Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
friskyoreo wrote:Novi zakon jest u pripremi i bit ce izglasan sigurno. Ali za ljude sa balkana se nista nece promijeniti, jer mi vec imamo te povlastice. Glavna odlika tog zakona je da ce sada strucna lica imati pravo da dobiju vizu za njemacku u trajanju od 6 mjeseci za trazenje posla. I sam proces priznavanja stranih kvalifikacija bi trebao biti olaksan. Kako ce to ici u praksi, to je druga stvar. Ova prica o olaksicama kao da smo eu je cista laz.
Ma promjenice se i nama ko isao po tom zakonu. Glavno je to da se ide na 6 mj, nadje posao i radi, a papiri se rjesavaju iz Njemacke. Znaci, ne vracas se u BiH i ne cekas termin kao sad.
friskyoreo wrote:Novi zakon jest u pripremi i bit ce izglasan sigurno. Ali za ljude sa balkana se nista nece promijeniti, jer mi vec imamo te povlastice. Glavna odlika tog zakona je da ce sada strucna lica imati pravo da dobiju vizu za njemacku u trajanju od 6 mjeseci za trazenje posla. I sam proces priznavanja stranih kvalifikacija bi trebao biti olaksan. Kako ce to ici u praksi, to je druga stvar. Ova prica o olaksicama kao da smo eu je cista laz.
Ma promjenice se i nama ko isao po tom zakonu. Glavno je to da se ide na 6 mj, nadje posao i radi, a papiri se rjesavaju iz Njemacke. Znaci, ne vracas se u BiH i ne cekas termin kao sad.
Bar sam ja tako cuo...
Jedna od nasih olaksica i jest ta viza za trazenje posla od 6 mjeseci, i to postoji vec par godina. Ukoliko mozes dokazati da imas odgovarajucu struku, dobijes u Sarajevu tu ulaznu vizu i dalje u Njemackoj zavrsavas sve.
Termin ce se cekati kako god, to se nece promijeniti.
skafiskafsnjak wrote:Da da...
Cak sam cuo da moras imati obezbjedjen smjestaj.
Ja sam čuo da ako ne možeš tri put ,odmah vraćaju s granice
TO je tvoj prob, moj nije
PS: i tu info mi je rekao isti izvor kao sto je za ovo 700eur i 6 mj
Ili garantno pismo od neke osobe, rodbina, prijatelji, a posto ako to tako bude, taj sto ti bude garant moci ce vracati na kraju godine porez odnosno sigurno ce dobijati nesto za to sto garantuje da te izdrzava, znaci otimat ce se za nas
Bar sam ja tako cuo...
Jedna od nasih olaksica i jest ta viza za trazenje posla od 6 mjeseci, i to postoji vec par godina. Ukoliko mozes dokazati da imas odgovarajucu struku, dobijes u Sarajevu tu ulaznu vizu i dalje u Njemackoj zavrsavas sve.
Termin ce se cekati kako god, to se nece promijeniti.
ja cekam ev 10 mjeseci ... nadam se jos ne duze od 7 - 8
Da li ko zna do kojega se mjeseca stiglo sa podjelama termina
Ja jucer KONACNO dobio mail sa potvrdom termina za 31/1/2019 godine a poslao zahtjev 21/7/2017.
I usput da pitam ako neko slucajno zna kolike su sanse da dobijem vizu sa srednjoskolskom diplomom informatickog tehnicara u firmi gdje bi navodno radio nesto u vezi struke!
Ja jucer KONACNO dobio mail sa potvrdom termina za 31/1/2019 godine a poslao zahtjev 21/7/2017.
I usput da pitam ako neko slucajno zna kolike su sanse da dobijem vizu sa srednjoskolskom diplomom informatickog tehnicara u firmi gdje bi navodno radio nesto u vezi struke!
Pa ako imas ugovor ... dobijas . Ha ja.
Imam ugovor i nadam se eto da ce biti nesto ali takodjer me interesuje koliko cu cekati od trenutka predavanja dokumenata na terminu do saznanja i povratne informacije da li sam dobio odobrenje za vizu ili ne,ako neko ima iskustva hvala unaprijed na informaciji !?
FunkyFre5h wrote:Imam ugovor i nadam se eto da ce biti nesto ali takodjer me interesuje koliko cu cekati od trenutka predavanja dokumenata na terminu do saznanja i povratne informacije da li sam dobio odobrenje za vizu ili ne,ako neko ima iskustva hvala unaprijed na informaciji !?
Reci ce ti osoblje na salteru da obrada dokumentacije traje od 2 do 4 sedmice, ukoliko ti bude ok sva dokumentacija.
Pozz jel neko ovdje od raje ,prevodio dokumente za Njemacki jezik,i ako jeste ,da.li kod nasis sudskih tumaca ili mozda u Hrvatskoj,i da li vaze za sve pokrajine ,regione u Njemackoj???Hvala unaprijed... Naime citao sam negdje valjda ne.prihvacaju u nekih pokrajinama/regijama nas prevod diploma??? HVALA unaprijed
Sociolog wrote:Pozz jel neko ovdje od raje ,prevodio dokumente za Njemacki jezik,i ako jeste ,da.li kod nasis sudskih tumaca ili mozda u Hrvatskoj,i da li vaze za sve pokrajine ,regione u Njemackoj???Hvala unaprijed... Naime citao sam negdje valjda ne.prihvacaju u nekih pokrajinama/regijama nas prevod diploma??? HVALA unaprijed
To ti zavisi od tih koji traze prevod. Negdje prihvataju negdje ne, moj drug je uradio prevode u BiH nisu prihvatili.
Trazili tumaca koji je sudski tumac u Njemackoj - akreditovan od Ministarstva.
Ma nisam ti ja od ovih što omalovažavaju ali stvarno na stranici njemačke ambasade stoji ovo što sam rekao.
I ja čekam termin tako da bi ja volio da od 2019 odčepi
Ma meni je fkt preko glave prica rekla-kazala---uglavnom, ako i donesu novi zakon to je za ove sa kvalifikacijama strucnim, tj diplomama SREDNJIH SKOLA, sto za mnoga zanimanja nece biti moguce primijeniti, tako da za njih ostaje i dalje na snazi 2016-2020. SPORAZUM o olaksicama za ZAPADNI BALKAN...a novi zakon ce se odnositi na sve zemlje van EU..
Sapna_TZ wrote:Mozete li mi preporuciti nekoga iz Tuzle/Sarajeva ko se usko bavi pisanjem zalbi na odbijenicu u ambasadi ? Hvala na informaciji, moze na pp
Ako ko ima informacije neka svima ostavi ovdje na forumu, a ne samo tebi preko pp-a. Siguran sam da ce nekome jos zatrebati.
bedakb wrote:Evo mene nakon nesto vise od mjesec dana.
Jucer mi viza produzena na 3 godine, tako da je tim mukama nadam se dosao kraj na odredjeni period
Bas sam se pitao kako si se snasao. Napisi prve utiske i to ako ti nije mrsko
Sve u svemu utisci su jako pozitivni.Posao i kolege na poslu su odlicni, a sto se tice firme sve je stvarno ispostovano do maksimuma.
Berlin mi se kao grad jako svidja, javni prevoz je odlican.Posto sam iz IT branse, jako me iznenadilo koliko je taj sektor ovdje popularan.Po Ubahnu ima masa reklama vezanih za IT, tako da je to takodjer odlicna stvar.
Jedina malo zeznuta stvar koja mi je ostala za rijesiti jer pronalazak stana, jer iz trenutnog moram izaci krajem Januara - ali pronaci cu i to nekako
Sapna_TZ wrote:Mozete li mi preporuciti nekoga iz Tuzle/Sarajeva ko se usko bavi pisanjem zalbi na odbijenicu u ambasadi ? Hvala na informaciji, moze na pp
Ako ko ima informacije neka svima ostavi ovdje na forumu, a ne samo tebi preko pp-a. Siguran sam da ce nekome jos zatrebati.