dac ... ra-stanje/
https://www.olx.ba/artikal/34321685/dac ... -kao-nova/
https://www.olx.ba/artikal/33994833/dac ... 08-godina/
-
Naslovnica
#21518 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne patim od švaba, dapače.Optimist wrote:Ima ono bolje za malo vise para, samo sto im na masci ne pise VW ili neki drugi njemacki znak:
I meni su Dacie padale na pamet, ali sam se vozio u prvim verzijama Logana i Sandera (nisam u novijim verzijama koje mi se čine solidnije).
Imao sam osjećaj da se nalazim na drvenoj klupi na željezničkoj stanici, ništa manje, ništa više.
Ne kažem da su ta auta loša, dapače, sigurno su u većini aspekata bolja od mog Hyundai-ja, ali nije neka sreća što se tiče komocije, udobnosti i buke.
Imam slaba leđa. Obzirom na vrijeme i kilometražu koju provodim u autu, mislim da bi mi Dacia dohakala što se tiće leđa.
Kupio je kolega novog Dustera, e on je svjetlosnim godinama ispred starog što se tiče kvalitete, udobnosti i opreme.
I ovaj novi Sandero je, subjektivno, neloš, ne znam kakav je unutra ali mislim da su napravili golemi korak naprijed.
- Optimist
#21519 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mehanicki ne fali nista ni prvim verzijama Logana i Sandera, koji su u biti identicni. Jedino je plastika unutra jeftine izrade.
Komentar vezano za drvenu klupu ne stoji, jer je svaka mekana i udobna kao i Renault. Vjerovatno i udobnija od Elantre (nisam se vozio u njoj) pa da mogu porediti.
Zato mislim da je bolje mekse auto za ledja.
Vecina tih Dacija su sluzbene i jasu se svukuda, na njima se promijeni desetine vozaca. Ali idu, ne staju i sto je najbitnije ne kvare se.
Novi Sandero je napredak u svakom smislu u odnosi na prethodnu generaciju.
Komentar vezano za drvenu klupu ne stoji, jer je svaka mekana i udobna kao i Renault. Vjerovatno i udobnija od Elantre (nisam se vozio u njoj) pa da mogu porediti.
Zato mislim da je bolje mekse auto za ledja.
Vecina tih Dacija su sluzbene i jasu se svukuda, na njima se promijeni desetine vozaca. Ali idu, ne staju i sto je najbitnije ne kvare se.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#21520 Re: Pitamo Mehanicare ?
logan je meni sad malo bolji za leđa, sandero me znao satrati, izađem iz auta nakon 500km, jedva na noge
u srijedu do sanskog mosta išao, mnogo lakše sa loganom nego sa sanderom
što se kvarova tiče, nikad ništa, jedino TPMS senzori koji sjebu vulkanizeri redovno
evo na plin oko 16000km od novembra/decemra tako nekako, bez problema
što se kvarova tiče, nikad ništa, jedino TPMS senzori koji sjebu vulkanizeri redovno
- Optimist
#21521 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zna to i @Naslovnica, samo mu zao Elantre pa sad kudi druge.
Pokusava sam sebi da je ogadi iako mu se svidja. Ustvari mozda bi on i uzeo, ali zena ne da.
Pokusava sam sebi da je ogadi iako mu se svidja. Ustvari mozda bi on i uzeo, ali zena ne da.
-
Naslovnica
#21522 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vozim Elantru a vozio sam se i u Loganu/Sanderu/Dusteru.Optimist wrote:Mehanicki ne fali nista ni prvim verzijama Logana i Sandera, koji su u biti identicni. Jedino je plastika unutra jeftine izrade.
Zato mislim da je bolje mekse auto za ledja.![]()
Slažem se da su Dacie veoma zahvalna auta, jeftino održavanje, slabo se kvare, odlične za BiH.
U odnosu na Daciu, Elantrino vozačko sjedište je, bar je to bio moj osjećaj, ozbiljnije, bolje profilisano, duže, udobnije (mada nije nešto drama udobno, daleko od toga), ima potporu za lumbalni dio leđa koja se može regulisati po potrebi, širok naslonjač za ruku.
Nije pitanje koje je sjedište mekše ili tvrđe, nego koje bolje djeluje na leđa.
Moja leđa se u Elantri osjećaju mnogo bolje nego u Loganu, mada je i Elantra daleko od pojma nekih uber sjedišta.
Ne znam, govorim iz mog ličnog iskustva.
Džaba što se Dacie slabo kvare, to mi ne može popraviti opšti dojam kada sjednem u nju. Ja u autu dnevno provedem min 2.5h, želim da se osjećam, koliko-toliko, udobno i opušteno. Sa Daciom mi to jednostavno nije to, ta jeftina plastika prekidači, šta ja znam. Ove novije su mnogo bolje, ali one stare...
-
Naslovnica
#21523 Re: Pitamo Mehanicare ?
Govorimo o novom Loganu, je li tako?mk ultra wrote:logan je meni sad malo bolji za leđa, sandero me znao satrati, izađem iz auta nakon 500km, jedva na noge![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#21524 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da, 2013+Naslovnica wrote:Govorimo o novom Loganu, je li tako?mk ultra wrote:logan je meni sad malo bolji za leđa, sandero me znao satrati, izađem iz auta nakon 500km, jedva na noge![]()
Bio je na olx logan 2013 oko 8500 sa plinom, imas sad za 10tak hiljada 0.9T plin karavan... ne znam dokle si sa cijenom, ali ni oni stari nisu toliko losi...
-
Naslovnica
#21525 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma da, ja jednako govorim da se moja zapažanja glede udobnosti baziraju na iskustvima Logana prethodne generacije.mk ultra wrote:Da, 2013+Naslovnica wrote:Govorimo o novom Loganu, je li tako?mk ultra wrote:logan je meni sad malo bolji za leđa, sandero me znao satrati, izađem iz auta nakon 500km, jedva na noge![]()
Bio je na olx logan 2013 oko 8500 sa plinom, imas sad za 10tak hiljada 0.9T plin karavan... ne znam dokle si sa cijenom, ali ni oni stari nisu toliko losi...
Vozio sam se u Dusteru, obje generacije, ova nova i stara kao da se u putu nisu sreli što se tiče završne obrade, kvalitete materijala, opšteg utiska.