Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Maraschino

#2151 Re: Uvoz auta

Post by Maraschino »

vauvau wrote:
Pa ne znam zašto ne registruješ firmu u EU i dobiješ EUR1 kao i svi ostali koji se time bave. Proizvođač ti ne može uskratiti izjavu o preferencijalnom porijeklu, uredno se plati i ovjeri i dobiješ EUR1. Ili platiš firmu u EU da to uradi za tebe. Valjda si za tih 20 godina nešto i naučio?
Jedno vrijeme se tolerisala i izjava ali za manje iznose. Ja sam zadnje auto na izjavu uvezao cinimi se 2014.god. Poslije toga i one su isle na provjeru i stvoreni su problemi mnogima pa su naknadno platili carinu.
2016.god. nisam mogao dobiti EUR1 za BMW pa sam u istoj garazi kupio Mercedes za koji sam bez problema dobio i zavrsio sve procedure...tako da je HAVANA skroz u pravu o svemu i covjek pise bas korektno. Cemu sumnja.
HAVANA

#2152 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

I izjava je regularna za fakturni iznos manji od 6000 eura.I nece biti problema ako prilikom provjere izvoznik potkrijepi tu izjavu dobijenom potvrdom proizvodjaca.Ako je nema,opet isto.Negativan odgovor.Izvoznik je duzan da cuva dokumentaciju 3 godine.Sve i da je izvadio a prilikom kontrole je nije imao,zagubio,bacio,nije sacuvao...doci ce negativan odgovor na provjeru.Sve je to meni islo na provjere,vise puta.Jednom sam dobio negativan odgovor i retroaktivno platio.Spedicija koja je radila eur1 nije imala potvrdu,iz nekog razloga bas tu nisu nasli,druge su imali,morao sam platiti za to vozilo.Ni kriv ni duzan.Ni izvoznik je nije sacuvao,ni ja je nisam imao na mailu...Od tada sve cuvam i trazim da i meni salju...
vauvau

#2153 Re: Uvoz auta

Post by vauvau »

HAVANA wrote::lol: Al najbolji je dio platis firmu iz EU :lol: Jok,meni hamdija iz breze vadi potvrde.Hej,ne moze aukcijska kuca,koja samo trgovcima prodaje,licitacije u 12 zemalja,40000 automobila se vrti...Oni ne mogu dobiti leverancier verklaring za vw,audi i bmw...e bosnjo moze.Da nas nema trebalo bi nas izmislit.
Pa ako nije moguće, a nije, zašto tvrdiš da drugi ne plaćaju carine, dok ti plaćaš? Pod drugima pretpostavljam da misliš na uspješne trgovce kao što je Kramar?
HAVANA

#2154 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Ko je spominjao Kramara ? Kramar ima druge stvari koje mu glat idu,sto drugom pravnom licu ne ide ni u snu,a i firme vani se ne otvaraju iz razloga vadjenja eur1 papira...Al to je vec tema druge emisije,ne bih o tome.Guras me u neke glupe price,kao konkurencija,ljubomora,nema stvarno potrebe za tim i javio sam se na ovu temu kad je trebalo kome pomoci.Ja sam mali,bio prije kramara,za vrijeme kramara a bicu ako mi bude ceif i poslije kramara.Nit zelim da budem tako velik,niti imam ledja za takvo nesta.Ja imam obim posla koji me zadovoljava i dam konkretnu informaciju.Sa polovicnim i netacnim informacijama zbunjujete ljude i otezavate im i onako komplikovan uvoz automobila.Ako tebe poslusa neko sa foruma,mislice da na onog audija sto sam postao carinsku treba platiti manje 3200km,a to nije tacno.Ne guraj ljude u belaj,nije to stoja... :-) A ako te vec zanima koji nacin je pozitivnog odgovora,u pitanju je najcesce izvoz iz holandije.To nema veze ni sa papirom,vec sa stavom holandske carine pri provjeri njihovog eur1...Ne uvlacite me u glupe price,ja stvarno hocu pomoci ljudima sa foruma,ako sam u mogucnosti i znam nesto,dugo sam tu i drag mi je, ali ako ce se svaki dobronamjerni post svesti na sukanje iz ko zna kojeg razloga,jebo to.Idite,najbolje se na terenu nauci...
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#2155 Re: Uvoz auta

Post by Slo Burner »

Nego je li bilo kakvih naknadnih provjera EUR 1 obrasca ?
Ja sam morao platiti 12 000 carine i poreza jer je nasa carina naknadnom provjerom EUR 1 obrasca iz 2015 i 2016 utvrdila da roba ne zadovoljava EU preferencijalno porijeklo
vauvau

#2156 Re: Uvoz auta

Post by vauvau »

HAVANA wrote:Ko je spominjao Kramara ? Kramar ima druge stvari koje mu glat idu,sto drugom pravnom licu ne ide ni u snu,a i firme vani se ne otvaraju iz razloga vadjenja eur1 papira...Al to je vec tema druge emisije,ne bih o tome.Guras me u neke glupe price,kao konkurencija,ljubomora,nema stvarno potrebe za tim i javio sam se na ovu temu kad je trebalo kome pomoci.Ja sam mali,bio prije kramara,za vrijeme kramara a bicu ako mi bude ceif i poslije kramara.Nit zelim da budem tako velik,niti imam ledja za takvo nesta.Ja imam obim posla koji me zadovoljava i dam konkretnu informaciju.Sa polovicnim i netacnim informacijama zbunjujete ljude i otezavate im i onako komplikovan uvoz automobila.Ako tebe poslusa neko sa foruma,mislice da na onog audija sto sam postao carinsku treba platiti manje 3200km,a to nije tacno.Ne guraj ljude u belaj,nije to stoja... :-) A ako te vec zanima koji nacin je pozitivnog odgovora,u pitanju je najcesce izvoz iz holandije.To nema veze ni sa papirom,vec sa stavom holandske carine pri provjeri njihovog eur1...Ne uvlacite me u glupe price,ja stvarno hocu pomoci ljudima sa foruma,ako sam u mogucnosti i znam nesto,dugo sam tu i drag mi je, ali ako ce se svaki dobronamjerni post svesti na sukanje iz ko zna kojeg razloga,jebo to.Idite,najbolje se na terenu nauci...
Niko te ni u šta ne gura, ti si se žalio kako tebi ne prolazi ono što drugima prolazi, konkretno kako ti platiš carinu dok druge oslobode.
Kramar je očito svima trn u oku, a ljudi rade i prodaju dokdrugi pišu po forumu.
HAVANA

#2157 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Opet izvrces,ocito si zlonamjeran.Nit sam kramara spomenuo,nit mi smeta njegovo poslovanje.Ti si o njemu poceo.Vise mi smeta crno trziste od njega ako cemo vec o tome.Opet ti kazem,svi mi imamo svoje nacine poslovanja i interese.Radim 3 posla,apsolutno me ne zanima povecanje prodaje iznad one koju imam od 2003 godine do danasnjeg dana.Vise nit mogu stici,niti zelim.Dovidjenja.Uputi ti ljude sta trebaju i kako.Ja ocito ne znam.Ti si taj strucnjak.Otvori i ti firmu u njemackoj da bi lakse vadio eur1 za vw,audi i bmw.Maraschino ti fino napisa sta mu se desilo u oficijelnoj garazi i ti opet po svom... :lol: Putuj,radi,otvori firmu,uvozi...sve ce ti se samo kazati...
HAVANA

#2158 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Slo Burner wrote:Nego je li bilo kakvih naknadnih provjera EUR 1 obrasca ?
Ja sam morao platiti 12 000 carine i poreza jer je nasa carina naknadnom provjerom EUR 1 obrasca iz 2015 i 2016 utvrdila da roba ne zadovoljava EU preferencijalno porijeklo
Objasni to ovom strucnjaku :roll: Naravno da ima i bice.Oko 43 provjere sam imao do sada,1 negativna.Ne mojom greskom.Ali ja i ne vadim eur za vw,audi,bmw...Placam sve.Ne uzimajte eur1 ako vam ga i daju za ta vozila,provjera ako bude bice negativna a onda idu i kamate...Za sada je tako,sto ne znaci da se nece nesto promijeniti ali cisto sumnjam.Zovem,pitam,uvijek,za sada nista.Ne moze potvrda proizvodjaca...
Maraschino

#2159 Re: Uvoz auta

Post by Maraschino »

Zovem ja tipa koji se bavi samo sredjivanjem papira za izvoz auta i kazem mu da Nijemci ne daju za BMW EUR1, kaze on meni, ma samo ti kupi to cemo mi kroz papire sve ispeglati. Sta kosta? To je malo skuplje i bilo bi oko 500€. :D Dobro cucemo se.
Ako je Nijemac rekao ne moze, znaci da ne moze. Ovakvima je stalo samo da stancaju papire, uzimaju pinku a za poslije boli ga briga. Moze se to i njima obiti o glavu ali snalaze se oni. Preregistruje firmu i ide dalje.
U oficijelnoj garazi uzeli su mi 100 ili 150€ za sve papire. Platio, sjeo u auto i put Bosne bez ikakvih problema.
ElRe

#2160 Re: Uvoz auta

Post by ElRe »

Možda ste o ovome pisali i ranije, ali nisam upratio. Volvo je od 2017. premjestio proizvodju S90 iz Švedske u Kinu. Da li se u tom slučaju izdaje EUR1?
Ili npr za Fiat Freemont (Meksiko), Mercedes ML/GLE (SAD), Renault Koleos (Južna Koreja).
vauvau

#2161 Re: Uvoz auta

Post by vauvau »

HAVANA wrote:
Objasni to ovom strucnjaku :roll: Naravno da ima i bice.Oko 43 provjere sam imao do sada,1 negativna.Ne mojom greskom.Ali ja i ne vadim eur za vw,audi,bmw...Placam sve.Ne uzimajte eur1 ako vam ga i daju za ta vozila,provjera ako bude bice negativna a onda idu i kamate...Za sada je tako,sto ne znaci da se nece nesto promijeniti ali cisto sumnjam.Zovem,pitam,uvijek,za sada nista.Ne moze potvrda proizvodjaca...
Eno sad oko 43 provjere. :lol: 42,6-43,4
Svaki deseti ti provjerili, rade li isto i ovima što prodaju na crno?
Maraschino

#2162 Re: Uvoz auta

Post by Maraschino »

ElRe wrote:Možda ste o ovome pisali i ranije, ali nisam upratio. Volvo je od 2017. premjestio proizvodju S90 iz Švedske u Kinu. Da li se u tom slučaju izdaje EUR1?
Ili npr za Fiat Freemont (Meksiko), Mercedes ML/GLE (SAD), Renault Koleos (Južna Koreja).
Mislim da ne. Postoji uslov da mora biti produktovano oko 70% u EU. Nisam siguran u procenat.

http://www.new.uino.gov.ba/bs/Dokazi-o-porijeklu

http://www.bih-pravo.org/carina-autmobi ... t2145.html
Seawolf

#2163 Re: Uvoz auta

Post by Seawolf »

ElRe wrote:... Da li se u tom slučaju izdaje EUR1?
... Mercedes ML/GLE (SAD) ...
Ne. 15% carinska stopa.
HAVANA

#2164 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

ElRe wrote:Možda ste o ovome pisali i ranije, ali nisam upratio. Volvo je od 2017. premjestio proizvodju S90 iz Švedske u Kinu. Da li se u tom slučaju izdaje EUR1?
Za volva sam vadio ali xc60...za taj ne znam ali mislim da ne moze.Mercedes ml,gl,peugeot 4007,opel antara,toyota rav4,suzuki vitara,honda crv...itditd...Ne moze.Carinska stopa 15%.Za neke modele i ako je fabrika u EU ne mozes dobiti.Dodje negativna potvrda.Mora imati cini mi se nisam sad siguran 68% ugradjenih dijelova da su proizvedeni u EU.Plus ima zajebancija i sa ovim koji jesu.Recimo fiat ne mogu dobiti za starije od 2010 godine a cekam je i sto moze po 3 sedmice.Za renault samo potvrdu platim 240 eura.Ima tu bezbroj varijacija na temu i potencijalnih problema.
HAVANA

#2165 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

vauvau wrote:
HAVANA wrote:
Eno sad oko 43 provjere. :lol: 42,6-43,4
Svaki deseti ti provjerili, rade li isto i ovima što prodaju na crno?
Ti si bas bio posvadjan sa uciteljicom matematike. :roll: Ili ne citas postove.Vrati se malo pa procitaj,kakav svaki deseti? I provjere idu od 2016,prije mi nisu nikad poslali...Bar meni.2003,2004...se placalo na sve carina i pdv.Tek kad je sporazum stupio na snagu pocelo se primjenjivati oslobadjanje od carine...
ElRe

#2166 Re: Uvoz auta

Post by ElRe »

Zahvaljujem. Hyundai ix35, Kia Ceed i ostali korejci iz Slovačke/Češke/Turske?

Motor i mjenjač su pretpostavljam iz Južne Koreje, ostalo bi trebalo da je iz Evrope.
HAVANA

#2167 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Kia ceed platio prije 20 dana carinu i pdv.Ix 35 ja vozao prosle godine,isto...Daciu sam dobio eur1.Suzuki nisam...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2168 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

Za nov Passat mozes dobiti EUR1, za Arteon ne mozes.
Mislim XC60 mozes, XC40 ne mozes. Ma ludnica :lol:
HAVANA

#2169 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

mali_milojica wrote:Za nov Passat mozes dobiti EUR1, za Arteon ne mozes.
Mislim XC60 mozes, XC40 ne mozes. Ma ludnica :lol:
Ne mozes ni za passat. :D Pardon mozes,nisam vidio da si napisao nov.Rabljen ne moze. :-)
vauvau

#2170 Re: Uvoz auta

Post by vauvau »

HAVANA wrote: Ti si bas bio posvadjan sa uciteljicom matematike. :roll: Ili ne citas postove.Vrati se malo pa procitaj,kakav svaki deseti? I provjere idu od 2016,prije mi nisu nikad poslali...Bar meni.2003,2004...se placalo na sve carina i pdv.Tek kad je sporazum stupio na snagu pocelo se primjenjivati oslobadjanje od carine...
Dobro, svaki stoti, omakla mi se nula. Ili je tu negdje između istina.
Ali zar tako ne provjeravaju i ostalim?
drndalo

#2171 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Povoljno stancam EUR 10 formulare, jos bolji od EUR1, s njima se ni PDV ne mora platiti...
shheff

#2172 Re: Uvoz auta

Post by shheff »

Prvo prije svega pohvala za sve koju pisu konkretno i korektno @Havana, @Maraschino;

Pitanje, u puno slucajeva se mora uplatiti carina+pdv zahvaljujuci nasoj zvanicnoj mafiji,
koliko je izvedivo u praksi i za koje zemlje da se dobije povrat Mwst (kupuje se polovno vozilo od reg. firme vani - hendlera), pa da se to prelomi bar jednim dijelom na nasa davanja, tako da ukupna cijena nama smrtnicima auta na cesti bude realna?
drndalo

#2173 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

PDV bi trebao biti isplativ u svakoj zemlji u kojoj dobijes papir o povratu istoga AKO ga ovjeris na izlasku iz iste kao dokaz da je vozilo izaslo... Kod EU je to izlazna granica EU, dakle npr. Olandski papiri ali pecat Hrvatske carine. Taj papir kada vratis firmi koja ga je izdala, onda ona ima osnov da to PDV uplatina racun po dogovoru...
shheff

#2174 Re: Uvoz auta

Post by shheff »

da li se u praksi moze platiti Netto cijena prodavcu - hendleru, ako ce auto u izvoz, ima li neko iskustva?
HAVANA

#2175 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

drndalo wrote:PDV bi trebao biti isplativ u svakoj zemlji u kojoj dobijes papir o povratu istoga AKO ga ovjeris na izlasku iz iste kao dokaz da je vozilo izaslo... Kod EU je to izlazna granica EU, dakle npr. Olandski papiri ali pecat Hrvatske carine. Taj papir kada vratis firmi koja ga je izdala, onda ona ima osnov da to PDV uplatina racun po dogovoru...
Da ako je vozilo od pdv obveznika i ima pravo na odbitni pdv.Ako je vozilo od fizickog lica,nema povrata pdv-a.
Post Reply