Zemljotres maloprije..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
delightful

#2151 Re: Zemljotres maloprije..

Post by delightful »

Čika Rade wrote:
Nudzejma wrote:Daj Boze da ovo izidje na dobro,ali ko nije osjetio strah nad bozijim i ne zna kako je,sehuris i legnes do sabaha,kad samo 'munja'ispod tebe oo Allahu!
Moderatoru, hoćeš li i ovaj post obrisati???

zabranjeno je kloniranje ranije baniranih nickova.
crnoplavo

#2153 Re: Zemljotres maloprije..

Post by crnoplavo »

Čika Rade wrote:
Nudzejma wrote:Daj Boze da ovo izidje na dobro,ali ko nije osjetio strah nad bozijim i ne zna kako je,sehuris i legnes do sabaha,kad samo 'munja'ispod tebe oo Allahu!
Krajnje je degutantno u ovoj situaciji prozivati moderatore koji svoj posao obavljaju krajnje profesionalno sa ogromnom dozom pozrtvovanosti, u uslovima koji su takvi kakvi su!
red evil

#2154 Re: Zemljotres maloprije..

Post by red evil »

:evil:

Osjetio je se i u Bugojnu. Probudio me je, bio sam polubudan, ali me je zemljotres protresao :D :D
Stručnjaci koji se bave seizmologijom mogu reći da će sigurno biti novih potresa, ali kada - to niko i nijedan aparat na svijetu ne može predvidjeti.
I procitao sam, ako se ne desi opet zemljotres, nakon velikog, u rku sat i pol da se vise nece javljat. Ne znam je li ovo tacno.
miki.ba

#2155 Re: Zemljotres maloprije..

Post by miki.ba »

Na ovoj temi ocigledno vanredno stanje.
Najjaci su mi vjernici (postaci), ljudi bas veze nemaju kako nastaje zemljotres.
poznanik

#2156 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote: Imao si i prije par godina situaciju... Kada se na netu prosirila glasina da ce u toliko i toliko sati biti sljedeci zemljotres. Masa raje povjerovala, pobjegli na ulicu.

Ti mozda mislis da takve ljude ne treba prozivati i ismijavati, vec im pruziti strucnu pomoc ili nesto. Ja mislim da su glupani kojim se treba smijati.

Ja sam u jednom od postova ovdje dao komentar o idiotu koji je osmislio "najavu" razornog zemljotresa u 02.12 sati, prije nekoliko dana, nakon prvog zeničkog zemljotresa. Da sam u poziciji, krivično bih ga teretio :x

Ta je vijest strelovito brzo došla do usplahirenih i, s razlogom, isprepadanih Zeničana, i odvela ih na cjelonoćno bdijenje na ulice, sasvim nepotrebno. Razlog: paničan strah, izazvan dezinformacijom.

Ne želim sada elaborirati paniku niti slično, svakako nije tema, ali ću napomenuti da je panika razlog mnogim nepotrebnim žrtvama i drugim materijalnim štetama. Paniku treba smirivati, nikako ne treba ismijavati osobe koje su lakovjerne ili nedovoljno snažne, pa čak i nedovoljno zdrave, da shvate dezinformaciju i prepoznaju navalu panike.
vp17

#2157 Re: Zemljotres maloprije..

Post by vp17 »

Uputstvo iz Civilne zaštite Ze-Do kantona

http://www.kakanjlive.com/pdf/potres_uputa.pdf
ELMauro

#2158 Re: Zemljotres maloprije..

Post by ELMauro »

Mene najviše komentari prepadaju majke mi
raoul duke

#2159 Re: Zemljotres maloprije..

Post by raoul duke »

ELMauro wrote:Mene najviše komentari prepadaju majke mi
Zasto? Meni su bas ovi komentari smijesni. Svi pretjerano inteligentni, a pojma nemaju ni o cemu.
Volio bih sa dosta ovih forumasa uzivo porazgovarati. Da vidim tu izvandrednu pamet face to face.. Keyboard warriors
Alfons Kauders

#2160 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote: Imao si i prije par godina situaciju... Kada se na netu prosirila glasina da ce u toliko i toliko sati biti sljedeci zemljotres. Masa raje povjerovala, pobjegli na ulicu.

Ti mozda mislis da takve ljude ne treba prozivati i ismijavati, vec im pruziti strucnu pomoc ili nesto. Ja mislim da su glupani kojim se treba smijati.

Ja sam u jednom od postova ovdje dao komentar o idiotu koji je osmislio "najavu" razornog zemljotresa u 02.12 sati, prije nekoliko dana, nakon prvog zeničkog zemljotresa. Da sam u poziciji, krivično bih ga teretio :x

Ta je vijest strelovito brzo došla do usplahirenih i, s razlogom, isprepadanih Zeničana, i odvela ih na cjelonoćno bdijenje na ulice, sasvim nepotrebno. Razlog: paničan strah, izazvan dezinformacijom.

Ne želim sada elaborirati paniku niti slično, svakako nije tema, ali ću napomenuti da je panika razlog mnogim nepotrebnim žrtvama i drugim materijalnim štetama. Paniku treba smirivati, nikako ne treba ismijavati osobe koje su lakovjerne ili nedovoljno snažne, pa čak i nedovoljno zdrave, da shvate dezinformaciju i prepoznaju navalu panike.
Nikakav problem, treba im pomoci - ali to ne znaci da im se radi nekog laznog morala nije dure smijati. Ko sto rekoh, smijali smo se piramidasima, torabijevcima, fudbalerima koji posjecuju nekakvu fol gospu i sl. :D

Po cemu su ljudi koji vjeruju u pseudonauku, kojekakve sekte ili neke nama neshvatljive stvari duhovne priorode drugaciji od tih koji su povjerovali u "najavu zemljotresa" koja je potekla od nekog anonimnog zajebantna na netu?

Sta cemo s njih? Da i njih lijecimo, ili pokusamo razumjeti? Ja nemam namjeru...
shiny

#2161 Re: Zemljotres maloprije..

Post by shiny »

Ja nikad neću zaboraviti video klipove potresa u Japanu nedavno. Ljulja im devetka, ljudi hodaju svojim poslom, osjete zemljotres i samo stanu, ukopaju se u mjestu ili čučnu, sačekaju da prođe i nastave svojim poslom dalje. Sjećam se i snimka iz prodavnice, gdje isto devetka ljulja, a prodavačice čuvaju police da ne padnu i da se koja tegla ne slomije. Bila je i snimka ljudi u višespratnici kojima sa razglasa govori već unaprijed snimljen glas šta da rade. Ljudi su naprosto od malena naučeni da ne paniče. Njihovi mediji u tim situacijama vrte samo poruke o tome kako reagovati i najbitnija stavka je ne paničiti. Njima je veći problem od zemljotresa nažalost bio onaj tsunami i nuklearka.
Ako se već i ovdje zna na kakvom tlu živimo i da zemljotresi nisu ništa novo, ako ništa, trebala bi postojati neka služba koja će u tim situacijama reći ljudima šta tačno da rade, kuda da se kreću, šta mogu očekivati... ovako ljudi paniče, a nigdje nikog da ih smiri.
jazzer

#2162 Re: Zemljotres maloprije..

Post by jazzer »

miki.ba wrote:Na ovoj temi ocigledno vanredno stanje.
Najjaci su mi vjernici (postaci), ljudi bas veze nemaju kako nastaje zemljotres.
A sto nas ne bi ti, kao pasionirani nevjernik i nepostac, prosvijetlio?
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#2163 Re: Zemljotres maloprije..

Post by I am Happy »

plain vanilla wrote:
Yahel wrote:Ko ga je osjetio :D :D
sad bih ti rekla da sam samo ove vece osjetila, ali moze ko shvatiti pogresno :mrgreen:
:thumbup:

:lol: :lol: :lol: :lol:
poznanik

#2164 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:Nikakav problem, treba im pomoci - ali to ne znaci da im se radi nekog laznog morala nije dure smijati. Ko sto rekoh, smijali smo se piramidasima, torabijevcima, fudbalerima koji posjecuju nekakvu fol gospu i sl. :D
Po cemu su ljudi koji vjeruju u pseudonauku, kojekakve sekte ili neke nama neshvatljive stvari duhovne priorode drugaciji od tih koji su povjerovali u "najavu zemljotresa" koja je potekla od nekog anonimnog zajebantna na netu?

Sta cemo s njih? Da i njih lijecimo, ili pokusamo razumjeti? Ja nemam namjeru...

Neuporediva je pseudonauka sa kataklizmičnim situacijama, poput zemljotresa, vulkana, cunamija... Besmisleno je i polemizirati o te dvije kategorije: o ljudima koji vjeruju u Gospu, u Visočke piramide i sl. poredeći ih sa ljudima koji vjeruju u "informacije" o budućim, razornim ili "običnim" zemljotresima :-)
Alfons Kauders

#2165 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:Nikakav problem, treba im pomoci - ali to ne znaci da im se radi nekog laznog morala nije dure smijati. Ko sto rekoh, smijali smo se piramidasima, torabijevcima, fudbalerima koji posjecuju nekakvu fol gospu i sl. :D

Neuporediva je pseudonauka sa kataklizmičnim situacijama, poput zemljotresa, vulkana, cunamija... Besmisleno je i polemizirati o te dvije kategorije: o ljudima koji vjeruju u Gospu, u Visočke piramide i sl. poredeći ih sa ljudima koji vjeruju u "informacije" o budućim, razornim ili "običnim" zemljotresima :-)
Kako je "neuporediva" kada ljudi vjeruju upravo u pseudonauku?

Dodju geolozi, kazu fino da su piramide takve i takve prirodne formacije - raja radije vjeruje idiotima.

Dodju seizmolozi, objasne da nema mjesta panici - raja opet radije vjeruje idiotima.

Nije da nema razlike, ali tu je to negdje.
zilog

#2166 Re: Zemljotres maloprije..

Post by zilog »

Onaj prvi je bio 4,7, a ovaj sada 4,5 (magnituda po Rihteru). To je samo 63% energije prvog i evidentno je da se radi o aftershock-u i slijeganju tla koje se desava danima nakon zemljotresa. Kod jacih se desava mjesecima.

Nepotrebno je dizati paniku nakon sto se zemljotres desi, mada je lakse i izgleda uvjerljivije zbog aftershock-ova. Pravu brigu bi trebalo praviti kada se, negdje na seizmoloski aktivnom prostoru, 10 i vise godina ne desi zemljotres.

Banja Luka bi bila takav primjer, da nije bilo onoga prije godinu-dvije.
miki.ba

#2167 Re: Zemljotres maloprije..

Post by miki.ba »

jazzer wrote:
Što ne znaci da ja nisam vjernik, ali komenteri tipa sve smo mi krivi što ne postimo, nemaju mjesta.
Turska prije par godina razorena od zemljotresa, valjda ni oni nisu dovoljno postili, a ako mi budemo vise postili to se nama nece desiti....mislim alo :-)
Chuckie

#2168 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Chuckie »

Najnoviji izvještaj!

Majka Tereza

#2169 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Majka Tereza »

Chuckie wrote:Najnoviji izvještaj!

:lol: :lol: :lol: :lol: najjaci je majke mi :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=ZlUVO6SMb-U
Ceca predvidjela zemljotres :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jazzer

#2170 Re: Zemljotres maloprije..

Post by jazzer »

miki.ba wrote:
jazzer wrote:
Što ne znaci da ja nisam vjernik, ali komenteri tipa sve smo mi krivi što ne postimo, nemaju mjesta.
Turska prije par godina razorena od zemljotresa, valjda ni oni nisu dovoljno postili, a ako mi budemo vise postili to se nama nece desiti....mislim alo :-)
trebao si onda malo korektnije napisati post, ovako sve vjernike strpa u isti kos.
red evil

#2171 Re: Zemljotres maloprije..

Post by red evil »

Majka Tereza wrote:
Chuckie wrote:Najnoviji izvještaj!

:lol: :lol: :lol: :lol: najjaci je majke mi :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=ZlUVO6SMb-U
Ceca predvidjela zemljotres :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma kakav Chuck Norris, ovaj je vidio zemljotres i jos zna koje je boje bio..... komentar ispod videa hahahahaha :D :D :D :D
Sunrise00

#2172 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Sunrise00 »

crnoplavo wrote:
Čika Rade wrote:
Krajnje je degutantno u ovoj situaciji prozivati moderatore koji svoj posao obavljaju krajnje profesionalno sa ogromnom dozom pozrtvovanosti, u uslovima koji su takvi kakvi su!
:lol:

hebo majku, ko da iz bunkera brisu postove :roll:
neki

#2173 Re: Zemljotres maloprije..

Post by neki »

Religious Fantastic wrote:
shiny wrote:Ja nikad neću zaboraviti video klipove potresa u Japanu nedavno. Ljulja im devetka, ljudi hodaju svojim poslom, osjete zemljotres i samo stanu, ukopaju se u mjestu ili čučnu, sačekaju da prođe i nastave svojim poslom dalje. Sjećam se i snimka iz prodavnice, gdje isto devetka ljulja, a prodavačice čuvaju police da ne padnu i da se koja tegla ne slomije. Bila je i snimka ljudi u višespratnici kojima sa razglasa govori već unaprijed snimljen glas šta da rade. Ljudi su naprosto od malena naučeni da ne paniče. Njihovi mediji u tim situacijama vrte samo poruke o tome kako reagovati i najbitnija stavka je ne paničiti. Njima je veći problem od zemljotresa nažalost bio onaj tsunami i nuklearka.
Ako se već i ovdje zna na kakvom tlu živimo i da zemljotresi nisu ništa novo, ako ništa, trebala bi postojati neka služba koja će u tim situacijama reći ljudima šta tačno da rade, kuda da se kreću, šta mogu očekivati... ovako ljudi paniče, a nigdje nikog da ih smiri.
ova uporedba je samo polovično na mjestu...i ja se divim japanskoj kulturi i disciplini, ali kod njih je sve, ali ama baš SVE rađeno po najvišim građevinskim standardima. Pa nas devetka da rokne ne bi dimnjak ostao ni jedan u državi...
Netacno...cijela naselja u Japanu cine trosne kucice napravljene od drveta koje se ruse ko kule od karata.
S druge strane kod nas vecina objekata napravljenih nakon '70 ce bez problema izdrzati i jace zemljotrese..
drndalo

#2174 Re: Zemljotres maloprije..

Post by drndalo »

Nego, jel' to bio neki zemljotres ?
burek_in_space

#2175 Re: Zemljotres maloprije..

Post by burek_in_space »

Sunrise00 wrote:
:lol:

hebo majku, ko da iz bunkera brisu postove :roll:
Eto shta uradi granica punoljetstva od 18 godina :-?

:mrgreen:
Post Reply