Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#2151 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Čuj šta su bubice, pa kad mi se ječam užižio :lol:
E negdje sam pročitala da je bebama od mesa najbolje davati puretinu i janjetinu jer ne izazivaju alergije, tako da nam je to slijedeće na meniju. Jedino što ne znam gdje bi to našla organsko :oops:

Zaboravila sam tikvu i tikvice, i to dajem. Mjerkam i patlidžan.

I mene je strah da joj ne fali mliječnih proizvoda, moja ili se odbija od sise ili je nešto drugo u pitanju. Mi više nemamo normalnih podoja, izuzev kad treba spavati i u noći. Preko dana ona jednostavno nema živaca da doji, obraduje se siki, ali povuće dva put i ode da hvata zavjesu, pa se vrati za par minuta i ode da vidi šta ima na stolu, i tako bi ona čitav dan. Pokušala sam da je izgladnim ne ide, a kad je stavim u hranilicu sve pomete :? I tad više manje mirno jede, ali i nema izbora jer joj stavim one pojaseve. Mada okrene se prema ladici, pokušava je otvoriti i zine, ko veli ubaci, ne moram ja sjediti kako treba. E ali zato po noći imamo baš kvalitetan podoj, probudi se, ustane i uhvati se za ogradicu i doziva. Pređe kod mene u krevet, doji, doji i po dvadeset minuta i onda se igra :shock: , jedno 10, petnaest minuta, ustaje se uz zaglavlje krevetam puže, penje se po meni, unese mi se u lice, a ja kao spavam, štipka me, i onda opet doji i zaspi. Ne znam što neće po danu da doji?
otherside

#2152 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

dajes li joj flasicu? voda, caj, mlijeko, jogurt?
mozda je sita i ne moze jesti.
probaj je prvo podojiti pa onda cvrsta hrana.
moja je izgubila interes za dojenje cim se docepala kasike.
a ova bebana skroz malo doji tokom noci ali danju je mashAllah prava napast na siku :D
kontam je skinuti sa nocnog dojenja cim napuni 4 mjeseca jer sam procitala da se od tada mogu djeca polako navikavati na cijelonocno spavanje.
cilj je da barem jedna bude disciplinovana :D
Alhemicarkaa

#2153 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Dam joj ponekad flašicu. Jednu noć sam bila baš bolesna i muž joj dao flašicu popila 240 ml u cugu :shock: , ali i to je po noći. Pokušala sam i po danu da joj dam flašicu sa mlijekom, ista stvar, srkne dva puta i ode svojim poslom.
Ne bih da te razočaram, moja je od početka mogla da se ne budi po noći. Budila sam je do 3. mjeseca jer su mi govorili da moram, da neće dobivati na kilaži i navuči mlijeko. Sa tri mjeseca, kad se ona dobro udundala ja prestala. Spavala od 9 naveće do 6-pola 7 ujutro, bez ikakvog buđenja, glasa ništa. Sa pet mjeseci počinje igranka, prvo svakih sat vremena, pa se onda zalomi noć bez buđenja, i onda sve rjeđe i sad se više i ne sjećam kad je zadnji put PCNUK. Ali ona se sad probudi gladna, baš gladna, nije to ni utjeha ni ništa, djete bi moglo sve pomesti.
otherside

#2154 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ne znam sta bih ti rekla...moja nikad nije spavala cijelu noc, hajd' recimo da je u svom zivotu :D prespavala cijelu noc jedno 4-5 puta. i nije da se jednom probudi nego 2,3,4 ili cak i vise puta :(
nije glad u pitanju mada cesto trazi sok ili vodu (otkad je propricala :D )
mislim da dijete treba dobro najesti pred spavanje da se ne bi budilo zbog gladi, to je jedno.
drugo je stvar navike...ako je navikla da se nashopa u npr. 2 ujutru, ona ce se buditi sve dok joj dajes.
rijesenje je voda. umjesto sike ili hape, das vodu i skines je sa vrata tokom noci :D
naravno, to podrazumijeva shopanje u poslijepodnevnim satima i prije spavanja :D
Alhemicarkaa

#2155 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Našopala bih ja nju, ali ona zaspe u pola šopanja, ne pomaže ni da je nahranim sat-dva ranije. Mislim da joj je to faza kad je sve zanimljivije od jela. A u noći nema šta drugo raditi osim jesti. Pokušaću jednom da joj dajem vodu ili nešto, mada ona nije ljubitelj vode...

Zaspala moja mala i spava i spava, odvalila 3 sata. Sjetim se safran, po toplomjer, 38. Nazovem Vrazovu kaže dođite. Pregledaju je, ništa, sve uredno, uši, pluća, grlo, stomačić. Uradimo leukocite, 7,5, prema donjoj granici, nema upale. U međuvremenu temperatura pala (dala joj panadol). Kaže doktorica viroza (Lejla Kušumlija, baš me oduševila). Kako da joj skidam temperaturu, neke obloge, nešto?
suza81

#2156 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Alhemicarkaa wrote:Našopala bih ja nju, ali ona zaspe u pola šopanja, ne pomaže ni da je nahranim sat-dva ranije. Mislim da joj je to faza kad je sve zanimljivije od jela. A u noći nema šta drugo raditi osim jesti. Pokušaću jednom da joj dajem vodu ili nešto, mada ona nije ljubitelj vode...

Zaspala moja mala i spava i spava, odvalila 3 sata. Sjetim se safran, po toplomjer, 38. Nazovem Vrazovu kaže dođite. Pregledaju je, ništa, sve uredno, uši, pluća, grlo, stomačić. Uradimo leukocite, 7,5, prema donjoj granici, nema upale. U međuvremenu temperatura pala (dala joj panadol). Kaže doktorica viroza (Lejla Kušumlija, baš me oduševila). Kako da joj skidam temperaturu, neke obloge, nešto?
Nama je tusiranje najefikasnije i najzabavnije. Zapravo to dodje vise kao kupanje posto joj napunim kadu vodom i ona se igra i brcka a voda se polako hladi. Kad padne na 32-33 stepena brzo je vadim, susim i oblacim. Glava se ne kvasi.
putujucidzindas

#2157 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Ovaj moj mali večera između 5 i 6. Onda doji oko 7, kad zapravo ide na spavanje. Probudi se oko 10, tu smlati 300-330 ml adaptiranog iz flašice (krenulo je od 240, pa je lagano naraslo :D ), oko 3 se promeškolji i budi se oko pola 6. Odmah doji nekih pola sata :D , pa onda doručkuje oko pola 9. U toku dana doji još 2-3 puta.
Ovo sad kako je bolestan bio, nisam mu davala adaptirano, pa nam je opet bilo cjelovečernje nasisavanje, po 3 srka svakih pola sata. Ja mislim da je fora u flašici - lakše mu u snu. Probaću još da mu dam svoje na flašicu, da vidim kako će onda.

Prvo mi je bila panika što je ovoliko smanjio broj podoja. Onda se sjetih da sam u Aidinoj brošurici pročitala da beba stara 12 mjeseci doji jednom ujutro i jednom uvečer, mislila sam da će to kod nas biti nemoguće. Eto on lagano ide prema tome.
putujucidzindas

#2158 Re: Bebe - ALL ABOUT!

[quote="Alhemicarkaa"

Zaspala moja mala i spava i spava, odvalila 3 sata. Sjetim se safran, po toplomjer, 38. Nazovem Vrazovu kaže dođite. Pregledaju je, ništa, sve uredno, uši, pluća, grlo, stomačić. Uradimo leukocite, 7,5, prema donjoj granici, nema upale. U međuvremenu temperatura pala (dala joj panadol). Kaže doktorica viroza (Lejla Kušumlija, baš me oduševila). Kako da joj skidam temperaturu, neke obloge, nešto?[/quote]

To je ona mrka? :D

Meni Aida reče do 38 da ne skidam, onda panadol sirup ili lupocet čepić u guzu, svejedno. Mi smo malog normalno kupali i tuširali.
Alhemicarkaa

#2159 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ona je više i nema. Ne znam šta joj bi? :?

Jeste, mrka :D
putujucidzindas

#2160 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Do 38.5 ti može biti od zubića.

Kod ovog je onaj dan bila 38-39, ništa panadol nije pomagao. Mi dežurali cijelu noć, pratili. Ujutro ništa, onda smo dobili antibiotik i više je nije ni bilo. Jedino je to hripanje i hrkanje stalno tu. Danas je počeo i kašljati :( Već 5 dana pije antibiotik, a isto je sve. Aida jučer reče i dalje grlo upaljeno, antibiotik do ponedjeljka, ne treba kontrola, biće ok. Sve mi to onako čudno...
putujucidzindas

#2161 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Gdje je safran i mali pljuskavci?
Alhemicarkaa

#2162 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Eno je opet skočila, 37.8. Smijem li je pustiti da spava? Neću joj do većeras više davati paracetamol, niti skidati temp, kontam da se malo sama izbori. Tuširat ću je malo duže i dati paracetamol. Da bar znam šta joj je.
otherside

#2163 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja bih je pustila da spava. to nije neka temperatura i svakako joj ne bi davala paracetamol.
meni prijateljica pricala da kad joj curica dobije temperaturu namaze joj bjelanjak na stopala (valjda ga predhodno malo umuti) i kaze da je cudotvoran. skine temperaturu u trenu.
vjerovatno su zubici :(
putujucidzindas

#2164 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Iskustvo majke prvog djeteta :D :

Izmjerili temperaturu, 38, nismo odmah dali paracetamol. Za pola sata izmjerili 38.5, dali paracetamol. Za pola sata 38. On zaspo, ja i muž na smjenu ležali cijelu noć pored njega i s vremena na vrijeme mu mjerili temperaturu, jer nas je bilo strah da će u 2 ujutro mnogo skočti, a mi ćemo spavati. Cijelu noć se vrtila oko 38.5. U tri ujutro na 38.8, ubacili pola čepića u guzu.
Nemoj se brinuti, očito da jeste ta neka viroza. Jučer puna Vrazova i djece i beba.
Ovaj mali prvi dan bio sasvim OK, samo se nama učinilo da je malo vruć. Ja isto kontala da je do zubića.

Zna li mi iko reći za sljez - napokon mu uspijem ubaciti u usta 2 male kašike čaja od sljeza. On u roku od pola minute, povrati i izbaci i malo hrane i malo šlajma. Je li to poenta sljeza? :D
putujucidzindas

#2165 Re: Bebe - ALL ABOUT!

otherside wrote: meni prijateljica pricala da kad joj curica dobije temperaturu namaze joj bjelanjak na stopala (valjda ga predhodno malo umuti) i kaze da je cudotvoran. skine temperaturu u trenu.
:(
Ovako mi je mama skidala temperaturu kad sam bila mala. Ili ribani krompir, pa pospe mljevenom kafom
Alhemicarkaa

#2166 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Skočila joj na 38.8 :( Dali paracetamol, istuširali, masirali ruke i noge i pala joj na 37.7 Malo smo je još masirali, obukli laganije i eno je spava. Na njoj se vidi da je nešto. Kenjkava je, hoće da je na rukama i to nogama me opkoraći a glavicu spusti na grudi, mada je aktivna, puzala je na bračnom, hvatala zavjesu i pela se uz svoj krevetac. I eno je sad spava, odmah sam je stavila da spava sa mnom da je mogu provjeravati, strah me da ne zaspim :( Slabije jede.
Meni se čini da je grlo malo boli, jer kad se zakašlje zaplače, mada je danas doktorica rekla da je grlo uredu. Ali ona jedva da je otvorila usta kad je pregledala, ne voli da joj se zagleda u usta :-)
Ako opet poraste temperatura daću joj taj bjelanjak i krompir. Sad mi je samo dilema da li da je pokrijem, negdje pročitah da se bebe ne znoje i da temperaturu izbacuju hlađenjem te da ih ne treba pokrivati, a ja ne mogu da savladam onu bosanku i ne pokrijem je - nahladiće se :oops:
putujucidzindas

#2167 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Ja sam ovog lagano obukla i malo pokrila. Ma mnogo ti je slično ovom našem.
Ne boj se da ćeš zaspati, ja sam u polusnu skontala da je opet malo vruć.
vanad

#2168 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

uh, nema nista mrze nego kad dijete ima temperaturu. Gdje mjerite temperaturu? Ja mjerim u guzi i oduzimam pola stepena. Traje samo 10 sekundi pa mi to nekako najlakse. Spustajte temperaturu kad poraste iznad 38. Ovu manju ostavite, djeca inace temperaturu vrlo lako podnose. Jednom smo mi dijete umotavali u mokre krpe jer je imala 40 i nista nije djelovalo. Kad nisam pobudalila. Jedino je bitno da djeca piju dovoljno tekucine.
Alhemicarkaa

#2169 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ja mjerim ispod pazuha. Iovako stalno kaki.
Hvala vam žene, baš sam se nasikirala. Kad su mi pričali ja kontala šta se ima sikirati, skidaš temperaturu i hajde, ali Boga mi baš je teško.
putujucidzindas

#2170 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Ma i ja u guzu, samo kad je spavao, a činilo mi se da je vreo, onda bih zavukla ispod pazuha. Ma najgore to što ti svi kažu da kod njih tempertura začas vrisne, pa kad se prvi put susretneš s njom, lagana te panika uhvati.

@alhemicarka - ti pravac na dozu jogurta s glavicom bijelog luka. Ja ga smisliti ne mogu, ali me samo on drži ovo dana da ne kljucnem i ja. Muž katastrofa.

evo sad pročitah ponovo šta je bilo kod niko_niko_kao_ja. isto bolan skroz, samo je malo više rasla temperatura nego kod nas.
otherside

#2171 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

lagano obuci i lagano pokriti dijete s temperaturom, niposto ne utopljavati.
na noge carapice namocene sa pola med.alkohol, pola voda.
nase mame su stavljale sirce, krompir i sl.
ova moja prijateljica se kune da je bjelance najefikasnije od svega.
meni je pedjatrica rekla da stavljam cepic kad temperatura predje 39 a dotad paracetamol sirup ili dalsy sirup.
sretno zene, zao mi je sto prolazite kroz to, znam da je stresno ali samo pomislite da djeca i virusi vole da se druze i da cemo se sa tetom temperaturom nazalost jos sretati :-)
safran

#2172 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

putujucidzindas wrote::lol: :lol:
Ma ja mislim da je OK. Kakiće crveno sigurno. Nešto mi žao da je sad propustimo. Ide sutra ili prekosutra.
cvekla zatvara - da znaš kad se budeš pitala što je opet tvdo
safran

#2173 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

putujucidzindas wrote:Gdje je safran i mali pljuskavci?
Ih, safran pokušava da iskoordinira posao, pljuskavice i muža. Meni je januar inače period obimnih radova a sad su mi neke materijale koje čekam od septembra dostavili pred samu NG. Nemam kome uvaliti pa odoh sutra na posao da odradim jedan dio kako bih u ponedjeljak mogla ostati kući sa njima jer muž mora na posao. Eto gdje sam - a na sve to hoće da jedu svaki dan sram ih bilo. Pljuskavičar ima pljuske na nepcu i na ožiljcima krajnika tako da ima problem sa gutanjem. Jedino mu dobro idu palačinci pa zadnja dva dana vintam.
Ove dvije tabličarke - ne znam koja je šta spomenula - ja bih heljdu u zrnu preskočila (ne mogu sad da guglam - znam da sadrži neke toksine koji izazivaju mučninu i suzbijaju apetit) a i patlidžan bih ostavila za kasnije (sve biljke iz porodice pomoćnica (paradajz, paprika, krompir, patlidzan) sadrže alkaloide - u prirodno zrelom paradajzu u tragovima - u industrijskom i ovom zimskom u priličnim količinama jer se bere nezreo, u gomolju krompira u tragovima, patlidžan ipak u većim količinama).
Žao mi je zbog temperatura ali šta ćete - prvi put je frka, panika, drugi put toga nema. Vodite računa da su vam bebe dobro hidrirane i temperatura neće biti toliki problem. Naravno, pratite je, po potrebi skidajte. Ja bih preporučila prvo panadol, pa paracetamol čepiće i tek kao zadnju liniju odbrane dalsy (za bebače do 2 godine). Za brzo obaranje visoke temperature tipa temperatura se penje preko 39 munjevitom brzinom - dok antipiretik ne počne djelovati - bebu potpuno skinuti a onda mokrom pelenom (ne hladnom) trljati što veću površinu kože - leđa i noge. Bebama je to izuzetno neugodno i vrište pa priprmite i zalihu živaca ali to je zaista nekada nužno. Odoh spavati - sutra moram biti efikasna.
Još nešto - vodite računa da i sutra morate biti u voznom stanju. Ako je temperatura oko ponoći i dalje 38 C batalite obloge i stavite čepić - daće i vama priliku da odspavate barem 4 sata u komadu.
safran

#2174 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

putujucidzindas wrote:
Zna li mi iko reći za sljez - napokon mu uspijem ubaciti u usta 2 male kašike čaja od sljeza. On u roku od pola minute, povrati i izbaci i malo hrane i malo šlajma. Je li to poenta sljeza? :D
Nije - ali neka je povratio šlajm.
Alhemicarkaa

#2175 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Evo nas. Jutros nema temperaturu. Probudila se oko 1, dojila dojila izvukla je sve iz mene, dali joj još i flašicu, sve popila i pošto mi je bila vruća dali i paracetamol (nisam mjerila, opire se toplomjeru). Probudila se oko pet opet dojenje i flašica, ovaj put bez paracetamola i evo maloprije se probudila, nema temperature, kapci joj nisu više onako spušteni i vidno je živahnija. Vidjećemo dokle. Lijepo je spavala, baš kao visokotemperaturaš, oborilo je. Ja nisam oka sklopila, plus sam dobila proljev. Ali sve to ulazi u staž.

džindas, kako ja nisam vidjela da je mali od niko_niko_kao ja bolestan. Kako je sad?

:kiss: svima
Post Reply