Alfons Kauders wrote:
Imao si i prije par godina situaciju... Kada se na netu prosirila glasina da ce u toliko i toliko sati biti sljedeci zemljotres. Masa raje povjerovala, pobjegli na ulicu.
Ti mozda mislis da takve ljude ne treba prozivati i ismijavati, vec im pruziti strucnu pomoc ili nesto. Ja mislim da su glupani kojim se treba smijati.
Ja sam u jednom od postova ovdje dao komentar o idiotu koji je osmislio "najavu" razornog zemljotresa u 02.12 sati, prije nekoliko dana, nakon prvog zeničkog zemljotresa. Da sam u poziciji, krivično bih ga teretio
Ta je vijest strelovito brzo došla do usplahirenih i, s razlogom, isprepadanih Zeničana, i odvela ih na cjelonoćno bdijenje na ulice, sasvim nepotrebno. Razlog: paničan strah, izazvan dezinformacijom.
Ne želim sada elaborirati paniku niti slično, svakako nije tema, ali ću napomenuti da je panika razlog mnogim nepotrebnim žrtvama i drugim materijalnim štetama. Paniku treba smirivati, nikako ne treba ismijavati osobe koje su lakovjerne ili nedovoljno snažne, pa čak i nedovoljno zdrave, da shvate dezinformaciju i prepoznaju navalu panike.