Nurudin wrote:Kao što vidimo, ovdje se stalno govori u množni, a naročito u zadnjem ajetu. Dakle, uvijek se govori o poligamnom braku.
Pa niko nije sporio da je Poslanik, alejhi-selam, živio u poligamnom braku, naprotiv, Kur'an njemu čak dopušta nešto što nije dopušteno nikome osima njega: više supruga od četiri. Ovim što si naveo si samo dokazao da je Poslanik, alejhi-selam, bio spreman odreći se iste sekunde nečega što mu je (kao i svima nama) bilo dozvoljeno i što je volio (med) kako bi zadovoljio svoje supruge, kako ih ne bi uznemiravao. Moglo bi se odatle povlačiti paralela i neka komparacija sa savremenim muškarcima i njihovom spremnošću da se odreknu nečega što vole i do čega im je stalo samo kako bi zadovoljili svoje supruge. Inače, ljubav postoji samo tamo gdje postoji spremnost na žrtvu i odricanje. Zato tek o ljubavi prema Bogu da i ne pomišljamo a kamoli zablebećemo...
S druge strane, kad Muhamedova kćerka Fatima treba da živi u poligamnom braku, on ovako reaguje :
"Časni Poslanik s.a.v.s. je rekao: Narod plemena Banu Hišam Ibn Al-Mugira zatražili su
dopuštenje da svoju kćerku udaju za Ali ibn Abi Taliba. Ja to ne dopuštam! Ja to ne
dopuštam! Ja to ne dopuštam, jedino ako Ali ibn Abi Talib želi da se razvede od moje kćerke,
a da se oženi njihovom! Ona je dio mene, i mene uznemirava sve ono što nju uznemirava, i
šteti mi sve ono što njoj šteti."(Buhari, broj 5230)
Kad je u pitanju njegova kćerka, onda on to ne dopušta, a kad su u pitanju tuđe kćeri to jest njegove žene, onda
"njihovo zadovoljstvo" nije važno . Tako da je pao na tom principu pravednosti koji se spominje kao argument.
Nije Poslanik, alejhi-selam, "pao na principu pravednosti" nego moraš pokušati manje biti pristrasan u negiranju Poslanika, alejhi-selam...O ovome smo već pričali i to se zna kod muslimana, neke su učesnice spominjale također (iako imamo primjera gdje muslimani krše propis i ne osvrću se na to, a to je baška...): ne može muž oženiti drugu ženu ako prva to ne prihvata, ako je time uvjetovan brak i sl. Hazreti Fatima to očito nije prihvatala, zato se u hadisu i spominje njeno uznemirenje zbog toga, stres zbog te situacije. Zato je Poslanik, alejhi-selam, rekao tako kako je rekao. Zato sam ja u onom prvom postu u kojem sam taj slučaj i spominjao (da Fatima nije željela drugu ženu pored sebe), spomenuo i drugi propis (možda i nisam, znam da sam namjeravao

) koji jednako važi za Fatimu kao i svakog drugog:"Da je moja ćerka Fatima ukrala - ja bih joj odsjekao ruku!".
Ali ako se prva ili druga žena, recimo, ne suprotstavljaju braku s još nekom ženom, onda nema prepreke.
Ti meni sada dokaži da je hazreti Aiša bila izričito protivna Poslanikovom braku s drugom ženom a da se on nije osvrtao na to te tako drugima naređivao da rade što sam nije ispunjavao.
PS.
Ni ovo ne pišem da bih tebe uvjerio u ono što govorim nego iz drugih pobuda...