Iskopao sam jedan svoj post iz 2012 godine, a posto sam ja citao sve moguce forume na temu Tibra prije nego sto sam se odlucio za kupovinu, mislim da ce dobro doci ostaloj raji koja jos uvijek se bavi tim, pa hajde da nazovemo "problemom".
Napominjem opet, ovo su moja zapazanja i utisci do sada kao stanar Tibra kompleksa na Stupu:
Evo jedan pregled pozitivnih i negativnih stvari koje sam do sada mogao primijetiti u zadnjih 9 mjeseci od kada sam kupio stan u Tibri (Stup).
-Cijena: jako dobra ako ste bar malo pregovarali sa Tibrom. Malo je ko platio (bar sto ja znam za stanove od 60 do 90 m2) cijenu iznad 1,550/m2.
Update: mislim da je jos uvijek ista situacija i da se cijene tu negdje krecu.
-Usluga pri kupovini: Radnici su bili jako ljubazni i brzi. Sve su sredili za par dana. Pretpostavljam da su vec uhodani nakon toliko prodatih stanova. Od Notara, preko Banke do dobivanje ZK lista sve je jako brzo i bez ikakvih problema proslo.
Update: Mozda su sada jos bolji, s obzirom koliko su stanova do sada prodali.
-Usluga pri primanju stana: Ovdje je bilo malo natezanja s gospodinom koji je vodio ovaj dio procesa. Par puta smo se vracali u stan da popisemo nedostatke (sitnice kao sto su molerski radovi, zatezanje brava itd). Na kraju su ipak sve uklonili. Sve je mozda trajalo nekih 5 dana.
Update: Primjetio sam da su u medjuvremenu promjenili glavnu osobu koja je bila zaduzena za ovo. Poznanik je imao dosta manje problema. Da li ostali koji tek preuzimaju stanove imaju probleme, ne znam.
-Prikljucak struje, vode i grijanja: Struja je prikljucena jako brzo. Uplatio sam iznos i odnjeo do gospodina koji je onda to zavrsio sa EPBiH. Cim smo prikljucili struju, dosao je majstor (vodoinstalater iz Tibre) da nam pusti i vodu. Malo su zabrljali kada su slali zahtjev Vodovodu da se poveze broj vodomjera s mojim imenom, no to su rijesili odmah nakon sto sam ukazao na propust (prvi racun za vodu je stigao na Tibru u moj postanski sanducic).
Grijanje je posebna prica, bilo je malih “demonstracija” ispred zgrade krajem oktobra, stanari su se bili zabrinuli da grijanje nece biti pusteno na vrijeme. No, odmah nakon toga Tibra je pocela da pusta grijanje (mozda nekih 5 dana je sve to trajalo). Uslovi su dosta jasni. Cijene su prepisane iz Toplana Sarajevo. Placa se fiksni dio cijelu godinu, i dio koji se potrosi (varijabilni). Topla voda se takodjer grije preko ovog sistema. Do sada nisam dobio racun, tako da ne mogu reci koliko sve ovo kosta i da li je isplativo (ali mislim da jeste, svakako je bolje nego da se placa pausalno cijelu godinu). A i temperature se jos uvijek dosta visoke, tako da ovaj zadnji mjesec mozda nije adekvatan za neke zakljucke.
Ono sto je meni zasmetalo jeste da su pri kupovi obecali toplu vodu, a tek smo je dobili krajem oktobra. Ja sam u medjuvremenu morao kupiti bojler kako bi imao toplu vodu. Svakako da isti sada stoji i ne koristi se vise, ali nikad se ne zna kada moze nestati plina. Takodjer su spomenuli da Tibra zeli da izgradi drugi kotao za narednu grejnu sezonu, koji bi se radio na pelete. To je super, ipak je plin uvijek upitan, i zavisi od „milosti“ Rusa da nam isti isporuce u potrebnim kolicinama. A da ne pricam o ratnom dugu za plin, koji je stalan pretnja za iskljucenje.
Update: Mislim da su jos uvijek efikasni sto se tice ovih prikljucaka, upravo sto su to po ko zna koji put uradili do sada. Grijanje je sasvim ok. Nemam nikakvih problema da odrzavam temperaturu na 23 stepena u toku zime. Struja je ok, voda tokodjer. Koliko potrosis, toliko platis. Ono sto je meni super jeste da svaki spart ima dodatna vrata gdje samo stanari mogu uci, sto je dobro iz vise razloga (kradja, usteda energije jer je taj prostor dosta topal itd.) Jedino sto je problem jeste cinjenica da svaki put moras prosetati ako ti gosti dolaze. Interfon je planiran, ali kada bude dovoljno sredstava na kucnom budzetu (ako se to tako naziva).
Topla voda je u medjuvremenu ukinuta - veliki minus uz to sto su prekrsili obecanje. Dali su mi 150KM ako se dobro sjecam za bojler i iskljucili toplu vodu. Sada grijem toplu vodu na struju, a grijanje je ostalo isto.
-Kvalitet gradnje (vanja stolarija, izolacija itd.): (ovo je na osnovu zapazanja do sada). Toplotna izolacija je super. Prozori super dihtuju, tokom ljeta uopce nije bilo prevruce u stanu (klimu smo bukvalno 2-3 puta upalili na par minuta), a trenutno je potrebno samo malo grijanja da bi se stan ugrijao (tokom noci kada su temperature niske, a ja volim da mi je uvijek minimalno 22 stepena u stanu).
Update: I nakon dvije godine, ista situacija. Sve fercera kako treba.
-Zvucna izolacija: Ona je takodjer super (zvukovi koji dolaze sa vana). Avioni se jako malo cuju i kada je potpuna tisina u stanu. Koliko dugo ce stolarija odrzati ove karakteristike, znat cemo za par godina. Medjutim, zvucna izolacija zidova (zvukovi koji dolaze iz zgrade i stanova) nije bas najbolja. Cesto cujem zvukove od komsija koji su iznad i pored mene. A mislim i da nas „fino“ cuju komsije ispod nas. Ovo zna pravo iritirati covjeka. Isto tako se sve cuje unutar stana (kupatilo-djecija soba, dnevna-spavaca) i ako su poprilicno udaljeni. Velika mana bar za mene!!!
Prije nego sto zaboravim, nema neke vlage, nekog mirisa u stanovima. Malo sam se bojao da nisu prebrzo gradili, ali do sada se nije nista dalo promjetiti.
Update: Zvukovi koji dolaze sa vana - OK. Zvukovi koji dolaze iz zgrade i stanova - jos uvijek problematicni. Mislim, tu se sada ne moze nista promjeniti. Jos uvijek mogu ponekad cuti komsije kako malo glasnije pricaju i djecicu kako trce. Mozda je ovo do mene jer sam odrastao u kuci a prije ovog stana zivio na zadnjem spratu (a spart ispod je bio prazan), tako da nisam mogao cuti takve stvari. Ali to je zivot u zgradama, ili?
Imali smo jedan problem sa vlagom na vanjskom zidu gdje smo stavili amercki plakar (navodno djelimicno nase greska - ali ja tako nemislim). Poslali su nam majstore koji su dovukli ogromnu masinu za izvlacenje vlage. Ista je radila par dana i izvukla bruku vode. Nakon toga vise nismo imali problema (dvije su zime prosle).
-Unutrasnja stolarija, plocice itd.: Vrata su ok sto se tice kvaliteta. Ali moram reci da smo mnogo vremena potrosili dok smo ih podmazali i nastelali kako bi se fino i bez ikakvog zvuka zatvarala. Trenutno su ok, no treba vidjeti koliko ce to trajati. Neki prijatelji su imali puno vise problema, gdje se vrata nakon odredjenog vremena nisu mogla vise zatvoriti. Plocice su sasvim ok za moj ukus, i ako bi sigurno druge birao da sam imao priliku (sto se tice dizajna i boje). Ali sve u svemu mogu proci.
Update: Nema novih problema. Kao sto sam rekao, podmazali smo vrata i od tada nismo imali problema. Sva vrata se dobro zatvaraju.
-Kupatilo/la: Ona su sasvim ok. Kabina je prostrana, i mislim da je sanitarija generalno kvalitetna (s obzirom na cijenu stana). Ventilacija fercera, i dosta brzo izvuce „mirise“ iz kupatila. Nama je stala masina za ves i susilica kao i bojler, tako da smo zadovoljni sa prostorom.
Update: Nema nikakvih problema. Sve fercera kako treba.
-Ulazna vrata: Ista su dosta jeftina. Poceli su da ugradjuju nesto bolja u Fazi B ako se ne varam, a ja bi preporucio da se promjene ukoliko je to moguce (ali dobra vrata kostaju i do 1,000KM ili cak i vise). Ali za pocetak i ova sto Tibra nudi mogu posluziti.
Update: Takodjer bez problema.
-Parking prostor: Uh, ovo ce biti pravi problem za koju godinu, ukoliko Tibra proda sve stanove. Ja trenutno nemam problema, niti jednom se nisam nasao u situaciji da nemam gdje parkirati. Ali se da primijetiti da je parking mjesta sve manje svaki dan. Rjesenje je naravno garazno mjesto, ko sebi moze priustiti. Cuo sam da kosta oko 10,000KM, sto garant predstavlja problem za vecinu stanara u Tibri. Ako je neko uspeo ispregovarati i parking mjesto uz stan, onda mu svaka cast. Mozda ima i takvih!?
Svakako da su mogli malo vise prostora odvojiti za parking prostor, s obzirom da se radi o ogromnoj zgradi. Tu su zakazali.
Update: Cinjenica jos uvijek stoji: Nema dovoljno javnog parking prostora za sve!!! Ljudi se parkiraju gdje stignu. Blokiraju ulaze, trotoare, ulaz u garazu....uzas!!! (mozda je ovo znak manjka kulture ili samo frustracija zbog nedostatka mjesta za parkiranje). S obzirom da je pocelo biti vec guravo ukoliko se kasnije vratim sa posla, odlucio sam unajmiti parking mjesto. Placam 50KM mjesecno, dobio sam daljinski i mogu korsititi dva ulaza/izlaza. U zadnje vrijeme su imali problema sa vratima. Trebalo im je par dana da to otklone, sto je jako neprofesionalno s obzirom da je svako mogao uci i izaci iz garaze u tom periodu. Ne znam tacno ko je zaduzen za odrzavanje garaze, da li je to OKI ili jos uvijek Tibra. Nisam imao vremena da se zalim, ali siguran sam da su se komsije zalile. Takvi kvarovi bi se odmah trebali otkloniti (ako nije bas neka havarija). Ono sto je takodjer bitno, i pored ovih obilnih padavina prije 10tak dana, nije bilo problema sa vodom u garazi. Malo sam se bojao da ne nadjem auto kako pluta po garazi
-Infrastruktura oko zgrade: Tibra je uspjela malo prosiriti prilazne puteve objektu, ali isti svakako nisu dovoljni da toliki broj stanova. Mogu zamisliti guznu kada se svi stanovi usele i kada ljudi krenu na posao. Ovo nije dobro rijeseno, i mislim da ne postoji vise mogucnost da se nesto moze popraviti. Sav prostor je potrosen na izgradnju zgrade.
Update: Problem jos uvijek postoji, a samo je veci svaki dan. Radovi na petlji dodaju nasim mukama. Mislim da ce ovo biti uvijek problem. Ne vidim nacin kako prosiriti puteve oko zgrade.
Nedavno su krpili put od pijace prema zgradama, mislim da je to Tibra radila. Bar malo su popravili put tj zakrpili one rupe.
-Lokacija: Moram reci da se jos uvijek navikavam na maglu, koja se dize satima. Nigdje u Sarajevu nije bajno sto se tice magle, smoga itd. tokom zime, ali Stup je posebna prica. Medjutim lagano se navikavam na tu cinjenicu. Svakako da je naselje u razvoju i da MNOGO toga nedostaje, ali ja i onako ne idem nigdje bez auta, tako da mi to ne predstavlja neki problem. Siguran sam da se poduzetnici prepoznati potencijal u tom naselju te poceti otvarati apoteke, salone, radnje, itd. Vec su se poceli puniti poslovni prostori (i ako je to trenutno samo mali broj).
Nadam se da ce Opcina prepoznati potrebu za vrticem, skolom, parkom?! Ipak je to obaveza Opcine a ne privatnika (Tibre). Eh, sada ce neki reci da nije tako....ali to je sad posebna tema. Ja samo zalim sto Opcina nije jasno definisala uslove uz koje se mogu graditi ove zgrade tj. da uz sve te stanove obavezno naprave adekvatan parking, neki parkic i posade koje drvo itd. Skolu ipak treba Opcina da finansira. No, citam neki dan clanak (Oslobodjenje) iz januara ove godine, gdje je Tibra pristala da gradi skolu, a Opcina dozvolila gradnju 13 spratova (umjesto 5). Koliko je ovo tacno, i da li ce ista biti od ovog....hmmmm...vrijeme ce pokazati. Isti nacelnik je opet izabran, da vidimo hoce li raditi na ovome!? Ali svakako me interesuje gdje su djeca iz okolnih kuca isla u skolu? Ipak je veliki broj kuca u naselju.
Tramvaj je nekih 10min od zgrade. Pijaca je takodjer blizu. Tu su i Tus, Merkur i Interex. Takodjer ce se prosiriti stupska petlja, te napraviti adekvatan prolaz za pjesake koji idu do tramvajske stanice, sto ce, nadam se, povecati sigurnost pjesaka. Kredit za ove radove je vec odobren i ceka se nova gradjevinska sezona.
Update: Naselje se razvija! To je cinjenica. Apoteka, mesara, Bingo, frizerski itd. su se otvorili u medjuvremenu. Petlja se prosiruje i koliko vidim kopaju pjesacki prolaz ispod petlje. Par privatnih vrtica su se otvorili. Skole, ni na vidiku. Ovdje opet krivim Opcinu, a ne Tibru. Opet se pitam, gdje ostala djeca sa Stupa idu u skolu? Ilidza? Mislim da ne moze sve preko noci, ali da cemo uskoro imati sve sto ostala naselja imaju.
Vidim postavili su bankomat kod Binga, mozda se negdje i neka filijala banke otvori. Posta je otvorila svoju jedinicu u Interex centru, sto je nekih 10minuta hoda.
-Komsije u zgradi: Koliko sam mogao primijeniti, jako je mnogo mladih kupilo stan u Tibri. Primijetio sam mnogo mladih bracnih parova (do 35 god) sa i bez djece. Takodjer se moglo primijetiti da je dosta dijasporaca kupovalo ove stanove. Mi do sada nismo imali problema, ljudi se fino ponasaju, ne bacaju smece po haustoru, pozdrave se fino u liftu.
Update: Komsije oko nas su super, to sada mogu reci. Cak smo se poceli druziti sa nekim. Nikakvih problema nismo imali.
-Komsije u naselju: Ocigledno da su ljudi oko Tibrinih zgrada ogorceni. Ja ih razumijem, tesko se navici na pogled kada je do jucer na onoj ravnici bila livada. Meni licno jako smeta sto svaka kuca ima psa (opet zna se razlog zasto je ljudimo to potrebno) i sto ti psi po cijelu noc laju i prepucavaju se sa skitalicama. Isto tako mi je jako ruzno sto su vec u par navrata pokvarili ulazna vrata u zgradu, interfon, taster za lift, vrata od lifta, ukrali sijalice iz lifta itd.
Koliko sam mogao skontati jednog komsiju iz zgrade, da su to osobe iz kuca koji su ogorceni ovom situacijom i koji na taj nacin nastoje da nesto postignu. Opet, ne znam koliko je ovo tacno, ali ako jeste, onda je to jadno. Mislim da nije to nacin na koji mogu rijesiti problem. Svakako se krivac mora traziti u Opcini, koja je sve ovo odobrila.
Prije par dana su ugradili kamere, te se sad nadgleda svaki ulaz. Od tada, bar u nasem ulazu, nije bilo vise vandalizma. Vidjet cemo koliko ce to trajati.
Takodjer je tokom ljeta neka komsinica koja zivi u kuci preko puta zgrade, redovno pustala narodnjakeiI turbo folk u kasnim satima (23.00 i kasnije). To je bila katastrofa, medjutim nisam primijetio da je iko zvao policiju. Ovo se stvarno cesto desavalo, a zvucnici su bila na terasi!!! Sada je vise nema, garant joj zima, pa drzi zvucnike u kuci.
Update: Ja bih rekao – ima svega. Nisam licno imao problema do sada, i nadam se da ce tako ostati. Nemam problem izaci u kasne sate. Prestali su demolirati ulaz i sada je sve u najboljem redu. Kamere jos uvijek rade, i mozda su jedan od razloga da je taj vandalizam prestao.
-Sigurnost: upravo sam jutros primijetio da je razbijeno staklo na jednom autu. Ovo je prvi put da nesto tako primijetim. Mislim da svako naselje u Sarajevu ima ovaj problem. Sto se tice provale u stan, nisam cuo da je nesto tako desilo. Ali su neki dan probali provaliti u novootvorenu prodavnicu u zgradi. Ili je ipak neko bio pjan pa slucajno razbio portal?! Dosta se jurca po naselju, posebno po Latickoj ulici. Takodjer se zna nekada zakuhati ispred one kafane u naselju. Jednom je policija dolazila sa tri auta da smire situaciju, a lik je cak i krenuo na njih pa su ga na kraju priveli.
Update: Primjetio sam jos par puta staklo na parkingu. Ja licno nisam imao problema. Sada je auto u garazi, i tu je sve bilo ok. Ovi kaficu su malo kriticni i cujem da se tu jos uvijek zna zakuhati. Mislim da je to generalno problem u Sarajevu (obijanje auta, tuce u kaficima, obijanje stanova). Ne znam koliko ovo naselje odudara od drugih po tom pitanja.
Nisam cuo da je stan obijen, ali sam vidio da su obijali poslovne prostore u par navrata.
-Moji licni razlozi za kupovinu stana u Tibri: Pogledao sam oko 50 stanova prije nego sto sam se odlucio da kupim stan u Tibri. Nagledao sam se svega. Mislim da je starogradnja precijenjena, i da neki ljudi previse traze sa stanove koju su izgradjeni prije 50-90 godina. Renoviranje istih je jako zahtjevno (i skupo). Svako zna kako majstori rade i koliko se puta covjek mora nasikirati dok dobije ono za sta je platio. Ja nisam mogao sabrati snage da se borim sa tim izazovima. Sto se tice novogradnje, ova opcija je bila najbolja za mene. Dobio sam poprilicno veliki stan za dobru cijenu, pogled mi je fantastican, i ne gledam nikome u prozor. Mislim da je ovo dobro rijesenje za narednih 10 do 15 godina, pa cemo onda vidjeti dalje. A mozda i odlucim da ostanem duze.
Update: razlozi jos uvijek stoje. Do sada se nisam pokajao.
Toliko od mene, nadam se da ce ovaj post nekome pomoci ko razmislja o kupovini stana u Tibri (Stup). Volio bih da cujem i misljenje drugih stanara, a vidim da nas ima par na ovom forumu. Unaprijed se ispricavam za eventualne gramaticke i pravopisne greske, vec sam umoran od kucanja
Update: ostajem pri istvom stavu