Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
CaCO3

#2151 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

ma to sa obveznicama je sarena laza u glavnom , da nesto vrijede ponudili bi ih u prodaji a ne bi ovako presipali iz supljega u prazno jer banke isplacuju vecu kamatu od 3 %

moze biti da bi bolje bilo uzeti tih 500 000 000 i kupiti obveznice recimo swedske ili svicarske a ne federacije BiH :D

mmoze bit da ne bi bilo lose i napraviti auto put pa naplacivati putarinu i imati vise od tih famoznih 3%

hrvatske autoceste godisnje zarade 300 miliona od tih autoputeva
sanaman

#2152 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sanaman »

madner wrote:Naravno da smiju, glavni akcionar se nece buniti. :D

To je prosjecna inflacija od 3.1%, s tim da je uvedeno dosta novih akciza i da je cijana nafte jako skakala.

Dakle obaveznice su investicije niskog rizika ali velike sigurnosti. Ako bi se zelio obogatiti ne bih ih kupovao (osim ovih od RS-a), ali mozda bih ih kupio umjesto neko sredorocno stednje.

I da ne zaboravimo da dok imamo fiksni kurs zamjene sa eurima tih 3% je znatno atraktivnije.
Sa boldiranim se slazem, znaci nije poenta se se obogatis nego da ono sto imas dugorocno sacuva neku vrijednost ALI...da bi drzava ispunila obvezu i mogla da isplacuje tih 3% mora i privreda da radi..a slozicemo se da ona ne radi. Ipak su nam "giganti" firme u vecinskom vlasnistvu vlade. A sve te firme ili vecina njih se misli privatizirati, znaci ostaje iskljucivo punjenje budzeta preko firmi i njihovih poreza na dobit, promet i naravno preko pucanstva :D .

Poznavajuci naviku prosjecnog Bosanca oko placanja obaveza i poreza u krajnju ruku je diskutabilno da li ce moci isplacivati. A na kraju koliko recimo misle plasirati na trziste 100-200 miliona, jer doci ce i godina prispjeca (a ako misle ponovo izdati obveznice da to namire, ko kaze da ce biti samo 3% i na kraju opet preko ledja poreskog obveznika).

A kalkulacija na politicku klimu u drzavi uopce nije usla u sve ovo. Mislim da drzava ili federacija prvo mora strukturalne reforme i razne revizije provesti, zakone iz ekonomske oblasti unaprijediti (vidis samo kako inspekcije rade), stvoriti trziste (a za to nam treba i drugi dio drzave) pa tek onda izdavati tako nesto, jer ce se budzet puniti od ekonomije a ne od poreskih obveznika povecavanje nameta...
CaCO3

#2153 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

pa neka ih ponude u prodaji a ove pare sa racuna drzavnih preduzeca uloze u privredu i dobiju i jare i pare
Last edited by CaCO3 on 08/02/2013 09:06, edited 1 time in total.
madner

#2154 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

sanaman wrote:
madner wrote:Naravno da smiju, glavni akcionar se nece buniti. :D

To je prosjecna inflacija od 3.1%, s tim da je uvedeno dosta novih akciza i da je cijana nafte jako skakala.

Dakle obaveznice su investicije niskog rizika ali velike sigurnosti. Ako bi se zelio obogatiti ne bih ih kupovao (osim ovih od RS-a), ali mozda bih ih kupio umjesto neko sredorocno stednje.

I da ne zaboravimo da dok imamo fiksni kurs zamjene sa eurima tih 3% je znatno atraktivnije.
Sa boldiranim se slazem, znaci nije poenta se se obogatis nego da ono sto imas dugorocno sacuva neku vrijednost ALI...da bi drzava ispunila obvezu i mogla da isplacuje tih 3% mora i privreda da radi..a slozicemo se da ona ne radi. Ipak su nam "giganti" firme u vecinskom vlasnistvu vlade. A sve te firme ili vecina njih se misli privatizirati, znaci ostaje iskljucivo punjenje budzeta preko firmi i njihovih poreza na dobit, promet i naravno preko pucanstva :D .

Poznavajuci naviku prosjecnog Bosanca oko placanja obaveza i poreza u krajnju ruku je diskutabilno da li ce moci isplacivati. A na kraju koliko recimo misle plasirati na trziste 100-200 miliona, jer doci ce i godina prispjeca (a ako misle ponovo izdati obveznice da to namire, ko kaze da ce biti samo 3% i na kraju opet preko ledja poreskog obveznika).

A kalkulacija na politicku klimu u drzavi uopce nije usla u sve ovo. Mislim da drzava ili federacija prvo mora strukturalne reforme i razne revizije provesti, zakone iz ekonomske oblasti unaprijediti (vidis samo kako inspekcije rade), stvoriti trziste (a za to nam treba i drugi dio drzave) pa tek onda izdavati tako nesto, jer ce se budzet puniti od ekonomije a ne od poreskih obveznika povecavanje nameta...
Niskog rizika ali velike sigurnost :lol:
Niskog dobita ali velike sigurnosti je trebalo biti.

SDP ne misli nista privatizirati, no pasaran mrskom okupatoru. :D Te firme rade, drzava je los vlasnik samo kada ne uvazuje pravila trzista. Posto smo vec utvrdili da je inflacija tu negdje, drzava nije na gubitku dok ne dodje do naplate kada dolazi na nulu. Ali ako je vrijeme odplate 5 godina, tih 5 godina je budzet veci na 200 miliona. Nakon toga izdaju nove obaveznice, na isti iznos i samo pokrivaju razliku ako postoji. Dakle potez je odlican, nije pokretanje Energoinvesta ali naspram ovih dosadasnjih je ovo Keynes.

I PDV-a, koji je je ove godine gotovo 10% veci nego prosle. Sto ce reci da ekonomija raste brze od inflacije.

Slazem se da se sve to treba napraviti, ali to nije povezano sa ovim potezom niti je preduslov za isti.
ultima_palabra

#2155 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ultima_palabra »

Hajd samo prekini pisati obAveznice, ko da mi zdrav zub čupaš :D
heckler

#2156 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Alfonso je vec ovo spomenuo ali ja da ponovim. Kakvi su efekti fiskalizacije. Ja do sada nisam vidio ni jedan jedini izvjestaj.
CaCO3

#2157 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

heckler wrote:Alfonso je vec ovo spomenuo ali ja da ponovim. Kakvi su efekti fiskalizacije. Ja do sada nisam vidio ni jedan jedini izvjestaj.
nisi vidio da od pocetka fiskalizacije svaki mjesec stotinjak malih firmi i obrtnika stavi kljuc u bravu :?
heckler

#2158 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

CaCO3 wrote:
heckler wrote:Alfonso je vec ovo spomenuo ali ja da ponovim. Kakvi su efekti fiskalizacije. Ja do sada nisam vidio ni jedan jedini izvjestaj.
nisi vidio da od pocetka fiskalizacije svaki mjesec stotinjak malih firmi i obrtnika stavi kljuc u bravu :?

Aha, imas kakvu komperativnu statistiku da dokazes tvrdnju ili se tako u mahali prica ovih dana ili u cpckom glasu?
sanaman

#2159 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sanaman »

madner wrote:

SDP ne misli nista privatizirati, no pasaran mrskom okupatoru. :D Te firme rade, drzava je los vlasnik samo kada ne uvazuje pravila trzista. Posto smo vec utvrdili da je inflacija tu negdje, drzava nije na gubitku dok ne dodje do naplate kada dolazi na nulu. Ali ako je vrijeme odplate 5 godina, tih 5 godina je budzet veci na 200 miliona. Nakon toga izdaju nove obaveznice, na isti iznos i samo pokrivaju razliku ako postoji. Dakle potez je odlican, nije pokretanje Energoinvesta ali naspram ovih dosadasnjih je ovo Keynes.

I PDV-a, koji je je ove godine gotovo 10% veci nego prosle. Sto ce reci da ekonomija raste brze od inflacije.

Slazem se da se sve to treba napraviti, ali to nije povezano sa ovim potezom niti je preduslov za isti.
u svakom slucaju si skontao sta sam htio reci :D a sa ostalim se necu sloziti. Smatram da je preduvjet za izdavanje obveznica gore navedno, stvaranje ambijenta, reforme i revizije...jer znas ono u zdravom tijelu zdrav duh :D a ekonomski nismo nimalo zdravi...zasto mislis da ce budzet za 5 godina biti veci za 200 miliona? Mozda ako budu nameti rasli, ali sumnjam da ce ekonomija da to stvori..jer se na kraju pitam koja ekonomija? Rekoh ti kod nas "giganti" u federalnom vlasnistvu. Ako oni jos pocnu da kupuju obveznice, umjesto da investiraju u nove tehnologije i unapredjenje i prosirenje, onda katastrofa...na kraju ako budu uopce te firme kupovale...od cega misle, od odbiti? Zar nije bolje uloziti 100 miliona iz dobiti u nove tehnologije i pridobiti nove musterije, ostavariti veci promet i dobit nego da cekas 3% godisnje?

Na kraju da sumiram, po meni pogresan potez i nacin za punjenje budzeta. Ima i drugih metoda, ali one bole i moras se zamjeriti sa pola drzave i izgubiti sve naredne izbore :D
CaCO3

#2160 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

heckler wrote:
CaCO3 wrote:

Aha, imas kakvu komperativnu statistiku da dokazes tvrdnju ili se tako u mahali prica ovih dana ili u cpckom glasu?
citao sam u hAvazu :D

malo je vec blam koristiti ove floskule koje vi vec godinama ovdje ispucavate

Posljedice fiskalizacije u USK: Odjavljeno 280 obrtničkih djelatnosti

Prema informacijama Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona, u našem kantonu je tokom posljednjih nekoliko mjeseci odjavljeno 280 obrtničkih djelatnosti, od kojih se dio uspio preregistrirati za novu djelatnost koja ne podliježe fiskalizaciji......
na kraju nesto u cemu su nam uzor bili srbija i brazil umjesto njemacke ne mogu prihvatiti kao nesto dobro :zoka:
madner

#2161 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

sanaman wrote:
madner wrote:

u svakom slucaju si skontao sta sam htio reci :D a sa ostalim se necu sloziti. Smatram da je preduvjet za izdavanje obveznica gore navedno, stvaranje ambijenta, reforme i revizije...jer znas ono u zdravom tijelu zdrav duh :D a ekonomski nismo nimalo zdravi...zasto mislis da ce budzet za 5 godina biti veci za 200 miliona? Mozda ako budu nameti rasli, ali sumnjam da ce ekonomija da to stvori..jer se na kraju pitam koja ekonomija? Rekoh ti kod nas "giganti" u federalnom vlasnistvu. Ako oni jos pocnu da kupuju obveznice, umjesto da investiraju u nove tehnologije i unapredjenje i prosirenje, onda katastrofa...na kraju ako budu uopce te firme kupovale...od cega misle, od odbiti? Zar nije bolje uloziti 100 miliona iz dobiti u nove tehnologije i pridobiti nove musterije, ostavariti veci promet i dobit nego da cekas 3% godisnje?

Na kraju da sumiram, po meni pogresan potez i nacin za punjenje budzeta. Ima i drugih metoda, ali one bole i moras se zamjeriti sa pola drzave i izgubiti sve naredne izbore :D
Razumijemo se. Budzet ce rasti u to nema nikakve sumnje. Pitanje je kad. Predvidjanja IMF su da nakon sto Evropa izadje iz krize mocezmo opet ocekivat 3-5% na godisnjem nivou. Samo je pitanje kada doticna izlazi iz krize.

Industrija postoji, nije ono sto je bilo ali neko nosi ove budzetlije na ledjima. :D

Ne ulazu ovo iz dobiti, nego jednostavno prebacuju nacin na koje drze svoje sredstva. Firmi je gotovo potpuno isto. Sto se tice ulaganja da, ali vidovita dzemila kaze da ce ulaganja nekako da se poklope sa 2013 do 2014 godinom :D , kada ce ekonomija sasvim sigurno i sama poceti rasti. I onda ce ispasti da je SDP kralj, sah, Tito poslje Tite itd...

Slazem se, ali vidis da je taktika linija manjeg otpora.
heckler

#2162 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

CaCO3 wrote:
heckler wrote:
CaCO3 wrote:

citao sam u hAvazu :D

malo je vec blam koristiti ove floskule koje vi vec godinama ovdje ispucavate

Posljedice fiskalizacije u USK: Odjavljeno 280 obrtničkih djelatnosti

Prema informacijama Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona, u našem kantonu je tokom posljednjih nekoliko mjeseci odjavljeno 280 obrtničkih djelatnosti, od kojih se dio uspio preregistrirati za novu djelatnost koja ne podliježe fiskalizaciji......
na kraju nesto u cemu su nam uzor bili srbija i brazil umjesto njemacke ne mogu prihvatiti kao nesto dobro :zoka:

U jeku najvece ekonomske krize od 30ih, mali obrtnici zatvaraju vrata. :shock: Strasno :shock: Neocekivano

Je li to znaci da su ovi ljudi bili u poslu samo zbog ne placanja poreza? Koji je bio zakonska obaveza i prije uvodjenja fiskalnih kasa?

PS Koji smo to "mi" matereti? Cisto da znam ciji sam danas...
CaCO3

#2163 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

heckler wrote: U jeku najvece ekonomske krize od 30ih, mali obrtnici zatvaraju vrata. :shock: Strasno :shock: Neocekivano

Je li to znaci da su ovi ljudi bili u poslu samo zbog ne placanja poreza? Koji je bio zakonska obaveza i prije uvodjenja fiskalnih kasa?

PS Koji smo to "mi" matereti? Cisto da znam ciji sam danas...
ja zivim u 2011 , 21. vijek a ne u 30-tim koje su bile izmedju 2 svjetska rata, a ja sam Bosanac - Bosnjak a mi smo Bosanci i Hercegovci :D

valjda da su svi ispravni bili osim ovih 280 :D sram ih bilo sto su hranili 280 familija a nisu zivjeli od politike :x
heckler

#2164 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Dakle na ovu tvrdnju ...
CaCO3 wrote: malo je vec blam koristiti ove floskule koje vi vec godinama ovdje ispucavate
pitao sam te koji smo to "mi" jer smo eto ti neki "mi" drugaciji od tih nekih "vas".

Pa mi nije skroz jasan ovaj odgovor
CaCO3 wrote:a ja sam Bosanac - Bosnjak a mi smo Bosanci i Hercegovci
jer ako smo ti neki "mi" drugaciji od tih nekih "vas" a ti vasi su u stvari "Bosanci, Bosnjaci i Bosanci i Hercegovini".... bem ti kralja sta li smo tek onda ti mi :cry: :cry: :run:

A ti ako imas rjesenje iz rukava za sadasnju ekonosmku krizu, eno ti samit EU zapocinje i jarko bi zeljeli da cuju to magicno rjesenje i da u jednom potezu spase Euro, tojest Euro Zonu a time i samu Evropsku Uniju.

Mimo toga svega se slazem da unosenje novih nameta bez ikakvih podsticaja ili olaksica za privredu nije dugorocno isplativ potez ni u kom slucaju.
CaCO3

#2165 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

Ma "vi" ste ovi sto ispucave floskule vec par godina po forumu :D sa par hiljada upisa :-)

Evo jos jedan "pozivina" vijest i vjerovatno jedan od pokazatelja uspjesnosti fiskalizacije i stvaranja ambijenta za uspjesno poslovanje u BiH

BIRA prestala sa proizvodnjom

Bihaćka industrija rashladnih aparata (BIRA) ugasila je proizvodne strojeve a većinu radnika poslala kući. Ostalo je nekoliko radnika koji održavaju minimum tehnoloških potreba ove fabrike.

Da podsjetimo,BIRA je prije rata radila u sklopu koncerna GORENJE iz Velenja i zapošljavala je 1300 radnika.Poslije rata direktor Hadžipašić je okupio nešto radnika i uspio pokrenuti proizvodnju vlastitim snagama. Sve je krenulo dobro, par stotina radnika je našlo kruh u ovoj fabrici i BIRA je bila rijetka svijetla tačka u bihaćkoj privredi. Kad je sve krenulo dobro došla je naša famozna privatizacija i firmu je preuzeo vlasnik Robota. Napravljena je još jedna moderna hala za proizvodnju rashladnih aparata i činilo se jako perspektivno.

Onda je smjenjen pokretač firme Hadžipašić i kola su krenula nizbrdo da bi prije dva mjeseca sve mašine stale i radnici poslati kućama.
seln

#2166 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by seln »

CaCO3 wrote:Ma "vi" ste ovi sto ispucave floskule vec par godina po forumu :D sa par hiljada upisa :-)
Sta ces, mi smo ovdje iz cejfa, a ne po zadatku.
Banksy

#2167 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:Hajd samo prekini pisati obAveznice, ko da mi zdrav zub čupaš :D
:lol: :lol:
madner

#2168 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

seln wrote:
CaCO3 wrote:Ma "vi" ste ovi sto ispucave floskule vec par godina po forumu :D sa par hiljada upisa :-)
Ja sam ovdje striktno poslom.

:D
seln

#2169 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by seln »

madner wrote:
seln wrote:
Ja sam ovdje striktno poslom.

:D
On se nije ni obratio tebi, vec "nama".
ultima_palabra

#2170 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ultima_palabra »

CaCO3 wrote:Evo jos jedan "pozivina" vijest i vjerovatno jedan od pokazatelja uspjesnosti fiskalizacije i stvaranja ambijenta za uspjesno poslovanje u BiH
Ko je na ovom forumu rekao da je fiskalizacija dobra? Koliko se sjećam, kritikovana je uzduž i poprijeko...

Drugo, kakve veze ima fiskalizacija sa gigantom kao što je BIRA?
sanaman

#2171 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sanaman »

ultima_palabra wrote:
CaCO3 wrote:Evo jos jedan "pozivina" vijest i vjerovatno jedan od pokazatelja uspjesnosti fiskalizacije i stvaranja ambijenta za uspjesno poslovanje u BiH
Ko je na ovom forumu rekao da je fiskalizacija dobra? Koliko se sjećam, kritikovana je uzduž i poprijeko...

Zanima me koliko je zaposlenih bilo u Biri?
Koliki promet prave, kolika im je neto dobit?
Prosjecna plata zaposlenog?

Da vidimo definiciju giganta...
ultima_palabra

#2172 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ultima_palabra »

sanaman wrote:
ultima_palabra wrote:

Zanima me koliko je zaposlenih bilo u Biri?
Koliki promet prave, kolika im je neto dobit?
Prosjecna plata zaposlenog?

Da vidimo definiciju giganta...
Pa eto, pominje se nekoliko stotina... po meni jest gigant za krhku privredu USK. Moja poenta je bila da fiskalizacija šteti malim biznisima i obrtničkim radnjama, a ne velikim proizvodnim preduzećima.
madner

#2173 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Efekat fiskalizacije se moze jako jednostavno izmjeriti. Prihodi UIO. Dramaticnog efekta nema.
CaCO3

#2174 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

ultima_palabra wrote:

Gigant koji je bio na krhkim nogama od pocetka.
Ima na taj nacin da se recimo zbog fiskalizacije zatvaraju radnje koje su prodavale njihove proizvode...

A stvaranje uslova za pozitivno poslovanje sigurnio ima veze , al dobro posto nemamo jos drzavne vlade i dodik je kriv za sve razumijem da smo u velikim problemima i da sve propada i da se to mora nadknaditi novim haracima na grbaci onih koji rade , sram ih bilo djubrad zaposlena :D
ultima_palabra

#2175 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ultima_palabra »

Mislim da su se njihovi proizvodi prodavali uglavnom u Robotu.
Post Reply