Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
skafiskafsnjak

#2151 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

friskyoreo wrote:Novi zakon jest u pripremi i bit ce izglasan sigurno. Ali za ljude sa balkana se nista nece promijeniti, jer mi vec imamo te povlastice. Glavna odlika tog zakona je da ce sada strucna lica imati pravo da dobiju vizu za njemacku u trajanju od 6 mjeseci za trazenje posla. I sam proces priznavanja stranih kvalifikacija bi trebao biti olaksan. Kako ce to ici u praksi, to je druga stvar. Ova prica o olaksicama kao da smo eu je cista laz.
Ma promjenice se i nama ko isao po tom zakonu. Glavno je to da se ide na 6 mj, nadje posao i radi, a papiri se rjesavaju iz Njemacke. Znaci, ne vracas se u BiH i ne cekas termin kao sad.

Bar sam ja tako cuo...
Pitarrr82

#2152 Re: Viza za Njemacku

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:
friskyoreo wrote:Novi zakon jest u pripremi i bit ce izglasan sigurno. Ali za ljude sa balkana se nista nece promijeniti, jer mi vec imamo te povlastice. Glavna odlika tog zakona je da ce sada strucna lica imati pravo da dobiju vizu za njemacku u trajanju od 6 mjeseci za trazenje posla. I sam proces priznavanja stranih kvalifikacija bi trebao biti olaksan. Kako ce to ici u praksi, to je druga stvar. Ova prica o olaksicama kao da smo eu je cista laz.
Ma promjenice se i nama ko isao po tom zakonu. Glavno je to da se ide na 6 mj, nadje posao i radi, a papiri se rjesavaju iz Njemacke. Znaci, ne vracas se u BiH i ne cekas termin kao sad.

Bar sam ja tako cuo...
Jeste ko ima 700+Eur mjesecno da se pokrije...
skafiskafsnjak

#2153 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Da da...
Cak sam cuo da moras imati obezbjedjen smjestaj.
valjuga

#2154 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

skafiskafsnjak wrote:Da da...
Ja sam čuo da ako ne možeš tri put ,odmah vraćaju s granice :lol:
skafiskafsnjak

#2155 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

valjuga wrote:
TO je tvoj prob, moj nije :lol:

PS: i tu info mi je rekao isti izvor kao sto je za ovo 700eur i 6 mj
friskyoreo

#2156 Re: Viza za Njemacku

Post by friskyoreo »

skafiskafsnjak wrote:

Bar sam ja tako cuo...
Jedna od nasih olaksica i jest ta viza za trazenje posla od 6 mjeseci, i to postoji vec par godina. Ukoliko mozes dokazati da imas odgovarajucu struku, dobijes u Sarajevu tu ulaznu vizu i dalje u Njemackoj zavrsavas sve.
Termin ce se cekati kako god, to se nece promijeniti.
haribesic

#2157 Re: Viza za Njemacku

Post by haribesic »

skafiskafsnjak wrote:
valjuga wrote:
TO je tvoj prob, moj nije :lol:

PS: i tu info mi je rekao isti izvor kao sto je za ovo 700eur i 6 mj
Ili garantno pismo od neke osobe, rodbina, prijatelji, a posto ako to tako bude, taj sto ti bude garant moci ce vracati na kraju godine porez odnosno sigurno ce dobijati nesto za to sto garantuje da te izdrzava, znaci otimat ce se za nas :lol:
skafiskafsnjak

#2158 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

friskyoreo wrote:
skafiskafsnjak wrote:

Bar sam ja tako cuo...
Jedna od nasih olaksica i jest ta viza za trazenje posla od 6 mjeseci, i to postoji vec par godina. Ukoliko mozes dokazati da imas odgovarajucu struku, dobijes u Sarajevu tu ulaznu vizu i dalje u Njemackoj zavrsavas sve.
Termin ce se cekati kako god, to se nece promijeniti.
ja cekam ev 10 mjeseci ... nadam se jos ne duze od 7 - 8
Zmaj007

#2159 Re: Viza za Njemacku

Post by Zmaj007 »

Pozdrav svima

Da li ko zna do kojega se mjeseca stiglo sa podjelama termina
Pitarrr82

#2160 Re: Viza za Njemacku

Post by Pitarrr82 »

Zmaj007 wrote:Pozdrav svima

Kraj juna je bio aktuelan ovih dana za radne vize...
mousstapha

#2161 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Dobro je onda procepilo ako je kraj juna.
skafiskafsnjak

#2162 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

I meni se cini da su malo ubrzali ...

25.06.2017 registracija, 19.12.2018 termin.
To.je zadnja info
FunkyFre5h

#2163 Re: Viza za Njemacku

Post by FunkyFre5h »

Ja jucer KONACNO dobio mail sa potvrdom termina za 31/1/2019 godine a poslao zahtjev 21/7/2017.

I usput da pitam ako neko slucajno zna kolike su sanse da dobijem vizu sa srednjoskolskom diplomom informatickog tehnicara u firmi gdje bi navodno radio nesto u vezi struke!
skafiskafsnjak

#2164 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

FunkyFre5h wrote:

Ja jucer KONACNO dobio mail sa potvrdom termina za 31/1/2019 godine a poslao zahtjev 21/7/2017.

I usput da pitam ako neko slucajno zna kolike su sanse da dobijem vizu sa srednjoskolskom diplomom informatickog tehnicara u firmi gdje bi navodno radio nesto u vezi struke!
Pa ako imas ugovor ... dobijas . Ha ja.
FunkyFre5h

#2165 Re: Viza za Njemacku

Post by FunkyFre5h »

skafiskafsnjak wrote:
FunkyFre5h wrote:

Pa ako imas ugovor ... dobijas . Ha ja.
Imam ugovor i nadam se eto da ce biti nesto ali takodjer me interesuje koliko cu cekati od trenutka predavanja dokumenata na terminu do saznanja i povratne informacije da li sam dobio odobrenje za vizu ili ne,ako neko ima iskustva hvala unaprijed na informaciji !?
zetareticula

#2166 Re: Viza za Njemacku

Post by zetareticula »

FunkyFre5h wrote:Imam ugovor i nadam se eto da ce biti nesto ali takodjer me interesuje koliko cu cekati od trenutka predavanja dokumenata na terminu do saznanja i povratne informacije da li sam dobio odobrenje za vizu ili ne,ako neko ima iskustva hvala unaprijed na informaciji !?
Reci ce ti osoblje na salteru da obrada dokumentacije traje od 2 do 4 sedmice, ukoliko ti bude ok sva dokumentacija.
Sociolog

#2167 Re: Viza za Njemacku

Post by Sociolog »

Pozz jel neko ovdje od raje ,prevodio dokumente za Njemacki jezik,i ako jeste ,da.li kod nasis sudskih tumaca ili mozda u Hrvatskoj,i da li vaze za sve pokrajine ,regione u Njemackoj???Hvala unaprijed... Naime citao sam negdje valjda ne.prihvacaju u nekih pokrajinama/regijama nas prevod diploma??? HVALA unaprijed
kica

#2168 Re: Viza za Njemacku

Post by kica »

Sociolog wrote:Pozz jel neko ovdje od raje ,prevodio dokumente za Njemacki jezik,i ako jeste ,da.li kod nasis sudskih tumaca ili mozda u Hrvatskoj,i da li vaze za sve pokrajine ,regione u Njemackoj???Hvala unaprijed... Naime citao sam negdje valjda ne.prihvacaju u nekih pokrajinama/regijama nas prevod diploma??? HVALA unaprijed
To ti zavisi od tih koji traze prevod. Negdje prihvataju negdje ne, moj drug je uradio prevode u BiH nisu prihvatili.

Trazili tumaca koji je sudski tumac u Njemackoj - akreditovan od Ministarstva.
Nisrin

#2169 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

valjuga wrote:
MaroonBrigade wrote:Ma 'ta ce ZDF.. :-)
Ma nisam ti ja od ovih što omalovažavaju ali stvarno na stranici njemačke ambasade stoji ovo što sam rekao.
I ja čekam termin tako da bi ja volio da od 2019 odčepi :lol:

Ma meni je fkt preko glave prica rekla-kazala---uglavnom, ako i donesu novi zakon to je za ove sa kvalifikacijama strucnim, tj diplomama SREDNJIH SKOLA, sto za mnoga zanimanja nece biti moguce primijeniti, tako da za njih ostaje i dalje na snazi 2016-2020. SPORAZUM o olaksicama za ZAPADNI BALKAN...a novi zakon ce se odnositi na sve zemlje van EU..
Sapna_TZ

#2170 Re: Viza za Njemacku

Post by Sapna_TZ »

Mozete li mi preporuciti nekoga iz Tuzle/Sarajeva ko se usko bavi pisanjem zalbi na odbijenicu u ambasadi ? Hvala na informaciji, moze na pp
konjislav

#2171 Re: Viza za Njemacku

Post by konjislav »

Sapna_TZ wrote:Mozete li mi preporuciti nekoga iz Tuzle/Sarajeva ko se usko bavi pisanjem zalbi na odbijenicu u ambasadi ? Hvala na informaciji, moze na pp
Ako ko ima informacije neka svima ostavi ovdje na forumu, a ne samo tebi preko pp-a. Siguran sam da ce nekome jos zatrebati.
bedakb

#2172 Re: Viza za Njemacku

Post by bedakb »

Evo mene nakon nesto vise od mjesec dana.

Jucer mi viza produzena na 3 godine, tako da je tim mukama nadam se dosao kraj na odredjeni period :)
MaroonBrigade

#2173 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

bedakb wrote:Evo mene nakon nesto vise od mjesec dana.

Jucer mi viza produzena na 3 godine, tako da je tim mukama nadam se dosao kraj na odredjeni period :)

Bas sam se pitao kako si se snasao. Napisi prve utiske i to ako ti nije mrsko :thumbup:
bedakb

#2174 Re: Viza za Njemacku

Post by bedakb »

MaroonBrigade wrote:
bedakb wrote:Evo mene nakon nesto vise od mjesec dana.

Bas sam se pitao kako si se snasao. Napisi prve utiske i to ako ti nije mrsko :thumbup:
Sve u svemu utisci su jako pozitivni.Posao i kolege na poslu su odlicni, a sto se tice firme sve je stvarno ispostovano do maksimuma.

Berlin mi se kao grad jako svidja, javni prevoz je odlican.Posto sam iz IT branse, jako me iznenadilo koliko je taj sektor ovdje popularan.Po Ubahnu ima masa reklama vezanih za IT, tako da je to takodjer odlicna stvar.

Jedina malo zeznuta stvar koja mi je ostala za rijesiti jer pronalazak stana, jer iz trenutnog moram izaci krajem Januara - ali pronaci cu i to nekako :)
Sapna_TZ

#2175 Re: Viza za Njemacku

Post by Sapna_TZ »

konjislav wrote:
Sapna_TZ wrote:Mozete li mi preporuciti nekoga iz Tuzle/Sarajeva ko se usko bavi pisanjem zalbi na odbijenicu u ambasadi ? Hvala na informaciji, moze na pp
Ako ko ima informacije neka svima ostavi ovdje na forumu, a ne samo tebi preko pp-a. Siguran sam da ce nekome jos zatrebati.
Meni se jos nije niko javio sto se ovoga tice.
Post Reply