Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2152 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by PipiDugaDevetka »

zlo87 wrote:NIKADA ZABORAVITI, NIKADA OPROSTITI !!!!

:( :(
20-godišnjica obilježavanja genocida u Višegradu u organizaciji Udruženja koje vodi Bakira Hasečić. Umjesto da nas je tamo bilo 200 000 prisutnih da bace po jedan cvijet u Drinu sa Krvave Ćuprije, bijednih dvjestotinjak računajući Beograđane i Beograđanke iz Udruženja Žene u crnom.

SVE JE VEĆ ZABORAVLJENO I SVE JE OPROŠTENO. .....Kaže ona žena gurali joj flašu u p.... NIJE NJENA SRAMOTA NEGO MUŠKA BOŠNJAČKA SRAMOTA!
Image
Elma(Esad) Hadzic
1985-1992

http://genocideinvisegrad.wordpress.com/
bosna sar

#2153 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by bosna sar »

Da im Allah podari vjecni rahmet i sve dzenetske ljepote a nihovim porodicama
sabur.
yugi

#2154 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by yugi »

29.09.2012.
20 godina ponosa
Obilježena godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH
Svečanom akademijom i prigodnim obraćanjima, danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla obilježena 20. godišnjica od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike BiH.

Image

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima uz smotru ratnih zastava, prisutni građani i zvaničnici Tuzlanskog kantona prisjetili su se 29. septembra 1992. godine kada se pristupilo formiranju Drugog korpusa Armije Republike BiH.

- Pored aktivnosti na rješavanju statusnih pitanja boračke populacije, značajnije aktivnosti boračkih saveza odnose se na očuvanje tradicije i obilježavanja značajnih događaja iz naše pravedne odbrambeno-oslobodilačke borbe. Tako su u okviru obilježavanja 20.godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije RBiH organizovane posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, Zaseoku, Nezuku, Rahiću, Brčkom, Husinu, Tuzlanskoj kapiji, Nišićkoj visoravni i mezarju prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću. S ponosom ističemo da smo bili pripadnici najmnogoljudnijeg korpusa Armije RBiH, korpusa koji je sačuvao najveću slobodnu teritoriju u BiH, i za čije ime se vežu mnogi uspjesi, ali i ratovanje u skladu sa svim međunarodnim konvencijama, rekao je Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga R BiH, od 29.septembra 1992.godine Komanda Oružanog štaba Teritorijalne odbrane prerasta u Komandu Drugog korpusa sa sjedištem u Tuzli. Tada je na čelo ovog korpusa postavljen Željko Knez, dok su tokom rata komandnu dužnost obavljali i generali Hazim Šadić i Sead Delić. Drugi korpus je dao i tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje „Zlatni ljiljan“ je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Image

Od formiranja Drugog korpusa Armije RBiH do kraja rata, zbog organizacijsko- formacijskih promjena, mijenjao se broj jedinica i broj ljudi angažovanih u jedinicama, tako da je kroz jedinice ovog korpusa prošlo 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je preko 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.

Image

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Drugog korpusa Armije RBiH, održane su manifestacije u svim opštinama Tuzlanskog kantona. Položeni su vijenaci i cvijeće na spomen obilježja civilnim žrtvama agresije, te borcima koji su svoje živote ugradili u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.

S.P.

(tuzlarije.net)
DTSRyder

#2155 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by DTSRyder »

Strašno
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2156 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

DTSRyder wrote:Strašno
Je li to strašno od riječi ''strašiti''?

Strašno je zapravo, ovo:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ucesnici ... /121002033
Image

PipiDugaDevetka

#2157 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

OVO SE DOGAĐA SADA I OVDJE SVOJU LJAGU PROSLIJEDJUJU MRTVOM NOBELOVCU:
Image
Sve sa potpisima i uz superviziju poznatog reditelja, otpadnika od vjere=munafika.
:x
ZV Keli

#2158 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by ZV Keli »

Tekst oko stvaranja 2.korpusa je dobro srocen ali mi je zasmetala rijec "RATNA" zastava :shock: Pa to je nasa tisucljetna zastava,kraljevska samo malo modernizirana.Izvinjavam se na upadu ali sam morao
FOČANSKI PROPISI

#2159 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by FOČANSKI PROPISI »

ZV Keli wrote:Tekst oko stvaranja 2.korpusa je dobro srocen ali mi je zasmetala rijec "RATNA" zastava :shock: Pa to je nasa tisucljetna zastava,kraljevska samo malo modernizirana.Izvinjavam se na upadu ali sam morao
I meni smeta ovo tisućljetna!
Ne falsifikuj!
PipiDugaDevetka

#2160 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

FOČANSKI PROPISI wrote:
ZV Keli wrote:Tekst oko stvaranja 2.korpusa je dobro srocen ali mi je zasmetala rijec "RATNA" zastava :shock: Pa to je nasa tisucljetna zastava,kraljevska samo malo modernizirana.Izvinjavam se na upadu ali sam morao
I meni smeta ovo tisućljetna!
Ne falsifikuj!
Zapis o vremenu

Davno sam ti legao
I dugo ti mi je
Ležati
Davno
Da trava mi kosti
Davno
Da crvi mi meso
Davno
Da stekoh tisuću imena
Davno
Da zaboravih svoje ime
Davno sam ti legao
I dugo ti mi je
Ležati

Autor: Mehmedalija Mak Dizdar
PipiDugaDevetka

#2161 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

I opet:

Last edited by PipiDugaDevetka on 06/11/2012 17:05, edited 4 times in total.
Cholina_Lokica

#2162 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Cholina_Lokica »

09.11.1993.-09.11-2012
Fatima Gunic
Adis Mujalo
Vedad Mujkanovic
Fedja Salkic...
FOČANSKI PROPISI

#2163 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

PipiDugaDevetka wrote:OVO SE DOGAĐA SADA I OVDJE SVOJU LJAGU PROSLIJEDJUJU MRTVOM NOBELOVCU:
Image
Sve sa potpisima i uz superviziju poznatog reditelja, otpadnika od vjere=munafika.
:x
Ovo se događa danas u Višegradu.
Šta je SDA radila '92.?
500 raspojasanih rezervista,iz Užica, zauzelo grad bez borbe.Predalo ga četnicima i njih dvadesetak na čelu sa Lukićem poklalo 4.000 Bošnjaka,silovalo na stotine djevojaka i žena,opet Bošnjakinja.Žive ih spaljivali.Ostalo protjerali za vijek vijekova.
Ima li kod onih koji su obnašali vlast ikakve odgovornosti?
udrch

#2164 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by udrch »

fočak iz Jeleča mani se politike na ovoj temi..
LaBomba

#2165 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by LaBomba »

udrch wrote:fočak iz Jeleča mani se politike na ovoj temi..

Pa sve ove zrtve su ti zrtve jedne nakaradne politike, i samo aktivnim bavljenjem politikom i pravom mozemo doci do neke pravde za zrvte, i do normlanijeg drustva u BiH.
Da nisu mozda ove zrtve zrtve cunamija ili zemljotresa??
PipiDugaDevetka

#2166 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Slažem se, SVE JE POLITIKA!
PipiDugaDevetka

#2168 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Rahmet im dušama njihovim/Pomilov'o ih dragi Bog/Mir Božji dušama njihovim!
%tacno*

#2169 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by %tacno* »

... jedan od naših vojnika je sa šest metaka ubio tog Turajlića (aplauz)
Tako se govorilo u Skupštini Republike Srpske 1991.-1996
.

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=50246

FOČANSKI PROPISI

#2170 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Da se ne zaboravi:
Zdravko Tolimir osuđen, zbog genocida u Srebrenici, na doživotnu robiju.
Gradski

#2171 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Gradski »

Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.
Opetja033

#2172 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Opetja033 »

Gradski wrote:Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.
Imas li ti "MOZDA" ijedan argument za tu svoju tvrdnju? Na forumu sam dugo, ali nikada nisam procitao odvratniji komentar koji opravdava genocid u Srebrenici. Nije SDA pobila te ljude, nije politika pobila te ljude nego su Srbi i njihovi zlocinci pobili te ljude. A ti ih opravdavas i na jedan degutantan nacin iskoristavas najvecu bosnjacku tragediju za jeftine dnevno-politicke svrhe.

Sram te bilo!
FOČANSKI PROPISI

#2173 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Opetja033 wrote:
Gradski wrote:Politika je dovela do ovog da su ljudi na mučki način pobijeni, možda im je neko puške i spremio da se brane tamo, ali su to neki zlobnici rasprodali do tamo, a zna se dobro ko je tada bio na vlasti Čengići i SDA njemu slični.
Imas li ti "MOZDA" ijedan argument za tu svoju tvrdnju? Na forumu sam dugo, ali nikada nisam procitao odvratniji komentar koji opravdava genocid u Srebrenici. Nije SDA pobila te ljude, nije politika pobila te ljude nego su Srbi i njihovi zlocinci pobili te ljude. A ti ih opravdavas i na jedan degutantan nacin iskoristavas najvecu bosnjacku tragediju za jeftine dnevno-politicke svrhe.

Sram te bilo!
Ne možeš ti nikom nametati mišljenje,što je bilo bilo je,argumenti su na tvojoj strani,a istinu samo bog zna.
OLBG

#2174 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by OLBG »

Slažem se potpuno sa tobom. Bošnjacima ništa nije trebao referendum u onom trenutku,Jugoslavija bi se prije ili kasnije raspala.A i ako bi ostala,ne vidim šta bi Bošnjacima falilo u toj krnoj Jugoslaviji. Zaista je bilo neozbiljno od SDA gurnuti narod u rat sa JNA i Srbima.
mO k3

#2175 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by mO k3 »

OLBG wrote:
Slažem se potpuno sa tobom. Bošnjacima ništa nije trebao referendum u onom trenutku,Jugoslavija bi se prije ili kasnije raspala.A i ako bi ostala,ne vidim šta bi Bošnjacima falilo u toj krnoj Jugoslaviji. Zaista je bilo neozbiljno od SDA gurnuti narod u rat sa JNA i Srbima.
Rat se spremao i prije referenduma i prije raspada jugoslavije
Post Reply