logicno da ne postoji, da postoji ne bi sad pisali o tomekakavdanakneiskustvu wrote:KB9 wrote:logicno, nek gospoda prespava bar koji dan i nek im se upise da su bili u zatvoru zbog toga ako ih nije sramotakakavdanakneiskustvu wrote:mislis na zatvor?
ne znam da je bilo ko zbog neplacenih kazni zbog toga morao u zatvor,postoji opcija rad za opce dobro,postoji opcija prisudna naplata,nisam cuo jos ni za jedan slucaj rada za opce dobro ni prisudne naplate zbog neplacenih kazni
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- KB9
#2151 Re: ZOBS
-
tempuser
#2152 Re: ZOBS
Ja znam lika, zapravo jarana koji ima malo lezerniji odnos prema zivotu. Imao 100 KM kazne za crveno, svjesno nije platio i bio 2 dana na Igmanu. Ja se sjecam da sam negdje vidio da je pisalo da se novcana kazna mijenja kaznom zatvora s tim da je svaki zapoceti dan u zatvoru 50 KM.
- Dozer
#2153 Re: ZOBS
Da se mene pita, to ne bi izgledalo ovako:channel10 wrote:Pretjerali su sa kaznama za prekoracenje brzine i mobilni. Prekoracenje 20-30km/h od 100-300KM. Preko 30km/h 400-1000KM
. Telefon 100-300. Bas su pretjerali.
Nego ovako:-Za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 100 do 300 KM.
-Oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biće kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.
-Za alkoholisanost iznad 1,5 grama po kilogramu predviđeno zadržavanje do otrežnjenja.
-Pooštrene i sankcije za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa.
-Zabranjuje se neiskusnim vozačima da u periodu od dvije godine od dana izdavanja dozvole voze od ponoći do pet časova ujutru.
-Pješacima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.
-Za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 300 do 600 KM.
-Oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biće kažnjeni od 600 do 1.500 maraka i oduzimanjem vozacke na 6 mjeseci, a ukoliko ponove, onda na godinu dana. Trece ponavljanje - trajno oduzimanje vozacke.
-Za alkoholisanost iznad 1,5 grama po kilogramu predviđeno zadržavanje do otrežnjenja, kazna od 300 do 600 KM, i oduzimanje vozacke na 3 mjeseca.
-Pooštrene i sankcije za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, kazne od 100 do 300.
-Zabranjuje se neiskusnim vozačima da u periodu od dvije godine od dana izdavanja dozvole voze od ponoći do pet časova ujutru - ovo je glupost.
-Pješacima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima - kazna 100 - 300 KM.
Na sve ovo bih dodao i :
- Trkanje u naseljenom mjestu uz prekoracenje brzine preko 30 km/h: 800 - 1500 KM i 3 mjeseca oduzimanja vozacke.
- Voznja 10 - 20 km/h ispod ogranicenja: 50 - 100 KM (ometanje normalnog odvijanja saobracaja)
- Voznja vise od 20 km/h ispod ogranicenja, a bez upaljene signalizacije o kvaru vozila ili iz medicinskih razloga: 300 -500 KM i uslovna od 3 mjeseca (ometanje normalnog odvijanja saobracaja)
Ali i:
- Nereagovanje sluzbenog lica koje vidi vozila koja se trkaju ili usporavaju saobracaj: 300 - 1000 KM
-
channel10
#2154 Re: ZOBS
Zaboravio si jos u zakon ubaciti i kaznjavanje drotova za primanje mita i pustanje i okretanje glave kad vide babine sinove i kriminalce, jer sto se mene tice, mogu da rade sta hoce. Imam vozacku 10 godina i za tih 10 godina, ne znam da li sam platio 5 kazni. Sve u visini 40KM.
Ali realno, kazne su previsoke. Ovo se sve radi zbog manjka novca u blagajni, a ne zbog suzbijanja divljacke voznje i dovodjenja u neki red, jer reda nece biti bas zbog onog sto si zaboravio ubaciti u zakon.
Ali realno, kazne su previsoke. Ovo se sve radi zbog manjka novca u blagajni, a ne zbog suzbijanja divljacke voznje i dovodjenja u neki red, jer reda nece biti bas zbog onog sto si zaboravio ubaciti u zakon.
-
The BEN10
#2155 Re: ZOBS
Isti sam ti. U zadnjih 15 godina koliko vozim, ne znam da sam platio sveukupno 6-7 kazni. I to je svaka bila za prekoračenje brzine između 10 i 20 km/h (jedna je pala za 11 km/h preko ograničenja, možeš mislit pehachannel10 wrote:Zaboravio si jos "u zakon" ubaciti i kaznjavanje drotova za primanje mita i pustanje i okretanje glave kad vide babine sinove i kriminalce, jer sto se mene tice, mogu da rade sta hoce. Imam vozacku 10 godina i za tih 10 godina, ne znam da li sam platio 5 kazni. Sve u visini 40KM.
Ali realno, kazne su previsoke. Ovo se sve radi zbog manjka novca u blagajni, a ne zbog suzbijanja divljacke voznje i dovodjenja u neki red, jer reda nece biti bas zbog onog " sto si zaboravio ubaciti u zakon".
- O'zone
- Globalni moderator
#2156 Re: ZOBS
Ako želiš puniti blagajnu onda samo pukneš kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 100 KM izbaciš stotinjak službenika mupa sa blokićima vani i za dan si zaradio da otplatiš dug MMF-u.
-
preludezalude
#2157 Re: ZOBS
Definitivno, stvar koja najvise odvlaci paznju vozacu je board comp i stalno pracenje i prebacivanje prosjecne potrosnje i trenutne potrosnje. Ali za ovo nema kazne.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2158 Re: ZOBS
bravo majstoreDozer wrote:
Nego ovako:
-Za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 300 do 600 KM.
-Oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biće kažnjeni od 600 do 1.500 maraka i oduzimanjem vozacke na 6 mjeseci, a ukoliko ponove, onda na godinu dana. Trece ponavljanje - trajno oduzimanje vozacke.
-Za alkoholisanost iznad 1,5 grama po kilogramu predviđeno zadržavanje do otrežnjenja, kazna od 300 do 600 KM, i oduzimanje vozacke na 3 mjeseca.
-Pooštrene i sankcije za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, kazne od 100 do 300.
-Zabranjuje se neiskusnim vozačima da u periodu od dvije godine od dana izdavanja dozvole voze od ponoći do pet časova ujutru - ovo je glupost.
-Pješacima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima - kazna 100 - 300 KM.
Na sve ovo bih dodao i :
- Trkanje u naseljenom mjestu uz prekoracenje brzine preko 30 km/h: 800 - 1500 KM i 3 mjeseca oduzimanja vozacke.
- Voznja 10 - 20 km/h ispod ogranicenja: 50 - 100 KM (ometanje normalnog odvijanja saobracaja)
- Voznja vise od 20 km/h ispod ogranicenja, a bez upaljene signalizacije o kvaru vozila ili iz medicinskih razloga: 300 -500 KM i uslovna od 3 mjeseca (ometanje normalnog odvijanja saobracaja)
Ali i:
- Nereagovanje sluzbenog lica koje vidi vozila koja se trkaju ili usporavaju saobracaj: 300 - 1000 KM
- Dozer
#2159 Re: ZOBS
Da se editujem, jer vidim da ovdje sve treba do u mm precizno napisati...
Mito i korupcija policajaca nisu predmet ZOBS-a, nego jednog drugog zakona
Tako da ja, zapravo, nisam nista zaboravio.
Ali, u svakom slucaju bih dodao i ovo:
- Kazne prekoracenja se odnose na naseljena mjesta, dok se van naseljenih mjesta brzine prekoracenja podizu za +10 km/h.
- Magistralni putevi van neseljnog mjesta NE SMIJU biti ograniceni brzinom manjom od 80 km/h, osim u slucajevima radova na putu i/ili stanja puta koji svojom konfiguracijom (okuke i sl.) ne omogucava realnu voznju ovom brzinom, dok u naseljenom mjestu isti ti putevi ne smiju biti ograniceni ispod 60 km/h.
- Snimak napravljen prvatnom nadzornom video kamerom namijenjenom za pracenje voznje i instaliranom u vozilu je VALIDAN dokazni materijal pred sudom za sva desavanja na cesti, ukljucujuci saobracajne nesrece, prekrsaje drugih vozaca i ponasanje policajaca.
Moze li ovako?
- Kazne prekoracenja se odnose na naseljena mjesta, dok se van naseljenih mjesta brzine prekoracenja podizu za +10 km/h.
- Magistralni putevi van neseljnog mjesta NE SMIJU biti ograniceni brzinom manjom od 80 km/h, osim u slucajevima radova na putu i/ili stanja puta koji svojom konfiguracijom (okuke i sl.) ne omogucava realnu voznju ovom brzinom, dok u naseljenom mjestu isti ti putevi ne smiju biti ograniceni ispod 60 km/h.
- Snimak napravljen prvatnom nadzornom video kamerom namijenjenom za pracenje voznje i instaliranom u vozilu je VALIDAN dokazni materijal pred sudom za sva desavanja na cesti, ukljucujuci saobracajne nesrece, prekrsaje drugih vozaca i ponasanje policajaca.
Moze li ovako?
- zli_hordas
#2160 Re: ZOBS
Mislite da ce raja placati ovolike kazne.
-
direstraits0078
#2161 Re: ZOBS
Dozer wrote:Da se editujem, jer vidim da ovdje sve treba do u mm precizno napisati...
Moze li ovako?
Sanjati... Ne mogu ti to uskratiti...
-
nightvision
#2162 Re: ZOBS
Na zalost, kaznjavanje za sporu voznju 10-20 km/h ispod ogranicenja nije bas izvodivo, mada ih pocesto ima da su to zasluzili, ali za prekoracenje brzine najbolje bi bilo kaznjavati po kilometru pa npr. naplatiti cenera po kilometru za prvih deset km, dvadest maraka po km za narednih deset km, trideset maraka za narednih deset km, i tako dalje. Nekako mi to izgleda najpostenije. 
-
The BEN10
#2163 Re: ZOBS
Sad je bolje.Dozer wrote:Da se editujem, jer vidim da ovdje sve treba do u mm precizno napisati...
Moze li ovako?
-
kakavdanakneiskustvu
#2164 Re: ZOBS
mayab wrote:Tačno, to zaboravih napisati ; dakle kako rekoh, KORUPCIJA nas jebe svaki dan i na svakom mjestu........kakavdanakneiskustvu wrote:tempuser wrote:Utopija je bila i to da neces moci reg auto ako ne platis kaznu pa vidi sad!
bilo je puno slucajeva gdje su registrovana vozila osobama koja imaju neplačene kazne
tacno
-
kakavdanakneiskustvu
#2165 Re: ZOBS
logicno da ne postoji, da postoji ne bi sad pisali o tome[/quote]KB9 wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:logicno, nek gospoda prespava bar koji dan i nek im se upise da su bili u zatvoru zbog toga ako ih nije sramotakakavdanakneiskustvu wrote:mislis na zatvor?
ne znam da je bilo ko zbog neplacenih kazni zbog toga morao u zatvor,postoji opcija rad za opce dobro,postoji opcija prisudna naplata,nisam cuo jos ni za jedan slucaj rada za opce dobro ni prisilne naplate zbog neplacenih kazni
postoje te opcije u zakonu u prekrsajima i registru novcanih kazni,kazne se mogu naplatiti uplanicom,prisilnom naplatom,radom za opće dobro
-
kakavdanakneiskustvu
#2166 Re: ZOBS
tempuser wrote:Ja znam lika, zapravo jarana koji ima malo lezerniji odnos prema zivotu. Imao 100 KM kazne za crveno, svjesno nije platio i bio 2 dana na Igmanu. Ja se sjecam da sam negdje vidio da je pisalo da se novcana kazna mijenja kaznom zatvora s tim da je svaki zapoceti dan u zatvoru 50 KM.
to je nekad bilo,ljudi imaju po desetine hiljada maraka kazni i nikom nista,cekaju 5 godina da im kazne zastare
- undefined007
#2168 Re: ZOBS
Jesu ovi zakoni i njihove izmjene i dopune usvojene ili tek trebaju u proceduru usvajanja ?!
- Sanchez22
#2169 Re: ZOBS
Koliko kosta policijski uvidjaj nakon udesa i ko ga placa?
Zna li neko?
Zna li neko?
-
kakavdanakneiskustvu
#2170 Re: ZOBS
Sanchez22 wrote:Koliko kosta policijski uvidjaj nakon udesa i ko ga placa?
Zna li neko?
ne placa ga niko,to je sastavni dio policijskog posla
-
kakavdanakneiskustvu
#2171 Re: ZOBS
KB9 wrote:pa poradite na tome, vakat je
odavno
- Sanchez22
#2172 Re: ZOBS
Neko mi rece da je 400 KM pa mi bi cudno.kakavdanakneiskustvu wrote:Sanchez22 wrote:Koliko kosta policijski uvidjaj nakon udesa i ko ga placa?
Zna li neko?
-
Dzontra_Volta
#2173 Re: ZOBS
Mislim da policijski uviđaj nije besplatan, nego da ga plaća sudionik u manjoj nezgodi (bez obzira na krivicu), koji nije želio popuniti Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi.Sanchez22 wrote:Neko mi rece da je 400 KM pa mi bi cudno.kakavdanakneiskustvu wrote:Sanchez22 wrote:Koliko kosta policijski uvidjaj nakon udesa i ko ga placa?
Zna li neko?
edit: evo nađoh na internetu neki Pravilnik iz Tuzlanskog kantona (vjerovatno svaki kanton ima isto):

-
kakavdanakneiskustvu
#2174 Re: ZOBS
ma niko ne placa uvidjaj,sta vam je,placa se kazna za prekrsaj
-
nightvision
#2175 Re: ZOBS
Ma u tk navodno naplacuju otkako postoji mogucnost da se ucesnici mogu dogovoriti o krivici ali ipak zovu policiju, to postoji par godina unazad ali nisam jos ni od koga cuo kako je to stvarno primjenjeno u praksi