Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
neon-x

#2151 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

kica wrote:Kaže porezna i priznaje javno “zakon postoji od 2009g”

Neka neko podnese krivičnu prijavu protiv svih uposlenika PU na svim nivoima jer nisu provodili zakon i tako su oštetili budžet za 1 milijardu KM
Nema PU sta priznavati da Zakon postoji od 2009. jer to zna svako ko se imalo zanimao za placanje poreza. Jedina zadaca PU je da obracuna i naplati sto vise poreza po vazecim zakonima. Sreca freelancera i svih ostalih koji zaradjujemo online je sto tek sada PU ima mogucnost i znanje da kontrolise freelancere da li su postovali taj Zakon. Zbog zastare prava na obracun poreza kontrolisu samo 2015. i dalje. Ne mozes pozivati PU na krivicnu odgovornost zato sto te nisu uspjeli ranije otkriti da nisi platio porez. Nijedna porezna na svijetu ne uspije naplatiti sav porez koji bi trebala.

Vjeruj mi da niju u nasem interesu da se vazeci zakoni doslovno primjenjuju jer bi u tom slucaju svima iznad 10000 duga bile podnesene krivicne prijave i ozbiljne kazne a iznad 50000 i zatvor, a onima koji su obavljali djelatnost za koju je potrebna dozvola a nisu je imali bi mogla biti oduzeta sva zarada jer bi se smatrala nezakonito ostvarenom dobiti. Govorim o doslovnoj primjeni zakona koja se naravno nece ostvariti ali koju nema potrebe prizivati.

Treba pokusati izvuci najbolje iz ove situacije. Traziti da se sto bezbolnije omoguci rjesavanje dugovanja kroz rate i uz priznavanje rashoda i licnog odbitka ako postoji zakonska mogucnost za to. Buducim zakonima urediti ovu oblast sto je povoljnije moguce. To je neka ozbiljnija prica. Ove ostale djetinjarije nas samo mogu skupo kostati.
kica

#2152 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

sad sam dobio neke info, 95% za ovo je kriv HDZ. (pogledajte tko je potpisao onaj Pravilnik koji sada zele retroaktivno dA PRIMJENJUJU)

Nastavite slati emailove, stranke su vec pocele da daju podrsku, stvar se samo tako moze UREDITI I SREDITI.

ZELIMO POREZE, ZELIMO STATUS SAMOZPOSLENIKA, ZELIMO ZDRAVSTVO, DAJ SVE SREDI I ZA BUDUCE VRIJEME.
Hakiz

#2153 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

Jedna napomena.

Prije nekoliko stranica jedan forumaš je napisao kako da dokaže nešto PU jer nema više račune za to.

Pa savjet. Čuvajte sve račune, izvode, sve papire do trenutka zakonske zastare. Ako platite struju - čuvajte odsječak 5 godina. Ako platite večeru klijentu - čuvajte račun iz restorana 5 godina. Sve račune, izvode iz banaka itd čuvajte barem do trenutka zakonske zastare.

Jer ako vem dođe da platite nešto prije zakonske zastare, a vi ste bacivši, izgubivši itd račun ili potvrdu ostali bez dokaza da ste to ili platili i da možete tim papirom pokazati da bi trebali biti oslobođeni plaćanja poreza za to, moraćete platiti.
sandra01

#2154 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

OBAVJESTENJE ZA SVE FREELANCERE

SDP organizuje okrugli sto na temu "Perspektive freelancinga u BiH."
Bice prisutni ljudi iz IT sektora ,porezne politike ,parlamentarci ...
Okrugli sto ce se odrzati u HUB387 U PONEDELJAK 30.07.2018 sa pocetkom u 19 h.

Svi koji zele mogu doci,sto vise to bolje.

Dogadjaj je javan ,svi ste pozvani !!!!
hekaton

#2155 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hekaton »

sandra01 wrote:OBAVJESTENJE ZA SVE FREELANCERE

Hoce li doci i clanice BitAlijanse da se regulisu payoneer uplate
sandra01

#2156 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

hekaton wrote:
sandra01 wrote:OBAVJESTENJE ZA SVE FREELANCERE

Hoce li doci i clanice BitAlijanse da se regulisu payoneer uplate

Dodji pa ih sam pitaj.
PeroVelikiZdero

#2157 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Ljudi zovite PU federacije BIH i objasnjavajte im probleme.
Saljite mailove na stranke, ne budite ljeni. Sto vise ljudi to uradi bit ce svjesni da nas je vise
DexterTZ

#2158 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

PeroVelikiZdero wrote:Ljudi zovite PU federacije BIH i objasnjavajte im probleme.
Saljite mailove na stranke, ne budite ljeni. Sto vise ljudi to uradi bit ce svjesni da nas je vise
I ministarstvo finansija..Porezna uprava je samo instrument. Šaljite poruke ministrici i savjetniku za poreznu politiku.
sandra01

#2159 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

Evo malo i pravnog aspekta o ovom pokusaju pljacke gradjana BiH:
Zakon samo daje upućujuću normu, a podzakonskim aktom se ta norma razrađuje, uslovi i ostalo. Ako nakon usvajanja Zakona o oporezivanju 2009. nisu doneseni podzakonski akti - zakon je neprovodiv u praksi. On je samo teorija. Fikcija. Želja. Zamisao.

Dakle važni su podzakonski akti koji definišu, određuju na koji način se taj porez ubire. Ako njih nema - onda nema ni poreza. A izgleda da ih nije bilo čim niko iz Porezne uprave nije znao uputiti freelancer-e kako i na koji način da uplate porez. Tek prije neki dan su se sjetili kako.

Pitanje je, dakle: da li su i kada su doneseni ti podzakonski akti?

Ako su doneseni npr. prošlog mjeseca, onda zakon u najmanju ruku važi od prošlog mjeseca, a ne od 2009. Mada ni to ne pije vode jer se podzakonski akti moraju donjeti najkasnije 60 dana od usvajanja zakona inače sve pada u vodu.
kica

#2160 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

DexterTZ wrote:
PeroVelikiZdero wrote:Ljudi zovite PU federacije BIH i objasnjavajte im probleme.
I ministarstvo finansija..Porezna uprava je samo instrument. Šaljite poruke ministrici i savjetniku za poreznu politiku.
Saljite svi masovno HDZ-u, jer upravo oni su ovo donijeli, kao i sam pravilnik koji je od aprila 2018, a onda zele retroaktivno da naplacuju.
DexterTZ

#2161 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

kica wrote:
DexterTZ wrote:
Saljite svi masovno HDZ-u, jer upravo oni su ovo donijeli, kao i sam pravilnik koji je od aprila 2018, a onda zele retroaktivno da naplacuju.
Ovo osuđuju svi građani.Gledam ljude u Islamskoj zajednici koji ovo osuđuju.Naši uhljebi i oligarsi misle da ne postoje HDZ ili SDA Freelanceri.Već da su Freelanceri neki anarhisti,komunjare.
NikolaKZ91

#2162 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

sandra01 wrote:Evo malo i pravnog aspekta o ovom pokusaju pljacke gradjana BiH:
Zakon samo daje upućujuću normu, a podzakonskim aktom se ta norma razrađuje, uslovi i ostalo. Ako nakon usvajanja Zakona o oporezivanju 2009. nisu doneseni podzakonski akti - zakon je neprovodiv u praksi. On je samo teorija. Fikcija. Želja. Zamisao.

Dakle važni su podzakonski akti koji definišu, određuju na koji način se taj porez ubire. Ako njih nema - onda nema ni poreza. A izgleda da ih nije bilo čim niko iz Porezne uprave nije znao uputiti freelancer-e kako i na koji način da uplate porez. Tek prije neki dan su se sjetili kako.

Ako su doneseni npr. prošlog mjeseca, onda zakon u najmanju ruku važi od prošlog mjeseca, a ne od 2009. Mada ni to ne pije vode jer se podzakonski akti moraju donjeti najkasnije 60 dana od usvajanja zakona inače sve pada u vodu.
U potpunosti se slazem s tobom. Ovo je ipak specificna oblast i na nju se ne mogu primjenjivati odredbe kao za ostala zanimanja tipa sportista, umjetnik i sl.
joe_cole

#2163 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by joe_cole »

:thumbup: To je to. Ja sam isto pisao da se ne treba đaba plašiti. Od ovoga nema ništa, samo žao mi nekih što su poletili da plate retroaktivno. Zeznuli su se političari što su bocnuli tamo gdje ne treba...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2164 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Ne vjerujem da nema ništa. Pa nisu budale ovi što su platili 20-30k poreza. Mogli su milju dati advokatu da sve istraži (vjerujem da su se konsultovali).
BlackRiver

#2165 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by BlackRiver »

Kako ce ovo uticati na osobe koje preko Western Union salju pare roditeljima u BiH?

Ja licno mjesecno saljem odredjeni iznos. Pare nikad ne legnu na moj ili neciji drugi racun. Roditelji odu u banku i podignu kes.

Hoce li naci nacina da i to oporezuju?
free_too

#2166 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

BlackRiver wrote:Kako ce ovo uticati na osobe koje preko Western Union salju pare roditeljima u BiH?

Ja licno mjesecno saljem odredjeni iznos. Pare nikad ne legnu na moj ili neciji drugi racun. Roditelji odu u banku i podignu kes.

Hoce li naci nacina da i to oporezuju?
Da, lako dodju i do tih podataka, ovo je samo faza jedna od mnogih koji sljede. Iz toga razloga ne treba nas djeliti na freelancere i dijasporu, jer dolaze po sve ljude :)
BlackRiver

#2167 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by BlackRiver »

Majku im j.e.b.e.m. Treba to sve zapaliti. Znaci moji roditelji koji ne rade i nemaju penziju treba da plate porez jer se nekom tamo digo k.u.ra.c. pa gleda da sto vise ukrade od naroda.

Kriminalci!
NikolaKZ91

#2168 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

un1ted wrote:Ne vjerujem da nema ništa. Pa nisu budale ovi što su platili 20-30k poreza. Mogli su milju dati advokatu da sve istraži (vjerujem da su se konsultovali).
Sve ok al mene cudi da advokat ne bi mogao da se izbori za odbitak il da ukine ovo 4%.
kica

#2169 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

BlackRiver wrote:Majku im j.e.b.e.m. Treba to sve zapaliti. Znaci moji roditelji koji ne rade i nemaju penziju treba da plate porez jer se nekom tamo digo k.u.ra.c. pa gleda da sto vise ukrade od naroda.

Kriminalci!
Tako je, u BIH udje 5 milijardi KM godisnje od dijaspore, porez lagano udarit, ubit ljude koji primaju pare a ne daju drzavi.

Ide lagano masovni ili protesti ili iseljenje.
kica

#2170 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

NikolaKZ91 wrote:
un1ted wrote:Ne vjerujem da nema ništa. Pa nisu budale ovi što su platili 20-30k poreza. Mogli su milju dati advokatu da sve istraži (vjerujem da su se konsultovali).
Sve ok al mene cudi da advokat ne bi mogao da se izbori za odbitak il da ukine ovo 4%.
Druze, poreska ti uzme pare legalno ili nelagalno, pa se ti ona po sudu vrti 10 godina da vratis pare nazad.

to je problem.
redhat

#2171 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by redhat »

NikolaKZ91 wrote:

U potpunosti se slazem s tobom. Ovo je ipak specificna oblast i na nju se ne mogu primjenjivati odredbe kao za ostala zanimanja tipa sportista, umjetnik i sl.
Podzakonski akti doneseni 2009. godine. Novim pravilnikom propisala se obaveza mjesecnog podnosenja. Do tada ljudi prijavljivali ili kroz godisnju prijavu ili kao ugovor o djelu. Helem da neduzim, sve je po zakonu :D Znam dosta ljudi koji su redovno placali porez i 4% doprinosa jos od 2009. godine na prihode iz inostranstva. Znam i neke koji nisu jer nisu htjeli jer su mislili da nece ni morati. Mene vise fascinira da se ovde neko cudi nakon 10 godina i pita, pa kako, nama niko nista nije rekao. Aha.
PeroVelikiZdero

#2172 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

redhat wrote:
Podzakonski akti doneseni 2009. godine. Novim pravilnikom propisala se obaveza mjesecnog podnosenja. Do tada ljudi prijavljivali ili kroz godisnju prijavu ili kao ugovor o djelu. Helem da neduzim, sve je po zakonu :D Znam dosta ljudi koji su redovno placali porez i 4% doprinosa jos od 2009. godine na prihode iz inostranstva. Znam i neke koji nisu jer nisu htjeli jer su mislili da nece ni morati. Mene vise fascinira da se ovde neko cudi nakon 10 godina i pita, pa kako, nama niko nista nije rekao. Aha.
A sta imas reci na mene jos mnoge koji su htjeli platiti porez, pokusali otvorti obrt da im se priznaju rashodi ali ne, nisu mogli jer nasa drzava ne omogucaava otvaranje obrta koji moze prodavati proizvode preko interneta?
U svim drzavama u okruzenju je to regulirano, ali u nas ne.
Sta bi ti da si na mom mjestu, ne daju ti da legalno radis iako zelis?
NikolaKZ91

#2173 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

PeroVelikiZdero wrote:
redhat wrote:
A sta imas reci na mene jos mnoge koji su htjeli platiti porez, pokusali otvorti obrt da im se priznaju rashodi ali ne, nisu mogli jer nasa drzava ne omogucaava otvaranje obrta koji moze prodavati proizvode preko interneta?
U svim drzavama u okruzenju je to regulirano, ali u nas ne.
Sta bi ti da si na mom mjestu, ne daju ti da legalno radis iako zelis?
Aha a samo pod koju kategoriju potpadaju frilenseri i zasto nemaju pravo ni na kakve odbitke? Zasto to nisu uredili ranije?
NikolaKZ91

#2174 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

I u kom zakonu ili pravilniku prije 2018 godine stoji da frilenseri nemaju pravo na licni odbitak ili na priznanje rashoda?
Rimes87

#2175 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Samo da vas informišem da je neko napravio i ovo: https://www.change.org/p/svi-freelancer ... er-a-u-bih. Ne morate se slagati s nekim od navedenih stvari, ali suština ovoga je da se nađe neka kritična masa koja bi mogla pokrenuti nešto.
Post Reply