Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
madner

#2151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

travnik wrote:
MrMaliJoe wrote:
travnik wrote: Ne ugrožava. Ona je dobra osnova za dublje reforme. Ima još toga tu dodati, ali za početak ok. Problem je u ignoriranju izbora H. Tu je sav problem, a ne oko programa.

Pa zašto se onda ne okupe oko te platforme. Zašto se insistira na vlasti 2+2+2.
Pa fotelje. HDZ hoće sve jer imaju veliku većinu među H, a SDP to ne dopušta, već hoće više nego što mu po glasovima pripada među H. Kažu HDZ-vi ne zastupaju sve H. Točno, ali ni SDP i SDA ne zastupaju sve B, pa hoće li se uvesti i SBB BiH i SzBiH u vlast, jer imaju veću podršku među B nego SDP, HSP i Boljitak među H. Neće. Sve u svemu, oko programa je šuplja priča. Fotelje su bitne.
Ali ni SBB ni SzBiH nisu u koaliciji.
HSP i Boljitak su u koaliciji zato sto imaju dovoljan paketu u Domu naroda. Ni SBB ni SzBiH nemaju takav adut. Da imaju HDZ bi sa njima mogao formirati vlast.
MrMaliJoe

#2152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MrMaliJoe »

travnik wrote:
Pa fotelje. HDZ hoće sve jer imaju veliku većinu među H, a SDP to ne dopušta, već hoće više nego što mu po glasovima pripada među H. Kažu HDZ-vi ne zastupaju sve H. Točno, ali ni SDP i SDA ne zastupaju sve B, pa hoće li se uvesti i SBB BiH i SzBiH u vlast, jer imaju veću podršku među B nego SDP, HSP i Boljitak među H. Neće. Sve u svemu, oko programa je šuplja priča. Fotelje su bitne.
Ne drug, bojim se da je ovo važnije. Nisu fotelje bitnije od budućih fotelja. HDZ će izgubiti sa rješavanjem "Hrvatskog pitanja". Kontaš! Njima odgovara pat pozicija, tj. nova priča o trećem za 4 godine. To isto odgovara i SNSDu. Zato su i postigli jedinstvo.
Molim te uđi u arhivu Sax i pogledaj izjave Čove za ove izbore i prije 4 godine. Vjeruj mi (provjeri sam) da nema razlike ni u zarezu.
Last edited by MrMaliJoe on 07/03/2011 11:48, edited 3 times in total.
Hipatija

#2153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hipatija »

MrMaliJoe wrote:
Zar ne misliš da se namjerno želi SDP uvući u etnički blok ne zbog Hrvatskog naroda nego zbog budućih izbora. Ako bi Hrvati bili ravnopravni u BIH, zar se tada ne gubi razlog postojanja HDZa.
Ako bi SDP napravio dobar posao sa ustavom i svim drugim problemima, da li je moguće da se Hrvatsko izborno tijelo okrene SDPu.
SDP se želi nametnuti "etnički" pristup ne zbog hrvata u BiH već zbog Milorada Dodika, i zbog ličnih (finansijskih) razloga D. Čovića i Milorada Dodika! Samo tako mogu imati svoje "zaštićene privilegije". Naravno, u tome im zdušno pripomažu i Bošnjaci-kriminalci, Bošnjaci-kleronacionalisti (samo mi nemojte reći da nema takvih među Bošnjacima!).
Last edited by Hipatija on 07/03/2011 11:39, edited 1 time in total.
palermo

#2154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

travnik wrote: HDZ je kriminalna organizacija koja je naštetila svima u BiH, ali je dobila ogromnu većinu među H, posebno zajedno sa HDZ 1990. To se ne želi priznati, ali više-manje, kada bi se realno gledali tako je. Dakle, oni su izraz političke volje H. Stoga, mene interesira kako netko želi graditi BiH i sa svojim sugrađanima H, ako ne poštuje njihovu političku volju? Je li to znači da su H su glupi i nakaradni,pa ne znaju izabrati na izborima, a mi smo pametni i progresivni, pa ćemo odrediti tko će u vlast i tko će dobiti hrv. pozicije.

Takav ignorantski odnos ide upravo HDZ-ovima na ruku, jer će već na narednim lokalnim izborima dobiti još veću podršku. Što HDZ-ovi mogu ponuditi narodu osim ugroženosti da bi se za njih glasovalo? Ništa. Stoga, svake nacionalne nesuglasice i eventualna radikalizacija samo koristi HDZ-ovima.
zašto ignorantski. da ponovimo, nudi im se, mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, mjesto predsjednika Federacije, dvije trećine ministara u vladi FBiH, mjesto jednog ministra u Vijeću ministara (plus onaj predsjedavajući), Dakle šta bi bilo taj neignorantski odnos. Kako on izgleda u praksi ?
A oko većinske podrške HDZ-u, to je 1gorštak više puta lijepo objasnio, ako HDZ nastavi ustrajati na svojim zahtjevima, onda i podrška koju dobija od Hrvata je irelevantna. Jer ona kaže, svi smo mi Čović. A ako je tako, šta se može....
vektor68

#2155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vektor68 »

Chmoljo wrote:
vektor68 wrote:
nesumnjam u ovo tvoje da bi ga neki i pustili da lezi u zatvoru .
naravno, poput onih koji su ubili Hakiju Turajlića npr... ;-)
puno toga znas , samo sto su Hakija i Jovan dva svijeta razlicita
1gorstak

#2156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

travnik wrote:
1gorstak wrote:
panorama wrote:Mislim da bi novi izbori bili dobro rješenje za ovu situaciju u kojoj se nalazi BiH.Nadam se da će i biti novi izbori i da će se politička scena okrupnjavati.
I tako unedogled, izbori svakih pet mjeseci, jer ces ti sve blokirati neimenovanjem kantonalnih delegata u Dom naroda dok ne bude onako kako ti hoces ? E ne moze. Ako ista, ovo otvara pitanje reforme izbornog zakona jer postojeci omogucava jednoj stranci da osvajanjem vlasti u jednom kantonu (recimo Posavskom u kojem zivi 1 % ukupnog stanovnistva BiH) blokira uspostavu vlasti u citavoj drzavi. To nema nigdje na planeti i HDZ ce ovim (zbog insistiranja na ekskluzivnom predstavljanju Hrvata) izgubiti i jare i pare. I onda ce se nakon jos jednog koraka nazad pljuvati po Tudjmanu koji je izdao Herceg Bosnu, psovati Doris Pack, sklapati liste Alijinih Hrvata itd itd, a sve ignorisuci cinjenicu da je HDZ glavni krivac jer insistira na etnickoj podjeli sa kojom se Sarajevo (opravdano) nikad nece pomiriti.
HDZ je kriminalna organizacija koja je naštetila svima u BiH, ali je dobila ogromnu većinu među H, posebno zajedno sa HDZ 1990. To se ne želi priznati, ali više-manje, kada bi se realno gledali tako je. Dakle, oni su izraz političke volje H. Stoga, mene interesira kako netko želi graditi BiH i sa svojim sugrađanima H, ako ne poštuje njihovu političku volju? Je li to znači da su H su glupi i nakaradni,pa ne znaju izabrati na izborima, a mi smo pametni i progresivni, pa ćemo odrediti tko će u vlast i tko će dobiti hrv. pozicije.

Takav ignorantski odnos ide upravo HDZ-ovima na ruku, jer će već na narednim lokalnim izborima dobiti još veću podršku. Što HDZ-ovi mogu ponuditi narodu osim ugroženosti da bi se za njih glasovalo? Ništa. Stoga, svake nacionalne nesuglasice i eventualna radikalizacija samo koristi HDZ-ovima.
Bosni i Hercegovini odgovara dalje uplitanje medjunarodne zajednice jer je puno lakse objasniti zalaganje za suzivot i funkcionalno drustvo nego forsiranje blokada i etnickog aparthejda. Zato ne mislim da dalja radikalizacija odgovara HDZ-u i sigurno je da ce se ova blokada opet obiti o glavu upravo Covicu. Kljuc popravljanju statusa hrvatskog naroda u BiH lezi u izlasku HDZ-a iz Dodikovog tabora i ako se napravi otklon od saveznista sa velikosrbima, ne vidim zasto bi Sarajevu bio problem imati cak i vecu zastupljenost HDZ-a u vlasti nego sto to HDZ trenutno trazi. Znaci izbor je jednostavan; imas na jednoj strani Dodika i velikosrpstvo koji ne mogu nista uraditi kako bi pomogli Hrvatima (o pravima Hrvata u manjem entitetu da i ne govorimo) .... a sa druge strane imas Sarajevo ciju se saradnju u popravljanju polozaja hrvatskog naroda moze kupiti okretanjem ledja Dodiku. NSRB i HSP su to shvatili. Sve dok to ne shvati i HDZ, toj stranci treba ogranicavati manevarski prostor (bez obzira na to ko se buni zbog tog).

p.s. evo na TV KISS anketa sa pitanjem ; Je li protuustavno odrzati Konstituirajucu sjednicu Doma Naroda PFBiH ? Vecina misli da nije.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

vektor68 wrote:
kao npr.?
MrMaliJoe

#2158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MrMaliJoe »

vektor68 wrote:
Nacionalnost... :? :(
1gorstak

#2159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

travnik wrote:
MrMaliJoe wrote:Može li mi neko objasniti politički program stranaka koji imaju legitimitet tj, na koji način će oni zaštititi hrvatske interese, kako onih Hrvata u Z. Hercegovini tako i onih u Banja Luci, i Posavini. Zato politički program stranaka sa H predznakom je on različit u odnosu na SDPovu platformu. Kako SDPova platforma ugrožava Hrvate.
Ne ugrožava. Ona je dobra osnova za dublje reforme. Ima još toga tu dodati, ali za početak ok. Problem je u ignoriranju izbora H. Tu je sav problem, a ne oko programa.
Znaci imamo na jednoj strani ispravan politicki kurs a na drugoj strani protivljenje stranke koja predstavlja vecinu jednog od naroda. Kada smo imali slican izbor po pitanju referenduma za nezavisnost BiH, sta se izabralo i sta se trebalo izabrati ?
Hipatija

#2160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hipatija »

Šta ću, nikako da me ubijede da ova "manjina" što je glasala za SDP i koju SDP predvodi nije " u pravu", i što mislim da tu manjinu trebam podržati da prevlada "većinu" koju jednim zajeničkim imenom nazivam: HDZ, SDA, SDS!
Nekako sam ubijeđen da ova "manjina" (SDP) nema alternativu u BiH, i da će postati većina koja okuplja državljane BiH iz svih naroda!
SDS se promijenio, SDA se mijenja, vrijeme je i da se HDZ promijeni ( i to voljom naroda koji su za njih glasali)!
Last edited by Hipatija on 07/03/2011 11:58, edited 1 time in total.
travnik

#2161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by travnik »

palermo wrote:
travnik wrote: HDZ je kriminalna organizacija koja je naštetila svima u BiH, ali je dobila ogromnu većinu među H, posebno zajedno sa HDZ 1990. To se ne želi priznati, ali više-manje, kada bi se realno gledali tako je. Dakle, oni su izraz političke volje H. Stoga, mene interesira kako netko želi graditi BiH i sa svojim sugrađanima H, ako ne poštuje njihovu političku volju? Je li to znači da su H su glupi i nakaradni,pa ne znaju izabrati na izborima, a mi smo pametni i progresivni, pa ćemo odrediti tko će u vlast i tko će dobiti hrv. pozicije.

zašto ignorantski. da ponovimo, nudi im se, mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, mjesto predsjednika Federacije, dvije trećine ministara u vladi FBiH, mjesto jednog ministra u Vijeću ministara (plus onaj predsjedavajući), Dakle šta bi bilo taj neignorantski odnos. Kako on izgleda u praksi ?
A oko većinske podrške HDZ-u, to je 1gorštak više puta lijepo objasnio, ako HDZ nastavi ustrajati na svojim zahtjevima, onda i podrška koju dobija od Hrvata je irelevantna. Jer ona kaže, svi smo mi Čović. A ako je tako, šta se može....
2/3 ministara u FBiH iz reda H su fikusi jer je potrebna 1/3 za bilo koju odluku. To je lijepo spakovano i na prvi pogled više nego primamljivo. Isto što Dodik govori ovih dana po Hrvatskoj, pola Vlade RS-a čine B i H. Istina, ali...
SDP je trebao odmah krenuti pregovarati sa HDZ-om i problem i to je to, a oni si prihvatili kriminalaca sa Visoke Glavice i Zvonkinih neofašista. Kontali su da će tako proći, ali tek sada kada se odužilo k'o malo bi oni nešto nudili. Trebalo je realno sagledati situaciji i najjače stranke formirati vlast. To je bolje nego ovo što sada imamo u svakom slučaju.
ultima_palabra

#2162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Odluke u Vladi FBiH se donose prostom većinom... dok se to pitanje ne uredi kako je predviđeno Platformom.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

vektor68 wrote:u komentarima na portalu interesantna izjava Jovana Divjaka

[youtube]http://www.youtube.com/w

atch?v=l2bPsxIvCXw[/youtube]

mozda zbog ove izjave nikoga iz sdp-a nije bilo na protestima
uvlaciti Divjaka u politicke price cini te istog kao i one Zukine..
ti si prebrojao sve prosvjednika i znas tacno ko je bio?
jesu li bili ovi iz HDZ-a? Jesu li se oglasili priopcenjem da podrze Divjaka?

pusti ba suplju i ne koristi Divjaka za antipropagandu, jadno je to
Hipatija

#2164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hipatija »

@travnik, Kako bi ti prevladao ovo "što sad imamo" ( kako bi riješio problem, sada i odmah). Nemoj opet kroz šest mjeseci "pametovat": bolje bi bilo da je...
@plain vanilla, siguran sam da Jovu D. ne žele zaštititi ni SNSD i SDS, niti "dvojedan HDZ!
Last edited by Hipatija on 07/03/2011 12:09, edited 1 time in total.
travnik

#2165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by travnik »

1gorstak wrote:
travnik wrote:
MrMaliJoe wrote:Može li mi neko objasniti politički program stranaka koji imaju legitimitet tj, na koji način će oni zaštititi hrvatske interese, kako onih Hrvata u Z. Hercegovini tako i onih u Banja Luci, i Posavini. Zato politički program stranaka sa H predznakom je on različit u odnosu na SDPovu platformu. Kako SDPova platforma ugrožava Hrvate.
Ne ugrožava. Ona je dobra osnova za dublje reforme. Ima još toga tu dodati, ali za početak ok. Problem je u ignoriranju izbora H. Tu je sav problem, a ne oko programa.
Znaci imamo na jednoj strani ispravan politicki kurs a na drugoj strani protivljenje stranke koja predstavlja vecinu jednog od naroda. Kada smo imali slican izbor po pitanju referenduma za nezavisnost BiH, sta se izabralo i sta se trebalo izabrati ?
Možemo obrnuti tezu. Imali smo većinsku volju Albanaca u Srbiji, koja se ignorirala i birali se podobni, ne radi interesa Srbije, već Jugoslavije, zajedničke nam države i oaze bratstva i jedinstva. Sta se dogodilo i šta se trebalo dogoditi?

Nemamo pozitivan kurs, već jedan dokument, koji može biti dobra osnova za dobar kurs. To je samo početak i većinu toga sve stranke u FBiH podupiru. Ima to još promjena koje treba uraditi ako se hoće doista izbjegnuti preglasavanje, nametanje rješenja i ustanoviti institucionalna ravnopravnost. Izborni sustav, način izbora delegata u DN, način glasanja u DN i itd.
vektor68

#2166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vektor68 »

Chmoljo wrote:
vektor68 wrote:
kao npr.?
nije za ove mehane :) kad budes zapalio rostilj zovi pa onda cemo na tenane

a nacionalnost , vjeroispovjest suuuu svjetlosnu godinu od konteksta .....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

ma ja, svakako...
travnik

#2168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by travnik »

Hipatija wrote:@travnik, Kako bi ti prevladao ovo "što sad imamo" ( kako bi riješio problem, sada i odmah). Nemoj opet kroz šest mjeseci "pametovat": bolje bi bilo da je...
SDP, SDA i HDZ-ovi sjesti i dogovoriti se. Prihvatiti realnost, da kakvi god da su HDZ-ovi, imaju večinsku podršku H. Stoga, to treba uvažiti. Okaniti se Lijanovića i Jurišića. Oni su tu samo privjesak, paravan da se kroz desničarski HSP prikaže podrška H i ništa više. HSP ne može osigurati više od 1 delegata u DN, a i taj neće biti potreban. Niti u jednom kantonu ne mogu donijeti prevagu. Presmiješno je njihovo uključivanje u razgovore od samog početka. Naravno, i Lijanović. Pa na ovom forumu sam pročitao najviše omalovažavanja Lijanovića prije izbora, a onda odjednom stop. Čudno...
Hipatija

#2169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hipatija »

Krivo razmišljaš, ne mogu se SDA, SDS i HDZ nikada dogovoriti i ostvariti funkcionalnu državu!
Upravo ti "kočničari" su se udružili protiv SDP-a, i njima "popuštati" u beskraj znači priznati nemoć ( i "kapitulirati").
E, vidiš - sada se "gine" za prave ciljeve!
Last edited by Hipatija on 07/03/2011 12:16, edited 1 time in total.
Co0l

#2170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

hercegovac_pravi wrote:
Co0l wrote:
hercegovac_pravi wrote: Sinko dragi ovo ti dođe od prilike na onu ..."kako mahlaska pendžeruša bistri meĐŽunarodne odnose"...
A ovo o zaključku i da ne bi ko šta reko je tvoja pisanje...ne moje...DakleM, zašto svoje pisanje nazivaš infantilnim? Zašto takve gluposti uopšte pišeš ako misliš da je takav stav "infantilan"? ..de malo poštuj sebe pa će te i okolina malo više uvažavati. Nije ti do mene, hebiga do tebe je.I da apsolutno si "mikroklipač", u to nema nikakve sumLJe (i.e pogledati dio definicije koji se odnosi na pljuvače sa polu-insinuacijama).
Nisam ovo ja napisao nego ti:
hercegovac_pravi wrote: De ovako, hajde sada zamisli da su Lagumđžija i ostali iz vodstva SDP-a stali na čelo demonstranata i prošetali malo od Austrijske do Srbijanske ambasade. Zamisli kakve političke konotacije u ovome momentu bi takav potez proizveo. Već mogu zamisliti naslove u sutrašnjim novinama.
- Lagumđžija i SDP koriste "čika Jovinu " nesreću u bijednom pokušaju promocije propale politike
- Lagumđžija izveo ljude na ulice
- Počelo je, Tripoli na ulicama Sarajeva
- Uprokos upozeorenju MZ-a Lagumđija ipak krenuo sa prosvjedima
....itd..itd...dalje dopiši sam..
I pored najbolje volje još uvjek ne vidim nikakvu sličnost sa ovim što si ti napisao i nazvao infantilnim..
Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Postao/la Co0l dana 05/03/2011 23:39
E sad sam miran kad znam da bi oni bili na demonstracijama samo nisu htjeli da ne bi neko nesto reko.
Možda si ti želio samo da "insinuiraš" ovakav stav i da ga kao takvog pripišeš meni ? Ako je to slučaj onda nema problema razumjeli smo se i onda te samo mogu ponovo uputiti na zvaničnu definiciju "mikroklipača". Jedna od glavnih karakteristika po kojima se "mikroklipači" prepoznaju je upravo površno korištenje insinuacija...npr. "Ljudi u Sarajevu protestuju a Lagumdžija u Atini odakle su dolazili dobrovoljci"..proizvod ovakve insinuacije "moRe da bidne" zaključak da Lagumdžija eto podržava dobrovoljce koji su mu razarali grad dok mu ljudi u Sarajevu protestuju..I aj ti sad budi "pametan" pa skontaj koliko ovako nešto napisano ima logike? Nema je da je hebeš..dakle, ona stara izreka da je "polu-istina (insinuacija) sto puta gora od obične laži" ponov blista u svom punom značenju...

I da umalo ne zaboravi...iz današnjeg pressa..
Skrivene namere: Stevandić o protestima zbog hapšenja Jovana Divjaka
Bošnjački političari gnev gladnih usmeravaju protiv Srba i Srbije
BANJALUKA - Poslanik SDS-a i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Nenad Stevandić smatra da se iza sarajevskih protesta protiv hapšenja generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka krije namera bošnjačkog političkog vrha da skrene pažnju javnosti u FBiH sa teške ekonomske situacije i finansijskog kolapsa pred kojim se nalazi ovaj entitet.
Bošnjački političari, kaže on, nastoje da gnev ojađenih građana i celokupne federalne javnosti usmere na Srbe i Srbiju.
- Oni žele da skrenu pažnju sa svog lopovluka i korupcije koja caruje u Federaciji BiH. Veoma je opasno podizati nacionalne tenzije sa ciljem da se prikrije vlastita nesposobnost i odgovornost za tešku ekonomsku situaciju prebaci na sasvim drugu stranu. Nažalost, bošnjački političari upravo to rade - kaže Stevandić.
Prema njegovim rečima, stalnim organizovanjem protesta u znak podrške svakom osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima, iz Sarajeva se šalje veoma ružna poruka.
- Oni nastoje da u ime navodne odbrane BiH opravdaju svaki zločin, čime pokazuju da imaju sasvim pogrešnu percepciju o zločinima. Mogli bi se i u Banjaluci organizovati protesti u znak podrške osumnjičenima za zločine ili nevino osuđenima kao što je general Novak Đukić, ali se to ne radi. Iz RS se stalno šalje poruka da svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju, dok iz Sarajeva stalno negiraju da su i nad Srbima činjeni zločini. Oni to uporno negiraju, iako je to potpuno pogrešno, jer će kad-tad morati da pogledaju istini u oči i priznaju da su i Srbi stradali u proteklom ratu i da su u ime BiH činjeni zločini. Drugi je problem što nije nikome jasno kakvi to više dokazi trebaju pravosudnim organima BiH da bi procesuirali one koji su izvan svake sumnje počinili zločine nad Srbima - kaže Stevandić. D.
I tako dođošmo i do one iz prošlog posta.."kako mahalska penđžeruša bistri međunarodne odnose"..nije se trebalo dugo čekati da se oglase. Prepoznaje li se iko u ovome pisanju? :dance:
E sto volim kad tako nesto kazes i onda odbijas logican zakljucak svoje izjave,kao ne moze se to tako zakljucit,to si ti tako samo zakljucio.I od toga napravis argument.
Nista ja nisam insinuirao nit sam igdje napisao da Lagumdzija podrzava neke dobrovoljce,to je vec insinuacija sa tvoje strane.Toliko o insinuacijama a ako te zanima kako je doslo do toga pogledaj malo hronologiju postova umjesto sto odmah ostrasceno skaces u odbranu necega od nekoga a da i ne znas sta i od koga branis.
Bez ikakvih insinuacija sam rekao tacno ono sto sam htio da kazem-da je trebao biti u Sarajevu na demonstracijama a ne na tamo nekom drugorazrednom dvodnevnom stranackom skupu od kojeg imamo samo uobicajene i kurtoazne poruke podrske i da bi daleko vecu i snazniju poruku u medjunarodnim okvirima napravio da je odustao od tog putovanja u Atinu iste sekunde kad je saznao da je general Divjak uhapsen i da je jasno rekao zasto odustaje od tog skupa.
Sta je sporno u tom mom stavu?
P.S.Sto se tice ovog clanka iz novina koji si citirao kao dodatak svom postu kao neki argument,sta li,ako mislis na taj nacin da meni inputiras stavove pisca clanka pogrijesio si adresu i to svjetlosnim godinama i nekom drugom mozes podmetati takve bljuvotine a ne meni.Nakon takvog pokusaja jos imas obraza nekog prozivati za insinuacije :-)
MrMaliJoe

#2171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MrMaliJoe »

travnik wrote:
Hipatija wrote:@travnik, Kako bi ti prevladao ovo "što sad imamo" ( kako bi riješio problem, sada i odmah). Nemoj opet kroz šest mjeseci "pametovat": bolje bi bilo da je...
SDP, SDA i HDZ-ovi sjesti i dogovoriti se. Prihvatiti realnost, da kakvi god da su HDZ-ovi, imaju večinsku podršku H. Stoga, to treba uvažiti. Okaniti se Lijanovića i Jurišića. Oni su tu samo privjesak, paravan da se kroz desničarski HSP prikaže podrška H i ništa više. HSP ne može osigurati više od 1 delegata u DN, a i taj neće biti potreban. Niti u jednom kantonu ne mogu donijeti prevagu. Presmiješno je njihovo uključivanje u razgovore od samog početka. Naravno, i Lijanović. Pa na ovom forumu sam pročitao najviše omalovažavanja Lijanovića prije izbora, a onda odjednom stop. Čudno...
Ne drug, bojim se da je ovo važnije. Nisu fotelje bitnije od budućih fotelja. HDZ će izgubiti sa rješavanjem "Hrvatskog pitanja". Kontaš! Njima odgovara pat pozicija, tj. nova priča o trećem za 4 godine. To isto odgovara i SNSDu. Zato su i postigli jedinstvo.
Molim te uđi u arhivu Sax i pogledaj izjave Čove za ove izbore i prije 4 godine. Vjeruj mi (provjeri sam) da nema razlike ni u zarezu.
Nisam baš siguran zašto bi negirali volju Hrvatskih birača koji su glasali za koaliciju HDZ90 i HSP pa i Lijanovića.
palermo

#2172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

travnik wrote: 2/3 ministara u FBiH iz reda H su fikusi jer je potrebna 1/3 za bilo koju odluku. To je lijepo spakovano i na prvi pogled više nego primamljivo. Isto što Dodik govori ovih dana po Hrvatskoj, pola Vlade RS-a čine B i H. Istina, ali...
SDP je trebao odmah krenuti pregovarati sa HDZ-om i problem i to je to, a oni si prihvatili kriminalaca sa Visoke Glavice i Zvonkinih neofašista. Kontali su da će tako proći, ali tek sada kada se odužilo k'o malo bi oni nešto nudili. Trebalo je realno sagledati situaciji i najjače stranke formirati vlast. To je bolje nego ovo što sada imamo u svakom slučaju.
Hoćeš reći, pretvoriti SDP u čistu bošnjačku stranku koja ima samo legitimitet Bošnjaka. Ja ne mogu drugačije pročitati tvoju rečenicu. Ako ćemo već kod legitimiteta, mislim da bi bilo mnogo ispravnije da ga psotaviš HDZ90 jer njihov izborni program je bio bitno drugačiji od ovoga sad.
zemo_online

#2173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

Kako je 2 hdz osvojili 90% Hr. glasova ako je HDZ90 bio u koaliciji sa HSP? koja je to racunica?
1gorstak

#2174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

travnik wrote:
1gorstak wrote:
travnik wrote:
Možemo obrnuti tezu. Imali smo većinsku volju Albanaca u Srbiji, koja se ignorirala i birali se podobni, ne radi interesa Srbije, već Jugoslavije, zajedničke nam države i oaze bratstva i jedinstva. Sta se dogodilo i šta se trebalo dogoditi?
Dogodilo se to da su stranci dosli, stavili Beograd preko koljena i dobro ga ispucali. Sarajevo je americki vazal, Rusija nece intervenisati zbog HDZ-a a ni Josipovic nece slati vojsku. Nego, nisi odgovorio, je li se trebalo ignorisati volju SDS-a po pitanju referenduma za nezavisnost iako je SDS imao podrsku veceg dijela Srba ?
Nemamo pozitivan kurs, već jedan dokument, koji može biti dobra osnova za dobar kurs. To je samo početak i većinu toga sve stranke u FBiH podupiru. Ima to još promjena koje treba uraditi ako se hoće doista izbjegnuti preglasavanje, nametanje rješenja i ustanoviti institucionalna ravnopravnost. Izborni sustav, način izbora delegata u DN, način glasanja u DN i itd.
Sve je to moguce ostvariti. HDZ treba sjesti sa politicarima iz Sarajeva i reci ; "Dajte da zajednicki popravimo izborni zakon i nacin odlucivanja a mi cemo zauzvrat zabiti noz u ledja velikosrpskom faktoru koji forsira etnoteritorijalizaciju". Ali gurati prst u oko Sarajevu (uglavnom Bosnjacima) nepravednim svojatanjem teritorije i naporima da se Bosnjake ogranici na sto manjem dijelu zemlje a cuditi se kao otkud preglasavanje nad kadrovima HDZ-a, nije ozbiljna politika.
Hipatija

#2175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hipatija »

MrMaliJoe wrote: Nisam baš siguran zašto bi negirali volju Hrvatskih birača koji su glasali za koaliciju HDZ90 i HSP pa i Lijanovića.
Naravno da treba ispoštovati volju i onih hrvata koji nisu glasali za HDZ-"zna se" (i onih koji nisu nikako glasali).
Čović nije za podršku ni po kakvom osnovu (Božo Ljubiću, ogromnu grešku si napravio podržavajući D. Čovića!).
Više od 300 000 glasača se izjasnilo da neće "torovsku politiku" i "torovske podjele". Za očekivati je da će ih već kod sljedećeg glasanja biti još više!
Locked