desktop wrote:quarterback wrote:mrsanje je jednostavno, izbacite hljeb (makarone, tijesta opcenito), masti i secer
moze se, samo je rijetko ko spreman da se odrekne ovoga
ja sam na -28,5

Nije problem sve to izbaciti,ali sta onda jesti.
Evo moj primjer.
Izbacio hljeb nekoliko dana.Ujutru za doručak bez hljeba nemožeš odmah jesti: salamu,suhomesnate proizvode,nemožeš namazati.Bio sam ograničen na jaja i pahuljice. Za ručak se ne može birati,ako se jede pita jede se pita,necu sad ja otvarati sardinu mimo svoju i jesti proteine,i to bez hljeba.
Mršati se moze ali je skupo,treba naći adekvatne alternative jeftinoj hrani: hljebu,makaronima i šećeru a kako i od čega
prvo - pahuljice ti nisu dobar izbor nikako

a sto se tice rucka i pite - ja zivim sam pa mogu sam sebi i da pravim ono sto trebam da jedem tako da je lakse uskladiti prehanu, ako zivis u porodici onda je to vec problem jer sto kazes ako je za rucak pita vjerovatno neces sam sebi praviti filete ali ipak mozes pokusati uskladiti dorucak i veceru, sigurno da ce nekog efekta biti i tako
stvar je navike, svi smo navikli mazati na hljeb i generalno u vezi hljeba dorucak je najveci problem
hljeb je NAVIKA, nije potreba, to je NAVIKA jer ga cijeli zivot jedemo i sva nam se hrana vrti oko toga
ja sam ogroman ljubitelj i hljeba i pizza i makarona i pita i svega sto ima tijesto i ako sam ga ja mogao izbaciti - moze svako
salamu (najcesce uzimam prsa recimo deluxe pureca sunka od vindije ili dimcek), suho meso, sireve, jaja - sve mozes jesti bez hljeba, jeste da je neobicno medjutim mozes
ne mozes mazati pastete, pavlake, nutelu i slicno ali svakako ti je bolje da ne koristis pastetu, o nuteli da ne govorim, a pavlaku mozes jesti uz salamu - nije problem nikakav
ja sam od februara prosle godine promjenio svoj nacin ishrane i presao uglavnom na proteine, s tim da sam jedan dan u sedmici ostavio normalan (dakle sve sto zelim pojesti - koliko zelim pojesti)
ishrana jeste monotona medjutim ovo nije dijeta i nema gladovanja, ovo je promjena nacina ishrane koja vodi ka gubitku kilograma, prosle godine sam 11.2. imao 132.5, danas imam 103,3. Nisam cijelo vrijeme mrsao, fakticki sam negdje u oktobru bio na 105 pa sam onda malo stao jer se vise nisam pridrzavao proteinske ishrane pa sam nedavno opet poceo
dakle dorucak - 2-3 kuhana ili pecena jaja (sa kap ulja), pilecih ili purecih prsa ili suhog mesa, zutog ili bijelog sira, takodje moze i omlet sa gljivama, tunjevina
rucak - piletina ili puretina - filet, grasak, pasulj, eventualno nekada sa rizom kada dosadi, slobodno na piletinu staviti pavlake ili kajmaka da bude ukusnije, gljive, spinat, salate, riba
vecera - kao dorucak ili fileti od rucka
ako ste gladni u medjuvremenu niko vam ne brani da jedete nesto od navedenog, takodje kesica badema dobro dodje
vecini se tesko odreci hljeba medjutim kada pregurate 7 dana pitacete se zasto ste ga uopste jeli sve ove godine
mlijeko, jogurt - slobodno
ja sam ovakvom ishranom sletio 29 kila, dakle nije reklama, nije herbalife, ovo ono, promjenite ishranu i idete dole
izbacite coca colu (zero je OK ako bas pozelite colu ili vam nekada padne pritisak) i druge secerene napitke (fol juice i to), pivo slobodno pijte (ali nemojte 5 piva dnevno, 2-3 su ok), vino, gin, votku i ostalo,
kafu slobodno sa mlijekom i secerom, nije nikakav problem (samo nemojte onaj nescafe kapucino iz kesica i slicne njemu, ono je more kalorija)
kada ste gladni jedite ali ovo sto je napisano gore, primjetite da nisam napisao nigdje kolicinu, koliko salame, koliko sira i slicno, jedite koliko vam je normalno ali se nemojte ubijati sa kilom pilecih fileta, za jedan obrok vam je sasvim dovoljno i manje od 200 grama - naravno sve zavisi ko se cime bavi, ako ne izlazite iz teretane nece vam ni kila fileta dnevno biti dovoljna medjutim ako ne izlazite iz teretane onda svakako nista na ovoj temi
dakle stvarno molim da se ne sprdamo na racun ovoga sto sam napisao, kada sam kretao sa ovim intenzivno sam se druzio sa prijateljem koji je vrlo redovan godinama u teretani i ovo su stvari koje sam saznao od njega, nije moje pametovanje
mozete uz ovo vjezbati a i ne morate, vjezbanje ce pomoci da se osjecate bolje i imate ljepse tijelo, ja sam par mjeseci kada sam krenuo sa ovim koristio fitness builder - za android, odlican software, nakon toga je doslo lijepo vrijeme pa sam poceo ponovo sa malo vecim biciklistickim turama i trcanjem, medjutim kako rekoh redovan trening nije uslov da idete dole sa ovakvom prehranom, pozeljno jeste da se necim bavite ali nije obavezno