Jugoslovenstvo
-
mekaba
#2151 Re: Jugoslovenstvo
I ovo sto sam napisao je moje misljenje i slijedio je BAN
To je isto sto su za psovanje Tita lezali na Golom i tucali kamen ili ako si rekao da su komunisti lopovi. Robija nije ginula
Puno pozdrava, nije ova grupacija za mene , tolerancija , sloboda izrazavanja 0 bodEva. 
- Sara03
#2152 Re: Jugoslovenstvo
Golema je razlika između slobode izražavanja na koju se pozivaš, i vrijeđanja. Svaka sloboda ima ograničenja, to bi valjda trebao znati.mekaba wrote:I ovo sto sam napisao je moje misljenje i slijedio je BANTo je isto sto su za psovanje Tita lezali na Golom i tucali kamen ili ako si rekao da su komunisti lopovi. Robija nije ginula
Puno pozdrava, nije ova grupacija za mene , tolerancija , sloboda izrazavanja 0 bodEva.
-
drastic
#2153 Re: Jugoslovenstvo
za psovanje tita obicno je bilo 30 dana centralnog(nek me neko ispravi ako grijesim)mekaba wrote:I ovo sto sam napisao je moje misljenje i slijedio je BANTo je isto sto su za psovanje Tita lezali na Golom i tucali kamen ili ako si rekao da su komunisti lopovi. Robija nije ginula
-
hAZNADAR
#2154 Re: Jugoslovenstvo
naravno.Sara03 wrote:
Golema je razlika između slobode izražavanja na koju se pozivaš, i vrijeđanja. Svaka sloboda ima ograničenja, to bi valjda trebao znati.
Ako prozivas Zidove - to je antisemitizam.
Ako prozivas homoseksualce - to je homofobija.
Ako prozivas zene - to je muski sovinizam.
Ako prozivas muskarce - to je pretjerani feminizam.
Ako prozivas crnce, bijelce, azijate,.. - to je rasizam.
Ako prizivas krscanstvo, budizam, hinduizam,... - to je vjerski radikalizam.
Ako prozivas Srbe, Hrvate, Albance,... to je sirenje mrznje
Ako prozivas muslimane ili Bosnjake, ili i jedno i drugo zajedno - to je sloboda govora i objektivnost zar ne.
- General War
#2155 Re: Jugoslovenstvo
cetiri godine zenicedrastic wrote:za psovanje tita obicno je bilo 30 dana centralnog(nek me neko ispravi ako grijesim)mekaba wrote:I ovo sto sam napisao je moje misljenje i slijedio je BANTo je isto sto su za psovanje Tita lezali na Golom i tucali kamen ili ako si rekao da su komunisti lopovi. Robija nije ginula
-
drastic
#2156 Re: Jugoslovenstvo
sjecateli se onog penzionera iz zenice koji je slao clanke u mladinu da ce doci na vlast nacionalne stranke i izbiti rat u jugoslavijiGeneral War wrote:cetiri godine zenicedrastic wrote:za psovanje tita obicno je bilo 30 dana centralnog(nek me neko ispravi ako grijesim)mekaba wrote:I ovo sto sam napisao je moje misljenje i slijedio je BANTo je isto sto su za psovanje Tita lezali na Golom i tucali kamen ili ako si rekao da su komunisti lopovi. Robija nije ginula
Nikad mu ne vratise pisacu masinu
-
hAZNADAR
#2157 Re: Jugoslovenstvo
Kada sam prvi put cuo misao:Putnik ali stvarno wrote:Nema nijedne potonje SR, tada - ne samo BiH.The 51st State wrote:Ma jasta, sve je bolje gdje je bosne nigdje.
Ukinuto sve ba, postojala Juga i banovine po principu regija. Nije taj kralj bio u krivu u mnogo cemu.
Mozda je tako i trebalo ostati. Posle svega i posto svedocimo o bananama i majmunima ..
"Jugosloveni su nedovrseni Srbi"
zestoko sam to napao.
Danas poslije svega, slusajuci Jugoslovene ipak vidim da jeste tako.
Izvorno Jugoslovenstvo po zamisli Frane Supila, Ivana Mestrovica,... nije nikada zazivjelo kako treba i u prvoj i u drugoj YU je to samo bilo prijelazno ime za konacnicu u srpskom. Ako ne u imenu - barem u ideologiji i politici.
Jugoslovenstvo je postalo dio srpske politicke ideje i nacin asimiliranja u to.
Nebi ta asimilacija u srpstvo ni bila toliko losa da je srpstvo bilo u politickom ili kulturnom kontekstu svedeno na plejadu velikana pisaca, naucnika, poeta,.. slavne herojske proslosti otpora, slobodarstva, antifasizma,...
Ali posto se to danas uprljano mitomanijom, sovinizmom, islamofobijom, diskriminacijom, slavom oruzja i zlocina, razlicitim rangiranjem naroda i vjera,.. jugoslovenstvo ili neki drugi konvertovani naziv je defnitivno lose. A pogotovo za one koji nisu svjesni koliki mazohizam to nosi sa sobom.
Narodi koji su u potpunosti ili u vecoj mjeri odbacili jugoslovenstvo poput Slovenaca, Hrvata, Albanaca,... imaju i pored svih poteskoca ipak daleko bolju perspektivu i daleko bolje stoje po pitanju homogenosti,.... od Bosnjaka koji su u vecoj mjeri zadrzali jugoslovenstvo bilo u tom nazivu ili konvertovanom. Razlog je mozda klasni, socioloski,..
Bosnjaci koji su se vjekovima busali da su gradska i urbana elita su upravo u jugoslovenstvu nasli novi nacin da su elita. I tako se jugoslovenstvo i promicalo kroz obje jugoslavije. Znaci budi blizi Srbima, misli kao oni, pricaj kao oni, radi kao oni, lici na njih, navijaj za Zvezdu, .. i bices onda moderniji, emancipovaniji, manji papak, kulturniji,.. itd. I onda si elita a nisi Srbin vec Jugosloven. Ili popularan kao Lepa Brena sto je krila rodjeno ime ko zmija noge dok je pjevala o Miletu, Ciletu i Sumadiji,.. A da ne govirimo o uspjesnim politicarima, oficirima, pa i intelektualcima - koji standard je bio formula uspjeha.
Stara ideja srpskih intelektualaca 19 vijeka i prijelaza na 20-ti je upravo tako i osmisljena. Asimilacija u srpstvo sa vrha socijalnog staleza kod ostalih. Ili vrbovati postojece intelektualce i prvake ili skolovati u svom duhu i ustoliciti takve kao prvake. I tako je to i teklo,.. cak i prije Jugoslavije je odredjeni broj muslimanskih intelektualaca prihvatio srpski prefiks u svom opusu, a poslije u vecem broju jugoslovenski. Jugoslovenstvo kao asimilacija u srpstvo je tako vise decenija u obje Jugoslavije promicano kao pripadnost politickoj, kulturnoj,.. eliti i kao takvo bilo uzor nizim obrazovim slojevima. Propast Jugoslavije i jugoslovenstva je manje-vise poznata stvar i danas jugoslovenstvo vise nema nikakvu politicku moc, nikakav prestiz, nikakvu odskocnu dasku, nikakav visi status.
Jugoslovenstvo je danas samo opstalo u stereotipu gdje deklarisani Jugosloveni ili Jugosloveni onog drugog naziva - su samo umisljena elita.
- madner
#2158 Re: Jugoslovenstvo
Spoj znanja i logike koji daje zavidne rezultate.
- Putnik ali stvarno
#2159 Re: Jugoslovenstvo
Stvarno sam se trudio da procitam i razumem ali ne shvatam vezu izmedju totalno promasenog i neostvarnog Frane, izuzetnog umetnikahAZNADAR wrote:Kada sam prvi put cuo misao:Putnik ali stvarno wrote:Nema nijedne potonje SR, tada - ne samo BiH.The 51st State wrote:Ma jasta, sve je bolje gdje je bosne nigdje.
Ukinuto sve ba, postojala Juga i banovine po principu regija. Nije taj kralj bio u krivu u mnogo cemu.
Mozda je tako i trebalo ostati. Posle svega i posto svedocimo o bananama i majmunima ..
"Jugosloveni su nedovrseni Srbi"
zestoko sam to napao.
Danas poslije svega, slusajuci Jugoslovene ipak vidim da jeste tako.
Izvorno Jugoslovenstvo po zamisli Frane Supila, Ivana Mestrovica,... nije nikada zazivjelo kako treba i u prvoj i u drugoj YU je to samo bilo prijelazno ime za konacnicu u srpskom. Ako ne u imenu - barem u ideologiji i politici.
Jugoslovenstvo je postalo dio srpske politicke ideje i nacin asimiliranja u to.
Nebi ta asimilacija u srpstvo ni bila toliko losa da je srpstvo bilo u politickom ili kulturnom kontekstu svedeno na plejadu velikana pisaca, naucnika, poeta,.. slavne herojske proslosti otpora, slobodarstva, antifasizma,...
Ali posto se to danas uprljano mitomanijom, sovinizmom, islamofobijom, diskriminacijom, slavom oruzja i zlocina, razlicitim rangiranjem naroda i vjera,.. jugoslovenstvo ili neki drugi konvertovani naziv je defnitivno lose. A pogotovo za one koji nisu svjesni koliki mazohizam to nosi sa sobom.
Narodi koji su u potpunosti ili u vecoj mjeri odbacili jugoslovenstvo poput Slovenaca, Hrvata, Albanaca,... imaju i pored svih poteskoca ipak daleko bolju perspektivu i daleko bolje stoje po pitanju homogenosti,.... od Bosnjaka koji su u vecoj mjeri zadrzali jugoslovenstvo bilo u tom nazivu ili konvertovanom. Razlog je mozda klasni, socioloski,..
Bosnjaci koji su se vjekovima busali da su gradska i urbana elita su upravo u jugoslovenstvu nasli novi nacin da su elita. I tako se jugoslovenstvo i promicalo kroz obje jugoslavije. Znaci budi blizi Srbima, misli kao oni, pricaj kao oni, radi kao oni, lici na njih, navijaj za Zvezdu, .. i bices onda moderniji, emancipovaniji, manji papak, kulturniji,.. itd. I onda si elita a nisi Srbin vec Jugosloven. Ili popularan kao Lepa Brena sto je krila rodjeno ime ko zmija noge dok je pjevala o Miletu, Ciletu i Sumadiji,.. A da ne govirimo o uspjesnim politicarima, oficirima, pa i intelektualcima - koji standard je bio formula uspjeha.
Stara ideja srpskih intelektualaca 19 vijeka i prijelaza na 20-ti je upravo tako i osmisljena. Asimilacija u srpstvo sa vrha socijalnog staleza kod ostalih. Ili vrbovati postojece intelektualce i prvake ili skolovati u svom duhu i ustoliciti takve kao prvake. I tako je to i teklo,.. cak i prije Jugoslavije je odredjeni broj muslimanskih intelektualaca prihvatio srpski prefiks u svom opusu, a poslije u vecem broju jugoslovenski. Jugoslovenstvo kao asimilacija u srpstvo je tako vise decenija u obje Jugoslavije promicano kao pripadnost politickoj, kulturnoj,.. eliti i kao takvo bilo uzor nizim obrazovim slojevima. Propast Jugoslavije i jugoslovenstva je manje-vise poznata stvar i danas jugoslovenstvo vise nema nikakvu politicku moc, nikakav prestiz, nikakvu odskocnu dasku, nikakav visi status.
Jugoslovenstvo je danas samo opstalo u stereotipu gdje deklarisani Jugosloveni ili Jugosloveni onog drugog naziva - su samo umisljena elita.
i u dusi kokuza - grebatora Mestrovica i pevaljke Fahrete sa jedne strane i Jugoslovenstva sa druge ? Oportunizam ?
Sta su oni vredno dali ili doprineli Jugoslovenstvu, ostaje tajna.
Ivan & Brena iskoristise mnoge prilike, a Frane mucenik upokojio se valjda, vazda u sukobu, prevelike ambicije, a malena snaga ..
Eto ti ljudi koji Jugoslaviju izborise - na prethodnim stranama, svi ostvareni, ostvareni i visoko cenjeni medjunarodno u svojim domenima
i zadovoljni ljudi.
Kada je negativan u odnosu na sto, covek svasta pise, to vazi i za Supila koji je promenio 20 strana i stavova i upokojio se ne
ostvarivsi nista i za pijetlice HSPa koji ispisase 1000 postova na destinama tema sa uvijek istom tematikom, razradom i zakljuckom.
Kazu svasta svakakvi ima o tome i lepa pesmica, ziv bio
https://www.youtube.com/watch?v=FZZJeMKJV3M
Umalo zaboravih, a vazno je ponoviti svakom prilikom
Juga je bila i ostala san, ostvarenim i kvalitetnim ljudima - takvi su je stvarali i stvorili i stvorice je opet
Sutra ili za 300 god, pitanje je s obzirom na odliv mozaka
- General War
#2160 Re: Jugoslovensstvo
madner wrote:Spoj znanja i logike koji daje zavidne rezultate.
Iz izlozenog bas se vidi koliko je to isti Q...jos se nesto zali kako je neshvacen i vrijedjan
-
KENJAC
#2161 Re: Jugoslovenstvo
I ovo postave oni sto su svog Vrhovnog Komandanta prvo morali zarobit na Zlatistuinsomnia78 wrote:
![]()
![]()
Vrlo emblematican primjer vodjena rasprave . Covjek jednim postom iskopa sebi jamu ali produhovljena masa nije u stanju da to skonta.
-
KENJAC
#2162 Re: Jugoslovenstvo
I .... odgovori li ti iko za ovo ?Chmoljo wrote:znam, zato i pitam. iako je na istoj temi isti korisnik pisao o njegovim zločinima prema bošnjačkom stanovništvu, i gluposti ako neko nije osuđen da nije ratni zločinac. i ustvrdio da nije osuđeni ratni zločinac. znači osuđen. ne da nije ratni zločinac.Bodkin wrote:Kenjac, navodnoChmoljo wrote:ko je napisao da Djurisic nije ratni zločinac i gdje?
to što isti korisnik ima drugačije stavove glede nekih pojedinaca i što zbog ličnih problema generalizira (izbog toga dobije bananu), ne znači da mu treba trpati ono što nije napisao.
Dakle , vrijedjanje je nesto sasvim normalno ? Ili je mozda vridjanje samo ako kaurin vrijedja pravovjernog ? Poduze li ti kakve korake.
Moj mali Chmoljo. Ono sam namjerno napisao , znajuci da ces se upecat, samo da vidim citas li sta se ovdje pise. Vidim citas!
Al ne reagujes. Ko zna, mozda "zbog licnih problema" , a mozda jednostavno sto si ono na Ukrajini levat ispo ?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2163 Re: Jugoslovenstvo
svoje lične frustracije istresaj na drugom mjestu. imaš zadnje upozorenje prije trajnog odstranjivanja.KENJAC wrote: I .... odgovori li ti iko za ovo ?
Dakle , vrijedjanje je nesto sasvim normalno ? Ili je mozda vridjanje samo ako kaurin vrijedja pravovjernog ? Poduze li ti kakve korake.
Moj mali Chmoljo. Ono sam namjerno napisao , znajuci da ces se upecat, samo da vidim citas li sta se ovdje pise. Vidim citas!
Al ne reagujes. Ko zna, mozda "zbog licnih problema" , a mozda jednostavno sto si ono na Ukrajini levat ispo ?
- insomnia78
#2164 Re: Jugoslovenstvo
Komadant naivno vjerov'o u bratstvo i jedinstvo, Jugoslaviju i JNA. JbgKENJAC wrote:I ovo postave oni sto su svog Vrhovnog Komandanta prvo morali zarobit na Zlatistuinsomnia78 wrote:
![]()
![]()
![]()
Vrlo emblematican primjer vodjena rasprave . Covjek jednim postom iskopa sebi jamu ali produhovljena masa nije u stanju da to skonta.
A sto to tako ONI, zar nije bio i tvoj kdant ili se ne racuna ako te mobilisu na silu?
PS: post odnosno slicica je ocita zajebancija, sto se moglo vidjeti i iz onog poslije njega tako da se ne lozis bzvz
-
KENJAC
#2165 Re: Jugoslovenstvo
Moj jest bio komandant al ja ne stavljam sliku. Ali , najsmjesnije mi je to da ovaj paragon niko od zapjenusanih ucesnika ne skonta.
A oko "na silu" ili ne ....? Nema te sile koja mene nesto moze natjerat ako necu !
....a to nije ni prvi ni zadnji put da sam se zajebo !
....te zbog toga ovdje iskaljujem
licne frustracije

A oko "na silu" ili ne ....? Nema te sile koja mene nesto moze natjerat ako necu !
....a to nije ni prvi ni zadnji put da sam se zajebo !
....te zbog toga ovdje iskaljujem
- LBVIEW
#2166 Re: Jugoslovenstvo
Jebi ga, treba se sad braci pravdati sto se zajeb'o, tj. sto se nije stig'o popeti se na brda oko grada.
A reci da koljac Djurusic nije presuden zlocinac, isto je kao ustvrditi da nije ni Luburuc. Ili mozda nije, kad se gleda iz salonskog ugla.
A reci da koljac Djurusic nije presuden zlocinac, isto je kao ustvrditi da nije ni Luburuc. Ili mozda nije, kad se gleda iz salonskog ugla.
-
Bodkin
#2167 Re: Jugoslovenstvo
Aha, nije bitno gdje je bio 91. Bitno je sta pise na forumu 25 godina kasnije. U stvari ima smisla 
- LBVIEW
#2168 Re: Jugoslovenstvo
Tebi bolje pristaje zvanje advokata nego ekonomiste.Bodkin wrote:Aha, nije bitno gdje je bio 91. Bitno je sta pise na forumu 25 godina kasnije. U stvari ima smisla
Bio-ne bio, nije relevantno za forumsku rekativizatorsku i revizionisticku pricu koja naorosto izbija iz svakog posta.
Sad sto se neko zajebo, i sto je isfrustriran, ne obavezuje druge da trpe lazi i teorije zavjere.
-
KENJAC
#2169 Re: Jugoslovenstvo
Ej, ali obrati paznju na ovu retard pricu. Ja pod imenom KENJAC se pravdam braci ! Iz moje pune anonimnosti ja se nekom pravdam. To osim ovog LBEWI je jos samo jedna osoba u stanju da kaze.
Al njegovo se ne smije pominjat jer ce me definitivno odstranit
!
Al njegovo se ne smije pominjat jer ce me definitivno odstranit
- LBVIEW
#2170 Re: Jugoslovenstvo
Frustracija cini cuda, kako u "stvarnom zivotu", tako i u anonimnosti foruma.
Sto se retard price tice, ne postoji lik, osim mozda Zviza, koji istom vise tusi, od kafanskih rekla-kazala prepricavanja, preko "provjerenih" insider informacija u stilu tajnog agenta, pa do otvorene propagande, lazi i relativizacije na kojoj bi pozavidio i krepali Djogo.
To sto se ne sjecas kad i kome si pokusao slagati, samo je tvoj problem,forum sve pamti
.
Btw ., gukni kakvim si epitetima onako kolektivno pocastio Bosnjake na tenis-podforumu, cisto da forumsko pucanstvio uvidi o kakvom se tu velikom Jugoslovenu i kosmopoliti radi.
Sto se retard price tice, ne postoji lik, osim mozda Zviza, koji istom vise tusi, od kafanskih rekla-kazala prepricavanja, preko "provjerenih" insider informacija u stilu tajnog agenta, pa do otvorene propagande, lazi i relativizacije na kojoj bi pozavidio i krepali Djogo.
To sto se ne sjecas kad i kome si pokusao slagati, samo je tvoj problem,forum sve pamti
Btw ., gukni kakvim si epitetima onako kolektivno pocastio Bosnjake na tenis-podforumu, cisto da forumsko pucanstvio uvidi o kakvom se tu velikom Jugoslovenu i kosmopoliti radi.
- BHCluster
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2172 Re: Jugoslovenstvo
A to sto si ti zbriso u Svecku, to nista.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2173 Re: Jugoslovenstvo
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» mekaba, KENJAC

» mekaba, KENJAC
-
hAZNADAR
#2174 Re: Jugoslovenstvo
Samo naprijed Bato. Shebi i ovu temu pljuvanjem, dizanjem tenzija, provociranjem,.. sto redovno zavrsi necijim banovanjem i kljucem. Uvijek isti sablon. Kad ti se moze.
- BHCluster
#2175 Re: Jugoslovenstvo
Sta ce u ratu se krio mami iza haljine a u miru iza generalovih citata, naravno selektivno izdvojeni za dnevnopoliticke potrebe.hAZNADAR wrote:Samo naprijed Bato. Shebi i ovu temu pljuvanjem, dizanjem tenzija, provociranjem,.. sto redovno zavrsi necijim banovanjem i kljucem. Uvijek isti sablon. Kad ti se moze.