Uopce nije dobro zivjetihadzinicasa wrote:i šta smo se složili? gdje je najbolje živjeti u Sa?
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- kockica_kockica
#2151 Re: Cijene stanova All about
-
vladimir_spajkic
#2152 Re: Cijene stanova All about
Kako bi bilo lijepo kada bi se vi vratili temi, cijene stanova all about, a ne da hvalite svoja naselja čije je najbolje za život 
Izgleda da u BiH ne vladaju standardni zakoni ponude i potražnje, a to je definitivno izraženo u prometu nekretninama. Jer kako objasniti da ponude ima, pogotovu novogradnje, a da cijene ostaju iste u zadnje dvije godine. Apsolutno se slažem sa nekim diskutantima kako je upitna novogradnja tj. njen kvalitet, dok sa druge strane imate zgrade stare 25,35,50 i više godina, gdje je defitivno upitna kompletna instalacija koja dolazi do stana. Onda, ta nova naselja definitivno nemaju razvijenu prateću infrastrukutru, prilično su dislocirana i osim neke saobraćajnice pored, nemaju ništa za ugodan život. Tu je još i (loša) navika gravitiranja centru grada.
Što se tiče cijena, ja sam mišljenja da će se još izvjesno vrijeme održavati ovakve cijene koje su trenutno. Postoje tu dvije stvari. Prva je slaba platežna moć onih koji kupuju a sa druge strane približno realno stanovište onih koji prodaju. Naravno da bi ovi što prodaju voljeli veće cijene, pa kao zacjenjuju ali su oni jako svjesni da para nema. Veoma mali broj ljudi kupuje stanove keš novcem (a takvi spuštaju sadašnje cijene i 15%) dok većina to ostvaruje jedino hipotekarnim stambenim kreditima. A broj takvih kredita se drastično smanjio po bankama, i prava je sreća da nam se ne omogućava (kao u Americi), jeftino davanje kredita na kredite. Došli bi u situaciju kao kod njih, da prazan balon "pukne" i sve krene nizbrdo. Jer se ljudima kod nas duša zaduživati više nego što mogu i što im je "jorgan dug".
Za one koji bi voljeli da cijene krenu dole, to se može desiti samo kada tržište bude preplavljeno stanovima uzetih u ime nenaplaćenih kredita ...
Izgleda da u BiH ne vladaju standardni zakoni ponude i potražnje, a to je definitivno izraženo u prometu nekretninama. Jer kako objasniti da ponude ima, pogotovu novogradnje, a da cijene ostaju iste u zadnje dvije godine. Apsolutno se slažem sa nekim diskutantima kako je upitna novogradnja tj. njen kvalitet, dok sa druge strane imate zgrade stare 25,35,50 i više godina, gdje je defitivno upitna kompletna instalacija koja dolazi do stana. Onda, ta nova naselja definitivno nemaju razvijenu prateću infrastrukutru, prilično su dislocirana i osim neke saobraćajnice pored, nemaju ništa za ugodan život. Tu je još i (loša) navika gravitiranja centru grada.
Što se tiče cijena, ja sam mišljenja da će se još izvjesno vrijeme održavati ovakve cijene koje su trenutno. Postoje tu dvije stvari. Prva je slaba platežna moć onih koji kupuju a sa druge strane približno realno stanovište onih koji prodaju. Naravno da bi ovi što prodaju voljeli veće cijene, pa kao zacjenjuju ali su oni jako svjesni da para nema. Veoma mali broj ljudi kupuje stanove keš novcem (a takvi spuštaju sadašnje cijene i 15%) dok većina to ostvaruje jedino hipotekarnim stambenim kreditima. A broj takvih kredita se drastično smanjio po bankama, i prava je sreća da nam se ne omogućava (kao u Americi), jeftino davanje kredita na kredite. Došli bi u situaciju kao kod njih, da prazan balon "pukne" i sve krene nizbrdo. Jer se ljudima kod nas duša zaduživati više nego što mogu i što im je "jorgan dug".
Za one koji bi voljeli da cijene krenu dole, to se može desiti samo kada tržište bude preplavljeno stanovima uzetih u ime nenaplaćenih kredita ...
- Alfons Kauders
#2153 Re: Cijene stanova All about
u pazaricu...hadzinicasa wrote:i šta smo se složili? gdje je najbolje živjeti u Sa?
sad trebamo skontati gdje je najbolje umrijeti, tj. biti ukopan...
- hadzinicasa
#2154 Re: Cijene stanova All about
ja sam stan kupila na vakatmadner wrote:Gdje god kupis stan tu je najbolje, nes placat 20 godina za nesto sto nije najbolje u svakom pogleduhadzinicasa wrote:i šta smo se složili? gdje je najbolje živjeti u Sa?
kontam bil' još jedan za podstare dane, da se pomognem uz penziju
kad sam kupovala gledala sam da ne ovisim ni o tramvaju ni trolejbusu, već da mogu pješke doći u čaršiju.
- madner
#2155 Re: Cijene stanova All about
Na Barama je najbolje, a i mozes rahat dignut kredit 
- hadzinicasa
#2156 Re: Cijene stanova All about
meni one šube za kremirane na Barama, uopće ne izgledaju lošeAlfons Kauders wrote:u pazaricu...hadzinicasa wrote:i šta smo se složili? gdje je najbolje živjeti u Sa?![]()
sad trebamo skontati gdje je najbolje umrijeti, tj. biti ukopan...
- hadzinicasa
#2157 Re: Cijene stanova All about
a ti si najupravu!kockica_kockica wrote:Uopce nije dobro zivjetihadzinicasa wrote:i šta smo se složili? gdje je najbolje živjeti u Sa?
- Alfons Kauders
#2158 Re: Cijene stanova All about
ovo me zanima...vladimir_spajkic wrote: Što se tiče cijena, ja sam mišljenja da će se još izvjesno vrijeme održavati ovakve cijene koje su trenutno. Postoje tu dvije stvari. Prva je slaba platežna moć onih koji kupuju a sa druge strane približno realno stanovište onih koji prodaju. Naravno da bi ovi što prodaju voljeli veće cijene, pa kao zacjenjuju ali su oni jako svjesni da para nema. Veoma mali broj ljudi kupuje stanove keš novcem (a takvi spuštaju sadašnje cijene i 15%) dok većina to ostvaruje jedino
zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? da li neko ima informacija iz prve, druge, trece ruke... doduse ovo se prije svega odnosi na novogradnju, koja me bas i ne zanima pretjerano, ali ako se cijene daju obarati, sto da ne...
u tz je avaz ponudio popust sa 1700 i kusur na 1500km za kes...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2159 Re: Cijene stanova All about
Iz prve ruke: 10% na malu kvadraturu, Na veću bi bilo i više. Novogradnja.Alfons Kauders wrote:zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? da li neko ima informacija iz prve,.
-
vladimir_spajkic
#2160 Re: Cijene stanova All about
Vjerovatno svako ko nesto prodaje, kaze sebi, ispod ove cijene ja ne idem. Bitno je kod razgovora dotaći (prepoznati) taj zadnji limiti, donju granicu. Jer ako nesto fakat zelis kupiti i smatras da je to to, da ti se dopada, da ti odgovara, onda krećeš u "bitku" za cijenu. A to je već domen psihologijeAlfons Kauders wrote:ovo me zanima...vladimir_spajkic wrote: Što se tiče cijena, ja sam mišljenja da će se još izvjesno vrijeme održavati ovakve cijene koje su trenutno. Postoje tu dvije stvari. Prva je slaba platežna moć onih koji kupuju a sa druge strane približno realno stanovište onih koji prodaju. Naravno da bi ovi što prodaju voljeli veće cijene, pa kao zacjenjuju ali su oni jako svjesni da para nema. Veoma mali broj ljudi kupuje stanove keš novcem (a takvi spuštaju sadašnje cijene i 15%) dok većina to ostvaruje jedino
zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? da li neko ima informacija iz prve, druge, trece ruke... doduse ovo se prije svega odnosi na novogradnju, koja me bas i ne zanima pretjerano, ali ako se cijene daju obarati, sto da ne...
- Alfons Kauders
#2161 Re: Cijene stanova All about
hvalaKatarinaKosaca wrote:Iz prve ruke: 10% na malu kvadraturu, Na veću bi bilo i više. Novogradnja.Alfons Kauders wrote:zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? da li neko ima informacija iz prve,.
nije to lose, pogotovo ako bi mogao ubosti vise... sta uposte podrazumijevas pod "mala kvadratura"? garsonjera ili...?
- KatarinaKosaca
#2162 Re: Cijene stanova All about
31m2. Podjeljeno u mini stan. Skinuli čak malo više od 10%. Da je stan bio od na primjer 80m2, skinuli bi procentualno više. Isplati se plaćati tako ako se može.Alfons Kauders wrote:nije to lose, pogotovo ako bi mogao ubosti vise... sta uposte podrazumijevas pod "mala kvadratura"? garsonjera ili...?
- Alfons Kauders
#2163 Re: Cijene stanova All about
ma znam, meni bi itekako dobro dosao takav popust, bukvalno bi "ustedio" jednu sobu...vladimir_spajkic wrote:Vjerovatno svako ko nesto prodaje, kaze sebi, ispod ove cijene ja ne idem. Bitno je kod razgovora dotaći (prepoznati) taj zadnji limiti, donju granicu. Jer ako nesto fakat zelis kupiti i smatras da je to to, da ti se dopada, da ti odgovara, onda krećeš u "bitku" za cijenu. A to je već domen psihologijeAlfons Kauders wrote:ovo me zanima...vladimir_spajkic wrote: Što se tiče cijena, ja sam mišljenja da će se još izvjesno vrijeme održavati ovakve cijene koje su trenutno. Postoje tu dvije stvari. Prva je slaba platežna moć onih koji kupuju a sa druge strane približno realno stanovište onih koji prodaju. Naravno da bi ovi što prodaju voljeli veće cijene, pa kao zacjenjuju ali su oni jako svjesni da para nema. Veoma mali broj ljudi kupuje stanove keš novcem (a takvi spuštaju sadašnje cijene i 15%) dok većina to ostvaruje jedino
- poznanik
#2164 Re: Cijene stanova All about
A koji je drugi način plaćanja kod kupovine stana, osim gotovinom?Alfons Kauders wrote:...zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? u tz je avaz ponudio popust sa 1700 i kusur na 1500km za kes...
- KatarinaKosaca
#2165 Re: Cijene stanova All about
Vjerojatno je mislio bez procedure kredita, hipoteke, avansa itdpoznanik wrote:A koji je drugi način plaćanja kod kupovine stana, osim gotovinom?Alfons Kauders wrote:...zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? u tz je avaz ponudio popust sa 1700 i kusur na 1500km za kes...
- Alfons Kauders
#2166 Re: Cijene stanova All about
na kraju ispadne fina svotica... bukvalno bi mogao opremiti dobar dio stana od tih para... samo kad bi nasao neku lokaciju koja mi godi (uopste sad ne trazim, krajem sljedece godine bezbeli)KatarinaKosaca wrote:31m2. Podjeljeno u mini stan. Skinuli čak malo više od 10%. Da je stan bio od na primjer 80m2, skinuli bi procentualno više. Isplati se plaćati tako ako se može.Alfons Kauders wrote:nije to lose, pogotovo ako bi mogao ubosti vise... sta uposte podrazumijevas pod "mala kvadratura"? garsonjera ili...?
- KatarinaKosaca
#2167 Re: Cijene stanova All about
Jel to tražiš u Tz ili u Sarajevu? U Sarajevu u centru će ti teško prodavac skinuti puno jedino ako mu se puno žuri.. A to je sve rijeđe naći.
- Alfons Kauders
#2168 Re: Cijene stanova All about
SA... u TZ sam vec rijesio...KatarinaKosaca wrote:Jel to tražiš u Tz ili u Sarajevu? U Sarajevu u centru će ti teško prodavac skinuti puno jedino ako mu se puno žuri.. A to je sve rijeđe naći.
- madner
#2169 Re: Cijene stanova All about
Koje lokacije dolaze u obzir?
- Alfons Kauders
#2170 Re: Cijene stanova All about
stari stanovi, jok... ali ako uplacujes novi, naravno da ce ti dati popust ako si voljan iskesirati cijeli iznos unaprijed, a ne pratiti dinamiku radova i placati par godina...poznanik wrote:A koji je drugi način plaćanja kod kupovine stana, osim gotovinom?Alfons Kauders wrote:...zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? u tz je avaz ponudio popust sa 1700 i kusur na 1500km za kes...
- Alfons Kauders
#2171 Re: Cijene stanova All about
nesto s pogledom na vasu centralu i predsjednistvomadner wrote:Koje lokacije dolaze u obzir?
ma neam pojma, o tome cu razmisljati kada lova bude na kamari... uglavnom, nista dalje od npr. hrasnog ili k. brda... fakat ne znam, necu da se zamaram pretjerano dok to ne bude na dnevnom redu....
- KatarinaKosaca
#2172 Re: Cijene stanova All about
Onda ti je najboje najavi u nekoliko agencija sa poželjnim lokacijama. Ponekad naleti prodavac kojem se jako žuri i nema vremena čekati da netko proda svoj stan ili da mu odobre kredit..
- Alfons Kauders
#2173 Re: Cijene stanova All about
naravno, ali tek kad skupim lovu... ili barem dobar dio love... a do tad...KatarinaKosaca wrote:Onda ti je najboje najavi u nekoliko agencija sa poželjnim lokacijama. Ponekad naleti prodavac kojem se jako žuri i nema vremena čekati da netko proda svoj stan ili da mu odobre kredit..
kad smo vec kod radnih dana, odo na rucak, pauza
- polis
#2174 Re: Cijene stanova All about
jos bi ti bilo pametnije oboriti cijenu na jedno 1700-1800 da sto brze prodas,jer u roku pola godine cijene mogu jos pasti,kao np.u banja luci[/quote][/quote]Jasko.B wrote: min 1800km, max 1950km
Kupujem Jasko, ne prodajem nekretninu, nego mi je kolega sa posla nudi uz nepopularno: " Eto sam vidi koliko vrijedi stan"
-
BACAČ1
#2175 Re: Cijene stanova All about
Zanimljivo.poznanik wrote:A koji je drugi način plaćanja kod kupovine stana, osim gotovinom?Alfons Kauders wrote:...zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? u tz je avaz ponudio popust sa 1700 i kusur na 1500km za kes...
prodavac dobija uvijek kesh,ili iz djepa ili od banke.
Baš me zanima kako bi neko sve dogovorio i zajedno odu u banku da podignu novac.
Da li bi prodavac prihvatio rizik???