CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seoBIH

#2151 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Mozes ih tuzit, svakako, ali ti gubis. Rekao sam ti da postoji kataloska procjena kojom su ZASTICENI!

Ne zelis shvatiiti ili ne mozes!? Kako golf v moze kostati 2k€ kada je realno 7k€ (bubam) !? Da imas i 3 racuna koji kazu da si platio 2k€ nema pomoci, carinit ce po katalogu. I
Eniac

#2152 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

123456789 wrote:Mozes ih tuzit, svakako, ali ti gubis. Rekao sam ti da postoji kataloska procjena kojom su ZASTICENI!

Ne zelis shvatiiti ili ne mozes!? Kako golf v moze kostati 2k€ kada je realno 7k€ (bubam) !? Da imas i 3 racuna koji kazu da si platio 2k€ nema pomoci, carinit ce po katalogu. I
Prvo, ne vrijedjaj, nisam ti ja kriv sto su te na carini "zapalili" pa si sada bijesan. Smiri hormone.

Drugo, ko kaze da neko ko vrsi katalosku procjenu ne moze prevariti? Moze li taj obracunati carinu visu i od onoga sta kaze katalog i tako izvrsiti prevaru? Moze. I zato se moze ici na sud sa tuzbom da varaju. A na sudu ko kako prodje. Mozda moj advokat bude dovoljno dobar?

Nema potrebe da na ovo odgovaras, ionako supljiramo, a tis imalo nervozan, pa da ne sirimo dalje.
seoBIH

#2153 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Nisu me zakinuli vjeruju :D Sve sam prosao sa njima, tako da sam bio jako uhodan :wink:

Ja ovo sve pisem radi toga sto ce neko pogresno protumaciti. Nista im ne mozes, i sve je njihova dobra volja ukoliko popuste da se ne navlace s tobom. Mnogi su pokusali, pa su na kraju pognute glave sve platili.

Kazem ti, ako ti platis nesto dosta ispod trzisne vrijednosti imaju pravo da ne priznaju i da naplate po svojim katalozima. To im niko ne moze osporiti i tako se radi i u drugim pravno uredjenijm zemljama.
Eniac

#2154 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

123456789 wrote:Nisu me zakinuli vjeruju :D Sve sam prosao sa njima, tako da sam bio jako uhodan :wink:

Ja ovo sve pisem radi toga sto ce neko pogresno protumaciti. Nista im ne mozes, i sve je njihova dobra volja ukoliko popuste da se ne navlace s tobom. Mnogi su pokusali, pa su na kraju pognute glave sve platili.

Kazem ti, ako ti platis nesto dosta ispod trzisne vrijednosti imaju pravo da ne priznaju i da naplate po svojim katalozima. To im niko ne moze osporiti i tako se radi i u drugim pravno uredjenijm zemljama.
OK.
klaki

#2155 Re: CARINA U BiH

Post by klaki »

Kolko bi ja moro platiti ako bi mi jaran poslao XBox 360 , sta mislite? Inace radilo bi se o nekoj staroj ofucanoj konzoli koja vrijedi mozda 50€ tamo gdje on zivi. Naravno slao bi kao poklon ili kako to vec ide.

Imam osjecaj da bi oni procjenili vrijednost i dobro me naguzili (da prostite) sa placanjem te carine.
seoBIH

#2156 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Procjena bi bila vjerovatno nekih 200-300KM sa shippingom. To sto je poklon nema veze.

Evo odmah klasican primjer mom sagovorniku iz prethodnih postova. Zasto sam ja po tvom duzan ista platiti dazbina ukoliko ni marke nisam paltio za xbox ? :)
Eniac

#2157 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

123456789 wrote:Procjena bi bila vjerovatno nekih 200-300KM sa shippingom. To sto je poklon nema veze.

Evo odmah klasican primjer mom sagovorniku iz prethodnih postova. Zasto sam ja po tvom duzan ista platiti dazbina ukoliko ni marke nisam paltio za xbox ? :)
Poklon nema racun pa je to drugacija situacija kao kada imas ispravan racun, i onda mi je procjena logicna. Ali OK, procjena, pa sta bude.

Uostalom, bolje je platiti spomenuti S3 50 KM i carinu obracunatu po procjeni da kosta recimo 400KM, nego platiti ga tih 400KM i onda carinu na tih 400KM :)
Melo15

#2158 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

@123456789

Samo jedno pitanje oko ovog carinjenja, npr. patike koje kostaju kod nas (ako ih ima) oko 300km, a u kini placene 70km, koliko na to ide carine, ako im pokazem fino koliko su placene s carinom i svim??
dinooh

#2159 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

ne bi trebale nase cijene patika biti mjerilo za procjenu vridjenosti patika, jer u nas prodavaci zaraduju i preko 50% na tu robu, u nekim slucajevima i preko 100%. Ti pokazi izvod iz banke, pp izvod, pa i stranicu sa koje si narucio ako krivo izracunaju carinu. Mozes da prodes i bez carine a mogu i cariniti, sve zavisi od srece i raspolozenja onih na carini
Melo15

#2160 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

dinooh wrote:ne bi trebale nase cijene patika biti mjerilo za procjenu vridjenosti patika, jer u nas prodavaci zaraduju i preko 50% na tu robu, u nekim slucajevima i preko 100%. Ti pokazi izvod iz banke, pp izvod, pa i stranicu sa koje si narucio ako krivo izracunaju carinu. Mozes da prodes i bez carine a mogu i cariniti, sve zavisi od srece i raspolozenja onih na carini
Ma znam da moze bez carine ako ih ne otvore, al bojim se da mi ne zaracunaju ako narucim nekad, na cijenu nasih patika, jer su takve u BBI-u 360KM, a iz kine s postarinom i svim oko 70-80, nije ni problem na to platiti carinu, al na 350-400 vec jeste, izasla bi me skuplja carina od tena xD
A sto se tice tih izvoda, u banci na izvodu ne pise za sta je placeno, vec samo iznos i stranica preko koje je placeno(nije ebax i nije preko pp). Jedino da im dokazem pred njima odakle je naruceno i koja je cijena, preko web stranice :D
Zato i pitam ovde prvo, da se ne zajebem pa narucim, a onda mi kazu moras 100injak km jos dat za carinu..
seoBIH

#2161 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ako je na 10 stranica cijena 70KM, i ako drugi ljudi placaju toliko pri kupovini i uvozu u BIH carinit ce ti normalno prema racunu. Tako da mozes ocekivati oko 45KM troskova u BIH.
Melo15

#2162 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

123456789 wrote:Ako je na 10 stranica cijena 70KM, i ako drugi ljudi placaju toliko pri kupovini i uvozu u BIH carinit ce ti normalno prema racunu. Tako da mozes ocekivati oko 45KM troskova u BIH.
E to me zanimalo :D
Ja bih njima ako otvore paket i carine, pokazao prvo stranicu na kojoj sam ja uzeo, i dodatnu stranicu na kojoj mogu traziti to po kini, pa nek naplate tih 50ak maraka, al da naplati ko kod nas sto je u BBI-u npr. , onda se bas ne isplati, jer kazem, nove Lebron tene u BBIu oko 360KM, a ako se naruci i uz normalnu carinu, dosta dosta jeftinije izadju.
Kofer

#2163 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

123456789 wrote:Racun nije dokaz vrijednosti atikla. Njihovo je pravo da izvrše kataloško carinjenje ukoliko smatraju da cijena nijje uredna. PO ZAKONU!

Isto ti je i s autom. Ti možeš napraviti račun na 1.000€, a ostatak dati na ruke prodavaču. Dođeš ovde i sav sretan pokažeš račun od 1.000€ a oni ti kažu neće moći junače, samo oprema vrijedi toliko i onda izvrše carinjenje po katalogu gdje taj automobil vrijedi 2.000€.
Mogu oni svašta kada smo im dopustili da rade to.Bome u drugim zemljama nije tako,a što se tiče naše carine ona spada među najgorijim carinama u Europi.
channel10

#2164 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Melo15 wrote:
123456789 wrote:Ako je na 10 stranica cijena 70KM, i ako drugi ljudi placaju toliko pri kupovini i uvozu u BIH carinit ce ti normalno prema racunu. Tako da mozes ocekivati oko 45KM troskova u BIH.
Ja bih njima ako otvore paket i carine, pokazao prvo stranicu na kojoj sam ja uzeo, i dodatnu stranicu na kojoj mogu traziti to po kini, pa nek naplate tih 50ak maraka, al da naplati ko kod nas sto je u BBI-u npr. , onda se bas ne isplati, jer kazem, nove Lebron tene u BBIu oko 360KM, a ako se naruci i uz normalnu carinu, dosta dosta jeftinije izadju.
Sve zavisi od toga da li su original tene u BBI-u jer ove sto ces ti naruciti nisu sigurno originalne nego kinesko smece.
Melo15

#2165 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

channel10 wrote:
Melo15 wrote:
Sve zavisi od toga da li su original tene u BBI-u jer ove sto ces ti naruciti nisu sigurno originalne nego kinesko smece.
A inace patike kojih nema original ni po vecim drzavama, prvo salju kod nas :roll: :roll:
miki27A

#2166 Re: CARINA U BiH

Post by miki27A »

Kofer wrote:
123456789 wrote:Racun nije dokaz vrijednosti atikla. Njihovo je pravo da izvrše kataloško carinjenje ukoliko smatraju da cijena nijje uredna. PO ZAKONU!

Isto ti je i s autom. Ti možeš napraviti račun na 1.000€, a ostatak dati na ruke prodavaču. Dođeš ovde i sav sretan pokažeš račun od 1.000€ a oni ti kažu neće moći junače, samo oprema vrijedi toliko i onda izvrše carinjenje po katalogu gdje taj automobil vrijedi 2.000€.
Mogu oni svašta kada smo im dopustili da rade to.Bome u drugim zemljama nije tako,a što se tiče naše carine ona spada među najgorijim carinama u Europi.
U potpunosti se slazem s tobom! Jakna koja je na snizenju bila $50 dosla u Bosnu (iako je registrovana posiljka) otvorena (naravno) i naplaceno 70 KM carinjenje i postarina! E nece Mile vise: sad dolazim u Bosnu sa jednim koferom samo za extra stvari koje necu da saljem postom (jeste da ce familija i drugarica da saceka da ja dodjem) ali vrijedi.
Jos bi bilo fino kad bi nam 123456789 dao konkretan prijedlog kako se tacno mijenja ovo sa carinom ( je li treba promijeniti zakon, ko je tu glavni ustvari, pa da pokrenemo nesto da se to promijeni, vidim da ima dosta ljudi kojima se ovaj sadasnji je li pravilnik, tarifa, zakon? ne svidja) Drug, ako mozes da napises korake, ja cu probati to pokrenuti nekako...
channel10

#2167 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

@Melo15, molim pojasni tu svoju logiku? Otkud znas da nema tih tvojih patika originalnih kod nas u BIH-a? Kazes nema ih kupiti ni u zemljama Evrope :shock: ? :run:

Koje su od ovih?

http://store.nike.com/us/en_us/pw/mens- ... puZbrkZ8r1

Imas i cijene dole.
Melo15

#2168 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

channel10 wrote:@Melo15, molim pojasni tu svoju logiku? Otkud znas da nema tih tvojih patika originalnih kod nas u BIH-a? Kazes nema ih kupiti ni u zemljama Evrope :shock: ? :run:

Koje su od ovih?

http://store.nike.com/us/en_us/pw/mens- ... puZbrkZ8r1

Imas i cijene dole.
U pitanju su Lebron 11, nesto ne vjerujem da su kod nas ove koje se prodaju original, i ne kazim da ih nema kupiti u svim zemljama Evrope, ali slabo gdje imaju ovi originali, pa cak i Jordan retro 4. :wink:
channel10

#2169 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Ma imas sve kupiti na bilo kojoj nike stranici, samo ti to treba kupiti neko van ove zemlje. Nisam siguran, ali mislim da ih vrlo lako mozes nabaviti u Mostaru u Mepas centru(jel se tako zove) u onoj Nike prodavnici. Cijena je sigurno paprena, ali tako je kako je. Jbg toliko i kostaju.

Evo recimo ovdje ih ti sam mozes dizajnirati i da na njima pise tvoje ime ili nadimak. Odaberes kako hoces da izgledaju, neko ti ih u US naruci i za mjesec dana stizu mu na adresu. Kad taj krene iz US za Bosnu ili neko njegov, samo ti ih ponese i rijesen problem.

http://store.nike.com/us/en_us/product/ ... =249111874
Melo15

#2170 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

Jeste, ali ja govorim za one u BBI, gdje imaju mozda 3 modela kosarkaskih patika...Bolje mi onda dati 80km za ove iz kine, nego 350 za one iz BBI-a...
channel10

#2171 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Melo15 wrote:Jeste, ali ja govorim za one u BBI, gdje imaju mozda 3 modela kosarkaskih patika...Bolje mi onda dati 80km za ove iz kine, nego 350 za one iz BBI-a...
Pa dobro, ti znas sta hoces i sta ti se svidja. Ja ti samo dajem primjer sta se moze uraditi i da za skoro iste pare imas patike koje si ti sam "napravio" i sto posto su original.
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#2172 Re: CARINA U BiH

Post by TouringBiker »

Pozz

Danas dobio postom far za motor, kosta 28 EUR, troskovi postarine 20 EUR, i naplatili mi carine i ostalih troskova 46 KM. Kolika je vrijednost robe oslobodjene placanja carine, zar nije 50 EUR? Ako jeste, hocu da se zalim na ovo...
channel10

#2173 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

TouringBiker wrote:Pozz

Danas dobio postom far za motor, kosta 28 EUR, troskovi postarine 20 EUR, i naplatili mi carine i ostalih troskova 46 KM. Kolika je vrijednost robe oslobodjene placanja carine, zar nije 50 EUR? Ako jeste, hocu da se zalim na ovo...
50 KM, a ne eura :)
pathyeshme

#2174 Re: CARINA U BiH

Post by pathyeshme »

Ja čekam pošiljku od 15 eura iz Engleske. Malo je masivnija, dvije su stvari u pitanju. Tipujem da će mi otvoriti i naplatiti 5 KM carinski pregled, ali kakvi su idioti moguće je i da carinu spucaju. Naravno, u tom slučaju će dobiti **rac.
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#2175 Re: CARINA U BiH

Post by TouringBiker »

channel10 wrote:
TouringBiker wrote:Pozz

50 KM, a ne eura :)
Hvala na odgovoru!
Jbg. A sto je roba porijeklom iz EU, to nista? Zar ne bi trebalo da su odatle robe oslobodjene???
Post Reply