Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima 2018 za skupštinu Kantona Sarajevo glasat ću za:

Poll ended at 06/10/2018 23:59

BPS
2
1%
DF
13
6%
GS
8
4%
NBL
4
2%
NiP
15
7%
NS
85
39%
SBB
5
2%
SDA
30
14%
SDP
45
21%
Neka druga
10
5%

Total votes: 217

Banksy

#2151 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Akibh wrote:
Banksy wrote:
denis.istok wrote:
gdje će morati progutati knedlu i pristati da bude uz HDZ i pokuša izgurati SDA praveci koaliciju sa jos 5-6 stranaka,
HDZ se neće moći izbjeći, ko god da pravi vlast, nema tu 'pristajanja', tako da ta dilema ne postoji, a fraza ''pokuša izgurati SDA'' pokazuje koliko se pozicija SDA u vlasti uzima kao nešto što im je obećano, samo njihovo, babovina, pa će ih, ko biva, neko 'izgurati'. Bez veze.
S obzirom da imaju 100000 glasova vise od drugoplasirane stranke, ne postoji bolji izraz osim pokusati izgurati
S obzirom da je pola miliona nevažećih listića, da su izbori montirani, a glasovi pokradeni, te cifre i bilo koje cifre, kao argument u raspravi, možete okačiti mačku o rep.

Broj nevažećih glasačkih listića na proteklim izborima za nivo Predsjedništva BiH je preko 115.000

kandidat SDA Šefik Džaferović osvojio je 207.764 glasova. Drugi je Denis Bećirović iz SDP-a koji je osvojio 191.637 glasova
Akibh

#2152 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Akibh »

Banksy wrote:
Akibh wrote:
Banksy wrote:
HDZ se neće moći izbjeći, ko god da pravi vlast, nema tu 'pristajanja', tako da ta dilema ne postoji, a fraza ''pokuša izgurati SDA'' pokazuje koliko se pozicija SDA u vlasti uzima kao nešto što im je obećano, samo njihovo, babovina, pa će ih, ko biva, neko 'izgurati'. Bez veze.
S obzirom da imaju 100000 glasova vise od drugoplasirane stranke, ne postoji bolji izraz osim pokusati izgurati
S obzirom da je pola miliona nevažećih listića, da su izbori montirani, a glasovi pokradeni, te cifre i bilo koje cifre, kao argument u raspravi, možete okačiti mačku o rep.
ok, daj nam onda verificiraj rezultate izbora (i broj mandata) po tvom da znamo pa da idemo dalje u raspravu.
Cifre od kojih se i meni povraca je verificirala drzava i sta sad?
Cuj okaciti macku o rep, pa jel moguce?
JThomas

#2153 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

i koliko veliki pobjednik ima po tim ciframa, oko frtalja. i legalno i legitimno je da može bez njega. da li hoće biti vidjećemo, ali može.
Styling

#2154 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Styling »

Akibh wrote:
Banksy wrote:
denis.istok wrote:
gdje će morati progutati knedlu i pristati da bude uz HDZ i pokuša izgurati SDA praveci koaliciju sa jos 5-6 stranaka,
Obzirom da ni jedna stranka nema apsolutnu vecinu, zvati se pobjednicima je malo nadobudno. Sve opcije su na stolu.
cyprus

#2155 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by cyprus »

Jebemu, ako imaš podršku tek oko jedne četvrtine glasača u Federaciji, i ako se zna da su preostale tri četvrtine većim dijelom strogo anti-SDA (jer je to stranka prema kojoj je teško biti ambivalentan - ili si njen glasač, ili je ne podnosiš, malo je onih koji su između) - na osnovu čega se onda proglašavaš izbornim pobjednikom :-) :-)

Da su SDP, NS i DF formirali zajedničku listu (što se moglo lako izvest, ali za tim nije bilo potrebe) imali bi više glasova nego SDA...
Banksy

#2156 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Akibh wrote: ok, daj nam onda verificiraj rezultate izbora (i broj mandata) po tvom da znamo pa da idemo dalje u raspravu.
A država je smiješni, korumpirani CIK. Izbori su naštimani i mahati takvim brojevima kao argumentom je zaista smiješno. Pa i uz te lopovske, naštimane brojeve, SDA ne može formirati vlast jer ih niko neće, svi bježe od njih kao da su kuga.
Zar ne vidiš da nema načina da ih se 'ugura' u vlast. Trebamo li to blokirati državu, zaustaviti svijet jer SDA nije u stanju naći koalicione partnere? Jer drugi mogu ono što SDA ne može. Šta ti predlažeš?

@cyprus vjerovatno nije ni četvrtina, na prošlim izborima to je bilo oko 18% ukupnog.
statixx

#2157 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by statixx »

cyprus wrote:Da su SDP, NS i DF formirali zajedničku listu (što se moglo lako izvest, ali za tim nije bilo potrebe) imali bi više glasova nego SDA...
Moglo se vala ici i bez DF-a (i GS-a), tada bi oni vjerovatno jos manje dobili... :D
Akibh

#2158 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Akibh »

Banksy wrote:
Akibh wrote: ok, daj nam onda verificiraj rezultate izbora (i broj mandata) po tvom da znamo pa da idemo dalje u raspravu.
A država je smiješni, korumpirani CIK. Izbori su naštimani i mahati takvim brojevima kao argumentom je zaista smiješno. Pa i uz te lopovske, naštimane brojeve, SDA ne može formirati vlast jer ih niko neće, svi bježe od njih kao da su kuga.
Zar ne vidiš da nema načina da ih se 'ugura' u vlast. Trebamo li to blokirati državu, zaustaviti svijet jer SDA nije u stanju naći koalicione partnere? Jer drugi mogu ono što SDA ne može. Šta ti predlažeš?

@cyprus vjerovatno nije ni četvrtina, na prošlim izborima to je bilo oko 18% ukupnog.
Pa i jesu kuga
Predlazem da ih izguramo iz vlasti, najbolja i najpozeljnija opcija,... Nije to poenta naravno nego neki tvoji imanginarni rezultati izbora
Akibh

#2159 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Akibh »

cyprus wrote:Jebemu, ako imaš podršku tek oko jedne četvrtine glasača u Federaciji, i ako se zna da su preostale tri četvrtine većim dijelom strogo anti-SDA (jer je to stranka prema kojoj je teško biti ambivalentan - ili si njen glasač, ili je ne podnosiš, malo je onih koji su između) - na osnovu čega se onda proglašavaš izbornim pobjednikom :-) :-)

Da su SDP, NS i DF formirali zajedničku listu (što se moglo lako izvest, ali za tim nije bilo potrebe) imali bi više glasova nego SDA...
:) ma nije to bas tako.
Koliku podrsku ima SDP u FBiH, 10-15%? NS, 5 %? Jesu oni pobjednici ili gubitnici ili onako?
Imas jedan glas vise od drugoplasiranog, izborni si pobjednik.

E sad sto ce ga ovi pobjednici po.pusiti je extra stvar, poslozilo se kako treba.

I ova zajednicka lista je relativna, Da je SDA napravila zajednicku listu sa svojim otpadnicima, PDA, NiP, Boss, SBiH,... Vlast bi vec bila poznata
_Reds_

#2160 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

cyprus wrote:Jebemu, ako imaš podršku tek oko jedne četvrtine glasača u Federaciji, i ako se zna da su preostale tri četvrtine većim dijelom strogo anti-SDA (jer je to stranka prema kojoj je teško biti ambivalentan - ili si njen glasač, ili je ne podnosiš, malo je onih koji su između) - na osnovu čega se onda proglašavaš izbornim pobjednikom :-) :-)

Hajde da se ležamo kako vjetar puše.

Mislim da je prije 8 godina recimo SDP imao manje glasova, a proglasio se pobjednikom.

Ne znam da li se kod nas ikad do sada desilo da je jedna stranka pobjednik.

Bez SDA se moze naravno, a da su pobjednicka stranka jesu. Ne apsolutna, ali realtivana jesu.

Sada da li se bez njih moze napraviti vlast,moze, mogla je i prije 4 godine, ali nije.

@Banksy

Koji si ti majstor spina.

500.000 nevažećih, a svjesto propuštat da kažeš da je to od svih listićima, na svim nivoima, kako bi tio poredila sa ovih 100.000. Kod majstora spina se kruške i jabuke lahko porede.

Btw koliko je to bilo nevazecih prije 4 ili prije 8 godina ?
ultima_palabra

#2161 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by ultima_palabra »

_Reds_ wrote: Mislim da je prije 8 godina recimo SDP imao manje glasova, a proglasio se pobjednikom.
I jesu li ih izbacili iz vlasti u Kantonu Sarajevo? Na pola mandata.

Ne sjećam se da je ministar unutrašnjih poslova govorio da neće sjediti skrštenih ruku tada.
kluz franjo

#2162 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

Ne čudi me da SDA ne vlada abecedom parlamentarne demokratije, a još je manje iznenađujuće koliko se trudi svoje biračko tijelo ubjediti u definiciju "plemenskog saborovanja".

Za Bakira, S(v)emirka i ostale...
U parlamentarnoj demokratiji su bitne PARLAMENTARNE većine.
Izborni pobjednik je ona stranka, koja je u stanju najveći dio svojih programskih ciljeva unijeti u koalicioni dogovor i sprovesti ih kroz učešće u vlasti.
Nekada i stranka sa najmanje glasova i mandata može biti tzv. izborni pobjednik - u slučajevima kada od te stranke zavisi formiranje vlasti i kada ta činjenica ima mnogo veću težinu od "težine broja osvojenih glasova".

A ovo da posebno nauče u SDA...
Demokratski standard je prihvatiti položaj OPOZICIJE ili parlamentarne manjine.
Podmetanja, blokade, politička korupcija i opstrukcija procesa legalnog formiranja većine predstavlja anti-demokratsko, anti-državno, anti-sistemsko i anti-narodno ponašanje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2163 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Chmoljo »

kluz franjo wrote: Nekada i stranka sa najmanje glasova i mandata može biti tzv. izborni pobjednik - u slučajevima kada od te stranke zavisi formiranje vlasti i kada ta činjenica ima mnogo veću težinu od "težine broja osvojenih glasova".
to je naprimjer ono kad je Allah dž.š. dao hazreti Essi da bude jezičak na vagi.
_Reds_

#2164 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

ultima_palabra wrote:
_Reds_ wrote: Mislim da je prije 8 godina recimo SDP imao manje glasova, a proglasio se pobjednikom.
I jesu li ih izbacili iz vlasti u Kantonu Sarajevo? Na pola mandata.

Ne sjećam se da je ministar unutrašnjih poslova govorio da neće sjediti skrštenih ruku tada.
Jesu, ali si ti dobro razumio šta sam ja htio reći.

Odnosno ako nisi, da je bilo koja druga stranka imala najviše glasova bi rekla mi smo izborni pobjednici.

Drugo je što oni na papiru djeluju kao da jesu, a u praksi se situacija moze okrenuti da ne budu.

u normlanim zemljama (kava mi nismo), uvijek se prvo ponudi stranki koja je dobila najviše da pokuša da formira vlast.

Ako ne može, onda narednoj i itd.
Last edited by _Reds_ on 02/11/2018 13:34, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#2165 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by ultima_palabra »

Chmoljo wrote:
kluz franjo wrote: Nekada i stranka sa najmanje glasova i mandata može biti tzv. izborni pobjednik - u slučajevima kada od te stranke zavisi formiranje vlasti i kada ta činjenica ima mnogo veću težinu od "težine broja osvojenih glasova".
to je naprimjer ono kad je Allah dž.š. dao hazreti Essi da bude jezičak na vagi.
Isto sam pomislio :lol:
kluz franjo

#2166 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

Chmoljo wrote:
Ne bih Boga za svaku ljudsku glupost "povlačio".

Ali da.
Parlamentarna demokratija je kada 7.163 birača (ili 3,44% od važećih glasova) u kantonu Sarajevo svoj glas da listi koju predvodi jedan Esso. A taj Esso, zahvaljujući činjenici da je njegova ruka odlučujuća, realizuje sve svoje "programske ciljeve".
Da, naravno da je Esso bio izborni pobjednik.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2167 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _BataZiv_0809 »

A sta Efendic naprica za Nasu Stranku :-)
Styling

#2168 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Styling »

kluz franjo wrote:Ne čudi me da SDA ne vlada abecedom parlamentarne demokratije, a još je manje iznenađujuće koliko se trudi svoje biračko tijelo ubjediti u definiciju "plemenskog saborovanja".

Za Bakira, S(v)emirka i ostale...
U parlamentarnoj demokratiji su bitne PARLAMENTARNE većine.
Izborni pobjednik je ona stranka, koja je u stanju najveći dio svojih programskih ciljeva unijeti u koalicioni dogovor i sprovesti ih kroz učešće u vlasti.
Nekada i stranka sa najmanje glasova i mandata može biti tzv. izborni pobjednik - u slučajevima kada od te stranke zavisi formiranje vlasti i kada ta činjenica ima mnogo veću težinu od "težine broja osvojenih glasova".

A ovo da posebno nauče u SDA...
Demokratski standard je prihvatiti položaj OPOZICIJE ili parlamentarne manjine.
Podmetanja, blokade, politička korupcija i opstrukcija procesa legalnog formiranja većine predstavlja anti-demokratsko, anti-državno, anti-sistemsko i anti-narodno ponašanje.
Za lekciju iz parlamentarne demokratije toplo preporucujem dansku seriju "Premijerka" koja pokazuje kako se dolazi do vecine, kako relativni pobjednici postaju manjina, kako se bira premijer i kako generalno funkcionise vlast u jednoj demokratskoj zemlji.
Chmoljo

#2169 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Chmoljo »

kluz franjo wrote:
Chmoljo wrote:
Ne bih Boga za svaku ljudsku glupost "povlačio".
ni ja.

samo sam citirao hazretliju.
Chmoljo

#2170 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote:A sta Efendic naprica za Nasu Stranku :-)
Kljuić je relevantan kad usljed alkoholnog delirija lupa gluposti koje idu u korist SDA kartelu.

kada bude prijedlog da taj isti Kljuić poslije smrti dobije neku čikmu, ili klupu u parku, tad će biti zaslužnijih pravovjernih. ili će se zvati: Klupa - Alipašino polje.
denis.istok

#2171 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by denis.istok »

Chmoljo wrote:

ni ja.

samo sam citirao hazretliju.
Umalo da citiras posljednjeg samuraja koji se bori protiv papaka- Memiša.. I on je u tako u nekom deliriju pominjao svog šefa i Allaha dž.š.
Maystor

#2172 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Maystor »

_BataZiv_0809 wrote:A sta Efendic naprica za Nasu Stranku :-)
Sve što je rekao, od A do Ž, je tačno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/semir-e ... /181102012

Moje mišljenje je da Naša stranka nije nikakva ljevica. To je prije svega antibošnjački politički projekt koji za cilj ima slabljenje bošnjačkog političkog faktora pa i razgradnju bošnjačkog nacionalnog i političkog identiteta. Iako se dobro maskiraju u tome što rade, njihova želja da se bave obrazovanjem u Kantonu Sarajevo, ostrašćenost u svakoj ideološkoj raspravi o nekom od pitanja bitnih za nacionalni identitet Bošnjaka, već ih je otkrila. SDP i DF kao probosanske stranke ne bi svoje političko djelovanje trebali vezati uz ovaj rigidni politički projekt koji je ratni član predsjedništva BiH Stjepan Kljujić definisao kao ogranak srbijanskih obavještajnih službi. Baška što kadar ove stranke ne bi znao ni raditi konkretan posao. Njihova specijalnost medijskog i subverzivnog djelovanja nije kompatibilna sa stvarnim potrebama i konkretnim problemima koje treba rješavati.
wewa

#2173 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by wewa »

bas mi je drago da se SDA boji djelovanja NS u oblasti obrazovanja u KS. to je odlican znak da NS radi bas kako treba.
Dr. Kuca

#2174 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Dr. Kuca »

Slazem se sa zadnjim pasusosm dok je ostatak smetlje klasicno za nase podrucije.
ultima_palabra

#2175 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by ultima_palabra »

Baš me čudi da se djelatnik kanalizacije slaže sa ubicom.
Locked