Narod i Pravda (Konakovic)
- Kikibombona
#2152 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Pa da, Vatikan i druge evropske vjerske institucije su izgubile svaku politicku snagu.bunk wrote:Poraz vjernika!!
![]()
![]()
![]()
Isto ce biti u BiH. Vjerske zajednice su trenutno jake, ali nece jos dugo...
U Europi izumire kršćanstvo: znate li u kojoj zemlji ima najviše ateista?
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/s ... e-ateista/Istraživanje provedeno na mladima od 16 do29 godina u 21 europskoj zemlji pokazalo je da je najnereligioznija zemlja Češka u kojoj 91 posto ispitanika iz te dobne skupine nema nikakvu vjersku pripadnost.
Jednako je odgovorilo između 70 i 80 posto mladih u Estoniji, Švedskoj i Nizozemskoj. Više od 50 posto mladih bez vjerske pripadnosti je u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Španjolskoj.
S druge strane, najreligioznija zemlja je Poljska gdje je mladeži bez vjere samo 17 posto, a slijedi je Litva s 25 posto.
Vjere su prevazidjene ideologije i mogu se odrzati jedino kao folkor i dio tradicije, bez ozbiljnog praktikovanja. Vjerske institucije, ukljucujuci Vatikan, su politicki mrtve.
Kod nas je zatucanost na visokom nivou ali nema sumnje da cemo doci na nivo Ceske. Da li ce se desiti za 20, 50 ili 100 godina, zavisi od brzine razvoja.
- insomnia78
#2153 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Jes. U EU nidje konzervativaca ni vjernika. Ne znam kako onda u jednoj sekularnoj Francuskoj Le Pen podere u prvom krugu i u drugom tjesno izgubi uz neopisivu mobilizaciju svih mogucih faktora
-
mirza_15
#2154 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
O Bože!
Vjernik = zatucanost
LGBT=progres.
I tako to hoda kod napredne FGR. Pozdrav za kolegu naprednog i tolerantnog od "zatucanog". Hvala drug na razumijevanju i toleranciji
Vjernik = zatucanost
LGBT=progres.
I tako to hoda kod napredne FGR. Pozdrav za kolegu naprednog i tolerantnog od "zatucanog". Hvala drug na razumijevanju i toleranciji
-
statixx
#2155 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ima, ali treba biti dosljedan u tome. Kada konzervativac poput Orbana podigne bodljikavu zicu, to je znas fasisticki cin, lik je islamofob, a kad se poziva na tradicionalne vrijednosti trazeci ukidanje prava homoseksualcima, eh to je onda ok.
- JThomas
#2156 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
to se novokomponovano kaže "ima i dobrih ideja" 
- JThomas
#2157 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
i vjernici emigriraju ondje gdje je gejevima bolje, a ne gdje se kamenuju, džaba je sve. šta god neko rekao, zemlje najboljeg života na planeti su one gdje je vjera u privatnoj sferi. a što opet ne znači čuvena "u četiri zida", da nije na ulici, da nije u javnosti - nego da nije u upravljanju državom.mirza_15 wrote:O Bože!
Vjernik = zatucanost
LGBT=progres.
- bunk
#2158 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
"I vjernici emigriraju ondje gdje je gejevima bolje"
O ybmti

O ybmti
- JThomas
#2159 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
šta ti je smiješno, da nije licemjerje? nešto ne vidim da ljudi plaho bježe sa razvratnog zapada u zemlje gdje se gejevi kamenuju, ali zato obratno...
- JThomas
#2160 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
i na nivou EU, ne primjeti se baš neki trend iseljavanja iz bludne engleske, njemačke, švedske, norveške u predziđa kršćanstva i tradicije mađarsku i poljsku. ali zato obratno...
-
statixx
#2161 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ma da, a osim toga ta selektivnost uvjetovana je vlastitim ekonomskim i vjerskim motivima i ciljevima, prije svega ekonomskim.JThomas wrote:to se novokomponovano kaže "ima i dobrih ideja"
A duboko u sebi prava i slobode na koje se poziva smatra ublehom i lakrdijom.
- Kikibombona
#2162 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
mirza_15 wrote:O Bože!
Vjernik = zatucanost
LGBT=progres.
Nikad nisam rekao da je vjernik = zatucanost. Znam ponekog tolerantnog vjernika, progresivnih shvatanja, otvorenog za druge i drugacije. Moj dobar drug, predani vjernik, praktikant, zestoko zagovara pravo LGBT osoba na proteste. Njegova vjera je meni izuzetno lijepa i prijatna.statixx wrote:Ima, ali treba biti dosljedan u tome. Kada konzervativac poput Orbana podigne bodljikavu zicu, to je znas fasisticki cin, lik je islamofob, a kad se poziva na tradicionalne vrijednosti trazeci ukidanje prava homoseksualcima, eh to je onda ok.
Od radikalnih vjernika su gori radikalni nacionalisti. I radikalni ateisti su losi, radikalni pederi i svi drugi koji bi ogranicavali, odredjivali slobode za druge i drugacije. Ja ne vjerujem u Boga i odbijam se izjasniti kao 'ateista' jer u tom toru ima dosta izuzetno radikalnih i toksicnih tipova.
Sloboda za sve.
- Kikibombona
#2163 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
A da li je Francuska bila konzetvativnija prije 100, 200 ili 500 godina?insomnia78 wrote:Jes. U EU nidje konzervativaca ni vjernika. Ne znam kako onda u jednoj sekularnoj Francuskoj Le Pen podere u prvom krugu i u drugom tjesno izgubi uz neopisivu mobilizaciju svih mogucih faktora
Da li je vjera u Francuskoj slabija danas nego je bila prije 500 ili 100 godina.
...
I ta Marina je manje konzervativna nego su bili francuski konzervativci prije 100 godina. Danas kod Marine u stranci imas pedere sto je prije 50 ili 100 godina bilo nezamislivo.
...
Vrijeme ide, drustva se mijenjaju, napreduju. Neka brze - neka sporije. Mi idemo uzasno sporo ali idemo. Bosna danas ili prije 100 godina je ogromna razlika.
- insomnia78
#2164 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Da li je bosna bila religioznija prije 50 godina?
- ultima_palabra
#2165 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ima ona od Damira Avdica: "ime mi je cigan, kad me Sarkozy mrzi to je fasizam, a kad me vi mrzite to je "nako"...statixx wrote:Ima, ali treba biti dosljedan u tome. Kada konzervativac poput Orbana podigne bodljikavu zicu, to je znas fasisticki cin, lik je islamofob, a kad se poziva na tradicionalne vrijednosti trazeci ukidanje prava homoseksualcima, eh to je onda ok.
- JThomas
#2166 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
ili hitler je bio u pravu za jevreje i cigane ("imao dobrih ideja"), ali za slavene nije...
- denis.istok
#2167 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Sve stoji al 60 milja je 60 milja. Nase love. Za Zukorlica. Al nek on vise nije SDA (na papiru) a u sustini sve isto radi.
- Kikibombona
#2168 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Mislim da jeste. Bilo je vise seoskog stanovnistva koje je bilo izrazito religiozno i konzervativno.insomnia78 wrote:Da li je bosna bila religioznija prije 50 godina?
Vecina mladih nije narocito religiozna. Kada prodjes pored bogomolja vidi se da je prosjek godina 50-60. Mlade to uglavnom ne zanima. Ispostuju vjerski praznik, sto je dio kulture, ali nema redovnog praktikovanja.
Kako se budemo priblizavali ka EU vjera ce gubiti na snazi.
Istraživanje provedeno na mladima od 16 do29 godina u 21 europskoj zemlji pokazalo je da je najnereligioznija zemlja Češka u kojoj 91 posto ispitanika iz te dobne skupine nema nikakvu vjersku pripadnost.
Jednako je odgovorilo između 70 i 80 posto mladih u Estoniji, Švedskoj i Nizozemskoj. Više od 50 posto mladih bez vjerske pripadnosti je u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Španjolskoj.
- ultima_palabra
#2169 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ima jedan lik na forumu, hvali se vazda kako je odselionu Ameriku i ubi dolare, dok je u Bosni bio kokuz. Na temi o paradi se zalaze da se vrati stara milicija i porazbija pedereJThomas wrote:ili hitler je bio u pravu za jevreje i cigane ("imao dobrih ideja"), ali za slavene nije...
Svedski sto...
-
mirza_15
#2170 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Prvo, kakve to ima veze sa onim što sam napisao?JThomas wrote:i vjernici emigriraju ondje gdje je gejevima bolje, a ne gdje se kamenuju, džaba je sve. šta god neko rekao, zemlje najboljeg života na planeti su one gdje je vjera u privatnoj sferi. a što opet ne znači čuvena "u četiri zida", da nije na ulici, da nije u javnosti - nego da nije u upravljanju državom.mirza_15 wrote:O Bože!
Vjernik = zatucanost
LGBT=progres.
Drugo, logika, razlozi, uzroci i posljedice ti baš nisu u vinklu. Logika ti je u fazonu: "ja sam crn i visok, a doktor sam. Znači doktor sam zato što sam crn i visok."
- JThomas
#2171 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
pa ima veze, nadovezuje se, ne kontrira direktno.
doktora ima svih boja i visina u svakom običnom domu zdravlja, a najprosperitetnije zemlje ovog svijeta su sve po ovim pitanjima ipak liberalne iliti "razvratne". u društvu uzroci i posljedice nisu egzaktni kao u prirodnim naukama, pa jel to slučajno neka cijeni svako za sebe - a ja ipak mislim da nije. isto vrijedi i na nivou istorijskih epoha, vrijeme kad je u evropi vjera upravljala najvažnijim aspektima društva popularno se zove mračno doba, a islamski svijet je tad bio napredniji i razvijeniji od evrope. kad se islamski svijet "vratio korijenima", a u evropi izdana šut karta crkvi od upravljanja državom - stvari su se zamijenile. na nivou pojedinca ne bih vjeru nikad izjednačio sa nazadnošću. ali na nivou upravljanja državom i društvom je druga stvar.
doktora ima svih boja i visina u svakom običnom domu zdravlja, a najprosperitetnije zemlje ovog svijeta su sve po ovim pitanjima ipak liberalne iliti "razvratne". u društvu uzroci i posljedice nisu egzaktni kao u prirodnim naukama, pa jel to slučajno neka cijeni svako za sebe - a ja ipak mislim da nije. isto vrijedi i na nivou istorijskih epoha, vrijeme kad je u evropi vjera upravljala najvažnijim aspektima društva popularno se zove mračno doba, a islamski svijet je tad bio napredniji i razvijeniji od evrope. kad se islamski svijet "vratio korijenima", a u evropi izdana šut karta crkvi od upravljanja državom - stvari su se zamijenile. na nivou pojedinca ne bih vjeru nikad izjednačio sa nazadnošću. ali na nivou upravljanja državom i društvom je druga stvar.
-
mirza_15
#2172 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Hoćeš da kažeš da u zlatno doba islama hilafet nije bio islamski?
Razlozi napretka nisu u odbacivanju vjere. Pri tome se napredak mjeri ekonomskim parametrima. Napredak je usko povezan sa otkrivanjem novih zemalja i sa resursima. Uglavnom, neozbiljno ili zlonamjerno tako postavljati stvari. Misliš da bi jedna afrička zemlja doživjela procvat ostavljanjem vjere i davanjem prava LGBT populaciji? Ispade ako svi prestanemo biti vjernici i postanemo pederi imat ćemo standard švicarske. Niđe veze.
Razlozi napretka nisu u odbacivanju vjere. Pri tome se napredak mjeri ekonomskim parametrima. Napredak je usko povezan sa otkrivanjem novih zemalja i sa resursima. Uglavnom, neozbiljno ili zlonamjerno tako postavljati stvari. Misliš da bi jedna afrička zemlja doživjela procvat ostavljanjem vjere i davanjem prava LGBT populaciji? Ispade ako svi prestanemo biti vjernici i postanemo pederi imat ćemo standard švicarske. Niđe veze.
- madner
#2173 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Za hicu mi nismo bili Slaveni. 
-
detroit-mercy
#2174 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Haj sta nas briga, mi smo ionako ponajvise iliriJThomas wrote:ili hitler je bio u pravu za jevreje i cigane ("imao dobrih ideja"), ali za slavene nije...
- JThomas
#2175 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
bio je on islamski i u zlatno i u manje zlatno doba. samo što tome ipak ima 1300-1400 godina, tad su sve države bile u velikoj mjeri vjerske. a danas redovi pred ambasadama govore sve. ti misli da je slučajno, jebiga nije fizika da možemo tačno izračunati šta je u šta udarilo, a ja mislim da nije. naravno da se u nekoj zabiti samim davanjem prava lgbt populaciji neće promijeniti ništa, jer u suštini, u stvarnosti i nije moguće separatno raditi na ljudskim pravima. kao što se ni kod nas na brzinu sigurno neće promijeniti ništa. ali ko je počeo na vrijeme danas žanje plodove.
i (opet na nivou društva, a ne pojedinca) slobode idu u paketu. gdje su lgbt progonjeni uglavnom ni ostali ne stoje puno bolje. gdje možeš biti zatvoren zbog seksualnog opredjeljenja, sve su šanse da možeš biti i zbog političkog mišljenja ili prosto što je nekome ćejf.
i (opet na nivou društva, a ne pojedinca) slobode idu u paketu. gdje su lgbt progonjeni uglavnom ni ostali ne stoje puno bolje. gdje možeš biti zatvoren zbog seksualnog opredjeljenja, sve su šanse da možeš biti i zbog političkog mišljenja ili prosto što je nekome ćejf.