Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#2151 Re: Bášča

Post by bizet »

:)...hajde kerima ti bi prva ispala postena pa priznala mu'minu da si pravila sos po njegovom receptu, znam ja to...a nece se mu'min ljutiti ako mene umjesto njega odvedes na cevape...ako nista sigurno isplatnija verzija jer ja ne jedem meso...ja malo lepine sa kajmakom a ti cevape :)

bure za komposta jos nisam nasla...ne kupuje mi se novo jer cu, po vrtlarovom receptu, rezati dno a polovnih, sem na piku, nisam nasla u okolini...planirala sam se obradovati sa pokusajem da napravim jabukov pekmez ovaj vikend, onako probe radi koji gram pekmeza da se izvuce da se hurmasice sa pekmezom naprave...nemam volje, pekmeza nece biti
sljive su rodile, stenlijevke, grane se savile do zemlje... hajd, bice dzema prije nego se oberu
tikve mi se ometnule ali zametci se osusili

zaboravljam sta procitam svakog dana ovdje, ja sam u mislima oko zemlje, komposta, sta pokusati sijati naredne godine...vrtlar mi je fine zadace zadao...ne zamjerite ako nekome zaboravim cestitati na dobrom uratku, ne mogu sve upratiti
Armine, svaka cast
vrtlar

#2152 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:Odavno me nije bilo, halalite, nema se vremena, 28 mi je godina, a sve bi da stignem, porodica, zena, malac, odmor, more, plastenik, basca .... ko ce to sve pohvatati :D

Evo nekoliko slicica

Armine jesi li pincirao paprike ili si pustio da sve raste.
vrtlar

#2153 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Da li je kad ko ovo vidio da se može kupiti?
Aqua spikes
Image

Ima kod mene ali preskupo mislim da je u paketu oko 4 kom.Uzmi obicnu flasu odrezi joj dno i na cepu sa tankom iglom probi rupu i flasu ukopaj jedno 5 -6 cm voda iscuri za nekih 1hi 20 do 30 minuta i eto ti aqua spikes.
vrtlar

#2154 Re: Bášča

Post by vrtlar »

mummy2008 wrote:Poštovani/poštovane:)
cesto svratim na ovu temu i citam vas.

Ima svasta korisnog i lijepog za procitati i nauciti od vas, a tek slike :) sve super, i kod mene paradaiz ove godine rodio sto nije u zadnjih nekoliko godina, pa se ne moze potrositi ni podijeliti, pa sam vidjela da su mu'min i vrtlar na 76 strani pisali nesto o tome da prave paradaiz sos, zamolila bih ovom prilikom ako moze da malo detaljnije opisete kako to radite interesuje me npr da li ima neka kolicina kolko cega ide ili to otprilike, ja nemam pasirku, pa bih i ja paradiz prokuhala pa mozda procijedila kroz cijediljku da ostanu sjemenke, koji se zacini jos stavljaju, ja nemam bosiljka, persun imam, luk bijeli i crni imam, moze li se staviti malo origana, koliko se stavi ulja,????? :(
Eto ako moze neko da opise cijeli taj proces,

i nadam se da necu dogo cekati na odgovor jer paradaiz je skoro prezrio i nece moci jos dugo ostati na grani:)

Unaprijed se zahvaljujem na "receptu" i sve vas od srca pozdravljam i selamim :-D :)

Pozdrav mummy ako te interesuje moj nacin pravljenja ja cu ti napisati kako pravim i koliko cega ide ali su ti ovdje nase bastovanke i bastovan napisali recepte.Trebala si nas ovdje obradovati svojim slikama vjeruj da mi ovdje nismo ljubomorni na uspjeh kad nekome dobro rodi basta.
vrtlar

#2155 Re: Bášča

Post by vrtlar »

bizet wrote::)...hajde kerima ti bi prva ispala postena pa priznala mu'minu da si pravila sos po njegovom receptu, znam ja to...a nece se mu'min ljutiti ako mene umjesto njega odvedes na cevape...ako nista sigurno isplatnija verzija jer ja ne jedem meso...ja malo lepine sa kajmakom a ti cevape :)

bure za komposta jos nisam nasla...ne kupuje mi se novo jer cu, po vrtlarovom receptu, rezati dno a polovnih, sem na piku, nisam nasla u okolini...planirala sam se obradovati sa pokusajem da napravim jabukov pekmez ovaj vikend, onako probe radi koji gram pekmeza da se izvuce da se hurmasice sa pekmezom naprave...nemam volje, pekmeza nece biti
sljive su rodile, stenlijevke, grane se savile do zemlje... hajd, bice dzema prije nego se oberu
tikve mi se ometnule ali zametci se osusili

zaboravljam sta procitam svakog dana ovdje, ja sam u mislima oko zemlje, komposta, sta pokusati sijati naredne godine...vrtlar mi je fine zadace zadao...ne zamjerite ako nekome zaboravim cestitati na dobrom uratku, ne mogu sve upratiti
Armine, svaka cast

Vidi nje skita po prostranstvima neta a domaci nije zavrsila.Bure mozes naci kod tebe u fabrici ako tamo nema onda ne znam gdje ima.A sta sijati iduce godine dat cemo ti savjete ima vremena jedino ako neces svoja sjemena ostavljati.I usput trazi stajsko djubrivo.
kerima1

#2156 Re: Bášča

Post by kerima1 »

safran moze li recept sok od jabuka? jos samo od jabuka nisam pravila sve ostalo sam mensecini isprobala.
.hajde kerima ti bi prva ispala postena pa priznala mu'minu da si pravila sos po njegovom receptu,
pravim ja po svom kako sam gore napisala ne brini :mrgreen:
a za pite da si mi blize razvila bih ja tebi dobru maslanicu sa suhim sirom hehehehhehe :-D
Mu'min

#2157 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Ima kod mene ali preskupo mislim da je u paketu oko 4 kom.Uzmi obicnu flasu odrezi joj dno i na cepu sa tankom iglom probi rupu i flasu ukopaj jedno 5 -6 cm voda iscuri za nekih 1hi 20 do 30 minuta i eto ti aqua spikes.
:)
dopuni ću moje pitanje: Imali gdje aqua spikes ali da nisu previše skupe. :D
Naime i sam sam ih našao u Italiji al je cijena kao ova tvoja gore i ako trebaš 20x ili čak 100x kom malo je poskupo za hobby vrtnarenje (gdje su svi ostali troškovi).
Još ću tražiti okolo po ebay-u i slično.
Inače ovaj tvoj prijedlog sam imao već prije u razmatranju i čak korištenju i nije to to što ja trebam.
Kao prvo ukopavanja u manje saksije ne ide jer previše prostora uzima.
U npr. 10l posude sem što uzima dragocjeni prostor problem sam imao prošle godine kada (doduše vani) došla čitava vojska mini puževa na vodu. Tako da i ovo sa odrezanom flašom je problem jer dolaze razne životinjice po vodu. Možda bi trebao napraviti veći protok da brže isteče voda pa se ne bi okupljali.
Sve u svemu ovo flaširanje dolazi u obzir brez aqua spikes samo vani, za saksije nije to to. Bar za mene.
bizet

#2158 Re: Bášča

Post by bizet »

kerima...ponudjen kao pocascen :)

vrtlar wrote: Vidi nje skita po prostranstvima neta a domaci nije zavrsila.Bure mozes naci kod tebe u fabrici ako tamo nema onda ne znam gdje ima.A sta sijati iduce godine dat cemo ti savjete ima vremena jedino ako neces svoja sjemena ostavljati.I usput trazi stajsko djubrivo.
vrtlaru, časna pionirska, necu vise skitati prostranstvima neta dok ne uradim domaci :)
stajsko djubre ce biti
svoje sjeme paradajza cu ostaviti...nemam pojma koja je ovo sorta, ali nije mi ni bitno, bitno je da napokon ima okus kao onaj nekad, a ima
kad ugrabim vremena citam, pitam, razmisljam, ucim, planiram...ova godina bijase rekreativna, a naredna ce biti ozbiljno eksperimentalna

op, previse odmaram :lol:

pozdrav
Oticon

#2159 Re: Bášča

Post by Oticon »

armin_jocker wrote:Odavno me nije bilo, halalite, nema se vremena, 28 mi je godina, a sve bi da stignem, porodica, zena, malac, odmor, more, plastenik, basca .... ko ce to sve pohvatati :D

Evo nekoliko slicica

Image
Aferim Armine...ako je ovakav urod sa 28 godina...šta će tek biti kad dođeš u moje, Muminove i Vrtlareve godine
Oticon

#2160 Re: Bášča

Post by Oticon »

I samo da kažem da se radujem što je tema opet oživila :thumbup:
mummy2008

#2161 Re: Bášča

Post by mummy2008 »

Hvala kerima, mu'mine, safran, vrtlar na receptima i savjetima, pokusat cu da napravim pa cu javiti kako je ispalo, posto nisam neki ljubitelj zacina osim onih klasicnih mrkva, persun, luk crni - bijeli, mislim da cu prvo probati po safraninom receptu, a kad budem drugu turu pravila po mu'minovom usudicu se vala da i taj bosiljak nabavim :-D

Ja nemam sad za sad pasirku, pa cu ogulit paradaiz, prokuhati i onda cijediti na cjediljku, ako prodje koja sjemenka nema veze, otprilike imam serpu od 7 l a toliko cu ja mislim imati paradaiza za ovja put da je napunim, obrala sam bas one dobro crvene.
Vrtlar nisam bas neki ekspert za ovo postavljanje slicica, a nije da se ne bih imala cime pohvaliti :) i jos izgleda da su i moje paprike oboljele kako i tvoje :sad: ,
Last edited by mummy2008 on 16/08/2012 15:53, edited 1 time in total.
mummy2008

#2162 Re: Bášča

Post by mummy2008 »

Izvinjavam se vrtlaru nadam se da su njegove paprike zdrave a moje su oboljele kao FLAGOVE, u postu iznad sam greskom uporedila sa vrtlarovim :)
Mu'min

#2163 Re: Bášča

Post by Mu'min »

mummy2008 wrote:Ja nemam sad za sad pasirku, pa cu ogulit paradaiz, prokuhati i onda cijediti na cjediljku,
Bogami hanuma ima da se namučiš sa cjediljkom, meni dojadi sa pasirkom koju fiskiram na stolu jakamoli sa cjediljkom.

Inače ne zaboravi da je bosiljak kralj začina mada se o ukusima ne može puno raspravljati.
Mu'min

#2164 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Image
Unatoč suši nešto se paradajza nađe.
vrtlar

#2165 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:I samo da kažem da se radujem što je tema opet oživila :thumbup:

Mumin i ja stalno pisemo a njoj drago sto je tema ozivila kao da mi nismo zivi :mrgreen: :razz: :D
vrtlar

#2166 Re: Bášča

Post by vrtlar »

mummy2008 wrote:Izvinjavam se vrtlaru nadam se da su njegove paprike zdrave a moje su oboljele kao FLAGOVE, u postu iznad sam greskom uporedila sa vrtlarovim :)

Moje paprike su unistene od moje mahnite komsinice.Znas kad NEKE zene hoce da glume da znaju i u tom njenom znanju stradalo je moje povrce i od njenog muza jabuke :mrgreen: :razz:.Ali oprostio sam joj zensko je sta mogu.
safran

#2167 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:
mummy2008 wrote:Ja nemam sad za sad pasirku, pa cu ogulit paradaiz, prokuhati i onda cijediti na cjediljku,
Bogami hanuma ima da se namučiš sa cjediljkom, meni dojadi sa pasirkom koju fiskiram na stolu jakamoli sa cjediljkom.

Inače ne zaboravi da je bosiljak kralj začina mada se o ukusima ne može puno raspravljati.
Još jedan savjet - nemoj sok pripremati odmah - ostavi paradajz da odstoji izvan frižidera 3-4 dana - naravno, vodi računa da nema oštećenih. Malo "nadođe" pa se puno lakše guli a i pasira. Doduše, stvarno nema potrebe da ga guliš, ono prvo kuhanje prije pasiranja se pobrine i da ljuspe tokom pasiranja lako spadnu.
safran

#2168 Re: Bášča

Post by safran »

kerima1 wrote:safran moze li recept sok od jabuka? jos samo od jabuka nisam pravila sve ostalo sam mensecini isprobala.
.hajde kerima ti bi prva ispala postena pa priznala mu'minu da si pravila sos po njegovom receptu,
pravim ja po svom kako sam gore napisala ne brini :mrgreen:
a za pite da si mi blize razvila bih ja tebi dobru maslanicu sa suhim sirom hehehehhehe :-D
Može, naravno, mada ti to nije nikakva mudrost. Bitno ti je samo doći do kakve skalamerije za drobljenje i cijeđenje jabuka. Ja sam u početku koristila sokovnik ali, možeš i zamisliti, to ide beskrajno sporo - jabuke moraš očistiti, iskrižati, sokovnik često prazniti i sl. E pošto smo mi pomalo megalomani investirali smo u drobilicu sa elektromotorom i ručnu presu pa sad ide puno brže.
Kad dođeš do soka samo ga treba prokuhati i opjeniti. Za to vrijeme zagrijati flaše u rerni. Kada prestane da se pojavljuje pjena vruć sok sipam u zagrijane flaše - natakarim kruna čep i to tako stoji ha, kako kad, nekad 3-4 mjeseca nekad 3 godine - zavisi koliko smo napravili :lol: :lol: :lol: :lol: Šalim se, nalazila sam u podrumu po 3 godine stare flaše soka mane mu nije bilo.
kerima1

#2169 Re: Bášča

Post by kerima1 »

samo iscijedjen sok i secer pretpostavljam.pa to dodje pravo bogat sok uuu :) ja sad za sad nemam te mogucnosti drobljenja jabuka niti su mi rodile jabuke ove g.hvala na receptu.
kerima1

#2170 Re: Bášča

Post by kerima1 »

sto se tice uroda paradajza po plastenicima nema se tu sta cudit jer rodi uvijek "ko ludo,samo sto se ukus ne moze porediti sa onim vani posadjenim.ovdje je svaki plastenik pun do vrha,a vani kkao kome uspije mnog se cude necijem paradajzu po tom zakljucujem da nemaju svog.
safran

#2171 Re: Bášča

Post by safran »

kerima1 wrote:samo iscijedjen sok i secer pretpostavljam.pa to dodje pravo bogat sok uuu :) ja sad za sad nemam te mogucnosti drobljenja jabuka niti su mi rodile jabuke ove g.hvala na receptu.
ništa šećer - samo sok :lol: :lol: :lol: :lol: bagatela
Mu'min

#2172 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:
Oticon wrote:I samo da kažem da se radujem što je tema opet oživila :thumbup:

Mumin i ja stalno pisemo a njoj drago sto je tema ozivila kao da mi nismo zivi :mrgreen: :razz: :D
Vrtar

nije lahko jednom rukom lakirati a drugom baratati I mišom I tastaturom plus gledati u monitor.
Oticon, daj završi to lakiranje i napiši šta se radi ko tebe, koju sliku zalijepi, da malo oživimo temu. :D
Mu'min

#2173 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Još jedan savjet - nemoj sok pripremati odmah - ostavi paradajz da odstoji izvan frižidera 3-4 dana - naravno, vodi računa da nema oštećenih. Malo "nadođe" pa se puno lakše guli a i pasira. Doduše, stvarno nema potrebe da ga guliš, ono prvo kuhanje prije pasiranja se pobrine i da ljuspe tokom pasiranja lako spadnu.
Dobar komentar safran.
Kod manjega broja sadnica paradajza rijetko je kada u 1 danu veća količina zrelih paradajzi pa u tom primjeru predlažem, da dnevno obirate paradajze i stavljate ih da dozirijevaju kod kuće (ne na suncu). Na taj način još oslobodite biljku, koja se poslije fokusira na ostale plodove, cvatove itd.
Inače je poznato da prilikom prvog objeranja biljku stimuliramo, da krene punom parom sa ostalim inače zna biti u nepotrebnom "stand-by" :)
Mu'min

#2174 Drobilica i preša

Post by Mu'min »

safran wrote: Ja sam u početku koristila sokovnik ali, možeš i zamisliti, to ide beskrajno sporo - jabuke moraš očistiti, iskrižati, sokovnik često prazniti i sl. E pošto smo mi pomalo megalomani investirali smo u drobilicu sa elektromotorom i ručnu presu pa sad ide puno brže.
Bil mi mogla slikati drobilicu i ručnu prešu pošto baš nešto tako tražim, posebno prešu.
Gdje si kupila i pošto?
safran

#2175 Re: Bášča

Post by safran »

Nisam kupila, ručni je rad. Koštala je oko 600 KM (drobilica + presa) ali su svi dijelovi koji dolaze u kontakt sa sokom napravljeni od prokroma tako da sok ne poprimi onaj metalik okus koji se javlja kada je aparatura od željeza. Ne znam kad ću stići slikati jer je u podrumu i jadna se ne vidi od šlaufa, kanti i sl. Dok ne stignem slikati pogledaj malo na netu (nešto me zeza računar ne mogu ubaciti slike) slike tzv. ručne prese za grožđe - naša presa je na isti fol samo što umjesto cilindra od drvenih letvica mi imamo plastičnu vodovodnu cijev izbušenih zidova. Drobilica je slična ovoj napravi što je zovu repara - služi za drobljenje repe - izuzev što je fiksirana na hastal pa te ne zabole leđa dok radiš. Hastal je u jednom dijelu šupalj, ispod ide kanta, gore se ubacuju jabuke, nazubljeni cilindar melje, zdrobljene jabuke propadaju u kantu ispod stola. Začas se izdrobi i iscijedi brdo jabuka - samo, da je jabuka.
Post Reply