Zato je igracka, gura se u kompakt klasu a ne nudi osnovne iste. Kompakt klasa je po definiciji dovoljna za mladu porodicu.
BMW nije auto za sirotinju, ali ga jako puno sirotinje voza.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Objektivno jeste slabost u odnosu na Golfa, ali on ne tezi da bude konkurencija Golfu, nit generalno BMW tezi da postigne prodajne brojke volume proizvodjaca kakav je VW. Mislim da je to potpuno jasno.madner wrote:Dakle smatras da to sto nije u stanju ponuditi sto konkurencija nudi nije slabost, objektivno?![]()
Zato je igracka, gura se u kompakt klasu a ne nudi osnovne iste. Kompakt klasa je po definiciji dovoljna za mladu porodicu.
BMW nije auto za sirotinju, ali ga jako puno sirotinje voza.
ado-šampion wrote:madner wrote:Slazem se da ga puno sirotinje voza, jbg, ljudi skotnali da je bolje 10 godina star BMW nego 5 godina star Francuz.
I ja sam cuo da se ne kvare, fakat je l' to tako?????[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]golfiista wrote:ado-šampion wrote:madner wrote:Slazem se da ga puno sirotinje voza, jbg, ljudi skotnali da je bolje 10 godina star BMW nego 5 godina star Francuz.
jes` majku mu...fakat je tako.. isto da voziš tenk, nit se šta kvari nit ti to možeš pokvariti...a ovi citroeni i megani i sl. osjetljivi ko kakva curica.. [emoji38]
Ništa ja nisam pomješao jer ja govorim o zvaničnim cijenama prošle Octavije A6! Ti sad ubacivaš pretprošlu Octaviju A5, a o njenim cjenama baš ništa ne znam.tempuser wrote:
Nesto si pomjesao! Dok je bio auktuelan u svojoj 3. godini, bas kao sto je A7 sad, A5 1,9 TDI Elegance je kostao cca 36,5-37.000 KM sto je otprilike koliko i danas kosta 1,6 TDI Elegance. Mene je 2,0 TDI Elegance sa nesto dodatne opreme 2006. godine kostao oko 41.000 KM, dok je osnovna cijena bila 39.900 sto je potvrda ovoga sto pisem jer je razila od 10.000 KM samo na konto motora nemoguca.
Jedina akcija koja je bila je ona kad su u zadnjoj godini proizvodnje nudili A5 FL sa starim 1,9 TDI PD motorom za 32.000 KM.
Ubacujem cijenu A5 jer poredis neuporedivo.condy wrote:Ništa ja nisam pomješao jer ja govorim o zvaničnim cijenama prošle Octavije A6! Ti sad ubacivaš pretprošlu Octaviju A5, a o njenim cjenama baš ništa ne znam.tempuser wrote:
Nesto si pomjesao! Dok je bio auktuelan u svojoj 3. godini, bas kao sto je A7 sad, A5 1,9 TDI Elegance je kostao cca 36,5-37.000 KM sto je otprilike koliko i danas kosta 1,6 TDI Elegance. Mene je 2,0 TDI Elegance sa nesto dodatne opreme 2006. godine kostao oko 41.000 KM, dok je osnovna cijena bila 39.900 sto je potvrda ovoga sto pisem jer je razila od 10.000 KM samo na konto motora nemoguca.
Jedina akcija koja je bila je ona kad su u zadnjoj godini proizvodnje nudili A5 FL sa starim 1,9 TDI PD motorom za 32.000 KM.
Kako god, sad je nemoguće naći neki tadašnji cjenovnik Octavije A6 o kojem pišem, pa možemo palamuditi do mile volje. Međutim, sjećam se dobro nekih cijena za a6 octaviju jer sam bio razmišljao o kupovini nove Octavije A6 tamo neke 2012. godine, i znam da mi je bilo potrebno oko 33.000 km za slabijeg dizelaša u elegance paketu. Znam i da su bile i akcije, jer je taj model bio pri kraju pošto je A7 najavljen i već krenuo mislim 2013. godine, pa su akcije za 1.9 tdi išle i ispod 30.000 KM, ali je bio slabiji paket. Nisam je kupio nije mi se kupovao 1.9 ili 1.6 tdi, već sam kupio polovnog audija a6 tad 4 godine starog sa znatno jačim motorom. Znači za 1.9 tdi sam siguran u ovo cijene. Znam da je malo bio skuplji 1.6 tdi, a za 2.0 tdi već se sa sigurnošću ne sjećam.
BMWu ne trebaju prodaje brojke Golfa, jer hem imaju vecu cijenu, hem je kec najmanji model, imaju tricu, peticu, itd. S druge strane, VWu je Golf zlatna koka i realno kakva god da je koncepcija Golf ce dugo u svojoj klasi biti bez premca, ako nista zbog imidza. Ne moze ga buranija s bagatela cijenam skinut a kamoli BMW s vecom cijenom.madner wrote:Mislim da bi vrlo rado u BMW imali prodajne brojke Golfa. To da se ne tezi je suplja.
Samo nisu u stanju prodati vise sa konceptom koji nude.
Volume i premium su marketinski pojmovi koji nemaju nikakvu vrijednost, produkt se prodaje tako, no u sustini su oba auta kompaktne klase. Puno ljudi kupuje kompakte kao drugo auto ili nema familiju. Ne sporim da takvim ljudima to jeste dobar izbor, samo kazem da ta auta ne ispunjavaju zahtjeve klase.
Za sirotinju bi bilo bolje vozati te Francuze, ako nista bilo bi sigurnije za ostale.
Ovo mogu potvrditi A5 je kostala oko 36.500 KM 2007. sa Elegance opremom i posto je nekad tad izlazio FL pocela je akcija A5 za 31.700 Elegance, Ambition oprema je kostala oko 29.000 KMtempuser wrote: Ubacujem cijenu A5 jer poredis neuporedivo.
Cijena koju ti navodis nije bila zvanicna tj standardna nego akcijska cijena i to samo 2012. godine tj u zadnjoj godini modela i to za samo 1.9 TDI PD motor koji je bio zastario jer je vec u ponudi bio 1,6 TDI.
Da bi poredio aktuelnu cijenu A7 sa predhodnim modelom na nacin na koji ti to radis uzeti moras u obzir cijenu kad model bio star 3 godine sa aktuelnim motorom, odnosno cijenu A5 1,9 TDI PD 105 KS koja je vazila 2007. godine, a to je cca 37k KM koje pominjem, bas koliko danas kosta A7 1,6 TDI Elegance.
Tu cijenu od 31k KM mozes porediti tek kad izadje A7 FL pa u zadnjoj godini proizvodnje sa starim motorom (ako izbace novi u medjuvremenu) sto je otprilike za 4 god.
Rekoh bez akcijske cijene octavija a6 sa 1.6 tdi motorom je bila od 33.000 do 34.500 KM, ne sjećam se. Sa 1.9 tdi motorom, jeftinija znam to sigurno bez akcijske cijene za nekih 800 do 1.000 KM. To su zvanične cijene bez popusta odnosno akcija. Sadašnja octavija a7 sa 1.6 tdi motorom košta do registracije oko 36.500 KM. Očigledna razlika i bez akcijskih cijena između 2 do 3 hiljade. Imao sam nekad te cijene, al nemam vremena da ih tražimtempuser wrote:Ubacujem cijenu A5 jer poredis neuporedivo.condy wrote:Ništa ja nisam pomješao jer ja govorim o zvaničnim cijenama prošle Octavije A6! Ti sad ubacivaš pretprošlu Octaviju A5, a o njenim cjenama baš ništa ne znam.tempuser wrote:
Kako god, sad je nemoguće naći neki tadašnji cjenovnik Octavije A6 o kojem pišem, pa možemo palamuditi do mile volje. Međutim, sjećam se dobro nekih cijena za a6 octaviju jer sam bio razmišljao o kupovini nove Octavije A6 tamo neke 2012. godine, i znam da mi je bilo potrebno oko 33.000 km za slabijeg dizelaša u elegance paketu. Znam i da su bile i akcije, jer je taj model bio pri kraju pošto je A7 najavljen i već krenuo mislim 2013. godine, pa su akcije za 1.9 tdi išle i ispod 30.000 KM, ali je bio slabiji paket. Nisam je kupio nije mi se kupovao 1.9 ili 1.6 tdi, već sam kupio polovnog audija a6 tad 4 godine starog sa znatno jačim motorom. Znači za 1.9 tdi sam siguran u ovo cijene. Znam da je malo bio skuplji 1.6 tdi, a za 2.0 tdi već se sa sigurnošću ne sjećam.
Cijena koju ti navodis nije bila zvanicna tj standardna nego akcijska cijena i to samo 2012. godine tj u zadnjoj godini modela i to za samo 1.9 TDI PD motor koji je bio zastario jer je vec u ponudi bio 1,6 TDI.
Da bi poredio aktuelnu cijenu A7 sa predhodnim modelom na nacin na koji ti to radis uzeti moras u obzir cijenu kad model bio star 3 godine sa aktuelnim motorom, odnosno cijenu A5 1,9 TDI PD 105 KS koja je vazila 2007. godine, a to je cca 37k KM koje pominjem, bas koliko danas kosta A7 1,6 TDI Elegance.
Tu cijenu od 31k KM mozes porediti tek kad izadje A7 FL pa u zadnjoj godini proizvodnje sa starim motorom (ako izbace novi u medjuvremenu) sto je otprilike za 4 god.
ado-šampion wrote:madner wrote: Za zadnje se slazem s tobom, ja to malo karikiram, ali i ja bih radije 5 godina starog Francuza nego 10-15 godina starog BMWa, ako nista iz prakticnih razloga, prvo sto vozam savremenije auto i drugo postoji velika sansa da ce me taj BMW nakon 2-3 godine toliko kostati da sam odmah mogao uzeti novijeg BMWa.
ado-šampion wrote:Objektivno ta Laguna ne moze vodu drzat E90, ali kod nas je situacija takva kakva jeste, BMWe stare 12-13 godina obicno kupuju ljudi koji nemaju ni da odrzavaju Pezoa, pa se onda prema takvim apetitima i uvoze auta. Da sam u DE, pa dobijes garanciju i zasticen si od prevare ko polarni medvjed, to je nesto sasvim drugo, samo onda takvo auto dooobro platis. Ali u Bosni do 6-7 godina max, pa makar i Francuz.
Jaran prije nekih 4-5 godina uzeo E46 2001., dosao ga ko solidan francuskih kompakt 5-6 godina noviji, odnosno 5-6 godina star, za 3 godine je na njega dao toliko da je komotno mogao kupiti E90 2005 i biti rahat. Jebo to.
Ne znam kako da ti objasnim, A5 FL je imala cijenu tih cca 35k KM 8 godina nakon sto je predstavljen model. FL se ne smatra novim modelom, taj model od 2004 do 2013 se se zove Tip 1Z. Ne mozes porediti cijene modela starog 4 i 8 godina. Model A5 u 4. godini postojanja je kostao 37k KM, to je adekvatno poredjenje. Cijenu koju A5 FL koju uzimas u obzir mozes kalkulisati tek za 4 godine.condy wrote:
Rekoh bez akcijske cijene octavija a6 sa 1.6 tdi motorom je bila od 33.000 do 34.500 KM, ne sjećam se. Sa 1.9 tdi motorom, jeftinija znam to sigurno bez akcijske cijene za nekih 800 do 1.000 KM. To su zvanične cijene bez popusta odnosno akcija. Sadašnja octavija a7 sa 1.6 tdi motorom košta do registracije oko 36.500 KM. Očigledna razlika i bez akcijskih cijena između 2 do 3 hiljade. Imao sam nekad te cijene, al nemam vremena da ih tražim
Ja ti vjerujem za cijene a5, međutim da li su tebi poznate cijene a6 ???
Slicnu akciju i cijenu aktuelnog modela mozes ocekivati dogodine jer su zza 2017 najavili FL.sabanss wrote:Ovo mogu potvrditi A5 je kostala oko 36.500 KM 2007. sa Elegance opremom i posto je nekad tad izlazio FL pocela je akcija A5 za 31.700 Elegance, Ambition oprema je kostala oko 29.000 KMtempuser wrote: Ubacujem cijenu A5 jer poredis neuporedivo.
Ako imaš želju provjeri. Mnogi se žale, ali opseg podešavanja je dovoljno veliki. Ja je nisam probao, ali me izgled kupio na prvu.golfiista wrote:citroen xm wrote:Jednostavno mi se sviđa kako je napravljeno i dizajnirano auto. Pogotovo unutrašnjost koja mi je perverzija, naročito u jačim paketima opreme. Ne pamtim kada mi se u toj klasi unutrašnjost toliko svidjela. Jedino kada se pojavio prvi C4 A i ponuda motora je odlična.golfiista wrote:
Zasto takva prednost 308-ci?
ne znam, nisam sjedio u novoj 308, ali nesto sam skeptičan prema onom rješenju instrumenata iznad volana...koliko j praktično..
Daihatsu aplauz?ado-šampion wrote:Sto se od njega i ocekuje. Kome treba vise prostora/udobnosti, ima trica, kome treba jos vise ima petica, kome treba i vise od toga ima sedmica. BMW nije auto za sirotinju. Ko zeli nagurani 4-clanu porodicu u kompaktno auto od 4 metra i aplauz uzme Golfa. Ko zeli BMW a ima porodicu ne gleda ispod trice. I to po mogucnosti karavan.madner wrote: BMW sa slabim motorcicem i velikom kilazom je udoban, dok ga koriste dvije osobe.![]()
To su sve stvari koje bi trebale biti de facto jasne, glupo je sto uopste o njima raspravljamo.
Ja ne zelim da ocrnim Golfa, sasvim suprotno, da imam porodicu a da sam ogranicen finansijama tako da moram ostati u okvirima te klase, pa bilo to polovno ili novo, prvi izbor bi mi bili Golf ili Octavija, jednostavno zato sto nude minimalno sve sto i ostali (cesto i bolje) a po prostranosti/prakticnosti su bez premca. Ja nemam iluzija, u autu koje novo kosta 40 k ne moze se ocekivati nista vise od dobrog. Bolje biti realan i uzeti Golfa/Octaviju nego biti iluzoran pa uzeti neprakticno auto koje je isto tako prosjecno.
eh takodirestraits0078 wrote:
Daihatsu aplauz?![]()
Danas je izbor tako velik da ljudi preseravaju big time, a tehnika i ponuda se objektivno veoma malo razlikuju. Razlika je uglavnom u vrhu ponude, pa tako neki ne nude 6 i 8 cilindara, neki ne nude 4x4, neki ne nude garancije od 5 ili 7 godina, ali ima za svakoga po nesto.
Usporedjivati trziste Njemacke i prodaju golfa, sa stanjem u BiH, je u najmanju ruku smijesno. Svabo kupuje prvenstveno domace jer je nacionalno osvijesten. Isto tako i zabar i gal. Osjecaj u voznji je prilicno subjektivan, pogotovo za ljude koji nisu probali sve i svasta, pa tako neko ko daje prednost kecu zbog tzv. dinamike straznjeg pogona, a nikad nije vozio prednjepogonasa s LSD-om, ne zna sta je propustio.
Suma sumarum, koliko para, toliko muzike, s tim sto se negdje ista vrsta muzike placa po visim cijenama, primjer toga je vauvau (ili avdija), koji prodaju imidz, i imaju jako dobru reklamu. Ja im na tome cestitam. Jer prevarise ljude softwareom, i ovi se opet saginju i podizu sapun s poda.Rokaj druze hans, kad vec vidis da su im supci vlazni i rasireni. Yebes budale, isto ko i ovce na glasackim kutijama.
Tamo gdje standard dozvoljava, ljudi imaju vise vozila, jedno vece, jedno manje, jedno kabrio, jedno sportsko, jedno za vikend itd. Zavisno od dubine dzepa. Tako neko kao auto br. 2 kupi PSA/Toyota klepetalo od hiljadu kubika i tambura u njemu s posla na posao. Uzme na leasing. Ukljuceni servisi. Ukljucena tecnost za sajbu. Ukljucena pomoc na cesti i zamjensko vozilo. Samo placa gorivo i osiguranje. Libo ga racku. Kad izadje ugovor nakon x godina i xx.xxx ili xxx.xxx km, uzima novo, ono staro ide pod presu ili nekome kome ne smeta cifra km na satu. Svima dobro.
Malo dublje potkozeni kupe nesto tipa Smart. Kanta isto kao i onaj 108, c1, twingo, up, mju ciju ili kako se vec zove. Ali estetski izricaj na nivou. Pa onda godi sto je skuplji. Pa je Smart. Pa posh. Pa fensi smensi tim klensi. Pa mercedes pravi (micu mlin za kahvu od motora u njemu, reno karosa).
Ili kupe A1.
Jos dublji dzep, kupe Merc A klasu, ili A3. S3. GTI, GTD. A kad krenu negdje dalje, da im ne otpadnu usi na autocesti, voze BMW 3,4,5,6,7 ili a 4,5,6,7,8, ili mozda neku full opremljenu skodu superb. Ima gepek tri mrtvaca stanu a da se ne guraju i jos 5 osoba i portabl pasce full oprema s pasosom i odjelcetom.
Oni kojima nije cejf dati tolike pare, ili ih nemaju, oni voze bicikl, trolom, nikad robom, vazda trajvanom, kupuju pezove 308 (na k. te nosam) karavane, renole lagune, kije, hajundajije i sl. I nes vjerovat, stignu i oni gdje su krenuli. Ok, mozda nema masaze u sjedistu, mozda nema konja i njutna i s mjesta dvjesta, ali znas sta, mozda ima nesto drugo:
Sooooooouuuuuu kamaaaaaaaaaan end let mi nouuuuuuuuuuuuuuuuuu, sud aj kul it or sud ju blou.