Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
zavrzlama

#2151 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

radostan dan wrote:
zavrzlama wrote:
:mrgreen: ..ma ja ba..laz je da su u ustavu srbije izjednaceni cetnici i partizani...laz je da 60% srba u srbiji podrzava ratka mladica..laz je da se drzavnim parama trazi grob zlocinca i cetnikma draze mihajlovica...laz je da se po srbiji javno negira genocid u Srebrenici..sve su to lazi i necije zelje da je sve to tako :wink:

jaki ti argumenti..ustipci,zeljoteka :D
Opet uštipci :mrgreen: , rasplinjuješ se, tema je - Kosovo.

dobro je napedujes :D ..tema je Kosovo(izletilo ti ) a ne po obicaju juzna srpska pokrajina,kako vole reci srpski stratezi i politicari :D

pisao sam ja o kosovu ali ti prvi u nedostatku argumenata predje na ustipke :wink: ..tipicna velikosprska skola :wink:
radostan dan

#2152 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

:-) :-) :-)
CungaLunga

#2153 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CungaLunga »

Bosnolog wrote:
Saveznici ostavili na cedilu šefa srpske diplomatije
Rusi ostavili Jeremića u hodniku
e-Novine

Image

Konsultacijama Saveta bezbednosti o situaciji na severu Kosova prethodila je žučna rasprava među predstavnicima 15 zemalja o tome da li će Vuk Jeremić kao predstavnik Srbije prisustvovati sednici i izložiti dešavanja na terenu viđena očima Beograda. Iako su njegovo prisustvo blokirale tri zemlje - SAD, Velika Britanija i Nemačka, s obrazloženjem da će za to imati priliku na redovnoj sednici u avgustu, Jeremić je u hodniku pre svega ostao zbog toga što se ruska delegacija nije ozbiljnije založila da se šefu srpske diplomatije dozvoli obraćanje SB

Kako prenosi beogradksi Blic, nakon konsultascija u SB UN francuski ambasador Žerar Aro rekao je da bi Srbiji bilo omogućeno da prisustvuje sednici da se Rusija više angažovala.

“Srpska delegacija bi dobila pozitivan odgovor na zahtev da govori na konsultacijama da je bilo koja zemlja članica SB i formalno to tražila. Rusija je uputila apel, ali nije podnela zvaničan zahtev”, reko je Aro.

Do poslednjeg momenta nije se znalo da li će predstavniku Srbije, koja je kao članica UN poslala zahtev, biti omogućeno se obrati i prisustvuje konsultacijama SB. Dok je trajalo većanje članica SB, Vuk Jeremić je dva i po sata sedeo ispred vrata sale u kojoj se vodila rasprava među predstavnicima dva bloka - jednog koji su predvodile Rusija i Kina i koji je mlako podržavao zahtev Srbije i drugog koji su predstavljale SAD i Velika Britanija. Ostale zemlje su se priklanjale čas jednoj, čas drugoj strani.

Anonimni izvor Blica navodi da Nemačka, koja je predsedavajuća saveta, u početku nije imala ništa protiv da se predstavnik Srbije obrati, ali je kasnije podržala stav SAD i stavila veto na Jeremićev govor. Slično je bilo i sa predstavnicima Francuske, koji su na kraju ipak ostali uzdržani.

Srpske diplomate su izrazile čuđenje zbog toga što su članice SB uložile veto kako bi sprečile Jeremićevo obraćanje pošto se, kako kažu, ne pamti slučaj da je pravo veta nekad upotrebkljeno kako bi se sprečio nečiji nastup. Anonimne srpske diplomate su, međutim, zaboravile da pomenu nekoliko slučajeva ruskog blokiranja obraćanja predstavnika Kosova SB tokom 2010. godine.

Jeremić je izjavio da je uprkos zabrani da govori, delegacija Srbije svoje izlaganje distribuirala svim članicama UN.

“Očigledno da je bilo potrebno da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti. Ko je naredio slanje albanskih paravojnih jedinica? Zašto je Euleks napustio sever pokrajine i da li je unilateralna akcija dozvoljeno sredstvo? Nisu nam dozvolili da ta pitanja budu postavljena ali ona neće moći da se izbegnu”, rezignirano je izjavio šef srpske diplomatije posle dva sata čekanja u hodniku.
:lol: :lol:

Na konsultacijama SB učestvovali su predstavnici 15 zemalja članica i Unmika. Nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, poručeno je da konflikt treba da bude rešavan u okviru dijaloga koji se odvija pod pokroviteljstvom EU, kao i da bi trebalo deeskalirati situaciju u saradnji sa Kforom i Euleksom.
Opet ce se Jeremija vrnuti Boti po ko zna koji put pobjednicki razvaljenog nosa,sa asnim bolovima iz sjedista UN-a Ovoga puta ga ceka deficitarana vazelin zabava na kojoj je sam insistirao i koje ce se dugo sjecati,...... :mrgreen:
Zna li se stav Bosne i Hercegovine na sastanku vijeca sigurnosti? Jeli nas predstavnik rekao nesto drugo osim stare mantre o podrzavanju svakog sporazuma izmedju vlade Kosova i vlade Srbije? :D
Bas gotivi, BiH na sastanku a Jeremic u hodniku, nadam se da se Vucko nije previse naljutio :-D

Zao mi je sto je doslo do situacije da jedan covjek izgubi zivot, i od snajperste ako sam tacno procitao...to podsjeca na Sarajevske strahote...Bilo bi dobro da jednog dana Srbi Kosova svate da, ako hoce bolji zivot, trebaju da traze i zahtijevaju svoja prava u Pristini, u institucijama Kosova, a ne od Beograda koji ce ih prodati za najpovoljniju cijenu ako zatreba. Treba razbiti iluziju da ce vojska i policija Srbije jednog dana projuriti kroz granicu i osloboditi ih od `zlih Albosa`, ili ruski specijalci uz pomoc kineskih kung fu manijaka...cinjenica jeste da su Srbi Kosovska manjina, i ako hoce da opstanu moraju da se ukljuce u sisteme novonastale drzave, ovako ce se samo ugusiti iza balvan barikada, napusteni od svijeta, i sve vishe od Srbije...
hercegovac_pravi

#2154 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by hercegovac_pravi »

Erzsebet wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Tipično...kad vas neko provali opali onda o nepismenosti, plitkom umu, pogrešnom citatu...ukratko bla...bla..bla...truc..truc........ :run:
Uzimati bilo koji film kao nešto što "i dokazuje" a još tomu je I pristran, je besmislica n-tog stepena. Zašto svega ti misliš da djeci pričaju bajke a odrasli se edukuju kroz validnu literaturu i iz dijela autora i istoričara sa kredibilitetom? :? E u tvome pisanju se upravo radi u tvome postu...
E sad što je tebi teško vjerovati ICTY-u je tvoj problem nije moj. Valjda je lakše vjerovati guslarskim naglabanjima uz dobru dozu brlje već zvaničnoj dokumentaciji izuzetoj od vlada i predsjedništava država koje su učestvovale u balkanskim stradanjima....
I naravno, ako imaš kakvih dokaza (ovo važi i za forumaša drugi član), pod ruku sa njima pa pravac Haag. Do tada, tvoja (vaša) priča se svodi na "ŠBB KBB" što nikakve veze sa realnosti nema i takav scenarij se uvjek tretirao, se tretira i tretirat će se kao dječje izmišljotine što ovakvo piskaranje kao vaše u suštini i jeste.

p.e hoš da ti postavim "Rambo I, II, III, IV" da ti I dokažem šta je bilo u Vijetnamu i jugoistočnoj Aziji :lol: :lol:
Ja ću ti opet reći, nauči čitati prvo, pa se onda javljaj. Ja nigdje nisam rekao da vjerujem guslarskim naglabanjima, ali izgleda da ti nudiš samo te dvije krajnosti. Ne vjerujem guslarskim naglabanjima, pogotovo ovima što nude SPS i sl., ali i dalje mislim da je Hag smijurija. Ako ti misliš da su suđenja Miloševiću, Šešelju, Erdemoviću i još mnogima prošla fer, onda ne moramo dalje raspravljati.

A o filmu ćemo kad ga pogledaš, dotad me podsjećaš na Fatmira Alispahića koji je kritikovao "Go West" zbog pedera, a nije gledao film.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja ću ti opet reći, nauči čitati prvo, pa se onda javljaj.
Dobro, eto neću se više javljati :-) Čovječe odrasti...šta je sljedeći "argument" neko te prošle godine gađao papirićima u školskoj klupi!? između ostalog, o javljanju odlučujem ja i eventualno moderacija ukoliko moje pisanje izlazi iz zadatog pravilnika foruma...Vjeruj mi da u tome ti nemaš nikakvog udjela..
Ja nigdje nisam rekao da vjerujem guslarskim naglabanjima, ali izgleda da ti nudiš samo te dvije krajnosti. Ne vjerujem guslarskim naglabanjima, pogotovo ovima što nude SPS i sl., ali i dalje mislim da je Hag smijurija. Ako ti misliš da su suđenja Miloševiću, Šešelju, Erdemoviću i još mnogima prošla fer, onda ne moramo dalje raspravljati.
Ide u OT tako da o tome nema smisla voditi dalju diskusiju. Jedina relavantna institucija koja raspolaže neoborivom dokumentacijom o događanjima na teritoriji bivše YU je ICTY, uvažavao ga ti ili ne.
A o filmu ćemo kad ga pogledaš, dotad me podsjećaš na Fatmira Alispahića koji je kritikovao "Go West" zbog pedera, a nije gledao film.
Pošto ti je od svih argumenata vezanih za aktuelnu temu ostao ovaj trećerazredni film sklepan od strane sedmorazrednog piskarala koji je svojih 5 minuta slave pokušao dokučiti "alternativnom vizijom" o događanjima na Kosovu, toplo preproučujem da se prabaciš na PDF "kinematografija" a ozbiljne diskusije o ratnom zločinu prepustiš adekvatnim osobama.
Tvoje pisanje vezano za ovu smjehuriju od "filma" podsjeća na histeriju nedoraslog klinca kome je tata upravo objasnio da "deda mraz" ne postoji i da je sve to izmišljotina odraslih i zabava za dječicu njegovog uzrasta.
Parish

#2155 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Parish »

CSKA wrote:
@Parish

Ne mogu nikako to biti jos granicni prelazi.To se moze desiti tek kada se ispune jedan od dva uslova.To je da Kosovo postane clanica UN-a,ili da moja drzava prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu.Posto ni jedno,a ni drugo se jos nije desilo,to su administrativni punktovi.Ako si ti drzavljanin npr Njemacke ili Crne Gore,onda za tebe jesu to granicni prelazi,jer su te drzave priznale nezavisnost Kosova.

I naravno ovo sto prica forumasica Katarisa Kosaca je nazalost jedan surov odnos Beograda prema srbima iz srednjeg,juznog Kosova,tkz enklava.Juce sam bas gledao na B92 njihovu pricu.I svako je govorio isto :"Beograd se samo brine o srbima sa sjevera Kosova,a nas niko ni da spomene.Prodacemo imovinu i idemo u Srbiju".
UN je samo jedna međunarodna organizacija.Članstvo u toj organizaciji nije obavezno da bi se neka tvorevina smatrala državom.Kosovo funkcioniše nezavisno od Srbije i priznato je od onog dijela čovječanstva koji je i najmoćniji i od koga preostali dio i zavisi u velikoj mjeri.Čak je priznato od Makedonije,Crne Gore i Albanije sa kojima graniči.Priznanje ili nepriznanje Srbije svakako nije od odlučujućeg značaja ili tačnije nije od nikakvog.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2156 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by PipiDugaDevetka »

Govor Čede Jovanovića (LDP) na vanrednom zasjedanju Skupštine Srbije povodom situacije na Kosovu:
http://www.youtube.com/watch?list=PLB38 ... r_embedded
CSKA

#2157 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Parish wrote:
CSKA wrote:
@Parish

Ne mogu nikako to biti jos granicni prelazi.To se moze desiti tek kada se ispune jedan od dva uslova.To je da Kosovo postane clanica UN-a,ili da moja drzava prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu.Posto ni jedno,a ni drugo se jos nije desilo,to su administrativni punktovi.Ako si ti drzavljanin npr Njemacke ili Crne Gore,onda za tebe jesu to granicni prelazi,jer su te drzave priznale nezavisnost Kosova.

I naravno ovo sto prica forumasica Katarisa Kosaca je nazalost jedan surov odnos Beograda prema srbima iz srednjeg,juznog Kosova,tkz enklava.Juce sam bas gledao na B92 njihovu pricu.I svako je govorio isto :"Beograd se samo brine o srbima sa sjevera Kosova,a nas niko ni da spomene.Prodacemo imovinu i idemo u Srbiju".
UN je samo jedna međunarodna organizacija.Članstvo u toj organizaciji nije obavezno da bi se neka tvorevina smatrala državom.Kosovo funkcioniše nezavisno od Srbije i priznato je od onog dijela čovječanstva koji je i najmoćniji i od koga preostali dio i zavisi u velikoj mjeri.Čak je priznato od Makedonije,Crne Gore i Albanije sa kojima graniči.Priznanje ili nepriznanje Srbije svakako nije od odlučujućeg značaja ili tačnije nije od nikakvog.

Naravno to je neka sasvim druga prica.Kosovo kao drzava i bez ulaska u UN moze da funkcionise i da bude i jaca od Srbije i od bilo koje zemlje na Balkanu,gledajuci ko sve ne stoji iza njega.Pogledati pod primjer Tajvana.
Ja sam vise pricao o tome je li to administrativni prelaz ili carina,za nas iz BiH.
Helikopter

#2158 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

KIOSK | 30.07.2011

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15 ... 2-xml-mrss

Beograd stavlja pod znak pitanja dijalog sa EU o Kosovu

Image
General KFOR-a Erhard Bühler (desno) i šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović

Kosovo je i dalje tema kojom se ovog vikenda bave njemački listovi. Sjednicu o Kosovu, koja je bila planirana za 24. avgust, Vijeće sigurnosti UN-a je u međuvremenu pomjerilo na 5. avgust.

O situaciji na Kosovu njemački list „Frankfurter Allgemeine Zeitung" piše: "Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović zatražio je da se na dva granična prelaza na sjeveru Koosva, na kojima je prethodnih dana došlo do incidenata, ponovo postave srpski službenici. ‚Ukoliko situacija na granicama ne bude vraćena na prvobitno stanje neće biti dijaloga', rekao je Stefanović. EU je naložila diplomati Robertu Cooperu da naredne nedjelje posjeti region sa ciljem da održi dijalog. Cooper vodi pregovore, kojima EU već izvjesno vrijeme pokušava da ukloni napetosti između Srbije i kosovskih vlasti.

Nakon napetosti izazvanih na graničnim prelazima na sjeveru u kojima je ubijen jedan kosovski policajac, a potom i opustošen granični prelaz Jarinje, kosovski Srbi pokušali su blokirati sve ceste na tom području, dovozeći automobile, bagere, gume, trupla drveća. Šef srbijanske pregovaračke delegacije Stefanović i ministar u vladi Srbije za pitanja Kosova Goran Bogdanović bili su na licu mjesta i pozivali demonstrante na mir. KFOR je međutim tražio da se odmah uklone prepreke sa ceste i puteva.

Image
Kosovo 29.07.2011.

Image
Srpske Barikade

Image
Svadbeno kolo: Veselje na barikadama, tamo gde život ne može da čeka

Povod za konflikt bila je odluka o provedbi zabrane uvoza robe iz Srbije, kojom je vlada u Prištini odgovorila na sličnu mjeru Beograda. Priština je poslala specijalce da preuzmu granične prelaze na sjeveru, što je dovelo do pobune Srba. Na tom području ima dosta organizovanog kriminala i krijumčarenja roba, što je, po ocjeni zapadnih eksperata, bio razlog za proteste. Kontrolu nad graničnim prelazima preuzeo je KFOR.

Vijeće sigurnosti UN-a je na zatvorenoj sjednici raspravljalo o situaciji na Koosvu, ali nije bilo saglasnosti da se sazove posebna sjednica, koju je, na molbu Srbije, tražila Rusija. Srbijanski šef diplomatije doputovao je doduše u New York, ali mu nije dozvoljeno da učestvuje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Vijeće se složilo da regularno planiranu sjednici o Kosovu 24. avgusta pomjeri na 5. avgust i da na njoj uzmu učešća predstavnici obje strane. Njemački ambasador pri UN-u Wittig koji predsjedava sjednicama Vijeća sigurnosti, kritikovao je obje strane. Srbija, koja do danas nije priznala nezavisnost Kosova, još 2008. je uvela zabranu uvoza robe sa Kosova, a nedavno je također odbila i kompromisni prijedlog EU za rješenje ‚carinskog spora'. Srbijanski parlament danas (30.07.) raspravlja o Kosovu. Parlament u Prištini se još u četvrtak (28.07.) stavio iza vlade premijera Hašima Tačija, zahtijevajući da se kosovski zakoni primjenjuju u cijeloj zemlji", zaključuje list „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Schmidt: Kosovo će ostati uspješna priča

Image
Christian Schmidt

Državni sekretar u njemačkom ministarstvu odbrane Christian Schmidt, i pored trenutnih nemira na Kosova, smatra da nema razloga da se bude pesimista. Za njemački list „Mitteldeutsche Zeitung“ Schmidt je izjavio:

„Kosovo će ostati uspješna priča i ja sam tu optimista“. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne smije biti samovolje niti provokacija ni na jednoj strani. Mi ćemo sve uraditi da bismo to spriječili. Srbija ne mora odmah priznati Kosovo, ali isto tako ne smije ignorirati njegovu neovisnost. Prema Kosovu se mora biti pragmatičan. Savezna Republika Njemačka je u njenim odnosima prema bivšem DDR-u – Demokratskoj republici Njemačkoj – pokazala da se i bez priznanja može misliti na dobrobit ljudi'. Schmidt je, inače, naglasio da će povlačenje njemačke vojske – Bundeswehra – uslijediti tek onda kada za to budu postojale odgovarajuće pretpostavke: 'Potrebni su nam povjerenje i stabilnost', rekao je Schmidt za njemački list istakavši da 'sve dok te dvije stvari ne budu postojale, nećemo se povući sa Kosova. Rezultat odluke o povlačenju neće ovisiti o kalendaru, već o situaciji na terenu'. NATO-ove trupe KFOR-a bi trebale 2012. godine da dalju odgovornost o sigurnosti predaju vladi Kosova“, piše njemački list „Mitteldeutsche Zeitung“.

Priredio: Senad Tanović

Odg. ured.: Jasmina Rose
Last edited by Helikopter on 02/08/2011 02:05, edited 1 time in total.
Hipatija

#2159 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Hipatija »

parish wrote: UN je samo jedna međunarodna organizacija.Članstvo u toj organizaciji nije obavezno da bi se neka tvorevina smatrala državom.Kosovo funkcioniše nezavisno od Srbije i priznato je od onog dijela čovječanstva koji je i najmoćniji i od koga preostali dio i zavisi u velikoj mjeri.Čak je priznato od Makedonije,Crne Gore i Albanije sa kojima graniči.Priznanje ili nepriznanje Srbije svakako nije od odlučujućeg značaja ili tačnije nije od nikakvog.
Mislim da bi bilo korisno da i BiH donese odluku o priznavanju samostalne i nezavisne države Kosovo ( bez obzira na proteste Srbije i M. Dodika)!
Parish

#2160 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Parish »

Hipatija wrote:
parish wrote: UN je samo jedna međunarodna organizacija.Članstvo u toj organizaciji nije obavezno da bi se neka tvorevina smatrala državom.Kosovo funkcioniše nezavisno od Srbije i priznato je od onog dijela čovječanstva koji je i najmoćniji i od koga preostali dio i zavisi u velikoj mjeri.Čak je priznato od Makedonije,Crne Gore i Albanije sa kojima graniči.Priznanje ili nepriznanje Srbije svakako nije od odlučujućeg značaja ili tačnije nije od nikakvog.
Mislim da bi bilo korisno da i BiH donese odluku o priznavanju samostalne i nezavisne države Kosovo ( bez obzira na proteste Srbije i M. Dodika)!
Još bi korisnije bilo da se dva bh entiteta međusobno priznaju kao samostalne i nezavisne države i da počnu pregovore o novoj zajednici u kojoj ne bi bilo nesporazuma koji obilježavaju današnju BiH.To ne bi bilo korisno samo za građane BiH nego i za region i za Evropu.
Skijaš

#2161 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Skijaš »

Parish wrote:
Hipatija wrote:
Još bi korisnije bilo da se dva bh entiteta međusobno priznaju kao samostalne i nezavisne države i da počnu pregovore o novoj zajednici u kojoj ne bi bilo nesporazuma koji obilježavaju današnju BiH.To ne bi bilo korisno samo za građane BiH nego i za region i za Evropu.
To ne može. A sad da se vratimo na temu, treba li BiH priznati Kosovo kada od nas to Brisel zatraži ?
vryzas

#2162 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vryzas »

To ne može. A sad da se vratimo na temu, treba li BiH priznati Kosovo kada od nas to Brisel zatraži ?[/quote]

Budimo bar malo realni...

1. BiH moze priznati Kosovo tek kada to ucini Srbija, a svima je jasno i zasto :-)
2. Zasto bi Brisel trazio od BiH da prizna Kosovo? :?
radostan dan

#2163 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Srbi popravili struju Albancima na severu Kosova
| 01. 08. 2011. - 13:55h |

Beta

Srbi zaposleni u "Elektrokosmetu" danas su popravili elektroinstalacije u Albanskom selu Čabra nadomak Zubinog Potoka posle čega su meštani ponovo dobili struju.

Nevreme koje se sinoć dogodilo na severu Kosova pokidalo je elektične kablove u selu, posle čega su meštani poslali zahtev "Elektrokosmetu". Nadležni su odmah poslali ekipu koja je popravila električne kablove.

Prema saznanjima ,seljani Albanci iz ovog sela uz dopis "Elektrokosmetu" uputili su poruku da oni garantuju bezbednost Srbima koji dođu da reše njihov problem sa električnom energijom.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

:mrgreen: , gdje je onaj forumaš što ima rješenje za nestašicu hrane na s. Kosova, pa predlaže - nek idu preko mosta u južni dio da kupe -.
:mrgreen:
Helikopter

#2164 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Skijaš wrote:
A sad da se vratimo na temu, treba li BiH priznati Kosovo kada od nas to Brisel zatraži ?
Bosna i Hercegovina (ili u krajnjem slucaju, minimalno samo Entitet Federacija BiH) treba naravno priznati Kosovo pod uslovom da zahtjeva da joj medjunarodna zajednica (MZ) dokumentovano garantira da su Kosovo i Bosna i Hercegovina dvije razlicite cjeline/drzave, da to priznanje Kosova nemoze imati nikakve veze sa entitetima i izdvajanjem R. Srpske iz drzave Bosne i Hercegovine ni sada, ni u buducnosti, odnosno nikada. Sa takvim medjunarodnim garancijama Kosovo mogu priznati narod Bosnjaci/Bosanci kao i drugi Bosanci koji se tako osjecaju i izjasnjavaju kao konstitutivni i integralni narod iz drzave BiH a narodi Srbi i Hrvati iz oba entiteta zajednicke drzave Bosne i Hercegovine koji se tako izjasnjavaju da li ce priznati Kosovo ili ne nek to bude njihov izbor i njihova stvar.
madner

#2165 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by madner »

Federacija ne moze priznati Kosovo :roll:

Da li BiH treba priznati Kosovo je druga prica, ali ne vidim sta dobijamo tim cinom.
Helikopter

#2166 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

madner wrote:Federacija ne moze priznati Kosovo :roll:

Da li BiH treba priznati Kosovo je druga prica, ali ne vidim sta dobijamo tim cinom.
Pa drzava Bosna i Hercegovina (ako dobije medjunarodne garancije) se na taj nacin svrstava u savez bitnih drzava svijeta koje su vec priznale Kosovo kao sto su USA, Engleska, Njemacka i druge bitne svjetske sile od kojih jako mnogo i odnosa sa njima zavisi danas i u buducnosti drzava i narodi u BiH. Bosna i Hercegovina ili ce biti neutralna ili ce se svrstati u neki blok svjetskih sila. Neutralna ne moze biti jer bi danas/sutra kao prvo nestala od komsija, jer je preslaba i ekonomski i vojno i na sve druge nacine i mora se vezati ze nake svjetske ekonomski i vojno jake sile. USA, NATO ne voli neutralne drzave, ili ce BiH biti sa njima i podrzavati njihove interese ili ce je oni otkaciti sto bi opet u konacnici za narod Bosnjake/Bosance i ostale Bosance bilo katostrofalno.
madner

#2167 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by madner »

Nemoj biti smjesan. Velike drzave su priznale Kosovo iz svojih interesa ali nase nepriznanje im ne smeta, niti je prioritet.

Haj sad ponovo, sta ce BiH konkretno dobiti tim potezom?
Helikopter

#2168 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Tači naredio opću mobilizaciju bezbjednosnih agencija

http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... ncija.html

Autor Srna 2011-08-01 15:02:00

Image
Hašim Tači

Tači je naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti
Kosovski premijer Hašim Tači izdao je naredbu o općoj mobilizaciji kosovskih bezbjednosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske bezbjednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile" u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova".
Tači je izdao naredbu kosovskim bezbjednosnim agencijama, kosovskoj policijskoj službi, kosovskim bezbjednosnim snagama i obavještajnim službama da nastave sa dosljednom primjenom odluke vlasti u Prištini o provođenju recipročnih mjera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom i BiH. On je s ciljem objedinjavanja aktivnosti kosovskih bezbjednosnih agencija sazvao hitan sastanak savjeta za bezbjednost, u čijem su radu učestvovali i predstavnici Srba.

Zaključeno je da su "bezbjednosne agencije Kosova 25. jula djelovale na bazi ustava i zakona Kosova s ciljem uspostavljanja reda i zakona na cijeloj teritoriji Kosova". Tači je preuzeo ulogu glavnokomandujućeg kosovskim bezbjednosnim agencijama, policijom, kosovskim bezbjednosnim snagama i obavještajnom službom i u tom kontekstu izdao naredbu o objedinjavanju i koordinaciji aktivnosti tih službi. On je zatražio i dobio podršku svih članova savjeta da u okviru koordinacije aktivnosti uspostavi blisku saradnju sa međunarodnim mehanizmima, prisutnim na Kosovu, kojima je postavio uslov da se koordinacija mora uspostaviti isključivo u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

U skladu sa naredbom o općoj mobilizaciji bezbjednosnih agencija, Tači je naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske bezbjednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova. Tači je pod okriljem navodne brige o svim građanima, posebno o onima na sjeveru Kosova, izdao nalog svim državnim institucijama, ministarstvima, javnim preduzećima i ustanovama da preduzmu mjere za priticanje u pomoć ugroženom stanovništvu na sjeveru Kosova, posebno u dostavljanju lijekova i životnih namirnica, kako bi se spriječila, kako je rekao, moguća humanitarna katastrofa.
Tači je u naredbi o objedinjavanju aktivnosti naložio da kosovske bezbjednosne agencije koordinišu akcije sa međunarodnim mehanizmima na deblokadi puteva, kako bi se odmah uspostavila sloboda kretanja za ljude i robu. Do tada, Tači je naložio da se otvore "novi koridori" snabdijevanja stanovništva na sjeveru Kosova, ali je upozorio da agencije "ne smiju dozvoliti narušavanje suvereniteta Kosova i dovođenje u pitanje odluke o uspostavljanju mjera reciprociteta" na carinskim punktovima.
madner

#2169 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by madner »

Ohohoho, zakuhalo se znaci.

S cime raspolaze Taci da dize borbenu gotovost?
radostan dan

#2170 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Sa NATO-m.
madner

#2171 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by madner »

Dobro to znamo, ali nece NATO sklanjat panjeve sa ceste.
tbv

#2172 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by tbv »

01.08.2011. Kosovski premijer Hashim Thaci izdao je naredbu o opštoj mobilizaciji kosovskih sigurnosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi kosovske sigurnosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Thaci je izdao naredbu kosovskim bezbjednosnim agencijama, kosovskoj policijskoj službi, kosovskim sigurnosnim snagama i obavještajnim službama da nastave sa dosljednom primjenom odluke vlasti u Prištini o provođenju recipročnih mjera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom.
ReD aka Socijalista

#2173 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by ReD aka Socijalista »

tbv wrote:
01.08.2011. Kosovski premijer Hashim Thaci izdao je naredbu o opštoj mobilizaciji kosovskih sigurnosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi kosovske sigurnosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Thaci je izdao naredbu kosovskim bezbjednosnim agencijama, kosovskoj policijskoj službi, kosovskim sigurnosnim snagama i obavještajnim službama da nastave sa dosljednom primjenom odluke vlasti u Prištini o provođenju recipročnih mjera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom.
Ovo ce zavrsiti gadno...
Skijaš

#2174 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Skijaš »

Helikopter wrote:
Skijaš wrote:
A sad da se vratimo na temu, treba li BiH priznati Kosovo kada od nas to Brisel zatraži ?
Bosna i Hercegovina (ili u krajnjem slucaju, minimalno samo Entitet Federacija BiH) treba naravno priznati Kosovo pod uslovom da zahtjeva da joj medjunarodna zajednica (MZ) dokumentovano garantira da su Kosovo i Bosna i Hercegovina dvije razlicite cjeline/drzave, da to priznanje Kosova nemoze imati nikakve veze sa entitetima i izdvajanjem R. Srpske iz drzave Bosne i Hercegovine ni sada, ni u buducnosti, odnosno nikada. Sa takvim medjunarodnim garancijama Kosovo mogu priznati narod Bosnjaci/Bosanci kao i drugi Bosanci koji se tako osjecaju i izjasnjavaju kao konstitutivni i integralni narod iz drzave BiH a narodi Srbi i Hrvati iz oba entiteta zajednicke drzave Bosne i Hercegovine koji se tako izjasnjavaju da li ce priznati Kosovo ili ne nek to bude njihov izbor i njihova stvar.
Međunarodno pravo je izmišljena kategorija koju koriste jaki da bi opravdali svoje poteze i nema tog papira koji može sam po sebi služiti kao garancija. Garancija je naša spremnost da branimo BiH, papir je bezvrijedan. Pitanje sam postavio jer se iz Brisela Srbiji već šalje poruke da je prihvatanje realnosti uslov za dalje EU integracije, što znači da će se i od nas očekivati isti stav po pitanju Kosova. I ako Beograd to bude odbijao prihvatiti sljedeće tri ili četiri godine, trebamo li i mi ?
radostan dan

#2175 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

madner wrote:Dobro to znamo, ali nece NATO sklanjat panjeve sa ceste.
Nego ko će? Možda ROSA, aL da KFOR ide 3 metra iza njih.
Post Reply