Da se nikad ne zaboravi ...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2152 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
20-godišnjica obilježavanja genocida u Višegradu u organizaciji Udruženja koje vodi Bakira Hasečić. Umjesto da nas je tamo bilo 200 000 prisutnih da bace po jedan cvijet u Drinu sa Krvave Ćuprije, bijednih dvjestotinjak računajući Beograđane i Beograđanke iz Udruženja Žene u crnom.zlo87 wrote:NIKADA ZABORAVITI, NIKADA OPROSTITI !!!!
![]()
![]()
SVE JE VEĆ ZABORAVLJENO I SVE JE OPROŠTENO. .....Kaže ona žena gurali joj flašu u p.... NIJE NJENA SRAMOTA NEGO MUŠKA BOŠNJAČKA SRAMOTA!

Elma(Esad) Hadzic
1985-1992
http://genocideinvisegrad.wordpress.com/
- bosna sar
#2153 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Da im Allah podari vjecni rahmet i sve dzenetske ljepote a nihovim porodicama
sabur.
sabur.
- yugi
#2154 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
29.09.2012.
20 godina ponosa
Obilježena godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH
Svečanom akademijom i prigodnim obraćanjima, danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla obilježena 20. godišnjica od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike BiH.

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima uz smotru ratnih zastava, prisutni građani i zvaničnici Tuzlanskog kantona prisjetili su se 29. septembra 1992. godine kada se pristupilo formiranju Drugog korpusa Armije Republike BiH.
- Pored aktivnosti na rješavanju statusnih pitanja boračke populacije, značajnije aktivnosti boračkih saveza odnose se na očuvanje tradicije i obilježavanja značajnih događaja iz naše pravedne odbrambeno-oslobodilačke borbe. Tako su u okviru obilježavanja 20.godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije RBiH organizovane posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, Zaseoku, Nezuku, Rahiću, Brčkom, Husinu, Tuzlanskoj kapiji, Nišićkoj visoravni i mezarju prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću. S ponosom ističemo da smo bili pripadnici najmnogoljudnijeg korpusa Armije RBiH, korpusa koji je sačuvao najveću slobodnu teritoriju u BiH, i za čije ime se vežu mnogi uspjesi, ali i ratovanje u skladu sa svim međunarodnim konvencijama, rekao je Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona.
Podsjećamo, naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga R BiH, od 29.septembra 1992.godine Komanda Oružanog štaba Teritorijalne odbrane prerasta u Komandu Drugog korpusa sa sjedištem u Tuzli. Tada je na čelo ovog korpusa postavljen Željko Knez, dok su tokom rata komandnu dužnost obavljali i generali Hazim Šadić i Sead Delić. Drugi korpus je dao i tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje „Zlatni ljiljan“ je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Od formiranja Drugog korpusa Armije RBiH do kraja rata, zbog organizacijsko- formacijskih promjena, mijenjao se broj jedinica i broj ljudi angažovanih u jedinicama, tako da je kroz jedinice ovog korpusa prošlo 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je preko 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Drugog korpusa Armije RBiH, održane su manifestacije u svim opštinama Tuzlanskog kantona. Položeni su vijenaci i cvijeće na spomen obilježja civilnim žrtvama agresije, te borcima koji su svoje živote ugradili u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.
S.P.
(tuzlarije.net)
20 godina ponosa
Obilježena godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH
Svečanom akademijom i prigodnim obraćanjima, danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla obilježena 20. godišnjica od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike BiH.

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima uz smotru ratnih zastava, prisutni građani i zvaničnici Tuzlanskog kantona prisjetili su se 29. septembra 1992. godine kada se pristupilo formiranju Drugog korpusa Armije Republike BiH.
- Pored aktivnosti na rješavanju statusnih pitanja boračke populacije, značajnije aktivnosti boračkih saveza odnose se na očuvanje tradicije i obilježavanja značajnih događaja iz naše pravedne odbrambeno-oslobodilačke borbe. Tako su u okviru obilježavanja 20.godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije RBiH organizovane posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, Zaseoku, Nezuku, Rahiću, Brčkom, Husinu, Tuzlanskoj kapiji, Nišićkoj visoravni i mezarju prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću. S ponosom ističemo da smo bili pripadnici najmnogoljudnijeg korpusa Armije RBiH, korpusa koji je sačuvao najveću slobodnu teritoriju u BiH, i za čije ime se vežu mnogi uspjesi, ali i ratovanje u skladu sa svim međunarodnim konvencijama, rekao je Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona.
Podsjećamo, naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga R BiH, od 29.septembra 1992.godine Komanda Oružanog štaba Teritorijalne odbrane prerasta u Komandu Drugog korpusa sa sjedištem u Tuzli. Tada je na čelo ovog korpusa postavljen Željko Knez, dok su tokom rata komandnu dužnost obavljali i generali Hazim Šadić i Sead Delić. Drugi korpus je dao i tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje „Zlatni ljiljan“ je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Od formiranja Drugog korpusa Armije RBiH do kraja rata, zbog organizacijsko- formacijskih promjena, mijenjao se broj jedinica i broj ljudi angažovanih u jedinicama, tako da je kroz jedinice ovog korpusa prošlo 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je preko 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Drugog korpusa Armije RBiH, održane su manifestacije u svim opštinama Tuzlanskog kantona. Položeni su vijenaci i cvijeće na spomen obilježja civilnim žrtvama agresije, te borcima koji su svoje živote ugradili u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.
S.P.
(tuzlarije.net)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2156 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Je li to strašno od riječi ''strašiti''?DTSRyder wrote:Strašno
Strašno je zapravo, ovo:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ucesnici ... /121002033

#2157 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
OVO SE DOGAĐA SADA I OVDJE SVOJU LJAGU PROSLIJEDJUJU MRTVOM NOBELOVCU:

Sve sa potpisima i uz superviziju poznatog reditelja, otpadnika od vjere=munafika.

Sve sa potpisima i uz superviziju poznatog reditelja, otpadnika od vjere=munafika.
- ZV Keli
#2158 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Tekst oko stvaranja 2.korpusa je dobro srocen ali mi je zasmetala rijec "RATNA" zastava
Pa to je nasa tisucljetna zastava,kraljevska samo malo modernizirana.Izvinjavam se na upadu ali sam morao
- FOČANSKI PROPISI
#2159 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
I meni smeta ovo tisućljetna!ZV Keli wrote:Tekst oko stvaranja 2.korpusa je dobro srocen ali mi je zasmetala rijec "RATNA" zastavaPa to je nasa tisucljetna zastava,kraljevska samo malo modernizirana.Izvinjavam se na upadu ali sam morao
Ne falsifikuj!
- PipiDugaDevetka
#2160 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
FOČANSKI PROPISI wrote:I meni smeta ovo tisućljetna!ZV Keli wrote:Tekst oko stvaranja 2.korpusa je dobro srocen ali mi je zasmetala rijec "RATNA" zastavaPa to je nasa tisucljetna zastava,kraljevska samo malo modernizirana.Izvinjavam se na upadu ali sam morao
Ne falsifikuj!
Zapis o vremenu
Davno sam ti legao
I dugo ti mi je
Ležati
Davno
Da trava mi kosti
Davno
Da crvi mi meso
Davno
Da stekoh tisuću imena
Davno
Da zaboravih svoje ime
Davno sam ti legao
I dugo ti mi je
Ležati
Autor: Mehmedalija Mak Dizdar
- PipiDugaDevetka
#2161 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
I opet:
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/11/2012 17:05, edited 4 times in total.
- Cholina_Lokica
#2162 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
09.11.1993.-09.11-2012
Fatima Gunic
Adis Mujalo
Vedad Mujkanovic
Fedja Salkic...
Fatima Gunic
Adis Mujalo
Vedad Mujkanovic
Fedja Salkic...
- FOČANSKI PROPISI
#2163 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Ovo se događa danas u Višegradu.PipiDugaDevetka wrote:OVO SE DOGAĐA SADA I OVDJE SVOJU LJAGU PROSLIJEDJUJU MRTVOM NOBELOVCU:
Šta je SDA radila '92.?
500 raspojasanih rezervista,iz Užica, zauzelo grad bez borbe.Predalo ga četnicima i njih dvadesetak na čelu sa Lukićem poklalo 4.000 Bošnjaka,silovalo na stotine djevojaka i žena,opet Bošnjakinja.Žive ih spaljivali.Ostalo protjerali za vijek vijekova.
Ima li kod onih koji su obnašali vlast ikakve odgovornosti?
-
udrch
#2164 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
fočak iz Jeleča mani se politike na ovoj temi..
-
LaBomba
#2165 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
udrch wrote:fočak iz Jeleča mani se politike na ovoj temi..
Pa sve ove zrtve su ti zrtve jedne nakaradne politike, i samo aktivnim bavljenjem politikom i pravom mozemo doci do neke pravde za zrvte, i do normlanijeg drustva u BiH.
Da nisu mozda ove zrtve zrtve cunamija ili zemljotresa??
- PipiDugaDevetka
#2166 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Slažem se, SVE JE POLITIKA!
- %tacno*
- PipiDugaDevetka
#2168 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Rahmet im dušama njihovim/Pomilov'o ih dragi Bog/Mir Božji dušama njihovim!
- %tacno*
#2169 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
... jedan od naših vojnika je sa šest metaka ubio tog Turajlića (aplauz)
Tako se govorilo u Skupštini Republike Srpske 1991.-1996.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=50246
- FOČANSKI PROPISI
#2170 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Da se ne zaboravi:
Zdravko Tolimir osuđen, zbog genocida u Srebrenici, na doživotnu robiju.
Zdravko Tolimir osuđen, zbog genocida u Srebrenici, na doživotnu robiju.
- Gradski
#2171 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.
- Opetja033
#2172 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Imas li ti "MOZDA" ijedan argument za tu svoju tvrdnju? Na forumu sam dugo, ali nikada nisam procitao odvratniji komentar koji opravdava genocid u Srebrenici. Nije SDA pobila te ljude, nije politika pobila te ljude nego su Srbi i njihovi zlocinci pobili te ljude. A ti ih opravdavas i na jedan degutantan nacin iskoristavas najvecu bosnjacku tragediju za jeftine dnevno-politicke svrhe.Gradski wrote:Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.
Sram te bilo!
- FOČANSKI PROPISI
#2173 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Ne možeš ti nikom nametati mišljenje,što je bilo bilo je,argumenti su na tvojoj strani,a istinu samo bog zna.Opetja033 wrote:Imas li ti "MOZDA" ijedan argument za tu svoju tvrdnju? Na forumu sam dugo, ali nikada nisam procitao odvratniji komentar koji opravdava genocid u Srebrenici. Nije SDA pobila te ljude, nije politika pobila te ljude nego su Srbi i njihovi zlocinci pobili te ljude. A ti ih opravdavas i na jedan degutantan nacin iskoristavas najvecu bosnjacku tragediju za jeftine dnevno-politicke svrhe.Gradski wrote:Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.
Sram te bilo!
-
OLBG
#2174 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Slažem se potpuno sa tobom. Bošnjacima ništa nije trebao referendum u onom trenutku,Jugoslavija bi se prije ili kasnije raspala.A i ako bi ostala,ne vidim šta bi Bošnjacima falilo u toj krnoj Jugoslaviji. Zaista je bilo neozbiljno od SDA gurnuti narod u rat sa JNA i Srbima.Gradski wrote:Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.
- mO k3
#2175 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Rat se spremao i prije referenduma i prije raspada jugoslavijeOLBG wrote:Slažem se potpuno sa tobom. Bošnjacima ništa nije trebao referendum u onom trenutku,Jugoslavija bi se prije ili kasnije raspala.A i ako bi ostala,ne vidim šta bi Bošnjacima falilo u toj krnoj Jugoslaviji. Zaista je bilo neozbiljno od SDA gurnuti narod u rat sa JNA i Srbima.Gradski wrote:Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.