Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pussysmoke

#2151 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

@kerima1

Ti ne vjerujes u abrahamskog Boga?
Aharon

#2152 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

Nisam vidio ovo pitanje, kroksice...
ضرب
Daraba znači isključivo udarati, kada se koristi kao prelazni glagol.
Metaforički se koristi u smislu odbacivanja nečega, nečije ideje, recimo:
ضرب برأيه عرض الحائط
"Udario" je njegovim mišljenjem o zid" - dakle odlučno je odbacio nečije mišljenje.

Međutim, ovdje se navodi u smislu udaranja, nema drugog značenja, također ne dolazi nikada u kontekstu razvoda.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali to ti je to, to je najbolje s čim su tada mogli doći...

Žene dugo nisu imale nikakva prava i malo je mjesta bilo gdje su uopće uzimane u obzir. Islam posmatra muškarce kao bolje i u prednosti nad ženama, jer su potonje, navodno, slabije od muškaraca, povodljivije, podložnije emocijama i sl.
Naravno, danas većina žena, koje su i dalje muslimanke, recimo ovdje u Bosni, ne dozvoljavaju da ih se tretira na ovaj način, koji je bio mainstream u to vrijeme i prihvaćen kao vjerski definiran poredak u društvu. Većina muslimanki u Bosni ne bi dozvolila da ih muž "otpušta" i razvodi, da ih prati kad izađu iz kuće, da su mu poslušne na način na koji to islam definira kao najprihvatljiviji način odnosa među supružnicima.... Danas kad se muslimanke razvode ne očekuju da ih muž velikodušno "otpremi", nego odu na sud i kažu ja hoću 50%-50% i zdravo...
Treba shvatiti, međutim, da je zbog groznog stanja žena među abrahamancima tada, a paganima posebno, ovo bio veliki napredak - žene su dobile pravo na nasljeđe, na vlastitu imovinu, naređeno je muškarcima da ih ne smiju mlatiti na način da to ostavi bilo kakve tragove na njima niti da ih se ošteti i povrijedi, dobile su pravo da traže razvod ako ih muž ne može zadovoljiti ili ako im se gadi....

Dakle, kroksice, ti kao da očekuješ da ti ja kažem ultimativna pravednost i božansko proviđenje u tome je "ovo", ali nema ga, ovo je Muhamedovo rješenje, i poredeći sa stanjem žena tada pa do bliske prošlosti, mislim da je on imao pozitivan stav spram žena i mislim da je mrzio nasilnike jer je o tome dosta govorio u negativnom smislu...

Danas je to prevaziđeno razmišljanje, teoretski mnoge muslimanke tvrde da bi se pridržavali propisa vezanih za žene jer je od Boga, ali praktično to ne rade pa makar i bilo od Boga, jer imaju bolju i prihvatljiviju alternativu koja kaže: "Daj mi pola svega što si zaradio dok sam s tobom bila u krevetu." :)
kerima1

#2153 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

pussysmoke wrote:@kerima1

Ja vjerujem u svacijeg Boga i ko ga prizno' i ko ne.
pussysmoke

#2154 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

kerima1 wrote:

Pitam zato što si rekla da se slažeš sa postovima dotičnog.
zlokruhovic

#2155 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:

A zašto ti je važno da veruješ u tog bilo kojeg boga?? , štamisliš šta ti to donosi moralno i jel očekuješ zagrobni život??

Ako očekuješ zagrobni život onda ga moraš poštovati onako kako je to odredio neki dotični prorok ane ti , jedino ako nisi doživela obraćanje božje u sobi i on lično tebi odredio šta ti je činiti da zaslužiš zagrbni život.

Evo ti malo čitaj poučne citate od jednog rimskog cara čije delo više vredi nego sva naglabanja iz biblije i kurana , a nije dogmatsko.

http://bs.wikiquote.org/wiki/Marko_Aurelije
Aharon

#2156 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

kerima1 wrote:Aharon kazes da ne vjerujes u abrahamskog Boga,a isto kazes da nisi antiteista,mozes li napisati u kakvog Boga vjerujes?
Ne znam ništa o Bogu. Zaista ne znam ako ga ima, kakav je. Međutim uvjeren sam da nije onakav kako ga opisuju "sandardni" abrahamanci.

Određuje pa se ljuti, sve zna ali neće oprostiti iako je znao da nas je stvorio ovako manjkave, svemilostan je ali stalno prijeti kaznama.... Uh. Slabo, sestro, slabo mi on to nešto... Zašto bi bio tako nemilosrdan prema ljudima, jesmo stoka, ali najviše smo sebi stoka jer se svađamo oko bedastoća u vezi s njim, a svi se služe poluinofrmacijama i sl. Bilo bi fer izaći pa reći - Nemojte se više svađati, nemojte patiti, hajde lijepo se dogovarajte, pa vi ste jedno. To bi bilo lijepo, ali se ne dešava.

Mada neki među njima, abrahamancima, sufije poput Ibn-Arebija i Rumija, i slično njima ljudi poput Spinoze (koji je abrahamanac po tradiciji, ali "otrovan" Ibn-Arebijevim idejama doživio da ga jevrejska zajednica anatemiše kao heretika - herem), imaju interesantna razmišljanja o tome kakav bi Bog mogao biti. Onako malo panenteizam i slično, to mi golica maštu, tjera me da razmišljam.

Skloniji sam vjerovanju da sve ima smisla nego da nema smisla, ali nemam ti odgovore. Vidiš kako sam duboko zaronio da nađem što sam mislio naći, ali odgovora nema, samo sam zaključio da je sve to ljudskih ruku djelo, ima vrijednih zamisli, shvati čovjek da je to moralo tako ići, jednostavno ljudski rod tako razmišlja, ali sada je vrijeme za nove paradigme. Sviđa mi se kako Einstein kaže da ljudima treba jedan novi oblik duhovnosti, malo više protkan naukom i saznanjima o svemu, zato ja insistiram da se sve ogoli do kraja, i njemu se sviđalo kako Spinoza razmišlja....

Džaba, agnostik sam u duši, ali nekako pozitivan. :)
kerima1

#2157 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Aharon,pa jel agnostik znaci i vjerujes i ne vjerujes u Boga?
pussysmoke

#2158 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

@Aharon

Kada malo bolje razmislim, ovo što ti "vaziš" i nije tako loše. Ateisti na ovom forumu do sada nisu imali boljeg saveznika. :thumbup:
nasa

#2159 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

Ali zasto bi onda dopusto da se o njemu pisu, misle, vjeruju lazi...opet ostaje pitanje zasto ne bi poduzimao nista ili zasto promice da poduzima nesto, opisan onakav kakav je unutar abrahamskih religija ili neki drugi ne mijenja nasu stvarnost ni najmanje...
nasa

#2160 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

pussysmoke wrote:@Aharon

Kada malo bolje razmislim, ovo što ti "vaziš" i nije tako loše. Ateisti na ovom forumu do sada nisu imali boljeg saveznika. :thumbup:
A istina, nije ti bitna vec saveznik na forumu, ozbiljno
Aharon

#2161 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

Ne idealiziram Grke nego sam ironičan zbog tvoga insistiranja na veličanju i značaju religija sa bliskog istoka u napretku civilizacije.
Pa ako je tako onda hajmo da pečemo bika u čast Apolona jer bez njegaeto ne bi iblo filozofije i demokratije , ili ako hoćeš hajmo tu iransku teologiju da iskopamo i damo joj isti značaj kao što ti hoćeš za islam i monoteizam uopšte.

Jel to pošteno?? , ili da se pomirimo sa time da su te religije same od sebe isparile ili su ih zapravo uništili i opanjakali upravo oni kojma ti jedino hoćeš dati neke zasluge.

Nijedna religija ne može biti zaslužna za bilo šta , i kako to da se uvek treba zahvaliti postojećim religijama ,a onim starim reći ko vas hebe kad ste "sponatno" isparili.
Postoji razlika između vjera, njihovog nastanka i tradicija nastalih na njihovim temeljima. Postoji razlika i između tih tradicija i njihovih interpretacija, koje su proizvele određene filozofije i načine života.

Dakle jedna takva je proizvela abasijsko društvo tolerantno spram svih vjera i nevjera osim prema dogmatskom pristupu islamu, jer se po svojoj vjeri nisu smjeli miješati u odnose drugih vjera i nevjera.
Nema tu utopije, bilo je to carstvo sa halifom na čelu, ali je podsticalo nauku itd., i bilo je patron utemeljenju naučne metode, kojoj svi danas dugujemo sve što nazivamo napredno.

Nećemo zbog toga otići obavljati salat, niti ćemo zbog grčke filozofije ići prinositi žrtvu Zeusu; ali nećemo ni derogirati i omalovažavati bilo koje postignuće zbog činjenice da su se u vrijeme sjajne grče filozofije prinosile žrtve Zeusu, niti da je čovjek koji je definirao naučni metod bio duboko pobožni abrahamanac koji je do kraja života 5 dnevno obavljao poznate muslimanske molitve zajedno sa drugim ljudima u džamiji, a iza nekog hodže/imama i sl. To0 su društvene okolnosti i vrijeme tih ljudi.

Dakle, samo zato što manje mogu tolerirati jednu društvenu okolnost od druge ne daje mi za pravo da derogiram sve što valja u tom društvu - to je vrhunac predrasuda, nepoštenog odnosa, i kod pripadnika bilo koje denominacije, pa makar bili ateisti, bezvjerci, čudo, izaziva strahovit kontraefekt i antagonizira ih.

Dakle, nacisti su ubijali Jevreje, ali Von Braun je vrhunski naučnik koji je ljude odveo na Mjesec. Ovo je jako ekstremno, ali je tako. Trebam li ja mrziti činjenicu da je on taj koji je odigrao veoma važnu, najvažniju ulogu u tome. Možda on nije bio antisemita, možda jeste, možda je splet okolnosti bio takav... Hajdemo to sažvakati, uzeti dobro, odbaciti zlo, i idemo dalje. Ne kažem tolerirajmo zlo - ne, ukažimo na njega, ali objasnimo šta jeste, šta se desilo, i idemo dalje.

Ne mogu ja zbog nekog "izma" zauzimati svoje stavove po "defaultu". Neću.
pussysmoke

#2162 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

nasa wrote:

Šalim se ja Naso. Nema saveznika koji može zamijeniti istinu. A i ja i ti dobro znamo šta je istina, zar ne?
kerima1

#2163 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

zlokruhovic wrote:
kerima1 wrote:

A zašto ti je važno da veruješ u tog bilo kojeg boga?? , štamisliš šta ti to donosi moralno i jel očekuješ zagrobni život??

Ako očekuješ zagrobni život onda ga moraš poštovati onako kako je to odredio neki dotični prorok ane ti , jedino ako nisi doživela obraćanje božje u sobi i on lično tebi odredio šta ti je činiti da zaslužiš zagrbni život.

Evo ti malo čitaj poučne citate od jednog rimskog cara čije delo više vredi nego sva naglabanja iz biblije i kurana , a nije dogmatsko.

http://bs.wikiquote.org/wiki/Marko_Aurelije
zato sto ne vidim smisao u tome da je sve slucajno nastalo,vidim sklad u ovome sto se da viditi i saznati.mi ni u svemiru nismo sami,kamoli bez Stvaraoca svega.
hvalana linku procitat cu.
Aharon

#2164 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

kerima1 wrote:Aharon,pa jel agnostik znaci i vjerujes i ne vjerujes u Boga?
Ne, ne znam ništa o njemu. Volio bih da ima apsolutna pravda u ovom Univerzumu, volio bih da mogu tražiti utočište kod nekoga ko će mi ga pružiti kad, kad zagusti, ali mi iskustvo kaže da to tako ne funkcionira.

Iako se čini da samo letimo tamo i ovamo, i na kraju besmisleno nestajemo, samo to letanje, samo razmišljanje daje mi uvjerenje da i pored svega nije sve besmisao.

No siguran sam da Bog nije Avinu Malkejnu. Er-Rahman Er-Rahim. Ove objave su samo ljudskih ruku djelo, djelo starih Semita ponukanih Zoroastrizmom, najvjerovatnije...

Više naginjem Spinozi, rekao sam ti, panenteizmu, Ibn-Arebiju kada opisuje šta smo mi a šta je Bog, u tom segmentu mu naginjem. Ali to je samo moje razmišljanje, kontempliranje....
nasa

#2165 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

pussysmoke wrote:
nasa wrote:

Šalim se ja Naso. Nema saveznika koji može zamijeniti istinu. A i ja i ti dobro znamo šta je istina, zar ne?
Ma znam ali se nekad upalis, ne znam sto, a ne dozivljavam te ko negativnog iako se ne slazem s tobom oko mnogo toga

Istina, cijeli zivot trosim i ulozila sam na istinu, nadam se da ce necem vrijediti ako pak mislis na raspisanog kolegu ne znam, fitna je sve to :D
Aharon

#2166 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

Vidi, vidi - ljubav!

Zapravo svi sa "izmima" su nekako kukavice, ušanče se u svojim rovovima i zanemaruju činjenice a propagiraju ideologije, i svi se vole, jedni druge, jer nema jednih bez drugih... Umrli bi u svijetu koji ih ignorira, koji ih je prevazišao..

Starci, koje je vrijeme pregazilo. Idite u prošlost, aveti "izmičke"... :lol:
Kroksica

#2167 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kroksica »

nasa wrote: :kiss:

Selam alejkum

ili moze biti u pitanju svadja, recimo to je najcesci razlog potezanja saka ali slijedeci ove ajete svadja se ne rjesava na taj nacin jer prije se pretpostavljaju neke druge radnje tako da bi prostora za udaranje ostalo jako malo u svakoj situaciji ali evo zanimljivo je I to oko prevoda, citala sam nesto ranije o tome
Alejkumu Selam :kiss:

Meni nikakvog smisla nema da posljednja opcija bude udaranje. Da je stavljena kao prva, mozda bi mi se nekako uklopilo, ali ovako...besmisleno. Evo udariti, ali sta nakon toga? Ako ni to ne upali?
nasa

#2168 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

Aharon wrote:Vidi, vidi - ljubav!

Zapravo svi sa "izmima" su nekako kukavice, ušanče se u svojim rovovima i zanemaruju činjenice a propagiraju ideologije, i svi se vole, jedni druge, jer nema jednih bez drugih... Umrli bi u svijetu koji ih ignorira, koji ih je prevazišao..

Starci, koje je vrijeme pregazilo. Idite u prošlost, aveti "izmičke"... :lol:
:pliska:

:gunjastajl:
Kroksica

#2169 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kroksica »

Aharon wrote:Nisam vidio ovo pitanje, kroksice...
ضرب
Daraba znači isključivo udarati, kada se koristi kao prelazni glagol.
Metaforički se koristi u smislu odbacivanja nečega, nečije ideje, recimo:
ضرب برأيه عرض الحائط
"Udario" je njegovim mišljenjem o zid" - dakle odlučno je odbacio nečije mišljenje.

Međutim, ovdje se navodi u smislu udaranja, nema drugog značenja, također ne dolazi nikada u kontekstu razvoda.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali to ti je to, to je najbolje s čim su tada mogli doći...

Žene dugo nisu imale nikakva prava i malo je mjesta bilo gdje su uopće uzimane u obzir. Islam posmatra muškarce kao bolje i u prednosti nad ženama, jer su potonje, navodno, slabije od muškaraca, povodljivije, podložnije emocijama i sl.
Naravno, danas većina žena, koje su i dalje muslimanke, recimo ovdje u Bosni, ne dozvoljavaju da ih se tretira na ovaj način, koji je bio mainstream u to vrijeme i prihvaćen kao vjerski definiran poredak u društvu. Većina muslimanki u Bosni ne bi dozvolila da ih muž "otpušta" i razvodi, da ih prati kad izađu iz kuće, da su mu poslušne na način na koji to islam definira kao najprihvatljiviji način odnosa među supružnicima.... Danas kad se muslimanke razvode ne očekuju da ih muž velikodušno "otpremi", nego odu na sud i kažu ja hoću 50%-50% i zdravo...
Treba shvatiti, međutim, da je zbog groznog stanja žena među abrahamancima tada, a paganima posebno, ovo bio veliki napredak - žene su dobile pravo na nasljeđe, na vlastitu imovinu, naređeno je muškarcima da ih ne smiju mlatiti na način da to ostavi bilo kakve tragove na njima niti da ih se ošteti i povrijedi, dobile su pravo da traže razvod ako ih muž ne može zadovoljiti ili ako im se gadi....

Dakle, kroksice, ti kao da očekuješ da ti ja kažem ultimativna pravednost i božansko proviđenje u tome je "ovo", ali nema ga, ovo je Muhamedovo rješenje, i poredeći sa stanjem žena tada pa do bliske prošlosti, mislim da je on imao pozitivan stav spram žena i mislim da je mrzio nasilnike jer je o tome dosta govorio u negativnom smislu...

Danas je to prevaziđeno razmišljanje, teoretski mnoge muslimanke tvrde da bi se pridržavali propisa vezanih za žene jer je od Boga, ali praktično to ne rade pa makar i bilo od Boga, jer imaju bolju i prihvatljiviju alternativu koja kaže: "Daj mi pola svega što si zaradio dok sam s tobom bila u krevetu." :)
Pitala sam u kontekstu Kur'ana :D
Evo da ti ja, laik, malo pomognem:

(2:26:6) yaḍriba set forth

(3:156:11) ḍarabū they traveled

(4:94:5) ḍarabtum you go forth

(4:101:2) ḍarabtum you travel

(5:106:22) ḍarabtum (are) travel(ing)

(39:29:1) ḍaraba Allah sets forth
itd...http://corpus.quran.com/qurandictionary ... #(4:34:29)
pussysmoke

#2170 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

@Nasa

Istina je da bi trebao napraviti neke promjene u ponašanju, kako na forumu, tako i... Ne mogu u zadnje vrijeme neke "plastične" priče, svi sve znaju, svi su doktori, profesori, dok je Google pri ruci. Razmišljanja zasnovana na pročitanom, a radi se o tuđim idejama, copy&paste. To me onako baš izbaci iz takta. Onda i ove rasprave ateizam, religija... citati, hadisi... gdje je tu kraj? Reci nešto što si sam smislio, pa makar bila najgluplja ideja do u istoriji čovječanstva. Fraze, izrazi... da se malo predstaviš u drugom svjetlu, a zašto?

P.s.

Kakve su šanse da NIN ponovo udahne život temi Ateizam, pa da se ja sportski, korektno, skinem sa grbače vjerskih tema i poštenog naroda koji posjećuje iste? Ne bi ja ovdje visio, al me muka natjerala. Možeš li ti Naso da apeluješ, ako ništa da mu provučeš kroz uši? I mi ateisti smo nečija djeca.

Image
zlokruhovic

#2171 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

Aharon wrote: Postoji razlika između vjera, njihovog nastanka i tradicija nastalih na njihovim temeljima. Postoji razlika i između tih tradicija i njihovih interpretacija, koje su proizvele određene filozofije i načine života.

Dakle jedna takva je proizvela abasijsko društvo tolerantno spram svih vjera i nevjera osim prema dogmatskom pristupu islamu, jer se po svojoj vjeri nisu smjeli miješati u odnose drugih vjera i nevjera.
Nema tu utopije, bilo je to carstvo sa halifom na čelu, ali je podsticalo nauku itd., i bilo je patron utemeljenju naučne metode, kojoj svi danas dugujemo sve što nazivamo napredno.

Nećemo zbog toga otići obavljati salat, niti ćemo zbog grčke filozofije ići prinositi žrtvu Zeusu; ali nećemo ni derogirati i omalovažavati bilo koje postignuće zbog činjenice da su se u vrijeme sjajne grče filozofije prinosile žrtve Zeusu, niti da je čovjek koji je definirao naučni metod bio duboko pobožni abrahamanac koji je do kraja života 5 dnevno obavljao poznate muslimanske molitve zajedno sa drugim ljudima u džamiji, a iza nekog hodže/imama i sl. To0 su društvene okolnosti i vrijeme tih ljudi.

Dakle, samo zato što manje mogu tolerirati jednu društvenu okolnost od druge ne daje mi za pravo da derogiram sve što valja u tom društvu - to je vrhunac predrasuda, nepoštenog odnosa, i kod pripadnika bilo koje denominacije, pa makar bili ateisti, bezvjerci, čudo, izaziva strahovit kontraefekt i antagonizira ih.

Dakle, nacisti su ubijali Jevreje, ali Von Braun je vrhunski naučnik koji je ljude odveo na Mjesec. Ovo je jako ekstremno, ali je tako. Trebam li ja mrziti činjenicu da je on taj koji je odigrao veoma važnu, najvažniju ulogu u tome. Možda on nije bio antisemita, možda jeste, možda je splet okolnosti bio takav... Hajdemo to sažvakati, uzeti dobro, odbaciti zlo, i idemo dalje. Ne kažem tolerirajmo zlo - ne, ukažimo na njega, ali objasnimo šta jeste, šta se desilo, i idemo dalje.

Ne mogu ja zbog nekog "izma" zauzimati svoje stavove po "defaultu". Neću.
Kao što su postojala hrišćanska društva gde se zbog pismenosti spaljivali ljudi tako su postajala hrišćanska društva gde je hrabrena nauka takođe kao i u islamu , i kao što je posle u islamskim državama došlo do stagnacije nauke.

Znači religija sama po sebi nema ulogu jer kao što vidimo religijske države su talasale i suštniski ništa nisu dobro donele jer su upravo zbog svog ludila zaustavile napredak , a to ludilo se zove dogmatika.
I onda pre 200 godina dođe konačno pravi vakat da više nikad slbodnu ljudsku misao ne može ni oštra ni blaga dogmatkia sputavati , i eto mi smo tu gde jesmo.

Znači možda je upravo taj neki arapski filozof iz Španije rekao sebi tiho u bradu :"Uh, da barem ovaj islam nestane i posvetim se svom radu kako ja hoću u potpunosti i da konačno kažem sve svoje misli istinito".

Ili je baš Aristotel posle terevenke mamuran u čast Apolona došao do svojih nadubljih filozofskih misli , i onda se on uvek inspirativno osećao kad dođe Apolonov praznik i njegovo poštovanje spram njega se uvećalo.

Hoću reći , religije ma koje bile suštinski nisu bitne u razvoju civilizacije , pa čak i ako kažemo da su određena religjska društva stvorile atmosferu za naučni napredak. , jer to ipak je sve zavisilo od nekog dobrog kalife ili u slučaju Aristotela količine vina i mesa na Apolonovom prazničnom veselju.
Last edited by zlokruhovic on 04/06/2014 00:16, edited 1 time in total.
Towelie

#2172 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Towelie »

Kroksica wrote:

Selam alejkum

ili moze biti u pitanju svadja, recimo to je najcesci razlog potezanja saka ali slijedeci ove ajete svadja se ne rjesava na taj nacin jer prije se pretpostavljaju neke druge radnje tako da bi prostora za udaranje ostalo jako malo u svakoj situaciji ali evo zanimljivo je I to oko prevoda, citala sam nesto ranije o tome

Meni nikakvog smisla nema da posljednja opcija bude udaranje. Da je stavljena kao prva, mozda bi mi se nekako uklopilo, ali ovako...besmisleno. Evo udariti, ali sta nakon toga? Ako ni to ne upali?
Ovo je taj ajet iz sure En-Nisa
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!

Primeti kako su hijerarhijski poredjane restriktivne mere prema neposlusnoj zeni sa uzlaznom tendencijom.
1. Savetovanje - prva i najblaza metoda
2. Odvajanje u postelji - ozbiljnija restrikcija, teza kazna od prethodne
3. Udaranje - krajnja mera.
Dakle, ide se sa merama dok zena ne bude poslusna ponovo. Ako bude poslusna posle akcije 1, onda se nece primeniti akcija 2 ni 3. Ako bude poslusna posle akcije 2, nece se primeniti akcija 3.
Aharon

#2173 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

Kikibombona wrote:Jako lijepi i edukativni komentari Aharon. Nakon njih na Arape gledam nesto drugacije. Pozitivnije u svakom slucaju.

Kakvo je tvoje misljenje o poslanikovoj zeni Aisi? I o njoj se dosta pisalo.

Odnos sa drugim Muhamedovim zenama?
Alijom?

Valjda se kolege Nurudin i Asur nece ljutiti sto im 'seljakam' komentare.
asurbanipal wrote:
Nurudin wrote: 3. Ti hadisi su neispravni iako ih prenose Muslim i buharija jer u istim zbirkama stoji tuce drugih hadisa koji isti hadis o Aišinim r.a. godinama čisto matematički opovrgavaju.
Šitski muslimani kažu da je ona to izmislila , a ja kao suni tradicije sam sklon vjerovati da je to maslo dinastije Umejada koji su je nagovorili na tako nešto, da bi ponizili pleme Muhameda a.s. i porodicu , koju je ista dinastija kasniej i ubila na Kerbeli. Dakle ako si mogao ubiti zašto nebi mogao i to uraditi sa hadisima?

Ti baš misliš da su je Emevije nagovorile ? :D

Možda ih je ona i sama mogla izmisliti ? Ili je npr. dobila nešto za to zauzvrat od Emevija ? Muavija i Aiša su se dobro slagali. Ovaj joj slao poklone, odjeću, a otplatio je i njene dugove. Poznato je da Aiši porodična politika nije bila strana, te je običavala žrtvovati istinu i čast svojoj ambiciji. Opštepoznata je bila i njena mržnja prema Imamu Aliji, pa je bila jedan od vođa u "Bici kod deve". Mrzila je i Alijevog sina Imama Hasana, pa je nakon što je ovaj ubijen (otrovan) zabranila da ga pokopaju pored njegovog djeda Božijeg Poslanika, s.a.w.s. Ima toga još, ali nećemo dalje...
Sta misilis o napisanom?
Ne mogu ništa ustvrditi, ali mi se čini da se radi o pukom insistiranju na Buharijinoj grešci, jer ga sunije dogmatski slijede u pogledu nauke o predanjima (hadiske nauke). Činjenica je da je pogriješio, objektivno ona je mogla imati najmanje 15-16 godina, kad je počela živjeti sa Muhamedom. Najvjerovatnije 19 jer je bila 10 godina mlađa od svoje sestre Esme, koja je tad imala 29 godina. Tako da se 16 pretvorilo u 6 (vrijeme zaruka) a 19 u 9 (vrijeme kad je počeo živjeti s njom).

Aiša je bila u zavadi sa Alijom, a dva dominantna klana (Hašimije i Kurejšije) su oduvijek bila na ratnoj nozi, tako da je isprva sve išlo u korist Emevija, ali su ih potom Abasije uništile osim u Španiji.

Toliko je mnogo priče o tome da je to posebna tema, veoma gadna, klanovska, puna mržnje i laži. Mislim da osnivači emevijske dinastije nikad nisu vjerovali da je Muhamed poslanik, jednostavno su koristili vjeru koju je ostavio. Muavija, El-Hakem, Ebu-Sufjan.... Mislim da su bili apsolutno skeptični u pogledu Muhameda, svakako su ga mrzili jer je bio Hašimija koji je jači i veći emevijski klan bacio u apsolutno drugi plan...
Kroksica

#2174 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
Kroksica wrote:

Selam alejkum

Ovo je taj ajet iz sure En-Nisa
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!

Primeti kako su hijerarhijski poredjane restriktivne mere prema neposlusnoj zeni sa uzlaznom tendencijom.
1. Savetovanje - prva i najblaza metoda
2. Odvajanje u postelji - ozbiljnija restrikcija, teza kazna od prethodne
3. Udaranje - krajnja mera.
Dakle, ide se sa merama dok zena ne bude poslusna ponovo. Ako bude poslusna posle akcije 1, onda se nece primeniti akcija 2 ni 3. Ako bude poslusna posle akcije 2, nece se primeniti akcija 3.
A sta ako ne postanu poslusne nakon 3.?
nasa

#2175 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

pussysmoke wrote:@Nasa

Istina je da bi trebao napraviti neke promjene u ponašanju, kako na forumu, tako i... Ne mogu u zadnje vrijeme neke "plastične" priče, svi sve znaju, svi su doktori, profesori, dok je Google pri ruci. Razmišljanja zasnovana na pročitanom, a radi se o tuđim idejama, copy&paste. To me onako baš izbaci iz takta. Onda i ove rasprave ateizam, religija... citati, hadisi... gdje je tu kraj? Reci nešto što si sam smislio, pa makar bila najgluplja ideja do u istoriji čovječanstva. Fraze, izrazi... da se malo predstaviš u drugom svjetlu, a zašto?

P.s.

Kakve su šanse da NIN ponovo udahne život temi Ateizam, pa da se ja sportski, korektno, skinem sa grbače vjerskih tema i poštenog naroda koji posjećuje iste? Ne bi ja ovdje visio, al me muka natjerala. Možeš li ti Naso da apeluješ, ako ništa da mu provučeš kroz uši? I mi ateisti smo nečija djeca.
Slazem se Boga mi, bas si fino napisao...
A sto se tice Ateizma, pa evo tu je @NIN ali posteno smorila nas malo ta tema, stalno u naponu, imas na filozofiji u slicnom fazonu
Post Reply