BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Tietje24322

#2151 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Image

Po ovoj strabici :

www.sigsite.co.nr

Vlada FBiH je dobila 167 ovig haubica 155 mm. Dali postoje moderne haubice koje koriste 155 mm granate. Danas moderne armije koriste haubice sa automatskim nisanjenjem i punjenjem, zato pitam.
mirzet87sa

#2152 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:Image

Po ovoj strabici :

http://www.sigsite.co.nr

Vlada FBiH je dobila 167 ovig haubica 155 mm. Dali postoje moderne haubice koje koriste 155 mm granate. Danas moderne armije koriste haubice sa automatskim nisanjenjem i punjenjem, zato pitam.
Ovo su haubice stare proizvodnje, 9 ljudi je bilo potrebno za rad na njom. Sad da li mi posjedujemo u FBiH modernije, ja stvarno ne znam. Pogledaj ovaj klip http://www.youtube.com/watch?v=npTGqg5v-mc m777 je trenutno jedan od modernijih topova, smanjen je ljudski resurs potreban za upravljanje ovim topom sa 9 na 5 clanova, a ujedno je i 50% laksi od ostalih topova, sto ga cini daleko mobilnijim od ostalih. Ne bi bilo lose imati par ovakvih, cisto da se mirnije spava
Sacekaj ipak da ti neko odgovori ko se bolje razumije u haubice, ja sam ogranicen na granate
60mm, 81mm, 82mm, 105mm, 120mm,122mm, 125mm i 155mm
Tietje24322

#2153 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Kolki je domet 155ce?
mirzet87sa

#2154 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:Kolki je domet 155ce?
HE M107 ima domet od oko 18km, dok M982 excalibur ima 40km. On je na gps-u
A zaboravio sam reci, 155ca dolazi takodjer i u "dimnoj varijanti", evo ovdje imas vise o tome http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/smoke.htm
Takodjer i ove pravimo, tj. punimo.
andromeda101

#2155 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Bilo bi bolje nekoliko ovih :D :

Ako hoćeš automatsko.

".. ability to land 5 shells simultaneously and be gone before first one hits"

Samo je skupo ko crno iza nokta.

A kad smo kod ovih, nek babo kupi i nekoliko ovih:

r_faruk

#2156 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by r_faruk »

Tietje24322 wrote:
mirzet87sa wrote:[
Sad bi ja tebi mogao pricati o ugovorima sa malezijom, saudiskom arabijom, pakistanom, amerima ali ne bih o tome :D
Uglavnom, najbitnije je da se firma oporavlja, vraca se u stari prijeratni sjaj, a ukoliko bude islo ovako kako ide mogli bi lahko postati glavni izvoznik teske artiljerije za svijet. To je ono zbog cega su radnici bili patriote ovoj firmi, te su oni nas glavni resurs proizvodnje. Sa prosjekom od 30godina radnog iskustva i znanja kojeg posjeduju, ni jedan kalibar nam nije stran, kao ni njegova proizvodnja.
Ovaj Amerikanac iz priloga, neki director u Howell madhined sta li je; rece da ce modernizacija ovih fabrika imati znacajan impact na gradove gdje se nalaze.

To je poprlicno ambiciozna izjava. Nadam se da ce se otvoriti i skole za obrazovanje novih generacija i inzinjera u tom smjeru.

Skola za obrazovanje ovakvih inzinjera vec postoji! Odsjek za odbrambene tehnologije na masinskom fakultetu u Sarajevu. Smatram da nam ne treba nista drugo i niko drugi da obrazuje nase inzinjere. Imamo mi itekako pameti i znanja, a i iskustva kada je u pitanju vojna industrija.

Neko je trazio da vidi postpupak u modernim fabrikama. malo sam potrazio i nasao ovo:

http://www.army.mil/article/47387/Forgi ... ion_Plant/

Redom listajte slike, uz svaku sliku je objasnjen korak koji se radi............. žarenje, tiskači, kalupi itd....
koliko sam primjetio, apsolutno se ne radi o modernijoj fabrici u odnosu na našu.......

PS: Odakle je ovaj podatak da smo jedini koji serijski kuju 155-cu ?
andromeda101

#2157 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ja smatram da nam treba sve i svako da obrazuje naše inžinjere po najnovijim zapadnim tehnologijama i metodologijama.

Pogledaj samo npr. naš turizam i uslugu.

Hoteli s ko biva 3 stars u centru Sarajeva a nemaju pišljivu uslugu da operu veš turistima i mušterijama.

Na zapadu i oni najlošiji pružaju tu uslugu.

Eto, ti menadžeri nemaju mozga da poboljšaju uslugu na neki minimum da bi im gosti ostali duže od dva dana i napravili sami sebi veći profit.

A ni naš narod nije pametan. Toliko picerija i kafića, a niko da otvori praonu i čistionu veša-odjeće u blizini hotela.

Stranci se em bune da ih pokradoše, em se bune da nemaju gdje ni gaće oprati. Takav ti je narod. Ništa neće dok neko drugi ne otvori pa onda ga kopira. Jedan otvori piceriju, odma drugi sto otvore piceriju. Jedan otvori kafić, odmah drugi sto otvore sličan kafić. Jedan otvori kafić s šišama, odma drugi sto otvori kafić s šišama. Nikad raznovrsnosti i mozganja. De brate nek neko otvori praonicu za veš na novčiće pa da i drugi sto otvori ovo isto nebil onda većina turista ostajala duže od dva dana. Pa jebote neće valjda tražiti neku Fatu ili Suadu da im pere veš kod kuće na veš mašinu. I koja uz to još zna engleski.

E tako ti je isto i s obrambenom ili namjenskom industrijom. Trebaš najnovije metodologije primjeniti, tehniku, QA itd, itd.

Ali se nadam da će i to biti na nivou kad stranac preuzme bar radi izvoza. Jel ne možeš svašta ni utrpiti drugima.

Jebote, pitaš onog menadžerčića, kako to da ne peru veš?

A on će ti meni, pa nije ti Sarajevo Njujork. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Eto budaletine i naše "latest" škole iz koje je izišao.

Misli lik da hoteli samo u Njujorku peru veš mušterijama. Eto zaostalosti.
r_faruk

#2158 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by r_faruk »

slazem se sa ovim sto si napisao....... ono sto nedostaje nasoj industriji su kvalitetni menadzeri koji nece uprpopastiti milionske ugovore zbog licnog profita od nekoliko desetina hiljada maraka, sto se nazalost i desava. mene takodjer zanima dalji tok dogadja kada je u pitanju howell machines...

kada je u pitanju turizam, iako si naveo pranje vesa poredjenja radi, vec neko vrijeme razmisljam upravo o praonici vesa
:), kako to izvesti, sta uraditi, koje su mogućnosti hehe, da ne idemo u oftopic.
155_mm

#2159 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirzet87sa wrote:
155_mm wrote:najvise me je iznenadilo da PRETIS do sada nije ni mogao da proizvodi kalibar 155 a najvaznije oruzje za odbranu su one haubice M114 u tom kalibru sto su amerikanci donirali u programu OiO. opasno se zivjelo od 1995-te do danas. :D
a kako tek 155ce idu na m777, nije normalno :D
vjerujem da je tako. al je m777 skupa, uzasno skupa. a za bosnu nedodirljiva. ali ne samo za bosnu nego i za susjedstvo. tako da ce jos dugo godina (ma decenija) ove M114 ostati najmocnije orudje za odbranu bosne. pogotovo sad kad je PRETIS uveo proizvodnju odgovarajucih granata. jos samo da se kroz automatizaciju povecaju proizvodni kapaciteti i "mirna bosna".
155_mm

#2160 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tietje24322 wrote:
Po ovoj strabici :

http://www.sigsite.co.nr

VF je donirano 261 haubica s tim da je 126 (neki izvori navode 116) namjenjeno za upotrebu a ostale za rezervne dijelove.
Tietje24322

#2161 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Zasto bi bile moderne haubice nedodirljive za nas? Kolko ja znam R Turska producira haubice sa automatskim nisanjenjem. Mozemo od njih kupiti tako nesto. Ovo sto su nam dali amerikanci se ne koristi vise nigdje na zapadu osim za ukras ispred vojnih muzeja.
155_mm

#2162 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tietje24322 wrote:Zasto bi bile moderne haubice nedodirljive za nas? Kolko ja znam R Turska producira haubice sa automatskim nisanjenjem. Mozemo od njih kupiti tako nesto. Ovo sto su nam dali amerikanci se ne koristi vise nigdje na zapadu osim za ukras ispred vojnih muzeja.
iz dva razloga:
1. politicki predstavnici bosanskih srba i hrvata nikad nece pristati na tavo nesto
2. kredit za kupovinu takvog neceg je za bosnu skoro nemoguce dobiti

1996 kad su te haubice donirane bile su u upotrebi nekih europskih zemalja (sa nekim modifikacijama) danas se navodno i dalje koriste u nacionalnoj gardi amerike a i u vojskama velikog broja zemalja koje se u ekonomskom pogledu dosta jace od bosne. medju tim zemljama su takodje i turska pa cak i jedna belgija barem tako tvrdi teta viki.
r_faruk

#2163 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by r_faruk »

Zna li neko odakle je podatak da samo mi mozemo serijski kovati 155-cu. bas me zanima, zvuci mi nevjerovatno...
Tietje24322

#2164 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

155_mm wrote:
Tietje24322 wrote:Zasto bi bile moderne haubice nedodirljive za nas? Kolko ja znam R Turska producira haubice sa automatskim nisanjenjem. Mozemo od njih kupiti tako nesto. Ovo sto su nam dali amerikanci se ne koristi vise nigdje na zapadu osim za ukras ispred vojnih muzeja.
iz dva razloga:
1. politicki predstavnici bosanskih srba i hrvata nikad nece pristati na tavo nesto
2. kredit za kupovinu takvog neceg je za bosnu skoro nemoguce dobiti

1996 kad su te haubice donirane bile su u upotrebi nekih europskih zemalja (sa nekim modifikacijama) danas se navodno i dalje koriste u nacionalnoj gardi amerike a i u vojskama velikog broja zemalja koje se u ekonomskom pogledu dosta jace od bosne. medju tim zemljama su takodje i turska pa cak i jedna belgija barem tako tvrdi teta viki.
Kad tad ce doci nared modernizacija vojske. Moze biti za 5 ili 10 godina. Kad tad ce doci do pucanja cijevi itd. Dakle nama ce trebati novo naoruzanje i argument nemoze biti da srbi i hrvati nece pristati.

Saudijska Arabija je kolko znam neki dan donirala 3 miljarde libanu. Mogla bi neka braca nama nesto donirati u tom smislu ako vec nemamo sami para da kupimo.
155_mm

#2165 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tietje24322 wrote:
Kad tad ce doci nared modernizacija vojske. Moze biti za 5 ili 10 godina. Kad tad ce doci do pucanja cijevi itd. Dakle nama ce trebati novo naoruzanje i argument nemoze biti da srbi i hrvati nece pristati.

Saudijska Arabija je kolko znam neki dan donirala 3 miljarde libanu. Mogla bi neka braca nama nesto donirati u tom smislu ako vec nemamo sami para da kupimo.
ma ne radi se o nikakvom argumentu nego o cinjenici da su OS BiH zajednicke za gradjane ove drzave i da ih svi zajedno financiraju. za to treba gledati da se maksimalno iskoristi ovo sto se trenutno ima.

a i misljenja samnda je dosta bilo prosenja sadake po bijelom svijetu. mislim da bi bio red da se vidi koliko se moze vlastitim snagama.
Tietje24322

#2166 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

155_mm wrote:
Tietje24322 wrote:

ma ne radi se o nikakvom argumentu nego o cinjenici da su OS BiH zajednicke za gradjane ove drzave i da ih svi zajedno financiraju. za to treba gledati da se maksimalno iskoristi ovo sto se trenutno ima.

a i misljenja samnda je dosta bilo prosenja sadake po bijelom svijetu. mislim da bi bio red da se vidi koliko se moze vlastitim snagama.
Vlastitim snagama se nemoze modernizirati vojska. Ili moze ali da se zapostavi skolstvo recimo.
155_mm

#2167 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tietje24322 wrote: Vlastitim snagama se nemoze modernizirati vojska. Ili moze ali da se zapostavi skolstvo recimo.
pa na nacin kako bi ih ti moderniziro moralo bi se zapostaviti i rucak i vecera cijelog stanovnistva a ne samo skolstvo.

ali evo jedan primjer da shvatis o cemu govorim kad kazem "vlastitim snagama". realno i izvodljivo bi bilo da vlada federacije u cilju spasavanja firme BNT ciji je vlasnik predlozi da se o njenom trosku ove haubice M114 moderniziraju u BNT-u. dovoljno bi bilo ugradnja nove cijevi (duzine 33 ili 39 kalibara) i jos nekih manjih dijelova i dobila bi se haubica sa ogromnim poboljsanjem preciznosti i dometa. a troskovi bi bili snosljivi a i ujedno spasila bi se radna mjesta i firma BNT.

i tu modernizaciju bi BTN mogao da ponudi i drugim zemljama koje imaju ovu haubicu a takvih je jos mnogo.
Tietje24322

#2168 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

155_mm wrote:
Tietje24322 wrote: Vlastitim snagama se nemoze modernizirati vojska. Ili moze ali da se zapostavi skolstvo recimo.
pa na nacin kako bi ih ti moderniziro moralo bi se zapostaviti i rucak i vecera cijelog stanovnistva a ne samo skolstvo.

ali evo jedan primjer da shvatis o cemu govorim kad kazem "vlastitim snagama". realno i izvodljivo bi bilo da vlada federacije u cilju spasavanja firme BNT ciji je vlasnik predlozi da se o njenom trosku ove haubice M114 moderniziraju u BNT-u. dovoljno bi bilo ugradnja nove cijevi (duzine 33 ili 39 kalibara) i jos nekih manjih dijelova i dobila bi se haubica sa ogromnim poboljsanjem preciznosti i dometa. a troskovi bi bili snosljivi a i ujedno spasila bi se radna mjesta i firma BNT.

i tu modernizaciju bi BTN mogao da ponudi i drugim zemljama koje imaju ovu haubicu a takvih je jos mnogo.
Ti se uhvatio tog BNT a ko pijan plota. Te haubice su samo jedan aspekat odbrane a iste su bezvrijedne bez adekvatnih vojnih vozila. Ili mislis ih sa konjima vuci na planinu?Dakle treba ti samo za haubice investicija od nekoliko miliona dolara kako bi kupio kamiobe vojne koje bi jedinice sa haubicama mogli prebacivati preko brdovitog terena. 100 takvih vojnih kamiona racunaj da je dvaki 100.000 eura po komadu to je 10 miliona. Ako bi mogli dobiti polovne to je opet 5 miliona eura.
mirzet87sa

#2169 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

r_faruk wrote:Zna li neko odakle je podatak da samo mi mozemo serijski kovati 155-cu. bas me zanima, zvuci mi nevjerovatno...
nasa presa je jedina presa koja moze S E R I J S K I proizvoditi 155ce, dakle postoje prese u svijetu koje mogu uraditi par komada 155ce, ali ne i one koje rade non-stop.
Vjeruj mi na rijec, bavim se ovim poslom dugo godina, obisao sam razne firme, znam sta pricam.
Pored nas je to jos radila i rusija ili ukraina, ali vise ne jer ne moze presa da podnese pritisak.
Tietje24322

#2170 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

A kako nemoze Rusija napraviti takvu jednu presu? Mali mi to cudno zvuci? Hajde ovo malo objasni. I ako moze stavi sliku te prese da vidimo o cemu je rijec. Ima nas ovdje vecina laika koji nemamo pojma.
ob433

#2171 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ob433 »

nazalost , morat ce te traziti drugu soluciju da se naoruzavate za oslobodjenje jedine vam domovine ,ovaj sto prica o presama iz Bratstva sto serijski stancaju nekakve haubice pojma nema , prese su davnih dana prodate tj rasprodate , jedna je kod Hrvata u Novom travniku ,sluzila za stancanje satelitskih tanjira :-D , mada se lako moze okrenut na stancanje oruzja ako zatreba za branit Lašvansku dolinu opet
Tietje24322

#2172 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

ob433 wrote:nazalost , morat ce te traziti drugu soluciju da se naoruzavate za oslobodjenje jedine vam domovine ,ovaj sto prica o presama iz Bratstva sto serijski stancaju nekakve haubice pojma nema , prese su davnih dana prodate tj rasprodate , jedna je kod Hrvata u Novom travniku ,sluzila za stancanje satelitskih tanjira :-D , mada se lako moze okrenut na stancanje oruzja ako zatreba za branit Lašvansku dolinu opet
Mislis bnt travnim? Pa ta firma je u Bosnjackim rukama. Svi u vrhu te firme imaju muslimanska imena. Hrvati imaju vitezit i on producira industrijski eksploziv, nema ta firma veze sa obradom metala. Koji pacenik. Lasvanska dolina je vec pala, vecina vas je se iselila odatle.

Za junaka iz lasvanske doline. Ovdje mozes skinuti katalog granata koje Pretis danas izvozi:

http://pretis.ba
mirzet87sa

#2173 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

ob433 wrote:nazalost , morat ce te traziti drugu soluciju da se naoruzavate za oslobodjenje jedine vam domovine ,ovaj sto prica o presama iz Bratstva sto serijski stancaju nekakve haubice pojma nema , prese su davnih dana prodate tj rasprodate , jedna je kod Hrvata u Novom travniku ,sluzila za stancanje satelitskih tanjira :-D , mada se lako moze okrenut na stancanje oruzja ako zatreba za branit Lašvansku dolinu opet
Haj ne seri, majke ti. Radim u firmi vec 5godina na visokoj poziciji, znam normu svake masine, a ne prese. Mojne me ti, totalni anonimus, uciti i o nakvim satelitima pricat
Tietje24322 wrote:A kako nemoze Rusija napraviti takvu jednu presu? Mali mi to cudno zvuci? Hajde ovo malo objasni. I ako moze stavi sliku te prese da vidimo o cemu je rijec. Ima nas ovdje vecina laika koji nemamo pojma.
Image
Image
To je ta presa, najveca presa u svijetu, a o principu njenog rada govoriti ne smijem.
Seawolf

#2174 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

mirzet87sa wrote:
Haj ne seri, majke ti. Radim u firmi vec 5godina na visokoj poziciji, znam normu svake masine, a ne prese. Mojne me ti, totalni anonimus, uciti i o nakvim satelitima pricat
Tietje24322 wrote:A kako nemoze Rusija napraviti takvu jednu presu? Mali mi to cudno zvuci? Hajde ovo malo objasni. I ako moze stavi sliku te prese da vidimo o cemu je rijec. Ima nas ovdje vecina laika koji nemamo pojma.
Image
Image
To je ta presa, najveca presa u svijetu, a o principu njenog rada govoriti ne smijem.
Najveća presa na svijetu razvija silu pritiska od 800 MN (cca. 80.000 tona) i nalazi se u Kini:

Image
Puno je veća od ove naše i dimenzijama i silom pritiska koju razvija.
mirzet87sa

#2175 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Seawolf wrote: Najveća presa na svijetu razvija silu pritiska od 800 MN (cca. 80.000 tona) i nalazi se u Kini:

Image
Puno je veća od ove naše i dimenzijama i silom pritiska koju razvija.
Nije vise u funkciji, mislim od 2010-2012.
U stvari imas vise ovdje http://www.france-metallurgie.com/index ... or-use-us/ znam da im je 2010-2012 explodirao klip koji nabija ulje, vise ljudi je poginulo pa je i bila obustavljena. A i ova presa se ne koristi za artiljeriju, vec za druge stvari..
Uglavnom, mimo nas rusija/ukraina ima slicnu presu, sa manjim pritiskom od ove iz kine, ali vise ne rade ne znam ni ja sto.. I njihove prese su bile za proizvodnju artiljerije
Post Reply