Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#2151 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

u biti je prvo tromjesecje najbitniji period kad treba izbjegavati sva hemijska jedinjenja i ostale supstance koje imaju dokazano ili moguce teratogeno dejstvo - sto znaci da bi mogli izazvati ostecenja ploda.
eto, ta tri mjeseca se nije problem strpiti od rucnih radova, kucnih radova, nikotina u okruzenju i sl. ;)
nova_korisnica

#2152 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

hvala cure :)

haj mogu se strpiti jos malo jer cu uskoro uci u 4. mjesec (za 2,5 sedmice) :D

sinoc sam drobila co´eku kako nije nadjen neki "lijek" protiv mucnine u trudnoci jer to samo zene pogadja...da se tice i muskaraca, davno bi se nesto otrkrilo :D on se valjao od smijeha :) ali opet kad skontam mislim da sam u pravu :D :D :D
putujucidzindas

#2153 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

wewa wrote:u biti je prvo tromjesecje najbitniji period kad treba izbjegavati sva hemijska jedinjenja i ostale supstance koje imaju dokazano ili moguce teratogeno dejstvo - sto znaci da bi mogli izazvati ostecenja ploda.
eto, ta tri mjeseca se nije problem strpiti od rucnih radova, kucnih radova, nikotina u okruzenju i sl. ;)
A sta je s periodom dojenja i farbanjem?
Irish

#2154 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

wewa wrote:u biti je prvo tromjesecje najbitniji period kad treba izbjegavati sva hemijska jedinjenja i ostale supstance koje imaju dokazano ili moguce teratogeno dejstvo - sto znaci da bi mogli izazvati ostecenja ploda.
Istina, a ja sam najzlocestija bila bas u ta tri prva mjeseca :-) Dok sam npr. saznala da ne bih trebala jesti nepasterizovano mlijeko i drugu neku hranu.., ja se sita najela skoljki i mladog sira sa pijace (koji mi je u kombinaciji sa cherry paradajzom stvarao ovisnost u trudnoci) :-) Kasnije sam tugovala svaku voznju do mora kada bi proazili pored toplih pogacica u Ostrozcu :(
wewa

#2155 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

putujucidzindas wrote:
A sta je s periodom dojenja i farbanjem?
davno sam citala o tome - ali, navodno su moderne farbe neskodljive opcenito. pa ipak, neke zene biraju one s manje skodljivim sastojcima. u biti, farba je zanemarivo 'zlo' u odnosu na druge tvari, a i supstance teze dospijevaju u mlijeko, nego kroz posteljicu do bebe u utrobi.
zdravorazumski - mislim da bez obzira na farbanje zena u urbanom okruzenju pokupi solidnu kolicinu hemije iz izduvnih gasova, farba je jos mala maca...
putujucidzindas

#2156 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

znaci, gud baj sijede napokon. mislim da nema veceg pacijenta od mene. ne daj boze da ja sad uradim nesto sto sam cula/citala da ne bi trebalo. jos malo pa nista necu smjeti ni pojesti ni popiti , jer negdje pise da nije OK :) :) :)
wewa

#2157 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

putujucidzindas wrote:znaci, gud baj sijede napokon. mislim da nema veceg pacijenta od mene. ne daj boze da ja sad uradim nesto sto sam cula/citala da ne bi trebalo. jos malo pa nista necu smjeti ni pojesti ni popiti , jer negdje pise da nije OK :) :) :)
meni najdraza recenica o roditeljstvu glasi: ako se brines jesi li dobar roditelj, onda sigurno jesi ;-)

a osim sto si mama, jos uvijek si i zena, budi sebi lijepa :)
yellow cat

#2158 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

LaCici wrote:Da, da, bas proletilo, kao da sam jucer dosla kuci sa tackicom na slicici UZV. :-D
Hvala :kiss:
a ja tipravila onaj ticker što pokazuje koliko si trudna.. čini mi se da je bilo oko 5 sedmica. :)
otherside

#2159 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

kome treba onaj puter za tijelo od Hipp-a ima kupiti u BBI-u, Europharm apoteka.
LaCici

#2160 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

yellow cat wrote:
LaCici wrote:Da, da, bas proletilo, kao da sam jucer dosla kuci sa tackicom na slicici UZV. :-D
Hvala :kiss:
a ja tipravila onaj ticker što pokazuje koliko si trudna.. čini mi se da je bilo oko 5 sedmica. :)
:-D Jeste, i ja ga gledam kako sam daleko od poroda, kontam valja docekati maj i kako cu se nacekati.
CherryLips

#2161 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Hvala na info,jeste da sam nesto radila na pocetku ali nisam uopste znala za trudnocu,sta cu,valjda ce biti ok....
wewa

#2162 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

CherryLips wrote:
Hvala na info,jeste da sam nesto radila na pocetku ali nisam uopste znala za trudnocu,sta cu,valjda ce biti ok....
naravno da ce biti sve ok - sad je najvaznije da uzivas u cinjenici da ces vrlo brzo biti mama! pricaj s bebom, od tog bebe rastu <3
zbunjena2010

#2163 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

Vidim da neke imaju problema sa pritiskom bebe na karlicu. Kod mene opet specifican slucaj, je li se iko od vas sa ovim susretao? Dakle, u 30. sam sedmici i rekao mi je doktor da se malo primirim jer vec se beba spustila nisko. Ja osjetim u donjem dijelu bolove vec i 10 sedmica unazad ali sad mi se desilo da mi je lijeva vaginalna usna natekla i da mi se vena prosirila. Tako da me boli "ona" :oops: kad hodam vise od donjeg dijela stomaka.

Je li neka od vas imala ovaj problem sa naticanjem u tom nezgodnom dijelu, ali samo da naglasim kod mene je to vise naprijed kod otvora nema nista.
LaCici

#2164 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

I meni su obje usne vec odavno natecene, nekako sam to smatrala normalnim s obzirom da me i pubicna kost jako boli zbog pritiska bebe. Setnje sam iskljucila ima nekoliko sedmica.
zbunjena2010

#2165 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

LaCici wrote:I meni su obje usne vec odavno natecene, nekako sam to smatrala normalnim s obzirom da me i pubicna kost jako boli zbog pritiska bebe. Setnje sam iskljucila ima nekoliko sedmica.
Znaci nisam jedina sa ovim problemom. Ali kod mene samo lijeva :cry: i tacno doduse na ogledalu :D mogu da vidim da je kao neka vena se prosirila. A citala sam na netu da postoji mogucnost da dobijes prosirenje vena dole umjesto na nogama. :(
LaCici

#2166 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ma izgleda da je u trudnoci sve normalno. :) Nista, pitaj ti dr za svaki slucaj za to, mada ja mislim da se ne trebas brinuti. Jer meni moj nije uopste regaovao a vidio je kada me pregledao vaginalno.
CherryLips

#2167 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Jeste li uzimale folnu kiselinu na pocetku trudnoce? Dr mi dao Folacin i ja ubjedjena da mi je rekla da uzimam 1 sedmicno,a opet MM govori sta ces od jedne sedmicno,to si ti nesto krivo cula,garant je jedna svaki dan.Ovih dana sam svakako ni na nebu ni na zemlji :) pa me ne bi cudilo i da jesam krivo cula. A opet-sumnjam. Folacin je od 5mg,a sad opet citam da je to previse od preporucene doze...danas sam jednu popila....
LaCici

#2168 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ja sam pila svaki dan, ali se ne sjecam od koliko je mg bila tableta. Jedino su mi taj dali u apoteci, nisu me pitali za gramazu, tako da vjerovatno je taj isti od 5 mg.
vanad

#2169 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Ja obadvije trudnoce pijem Femibion. Jeste da je najskuplji ali meni ga doktorica preporucila pa ja pijem...do 12. sedmice trudnoce se pije Femibion 800, sa 800 μg kiseline folne a poslije Fembion 400 sa 400 μg kiseline folne ali uz to pijes i DHA. Ne vjerujem pricama da se radjaju velika djeca kad pijes vitamine za trudnice.
wewa

#2170 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

na stranu vitamini, ali folna kiselina je neophodna - zapravo bi je trebalo redovno uzimati i prije trudnoce :)
CherryLips

#2171 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Znaci,necu pretjerati ako budem uzimala ovaj od 5 mg....i meni je rekla da se pije do 12 sedmice...
mericak

#2172 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ni najmanje, obavezno jednu dnevno, pije se i 3 mj.prije trudnoce ako je planirana. Nedostatak izaziva neszatvaranje kicmenog kanala i lobanje djeteta, te nepravilnosti tipa rascjepa nepca, zecje usne i sl. Posto je u pitanju vit.iz B skupine, visak se ne zadrzava u organizmu vec se izlucuje! I da, tablete koje se dobiju na recept su 5 mg.
Neki dan (moja drugarica se poradala sa njom skupa) se porodila zena i dijete ima probleme sa kicmom, ne znam tacno koje i dr.je pitao jel redovno pila folnu, a ona je potvrdila da nije :(-

E sad, da nikoga ne prepadam, ja sam u prvoj trudnoci saznala da sam trudna tek sa 4,5 mj. trudnoce (znam cudno) i nisam pila nikakve vit. i rodila najnormalnije dijete. Doduse, u tom momentu sam vazda bila na nekim djetama (jer mi je stomak cudno rastao, hi, hi, hi), pa sam jela brdo povrca i salata, a folne kiseline ima u zelenom povrcu.
wewa

#2173 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Folna kiselina je sastavni dio grupe B vitamina. Ona je potrebna i važna u pojedinim segmentima metabolizma-mijene tvari. Tako sudjeluje u sintezi bjelančevina , sintezi nukleinskih kiselilna koje su važne u genetici, sudjeluje u stvaranju eritrocita pa je stoga važna u prevenciji i liječenju anemije-slabokrvnosti. Važna je isto tako u razvoju živčanog sustava fetusa. Potreba za folnom kiselinom je stoga povećana u trudnoći .

Dokazano je da dovoljna količina folne kiseline u trudnoći smanjuje postotak nekih malformacija kao što su spina bifida ( otvorena kralježnica ) te zečja usna.

Folna kiselina nalazi se u svježem povrću kao što su špinat,zelje,kelj, brokula, šparoga, blitva ali i grah, grašak, leća, pšenica i orasi. Ima je mnogo i u jetri. Normalnom prehranom međutim trudnica ipak ne dobiva dovoljno folne kiseline, pa je potrebno uzimati ju u obliku tableta ili kapsula, u prosjeku oko 400 mikrograma na dan. Kod nas nalazi se u preparatima Prenatal ili Folic plus. Svaka trudnica trebala bi uzimati folnu kiselinu bar prvih 12 tjedana u fazi naglog razvoja embrija( embriogeneza), no dobro je uzimati ju i čitavu trudnoću te za vrijeme dojenja, a pošto se ovdje radi o preventivi, treba je zapravo započeti uzimati već tri mjeseca prije predviđene trudnoće.

Rezultati prevencije folnom kiselinom su dobri, navodno ona smanjuje učestalost spine bifide za jednu trečinu. Rezulati kod nas mi nisu poznati no iz osobnog iskustva znam da prevencija folnom kiselinom za mnoge žene i trudnice, koje se redovito kontroliraju je nepoznanica.U svijetu pa i u razvijenoj zapadnoj Europi situacija nije bolja.Prevenciju folnom kiselimom koristi svega 7 % trudnica. U USA su prepoznali problem pa obogaćuju pojedine namirnice folnom kiselinom kao što su brašno, pecivo, riža, tjestenina. Nakon toga došlo je do značajnog pada spomenutih malformacija ( 31%).

U vezi prevencije u trudnoći folnom kiselinom i njezinih dobrih rezultata prišlo se istaživanjima u odraslih muškaraca i žena koji su trošili hranu obogaćenu folnom kiselinom. Došlo je do interesantnih rezultata. Broj moždanih smanjen je za 20 % a broj srčanih udara za 10 %. Krvni tlak se normalizira kao i razina kolesterola. Smanjen je rizik od raka debelog crijeva, dijabetesa i depresije. U kombinaciji s cinkom folna kiselina može poboljšati kvalitetu spermija, što je važno u liječenju muškog steriliteta. Rezultati liječenja cervikalnih displazija(HPV) su bolji u kombinaciji s folnom kiselinom a potrebno bi je bilo uzimati i uz hormonsku kontracepciju.

Dr.med.Damir MAMUZIĆ
spacebound

#2174 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by spacebound »

Ja nisam pila folnu kiselinu,nisam ništa ni jela(nisam mogla)doktorica mi je nije ni spomenula,kada sam je upitala za to rekla je da nema potrebe.Rodila sam savršeno zdravu bebu.
max07

#2175 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Meni je doktorica rekla da nastavim piti folnu kiselinu (Folacin) i poslije 12.sedmice iako već pijem Pregnital (sada sam u 17.sedmici). Višak se izlučuje mokraćom, a navodno folna utiče i na to da bebe po rodjenju budu čvršće i jače (posebno vrat i glavica) i da se brže razvijaju.

Da li je neko od vas u toku trudnoće uzimao suplemente kao što su spirulina ili zelena magma? Neki ljekari ih čak i preporučuju, a drugi kažu kako bi ih trebalo uzimati s oprezom.
Post Reply