Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chustaa

#2151 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Chustaa »

cappy_tempo wrote: ciklocentar,trek,bike doctor ali nisam siguran bas za njega,bogolivestrong,sport life,intersport...

Hvala :thumbup:
admir_adoo

#2152 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by admir_adoo »

Jel zna ko vise o nesreci koja se malo prije dogodila na c vili? Prosao sam pored i vidio biciklo na sred ulice, krv, murija..... :sad:
Nisam znao gdje da napisem posto je c hronika zakljucana.
bavi

#2153 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bavi »

admir_adoo wrote:Jel zna ko vise o nesreci koja se malo prije dogodila na c vili? Prosao sam pored i vidio biciklo na sred ulice, krv, murija..... :sad:
Nisam znao gdje da napisem posto je c hronika zakljucana.
I ja sam maloprije prolazila č.vilom. Momak je živ, ali ne znam kolike su povrede.
kurty

#2154 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kurty »

jel ko vidjeo slucajno biciklo koje je... ili momka kako izgleda... moze i na PP
bavi

#2155 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bavi »

kurty wrote:jel ko vidjeo slucajno biciklo koje je... ili momka kako izgleda... moze i na PP
ne znam koje je biciklo,nisam obracala paznju, ali radi se o momcima koji voze ona bicikla sa tankim gumama za utrke. mislim da imaju oko dvadesetak godina. ja sam se jedva suzdrzala da ne pocnem plakati, kada sam vidjela prevrnuto biciklo i krv na cesti.
dadoka84

#2156 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Bila su dvojica biciklista. Jedan bicikl je na cesti a oko drugog su nesto radili na trotoaru. U pitanju su cestovnjaci, a marka "Cube" ali nisam 100% siguran jer sam bio u autu. Maloprije sam prosao a nije se jos bilo rascistilo.
gule_sa

#2157 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by gule_sa »

Biciklista oborio i teško povrijedio pješakaIz MUP-a KS nam je potvrđeno da je bicikista udario u pješaka D.K. (1928) koji je tom prilikom zadobio teže povrede glave opasne po život

Danas oko 14 sati u ulici Džemala Bijedića do broja 1 u sarajevskom naselju Čengić-Vila dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je pješak D.K. (1928) zadobio povrede opasne po žovot.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nam je potvrđeno da je bicikista udario u pješaka D.K. (1928) koji je tom prilikom zadobio teže povrede glave opasne po život, te je prebačen u Klinički centar Univerziteta Sarajevo kako bi mu bila ukazana ljekarska pomoć.

Biciklista je zadržan na mjestu događaja radi obavljanja uviđaja kojem je prisustvovao i kantonalni tužilac.

Portparol KCUS Biljana Jandrić potvrdila nam je da danas oko 14.20 sati na KUM primljen piješak D.K. kojem je utvrđeno krvarenje u mozgu, te je smješten na Intenzivnu njegu Klinike za neurohirurgiju.
Chustaa

#2158 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Chustaa »

:shock:
Dobro je covjek ostao ziv.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2159 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Entropio »

Može li mi neko od vas iskusnih biciklista reći koliko mi para treba da kupim neko dobro biciklo (ne sad najbolje, ali neko da mogu ici po ovakvim rutama kao vi). Necu ono neko kinesko sranje... hocu pravo biciklo sa amortizerima i slično. I šta mi još od opreme treba?

Hvala!
dadoka84

#2160 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Evo da se ja tuspasim, doduse ne spadam bas u ovu kategoriju iskusnih :D Mozes pogledat izbor polovnih kvalitetnih bicikala, to obavezno s nekim ko se razumije. A kad su nova u pitanju. Donja granica za mtb bicikl je izmedju 3 i 4 stoje. Imas u ciklocentru gt aggressor, u capriolu imas monitor, eventualno da pogledas neki u unisu itd. Osnovno, gledaj da je bicikl od aluminija npr legura 6061 a ne od celika (hi-ten), isl te da mu je promjer upravljaca 1,1/8. Amortizer koji na takvim biciklima dolazi nije velika pomoc. Od opreme ti treba prednje i zadnje svjetlo (7-8km svako), nosac boce i boca (3-10km), kaciga (35+km), te pozeljno bi bilo rukavice (13+). Oprema koju mozes ocekivati je shimano tourney ili sram x3 (cesce je ova prva). To bi bila neka najniza stepenica. Dalje idu bicikli od 6xxKM i oni imaju već ozbiljniju opremu te nesto bolje amortizere mada ne mora biti pravilo. Ovo su sve hardtail bicikli (imaju prednju suspenziju), full suspenzion bicikli su dosta skuplji. Ono na sto najvise moras obratiti paznju je da kupis bicikl koji ti velicinom odgovara, npr
ako si do 180cm uzmes velicinu M, preko L itd. Sretno pri kupovini.
Last edited by dadoka84 on 06/04/2011 19:30, edited 1 time in total.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2161 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Entropio »

Hvala dadoka. Ne bih polovno, samo novo.

Onda da tražim L veličinu. Da li je to najveća?
dadoka84

#2162 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

To zavisi od modela do modela. Najbolje da sa prodavcem se posavjetujes oko tablice velicina, te da obavezno isprobas bicikl. O nacinu namjestanja bicikla za tvoju " geometriju" :D imas clanke na mtb.ba http://www.mtb.ba/?cat=13
Uzivaj :D

Prodavnice i servisi
http://www.mtb.ba/?cat=16
Šiki

#2163 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Šiki »

da li iko zna odakle se dokle vozi utrka u subotu?
cappy_tempo

#2164 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

sa vilsa tacnije od suade i nije trka :D. Dadoka ili neko drugi posto sa moba tipkam okacite link sa mtb.ba gdje frajer isto pita za kupovinu bajka. Imas i specialized hardrock koji je dobar bajk za ulazak u mtb,a ispod 600km je u ciklocentru. Zna u oglasima gt 3.0 naletiti oko 500km u dobrom stanju.
cappy_tempo

#2166 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-h ... esaka.html

komentari su sjajni. bolje da nam nikako ne prave biciklisticku stazu jer ce je svi koristiti osim biciklista. zao mi je dede ali prelazi van pjesackog koji je 20m nize i komentar "Pa ovo je na sred ulice, kuda to voze biciklisti ?" :shock: :roll:
sabanss

#2167 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sabanss »

Meni je bilo zanimljivo gledati stazu izmedju Otoke i C.Vile prosli vikend. Staza tek napravljena i jasno oznaceni dijelovi za pjesake i bicikliste.

Svaki, ali bas svaki, biciklista je isao pjesackom stazom i obrnuto :D

Ne znam ko je prvi poceo :D
cappy_tempo

#2168 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

sabanss wrote:Meni je bilo zanimljivo gledati stazu izmedju Otoke i C.Vile prosli vikend. Staza tek napravljena i jasno oznaceni dijelovi za pjesake i bicikliste.

ma nema tu ko je prvi poceo. dobili smo 1m prostora i onda se penzioneri natakare da hodaju tuda,a kad im kazes da se sklone pogledaju te u cudu. ufati me takav srklet da bi prodao biciklo odma i kupio kakvu trulju od auta. jos malo pa ce biti "otkad to auta cestom voze"
sabanss

#2169 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sabanss »

cappy_tempo wrote: ma nema tu ko je prvi poceo. dobili smo 1m prostora i onda se penzioneri natakare da hodaju tuda,a kad im kazes da se sklone pogledaju te u cudu. ufati me takav srklet da bi prodao biciklo odma i kupio kakvu trulju od auta. jos malo pa ce biti "otkad to auta cestom voze"
Tu je najbolji dio Alipasino gdje je biciklisticka staza u hladu... Penzioneri ljeti setkaju tuda i uvijek su spremni da se svadjaju :D
cappy_tempo

#2170 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

eh taj dio izbjegavam uveliko. draze mi je drugom stranom pored rtv doma voziti po propalom trotoaru nego "biciklistickom stazom" na drugoj strani. pridjem lagano,zakocim fino zamolim i onda me jos u cudu pogleda ili se kao prepadne pa mi uhvati psovati,a ja 5m kocim jos saltam na nize pa i retardiran bi covjek skontao da mu neko dolazi sa ledja. joj sto me na sabahu isrkletise Image
A_I_

#2171 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

sabanss wrote:Meni je bilo zanimljivo gledati stazu izmedju Otoke i C.Vile prosli vikend. Staza tek napravljena i jasno oznaceni dijelovi za pjesake i bicikliste.

Onaj "biciklisticki" dio je toliko lose krkanski asfaltiran da pri voznji imas osjecaj kao da si na blazem makadamu. Najbolje se vidi koliko je neravno poslije kise kad se jasno mogu vidjeti nebrojena udubljenja duz "staze".
Izgleda tacno kao da je hajvan s valjkom svako pola metra stajao da zapali cigaru :x
Kud ces dalje kad je ravnije po onoj kocki nego "asfaltu".

Kad pjesaci zauzmu kocku ili i kocku i "stazu", drzim se "staze" i zvonim dok se ne sklone a kad ih nema ili zauzmu samo "stazu"(isto cesta pojava), rado nastavim voziti puno ravnijom kockom.
Kod nas sve naopako - a i sta ces ocekivat kad je zavrsetak te staze nacican za pred izbore. Svjetlo nikad do sad nije uspostavljeno tj. lampe upaljene.
A koliko su razmisljali o "biciklistickoj stazi" jasno je cim dodjete do kraja "staze" prema Malti kad trebate proci uskom ulicom punom parkiranih auta, macaka koje cesto auta zgaze a u susret vam dofura auto koje je krenulo na farbanje u autoradionu, pa kad taj test zivi i zdravi prodjete, doceka vas kvaka 22 - ako krenete pored apoteke i pekare uz glavnu dzadu, rizikujete sudare s mnogobrojnim pjesacima a ako krenete nepropisno suprotnim pravcem kroz jednosmjernu ulicicu(gdje je bio kafic Tito) - doceka vas crna tacka gdje vas komotno auta mogu odbaciti preko one bankine u mirisljavu nam Miljacku :-)
Kad sve to izdeverate, da bi ste dosli do Vilsonovog, morate proci onom opet zakrcenom ulicom duz obale gdje vam redovno hajvani bibicu jer hoce da ga nagare onim pravcem od mosta do mosta a jedna traka im je zauzeta parkiranim autima.

A najbitnije po sigurnost ucesnika je kretenizam nadleznih koji nikad do sad nisu nasli za shodno da oznace prelaz preko bosmalovog mosta - nema ni horizontalne signalizacije niti znakova upozorenja za aute da je tu pjesacki prelaz i biciklisticka staza. Obaska sto je ograda koja ide sredinom mosta toliko visoka da se vozac auta i biciklist uopste ne mogu vidjeti.

Dakle ako vas udari i pregazi auto - vi ste grivi jer:
1) nije vas mogao vidjeti od ograde mosta
2) ne prelazite preko oznacenog prelaza.

Bravo OpŠĆina Novo Sarajevo :run:

Zar nije bilo pametnije dio uz glavnu dzadu od Stupske petlje do Pofalica(a za dalje Vils pa Obala sve do Vijecnice) oznaciti kao biciklisticku stazu i posvetiti malo vremena recimo na TVSA EDUKACIJI gradjana o tome gdje je biciklisticka staza i kako je postovati :?: (obavezno uz povezivanje cinjenica o zagadjenju grada u kotlini sa ekoloskim nacinom prevoza!)
Sta je jedini NGO za prava biciklista uradio po ovom pitanju? Osim parade s poklon majicama jednom godisnje?
cappy_tempo

#2172 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

i fakat sta je sa pricom biciklisticka staza. krenu prica,frka trka i preko noci sve stade :-) . jel to postao fazon jednom godisnje odletiti krug i ko humanitarnu cekati za majicu... da se razumijemo znam da je do politicara,vlade i slicno ali koliko je do vlade toliko je i do nas biciklista tacnije onih koji su se zaletili u ovu pricu i nigdje ih. mah i ja srklet pa svasta pricam :D svaka cast giro di sarajevo ali za 3 godine ne odraditi barem 500m staze je bas lose
A_I_

#2173 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

cappy_tempo wrote:i fakat sta je sa pricom biciklisticka staza. krenu prica,frka trka i preko noci sve stade :-) . jel to postao fazon jednom godisnje odletiti krug i ko humanitarnu cekati za majicu... da se razumijemo znam da je do politicara,vlade i slicno ali koliko je do vlade toliko je i do nas biciklista tacnije onih koji su se zaletili u ovu pricu i nigdje ih. mah i ja srklet pa svasta pricam :D svaka cast giro di sarajevo ali za 3 godine ne odraditi barem 500m staze je bas lose
Znam sva opravdanja - politicari, recesija bla bla ali kad vec okupe toliki broj ljudi s istim problemima snalazenja po gradu da ni A ne prozbore o problemima biciklista, potrebi podrske tom udruzenju i pritiska na nadlezne i najbitnije EDUKACIJI svih ucesnika u saobracaju (npr. za bicikliste postovanje znakova, posjedovanje prednje i zadnje lampe te kacige, potenciranje svih pozitivnih uticaja koristenja bicikla kao prevoznog sredstva itd). Da ne pricam o npr. organizovanju projekcije dokumentarnih filmova o Critical Mass pokretu, snimaka voznje po razvijenim evropskim gradovima kako bi ljudima plasticno prikazali kako moze biti...
madtv

#2174 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by madtv »

http://www.sarajevo-x.com/sport/clanak/110404100

Za nedjelju je planiran Skakavac. Zna li neko hoce li start biti sa Vilsonovog ili neke druge lokacije?
dadoka84

#2175 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

I ja muku mucim sa pjesacima. Najcesce i hodaju biciklistickom stazom. Ostave kolica od bebe... isl
Valjda ne kontaju sto je nacrtan biciklista zutom bojom po ulici svako 200m.
Moja ruta od ilidze do carsije:
Trotoarom od kruznog do tunelcica ispred energoinvest parkinga. Dalje parkingom prema gradu, ispred benzinskih stanica i sve tako do otoke. Na otoci se ukljucim na biciklisticku do malte. Ovdje izbjegavam ulicu iza opstine novo sarajevo, jer je puna stakla, auta i pjesaka te je pravo zeznuto proci. Onda lijevom stranom miljacke do elektroprivrede gdje ulazim na vilsonovo. Na mostu suade d. idem opet na lijevu stranu miljacke do skenderije te idem prema akademiji alu do 2 ribara. Odatle do vijecnice vozim obalom.
Post Reply